Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - wtyka 12 V

JHJKi - 2008-11-25, 10:22
Temat postu: wtyka 12 V
znalazłem w camperze 2 gniazda na 12 V, jedno na szafce w salonie, drugie w łazience, te gniazda sa trochę mniejsze niż standardowe gniazdo zapalniczki, czy ktoś się może orientuje jakie wtyki pasują, albo czy są to gniazda do jakiś specjalnych urządzeń? szukałem innych wtyczek 12 V ale nic nie znalazłem.
kimtop - 2008-11-25, 10:43

Burstner też stosuje mniejsze gniazda 12v. fi 12 mm
Ja kupiłem w sklepie motoryzacyjnym wtyczki do gniazdek,które mają dwie średnice.Na wtyczce jest taki czerwony plastikowy pierścień. Po jego zdjęciu wtyka pasuje do tego gniazda.
Te same wtyki są w katalogach (np.Movera 2007 na str.334)ale nie po 5 zł. tylko po4-5 E

Zobacz http://elcamp.movera.com/...b&lang=6&page=2

Louis - 2008-11-25, 11:30
Temat postu: Re: wtyka 12 V
JHJ napisał/a:
znalazłem w camperze 2 gniazda na 12 V, jedno na szafce w salonie, drugie w łazience, te gniazda sa trochę mniejsze niż standardowe gniazdo zapalniczki, czy ktoś się może orientuje jakie wtyki pasują, albo czy są to gniazda do jakiś specjalnych urządzeń? szukałem innych wtyczek 12 V ale nic nie znalazłem.

To są chyba takie same gniazdka jak do motocykli. Ja używam takiej przejściówki, wtedy można podłączać odbiorniki ze standardową wtyczką :

http://holan.pl/pl/produc...zda_zapalniczki

koko - 2008-11-25, 14:14

Kupiłem takie wtyki w Knausie we Wrocławiu mają też przejściówki ceny nie pamiętam :spoko
eler1 - 2008-11-25, 15:51

a ja poszedłem krok dalej wymieniłem gniazdo na Polski standard taniej niż przejściówka i do wszystkiego pasuje :spoko
prezesuu - 2008-11-25, 19:45

a ja wymieniłem te gniazda i instalację na gniazda 230V, bo 12V w gniazdach nie używam.
JHJKi - 2008-11-26, 08:38

dzięki za wyjaśnienia i sugestie
co do motorów to choć posiadamy 2 to pewnie są zbyt "wiekowe", żeby w nich były gniazda 12v :wyszczerzony: sam dorabiałem, stąd niewiedza moja
pozdrawiam

Louis - 2008-11-26, 10:27

JHJ napisał/a:
dzięki za wyjaśnienia i sugestie
co do motorów to choć posiadamy 2 to pewnie są zbyt "wiekowe", żeby w nich były gniazda 12v :wyszczerzony: sam dorabiałem, stąd niewiedza moja
pozdrawiam

Takie gniazdko mam w starym, poczciwym 13-letnim BMW R100R :ok

P.S.
A motocykle też mam dwa :wyszczerzony:

JHJKi - 2008-12-01, 20:33

Louis napisał/a:

Takie gniazdko mam w starym, poczciwym 13-letnim BMW R100R :ok

Obrazek

P.S.
A motocykle też mam dwa :wyszczerzony:

hehe, a ja w 14 letniej afryce nie mam, dorabiałem, co bmw, to bmw :-D a masz w camperze platformę na moto? :mot

Wojtek ELCAMP - 2008-12-02, 09:53

Chciałęm tylko zaznaczyć, że system na mniejsze wtyczki jest lepszy od zwykłych. Połączenie tym systemem, generuje o wiele mniejsze straty i tym samym gniazdo nie grzeje się tak łatwo. W normalnych gniazdach samochodowych przebieg prądu odbywa się pomiędzy jednym pinem na froncie oraz dwoma blaszkami po bokach. W mnijeszym standardzie jest o wiele większa powierzchnia styku dlatego stosuje się takie rowiązanie.

Pozdrawiam