Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Kompozytowe butle gazowe

eeik - 2007-03-22, 20:29
Temat postu: Kompozytowe butle gazowe
Witam

Szperam po necie, i nie wiem czy znacie, ale znalazłam nowy produkt BP.
Lekkie butle z kompozytów.
wklejam linki do przeczytania.
Najprawdopodobniej zakupimy - ponieważ liczy się obniżenie wagi o każdy kilogram.
http://www.e-instalacje.pl/82_1401.htm

http://www.bp.com/section...ntentId=7002609

Miał ktoś może styczność z taką butlą ???

paf: poprawiłem linki

eler1 - 2007-03-23, 08:44

Też myślałem o takich butlach ale jest problem bo nie wszystkie stacje bp mają te butle oraz inny reduktor i kaucja więc dałem spokój.
ps. najbliższa stacja bp to odemnie 70km :cry:

eeik - 2007-03-23, 10:36

No my też mamy 30 km do stacji, pytanie czy te butle nam napełnią gdzieś indziej chodzi mi o np Norwegię.
No i następne pytanie na ile starczą takie 2 butle ???
Tzn wogóle na ile wystarczą butle ?

Robin - 2007-03-23, 11:32

Obecnie uważam,że najrozsądniej jest przyjąć w przypadku butli wariant wymiany.Bo butle na wymianę są dostępne dosłownie wszędzie.Nie ma co biadolić na ich wygląd bo widzimy je tylko podczas wymiany a nasze oryginalne też nigdy nie będą nowe.Wystarczy wzrokowo ocenić czy te do zamiany nie są za bardzo "leciwe" i nie będzie żadnych problemów.Bo najwieksze problemy z butlami i z gazem mają ci którzy chcą za wszelką cenę zachować swoje butle bo zadbane i "niemieckie".W mieszkaniach (domach) ludzie za każdym razem dostają inne butle i jakoś z tym żyją i się przyzwyczaili.
A na pytanie na ile starczy butla to można odpowiedzieć tylko orientacyjnie.Kilka lat temu gdy miałem uszkodzoną grzałkę el. w lodówce to będąc zmuszony do zasilania jej gazem przez całą dobę i w upałach (Monte Negro) - przez 35 dni (z gotowaniem posilków) nie musiałem zmieniać butli.Ale w normalnych warunkach (lato) butla wystarczała nam na 3 miesiące.
Pozdrawiam - Robin

eeik - 2007-03-23, 14:13

Robin ja tam mogę wymieniać , nie rusza mnie,

ale czy te kompzytowe są do wymiany np w Norwegii ??

Z tego co piszesz , zakładając, że lodówka poleci na 12v to dwie nam powinny na 3 tygodnie wystarczyć .
Dzięki. :szeroki_usmiech

Jacek M - 2007-03-23, 16:47

eeik napisał/a:
Z tego co piszesz , zakładając, że lodówka poleci na 12v to dwie nam powinny na 3 tygodnie wystarczyć

I to z ogrzewaniem... :ok Ja po dwóch tygodniach gotowania w Italii i Chorwacji (bez lodówki, bo palnik sie zatkał i bez ogrzewania, bo lipiec) poszedłem dotankować butlę - weszlo za złotówkę...
Dość dużo ciągnie piecyk trumy: żeby zobrazować dane sprzed tygodnia - butla turystyczna 3 kg wystarczyła równo na 2 noce w przyczepie wielkości przecietnego kampera, przy temp. zewnętrznej 0stC i wewnetrznej ok. 23stC - lubimy ciepełko :)
Pozdrawiam

wmich - 2007-03-23, 21:21

Dwie butle wystarczą nawet gdy lodówka będzie teżczęściej chodziła na gazie.
Kompozytowe mają jakoś dziwnie roziązany reduktor i to niezbyt pasuje do kampera.

kazbar - 2007-03-23, 22:25

Jakoś nie udało mi się nigdy sprawdzić w czasie wakacji ile zużywamy gazu (zawsze mam tylko jedną 11 kg butlę). Nigdy mi gazu nie brakło.
W naszym domu nie ma instalacji na gaz ziemny. Korzystamy więc z butli propan-butan (takich samych jak do kampera) do zasilania kuchni (ogrzewanie domu i ciepłą wodę mamy dzięki instalacji elektrycznej).
Jedna butla gazu wystarczy nam na dwa miesiące (nie oszczędzamy) :yay:

eeik - 2007-03-24, 09:15

No byliśmy wczoraj na stacji BP :)

Mają te butle, i na pierwszy montaż przyjeżdża przedstawiciel BP bezpłatnie :)
Myślę, że sie skusimy, niech popracują i zamontują nam ten reduktor
Koszty:
-kaucja 150 zł (do zwrotu) lub dopłata 60 zł i wymiana butli stalowej
- 52 zł gaz
- reduktor 29 zł

No i tel, do BP instruktaż przyjeżdżają robic do domu i pierwszy raz pokazuja co i jak

No i będziemy kupować sam propan = większa kaloryczność więc na dłużej starcza.

Chyba zaryzykujemy :) i sprawdzimy w czym rzecz.

wmich - 2007-03-24, 12:23

Pytaliście jak jest z wymiana tych butli w norwegii i innych krajach uni :?:
eeik - 2007-03-24, 16:08

o tego nie spytaliśmy, ale nadrobimy braki na pewno. :-D
wmich - 2007-03-24, 18:09

ja też zrobię rozpoznanie. Trzeba też poszukać informacji na stronie BP
eeik - 2007-03-24, 19:19

O włąśnie może na stronach niemieckich, norweskich BP można posprawdzać .
Zaraz powłażę.

eeik - 2007-03-24, 21:58

No szukajcie i znajdziecie :)
Wklejam strony :)
http://www.bp.com/section...ntentId=3000666

a tutaj można pobrac adresy stacji w danym kraju gdzie ten program butli light funkcjonuje :)

http://www.bpgaslight.com/EN/main.shtml

Ja mam juz stacje BP w Norwegii. :-D

wmich - 2007-03-25, 07:55

To chyba zamyka dyskusje na ten temat. Jest tylko jeszcze dla mnie do rozwiazanie część techniczna bo jam zainstalowany reduktor na stałe z czujnikami zabezpieczającymi przed ucieczką gazu przy nieszczelności instalacji.
Dobra robota eeik

kaimar - 2007-03-25, 11:05

Nie chcę uchodzić za malkontenta, ale analizując znalezione przez eeik strony, coś nie wydaje mi się to takie różowe. W sieci programu wymiany butli nie ma Polski, a butle w Norwegii mają kolor niebieski a nie jak w Polsce zielony. Zielone są jeszcze w Danii.
eeik - 2007-03-25, 11:13

Kaimar do czerwca muszę się wywiedzieć na 100%:)
No ale przecież nawet jakby co to wypożyczam za kaucją niebieską norweską butlę i przy wyjeździe oddaję.
:)
to taka wersja ostateczna.
Teoretycznie zakładam , że mi dwie wystarczą :) .
Zakładam też, że nie będziemy codziennie gotować obiadu z 2 dań :haha:
No i powiem tak, na polskiej stronie BP są np w Zabrzu wyświetlone 3 stacje, które mają te butle, a my byliśmy na zupełnie innej.
Pewnie dane nie sa na bieżąco uaktualniane :) .

kaimar - 2007-03-25, 11:17

Marudzę dalej. Cytat ze strony BP:

Now you can exchange BP Gas Light in several places in Europe, so you don't have to worry about running out of gas on your holiday. Then when you return, you can easily change back the foreign cylinder at your Exchange Programme dealer in your home country.
Exchange in 6 Countries

Austria, Denmark, Finland, Netherlands, Norway and Sweden are all countries where you can exchange BP Gas Light. More countries are planning to join the Exchange Programme, so make this site one of your favourites and keep checking for further news.

Podkreślenie moje.

eeik - 2007-03-25, 11:24

No dobra Kaimar , my nie jesteśmy, ale na 2 tyg sobie wypożyczę na miejscu i oddam po 2 tygodniach

generalnie zakładam jednak , że mi 2 butle na 3 tyg, starczą :roll:

janusz - 2007-03-30, 02:03

Jeśli nie będziesz za dużo podgrzewać piecykiem to dwie butle starczą na cały sezon a 2-3 miesiące to minimum.
eeik - 2007-03-30, 10:29

Janusz i o to mi chodzi, maja wystarczyć tylko na 3 tygodnie w Norwegii :) )

Zdecydowani na nie jesteśmy i tylko przeszkoda techniczna może cos tu nam przeszkodzić .

JaWa - 2007-03-30, 11:07

Ja mam jedną butlę polską i jedną niemiecką, do niemieckiej mam reduktorek dzięki czemu mogę ją napełnić w Polsce ( chociaż niby po co ? ) i problem rozwiązany - niemiecką wymienię wszędzie oprócz Holandii, bo tam akurat mają takie jak w Polsce. :ok
Jak ktoś ma problem z kolorem, to w końcu ile może kosztować farba w spreju ? :szeroki_usmiech

eeik - 2007-03-30, 11:33

Ale ja nie chcę napełniac, chcę wymieniac :)

Bo te kompozytowe się wymienia tylko, nam to nie przeszkadza
tylko wyjazdy za granice mogą być problemem dopóki nie będę miec pewności że Polska jest w tym systemie wymiany butli light :szeroki_usmiech

eeik - 2007-05-15, 20:43

No więc jesteśmy posiadaczami w/w

Proste to jak budowa cepa :haha:
Nie wiem czego sie bac, a montaz prostszy niz normalnego reduktora .

Dane na stronach są stare :) Facet mówi , że w momencie wejścia do Unii wymiana wszędzie bo butle w całej Europie te same / znormalizowane.
A , że mamy pod nosem rozlewnie gazu między innymi BP to i te butle w rewelacyjniej cenie jako i gaz :yay:

I co dla mnie najważniejsze - są bezpieczniejsze niz metalowe
mogę :spioch spokojnie :) )))

Paweł P. - 2007-05-15, 21:20

eeik napisał/a:
mogę :spioch spokojnie :) )))
Mirek ty "zboczeńcu", ja bym tak nie mógł, przy Eeikowej? spokojnie? :haha: :diabelski_usmiech
eeik - 2007-05-15, 22:07

PawełP :brawo:
tylko, że to nie pisał eeikowy tylko eeikowa.

I ja kategorycznie chce spać spokojnie :spioch

W czasie "prac" alkowowych niepotrzebne ogrzewanie :haha:

Paweł P. - 2007-05-15, 22:28

Cytat:
W czasie "prac" alkowowych niepotrzebne ogrzewanie :haha:
no racja.. :roll:
Mirekmat - 2008-04-09, 18:32

witam.
Koniec problemu z reduktorem do gazu na butle kompozytowe BP.Występujący dotychczas reduktor redukował ciśnienie do 37mbar a potrzebne było 30mbar lub 50 mbar.Posiadam do sprzedania oryginalne przejściówki BP na butle kompozytowe.Do przejściówki dokręcamy posiadany dotychczas reduktor i otrzymujemy gaz o parametrach potrzebnych w naszym pojeżdzie.Tak to wygląda:

martes - 2008-04-09, 20:43

A jeśli ja mam po staremu to jakie mogą być problemy ,co się może zadziać ...
Na pokrywie mam napis 50 mbar .

eeik - 2008-04-09, 21:25

My już mamy :) )) stosujemy, sprawują się bardzo dobrze .

W jakiej cenie będziesz miał, jezeli wolno zapytać ???

kimtop - 2008-04-09, 22:21

No właśnie .Możesz Podać cenę?
Mirekmat - 2008-04-10, 10:36

Witam.
Przy wpłacie na konto 60 zł łącznie z kosztem wysyłki.
Odpowiadająć kol. Martesowi.Dysze w odbiornikach gazu są dopasowane do odpowiedniego ciśnienia gazu również "dysze" doprowadzające powietrze są odpowiednio dobrane co powoduje optymalny skład mieszanki gazowo-powietrznej.Zmieniając skład mieszanki zmieniamy parametry.Jeżeli w samochodzie zmienimy skład mieszanki paliwowo-powietrznej to co uzyskamy?Przy większej ilości powietrza zaoszczędzimy benzynkę ale no, na wolnych obrotach będzie gasł, silnik będzie słabszy.Proszę zrobić mały eksperyment.Przy kuchence,obok pokręteł do gazu są wloty powietrza do palników,proszę po odpaleniu palnika przytkać wlot powietrza.Jaki jest płomień.Zaznaczam,nie jestem teoretykiem tylko "naprawiaczem" ale dlaczego funkcjonują układy gazowe na 30 i 50 mbar?Jakieś mądre głowy z iluś letnią praktyką konstruktorską chyba wiedzą co robią.My zmieniając ciśnienie na 37mbar wchodzimy z pośrednim ciśnieniem gazu ale nie zmieniamy otworów doprowadzających powietrze,zmieniamy tym samym skład mieszanki.Czym to będzie skutkowało to dowiemy się może w przyszłości.Miłego dnia

Jerzy - 2008-04-10, 12:09

Mirekmat napisał/a:
Przy większej ilości powietrza zaoszczędzimy benzynkę

Mirekmat, przykro mi ale z tym nie mogę się zgodzić...
Zmieniając zasadnicze proporcje ilości powietrza do benzyny odchodzimy od składu stechiometrycznego (Lambda = 1.0), co skutkuje zachwianiem poprawności chemicznego procesu spalania mieszanki i w rezultacie obniżeniem mocy. Uboga mieszanka powoduje również znaczne podniesienie temperatury w komorze spalania i wzmożoną emisję trujących tlenków azotu.

janusz - 2008-04-10, 12:12

I jeszcze takie stare powiedzenie kierowców: "silnik musi coś palić, jak nie paliwo to zawory"
Mirekmat - 2008-04-10, 13:56

Witam.+
No i stało się co miało się stać.Zaznaczyłem,że nie jestem teoretykiem ale 'naprawiaczem'.Główny sens mojego wywou miał być taki jak mi to potwierdzacie.Nie ma nic za darmo..Tak samo ma się z mieszankami i ciśnieniem gazu.Jeżeli producent wymaga ciśnienia 30 czy też 50 mbar to chyba wie co chce tym osiągnąć.Bądżmy chociaż czasami zdyscyplinowanymi użytkownikami jak ma być 30mbar to niechbędzie 30 a nie 37 i nie będziemy dywagować czy babcia z wąsami to jeszcze babcia czy już dziadek.
Miłego dnia wszystkim którzy są za a i tym którzy są innego zdania.Mirek.

terenowiec - 2011-07-12, 09:29

Czy w temacie butli kompozytowych coś się zmieniło? Czy są bardziej dostępne i można je dziś stosować jako alternatywa dla stalowych?
JHJKi - 2011-07-12, 11:11

Zmieniło się tyle, że na dzień dzisiejszy nie chcą wydawać (za kaucją) nowych butli na stacjach BP przynajmniej w Warszawie, jedynie wymieniają butle puste na pełne :-/
Miłosz - 2011-07-12, 15:43

w Tarnowie też tylko na wymianę
Brat - 2011-10-10, 14:44

Podobają mi się te butle kompozytowe ... śliczne takie ... ;)
A serio: myślę o podmianie, mój sterany życiem kręgosłup protestował głośno, kiedy dzwigałem butlę stalową.
Pytania do osób, które kompozytowe butle eksploatują:
- czy instalacja jest kłopotliwa (mam standardową, 16-letnią instalację gazową, 1 butlę stalową, reduktor 50 bar, urządzenia zasilane gazem działają b. dobrze),
- czy nadal występują problemy z wymianą,
- czy TYLKO BP ??

jacekiagatka - 2011-10-10, 15:17

- zakładasz automat do podłączenia butli (bez problemu parę sekund)
- jak już kupisz to będziesz wiedział które stacje mają w ciągłej sprzedaży(nie wszystkie)
- tylko BP

kimtop - 2011-10-10, 15:18

Instalacja jest łatwiejsza jak metalowej butli.Potrzebny jest tylko adaptor.
Z wymianą nie ma problemów,ale podobno nie chcą wydawać nowych za kaucją.
Tylko BP

Banan - 2011-10-10, 18:28

Tu możesz wszystkiego się dowiedzieć o butlach kompozytowych.
Używam i polecam :spoko

Pawcio - 2011-10-10, 18:32

Dokladnie tak jak pisze Marek- wszystko super, ale w tej chwili dostaniesz butle jedynie na wymiane- nie mozna wplacic kaucji aby otrzymac nowa.
Pracownik bp mowil co o niezgodnosci zaworow na butlach z przepisami.. Dokladnie sam nie wiedzial.

Banan - 2011-10-10, 18:51

No tak Pawciu, klient jak zwykle na ostatnim szczeblu drabiny pokarmowej :evil:
Może warto więc dowiedzieć się u źródła w szefostwie, a nie od Jasia na stacji?
Bo to trochę dziwne, butle o standardach europejskich, a nie wydają... to wymysł naszych "uczonych", czy to szersza akcja? Swoją drogą, jak zawory niezgodne z przepisami, to powinni je wycofać, a wymieniają na pełne.
Jutro zadam kłopotliwe pytanie na swojej stacji BP i zadzwonię do Centrali, ciekawe co mi powiedzą :diabelski_usmiech

Brat - 2011-10-10, 21:54

Trafiłem na stację BP w Wa-wie Puławska/Lelka. Butle są, można dostać od ręki ! 200 PLN kaucji za jedną.
Mają też reduktory ... i tu zaczynają się - dla mnie przynajmniej - schody ...
Otóż:
- Panienka powiedziała, że normalne reduktory nie pasują do tych butli,
- Do tychże butli reduktory są z ciśnieniem 37 mbar (mają, trzymałem go w ręku),
- Mój reduktor ma napisane, że 50 mbar ... i chociażem tuman techniczny to domyślam się (a i z jednego z postów powyżej taka sugestia wynikała) że i odbiorniki moje są do takiego ciśnienia przystosowane a nie do 37 mbar ...
Dobrze myślę ?
Co robić ? Radzcież, doświadczeni !

Banan - 2011-10-10, 22:11

Brat napisał/a:
Butle są, można dostać od ręki ! 200 PLN kaucji za jedną.

Więc wszystko OK z zaworami i dystrybucją :ok
Mogę spać spokojnie :bigok
Brat napisał/a:
Co robić ? Radzcież, doświadczeni !

No tu Ci niestety nie mogę pomóc, nie będę bajek opowiadał.
Mamy kilku kolegów z uprawnieniami, pewnie zaraz coś doradzą :spoko

Pogrzebałem w sieci i chyba mam dla Ciebie rozwiązanie - bo mam takie same urządzonko ;)
Potrzebujesz to:
http://www.sklep.elcamp.p...p-typu-513.html
Podłączysz do tego swój reduktor i gotowe :ok

Jak coś pokiełbasiłem, to chłopaki poprawcie :spoko

kimtop - 2011-10-10, 23:12

Trzeba kupić adaptor.Do adaptora przykręcasz swój reduktor i tak zapinasz na butlę.

A swoja drogą 200 stówki za butlę to trochę drogo.Ja płaciłem o ile pamiętam 60 zł.

antwad - 2011-10-11, 09:44

Brat napisał/a:
Trafiłem na stację BP w Wa-wie Puławska/Lelka. Butle są, można dostać od ręki !

Na tejże stacji, w maju tego roku robiłem podchody przez dwa tygodnie aby wymienić butle. Dzwoniłem codziennie - miała być dostawa następnego dnia. I tak było przez tydzień. W końcu - jest, butle są! Poprosiłem o zostawienie dwóch; miałem odebrać następnego dnia rano. Jak przyjechałem to okazało się, że owszem jest kartka z moim nazwiskiem i rezerwacją dwóch butli, tylko wszystkie cztery butle jakie były na stanie są puste! A i był też wtedy mocno wnerwiony inny klient, który zdaje się też miał zarezerwowaną butlę.
Tak mnie to zdegustowało, że oddałem wynalazek, wróciłem do stalowych i nie mam najmniejszego problemu z wymianą.

Brat - 2011-10-11, 09:52

kimtop napisał/a:
Trzeba kupić adaptor.Do adaptora przykręcasz swój reduktor i tak zapinasz na butlę

A co z tym ciśnieniem ? 37 na wejściu - 50 na wyjściu ? Czy ktoś z kolegów ma podobną sytuację, tzn. odbiorniki/instalację na 50 mbar ? Najchętniej bym z kimś n/t temat porozmawiał, kto mi WOLNO i DUŻYMI LITERAMI ;) wytłumaczy :oops:
kimtop napisał/a:
A swoja drogą 200 stówki za butlę to trochę drogo.Ja płaciłem o ile pamiętam 60 zł.
200 PLN to KAUCJA zwrotna. Za gaz płacisz oddzielnie, nie wiem ile ale te 60 brzmi realnie ...
Brat - 2011-10-11, 09:54

antwad napisał/a:
Na tejże stacji, w maju tego roku robiłem podchody przez dwa tygodnie aby wymienić butle.
Teraz październik, zapotrzebowanie jakby mniejsze ...
kimtop - 2011-10-11, 11:01

Brat napisał/a:
A co z tym ciśnieniem ? 37 na wejściu - 50 na wyjściu

A D A P T O R / S Ł U Z Y / DO / Z A M O C O W A N I A / T W O J E G O / R E D U K T O R A / N A / B U T L I.
A D A P T O R / N I E / Z M I E N I A / C I Ś N I E N I A

Banan - 2011-10-11, 11:06

Brat, butli jest obojętne jaki reduktor do niej podłączysz :wyszczerzony:
A tak na serio, to post wyżej podałem Ci linka, co do pełni szczęścia potrzebujesz, jest to adapter: http://www.sklep.elcamp.p...p-typu-513.html
Krótko mówiąc jest to szybkozłączka z gwintem na drugim końcu, do którego wkręcasz posiadany reduktor. Żadnych zmian w posiadanej instalacji gazowej nie wprowadzasz, oprócz tego adaptera i innego typu butli :bigok

Obok głównego banera na górze strony, masz link do "ABC OBSŁUGI KAMPERA" produkcji naszego Kolegi 48a-ELANKO - tam masz wszystko opisane z obrazkami - polecam lekturę :bigok

Brat - 2011-10-11, 14:45

Jesteście wielcy ! Zamówiłem.
Piwsko dla Was, szkoda że - na razie - wirtualne ... :)

antwad - 2011-10-11, 15:17

Brat napisał/a:
Zamówiłem.

Sugeruję zamówić dwie sztuki. Potrafią się zablokować. Zdarzyło mi się to w trakcie ubiegłorocznego urlopu. Byłem akurat wtedy w Szwajcarii, myślałem że może da się taki wynalazek zakupić, bo przecież te butle miały być takie internacjonalne.
Niestety w kilku centrach kampingowych w CH i D nikt nie widział takiego patentu. W jednym nich, w Niemczech gość mówił, że słyszał o czymś takim na szkoleniu, ale u nich to nie występuje.
Skończyło się kupnem 5 kg butli za 100 CHF :evil: , na czymś trzeba było gotować.

Banan - 2011-10-11, 17:06

Brat napisał/a:
Piwsko dla Was, szkoda że - na razie - wirtualne ...

Dzięki :pifko
Cieszę się razem z Tobą :bigok

xr5pl - 2011-10-18, 20:51

W miejscowosci Zawadzkie (powiat Strzelce Opolskie) napelniają butle kompozytowe cena jak za metalowe czyli 53zł (cena z 18.10.2011).

pozdrawiam

eler1 - 2011-10-18, 21:29

xr5pl napisał/a:
W miejscowosci Zawadzkie (powiat Strzelce Opolskie) napelniają butle kompozytowe cena jak za metalowe czyli 53zł (cena z 18.10.2011).
za wymianę w Wesołej krzyczą już 70zł :gwm
xr5pl - 2011-10-19, 11:28

W takim razie, zacznę handlować gazem :haha:
Brat - 2012-03-26, 11:27

Na początku miesiąca, planując pierwszy kilkudniowy wyjazd, nabyłem 2 butle kompozytowe (propan), w stacji BP na Puławskiej (W-wa). Kaucja zwrotna za jedną - 200 zł (bez zmian od poprzedniego roku), koszt gazu - 72 zł. Specjalista z Tomic http://www.everpol.pl/caravaning.html zainstalował (adaptor, reduktor 50 mbar, nowy przewód) przy okazji przeglądu gazowego (150 zł+Vat).
Sprawdza się ! Lekkie rzeczywiście, widoczny poziom gazu w butli. Po 4 dniach wojaży, z czego 3 noce z włączonym piecem i lodówką, ubyło w butli ok. 1/4-1/3 zawartości. A możliwość zamykania/otwierania zaworu jednym kliknięciem na adaptorze, a także przełączania butli w 5 sekund - rewelacja.
Polecam to rozwiązanie.

artanek - 2012-03-27, 10:51

Ja ponawiam pytanie kto wie jakie butle wymieniaja w Grecji .Czy nasze pujdzie tam napełnic czy wymienic .Co prawda byłem juz tam ale jakos do wymiany wtedy nie doszło .