Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - antena i dekoder Katherin

Wieluniak_1 - 2019-10-15, 18:56
Temat postu: antena i dekoder Katherin
Witam
na moim kolejnym kamoerze mam zainstalowaną antenę Katherin CAP 710 oraz dekoder UFS 940sw.
antena jest ustawiona na astrę, ale mam możliwość przestawienia na hotbird'a.
Moje pytanie dotyczy jak wpiąć dekoder Polsatu w ten układ, bo o ile na Astrze są kanały niekodowane to na hotbirdzie chciałbym odbierać polskie kanały typu Polsat , TVN ….
czy mam ustawić na dekoderze Kathrein satelitę hotbirda a dodatkowo podłączyć dekoder Polsatu? tylko gdzie go wpiąć? w dekoderze jest gniazdo na karte ? może je wykorzystać na kartę Polsatu/nc+....nie wiem jak to dziąła bo w domu nie mam płatnej tv.
Jakieś rady w tym temacie?

Bronek - 2019-10-15, 19:40

Karta i dekoder są sparowane. Czyli antena Ci znajdzie satelitę a dekoder Polsatu zdekoduje kanały.
Nie da się wykorzystać samej karty.

Wieluniak_1 - 2019-10-15, 20:34

Ok, ale gdzie i jak podlaczyc dekoder polsatu?
Bronek - 2019-10-15, 21:29

Nie wiem jak ten Twoj system wygląda. Musisz do dekodera Polsatu dostarczyc kablem sygnał z konwertera anteny. A dalej Hdmi i TV
joko - 2019-10-15, 22:16

Z tyłu na panelu dekodera Kathrein masz dwa złącza typu F opisane jako F-INPUT i F-OUTPUT.
Do F-INPUT czyli do wejścia masz podłączony przewód koncentryczny z konwertera anteny SAT i tak zostaw (bo rozumiem , że w dekoderze Kathrein jest wbudowany pozycjoner do ustawiania anteny), natomiast z wyjścia czyli z F-OUTPUT doprowadź sygnał do wejścia dekodera POLSATU i temat załatwiony.
Ustaw pozycjoner tak, aby antena ustawiała się na HOTBIRD'a i wszystko będzie działać.
Z dekodera Polsatu musisz posłać sygnał obrazu na TV (HDMI) , ale to jest oczywiste, więc piszę tylko dla porządku.

Wieluniak_1 - 2019-10-16, 05:02

Dzieki za pomoc. Teraz już wiem co i jak.
Wieluniak_1 - 2020-02-23, 18:50

odświeżam temat , ponieważ nie mogę ustawić anteny na hotbird'a.
Astre łapie szybko, a hotbirda w ogóle. Odświerzyłem listę kanałów (antena zrobiła to po wybraniu właściwej funkcji) i mimo to nie umie złapać sygnału.
Ostatni wgrany soft to rok 2010 . Być może powinienem uaktualnić soft.
Nie bardzo się na tym znam (kabelki podłączyć umiem ale już samo ustawiania to inna bajka).

Znalazłem na stronie https://www.kathrein-ds.com link z aktualizacją oprogramowania dla Polski (nawet w opisie jest coś o hotbirdzie), ale nie jestem przekonany czy sam powinienem to wgrać.

Możecie coś doradzić?
Jest w Polsce serwisant od anten Katherin?

kimtop - 2020-02-23, 19:32

Wieluniak_1 napisał/a:
Być może powinienem uaktualnić soft.

Powinieneś

Wieluniak_1 - 2020-02-23, 19:55

Też tak myślę.
Nie jestem jednak pewien czy znaleziona przezemnie aktualka jest dedykowana dla mojej anteny.
Napisałem do producenta , ciekawe czy coś pomogą.

...odpisali i podali namiary na aktualizację softu anteny.
Już wgrałem, a jutro sprawdzę, czy teraz antena "znajdzie" hotbirda.

Wieluniak_1 - 2021-11-01, 19:44

odgrzewam temat...

Tv w kamperze używam sporadycznie ale zbliża się zima więc i wieczory dłuższe. Przydałoby się obejrzeć jakiś film czy program w tv (po intensywnym szusowaniu czy bieganiu na nartach ).

Mam jednak kłopot. Antena znajduje Hotbirda, jakieś tam kanały bezpłatne są ale też dużo nie działa w ogóle. Podłączam dekoder Cyfrowego Polsatu i po chwili pojawia się komunikat " Nie można połączyć się z urządzeniem obracającym". Niby nie problem, ale praktycznie żadne kanały z Cyfrowego Polsatu nie działają. Sporadycznie jakiś program złapie sygnał . W 95% jest komunikat o braku sygnału lub jego złej jakości.

Ktoś ma jakiś pomysł o co tu może chodzić?

spokogosc - 2022-02-02, 11:27

Wieluniak_1 napisał/a:
odgrzewam temat...

Tv w kamperze używam sporadycznie ale zbliża się zima więc i wieczory dłuższe. Przydałoby się obejrzeć jakiś film czy program w tv (po intensywnym szusowaniu czy bieganiu na nartach ).

Mam jednak kłopot. Antena znajduje Hotbirda, jakieś tam kanały bezpłatne są ale też dużo nie działa w ogóle. Podłączam dekoder Cyfrowego Polsatu i po chwili pojawia się komunikat " Nie można połączyć się z urządzeniem obracającym". Niby nie problem, ale praktycznie żadne kanały z Cyfrowego Polsatu nie działają. Sporadycznie jakiś program złapie sygnał . W 95% jest komunikat o braku sygnału lub jego złej jakości.

Ktoś ma jakiś pomysł o co tu może chodzić?

Skontaktuj się z działem pomocy

Mazur - 2022-02-02, 12:01

Dołączył aby reklamować polsat :zastrzelic
p.s. obecnie chyba bliżej do PiS sat, tak mówią ...ja nie wiem

Track222 - 2022-02-02, 12:42

Mazur napisał/a:
Dołączył aby reklamować polsat :zastrzelic
p.s. obecnie chyba bliżej do PiS sat, tak mówią ...ja nie wiem

Brawo Robert :brawo :brawo :brawo

mischka - 2022-02-03, 18:57

www dalej aktywne więc cel osiągnięty
Zdzisławw - 2022-02-04, 14:45

Ktoś ma jakiś pomysł o co tu może chodzić? :diabelski_usmiech

Kolego spróbuj wyłączyć tuner Kathrein jeżeli nie pomoże to może być nieaktywna przelotka .Spróbuj znaleźć hotbira wyłącz tuner kathrein odłącz antenę od niego i połącz do tunera polsat. powinno wszystko działać.