|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Problem z cisnieniem wody
M4rio - 2019-10-13, 23:15 Temat postu: Problem z cisnieniem wody Witam, czy to możliwe ze przy dużym poborze prądu korzystając z 12V ( lodowka, ogrzewanie truma, pompa wody SOG prz korzystaniu z Toalety, wlaczony elektrozawor o mocy 1A, swiatło) pompa wody moze nie działać na pelnej mocy i cisnienie bedzie slabsze ? Woda w toalecie leci slabiej, oraz gorąca woda czesto sie zapowietrza po dluzszej przerwie. Dziwne jest to ze zimna woda leci dobrze , nic sie nie zapowietrza oraz cisnienie jest ok.
amples - 2019-10-13, 23:37
M4rio napisał/a: | Dziwne jest to ze zimna woda leci dobrze , nic sie nie zapowietrza oraz cisnienie jest |
Po prostu instalacja ciepłej wymaga przeglądu-naprawy lub modyfikacji .
Socale - 2019-10-14, 23:11 Temat postu: Re: Problem z cisnieniem wody
M4rio napisał/a: | Witam, czy to możliwe ze przy dużym poborze prądu korzystając z 12V ( lodowka, ogrzewanie truma, pompa wody SOG prz korzystaniu z Toalety, wlaczony elektrozawor o mocy 1A, swiatło) pompa wody moze nie działać na pelnej mocy i cisnienie bedzie slabsze ? Woda w toalecie leci slabiej, oraz gorąca woda czesto sie zapowietrza po dluzszej przerwie. Dziwne jest to ze zimna woda leci dobrze , nic sie nie zapowietrza oraz cisnienie jest ok. |
Zaraz, zaraz...
Lodówka na 12V to tylko w czasie jazdy. Reszta może działać na postoju i na wyłączonym silniku z akumulatora pokładowego.
Elektrozawór o mocy 1A to... 12W jeśli o mocy mowa.
Wszystkie urządzenia pobierające jakikolwiek pobór prądu, przyczyniają się do spadku napięcia. Czysta fizyka. Każdy spadek napięcia zmniejsza wydajność/efektywność/obroty silnika prądu stałego, jakim jest również pompa wody. Przepychając wodę przez magistralę cieplną wysiłek jest nieco większy, ale nieznacznie, raczej dłuższy w czasie skutecznym.
Zapowietrzanie=nieszczelność= woda zawsze schodzi w dół, innej możliwości nie ma.
Ta wskazówka służy znalezieniu nieszczelności.
Pawcio - 2019-10-15, 10:09
M4rio, przede wszystkim musisz napisać jaki rodzaj instalacji wodnej posiadasz w kamperze - załączaną przez elektrowłączniki przy kranach czy ciśnieniową?
Najczęstszą przyczyną słabszego ciśnienia przy instalacji ciśnieniowej jest uszkodzenie pompy wody.
amples - 2019-10-15, 10:14
Pawcio napisał/a: | Najczęstszą przyczyną słabszego ciśnienia przy instalacji ciśnieniowej jest uszkodzenie pompy wody. |
M4rio napisał/a: | Dziwne jest to ze zimna woda leci dobrze |
Pawcio - 2019-10-15, 11:33
amples napisał/a: | Pawcio napisał/a: | Najczęstszą przyczyną słabszego ciśnienia przy instalacji ciśnieniowej jest uszkodzenie pompy wody. |
M4rio napisał/a: | Dziwne jest to ze zimna woda leci dobrze |
|
Emmmmmmmmmm
M4rio napisał/a: | Woda w toalecie leci slabiej, |
No i klops. Chyba że w toalecie leci woda z boilera :P
Skoro koledze w kiblu kamperka leci słabiej to i w obiegu wody zimnej też jest spadek.
Stawiam na częściowo zapchany filterek przed pompą ewentualnie uszkodzoną membramkę pompy jeśli instalacja jest ciśnieniowa.
salut - 2019-10-15, 16:02
Tez witamy Ciebie serdecznie na forum Po miły powitaniu w odpowiednim miejscu skorzystaj z opcji "szukaj", albo poprosimy o więcej konkretów to jakoś pomożemy. Kiedyś chyba Bronek opisywał jak czyścił filtr. Powodzenia
M4rio - 2020-01-07, 11:34
JA chyba nie mam filterka przed pompa wody, jest tylko wężyk i na końcu pompa. Wcześniej miałem nieszczelną baterie prysznicowa i to tez mogła by przyczyna ale po naprawieniu zauważyłem ze problem powraca. Woda w toalecie leci ze zbiornika zimna i tez musi się cofać bo po dłuższym czasie muszę włączyć baterie prysznicowa aby woda dotarła do umywalki i wtedy przy takim zabiegu w toalecie tez jest ok bo odpowietrzam układ w ten sposób. Dziwne jest tez to ze jak założyłem zawor zwrotny na wężu za pompa to problem pojawia sie dalej wiec nie wiem o co chodzi ? Wydawało mi się ze zawór załatwi sprawę bo woda nie będzie sie cofac. Wycieków żadnych nie zauważyłem a woda ciepła dalej się zapowietrza. Z zimna jest lepiej ale tez się chyba cofa bo w toalecie jak już pisałem jest po dłuższej przerwie słabe ciśnienie. Ja stawiam na prąd bo korzystam tylko z solara wiec moze jest go za malo z czasem? Odpisuje dopiero teraz bo musiałem to wszystko przetestować po naprawach i założeniu zaworu zwrotnego. Instalacja załączana jest chyba przez elektrowłaczniki, ale pewny nie jestem.
dominik - 2020-01-07, 14:11
Wyczyść sitka w wylewkach baterii
|
|