|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
PTTC - Jaki program działania na pierwsze miesiące.
wbobowski - 2008-11-23, 23:31 Temat postu: Jaki program działania na pierwsze miesiące. PTTCC zostało powołane (jak wszyscy tu wiedzą) przez członków forum CamperTeam. Za cel stawia sobie działanie dla dobra wszystkich zainteresowanych turystyką camperową i caravaningową. W statucie PTTCC zapisaliśmy wśród sposobów realizacji celu działania m.in. konsultacje społeczne na forach internetowych.
Wobec powyższego zwracam się do wszystkich członków forum o dyskusję nad najważniejszymi dla nas wszystkich sprawami, które winny być poruszane, akcentowane czy załatwiane w pierwszych miesiącach działania PTTCC.
Z szerokiej dyskusji, jaka może się rozwinąć na naszym forum, napewno wyłonią się sprawy dla nas najważniejsze, wymagające w pierwszej kolejności zainteresowania się nimi.
ML - 2009-07-20, 22:45
Może odgrzewam trochę kotleta, ale co tam, najwyżej dostanę burę.
Uważam, że stowarzyszenie powinno rozpropagować akcję rozbudowy infrastruktury dla kamperów. Wiadomą jest rzeczą, jak trudno znaleźć stację lub miejsce na trasie z tzw. "camper-serwis". Zrzucanie szarej wody, opróżnianie toalety jest dużym problemem w Polsce i kombinujemy w tym temacie jak te konie pod górkę. A przecież nie jest chyba takie trudne zorganizowanie kącika na stacji benzynowej, które rozwiąże ten problem. Zyska na tym nasze środowisko i turystyka. Przykładem niech będzie chociażby Francja, gdzie jest takich miejsc bardzo dużo i turyści kamperowi są wyjątkowo mile widziani. Zróbmy akcję np. Polska przyjazna turystyce camperowej lub coś w tym stylu.
Pozdrowienia.
Pawcio - 2009-07-20, 23:00
Zgadzam się z przedmówcą. Kluczem do poruszonej sprawy jest ŚWIADOMOŚĆ...
Ten, kto nie zetknął się z karawaningiem, a przede wszystkim z camperingiem nie ma zielonego pojęcia o potrzebach tych środowisk.
Nie ma większego problemu ze zorganizowaniem zrzutu szarej wody, opróżnienia kasety czy zatankowania czystej wody na stacjach benzynowych. Technicznie jest to bardzo proste. Z miejscem też na większości stacji problemu nie ma. Ograniczeniem jest niewiedza właścicieli i pracowników stacji paliw. Ba- nawet nie wiedzą, że mogliby nawet troszkę dorobić.
janusz - 2009-07-20, 23:29
ML napisał/a: | Uważam, że stowarzyszenie powinno rozpropagować akcję rozbudowy infrastruktury dla kamperów. |
Stowarzyszenie ma podobne zdanie.
eler1 - 2009-07-21, 13:30
znając życie ten list jak wiele innych wyląduje głęboko w koszu bez naszej większej inicjatywy i lobbingu pies z kulawą nogą się za to nie weźmie.
dobrym początkiem była inicjatywa Camperparków, ale jak to bywa jednostki wiele nie zdziałają - naszą domeną jest się kłócić o jakieś wybujałe ambicje i niby interesy, a nie działać
janusz - 2009-07-21, 17:16
eler1 napisał/a: | znając życie ten list jak wiele innych wyląduje głęboko w koszu |
Robercie nie bądź takim pesymistą. Na poprzednie nasze pismo Ministerstwo Infrastruktury odpowiedziało. Trzeba pamiętać, że od czasu do czasu są wybory.
KOCZORKA - 2009-07-21, 19:03
A mi bardzo podoba się to pismo.
Od czegoś trzeba zacząć.
Żeby rządzący wiedzieli o jakimś problemie, trzeba go najpierw im wskazać.
Kampery w Polsce to nowość, ale z każdym dniem będzie ich coraz więcej przybywać.
Masz rację Janusz. Nie ten rząd, może następny, ale trzeba ich uświadamiać.
Siedzeniem, narzekaniem i nic nierobieniem, jeszcze nikt nic nie wskórał.
janusz - 2009-07-21, 19:26
eler1 napisał/a: | bez naszej większej inicjatywy i lobbingu |
Jak to się ma do takich stwierdzeń.
"Panowie, błagam, zostawcie temat w spokoju, grzebiecie w bombie."
"Zdecydowanie popieram!!! Jest dobrze może być gorzej, wszyscy się już przyzwyczaili."
"Gdzie jak gdzie ale w Polsce najlepiej mają zawsze ci, którymi prawo i urzędnicy interesują się najmniej. Dlatego uważam, że robiąc wokół nas szum, a jeszcze próbując zainteresować sobą jakiekolwiek czynniki polityczno - urzędowe możemy się tak urządzić, że nam w pięty pójdzie"
"Rosjanie mają na tego typu dyskusje bardzo mądre przysłowie: tisze jediesz dalsze budiesz. Lepiej nie drażnić urzędasów bo przypadkiem zechcą nam uzasadnić swoją przydatność w społeczeństwie "
Mogę też zacytować twoje słowa Robercie.
eler1 - 2009-07-21, 19:39
Możesz cytować przecież wszyscy na forum wiedzą że zbierasz na każdego kwity i analizujesz kto jest inko gnito lub jaki ma adres IP itp. dane
ale przechodząc do meritum to trzeba powiedzieć jasno albo robimy coś z pełnym poświęceniem albo nic nie robimy aby nie drażnić wilka, a najlepsza metoda jest robić swoje tylnymi drzwiami i na finał podeprzeć to papierkiem poprzez zaskoczenie .
I jak to widzisz
janusz - 2009-07-21, 20:18
eler1 napisał/a: | najlepsza metoda jest robić swoje tylnymi drzwiami |
Robercie, czasami trudno mi zrozumieć twoje intencje.
Jak sobie wyobrażasz dotarcie "tylnymi drzwiami" do Ministrów, Posłów, Senatorów?
Jak nieoficjalnie namówić ich do inicjatywy ustawodawczej zmieniającej nasze prawo?
Nie piszę tu o drażliwych, kontrowersyjnych sprawach, ale o normalnym traktowaniu ruchu karavaningowego w Polsce.
Moim zdaniem konieczne jest wprowadzenie do ustawy o drogach obowiązku tworzenia camperserwisów co jakieś 100-200 kilometrów. Uzależnienie otrzymania koncesji na budowę autostrad od zobowiązania się inwestora do zbudowania takich miejsc. Rządu to nic nie kosztuje a w ogólnych kosztach budowy autostrady to pikuś - Pan Pikuś.
Jaki problem dla ustawodawcy wpisać w prawie budowlanym obowiązek stworzenia warunków do obsługi kamperów przy wydawaniu pozwolenia na budowę stacji benzynowej. Wystarczy chcieć by warunek stworzenia punktu zrzutu ścieków przy budowie stacji o powierzchni ponad ileś tam metrów kwadratowych wpisać do ustawy.
Po co do tego tylne drzwi.
Sami, jako inicjatywa obywatelska nie mamy szans zgłosić takich propozycji ustaw. Potrzeba 100 000 podpisów. Poseł albo minister może. Czemu mamy z nimi walczyć i robić podchody kiedy można oficjalnie. Czego się wstydzić? Czego się bać?
Co to komu zaszkodzi gdy zapytamy czy wolno spać w kamperze podczas jazdy. Gwarantuję, że nikt z władz do tej pory nie zastanawiał się nad tym. Odpowiedzą że wolno albo, że nie wolno. Co to zmieni. Chyba tylko tyle, że będziemy wiedzieli czy wchodzimy w konflikt z prawem czy nie.
Są setki pytań na które można otrzymać odpowiedż bez drażnienia niedźwiedzia.
BiG Team - 2009-07-21, 20:49
Przerabiałem wraz z kolegami z organizacji turystycznej zmiany w ustawie odnośnie kategoryzacji obiektów turystycznych. Udało nam sie namówic jednego z posłów ubiegłej kadencji do współpracy i w efekcie tego zostało zmienionych kilkadziesiąt nieżyciowych zapisów w ustawie. Trochę to trwało , ale się oplaciło.
ML - 2009-07-21, 23:03
A ja uważam, że należy temat drążyć wieloma kanałami. Owszem można coś narzucić prawem, ale kto z nas lubi jak mu się coś narzuca ?
Wg mnie trzeba zachęcić do działania, a nie wprowadzać nakazy siłą. Może akcja pod tytułem wyróżniania stacji benzynowych z camperserwisem jakimiś honorami ? Może zachęcić którąś z sieci stacji do wyróżnienia w ten sposób np. statoil lub bp (to wstyd, że mają stacje w centrum europy i nie pomyśleli o serwisie samochdów kempingowych i autobusów) ? Tak mi przyszło do głowy, że np. stacja, która zbuduje stanowisko dla kamperów zostanie uhonorowana i otrzyma atrakcyjna nagrodę. którą poprzez stowarzyszenie PTTCC zasponsoruje np. prezes orlenu i/lub prezes lotosu.
Może zróbmy pismo do szefów sieci stacji benzynowych z zapytaniem, na których stacjach można opróżnić nieczystości i które miejsca w ich sieci zarekomendować ?
Pozdrowienia.
eler1 - 2009-07-21, 23:10
ML napisał/a: | A ja uważam, że należy temat drążyć wieloma kanałami. Owszem można coś narzucić prawem, ale kto z nas lubi jak mu się coś narzuca ?
Wg mnie trzeba zachęcić do działania, a nie wprowadzać nakazy siłą. Może akcja pod tytułem wyróżniania stacji benzynowych z camperserwisem jakimiś honorami ? Może zachęcić którąś z sieci stacji do wyróżnienia w ten sposób np. statoil lub bp (to wstyd, że mają stacje w centrum europy i nie pomyśleli o serwisie samochdów kempingowych i autobusów) ? Tak mi przyszło do głowy, że np. stacja, która zbuduje stanowisko dla kamperów zostanie uhonorowana i otrzyma atrakcyjna nagrodę. którą poprzez stowarzyszenie PTTCC zasponsoruje np. prezes orlenu i/lub prezes lotosu.
Może zróbmy pismo do szefów sieci stacji benzynowych z zapytaniem, na których stacjach można opróżnić nieczystości i które miejsca w ich sieci zarekomendować ?
Pozdrowienia. |
I tak właśnie myślę
ML to jest właściwy tok myślenia
janusz - 2009-07-21, 23:12
ML napisał/a: | Może zróbmy pismo do szefów sieci stacji benzynowych z zapytaniem, na których stacjach można opróżnić nieczystości i które miejsca w ich sieci zarekomendować ?
|
Ten pomysł podoba mi się. Poprosimy bardzo grzecznie o wykaz stacji, poszczególnych sieci, przyjaznych kamperowcom. Nawet jeśli nie są przygotowani to przecież nie odpiszą że nie lubią kamperowców. Pewnie napiszą, że na wszystkich ich stacjach można nabrać wody i skorzystać z ubikacji. Z taką informacją od dyrekcji sieci będzie można bezkarnie wyprowadzić kota do kibelka na stacji. Fajny pomysł ML.
wbobowski - 2009-07-22, 17:53
ML dzięki, że odświerzyłeś temat i popatrz jak się ładnie rozwija, a tyle miesięcy była cisza. Przecież nie od dziś wiadomo, że co dwie głowy to nie jedna. Robercik, a ty weź przykład z Maćka. Zamiast krytykować, daje nowe pomysły.
eler1 - 2009-07-22, 19:46
wbobowski napisał/a: | Zamiast krytykować, daje nowe pomysły. | przecież ja cały czas daje przykłady Cytat: | dobrym początkiem była inicjatywa Camperparków, ale jak to bywa jednostki wiele nie zdziałają - naszą domeną jest się kłócić o jakieś wybujałe ambicje i niby interesy, a nie działać | co to jest camperpark czy to będzie stacja paliw czy super market czy inne miejsce parkingowo serwisowe to jest przecież idea powstania camperparków. ( byłem jak pomysł się narodził wiec znam korzenie )
A jak będziecie sobie słodzić to powstanie kumana i puste pułki czyli wszyscy będą zadowolenie nawet jak deszcz pada to będziecie mówić, że słońce świeci
tego chcecie
andreas p - 2009-07-23, 09:51
ML tak dalej ten pomysl jest naprawde dobry, tylko w ten sposob mozna ich pobudzic do dzialania. . Koncery maja na to fundusze,ale jak nie ma zapotrzebowania na takie uslugi to nie robia. Po takim pisnie z zapytaniem powinno sie cos ruszyc.
KOCZORKA - 2009-07-23, 11:10
Janusz do dzieła. Pomysł ML jest SUPER!!
Kamperów w Europie jest multum i aż dziw bierze, że żadna stacja nie jest dostosowana.
Takie stanowisko, to dla koncernów typu Statoil, Orlen, BP to żadne pieniądze.
Nas szczególnie ten pomysł ucieszył, bo muszę się przyznać, że nigdy nie opróżnialiśmy kota w kibelku na stacjach.
To jednak powinno być osobne stanowisko.
ARCADARKA - 2009-07-23, 11:13 Temat postu: ARCADARKA
KOCZORKA napisał/a: | Janusz do dzieła. Pomysł ML jest SUPER!!
Kamperów w Europie jest multum i aż dziw bierze, że żadna stacja nie jest dostosowana.
Takie stanowisko, to dla koncernów typu Statoil, Orlen, BP to żadne pieniądze.
Nas szczególnie ten pomysł ucieszył, bo muszę się przyznać, że nigdy nie opróżnialiśmy kota w kibelku na stacjach.
To jednak powinno być osobne stanowisko. |
no,no a jeszcze zachęcić dotacjami unijnymi , bo środki są, to nasze stacje będą bardzo przyjazne kamperom
Janusz do dzieła
ML - 2009-07-23, 14:53
Bardzo dziękuję za ciepłe słowa.
Uważam jednak, że obciążanie Janusza nie do końca jest fair. To przecież sprawa nas wszystkich. Dawajmy propozycje, a Janusz będzie je firmował na oficjalnych pismach. Tak to widzę.
Odnośnie tych miejsc dla kamperów, to mamy pole do popisu gdyż startujemy prawie od zera i jeśli dobrze się za to zabrać, to można zbudować coś naprawdę fajnego.
Pozdrowienia.
eler1 - 2009-07-23, 15:09
ML napisał/a: | Dawajmy propozycje, a Janusz będzie je firmował na oficjalnych pismach. Tak to widzę. | Ku chwale Ojca Dyrektora
ja polecam rozwijać i aktualizować camperpark aby wszystkim było łatwiej
KOCZOR - 2009-07-23, 15:31
ML napisał/a: | Bardzo dziękuję za ciepłe słowa. |
Zasłużone w stu procentach. Jak przeczytałem Twoją propozycję, po prostu mnie zatkało - tak genialne w swojej oczywistości, że aż dziwne,
że nikt na to jeszcze nie wpadł (ze szczególnym uwzględnieniem właścicieli stacji).
Koszt dla koncernów stosunkowo niewielki, a oferta (reklama) skierowana do ogromnej rzeszy kamperowców.
Każdy powinien zdawać sobie sprawę z pojemności zbiorników paliwa w kamperze = jakości potencjalnego klienta.
A że w Polsce i wielu zresztą innych krajach rozwiązanie g....nianego problemu jeszcze w powijakach, może kogoś ta propozycja zainteresuje
z pożytkiem dla obu stron.
Za pomysł
ML - 2009-07-23, 22:07
eler1 napisał/a: | Ku chwale Ojca Dyrektora
ja polecam rozwijać i aktualizować camperpark aby wszystkim było łatwiej |
Jestem jak najbardziej za
Uważam jednak, że powinniśmy trochę pójść w jakość. Zwykły parking lub jakaś zatoczka jakoś się znajdzie, ale prawdziwy camperpark z caperserwisem itp. ... z tym już gorzej. Zróbmy trochę hałasu i dajmy do myślenia osobom, które głowią się nad wymyślaniem kolejnej akcji reklamowej. Jeszcze niedawno byliśmy małą grupką, której nie warto brać pod uwagę, ale coraz więcej kamperów porusza się po Polsce i jak to słusznie Koczor stwierdził stajemy się bezpośrednio lub pośrednio coraz bardziej atrakcyjnymi klientami, których chętnie na stacjach benzynowych się widuje. Poza tym ... spróbujmy. Jak się uda, to będziemy mieli tylko lepiej, a jak się nie uda, to widać jeszcze nie ten czas. W każdym razie nie będziemy sobie wypominać, że nie próbowaliśmy.
Pozdrowienia.
ML - 2009-07-24, 22:33
Świetny pomysł Wojtek, ale może nie wszystko na raz.
Może na początek camperserwis na stacjach benzynowych. Czy ktoś zna namiary na osoby w Zarządzie lub kadrę kierowniczą koncernów paliwowych, do których można skierować tego typu pismo ? Jeśli tak, to wydaje mi się, że powinniśmy przesłać takowy na PW (żeby nie rzucać nazwiskami na forum). Dobrze by było też sklecić jakiś projekt pisma.
Pozdrowienia.
darek 61 - 2009-08-17, 13:37
Czy są jakieś znaki drogowe informujące że np.stacji benzynowej jest CAMPERSERVIS.Być może mijałem taką nie wiedząc że tam jest takie miejsce.Dziękuje z góry za oświecenie mnie. A Może tablice informacyjne są,tylko tych miejsc jest tak mało że nie miałem możliwości takowej zobaczyć?
janusz - 2009-08-17, 16:08
W naszych przepisach drogowych nie ma. Nie znaczy to czy ktoś "nielegalnie" nie oznaczył sobie takiego miejsca.
darek 61 - 2009-08-17, 16:21
To skąd mamy wiedzieć czy akurat nie mijamy fajnej stacji na której jest tak zwany CAMPERSERVIS
Tadeusz - 2009-08-17, 16:32
darek krupa napisał/a: | To skąd mamy wiedzieć czy akurat nie mijamy fajnej stacji na której jest tak zwany CAMPERSERVIS |
Darku, toteż my chcemy żeby: a> były serwisy;b> aby serwisy były oznaczone.
To nigdy nie zrobi się samo, a my możemy, naszym uporem i sprytem, do tego doprowadzić.
darek 61 - 2009-08-17, 17:17
Janusz popieram w 100% ale może trzeba zacząć od symbolu CAMPERSERVISU.My będziemy wiedzieć na której stacji się zatrzymywać,a właściciel stacji będzie wiedział jaki symbol ma nalepić na tablicy informacyjnej.Im zależy na autach tankujących pod korek.Jeżeli mógłbym w czymś pomóc to chętnie.Nie wiem czy w za granicami są takie znaki,jeżeli tak to niech będą u nas takie same.
darek 61 - 2009-08-18, 12:43
ML wspomniał że CAMPERSERWISY miałyby być również dla autobusów i słusznie,myślę że trzeba się z kumać z przewoźnikami.W kupie siła,a przecież o kupę tu chodzi.Może ktoś z nas ma dojście do przewoźników? .
Pawcio - 2009-08-18, 21:25
Jeśli chodzi o autobusy, to kierowcy mają obcykane swoje 'stałe' miejsca zrzutu nieczystości. Ponadto każdy większy przewoźnik ma na bazie swoją stację zrzutu.
darek 61 - 2009-08-20, 15:05
Może by warto przy okazji spotkania z posłami poruszyć temat opłat za autostradę.Dlaczego campery trzy osiowe,lub na bliźniakach płacą dużo więcej?Na razie mnie to nie dotyczy,ale oglądam się za większymi camperami.
janusz - 2009-08-20, 17:16
darek krupa napisał/a: | Może by warto przy okazji spotkania z posłami poruszyć temat opłat za autostradę.Dlaczego campery trzy osiowe,lub na bliźniakach płacą dużo więcej?Na razie mnie to nie dotyczy,ale oglądam się za większymi camperami. |
Na to pytanie to i ja mogę Ci odpowiedzieć, posłowie powiedzą to samo. Ponieważ wszystkie samochody na bliźniakach nie tylko kampery płacą więcej. Czy jest jakiś argument , dla czego kampery miałyby płacić mniej
Bardzo dobrze, że podrzucacie tematy do rozmowy, będzie z czego wybierać.
OMEGA - 2009-08-20, 17:56
janusz napisał/a: | Ponieważ wszystkie samochody na bliźniakach nie tylko kampery płacą więcej. |
- a jak to jest w Europie Zachodniej tam też płacą więcej czy tylko w Polsce???
darek 61 - 2009-08-20, 18:10
janusz, moje argumenty
campery to nie auta które na siebie zarabiają
PZU nie widzi różnicy między małym a dużym(MILCE się udało)
nasz kraj nie powinien odstraszać turystów
a poza tym lepiej walczyć o kila spraw równolegle,jak kupujemy auto, to kupujący i sprzedający wiedzą że coś jest do utargowania.
papamila - 2009-08-20, 21:35
kolejny temat do ruszenia
precz z akcyzą
Świstak - 2009-08-22, 00:06
janusz napisał/a: | Ponieważ wszystkie samochody na bliźniakach nie tylko kampery płacą więcej. |
Jawny przykład absurdu. Auto o masie 3500 kg na czterech kołach działa z większym naciskiem na centymetr kwadratowy jezdni aniżeli auto o tej samej masie ale na sześciu kołach. Czyli tłumacząc wprost - za mniejsze zużywanie dróg użytkownik płaci więcej.
A odnośnie akcyzy - czy jeśli płacimy za użytkowanie płatnej autostrady to czy nie powinniśmy mieć możliwości zakupu paliwa na tych autostradach za cenę pomniejszoną o wliczony w cenę paliwa podatek za użytkowanie dróg? Wiem że może to brzmieć jak zaczepka, ale dlaczego pojazdy powyżej 12 ton muszą mieć wykupione winiety na drogi krajowe i gruntowe? A autobusy komunikacji miejskiej są z tej opłaty zwolnione? Bo korzystają z dróg na terenie miasta które nie są własnością któregoś tam ministerstwa?
Coś konstruktywnego: dla tirowców są promocje pod tytułem 200l ON i obiad gratis. Dla nas mógłby być nocleg gratis na oświetlonym parkingu a do tego możliwość podłączenia się do prądu i wody choćby na jedną noc. W sumie wszędzie tam gdzie jest myjnia samochodowa zorganizowanie takiego miejsca to wydatek rzędu kilkuset złotych na gniazdko elektryczne, szybkozłączkę i kratkę ściekową. A z kibelka może nawet na zewnątrz być wyprowadzona rura na kształt pisuaru fi ciut większe niż wylot z kasety kibelka chemicznego. Proste do wykonania a nikt nie będzie targał kasety do ubikacji i brudził przy niuedanym celowaniu....
darek 61 - 2009-08-24, 14:13
Ostatnio przejeżdżałem autostradą z Poznania do Nowego Tomyśla i zdaje mi się że na stacji ORLENU w kierunku granicy jest specjalne miejsce gdzie można wyprowadzić kota.jeżeli ktoś będzie tamtędy przejeżdżał niech to potwierdzi.
Pawcio - 2009-08-24, 17:36
Orlen twierdzi, że na A2 stacje zrzutu ścieków znajdują się na mopach w Zalesiu, Sędzinku, Krzyżownikach i Tulcach.
ML - 2009-08-31, 23:23
Czy tylko tam ?
Czy mogą wyszczególnić, które stacje ORLEN w Polsce mają zrzut ścieków ?
Dołożyć do tego kranik i już będzie (prymitywny co prawda) jakiś tam camperserwis Od ziarnka do ziarnka...
Pozdrowienia.
Rockers - 2009-09-01, 11:58
Ja jestem po mojej pierwszej podróży po Polsce moim dzielnym kamperkiem, moja żona również po raz pierwszy ze mną jechała i szczególnie była wrażliwa na braki wody, tzn bała się że jej braknie nawet jak zbiornik był pełen. W związku z powyższym jadąc zwracaliśmy uwagą na możliwość napełnienia zbiorników wodą, a spostrzeżenia są takie że po pierwsze mało która obsługa na stacji wie co to kamper i oferowali nam wodę z kranu w ubikacji, a po drugie spotkałem parę stacji orlenu ze znaczkami iż posiadają krany z wodą, ale po zatrzymaniu się na nich okazywało się że po kranach nie został nawet ślad poza tymi znaczkami, polecić natomiast mogę stację BP na drodze przed Władysławowem > nowa stacja z bezprzewodowym internetem, nowoczesne ubikacje i choć nie mają kranu z wodą bez problemu wyciągnęli wąż z wodą i napełnili zbiorniki.
Rockers - 2009-09-01, 12:06
A tak przy okazji naprawdę przydałby się jakiś informator na jakich stacjach, jakie istnieją udogodnienia dla kamperów, myślę że ktoś powinien się zwrócić do dyrekcji różnych sieci stacji benzynowych i stworzyć taki informator choćby internetowy, było by to duże udogodnienie dla nas.
|
|