|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Problem z gniazdami 12v
aviator - 2019-10-09, 15:55 Temat postu: Problem z gniazdami 12v Zauważyłem dziwne zachowanie części gniazd 12v zabudowy: w kuchni i salonie działają w trybie przerywanym jest prąd nie ma i tak 2-3 razy w sekundowych odstępach po czym odcina zasilanie. W sypialni i łazience działają normalnie - w sumie to coś nowego, bo do tej pory działały normalnie.
Oświetlenie, lodówka, kuchenka, woda wszystko działa normalnie.
Po podłączeniu pod 230v wydaje mi się, ze nic się nie zmienia - teraz nie mam już możliwości sprawdzenia. Nie jest mi to nie wiadomo jak potrzebne do życia - tak długo jak działa gniazdo w np w sypialni ale może wiecie co szwankuje i czy można to naprawić stojąc na dzikusa z podstawowym kompletem narzedzi? Wracam okolo 20.10 wtedy tez mogę podjechac do serwisu i zlecić naprawę. Z góry dzięki za pomysły i pozdrawiam z Lefkady
PS
Jedyna przyczyna jaka przychodzila mi do glowy, to może coś na bułgarskich lub greckich wybojach się odłączyło ale obmacalem wszystkie wtyczki i wszystko wyglada ok.
krimar - 2019-10-09, 17:19
jeśli z ładowarką do telefonu jest ok, a np zasilacz do laptopa powoduje taki efekt to prawdopodobnie zbyt duży pobór prądu - słaby kontakt w obwodzie powoduje odcięcie
aviator - 2019-10-09, 17:40
No właśnie z ładowaniem telefonu są takie hocki klocki a np czajnik skrzeczy jakby miał zwarcie..
jsaluga - 2019-10-09, 19:59
Absurdalne, że w XXI wieku do kamperów montują takie gu...ne rozwiązanie.
Socale - 2019-10-09, 21:02
Przerwy w dostarczaniu napięcia może powodować ich nadmierne przeciążenie. To jest tak po chłopsku, działanie inteligentnego bezpiecznika. Jak wyczuwa przekroczenie, to odcina, potem próbkuje, zapodaje, wyczuwa, odcina, próbkuje, zapodaje itd w kółko.
Zorganizowana elektronika może wyczuwać niekontrolowane "upływy" - objaw będzie podobny.
darek 61 - 2019-10-09, 22:45
Socale napisał/a: | Zorganizowana elektronika |
Czyżby bunt
|
|