Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Zbuduj kampera

SlawekEwa - 2019-11-07, 19:11
Temat postu: Zbuduj kampera
Budowanie kampera po tym kursie to "mały pikuś" za jedyne 299pln :chytry
https://zbudujkampera.pl/

Krisp - 2019-11-07, 19:20

O jejku :bajer czekałem na to aż ktoś zacznie ten temat :zastrzelic

Jedni korzystają pokornie z darmowej wiedzy na forum i z porad innych Bardzo doświadczonych współ-forumowiczów :pifko .

A inni korzystają z płatnej wiedzy stworzonej przez jej autorów :aniolek

Jak ktoś chce płacić za wiedzę to niech płaci :shock: Jak będzie się czuł z tym lepiej :lol: niż z pozyskaniem darmowej wiedzy :idea

Wszyscy idą na łatwiznę cały świat :pifko więc nie ma co się dziwić że ludzie wolą zapłacić te 200 zł zamiast siedzieć i czytać kilkadziesiąt wątków forum w których są dziesiątki jak nie setki stron :-P

Pawcio - 2019-11-07, 19:26

E, Sławek.. fajny pomysł na taki internetowy kurs. Lepsze to, niż darmowe bezowocne chrzanienie w dziale politycznym :chytry
SlawekEwa - 2019-11-07, 19:37

Pawcio napisał/a:
E, Sławek.. fajny pomysł na taki internetowy kurs.

E, Pawciu pomysł fajny, ale ciekaw jestem opinii Adama i innych naszych budowniczych "blaszanek" co do projektu zbudowanego przez autora kursu :chytry

jarekvolvo - 2019-11-07, 19:41

Z całym szacunkiem, ale to tak, jakby spedytor miał mi zaplanować trasę... :roll:
amples - 2019-11-07, 19:42

SlawekEwa napisał/a:
za jedyne 299pln

Kto to napisał :?:
Ktoś kto tak naprawdę nie ma zielonego pojęcia o tym ,
a w dodatku uznaje się za prekursora zabudowy w busie miejsca do spania z czterech desek po paletach i kawałka płyty osb :diabelski_usmiech
Cyt. Za naszym przykładem w Polsce budowanych jest coraz więcej campervanów, :haha:
W dodatku wmawia że w busie ciężarowym można usunąć gródz wstawić na to miejsce płytę z drzwiami i będzie na legalu ,
nie zmieniając przeznaczenia na spec. kemp.
chociaż już dostał mandat za brak winiety dla ciężarowych ,
a następny go czeka z zatrzymaniem dowodu i zakazem dalszej jazdy za brak grodzi w ciężarowym :diabelski_usmiech

SlawekEwa - 2019-11-07, 19:57

krisp napisał/a:
O jejku czekałem na to aż ktoś zacznie ten temat

te :zastrzelic do do kogo? :bajer

Andrzej 73 - 2019-11-07, 20:24

Ludzie to umieją kasę robić za nic.
Oglądałem kilka filmów z budowy jego kampera i powiem szczerze , że wstyd ogłaszać się , aby komuś robić lekcję z budowy , jak się nie posiada odpowiedniej wiedzy.
Nie wiem czy ta osoba czyta forum , ale wiem jedno. Najpierw się trzeba dobrze nauczyć , aby samemu nauczać.
:spoko

maxtz - 2019-11-07, 21:02

Chociaż zdarza mi się ich oglądać na YT i nawet ich trochę lubię to niestety o tym Ich poradniku mam podobne zdanie.
Andrzej 73 - 2019-11-07, 21:18

I nie chodzi mi , aby komuś zarzucać brak kreatywności i chęci budowania kampa dla własnych potrzeb , jednak daleko tej osobie do tych co mają właściwą wiedzę na temat budowy. Abu uczyć trzeba mieć więcej praktyki niż wybudowanie jednego kampervana.

CORONAVIRUS - 2019-11-07, 21:36

Porażka , to nawet nie ma kibla to gdzie tu gadanie o kamperze ?
Facet powinien najpierw podszkolić się w odmianach wyrazów w języku polskim :haha: :haha: :haha: Takie czasy ,że w necie możesz zamieścić wszystko , znajdziesz chetnych na powietrze w słoiku którym oddychał jakiś papież też .

dla mnie to kosmita :spoko

amples - 2019-11-07, 21:46

Andrzej 73 napisał/a:
trzeba mieć więcej praktyki niż wybudowanie jednego kampervana.
W tym sek że on nie wybudował kampera ,
tylko zrobił jakąś zabudowę do koczowania na na pace busa ciężarowego
( jest ciężarowym w dodatku bez grodzi ) . :wyszczerzony:
rozpowszechnia w wielu punktach dotyczących zabudowy nie prawdę ,
chociaż pewnie uważna inaczej ,
czym wprowadza innych w błąd :spoko
W dodatku teraz chce za to $ , można go określić naciągaczem :szeroki_usmiech

SlawekEwa - 2019-11-07, 22:26

amples napisał/a:
W dodatku teraz chce za to $ ,

i tak staniało :-P poprzednia cena 950pln :chytry

smok_wawelski - 2019-11-07, 22:46

amples napisał/a:
czym wprowadza innych w błąd
W dodatku teraz chce za to $ , można go określić naciągaczem
Podzielałbym to zdanie
Jeśli gość publikuje niespecjalnie czy nieudolnie jak ma wyglądać budowanie kampera w jego wizji - ok ujdzie. Nie wiem co jest w tym kursie natomiast jeśli publikuje za kasę informacje dot. grodzi jak w filmiku mogą one kogoś narazić na kłopoty - więc jest oszustem godnym ukarania.
Trafiłem dawno na ten film - zauważyłem ten temat grodzi, nawet przy mojej niewielkiej wiedzy nt budowania gość był do skreślenia - właśnie przede wszystkim za tę gródź

Spax - 2019-11-08, 02:09

Tak się składa, że oglądałem od początku ich kanał na YT. Takie podróżowanie w vanie. Do czasu kiedy to utknęli w Portugalii na kempingu. Nie do końca wiem co się wtedy z nimi porobiło, ale poszli w komercję (z czegoś trzeba żyć?). Od tamtej pory ich filmy stały się jakimiś dziwnymi video-przewodnikami i straciłem ochotę na oglądanie. Jakoś latem wyleciały z ich listy filmy o przeróbce i pojawił się ten o kursie. Się załamałem :diabelski_usmiech Z resztą nie tylko ja - poczytajcie sobie komentarze pod tym filmem
»»» https://www.youtube.com/watch?v=tT8-K4LSuRw

smok_wawelski napisał/a:
Nie wiem co jest w tym kursie

Pewnie nic więcej, niż to co zawierały filmy z czasu budowy, które zostały z YT usunięte.

eler1 - 2019-11-08, 08:20

MECENAS napisał/a:
Porażka , to nawet nie ma kibla to gdzie tu gadanie o kamperze ?

Jak nie ma jest gdzieś filmik jak ta toaleta przy ostrym hamowaniu mało nie ląduje na przedniej szybie .
lokalizacja wc na 12min30sek. https://www.youtube.com/w...UmuZheyAk&t=12s

ps. co do poradnika to mam mieszane uczucia. Fajnie że są bardzo zakręceni ale co by nie pisać ten van to taki wóz Drzymały.

amples - 2019-11-08, 09:06

eler1 napisał/a:
ten van to taki wóz Drzymały.
I to go zrobił jak twierdzi , biznesmen z Londynu , który chodził z teczka z laptopem ,
a tacy to raczej mają $$ :haha:
biznesmen opowiadał w którymś filmiku że , zamierzał go zrobić z desek ze starych palet ,
na jego szczęście ktoś z rodziny wybił mu ten pomysł z głowy a i pewnie zasponsorował .
bo z filmików jedzie skąpstwem albo chronicznym brakiem $ :diabelski_usmiech

drFeelGood - 2019-11-08, 09:15

Goście są spoko, w dużej mierze to oni byli dla mnie inspiracją do zainteresowania się tematem. Zrobili fajny PR dla tego sposobu podróżowania i rozumiem, że każdy buduje pod swoje potrzeby i priorytety więc nie oceniam tego jak zrobili blaszankę bo to ich blaszanka.

Niesmak jednak czuję, kiedy za podstawowe informacje dostępne w necie wołają kasę. Mieli szansę pozostać pozytywnie zakręconymi ludzikami, ale od czasu kiedy poszli w różne komercyjne tematy stali się dla mnie osobiście KamperMango...
Nie wiem czy więcej by nie zarobili udostępniając ten materiał bezpłatnie.

Na koniec pytanie retoryczne zanim kupisz ten kurs: Nie ogarniasz wyszukiwania informacji w necie a ogarniesz budowę??

CORONAVIRUS - 2019-11-08, 09:39

drFeelGood napisał/a:
Zrobili fajny PR dla tego sposobu podróżowania i rozumiem, że każdy buduje pod swoje potrzeby i priorytety więc nie oceniam tego jak zrobili blaszankę bo to ich blaszanka.

Kategorycznie nie zgadzam się z twierdzeniem ,że to jak to zrobili nie jest warte oceny . Od momentu gdy swoje wypociny wsadzili w internet upoważnili każdego do oceny też publicznej , co więcej... on się o ocenę wybitnie proszą zatem ją dostaną . Jeśli są minimalistami jak wielu w necie , bo oczywiście co to takiego zrobić kampera , nic takiego jeśli trzymać się zasad . Jeśli wprowadza się swoje na zasadzie palet i latających przedmiotów to niech sobie tak mają tylko to nie ma nic wspólnego z kamperem , to zwykła kiepska robota . Branie kasy od naiwniaków za kiepskie efekty to już naciąganie , no trzeba być bezczelnym . :bajer

Krisp - 2019-11-08, 10:16

SlawekEwa napisał/a:
krisp napisał/a:
O jejku czekałem na to aż ktoś zacznie ten temat

te :zastrzelic do do kogo? :bajer

Miało to sugerować że zacznie się zaraz wojna :) na komentarze :mikolaj .

Ja ich bardzo lubiłem oglądać, do momentu jak osiedli na tym kempingu :gwm potem jakoś tak dziwnie się zrobiło ale to moja prywatna ocena :shock: Nadal wydają się bardzo pozytywnymi ludźmi, jednak uważam że początkowe ich idee (wolność, osiąganie szczęścia, nowe doznania ) padły.

Co do grodzi którą usunęli i zostało to podparte jakimiś tam argumentami; to padłem jak usłyszałem na jakiej podstawie do zrobili :haha: . Przykre jest to że wprowadzają w błąd innych ! demontując tą ścianę narażają siebie oraz innych na ogromne niebezpieczeństwo.

Nie mogę też zrozumieć dlaczego nie zmienili sobie przeznaczenia na specjalny kempingowy :?: :!: wtedy to że oni zostawili sobie tą grodź oryginalną, czy tą wydłubaną z dykty to nie miało by znaczenia pod względem prawnym :bajer .

rviru - 2019-11-08, 11:07

Też przyznam że na nich się natknąłem jakiś czas temu jak budowali. niestety mimo mojego braku doświadczenia w tym temacie od razu w oczy rzuciła się fuszerka i ignorancja praw fizyki. Przestałem ich oglądać jak zamontował sobie na dachu "torpede", już widziałem awaryjne hamowanie i tą rurę lecącą do przodu. Powiedzmy sobie szczerze, idee Oni może mogą zaszczepić, ale wykonanie to czysty egoizm i brak odpowiedzialnośći - ku... oni się poruszają po drogach , pal sześć jeśli sobie krzywdę zrobią, ale to że narażają innych to w mojej ocenie ich skreśla.

Denerwujące jest też przypisywanie sobie przez nich "bycie prekursorami" tego typu przebudów :roll: ... kuźwa oni to zrobili w 2018 roku, to przed nimi nic nie było ? Całe to forum i te wszystkie budowy sprzed tego okresu to mistyfikacja ? Fakt może oni są prekursorami ale w trąbieniu na prawo i lewo.

Zazwyczaj jestem daleki od krytykowania bo w necie to wszystko można, ale w tym temacie ciężko sie nie wypowiedzieć. Jestem świeży na tym forum ale każdy jeden wątek z zabudowy stąd to istna kopalnia wiedzy. Zauważyłem pewną udzielającą się w każdym z tym wątków grupę osób o ogromnym doświadczeniu i chęci dzielenia się wiedzą. Proponuję żeby od teraz każdy kto chce się zapisać do forum wnosił opłatę jak za ten kurs online, bo w czymże ten kurs jest lepszy ?

Dobra zapędziłem się :) ,na koniec to co mi się najbardziej podobało z tej strony o kursie : "Wraz z kursem otrzymasz dostęp do grupy na Facebooku, gdzie pozostali kursanci pomogą Ci znaleźć odpowiedź, a jeśli oni nie dadzą rady, to osobiście Ci pomogę! Zawsze też możesz do mnie napisać e-mail: kontakt@zbudujkampera.pl" ... no żesz ku... , od razu trzeba było dać link na camperteam.pl niech tam odpowiedzą , Łaskawiec :) kasę zbierać to pierwszy ale odpowiadać będzie tylko jeśli nikt inny nie odpowie.

Andrzej 73 - 2019-11-08, 11:47

Przestańcie bo ze śmiechu wykorkuję , a przecież mam kopnąć z przepracowania.
Zobaczył co się wokół kamperów dzieje , że jest parcie ludzi na podróże nimi , a co za tym idzie na zabudowę blaszaków więc pomyślał czemu nie. Łatwa kasa zawsze jest mile widziana.
Trochę na ściemniam , trochę wspomogę się innymi i trochę przekieruję na odpowiednie strony i pomysł na biznes gotowy.
Tyle , że przy budowie kampera trzeba mieć szeroką wiedzę z wiele branż.
Meblarstwo , tapicerstwo , elektryka , hydraulika , mechanika , itd.
A aby robić wykład choć z jednej dziedziny , to powinien mieć jakieś uprawnienia , bo to nie gadka szmatka o budowie , a kurs za który bierze kasę.

drFeelGood - 2019-11-08, 12:34

MECENAS napisał/a:
drFeelGood napisał/a:
Zrobili fajny PR dla tego sposobu podróżowania i rozumiem, że każdy buduje pod swoje potrzeby i priorytety więc nie oceniam tego jak zrobili blaszankę bo to ich blaszanka.

Kategorycznie nie zgadzam się z twierdzeniem ,że to jak to zrobili nie jest warte oceny .

MECENAS ja nie napisałem, że to nie jest warte oceny, tylko, że ja nie oceniam. Nie znaczy to, że zabraniam oceniania innym :-)

smok_wawelski - 2019-11-08, 16:46

Owszem dość chwilami są zabawni trochę zakręceni i jest b, wielu takich ludzi kamperodłubiacych i blogujących czy vlogujących w necie oraz opisujących kamperodłubanie i wojaże - i to jest wszystko spoko nawet jak sobie napisze bloga i opisze jak ławkę na dachu montował - dalej jest spoko bo w końcu opisuje tylko swoje wydziwianki nikogo nie uczy nie mówi że to zgodne z prawem , nie podaje fałszywych informacji o obowiązującym prawie

A teraz weźcie np mnie od innej strony (załóżcie na chwile żem trochę głupawy) - zajawka na budowę pooglądałem , kupiłem kurs uwierzyłem o grodzi i nadziałem się na misia służbistę, może nawet nie służbistę - DR poszedł się paść
Mało - proszę bardzo więcej - idźmy z teorią na maxa
Kupiłem kurs i uwierzyłem pokleciłem tego kampera na ślinie montera - ostre hamowanie aby uniknąć wypadu - zdarza się to na drodze nieprawdaż - słabo zamocowane graty leca, rozpierniczają tę pseudo gródź z listewek i zabijają lub ciężko ranią mojego pasażera
Proste-Idę siedzieć
Oczywiście to tylko celowo przejaskrawiony przykład - aby zobrazować że takie pseudo szkolenia są naganne i powinny być ścigane bezwzględnie

Krisp - 2019-11-08, 16:52

smok_wawelski,
Cytat:
Kupiłem kurs i uwierzyłem pokleciłem tego kampera na ślinie montera - ostre hamowanie aby uniknąć wypadu - zdarza się to na drodze nieprawdaż - słabo zamocowane graty leca, rozpierniczają tę pseudo gródź z listewek i zabijają lub ciężko ranią mojego pasażera
Proste-Idę siedzieć

No chyba że zmienisz przeznaczenie :haha: na specjalny campingowy :bajer :confused

smok_wawelski - 2019-11-08, 16:54

To wtedy pójdzie siedzieć ten z pkd jeśli dał lewiznę i diagnosta jak dobrze pójdzie
Krisp - 2019-11-08, 16:57

smok_wawelski napisał/a:
To wtedy pójdzie siedzieć ten z pkd jeśli dał lewiznę i diagnosta jak dobrze pójdzie

Przerzucanie odpowiedzialności ;) to może trwać wieki w sądzie :) :!:

Obecnie jak się nie mylę to po 3 latach jest przedawnienie :kawka:

amples - 2019-11-08, 17:07

smok_wawelski napisał/a:
pójdzie siedzieć ten z pkd i
Czy pójdą siedzieć , no nie koniecznie , zawsze możne się tłumaczyć ze później zostało to przerobione ,
Rzeczywiście te skrzynki luzem które służą za siedzenia i wyposażenie kuchni luzem na ścianie mogą latać po całym aucie :wyszczerzony:

Bronek - 2019-11-08, 17:11

Jeśli jest ktoś kto zaplaci a Oni na legalu ta kasę przeobią.. Tu problemu nie ma.
Tak jak ten radosny ksmperowiec co mu bubla zrobili a On go remontuje i się cieszy ze ma "łapki w górę" dzieli się swoim naiwnym i spolegliwym charakterem. Siejąc błogość i pokój na Świecie. Jak "Dzieci Kwiaty - Jezus Was kocha" :kwiatek
Ich sprawa.
Mnie natomiast dziwi, że ktoś, kto widząc to "dzieło życia" , chce robić swoje cudo, bazując na radach gościa, ktory ma lodówkę ma gumce. :lol:

smok_wawelski - 2019-11-08, 17:15

krisp napisał/a:
Przerzucanie odpowiedzialności to może trwać wieki w sądzie
i nawet gdy nikt nie beknie, choć nie wydaje mi się aby przy poważnym wypadku tak było
jeżeli wskutek kretyńskich niefachowych i płatnych nauk zginał lub ucierpiał człowiek czy to pomijalne ? uważasz to za dobre i właściwe ?
amples napisał/a:
Czy pójdą siedzieć , no nie koniecznie , zawsze możne się tłumaczyć ze później zostało to przerobione ,
foty przy przerejestrowaniu są robione i archiwowane

Oczywiście że średnio rozgarnięty technicznie człowiek oleje ten kurs ale zaślepiony naiwniak może już nie - oczywiście tak jak napisałem przejaskrawiłem przykład - ale mimo wszystko uważam takie działania szkoleniowe za godne tępienia

Krisp - 2019-11-08, 17:34

smok_wawelski,
Cytat:
i nawet gdy nikt nie beknie, choć nie wydaje mi się aby przy poważnym wypadku tak było
jeżeli wskutek kretyńskich niefachowych i płatnych nauk zginał lub ucierpiał człowiek czy to pomijalne ? uważasz to za dobre i właściwe ?

Żartujesz ? Oczywiście że nie :shock:

Tu nie chodzi o zapisy prawa czy nawet o podejście czysto techniczne do niektórych zagadnień :evil:

Tu chodzi o zwykłe ludzie podejście do życia i naszego otoczenia (współżycia społecznego ) "nie zapisanych nigdzie praw i zasad dobrego wychowania, kindersztuby" !!! Nie czyń drugiemu co tobie nie miłe, nie można przemilczeć że coś się robi źle :roll: i jeszcze namawiać innych do robienia tego samego nie informując ich o konsekwencjach podjętych działań :zimno A ubieranie swoich niewłaściwych zachowań w szaty jakiegoś tam orzeczenia sądu czy stanowiska jednego z tysiąca biegłych to już chwyt poniżej pasa :czacha

Nie ma ludzi idealnych każdy popełnia mniejsze lub większe błędy ! Każdy ma potknięcia , kłody rzucane pod nogi, Czasami świadomie lub nieświadomie robimy coś niezgodnie niewłaściwie z przyjętymi zasadami. Takie jest już życie ; każdy ma inne doświadczenia które go spotkały po drodze którą zmierza, Ciężko jest kogoś oceniać nie wiedząc co nim kierowało i w jakiej był w tym momencie sytuacji. Dlatego jestem daleki od oceniania innych ! Wypowiadam zawsze tylko swoje zdanie na dany temat, a że czasami komuś się o no nie spodoba i będzie na mnie krzywo patrzył to już nie mój problem. Ja staram się postępować w zgodzie ze swym sumieniem i odczuciami :)

amples - 2019-11-08, 18:00

smok_wawelski napisał/a:
foty przy przerejestrowaniu są robione i archiwowane
Na fotach nie widać czy coś jest trwale przytwierdzone , czy też tylko postawione :szeroki_usmiech
smok_wawelski - 2019-11-08, 22:21

krisp napisał/a:
Każdy ma potknięcia , kłody rzucane pod nogi, Czasami świadomie lub nieświadomie robimy coś niezgodnie niewłaściwie z przyjętymi zasadami. Takie jest już życie ; każdy ma inne doświadczenia które go spotkały po drodze którą zmierza, Ciężko jest kogoś oceniać nie wiedząc co nim kierowało i w jakiej był w tym momencie sytuacji.
Nie całkiem rozumiem całość sensu Twojego posta, nie chciałbym się też odnosić do słów wyrwanych z kontekstu - ale mając ponad ponad pół wieku doświadczeń życiowych za sobą to jednak uważam ze jeżeli ktoś kto chce uczyć innych, publikować czy to w necie czy analogowo materiały szkoleniowe to powinien najpierw sam się nauczyć i mieć rzetelną wiedzę a dopiero później uczyć innych a nie mienić się profesorem zaraz po podstawówce o ile nie po przedszkolu - sympatyczny skądinąd pseudo budowniczy publikując płatny materiał szkoleniowy jeśli powtarza w nim błędy z filmów robi szkodliwą działalność - czy zrobił to z nieświadomości czy z głupoty nieważne - nie mając rzetelnej wiedzy nie powinien próbować uczyć innych, natomiast robiąc to za pieniądze kaliber naganności takiego działania rośnie - jest to zwykłe naciągactwo które uważam że należy tępić.

amples napisał/a:
Na fotach nie widać czy coś jest trwale przytwierdzone , czy też tylko postawione
Czasem może być to nawet zamierzone takie ujęcie :szeroki_usmiech
Krisp - 2019-11-09, 09:39

No zgadza się. Chcąc czegoś uczyć trzeba samemu to umieć :)

Co do całości posta może zagmatwałem przekaz :roll: Czasami ludzie robią złe rzeczy w dobrej wierze lub coś ich do tego zmusza :evil: np; pęd za pieniędzmi, chciwości, własne ambicje. różnie jest ; chęć pokazania sąsiadowi że ja mam a ty nie :stop: