Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - L3H2 demo

MirekKliny - 2019-10-05, 17:25
Temat postu: L3H2 demo
Witajcie
Ponieważ w przyszłym tygodniu mam nadzieje nastąpi koniec prac wiec się pochwale budową i resztę zdjęć wrzucę w tygodniu a teraz od początku.

MirekKliny - 2019-10-05, 17:29

I nie mogę dodać więcej zdjęć, wyskakuje komunikat :
Tried to upload empty file

Jakbym próbował dodać pusty plik co jest nie prawda .
Jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?

daro35 - 2019-10-05, 19:06

Brawo :pifko za robotę.
MirekKliny - 2019-10-05, 20:11

zdjęcia maja podobny rozmiar, w pierwszym poscie poszły wszystkie na raz a teraz żadne nie chce przejść, jakaś porażka, a może jest jakiś limit zdjęć na autora i gdzieś to można pokasować aby zrobić miejsce?
MirekKliny - 2019-10-05, 20:20

zmniejszyłem i chyba jest ok, dzięki za pomoc
Socale - 2019-10-05, 20:23

MirekKliny napisał/a:
I nie mogę dodać więcej zdjęć
...
Jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?

Do jednego posta wlezie 10 zdjęć. Pisz kolejnego posta i dodawaj kolejne 10.
.
Edit :) No właśnie gdy ja pisałem tego posta to Ty wrzuciłeś kolejnego ze zdjęciami :)
Tak to działa.

MirekKliny - 2019-10-05, 20:30

Jak się okazało "rozmiar też miał znaczenie :wyszczerzony: :
MirekKliny - 2019-10-06, 17:28

cd
tom-cio - 2019-10-06, 20:58

Ładnie,ładnie,bardzo ładnie,Marek podrzuć namiar na te srebrne listwy narożne do plyt
KASZUB - 2019-10-07, 07:21

Baaaardzo fajnie. Chyba jesteś stolarzem co?? Stawiam piffffko. Brawo :spoko :pifko
Wojciechu - 2019-10-07, 10:50

To i ja Ci postawię :pifko Jak na stolarza - to trochę się znasz na kamperach i mechanice.
Teściu pewnie płakał, jak się dowiedział, że sprzedajesz mu kampera. ;) :spoko

KASZUB - 2019-10-07, 12:41

Jak są mocowane te panele na suficie?? To spienione pvc czy jak to sie tam nazywalo?
MirekKliny - 2019-10-07, 18:42

tom-cio napisał/a:
Ładnie,ładnie,bardzo ładnie,Marek podrzuć namiar na te srebrne listwy narożne do plyt

Sprawdze bo z 3 zrodel korzystam, sklep meblowy, Tabal( dystybutor el.aluminiowych) i markety budowlane

MirekKliny - 2019-10-07, 18:43

KASZUB napisał/a:
Baaaardzo fajnie. Chyba jesteś stolarzem co?? Stawiam piffffko. Brawo :spoko :pifko

Nie jestem stolarzem, bliżej mi do erotomana fantasty :diabelski_usmiech

MirekKliny - 2019-10-07, 18:47

Wojciechu napisał/a:
To i ja Ci postawię :pifko Jak na stolarza - to trochę się znasz na kamperach i mechanice.
Teściu pewnie płakał, jak się dowiedział, że sprzedajesz mu kampera. ;) :spoko

Nie płakał, bo już drugi knausik czeka i gdyby nie poślizg tym drugim by w tym roku jechali.
Też zimowy, tylko że do 6m długosci i tez złókiem francuskim, chociaż teściowa na poczatku narzekała że karado ma wygodniejsze łózka i wieksze bąć co bąc tam jak sie złożylo to 210x2m takze powtorke miesiaca miodowego mieli :wyszczerzony:

MirekKliny - 2019-10-07, 18:48

KASZUB napisał/a:
Jak są mocowane te panele na suficie?? To spienione pvc czy jak to sie tam nazywalo?

sklejka 3mm z jednostronną okleiną, mocowana na wkręty do powiedzmy stelarzu.

MirekKliny - 2019-10-13, 17:42

Cd
MirekKliny - 2019-10-13, 17:46

Cd
MirekKliny - 2019-10-13, 17:48

Reszta to już materac, montaż radia kamery osłon na fotele i rolet na szyby i oczywiście grafika zewnetrzna. 😉
Wojciechu - 2019-10-13, 20:46

Mirek - jak szerokie łoże. ;)
MirekKliny - 2019-10-14, 18:27

niestety tylko 113cm, dla dwojki takiej jak u mnie jest ok u ciebie bedzei problem bo kawał chłopa jesteś, ale długości chyba 200 czy trochę ponad, więc sam to śmiało wyciągniesz kopyta :diabelski_usmiech oczywiście zdrowia i wszystkiego naj ci życzę żeby nikt nie pomyślał czegoś głupiego :)

A to z przodu po odwróceniu foteli tez ponad 200zm długości i 100 szerokości, celowo cofnąłem ławkę kilka centymetrów aby było dużo miejsca, blat stołu wyszedł 65cm szerokości stad podwójna noga aby stabilnie było.

Norbertp83 - 2019-10-14, 19:50

Mirku zdradź proszę z czego robiłeś i jakiej grubości ściany kibelka i meble.
Ładnie Ci to wyszło :pifko .

MirekKliny - 2019-10-14, 20:02

Wszystko co w kolorze calvados poszło ze sklejki kamperowej 12mm, niestety 13 arkuszy na blaszka l3h2 było mało (teraz kupiłem 17 :diabelski_usmiech ) i trzeba było sie posiłkować surowa sklejka egzotyczna tez wykorzystywana do budowy kamperów ale już bez okleiny.

Tak bardzo mnie nie chwalcie bo pomysł mój, materiały moje i projekt, ale w dużej mierze zasługa kolegi stolarza za pomoc i cierpliwość i sugestie aby wszysko bylo zgodne ze sztuka stolarską.

A ile razy pewne elementy były rozskrecane i skręcane i dopasowywane to nie wspomnę.

Generalni podoba mi się, jest dużo przestrzeni przy drzwiach przesuwnych dzięki "upchnięciu szafki" aby nie wystawała ale jeszcze dojdzie rozkładany blacik roboczy i bedzie git.

atamtakitam - 2019-10-17, 14:23

Super Mirku, ma pytanie odnośnie łóżka z przodu, jak je masz rozkładane? Ponoć obracasz ławkę hmm... jak :) może opiszesz lub jakieś fotki - ja planuje zrobić tam łóżko dla moich dwóch maluchów i szukam pomysłu. Z góry dzieki i za robotę piwo!
:pifko

MirekKliny - 2019-10-17, 18:47

Obracam fotele i opuszczam stolik, ja nie mam ławki w tym aucie, standardowe rozwiazanie.
Bazyli - 2019-10-17, 19:18

Projekt trzyma się kupy. :pifko
groniar - 2019-10-17, 20:22

Dobra robota :pifko a tak przy okazji jestem ciekaw jak sobie radzi zastosowana u Ciebie izolacja ? Testowałeś już?
Andrzej 73 - 2019-10-17, 20:27

Wygląda dobrze , jedynie co mi wpada w oko nie tak , to półka za zdjęcia 1570892306452. Trzeba ją usztywnić lub podeprzeć. Można podeprzeć komandorami.
Druga kwestia to otwory pod łóżkiem są nie oklejone. Kup okleiny na żelazko. Czubkiem żelazka podejdziesz do środka otworu. Wiem to trochę zabawy , ale efekt jak z fabryki. :ok

:spoko

MirekKliny - 2019-10-18, 07:35

Moze na zdjęciu nie widać ale ta polka ma delikatne frezy aby nie latała , jeśli o to ci chodzi, co do oklejania otworów tez to rozważałem i zobaczymy.

dzięki za sugestie.

drFeelGood - 2019-10-18, 08:04

Jak żelazkiem nie wyrobisz w zakamarkach to kup obrzeze pcv 0,8 w kolorze okleiny i przyklej na klej kontaktowy, smarujesz obie powierzchnie czekasz az odparuje rozpuszczalnik przykladasz dociskasz i zabezpieczone.
voice - 2019-10-18, 17:33

Na okleinę wystarczy opalarka palce i ręcznik by nie poparzyć palce jak będzie się dociągać.
Wcale nie trzeba żelazka.

MirekKliny - 2019-10-19, 19:46

groniar napisał/a:
Dobra robota :pifko a tak przy okazji jestem ciekaw jak sobie radzi zastosowana u Ciebie izolacja ? Testowałeś już?

Testowałem zanim zacząłem budowe kampera.
To auto miało po bokach sklejkę i na podłodze antypoślizgową, sufit goła blacha.

Zima ok -15-20 webasto ustawione na 50%mocy termometr out/in jedna końcówka wepchnięta pod profil przy dachu druga wisiała sobie mniej więcej na środku auta w połowie wysokości,
Temperatura utrzymywała się przez kilka godzin pracy webasto na poziomie przy suficie +13st.C na środku +17,

Oczywiście nie wiem ile miała w momentach kiedy webasto się wyłączało, czy chodziło cały czas bo odpaliłem poczekałem a potem wróciłem po paru godzinach.

Wiec co byś nie dał będzie ciepło, bardziej chodzi o to aby ściany puszka nie przemarzały.

Osobiście uważam ze takie ocieplenia jak w tej blaszce, jest wystarczające i przebijające niejedno ocieplenie fabrycznego kampera.

Wiec jeśli to jest OK to wszystko więcej bedzie jeszcze bardziej OK :)

piotr1 - 2019-10-20, 00:07

Ogólnie zabudowa ok oprócz kibla razem z brodzikiem. Jest to rozwiązanie które miałem w jednym kamperze (w iveco , bo takie części miałem z dawcy) i nie sprawdza się. Moja żona kąpie się często i dlatego podłoga w kamperze była często mokra po wejściach do WC. Prysznic powinien być osobno. :spoko
franu - 2019-10-20, 12:48

zabudowa cacy.. Pozdrawiam

franu

mz3545 - 2019-10-20, 19:33

Pytanie co do skorupy do toalety tej bialej gdzie kupiles ,jesli można wiedzieć
Norbertp83 - 2019-10-21, 00:59

mz3545 napisał/a:

Zapytaj u @Tolo61. Sam odlewa.

zbyszekwoj - 2019-10-21, 09:27

piotr1 napisał/a:
Prysznic powinien być osobno.

Niektórzy w osobnych kabinach maja szafę, tak że nie koniecznie. :aniolek

MirekKliny - 2019-10-21, 18:09

piotr1 napisał/a:
Ogólnie zabudowa ok oprócz kibla razem z brodzikiem. Jest to rozwiązanie które miałem w jednym kamperze (w iveco , bo takie części miałem z dawcy) i nie sprawdza się. Moja żona kąpie się często i dlatego podłoga w kamperze była często mokra po wejściach do WC. Prysznic powinien być osobno. :spoko

Bo ty kawał chłopa jesteś i całą przestrzeń zajmujesz ja to szczawik :szeroki_usmiech

MirekKliny - 2019-10-21, 18:10

mz3545 napisał/a:

Jesli pytasz o brodzik zachodzacy na nadkole to jest porazka w tym momencie ze zdobyciem go, jesli tolo faktycznie takie robi to trzeba do niego uderzyc.

mz3545 - 2019-10-21, 18:12

Tak faktycznie kupno takiego brodzika to trudna sprawa
MirekKliny - 2019-11-10, 20:58

piotr1 napisał/a:

Piotrus jednym sie sprawdza innym nie, jak to w kamperze mnie osobiście pasuje może z racji rozmiaru mojej osoby :)zawsze chciałem mieć campervana z łóżkiem wzdłuż i wc wyciąganym przez drzwi zawsze to jedna dziura mniej w blaszce

Następny będzie z łóżkiem w poprzek i wc z boku, wtedy będę miał porównanie obiektywne z użytkowania i będę mógł się wypowiedzieć,
w chwili obecnej jedno i drugie rozwiązanie ma dla mnie plusy jak i minusy bynajmniej dodatnie :)

Bajaga - 2019-11-15, 23:34

To jest zabudowa dla siebie czy docelowo komercyjna?
MirekKliny - 2019-11-16, 17:44

Robiona pod siebie, ale idzie na sprzedaż, potrzeba funduszy na następny.
U mnie manufaktura, 3-5 sztuk rocznie jeśli chodzi o budowę od podstaw.

necik - 2021-07-11, 18:42

@MirekKliny czym masz obudowaną wnękę nad szoferką? To gotowy laminat od ZLP?
Darek Szczecin - 2021-07-11, 19:53

necik napisał/a:

Masz z Tomaszowa Lub. około 60 km do ZLP podskocz sobie do nich i wszystkie wątpliwości będziesz miał rozwiązane. Ja mam do nich 890 km a jakoś dałem radę i dwa zestawy do L4h2 nabyłem :spoko

Tomek84 - 2021-07-12, 14:13

Darek Szczecin napisał/a:
necik napisał/a:

Masz z Tomaszowa Lub. około 60 km do ZLP podskocz sobie do nich i wszystkie wątpliwości będziesz miał rozwiązane. Ja mam do nich 890 km a jakoś dałem radę i dwa zestawy do L4h2 nabyłem :spoko

mają tam jakąś wystawkę?
bo jak tam dzwoniłem to powiedzieli mi, że robią tylko na bieżąco

ja mam słupki i obudowę "gilotyny" z ZLP

Darek Szczecin - 2021-07-12, 15:53

Tomek84 napisał/a:
Darek Szczecin napisał/a:
necik napisał/a:

mają tam jakąś wystawkę?
bo jak tam dzwoniłem to powiedzieli mi, że robią tylko na bieżąco

ja mam słupki i obudowę "gilotyny" z ZLP

Raczej wystawki nie mają, ale kto lepiej jak nie oni wytłumaczą i pokażą fotki z realizacji,
tym bardziej że kolega który pytał ma do ich zakładu strzał z łuku :spoko