|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Hand made - ręczna robota - Webasto czy Truma
smok_wawelski - 2019-11-02, 17:47 Temat postu: Webasto czy Truma Pomału muszę dokonać wyboru czy pójdę w Webasto czy Trume którą znam z budy
Nie chodzi mi o sama technikę montażu - to ogarnę natomiast tu pojawił mi sie dylemat w postaci smrodku spalin ropy bo przecież nie sposób na kampie sąsiadowi walić smrodem ropy w okno.
Z tego co gadałem z chłopakami co na busach lataja to nawet Eber Air Tronic czy firmówka Webasto daje trochę cap przy rozruchu oraz przy pracy na dużej mocy, potwierdzałyby to moje spostrzeżenia a raczej odczucia węchowe z dogrzewacza w Sharanie.
Moje założenia są powiedzmy dzikowanie 30-40% i kemping 60-70% - właściwie jestem antygazowy i kusi że ropa w aucie jest zawsze - ale trochę sie obawiam wspomnianego smrodu spalin z ropy.
Poszukałem i poczytałem trochę o zaletach i wadach i montażu i eksploatacji na forum ale w sumie interesujących mnie żywo informacji o capieniu wiele nie znalazłem - jeśli są a ja jeszcze słabo sie tu poruszam prośba o ukierunkowanie mnie we właściwa stronę lub link do postów.
Prośba również o informacje i sugestie wynikające z Waszych doświadczeniach z webastami zarówno markowymi jak z chińskimi podróbkami przy przyjętych przeze mnie założeniach dot. formy biwakowania.
007jędruś - 2019-11-02, 17:54
Jeśli zależy Ci na komforcie sąsiadów to musisz wiedziec że ogrzewanie typu webasto jest bardzo głośne.
Na zewnątrz z okolicy wydechu jest spory hałas, gazowego nie słychać.
smok_wawelski - 2019-11-02, 18:01
Dzięki 007 za info, gazowe znam dobrze z przyczepy wiem ze cichutkie.
Tak na pewno mi zależy bo to elementarny wymóg współbytowania
Niestety realne mam tylko odniesienie z natury do dogrzewaczy Sharana - to mokre - chyba Eber nawet to jest o ile się nie mylę - 3kW czy nawet 5kW w Sharanie nie jest bardzo głośne - owszem mruczy sobie taka jego uroda ale w pojeździe obok raczej nie słyszalne nawet wieczorkiem czy nocka jak tło jest ciche
A jak z capieniem ?
007jędruś - 2019-11-02, 18:09
Ten pomruk w nocy nieźle się niesie.
chris_66 - 2019-11-02, 19:17
truma jest bezzapachowa, szczególnie w wersji klasycznej, czyli z kominem na dachu i bezgłośna
webasto jednak trochę śmierdzi i na pewno słychać wiatrak - i na nie wymyślisz nic bo wiartak jest zabudowany w obudowie
jak chcesz rozprowadzić ciepło to hałas wentylatora trumy nie przeszkadza nikomu, a można pokombinować jakieś wiatraki komputerowe typu silent
koko - 2019-11-02, 19:32
tylko ALDE ,używałem wszystkich
kimtop - 2019-11-02, 19:51
Załóż Trumatic e.Mam takie na dwóch łodziach wielkości dużego kampera.
Cichutkie,pobierają minimalne ilości prądu i można ciepło rozprowadzić.
smok_wawelski - 2019-11-02, 20:25
Dzięki za wypowiedzi
Gazowa Truma i nawiewy Trumawent oraz nawiewy w wersji DIY sa mi dobrze znane z przyczepy - wiem ze będą ok.
Pytanie jest raczej o Wasze doświadczenia dotyczące o kuszącego mnie ogrzewania typu webasto na ropę o ich hałas i smrodek pod kątem biwakowania na kempingach bo na dziku czy parkingu to wiem że da się z tym żyć
Interesuja mnie też z racji niskiej ceny chińskie podróby ropniaków Ebera czy Trumy czy warto się tym w ogóle interesować.
tom-cio - 2019-11-02, 20:32
Ja powiem tak- cyka i wyje.zalozhlem już kilka chińskich i chodzą spoko,ale są głosne,smród ropki to aż tak nie przeszkadza,ale dźwiękiem owszem,sam teraz będę kontener na pickupa budował i mam ten sam dylemat,ale pomimo.ze webasto.w domu leży to myślę go zamontować na ramę samochodu i nawiewy owszem wpuścić,ale piec trumy też założę..
smok_wawelski - 2019-11-02, 20:40
ok tom-cio więc już mamy konkretny minus na chinola
mawiają nie rób drugiemu co tobie nie miłe i maja rację wiec będą mieli rację jak z kempingu pogonią - jakbym nastawiał sie tylko na dzika wybór prosty - biorę suchego ropniaka ale kemping przemawia mi gazową Trumą a wersja jest budżetowa podobnie jak u Ciebie kiedyś dlatego rokminiam
smok_wawelski - 2019-11-02, 20:49
kimtop napisał/a: | Załóż Trumatic e.Mam takie na dwóch łodziach wielkości dużego kampera.
Cichutkie,pobierają minimalne ilości prądu i można ciepło rozprowadzić. | Nie kwestionuje jakosci ale po co jak mam miejsce i Truma 3002 jest sporo tańsza, zastanawiam się nawet nad Truma S 2200 z wywiewem w dół ale tu obawiam sie że może być ciut za słaba
koko napisał/a: | tylko ALDE ,używałem wszystkich | tak na pewno niezłe -ale cena systemu z bojlerem nawet w używce to 3-4 tysie - nie zdzierżę po prostu bo wydatków sporo z budową puszki.
SlawekEwa - 2019-11-02, 20:59
Jak będziesz na kampingu to będzie i prund.
Dobry " olejaczek" i będzie cicho i ciepło
RadekNet - 2019-11-02, 21:06
Żeby nie pakować się w gaz to webasto na dziko, grzejnik 230V na kempingu. Jakbyś zakładał webasto mokre to grzałka 230V wpięta w układ chłodzenia (w tym wypadku - grzania ).
smok_wawelski - 2019-11-02, 21:24
SlawekEwa napisał/a: | Jak będziesz na kampingu to będzie i prund.
Dobry " olejaczek" i będzie cicho i ciepło |
RadekNet napisał/a: | Żeby nie pakować się w gaz to webasto na dziko, grzejnik 230V na kempingu. Jakbyś zakładał webasto mokre to grzałka 230V wpięta w układ chłodzenia (w tym wypadku - grzania ). | ja pierniczę - trzeźwym jak świnia a przyznam się zaślepiony poszedłem w to albo tamto spalane choć w planach zakładałem tez jakąś farelkopodobna nagrzewniczke elektryczna właśnie na kampa - sorry za niepełne podanie załozeń
Sławku, Radku- dzięki za rady - 100% racji macie ale to tez nie całkiem tak - to całkiem moja wina bo nie napisałem że planuje też naścienne farelkopodobne ustrojstwo - nawet już oblookane mam tylko muszę wziąć toto w łape i podłączyć oraz zobaczyć jak wyje i czy mi spać da - alternatywnie mały płaski naścienny konwekcyjny i cichy wiatrak DIY ale oprócz tego że prund załatwi mi temat na cywilizowanym kampie jest jeszcze taki aspekt że czasem jednak włóczę się po zapyziałych kampach z bidnym prundem albo po polach biwakowych co prunda niet tak na półdzika owszem zgadza sie tu problem z capem ropy i hałasem jest dużo mniejszy stanę dalej od luda i włączę webasto i bedzie git nikt mi ryja pewnie nie obije ale w sumie chciałbym mieć coś takiego co mogę włączyć wszędzie - stąd to rozkminianie i ciąganie Was za języki
wlodo - 2019-11-02, 22:39
Dobrze,że temat ogrzewania poruszyłeś na świeżo, może coś nowego wypłynie. Mam na półce webasto i Carvera, i dalej nie wiem co założę, czekam na info o czymś całkowicie nowym. Miałeś przyczepkę, to wiesz, że Trumy przyczepkowe są praktycznie bezgłośne, jeśli nie mają wentylatorów. To jest chyba najcichsza opcja we wszystkich lokalizacjach.
Miałem webasto i ...chyba nie chcę, hałasuje, śmierdzi, żre prąd.
smok_wawelski - 2019-11-02, 22:51
Dzięki za opinię@wlodo pewnie i jeszcze w paru tematach odświerzę ciągnąc Was za języki i prosząc o sugestie z doświadczenia - z przyczep mam kilkunastoletnie doświadczenie ale jednak blaszka to choć niewątpliwie pokrewny ale jednak inny temat to nie tylko mover pod machą i 2 kółka mniej rozwiązania i specyfika puszki jednak trochę odbiegają od budy
Po Twojej opinii kolejny punkt na korzyść gazowej Trumy
chris_66 - 2019-11-02, 23:11
wlodo wykazał jeszcze jeden minus webasto - minimum 30W i tego nie przeskoczysz
jak chcesz na dzika to wychodzi tylko truma
tak sobie przypomniałem westfalię - ciężko było przy webasto posiedzieć dłużej, o spaniu nie wspomnę
smok_wawelski - 2019-11-02, 23:48
chris_66 dzięki
Ja pamiętam jeszcze i z żuka i ze stara osinobusa ale to nie dzisiejsza geneneracja
Technologia idzie naprzód nawet słynnym niegdyś było powiedzenie zapach starej Nysy
Tu jeszcze dokładał się zapaszek motora tak tak była i Nysa i Żuk diesel - klekoty były rodem z rodzimej Andorii i wcale wcale na owe czasy się tym jeździło no cóż niewiele tego było i za dobre było i było nie nada stroit a może mogła być polska t4ka szkoda ale to takie czasy byly
Fakt truma jeśli chodzi o prąd bije każde webasto
Czyli od Krzyśka raczej mamy punkt dla gazu
Maciej S., dzięki
to trochę mnie kusi pobór prądu nie taki duzy a wygoda z paliwem niezaprzeczalną
Tak czytałem o tej trumie i ciezkawej termoregulacji szedlbym raczej w 3002
No to od Ciebie mamy punkt dla ropy
smok_wawelski - 2019-11-03, 00:21
A jeszcze ciekawostka - szukałem trumy 2200 patrzcie co znalazłem na stronie Trumy
Cytat: | Zastosowanie niezgodnie z przeznaczeniem
Wszelkie zastosowania, które nie zostały opisane jako zgodne
z przeznaczeniem, są niedopuszczalne i dlatego zabronione.
Dotyczy to np. montażu i eksploatacji w:
– kamperach (pojazdach kempingowych) należących do klasy
pojazdów M1,
|
joko - 2019-11-03, 01:54
Jeśli będziesz stawał na kempingach to webasto odpada od razu. Dla sąsiada obok nawet najcichsze jest nie do zniesienia . Jeśli na dziko będziesz stał samotnie to Twój problem, natomiast jeśli w towarzystwie innych kamperów , to możesz mieć poważne problemy.
Pierwszy raz miałem do czynienia z takim towarzystwem kilka late temu , nocując na parkingu pod Jasną Górą i wtedy myślałem że to hałas jakiegoś autokaru , który stoi na zapalonym silniku.
Wtedy uznałem, że taki urok miejsca , które sam na nocleg wybrałem. Za drugim razem znałem już ten dźwięk i spacyfikowałem właściciela . Nie chcąc spać w zimnym kamperze musiał znaleźć sobie inną miejscówkę ......
Ponieważ lubię się wyspać i nie lubię psuć sobie humoru jakimiś awanturami, wymyśliłem sobie inne rozwiązanie . Kupiłem ultrakierunkowy głośnik i sprzęgłem go z kierunkowym mikrofonem , Wystarczy ustawić mikrofon na źródło hałasu (webasto, odpalony silnik, klimatyzator, agregat , zbyt wesołe towarzystwo które nie chce iść spać , etc), a głośnik na jedną z szyb w pojeździe kłopotliwego sąsiada ....... efekt murowany
Raz się przydało ...... ale zamiast spać, pół nocy mieliśmy ubaw z jednego gościa. Gonił jak poparzony z i do kampera . Kilka razy uruchamiał i gasił , w końcu zrezygnował .....pewnie uznał że się zepsuło
SlawekEwa - 2019-11-03, 07:10
Joko to Ty jak wjeżdżasz na kemping swoim kamperem i manewrujesz nim w celu zajęcia idealnej pozycji na parceli to pewnie uruchamiasz jakiś napęd elektryczny, żeby Tobie podobnym kamperowcom nie smrodzić i nie zakłócić spokoju
Wieluniak_1 - 2019-11-03, 08:55
w kamperze (który aktualnie sprzedaję) mam zarówno Trumę i Webasto.
Webasto dosyć mocno hałasuje, to bardziej głośny szum jest na zewnątrz. W środku to delikatne cykanie. Nie zauważyłem problemu smrodu paliwa. Minusem sporym jest pobór prądu.
Truma cicha, jak nie włączysz wentylatora i wówczas też prądu nie ubywa.
U mnie Webasto służyło do grzania auta podczas jazdy - części zabudowy (integra ok 6,5 m), a Truma już docelowo na postoju.
Plusy takiego rozwiązania są takie, że jak braknie gazu zimą to zawsze dogrzeje się webastem.
zbyszekwoj - 2019-11-03, 09:30
Wiatraczki w farelkach są be, lepszy olejaczek.
pearl - 2019-11-03, 10:04 Temat postu: webasto Witam i ja dorzuce swoje 2 grosze.Mam webasto jest bardzo ciche jestem zadowolony.Na dziko webasto a cemping olejaczek i zero problemu
bert - 2019-11-03, 11:23
tom-cio napisał/a: | Ja powiem tak- cyka i wyje.zalozhlem już kilka chińskich i chodzą spoko,ale są głosne,smród ropki to aż tak nie przeszkadza,ale dźwiękiem owszem,sam teraz będę kontener na pickupa budował i mam ten sam dylemat,ale pomimo.ze webasto.w domu leży to myślę go zamontować na ramę samochodu i nawiewy owszem wpuścić,ale piec trumy też założę.. |
potem głębsza kałuża i po ogrzewaniu
janus - 2019-11-03, 12:32
Już kiedyś pisałem.
Webasto to zło
Nawet 3 czy 4 parcele dalej na kempingu, jak któryś to włączy to można oci....
smok_wawelski - 2019-11-03, 12:38
Dzięki za kolejne rady-przyznam że trochę zamętu w głowie powodują bo zdania sa podzielone
joko napisał/a: | Jeśli będziesz stawał na kempingach to webasto odpada od razu. Dla sąsiada obok nawet najcichsze jest nie do zniesienia . | Na parkingach nieraz huczy 10-20 webast i chłopaki z dużych czy małych śpią jak pauza wybije - fakt to zapewne przyzwyczajenie zawodowe i wzajemna tolerancja bo każdy mruczy - kemping inna sprawa tu ludzie oczekują ciszy i spokoju w nocy
Wieluniak_1 napisał/a: | U mnie Webasto służyło do grzania auta podczas jazdy - części zabudowy (integra ok 6,5 m), a Truma już docelowo na postoju.
Plusy takiego rozwiązania są takie, że jak braknie gazu zimą to zawsze dogrzeje się webastem. | To bardzo sensowne - fajne rozwiązanie ale na razie niestety muszę ze wzgl. budżetu ograniczyć się do jednego - pomysł jest b. fajny - może kiedyś
zbyszekwoj napisał/a: | Wiatraczki w farelkach są be, lepszy olejaczek. | no są be - to fakt Zbyszku ale konwekcja zawsze będzie wolniejsza i mniej efektywna niż nadmuch to drugi fakt - z doświadczenia z przyczepy o podobnej kubaturze co moja puszka konwekcja Trumy wystarczała - nie zamierzam jakiś full dużych głosnych wentylatorów - jeśli już to ciche służące do chłodzenia szaf serwerowych lub coś w tym stylu tak żeby tylko trochę rozdmuchać ciepełko
pearl napisał/a: | webasto jest bardzo ciche jestem zadowolony.Na dziko webasto a cemping olejaczek i zero problemu | Mimo ze ciche a jednak olejaczek - co powodem takiej opinii lekki smrodek przy rozruchu ?
Prawdopodobnie za tydzień będzie u mnie kumpel - jeździ na kurierce międzynarodowej busem ma Ebera AirTronica - z rozmów mówi że trochę mruczy i capi lekko przy rozruchu i na pełnej mocy - zrobim doświadczenie będzie wynik z natury - zapuścimy powąchamy wleziemy do puszki obok i będzie jakiś tam wynik bo mój Sharan nie jest dobrym porównaniem to jednak mocno stara technologia dogrzewacza
Ale coś mi jednak się widzi że przy moich mieszanych uwarunkowaniach dzikowanie , kemping oraz zapyziałe kampy z bidnym prądem i pola biwakowe bez prądu - to w tym momencie mam raczej wskazanie na Trume gazowa + grzanie elektr. 230v
tom-cio - 2019-11-03, 12:39
Bert masz rację,jak zawsze zresztą,gdy coś się off roadu tyczy.Ale w drugą stronę mi to jakoś nie pasuje ,a pod tylna kanapa zostawili miejsce ,w które się pięknie Webasto zmieści,odbuduje to najwy,ej szczelnie acha i wypuszczę tylko dolot i wydech.a pobór wezmę z kabiny auta i trójnikiem dostępne wloty do kabiny i do zabudowy.Zreszta u mnie będzie przejście z budy do kabiny,bez tego to mogę se przyczepę targać
Mnie przed montażem trumy blokuje tylko jedno.Brak miejsca na jej montaż,bo w żadnym z planowanych układów nie mam dla niej miejsca,jeździmy w trójkę i duuuzy pies i już teraz w kanperze mam trume i po rozłożeniu przedniego łóżka dla młodego blokuje mi to piec.ale tam mam specyficzny układ.w kapsułę myślę nad czymś takim
tom-cio - 2019-11-03, 12:52
Budżetowo Krak to chińskie Webasto ogarniasz za 700 zł,chodzi jak głupie i grzeje przepięknie,ale tak jak napisałem ,cyka i huczy.Jutro montuje u siebie,wrzucę kilka zdjęcie nakręcę filmik ,to posłuchasz.co do oryginału nie wiem,nie montowałem,mam leżeć d1lc ale z padniętym sterownikiem.te chińskie pracują inaczej niż oryginały,bo nigdy nie wyłączną się ,schodzą do najniższej częstotliwości pompki(tam się reguluje temperaturę częstotliwością wtrysku ropy)i wentylatorem do najniższych obrotów.Ale.aku 65A toto i lodówka na azo digital wykończyło w noc,czyli pobór dość spory.Ja gaz i tak zakładam,w zbiorniku stako w budowanej zabudowie,pod jedną z kanap,bo ogrzewacz wody będzie na gaz,zresztą już zakupiony.Truma ma wiele zalet ale jedna wadę.jak grzeje jako pięć bez rozprowadzenia ciepła,to koło pieca 30stopni a wtylnej części kampera zawsze niedogrzane było.Jak włączysz nawiewy to już przewaga nad Webasto spada ,bo i to i to huczy
kimtop - 2019-11-03, 13:09
A Truma E 1800 cichutko,prawie nie zużywa prądu a gaz "wącha"
smok_wawelski - 2019-11-03, 13:16
Tak - to wysokiej klasy urządzenie na pewno warte swojej ceny - same zalety i tylko ta 1-wada cena niestety moja kieszeń Trumy E raczej mi nie wytrzyma w chałupie remonty nie można władować za dużo kasy w zabawkę jaką jest kamper - są rzeczy ważne i ważniejsze niestety - życie...
3002 w nówce to już nawet mocno szarpnie a kupować używkę niewiadomej jakości+dołożyć sensowny przegląd żeby spać spokojnie to średnia relacja
bert - 2019-11-03, 13:41
tom-cio napisał/a: | Bert masz rację,jak zawsze zresztą,gdy coś się off roadu tyczy.Ale w drugą stronę mi to jakoś nie pasuje ,a pod tylna kanapa zostawili miejsce ,w które się pięknie Webasto zmieści,odbuduje to najwy,ej szczelnie acha i wypuszczę tylko dolot i wydech.a pobór wezmę z kabiny auta i trójnikiem dostępne wloty do kabiny i do zabudowy.Zreszta u mnie będzie przejście z budy do kabiny,bez tego to mogę se przyczepę targać
Mnie przed montażem trumy blokuje tylko jedno.Brak miejsca na jej montaż,bo w żadnym z planowanych układów nie mam dla niej miejsca,jeździmy w trójkę i duuuzy pies i już teraz w kanperze mam trume i po rozłożeniu przedniego łóżka dla młodego blokuje mi to piec.ale tam mam specyficzny układ.w kapsułę myślę nad czymś takim |
może dało by się to powiesić w jakimś boksie na tylnej (zewnętrznej) ścianie kapsuły. Przy ramie nie zapewnisz szczelności a znów mieć taki pojazd i omijać "kałuże na szlaku" to też przykrość
Ostatnio ze znajomym przejechałem testowo kawałek moich okolic. Ciężarowy Magirus, auto ciut większe od mojej "fanaberii" na dodatek na zwolnicach, duże ładne (nb z Rosomaka) kółka i...
jak doszliśmy do mostu 3.5 tony i brodu obok to okazało się, że nidyrydy, bo właśnie webasto suche + energoblok na wysokości ramy pod autem wisi. Nadłożyliśmy kilka kilosów bo można to objechać dookoła ale gdzieś "na szlaku" bywa, że nie ma takiej możliwości.
Mokre znosi zanurzenie, byle za długo pod wodą nie było. Suche szlag trafia praktycznie od pierwszego razu
reaven22 - 2019-11-03, 14:42
Mam mokre webasto, w środku w części sypialnianej nie słychać, na zewnątrz faktycznie jakby odrzutowiec startował )
Smrodku w środku nie czuć a hałas znacząco ograniczyłem montując drugi tłumik do webasta. Obecnie słychać szum ale nie jest uciążliwy.
Co do prądu, kiedyś mierzyłem, przy -10'C na zewnątrz przez noc webasto pożerało 20Ah.
Inna kwestia że przez 2 lata jak jeździmy, nie byliśmy ani razu na kempingu.
RadekNet - 2019-11-03, 15:42
Z webasto to jeszcze jest kwestia pojemności układu / częstotliwości włączania się pieca. Moja pierwwsza noc po uruchomieniu ogrzewania podłogowego (wcześniej tylko nagrzewnica) to było nasłychiwanie czemu nie działa ogrzewanie
Na kempingi jeżdzimy tylko takie "cywilizowane", więc nie mamy problemu z prądem, a po za kempingami to szum webasto przykrywa hałas samochodów na MOPie, albo szum fal na plazy. Zadziwia mnie, że niektórym tak to przeszkadza - dobrze wiedzieć.
andi at - 2019-11-03, 16:43
Ja mam fabrycznie montowane webasto 2,2 już 10 lat i fajnie mruczy .Wiadomo przy starcie słychać i śmierdzi a jak komuś nie pasi to może odjechać .jeszcze awari nie miałem i jest ciepło
Pawcio - 2019-11-03, 16:59
Ja w swoim kamperze zamontowane mam Webasto.. i na ogrzewanie gazowe bym się nie zamienił .
Jako, że wyjeżdżamy zimą dostałbym apopleksji musząc wymieniać co drugi dzień parę butli. A tak zatankowane auto załatwia sprawę.
To prawda, słychać je.. ale przeszkadzać może przy uruchamianiu i pracy na maksymalnej mocy. Przy podtrzymaniu temperatury słychać jedynie pomruk. Ważne, aby urządzenie posiadało dobrze działający tłumik wydechu (a cykania pompki nie słychać, jeśli jest sprawna i prawidłowo zamocowana )
TomekM - 2019-11-03, 17:03
Pytanie do Webastowcow. Czy gdyby wygospodarować w samochodzie miejsce i przepuścić rurę PCV 50mm na wylot od podłogi po dach i w okolice dolnego wlotu skierować wylot spalin z webasto to czy to nie rozwiąże problemu smrodku?
Pawcio - 2019-11-03, 17:13
TomekM napisał/a: | Pytanie do Webastowcow. Czy gdyby wygospodarować w samochodzie miejsce i przepuścić rurę PCV 50mm na wylot od podłogi po dach i w okolice dolnego wlotu skierować wylot spalin z webasto to czy to nie rozwiąże problemu smrodku? |
A powiem Ci, że w czasie zakupu kampera taki pomysł chodził mi po głowie
Z tym, że musiałaby być to aluminiowa izolowana rurka zakończona kominkiem.
Jednak zrezygnowałem. Jeśli ogrzewanie jest sprawne 'smrodek' czuć tylko przy odpalaniu urządzenia.
jarekvolvo - 2019-11-03, 18:31
... wtrącę 3 grosze...- w aucie rejsowym mam dwa piece Ebera - 2 i 4 kW. Mniejszy grzeje kabinę, ma tłumik, w zasadzie niesłyszalny, większy grzeje kontener, wydech jest na dachu, brak tłumika - huczy jak gupi . Jednak mowa tu o "smrodku". Niestety - jest on ZAWSZE, nawet najlepiej wyregulowany piec zawsze daje "dieslowskie" spaliny, które mniej lub bardziej, ale jednak ŚMIERDZĄ, a nawet potrafią być szkodliwe. Jeżeli korzystam z pieców, to staram sie tak ustawić auto, by mieć wiatr od przodu, wtedy mogę się spodziewać, że nie "naleci" do środka. Mimo to zdarza się, że w nocy wiatr się zmienia i budzę się w środku nocy z bólem głowy, bo okazało się, że jednak "czuć". Może nie wiele, ale jednak upierdliwe. I z tego samego powodu nie wyobrażam sobie korzystania z tego "w towarzystwie", w pobliżu innych kamperów stojących w odległości "turystycznej"... . To tak, jakby zostawić włączony silnik.... . {na parkingach przy autobanach to inna sprawa, pusta przestrzeń, wysokie auta a "commercial drivers" są przyzwyczajeni }
orkaaa - 2019-11-03, 19:42
Gaz czy olej ? Oto jest pytanie. Ja mam fabrycznie ogrzewanie olej napędowy. Plus nie martwię się ile w butli i czy wystarczy czy brać drugą na zmianę. Minus faktycznie słychać cykanie pompy - można się przyzwyczaić. Spaliny jak już napisano czuć na zewnątrz nieco przy rozruchu. Potem jest ok. Nie na żadnego hałasu. Delikatny szum. Jedynym minusem jest to że trzeba akumulatora pilnować. Jeśli stoimy na mrozie, bez prądu i słońca to co 24 godziny trzeba włączyć na pół godziny silnik aby doładować .
chris_66 - 2019-11-03, 19:56
smok_wawelski napisał/a: | ........3002 ................. kupować używkę niewiadomej jakości+dołożyć sensowny przegląd żeby spać spokojnie to średnia relacja |
da radę, jakoś skomplikowane nie jest bardzo , po sprawdzeniu przed zakupem nie powinieneś mieć problemów z dalszym używaniem, wystarczy wyczyścić i będzie hulać
truma ładnie się reguluje, jak zrobisz rozprowadzenie na cienkich rurkach w kilka miejsc i nadmuch dodatkowo od tyłu na piec (tak, żeby wykorzystać całość ciepła) to praktycznie na świeczce dasz radę ogrzać blaszaka, przy użyciu dwóch wiatraczków od kompa
MisioKRAK - 2019-11-03, 21:57
Ja dodam...
Webasto pochłania też troskę więcej prądu...stojąc 2-3dni może się zimą okazać że mimo solara już będzie kłopot...
Truma + rozprowadzenie moim zdaniem lepsze rozwiązanie - a na noc ja nawet w sporym kamperze wyłączam nadmuch i mam pełną ciszę :D
PS. Przedwczoraj przestawialiśmy się bo webasto kampera obok szumiało nam za bardzo...(mimo że na dzikusa).
PS2. Na drugą noc było jeszcze gorzej - Słowak co godzinę odpalał silnik... więc mieliśmy też podróże...
Milki - 2019-11-03, 22:38
Obserwuję wątek bo też będę miał ten problem.
Sądząc po ilościach sprzedawanych chinoli to czas takich którzy patrzyli na komfort potencjalnych sąsiadów dawno już się skończył aczkolwiek na tym forum widać że takowi jeszcze istnieją.
Z lektury wątków o przebudowie wnioskuję że Truma jest skazana na wyginięcie...
Nie wiem jaki ci kolego wychodzi wynik ale sam widzisz powyżej że co z tego że Ty dbasz o kogoś skoro inni dbają tylko o siebie.
Takie czasy?
Cena Trumy skutecznie odstrasza.
Może chinole powinni pomyśleć o ogrzewaczach gazowych?
A może już pomyśleli tylko mało kto szuka?
Z tego co czytam to zarówno Webasto jak i Truma mają swoje oddziały w Chinach.
No ale pewnie nie po to abyśmy MY mieli taniej...
Skądś znamy już ten schemat?
Grzegorz fest leniwy - 2019-11-03, 22:52
Kurcze używam w dwóch vanach eberów fabrycznych które popełniła Westfalia i absolutnie nie mogę narzekać na hałas może tylko chinole są głośne?
Smrodek przy pierwszym uruchomieniu i owszem, ale żeby to była jakaś upierdliwa tragedia to nie powiem.
Nijak tego smrodku zestawić nie można z np grillami nawet tymi elektrycznymi!
Tak sobie przeczytałem kolegę joko i powiem szczerze, chciałbym żeby mnie taki numer wyciął, znam dziesiątki o ile nie setki psikusów technicznych więc z lubością podejmę rękawicę.
Milki - 2019-11-03, 23:40
Spokoju mi nie dawało i tak jak myślałem to niemożliwe żeby nie robili
https://pl.aliexpress.com/item/33021749496.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.99bc6249BOUKwJ&algo_pvid=4e60a912-f130-43b9-bf3f-25c96dd99a6a&algo_expid=4e60a912-f130-43b9-bf3f-25c96dd99a6a-34&btsid=53eb1c8d-c90f-4a82-bbea-54741b5f89c8&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_10,searchweb201603_52
Ten akurat troszczkę jakby za mocny
Jednakże szans nie ma cenowo z tym ropnym webastem
Ech....
rjas - 2019-11-04, 00:18
Odnośnie ogrzewania na ropę to dobrze by było wysłuchać więcej opinii użytkowników kamperków Chausson, która to firma montuje tylko i wyłącznie ogrzewanie na ropę - Truma i Eberspracher. O ile się nie mylę to jeszcze Benimar w większości modeli montuje do ogrzewania Webasto.
Osobiście mam oryginalnie zamontowane Webasto i jedyny problem jaki widzę to stosunkowo duże zużycie prądu. Jeśli jakieś Webasto pracuje głośno to chyba coś jest nie tak z tłumikiem. Oczywiście słychać je i jest głośniejsze od ogrzewania gazowego, ale nie generuje ilości decybeli przy których nie da się egzystować.
zbyszekwoj - 2019-11-04, 07:46
Najlepsza Truma na ropę ,tylko ta cena.
Pawcio - 2019-11-04, 08:17
Jak widać są zwolennicy i gazu i mazutu . Można sobie podyskutować tak, jak dyskutuje się nad wyższością świąt. Są wady i zalety obu rozwiązań.
smoku_wawelski, poczytaj sobie artykuł na PC traktujący o ogrzewaniach -> https://polskicaravaning.pl/artykuly/cieplo-cieplej,50586
dalej temat bliźniaczy -> https://www.camperteam.pl...+truma&start=30
Problem poboru prądu - jeśli rozważamy Webasto/Eber na ON kontra Trumatic gazowe różnica owszem istnieje.. ale nie jest ona duża. Jest na forum temat z porównaniem. O ile mnie pamięć nie myli wielkości średnie dla Webasto to 26W a dla Trumy 16W. Czyli 10W.
Jeśli będzie założony solarek tematu nie ma
rjas - 2019-11-04, 08:59
zbyszekwoj napisał/a: | Najlepsza Truma na ropę ,tylko ta cena. |
Zbyszku - jakieś doświadczenia czy szerszy komentarz ? Jeden z modeli Chausson ma Trumę na ropę, ale boję się konsumpcji prądu i że stojąc na dziko przez weekend gdy temperatura w nocy może być poniżej zera braknie mi tego prądu.
zbyszekwoj - 2019-11-04, 09:21
Kolega JanP miał na wspólnym 2 mies, wyjeżdzie. Zużył małą butlę gazową. Nic nie czułem żeby coś smierdziało czy warczało.
rjas - 2019-11-04, 09:40
Ale pisałeś Truma na ropę a teraz że poszła butla gazowa. To ta Truma na gaz czy na ropę ?
andi at - 2019-11-04, 10:11
Mam Chaussona z orginalnym webasto 2.2 kw .Już to 10 lat pracuje i jeszcze nie zaglądałem do pieca .Zamontowane pod autem i przy starcie 2-3 min śmierdzi aż nie przepali a potem spoko .Słychać to wszystko do czasu dojścia do odpowiedniej temperatury a potem tylko mruczy .Pompy nie słyszę i jest wygoda bo auto zatankowane i spoko z gazem.Jak miałem solar 130 W i aku rozruchowe 100 ah to 1 raz w Szklarskiej zabrakło mi prądu nad ranem .Obecnie mam solar 130 w i nowe aku
100 ah głębokiego rozładowania + 50 ah LIFEPO4 .Dojdzie jeszcze jeden solar 130 + 2 szt.50 ah LIFEPO4 .docelowo 100 ah wyleci a zostaną tylko 3 szt. -50 ah .Dlaczego 3 x 50 ah .Będą wykorzystane do zasilania małego kompresora do nurkowania .
zbyszekwoj - 2019-11-04, 12:37
rjas napisał/a: | Ale pisałeś Truma na ropę a teraz że poszła butla gazowa. To ta Truma na gaz czy na ropę ? |
Butla do gotowania. Truma daje ciepło i ciepłą wodę. To jest ta przewaga że nie trzeba targać duzych butli.
Comsio - 2019-11-04, 20:38
Mam dwa urządzenia. Grzewcze.
Webasto 5 kw tak że mi podgrzwa boljer .
A w nim wodę ,natomiast woda jajeczka, na śniadanko jest hepy.
rjas - 2019-11-04, 22:51
No i to jest informacja o którą mi chodziło. Cena nie jest istotna bo to w nowym kamperze ma być. Bałem się tylko, że mi prądu braknie, ale wygląda, że powinno być OK - co najmniej przez weekend.
Kuba75 - 2019-11-05, 22:13
Wydaje się, że mokre webasto/eber ma jednak przewagę, bo:
1. Paliwo w zbiorniku, raczej ogólnodostępne i uniwersalniejsze niż wymiana butli gazowej, zwłaszcza poza PL.
2. Łatwo przygotować ciepłą wodę użytkową (przez wymiennik ciepła czy w zasobniku z wężownicą).
3. Łatwo spiąć z instalacją grzewczą samochodu (przez wymiennik jak proponuje ALDE lub bezpośrednio) i używać w czasie jazdy.
4. Da się zastosować do podgrzania silnika jak typowe ogrzewanie postojowe.
5. Łatwo podłaczyć pod podłogówkę i zrobić nadmuchowe ogrzewanie (wentylatory + nagrzewnica typowa za kilkadziesiat zł).
Ze zwiekszonym zużyciem prądu można sobie poradzić.
Może zła jakość spalania paliwa i smrodek diesla wynika z faktu, ze duża część używanych urządzeń pochodzi z odzysku i sporym przebiegu jako dogrzewacze.
Moze nowy eber/webasto jednak śmierdzi mniej. Podejrzewam, ze Truma dieslowa co do zasady działa podobnie.
Brytyjski Propex produkuje ogrzewanie nadmuchowe gazowe podobne do gazowej Trumy. Jak dobrze pamiętam firma weszła na rynek jako producent ogrzewania postojowego dla angielskiej poczty. Cenowo wydaje się rozsądne.
Robią też ogrzewacze gazowe do wody:
https://www.propexheatsource.co.uk/
https://www.ebay.co.uk/sc...heater&_sacat=0
oli - 2019-11-05, 22:49
Pozwole sobie wtrącic moją opinię do dyskusji .Wg mnie ogrzwanie gazowe bardziej sprawdza sie w kamperkach .pomijając ze dewasto na poczatku smierdzi i może troche głosniej chodzi dla mnie to nie jest jakis duży problem .Problem nr 1 to to że potrzebuje więcej prądu niż gazowe .Miałem kamperka który miał orginalnie zamontowanie dewasto na ropę roller team miał 800km ,a więc dewasto było nowe .problem był taki ze jak autko troche postało ,a wiadomo kamper więcej stoji jak jezdzi nie chciało odpalic .Dopiero po czasie zorientowałem się ze widzi za mało pradu i nie wystartuje .po zapaleniu silnika startowało i potem można było wyłączyc silnik i już chodziło , W innym kamperku ladnie startowało ,ale jak widziało za malo prądu po prostu sie wyłączało .przy plusowej temp jakos idzie wytrzymac ,ale nie wyobrażam sobie przy minusowj temperaturze dewasto użytkowac np całą noc .nstp problem jak miały odp.ilosc prądu chodziły szcególnie na pełnej mocy .jak chciałem moc zmniejszyc owszem też chodzily ale po pewnym czasie się wyłączały .Potrzeba było troche czasu aby znowu zaczeło działac,trudno było wyregulowac temp .nstepny minus dewasto aby wyłączyc trzeba było przestawic na funkcję wychłodzenia i parę minut poczekac . ntm. ogrzewanie gazowe obojetnie jaliej generacji od razu startuje ,za chwilę juz jest cieplo i bardzo latwo jest nim regulowac zadaną temperaturę .Ogrzewanie alde tez takie miałem ale posiada bezwładnosc i potrzeba dużo czasu aby nam nagrzało kamperka ,pomijajac tez to że jest drogie i bardziej skomplikowane ,Z sentymentem wspominam starsze kamperki które miały ogrzewanie gazowe bardzo proste z nadmuchem ,ale jak juz było ciepło w kamperku to mozna było nadmuch wyłączyc i działalo samoistnie beż żadnego prądu .to sa moje spostrzezenia praktyczne które nabyłem przy uzytkowaniu roznych ogrzewan w kamperku .takie jest moje zdanie i nie musicie sie z nim zgadzac Pozdrawiam wszystkich Oli
oli - 2019-11-05, 23:05
Ps praktyczna wskazówka .jeżeli kamperk będzie stał dłuższy czas nie używany nailepiej odłączyc klemę od akumlatorów zarówno przy silniku jak w częsci mieszkalnej .jak kamperek stoji nie uzywany to akumlatory gdy są podłączone siłą rzeczy się rozładowywują w wiekszym lub mniejszym stopniu .jeżeli taki akumlator rozładuje sie nam do zera ze dwa ,trzy razy to taki akumlator możesz wyrzócic .on juz traci moc i sprawnosc.tak załatwiłem u siebie juz kilka akumlatorów zanim doszedłem przyczyny .chyba że ma ktos akumlatory żelowe to nie ma tematu
Kuba75 - 2019-11-05, 23:24
Albo zostawić podłaczone pod solarka i niech sie doładowują
oli - 2019-11-06, 06:51
Prawda tylko pod wiatą solarek nie działa
SlawekEwa - 2019-11-06, 07:40
oli napisał/a: | Pozwole sobie wtrącic moją opinię do dyskusji .Wg mnie ogrzwanie gazowe bardziej sprawdza sie w kamperkach .pomijając ze dewasto na poczatku smierdzi i może troche głosniej chodzi dla mnie to nie jest jakis duży problem .Problem nr 1 to to że potrzebuje więcej prądu niż gazowe .Miałem kamperka który miał orginalnie zamontowanie dewasto na ropę roller team miał 800km ,a więc dewasto było nowe .problem |
Jakbyś miał zamontowane webasto to nie byłoby takich problemów [/b]
oli - 2019-11-06, 08:01
Tyż prowada potocznie róznie ludzie mówią ale masz racje webasto
andi at - 2019-11-06, 11:39
Oli dlatego przechodzimy na https://www.camperteam.pl...ghlight=lifepo4
Odpukać ja jeszcze nie miałem problemu z webasto .Dusze załącz i potem wyłącz i to samo chodzi .Przy wyłączaniu chodzi troche zanim wyłączy bo wiadomo mysi przedmuchać system . Wczoraj Marcin zamontował mi swoją lodówkę na 12 v to teraz 1 butelka gazu starczy na hohoho albo 1 dzień dłużej hahaha
Pawcio - 2019-11-07, 18:47
oli napisał/a: | Problem nr 1 to to że potrzebuje więcej prądu niż gazowe .Miałem kamperka który miał orginalnie zamontowanie dewasto na ropę roller team miał 800km ,a więc dewasto było nowe .problem był taki ze jak autko troche postało ,a wiadomo kamper więcej stoji jak jezdzi nie chciało odpalic .Dopiero po czasie zorientowałem się ze widzi za mało pradu i nie wystartuje .po zapaleniu silnika startowało i potem można było wyłączyc silnik i już chodziło , W innym kamperku ladnie startowało ,ale jak widziało za malo prądu po prostu sie wyłączało .przy plusowej temp jakos idzie wytrzymac ,ale nie wyobrażam sobie przy minusowj temperaturze dewasto użytkowac np całą noc .nstp problem jak miały odp.ilosc prądu chodziły szcególnie na pełnej mocy . |
Oli, ale przyczyną perypetii Twojego Webasto nie było winą samego niego, gdyż jak za chwilę stwierdziłeś:
oli napisał/a: | Ps praktyczna wskazówka .jeżeli kamperk będzie stał dłuższy czas nie używany nailepiej odłączyc klemę od akumlatorów zarówno przy silniku jak w częsci mieszkalnej .jak kamperek stoji nie uzywany to akumlatory gdy są podłączone siłą rzeczy się rozładowywują w wiekszym lub mniejszym stopniu .jeżeli taki akumlator rozładuje sie nam do zera ze dwa ,trzy razy to taki akumlator możesz wyrzócic .on juz traci moc i sprawnosc.tak załatwiłem u siebie juz kilka akumlatorów zanim doszedłem przyczyny .chyba że ma ktos akumlatory żelowe to nie ma tematu |
Przyczyną takiego zachowania ogrzewania był zajeżdżony akumulator. W przypadku spadku napięcia poniżej 10,8V ogrzewanie samo się wyłączy celem ochrony akumulatora - nie ważne czy będzie na ON czy na gaz. W większości przypadków w przypadku takiego spadku napięcia prąd rozłączają energobloki
robba - 2019-11-07, 20:35
Pawcio napisał/a: |
oli napisał/a: | ....jeżeli taki akumlator rozładuje sie nam do zera ze dwa ,trzy razy to taki akumlator możesz wyrzócic .on juz traci moc i sprawnosc.tak załatwiłem u siebie juz kilka akumlatorów zanim doszedłem przyczyny .chyba że ma ktos akumlatory żelowe to nie ma tematu |
Przyczyną takiego zachowania ogrzewania był zajeżdżony akumulator. W przypadku spadku napięcia poniżej 10,8V ogrzewanie samo się wyłączy celem ochrony akumulatora - nie ważne czy będzie na ON czy na gaz. W większości przypadków w przypadku takiego spadku napięcia prąd rozłączają energobloki |
Poza tym przy starcie webasto grzeje świecę żarową żeby wystartować (rozpalić paliwo)
więc na dzień dobry trochę więcej biorą prądu i przy słabym aku to napięcie spadnie, tak jak
Pawcio pisał, poniżej 10,8 i nie wystartuje.
Odnośnie żelowego to wcale nie jest bardziej odporny na rozładowanie...
a do tego strasznie wrażliwy na przeładowanie
Jedyne odporne na rozładowanie to NiCd i NiFe ale za ciężkie są do campa.
Comsio - 2019-11-07, 23:14
Świece żarowe to już historia.
Ale jak ktoś lubi
Darek Szczecin - 2019-11-08, 00:03
Miałem w użyciu kilka sztuk webasto, eberspacher i wyszło mi że najlepiej w campervanie sprawdza się eberspacher airtronic D4. Moc fajna szybko dochodzi do zadanej temperatury , po zakończeniu fazy BOOST generuje jedynie cichy szum, nic nie śmierdzi, ważne żeby stosować tłumik wydechu dopasowany do agregatu, pobór prądu minimalny
robba - 2019-11-08, 00:39
Comsio napisał/a: | Świece żarowe to już historia.
Ale jak ktoś lubi |
tzn. chcesz powiedzieć, że w tego typu ogrzewaczach na benzynę i ON
nie ma już świec żarowych? :o
szczerze przyznam że nie widziałem inaczej odpalanych,
ale też dawno nie grzebałem w tym sprzęcie. spotkałeś się z
innym rozwiązaniem to się pochwal.
Comsio - 2019-11-08, 07:35
Nie jestem konstruktorem tylko użytkownik.
Kiedyś było tak że nie odpala ,wykręcić świecę, przepalona to na krótko i zanim kupiłem nową, grzałka stara.
Dziś elektronika robi robotę, pilnować wlotu powietrza (karteczki była czystą) i paliwa dobrej jakości.
Sa mniej prondo-rzerne.
Darek opisał dokładnie jak jest.
Dodam jeszcze o rurce poboru powitrza,(jest obok wydechu i zasilania)
Zalecana długość ok 30-50 cm będzie jeszcze cichsza praca.
Kuba75 - 2019-11-08, 07:54
Darek Szczecin napisał/a: | ważne żeby stosować tłumik wydechu dopasowany do agregatu, pobór prądu minimalny |
Jak rozumieć to dopasowanie, dawać inny tłumik niż webastowy?
robba - 2019-11-08, 09:34
Comsio napisał/a: | :kawka:
Nie jestem konstruktorem tylko użytkownik.
Kiedyś było tak że nie odpala ,wykręcić świecę, przepalona to na krótko i zanim kupiłem nową, grzałka stara.
Dziś elektronika robi robotę, pilnować wlotu powietrza (karteczki była czystą) i paliwa dobrej jakości.
Sa mniej prondo-rzerne.
.... |
No to gwarantuje Tobie, ze w tych nowoczesnych też jest świeca żarowa do
odpalania paliwa, tyle że włącza i wyłącza ją elektronika....
Więc tak czy siak start jest ciężki i wymaga aku naładowanego do pewnego poziomu...
Darek Szczecin - 2019-11-08, 09:57
Kuba75 napisał/a: | Darek Szczecin napisał/a: | ważne żeby stosować tłumik wydechu dopasowany do agregatu, pobór prądu minimalny |
Jak rozumieć to dopasowanie, dawać inny tłumik niż webastowy? |
Każdy model ma tłumik detykowany do mocy grzewczej, pewnie jest jakiś typoszereg i jeden tłumik obsługuje kilka modeli.
Ważna sprawa jeszcze to długość rurki łączącej agregat z tłumikiem, generalnie przy krótkim połączeniu jest głośniej. Nie pamiętam jakie są zasady doboru, ale w necie pewnie coś się znajdzie. No i wartość dodana, tak rurka wydechowa może być fajnym źródłem ciepła pod podwoziem które zabezpieczy nam newralgiczne miejsca przed zamarzaniem. Nie chodzi w tym o dmuchanie spalinami tylko o promieniowanie cieplne
Kuba75 - 2019-11-08, 11:29
Ok, jasne, dzięki.
yaro 65 - 2019-11-08, 11:52
robba napisał/a: | Comsio napisał/a: | Świece żarowe to już historia.
Ale jak ktoś lubi |
szczerze przyznam że nie widziałem inaczej odpalanych,
ale też dawno nie grzebałem w tym sprzęcie. spotkałeś się z
innym rozwiązaniem to się pochwal. |
W nowocześniejszych piecach świeca żarowa ma inną budowę, jest mniej energochłonna ''szybsza w działaniu'' i spełnia również rolę czujnika płomienia po zakończeniu cyklu rozpalania . Elektronika bardziej rozbudowana ale awaryjna
tyle z historii
amples - 2019-11-08, 12:05
yaro 65 napisał/a: | W nowocześniejszych piecach świeca żarowa ........ spełnia również rolę czujnika płomienia po zakończeniu cyklu rozpalania | To piec z około 2000 r jest dla ciebie nowocześniejszy , bo już wtedy zaczęto stosować system dwu-funkcyjny ,
a robi to elektronika nie świeca , polega to na mierzeniu oporności grzałki świecy ,
robba - 2019-11-08, 12:08
yaro 65 napisał/a: | .....
W nowocześniejszych piecach świeca żarowa ma inną budowę, jest mniej energochłonna ''szybsza w działaniu'' i spełnia również rolę czujnika płomienia po zakończeniu cyklu rozpalania . Elektronika bardziej rozbudowana ale awaryjna
tyle z historii |
to już miałem kiedyś w łapkach piece, w których nie było
czujnika płomienia jak w starych, tylko właśnie świeca robiła za czujnik...
Ale nie mniej świeca jest, nawet jak ktoś to uważa za przeżytek...
amples napisał/a: | yaro 65 napisał/a: | W nowocześniejszych piecach świeca żarowa ........ spełnia również rolę czujnika płomienia po zakończeniu cyklu rozpalania | To piec z około 2000 r jest dla ciebie nowocześniejszy , bo już wtedy zaczęto stosować system dwu-funkcyjny ,
a robi to elektronika nie świeca , polega to na mierzeniu oporności grzałki świecy , |
zgaduje że są szybsze, bo te nowego typu (nowego od 20lat) są samoregulujące i ich
oporność rośnie ze wzrostem temperatury, a to zapewne też dlatego zmieniają rezystancję...
Nie wiesz w jakim zakresie?
Wcześniej były czujniki podczerwieni na fototranzystorze i nie wymagało to dużego
prądu do zasilania. Ciekawe czy pomiar płomienia na świecy wymaga dużego prądu?
Zmiany rezystancji zapewne są niewielkie, więc żeby je wykryć to jakiś tam znaczący prąd
trzeba przyłożyć... ale można też sprawdzać co kilka sekund....
znasz algorytm, amples?
amples - 2019-11-08, 12:24
robba napisał/a: | znasz algorytm, amples? | Aż taki obeznany w temacie to nie jestem (wszystko amatorszczyzna na własne potrzeby)
najprawdopodobniej jest to robione impulsowo co jakiś czas .
|
|