|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Zbuduj kampera
SlawekEwa - 2019-11-07, 19:11 Temat postu: Zbuduj kampera Budowanie kampera po tym kursie to "mały pikuś" za jedyne 299pln
https://zbudujkampera.pl/
Krisp - 2019-11-07, 19:20
O jejku czekałem na to aż ktoś zacznie ten temat
Jedni korzystają pokornie z darmowej wiedzy na forum i z porad innych Bardzo doświadczonych współ-forumowiczów .
A inni korzystają z płatnej wiedzy stworzonej przez jej autorów
Jak ktoś chce płacić za wiedzę to niech płaci Jak będzie się czuł z tym lepiej niż z pozyskaniem darmowej wiedzy
Wszyscy idą na łatwiznę cały świat więc nie ma co się dziwić że ludzie wolą zapłacić te 200 zł zamiast siedzieć i czytać kilkadziesiąt wątków forum w których są dziesiątki jak nie setki stron
Pawcio - 2019-11-07, 19:26
E, Sławek.. fajny pomysł na taki internetowy kurs. Lepsze to, niż darmowe bezowocne chrzanienie w dziale politycznym
SlawekEwa - 2019-11-07, 19:37
Pawcio napisał/a: | E, Sławek.. fajny pomysł na taki internetowy kurs. |
E, Pawciu pomysł fajny, ale ciekaw jestem opinii Adama i innych naszych budowniczych "blaszanek" co do projektu zbudowanego przez autora kursu
jarekvolvo - 2019-11-07, 19:41
Z całym szacunkiem, ale to tak, jakby spedytor miał mi zaplanować trasę...
amples - 2019-11-07, 19:42
SlawekEwa napisał/a: | za jedyne 299pln |
Kto to napisał
Ktoś kto tak naprawdę nie ma zielonego pojęcia o tym ,
a w dodatku uznaje się za prekursora zabudowy w busie miejsca do spania z czterech desek po paletach i kawałka płyty osb
Cyt. Za naszym przykładem w Polsce budowanych jest coraz więcej campervanów,
W dodatku wmawia że w busie ciężarowym można usunąć gródz wstawić na to miejsce płytę z drzwiami i będzie na legalu ,
nie zmieniając przeznaczenia na spec. kemp.
chociaż już dostał mandat za brak winiety dla ciężarowych ,
a następny go czeka z zatrzymaniem dowodu i zakazem dalszej jazdy za brak grodzi w ciężarowym
SlawekEwa - 2019-11-07, 19:57
krisp napisał/a: | O jejku czekałem na to aż ktoś zacznie ten temat |
te do do kogo?
Andrzej 73 - 2019-11-07, 20:24
Ludzie to umieją kasę robić za nic.
Oglądałem kilka filmów z budowy jego kampera i powiem szczerze , że wstyd ogłaszać się , aby komuś robić lekcję z budowy , jak się nie posiada odpowiedniej wiedzy.
Nie wiem czy ta osoba czyta forum , ale wiem jedno. Najpierw się trzeba dobrze nauczyć , aby samemu nauczać.
maxtz - 2019-11-07, 21:02
Chociaż zdarza mi się ich oglądać na YT i nawet ich trochę lubię to niestety o tym Ich poradniku mam podobne zdanie.
Andrzej 73 - 2019-11-07, 21:18
I nie chodzi mi , aby komuś zarzucać brak kreatywności i chęci budowania kampa dla własnych potrzeb , jednak daleko tej osobie do tych co mają właściwą wiedzę na temat budowy. Abu uczyć trzeba mieć więcej praktyki niż wybudowanie jednego kampervana.
CORONAVIRUS - 2019-11-07, 21:36
Porażka , to nawet nie ma kibla to gdzie tu gadanie o kamperze ?
Facet powinien najpierw podszkolić się w odmianach wyrazów w języku polskim Takie czasy ,że w necie możesz zamieścić wszystko , znajdziesz chetnych na powietrze w słoiku którym oddychał jakiś papież też .
dla mnie to kosmita
amples - 2019-11-07, 21:46
Andrzej 73 napisał/a: | trzeba mieć więcej praktyki niż wybudowanie jednego kampervana. | W tym sek że on nie wybudował kampera ,
tylko zrobił jakąś zabudowę do koczowania na na pace busa ciężarowego
( jest ciężarowym w dodatku bez grodzi ) .
rozpowszechnia w wielu punktach dotyczących zabudowy nie prawdę ,
chociaż pewnie uważna inaczej ,
czym wprowadza innych w błąd
W dodatku teraz chce za to $ , można go określić naciągaczem
SlawekEwa - 2019-11-07, 22:26
amples napisał/a: | W dodatku teraz chce za to $ , |
i tak staniało poprzednia cena 950pln
smok_wawelski - 2019-11-07, 22:46
amples napisał/a: | czym wprowadza innych w błąd
W dodatku teraz chce za to $ , można go określić naciągaczem | Podzielałbym to zdanie
Jeśli gość publikuje niespecjalnie czy nieudolnie jak ma wyglądać budowanie kampera w jego wizji - ok ujdzie. Nie wiem co jest w tym kursie natomiast jeśli publikuje za kasę informacje dot. grodzi jak w filmiku mogą one kogoś narazić na kłopoty - więc jest oszustem godnym ukarania.
Trafiłem dawno na ten film - zauważyłem ten temat grodzi, nawet przy mojej niewielkiej wiedzy nt budowania gość był do skreślenia - właśnie przede wszystkim za tę gródź
Spax - 2019-11-08, 02:09
Tak się składa, że oglądałem od początku ich kanał na YT. Takie podróżowanie w vanie. Do czasu kiedy to utknęli w Portugalii na kempingu. Nie do końca wiem co się wtedy z nimi porobiło, ale poszli w komercję (z czegoś trzeba żyć?). Od tamtej pory ich filmy stały się jakimiś dziwnymi video-przewodnikami i straciłem ochotę na oglądanie. Jakoś latem wyleciały z ich listy filmy o przeróbce i pojawił się ten o kursie. Się załamałem Z resztą nie tylko ja - poczytajcie sobie komentarze pod tym filmem
»»» https://www.youtube.com/watch?v=tT8-K4LSuRw
smok_wawelski napisał/a: | Nie wiem co jest w tym kursie |
Pewnie nic więcej, niż to co zawierały filmy z czasu budowy, które zostały z YT usunięte.
eler1 - 2019-11-08, 08:20
MECENAS napisał/a: | Porażka , to nawet nie ma kibla to gdzie tu gadanie o kamperze ?
|
Jak nie ma jest gdzieś filmik jak ta toaleta przy ostrym hamowaniu mało nie ląduje na przedniej szybie .
lokalizacja wc na 12min30sek. https://www.youtube.com/w...UmuZheyAk&t=12s
ps. co do poradnika to mam mieszane uczucia. Fajnie że są bardzo zakręceni ale co by nie pisać ten van to taki wóz Drzymały.
amples - 2019-11-08, 09:06
eler1 napisał/a: | ten van to taki wóz Drzymały. | I to go zrobił jak twierdzi , biznesmen z Londynu , który chodził z teczka z laptopem ,
a tacy to raczej mają $$
biznesmen opowiadał w którymś filmiku że , zamierzał go zrobić z desek ze starych palet ,
na jego szczęście ktoś z rodziny wybił mu ten pomysł z głowy a i pewnie zasponsorował .
bo z filmików jedzie skąpstwem albo chronicznym brakiem $
drFeelGood - 2019-11-08, 09:15
Goście są spoko, w dużej mierze to oni byli dla mnie inspiracją do zainteresowania się tematem. Zrobili fajny PR dla tego sposobu podróżowania i rozumiem, że każdy buduje pod swoje potrzeby i priorytety więc nie oceniam tego jak zrobili blaszankę bo to ich blaszanka.
Niesmak jednak czuję, kiedy za podstawowe informacje dostępne w necie wołają kasę. Mieli szansę pozostać pozytywnie zakręconymi ludzikami, ale od czasu kiedy poszli w różne komercyjne tematy stali się dla mnie osobiście KamperMango...
Nie wiem czy więcej by nie zarobili udostępniając ten materiał bezpłatnie.
Na koniec pytanie retoryczne zanim kupisz ten kurs: Nie ogarniasz wyszukiwania informacji w necie a ogarniesz budowę??
CORONAVIRUS - 2019-11-08, 09:39
drFeelGood napisał/a: | Zrobili fajny PR dla tego sposobu podróżowania i rozumiem, że każdy buduje pod swoje potrzeby i priorytety więc nie oceniam tego jak zrobili blaszankę bo to ich blaszanka.
|
Kategorycznie nie zgadzam się z twierdzeniem ,że to jak to zrobili nie jest warte oceny . Od momentu gdy swoje wypociny wsadzili w internet upoważnili każdego do oceny też publicznej , co więcej... on się o ocenę wybitnie proszą zatem ją dostaną . Jeśli są minimalistami jak wielu w necie , bo oczywiście co to takiego zrobić kampera , nic takiego jeśli trzymać się zasad . Jeśli wprowadza się swoje na zasadzie palet i latających przedmiotów to niech sobie tak mają tylko to nie ma nic wspólnego z kamperem , to zwykła kiepska robota . Branie kasy od naiwniaków za kiepskie efekty to już naciąganie , no trzeba być bezczelnym .
Krisp - 2019-11-08, 10:16
SlawekEwa napisał/a: | krisp napisał/a:
O jejku czekałem na to aż ktoś zacznie ten temat
te do do kogo? |
Miało to sugerować że zacznie się zaraz wojna na komentarze .
Ja ich bardzo lubiłem oglądać, do momentu jak osiedli na tym kempingu potem jakoś tak dziwnie się zrobiło ale to moja prywatna ocena Nadal wydają się bardzo pozytywnymi ludźmi, jednak uważam że początkowe ich idee (wolność, osiąganie szczęścia, nowe doznania ) padły.
Co do grodzi którą usunęli i zostało to podparte jakimiś tam argumentami; to padłem jak usłyszałem na jakiej podstawie do zrobili . Przykre jest to że wprowadzają w błąd innych ! demontując tą ścianę narażają siebie oraz innych na ogromne niebezpieczeństwo.
Nie mogę też zrozumieć dlaczego nie zmienili sobie przeznaczenia na specjalny kempingowy wtedy to że oni zostawili sobie tą grodź oryginalną, czy tą wydłubaną z dykty to nie miało by znaczenia pod względem prawnym .
rviru - 2019-11-08, 11:07
Też przyznam że na nich się natknąłem jakiś czas temu jak budowali. niestety mimo mojego braku doświadczenia w tym temacie od razu w oczy rzuciła się fuszerka i ignorancja praw fizyki. Przestałem ich oglądać jak zamontował sobie na dachu "torpede", już widziałem awaryjne hamowanie i tą rurę lecącą do przodu. Powiedzmy sobie szczerze, idee Oni może mogą zaszczepić, ale wykonanie to czysty egoizm i brak odpowiedzialnośći - ku... oni się poruszają po drogach , pal sześć jeśli sobie krzywdę zrobią, ale to że narażają innych to w mojej ocenie ich skreśla.
Denerwujące jest też przypisywanie sobie przez nich "bycie prekursorami" tego typu przebudów ... kuźwa oni to zrobili w 2018 roku, to przed nimi nic nie było ? Całe to forum i te wszystkie budowy sprzed tego okresu to mistyfikacja ? Fakt może oni są prekursorami ale w trąbieniu na prawo i lewo.
Zazwyczaj jestem daleki od krytykowania bo w necie to wszystko można, ale w tym temacie ciężko sie nie wypowiedzieć. Jestem świeży na tym forum ale każdy jeden wątek z zabudowy stąd to istna kopalnia wiedzy. Zauważyłem pewną udzielającą się w każdym z tym wątków grupę osób o ogromnym doświadczeniu i chęci dzielenia się wiedzą. Proponuję żeby od teraz każdy kto chce się zapisać do forum wnosił opłatę jak za ten kurs online, bo w czymże ten kurs jest lepszy ?
Dobra zapędziłem się ,na koniec to co mi się najbardziej podobało z tej strony o kursie : "Wraz z kursem otrzymasz dostęp do grupy na Facebooku, gdzie pozostali kursanci pomogą Ci znaleźć odpowiedź, a jeśli oni nie dadzą rady, to osobiście Ci pomogę! Zawsze też możesz do mnie napisać e-mail: kontakt@zbudujkampera.pl" ... no żesz ku... , od razu trzeba było dać link na camperteam.pl niech tam odpowiedzą , Łaskawiec kasę zbierać to pierwszy ale odpowiadać będzie tylko jeśli nikt inny nie odpowie.
Andrzej 73 - 2019-11-08, 11:47
Przestańcie bo ze śmiechu wykorkuję , a przecież mam kopnąć z przepracowania.
Zobaczył co się wokół kamperów dzieje , że jest parcie ludzi na podróże nimi , a co za tym idzie na zabudowę blaszaków więc pomyślał czemu nie. Łatwa kasa zawsze jest mile widziana.
Trochę na ściemniam , trochę wspomogę się innymi i trochę przekieruję na odpowiednie strony i pomysł na biznes gotowy.
Tyle , że przy budowie kampera trzeba mieć szeroką wiedzę z wiele branż.
Meblarstwo , tapicerstwo , elektryka , hydraulika , mechanika , itd.
A aby robić wykład choć z jednej dziedziny , to powinien mieć jakieś uprawnienia , bo to nie gadka szmatka o budowie , a kurs za który bierze kasę.
drFeelGood - 2019-11-08, 12:34
MECENAS napisał/a: | drFeelGood napisał/a: | Zrobili fajny PR dla tego sposobu podróżowania i rozumiem, że każdy buduje pod swoje potrzeby i priorytety więc nie oceniam tego jak zrobili blaszankę bo to ich blaszanka.
|
Kategorycznie nie zgadzam się z twierdzeniem ,że to jak to zrobili nie jest warte oceny . |
MECENAS ja nie napisałem, że to nie jest warte oceny, tylko, że ja nie oceniam. Nie znaczy to, że zabraniam oceniania innym :-)
smok_wawelski - 2019-11-08, 16:46
Owszem dość chwilami są zabawni trochę zakręceni i jest b, wielu takich ludzi kamperodłubiacych i blogujących czy vlogujących w necie oraz opisujących kamperodłubanie i wojaże - i to jest wszystko spoko nawet jak sobie napisze bloga i opisze jak ławkę na dachu montował - dalej jest spoko bo w końcu opisuje tylko swoje wydziwianki nikogo nie uczy nie mówi że to zgodne z prawem , nie podaje fałszywych informacji o obowiązującym prawie
A teraz weźcie np mnie od innej strony (załóżcie na chwile żem trochę głupawy) - zajawka na budowę pooglądałem , kupiłem kurs uwierzyłem o grodzi i nadziałem się na misia służbistę, może nawet nie służbistę - DR poszedł się paść
Mało - proszę bardzo więcej - idźmy z teorią na maxa
Kupiłem kurs i uwierzyłem pokleciłem tego kampera na ślinie montera - ostre hamowanie aby uniknąć wypadu - zdarza się to na drodze nieprawdaż - słabo zamocowane graty leca, rozpierniczają tę pseudo gródź z listewek i zabijają lub ciężko ranią mojego pasażera
Proste-Idę siedzieć
Oczywiście to tylko celowo przejaskrawiony przykład - aby zobrazować że takie pseudo szkolenia są naganne i powinny być ścigane bezwzględnie
Krisp - 2019-11-08, 16:52
smok_wawelski, Cytat: | Kupiłem kurs i uwierzyłem pokleciłem tego kampera na ślinie montera - ostre hamowanie aby uniknąć wypadu - zdarza się to na drodze nieprawdaż - słabo zamocowane graty leca, rozpierniczają tę pseudo gródź z listewek i zabijają lub ciężko ranią mojego pasażera
Proste-Idę siedzieć |
No chyba że zmienisz przeznaczenie na specjalny campingowy
smok_wawelski - 2019-11-08, 16:54
To wtedy pójdzie siedzieć ten z pkd jeśli dał lewiznę i diagnosta jak dobrze pójdzie
Krisp - 2019-11-08, 16:57
smok_wawelski napisał/a: | To wtedy pójdzie siedzieć ten z pkd jeśli dał lewiznę i diagnosta jak dobrze pójdzie |
Przerzucanie odpowiedzialności to może trwać wieki w sądzie
Obecnie jak się nie mylę to po 3 latach jest przedawnienie
amples - 2019-11-08, 17:07
smok_wawelski napisał/a: | pójdzie siedzieć ten z pkd i | Czy pójdą siedzieć , no nie koniecznie , zawsze możne się tłumaczyć ze później zostało to przerobione ,
Rzeczywiście te skrzynki luzem które służą za siedzenia i wyposażenie kuchni luzem na ścianie mogą latać po całym aucie
Bronek - 2019-11-08, 17:11
Jeśli jest ktoś kto zaplaci a Oni na legalu ta kasę przeobią.. Tu problemu nie ma.
Tak jak ten radosny ksmperowiec co mu bubla zrobili a On go remontuje i się cieszy ze ma "łapki w górę" dzieli się swoim naiwnym i spolegliwym charakterem. Siejąc błogość i pokój na Świecie. Jak "Dzieci Kwiaty - Jezus Was kocha"
Ich sprawa.
Mnie natomiast dziwi, że ktoś, kto widząc to "dzieło życia" , chce robić swoje cudo, bazując na radach gościa, ktory ma lodówkę ma gumce.
smok_wawelski - 2019-11-08, 17:15
krisp napisał/a: | Przerzucanie odpowiedzialności to może trwać wieki w sądzie | i nawet gdy nikt nie beknie, choć nie wydaje mi się aby przy poważnym wypadku tak było
jeżeli wskutek kretyńskich niefachowych i płatnych nauk zginał lub ucierpiał człowiek czy to pomijalne ? uważasz to za dobre i właściwe ?
amples napisał/a: | Czy pójdą siedzieć , no nie koniecznie , zawsze możne się tłumaczyć ze później zostało to przerobione , | foty przy przerejestrowaniu są robione i archiwowane
Oczywiście że średnio rozgarnięty technicznie człowiek oleje ten kurs ale zaślepiony naiwniak może już nie - oczywiście tak jak napisałem przejaskrawiłem przykład - ale mimo wszystko uważam takie działania szkoleniowe za godne tępienia
Krisp - 2019-11-08, 17:34
smok_wawelski, Cytat: | i nawet gdy nikt nie beknie, choć nie wydaje mi się aby przy poważnym wypadku tak było
jeżeli wskutek kretyńskich niefachowych i płatnych nauk zginał lub ucierpiał człowiek czy to pomijalne ? uważasz to za dobre i właściwe ? |
Żartujesz ? Oczywiście że nie
Tu nie chodzi o zapisy prawa czy nawet o podejście czysto techniczne do niektórych zagadnień
Tu chodzi o zwykłe ludzie podejście do życia i naszego otoczenia (współżycia społecznego ) "nie zapisanych nigdzie praw i zasad dobrego wychowania, kindersztuby" !!! Nie czyń drugiemu co tobie nie miłe, nie można przemilczeć że coś się robi źle i jeszcze namawiać innych do robienia tego samego nie informując ich o konsekwencjach podjętych działań A ubieranie swoich niewłaściwych zachowań w szaty jakiegoś tam orzeczenia sądu czy stanowiska jednego z tysiąca biegłych to już chwyt poniżej pasa
Nie ma ludzi idealnych każdy popełnia mniejsze lub większe błędy ! Każdy ma potknięcia , kłody rzucane pod nogi, Czasami świadomie lub nieświadomie robimy coś niezgodnie niewłaściwie z przyjętymi zasadami. Takie jest już życie ; każdy ma inne doświadczenia które go spotkały po drodze którą zmierza, Ciężko jest kogoś oceniać nie wiedząc co nim kierowało i w jakiej był w tym momencie sytuacji. Dlatego jestem daleki od oceniania innych ! Wypowiadam zawsze tylko swoje zdanie na dany temat, a że czasami komuś się o no nie spodoba i będzie na mnie krzywo patrzył to już nie mój problem. Ja staram się postępować w zgodzie ze swym sumieniem i odczuciami
amples - 2019-11-08, 18:00
smok_wawelski napisał/a: | foty przy przerejestrowaniu są robione i archiwowane
| Na fotach nie widać czy coś jest trwale przytwierdzone , czy też tylko postawione
smok_wawelski - 2019-11-08, 22:21
krisp napisał/a: | Każdy ma potknięcia , kłody rzucane pod nogi, Czasami świadomie lub nieświadomie robimy coś niezgodnie niewłaściwie z przyjętymi zasadami. Takie jest już życie ; każdy ma inne doświadczenia które go spotkały po drodze którą zmierza, Ciężko jest kogoś oceniać nie wiedząc co nim kierowało i w jakiej był w tym momencie sytuacji. | Nie całkiem rozumiem całość sensu Twojego posta, nie chciałbym się też odnosić do słów wyrwanych z kontekstu - ale mając ponad ponad pół wieku doświadczeń życiowych za sobą to jednak uważam ze jeżeli ktoś kto chce uczyć innych, publikować czy to w necie czy analogowo materiały szkoleniowe to powinien najpierw sam się nauczyć i mieć rzetelną wiedzę a dopiero później uczyć innych a nie mienić się profesorem zaraz po podstawówce o ile nie po przedszkolu - sympatyczny skądinąd pseudo budowniczy publikując płatny materiał szkoleniowy jeśli powtarza w nim błędy z filmów robi szkodliwą działalność - czy zrobił to z nieświadomości czy z głupoty nieważne - nie mając rzetelnej wiedzy nie powinien próbować uczyć innych, natomiast robiąc to za pieniądze kaliber naganności takiego działania rośnie - jest to zwykłe naciągactwo które uważam że należy tępić.
amples napisał/a: | Na fotach nie widać czy coś jest trwale przytwierdzone , czy też tylko postawione | Czasem może być to nawet zamierzone takie ujęcie
Krisp - 2019-11-09, 09:39
No zgadza się. Chcąc czegoś uczyć trzeba samemu to umieć
Co do całości posta może zagmatwałem przekaz Czasami ludzie robią złe rzeczy w dobrej wierze lub coś ich do tego zmusza np; pęd za pieniędzmi, chciwości, własne ambicje. różnie jest ; chęć pokazania sąsiadowi że ja mam a ty nie
|
|