|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - zawór Duo Control
Wieluniak_1 - 2019-11-03, 20:10 Temat postu: zawór Duo Control Witam
ciągle rozkminiam swojego kolejnego kamperka...
tym razem mam pytanie o zawór Duo Control.
czy widoczny zawór umożliwia jazdę z załączoną Trumą czy jednak nie?
MILUŚ - 2019-11-03, 20:25
W tym położeniu nie.............
Musisz "zresetować" górne czerwone oczko . Na zdjęciu nie widać ale poniżej jest psztyczek do tego . Oczko musi być zielone .
Jak oczko będzie zielone możesz używać Trumę w czasie jazdy
arti33 - 2019-11-03, 20:30
Po mojemu można.
polecam stronę :
https://www.truma.com/pl/...duocontrol.html
Wieluniak_1 - 2019-11-03, 21:04
kolor czerwony oznacza chyba, że pobierany jest gaz z butli rezerwowej.
a gdzie znajdę przycisk resetu czujnika zderzeniowego i sam czujnik?
Może mi ktoś wskazać to na zdjęciu ?
MisioKRAK - 2019-11-03, 21:43
Właśnie wydaje mi się że to nie jest CS czyli duo bez cresu...
Czyli podczas jazdy bez używania instalacji gazowej.
MILUŚ - 2019-11-03, 21:47
Kolor czerwony oznacza ;że nie ma przepływu.......
Zmiana butli ; uszkodzony wąż itd.
Resetuje się tym zielonym przyciskiem poniżej :
Wieluniak_1 - 2019-11-03, 21:56
a to u mnie nie ma tej drugiej części pokazanej na zdjęciu od Milusia.
Moja fotka przedstawia całość zaworu u mnie.
MisioKRAK - 2019-11-03, 22:08
No to właśnie nie masz z CS czyli bez możliwości krzystania podczas jazdy...
Andrzej 73 - 2019-11-03, 23:01
Zawór Cs umożliwia jazdę na włączonym gazie , to jest niezależne czy masz duo czy mono control.
Jak nie masz cs-a jeździsz na własne ryzyko z otwartym zaworem gazu.
zbyszekwoj - 2019-11-04, 07:52
Wieluniak_1 napisał/a: | czy widoczny zawór umożliwia jazdę z załączoną Trumą czy jednak nie?
|
Teoretycznie -nie, praktycznie-tak.
Wieluniak_1 - 2019-11-04, 09:17
ok, czyli nie mam CS.
a czy można dokupić ten zawór oddzielnie?
a skoro mam juz wątek o gazie to go pociągnę dalej.
Skoro w aucie nie ma CS to po co zamontowana jest dodatkowa Truma w kabinie?
Bo to ma prawie 2,5 kw a oprócz tego mam piec 6 kw?
Trumatic E 2400 przydałby się do ogrzania auta podczas jazdy zimą (ponad 7,5m długości, i zwykłe grzanie z silnika raczej tego nie ogarnie)
Kolejna sprawa to Triomatic ...mam ten sterownik w kabinie i powinna być jeszcze grzałka EisEx.
Niestety do zaworu Duocontrol nie dochodzi żaden kabelek. Jest coś zwinięte w komorze z butlami i pewnie tam bya ta grzałaka (i została zdemontowana). Dobrze myślę?
nikita55 - 2019-11-20, 22:14
A więc tak..
Ty posiadasz Duocontrol czyli regler gazowy który przełącza automatycznie gaz z butli jednej na drógą. Ale tylko w czasie postoju. Zabroniona jest jazda z włączonym piecem na gaz. W niektórych krajach możesz dostać srogi mandat podczas kontroli policyjnej.
Są wersje Duocontrol CS z wbudowanym sensorem odcinającym gaz podczas wypadku ( nie mozna dokupić sensora oddzielnie).
Triomatic są to prehistoryczne urządzenia dawno wycofane. Regler gazowy trzeba zmieniać co 10 lat. Tak jak i węże gazowe. Do Duocontrol CS są specjalne węże gazowe które po ich przecięciu ( podczas wypadku) odcinają gaz pomiędzy butlą a reglerem.
Przy dłuższym aucie mogły być zamontowane dwa piece.
Rav - 2019-11-20, 23:36
Tak jak koledzy lepiej/gorzej dowodzili (ktoś tam chciał zerować DuoControl itp.):
1. To jest tylko zawór umożliwiający automatyczne przepięcie między butlami (z pustej na pełną, bez Twojej ingerencji).
2. Zawór ten nie ma odcięcia (czujnika zderzeniowego) odcinającego gaz w trakcie wypadku, więc musisz zakręcać butle na czas jazdy.
3. Możesz dokupić pod posiadany DuoControl CS + wężyki z odcięciem (odcinają gaz w przypadku niekontrolowanego poboru) i możesz nie odkręcać butli. Przykład konfiguracji z MonoControlem:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/reduktor-gazu-truma-monocontrol-cs-i8333600626.html
Do tego jeszcze filtry i ... masz komplet.
nikita55 - 2019-11-21, 10:03
Butla musi być zakręcona nawet wtedy gdy węże są z zabezpieczeniem a Duocontrol jest bez CS. Ponieważ przy odkręconej butli gaz jest w wężu i w instalacji i podczas zderzenia nic go nie odcina ( wąż może być caly a instalacja trochę przeciekac i wąż nie rozłączy). Byłem na szkoleniu Truma z gazu i oglądałem te wszystkie aspekty. Dlatego podczas kolizji Duocontrol CS on tylko odcina gaz. Węże są tylko dodatkiem.
JanKowal - 2019-11-21, 12:28
To na czym polega ta "specjalność" węży dedykowanych do CS?...oczywiście poza ceną
nikita55 - 2019-11-21, 15:06
Już piszę...
Masz normalny szlauch , masz wypadek szlauch się przecina i bum...
Masz szlauch z zabezpieczeniem i ta sama sytuacja i gaz odcina pomiędzy butlą a reglerem.
To są żadkie przypadku ale są. Cały obwód gazu jest chroniony tylko przez Duocontrol CS ..
Węże chronią DODATKOWO strefę butla reduktor.
nikita55 - 2019-11-21, 15:08
Dlatego w przepisach G607 gazowych w europie jest napisane jasno tylko Duocontrol CS ( lub inne o takim samym działaniu) sa dopuszczone do użytku podczas jazdy.
Rav - 2019-11-21, 18:13
nikita55 napisał/a: | Butla musi być zakręcona nawet wtedy gdy węże są z zabezpieczeniem a Duocontrol jest bez CS. Ponieważ przy odkręconej butli gaz jest w wężu i w instalacji i podczas zderzenia nic go nie odcina ( wąż może być caly a instalacja trochę przeciekac i wąż nie rozłączy). Byłem na szkoleniu Truma z gazu i oglądałem te wszystkie aspekty. Dlatego podczas kolizji Duocontrol CS on tylko odcina gaz. Węże są tylko dodatkiem. |
Napisałeś dokładnie to samo co ja post wcześniej.
Jak masz CS + wężyki z zabezpieczeniem to jeździsz bez zakręcania butli. To czy jest DuoControl czy go nie ma jest bez znaczenia, bo on tylko przepina między butlami.
nikita55 - 2019-11-21, 23:57
Kolego RAV napisałeś o Duocontrol CS plus węże ale kolega który zadał pytanie ma zwykły Duocontrol bez CS i on nie może używać gazu podczas jazdy a także niezależnie od tego jakie ma węże gaz musi na butli być zakręcony ( według przepisu). Oczywiście każdy na swoją odpowiedzialność może zrobić jak zechce...
Rav - 2019-11-22, 01:08
Kolego nikita przeczytaj prosze jeszcze dokładnie post, który napisałem.
Przecież wyraźnie wskazałem, że CS jest konieczny. Ba, napisałem i podlinkowałem czego brakuje. A Ty dalej o samych wężach.
Jedyne czego mogło zabraknąć to przecinka przed "CS", ale do licha ....
nikita55 - 2019-11-23, 17:47
Sorki nie doczytałem dokładnie. Wszystko ok.
darek 61 - 2020-09-09, 13:26
Chciałbym założyć urządzenie CS by bez stresu jeździć z odkręconą butlą ,jednocześnie zlikwidować połączenie elastyczne,to znaczy wężyk do reduktora.Czy jest coś takiego by było można to przykręcić bezpośrednio do butli ,a wężyk po stronie niskiego ciśnienia?
dziwaczek - 2020-09-09, 17:45
darek 61 napisał/a: | Chciałbym założyć urządzenie CS by bez stresu jeździć z odkręconą butlą ,jednocześnie zlikwidować połączenie elastyczne,to znaczy wężyk do reduktora.Czy jest coś takiego by było można to przykręcić bezpośrednio do butli ,a wężyk po stronie niskiego ciśnienia? |
Od butli daje się specjalny wąż wysokociśnieniowy (tu masz na fotkach) https://forum.karawaning.pl/topic/26209-truma-monocontrol-jak-to-zamontowa%C4%87/
darek 61 - 2020-09-09, 17:59
Ja wiem ,ale spokojniejszy bym był gdybym miał taki wysokociśnieniowy wąż po stronie niskiego ciśnienia.Czy urządzenie CS może pracować po stronie niskiego ciśnienia?Wtedy reduktor do butli i wężyk do tego CS.To by mi pasowało.
darek 61 - 2020-09-09, 21:26
Czy ktoś to stosuje
https://www.kena.pl/im/995499311.jpg?ver=33278
Wąż gazowy wysokociśnieniowy z zabezpieczeniem 75cm.
Wąż gazowy wysokociśnieniowy z zabezpieczeniem do G 12, stosowania do butli polskich i niemieckich, austriackich. Długość 750mm. Prosimy pamiętać, że do ogrzewania pojazdu podczas jazdy należy stosować wyłącznie bezpieczne przewody wysokociśnieniowe z zabezpieczeniem węża w przypadku uszkodzenia węża.
Dla maksymalnego bezpieczeństwa w ruchu i podczas stania: spełniają wszystkie wymogi prawne dotyczące obsługi instalacji gazowej podczas jazdy, ale nadają się również do pracy stacjonarnej. Jeśli wąż jest uszkodzony, bezpiecznik zwalnia i zatrzymuje przepływ gazu.
Producent Truma.
salut - 2020-09-10, 14:02
Jak wozisz dwie butle to zamontuj Duocontrol CS z takimi przewodami. Czujnik zderzeniowy bedziesz miał w CS a przewody zabezpieczone zaworem zaraz za butlą.
Miałem tak w poprzednim, i teraz też. Rozwiązanie bezpieczne i wygodne. Nie musisz wstawać w nocy zeby przełączyć butle.
dulare - 2020-09-10, 17:59
darek 61, byłoby super gdyby CS mogło pracować po stronie niskiego ciśnienia, ale to się nie uda. Przełączanie butli jest realizowane w oparciu o spadek ciśnienia w jednej i pchanie zaworu ciśnieniem z drugiej butli. Do tego potrzeba ciśnienia które jest przed reduktorem.
Za reduktorem masz 30, czasem 50 mbar (zależy od reduktora) a takie ciśnienie już nie poruszy zaworem przełączającym.
darek 61 - 2020-09-10, 20:49
dulare napisał/a: | Przełączanie butli jest realizowane w oparciu o spadek ciśnienia w jednej i pchanie zaworu ciśnieniem z drugiej butli. |
Nie zależy mi na przełączaniu tylko na odcięciu gazu w razie wypadku, dlatego ja mogę mieć mono control byle było urządzenie CS.
dulare - 2020-09-10, 21:03
darek 61 napisał/a: | dulare napisał/a: | Przełączanie butli jest realizowane w oparciu o spadek ciśnienia w jednej i pchanie zaworu ciśnieniem z drugiej butli. |
Nie zależy mi na przełączaniu tylko na odcięciu gazu w razie wypadku, dlatego ja mogę mieć mono control byle było urządzenie CS. |
No dobra, teraz rozumiem. CS jest sterowany elektronicznie, w momencie wykrycia uderzenia odcina elektrozawór. Teoretycznie możnaby użyć elektrozaworu zamontowanego na niskim ciśnieniu zmiast na wysokim. Będzie działać tak samo. Czyli - mamy butlę, na niej od razu reduktor na sztywno i za reduktorem elektrozawór. Niestety nie widziałem takich rozwiązań, trzeba by próbować samemu coś skonstruować. Sądzę jednak że nie bez powodu jest to przez producenta rozwiązane tak jak jest - po prostu nie potrafię znaleźć tego powodu
Johny_Walker - 2020-09-11, 12:44
CS jest sterowany mechanicznie. Tam nie ma elektroniki. W skrócie jest tak że CS to zapewne kulka która przy udarze się przemieszcza i wciśnięcie guzika ją naprowadza na miejsce. Kiedy nie jest na miejscu to gaz nie leci.
Węże mają zaworki wykrywające za duży przepływ lub za duży spadek ciśnienia i jak taki wystąpi to blokują przepływ.
Tak mi się wydaje, a czy tak jest to nie wiem.
Używam CS z dedykowanymi wężami już >6 lat i sobie chwalę.
Przy odkręceniu/wymianie butli trzeba pamiętać o wciśnięciu zaworka na wężu żeby go odblokować.
darek 61 - 2020-09-11, 13:50
Johny_Walker napisał/a: | CS jest sterowany mechanicznie. Tam nie ma elektroniki. W skrócie jest tak że CS to zapewne kulka która przy udarze się przemieszcza i wciśnięcie guzika ją naprowadza na miejsce. Kiedy nie jest na miejscu to gaz nie leci. |
Ale jeżeli wysokie ciśnienie gazu jest wykorzystane do uszczelnienia zaworu, to po stronie niskiego ciśnienia pracować nie może.Może ktoś coś wie na ten temat.
dulare - 2020-09-11, 14:41
OK, czyli wychodzi na to że pomyliłem CS z modelem który miałem w poprzednim kamperze - tam na 100% było elektroniczne odcinanie - elektrozawór. Pudełko z elektroniką wystarczyło puknąć i zawór się zamykał.
Można by zatem poszukać podobnego rozwiązania w którym odcięcie jest elektroniczne - zamiast CS. Czy to miało by większy sens?
Johny_Walker - 2020-09-12, 21:54
darek 61 napisał/a: |
Ale jeżeli wysokie ciśnienie gazu jest wykorzystane do uszczelnienia zaworu, to po stronie niskiego ciśnienia pracować nie może.Może ktoś coś wie na ten temat. |
Wyobrażona przeze mnie kuleczka jest na dole, za reduktorem. Pracuje już na obniżonym ciśnieniu.
Niekoniecznie musi to być kulka jako element uszczelniający. Może ona np. odchylać dźwignię zaworu, jeśli jest w jednym określonym położeniu. Gdyby ktoś miał przekrój reduktora, to byśmy zobaczyli i zrozumieli zasadę działania.
Osobną sprawą jest powierzchnia oddziaływania ciśnienia. Z jednej strony duża, a z drugiej mała i już mamy do dyspozycji różnicę która jest w stanie wykonać określone działanie.
Johny_Walker - 2020-09-12, 21:55
dulare napisał/a: |
Można by zatem poszukać podobnego rozwiązania w którym odcięcie jest elektroniczne - zamiast CS. Czy to miało by większy sens? |
Elektronika wymaga zasilania, a tu za kilka stówek mamy sprawdzone, niezawodne, atestowane urządzenie które przez minimum 10 lat działa prawidłowo. Po 10 latach dalej działa ale już nielegalnie.
dulare - 2020-09-13, 20:47
Johny_Walker napisał/a: | dulare napisał/a: |
Można by zatem poszukać podobnego rozwiązania w którym odcięcie jest elektroniczne - zamiast CS. Czy to miało by większy sens? |
Elektronika wymaga zasilania, a tu za kilka stówek mamy sprawdzone, niezawodne, atestowane urządzenie które przez minimum 10 lat działa prawidłowo. Po 10 latach dalej działa ale już nielegalnie. |
Co racja to racja. U mnie jak elektronika nie działa to gazu nie ma.
Darson - 2024-11-21, 13:09
Poszło w końcu. Pół dnia próbuję się tu wkręcić.
Jak w temacie. Mam pytanie do kolegów.
1. Na zdjęciach są zawory Duo i Mono.
Zakładam , że są to starsze typy.
Gdzieś w tekście znalazłem wpis, że mają " legalizację" na 10 lat ?
Czy to prawda ? A co później ? Wyrzucić ? Czy można zalegalizować ?
Nowego typu, ten czarny ze zdjęcia, znalazłem ostatnio na Olx za 350zl, ale ktoś mnie ubiegł. Normalnie za 490 zł można wyhaczyć, ale czy to konieczne ?
2. Drugie pytanie. Na zaworze nr 5 jest jakaś dziura z boku. Co tam ma być ? Czy jest zdekompletowany, czegoś brakuje ?
3. Czy, jeśli nie chcę podłączać dwóch butli , bo przełączanie to dla mnie nie problem, to powinienem kupić "Mono"? Musi być "mono", czy mogę założyć "Duo" , a odpływ podłączyć do instalacji kampera ?
4. Dwójka i czwórka to taki sam zawór Duo Control. . Ale inaczej skręcony ?
5. Co to jest jedynka ?
Dzięki z góry.
Darson - 2024-11-22, 15:46
"Nikt nic nie wie ? Czeski film", mówiło się kiedyś 😉
Widocznie wszyscy mają nowoczesne zawory. ..
Albo wcale 😁
zbyszekwoj - 2024-11-26, 11:04
Miałem ten duocontrol, niestety po 10 latach na tyle się przytkał ,ze ogrzewawanie nie chciało pracować.Syf w gazie po latach robi swoje.Teraz mam zwykły reduktor. Jeden też po 2 wyjazdach do Maroka ( buthan) padł w najgorszym momencie w Hiszpanii gdzie są inne reduktory. Teraz zawsze wożę zapasowy.
mischka - 2024-11-26, 12:29
zbyszekwoj napisał/a: | Syf w gazie po latach robi swoje. | Dlatego zakładam filtry z nadzieją że pomogą.
Darson - 2024-11-26, 15:16
Thx. A odnośnie tej " daty ważności" ktoś coś wie ?
mischka - 2024-11-26, 18:50
Darson napisał/a: | Thx. A odnośnie tej " daty ważności" ktoś coś wie ? | A to nie tak że każdy kraj ma swoje przepisy?
zbyszekwoj - 2024-11-27, 14:05
mischka napisał/a: | Darson napisał/a: | Thx. A odnośnie tej " daty ważności" ktoś coś wie ? | A to nie tak że każdy kraj ma swoje przepisy? |
O ile wiem to te przepisy restrykcyjnie obowiązują w Niemczech tak jak nalepki z przeglądu gazowego. U nas wszystko do zdechu. Filtry oczywiscie dają radę , ale w instrukcjach kamperowych gas do kamperów to " propano "
Oczywiście uprzedzam dyskusje, też uzywam co jest dostępne.
|
|