Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Smoczek l4h2 dla dwojga 😉

Siedlak - 2019-11-12, 20:55
Temat postu: Smoczek l4h2 dla dwojga 😉
Witam serdecznie wszystkich :spoko
Czytam to forum od dawna jednak dopiero teraz do niego oficjalnie dołączyłem i w sumie jest to pierwsze forum z którym mam do czynienia :) Po roku życia na full time w starym hymerze i przetestowaniu oryginalnych rozwiązań zdecydowałem zbudować domek własnoręcznie aby spełniał nasze oczekiwania. Póki co jest boxerek smoczek l4h2 3.0. mam nadzieję że pomożecie w budowie :kwiatki: wydaje mi się że najwięcej pytań będę miał z dziedziny elektryki gdyż nie miałem z nią za dużo wspólnego. Może uda mi się dodać kilka zdjęć :ok
Takie pytanko dla znawców. Mam mokre Webasto sterowane przewodem ujemnym. Widziałem że ktoś zapragnął do sterowania tego ustrojstwa termostat na bimetalu. Czy on poprostu zwiera styki czy trzeba mu podać zasilanie?
https://allegro.pl/oferta/termostat-pokojowy-regulator-temperatury-bimetal-5445731671

amples - 2019-11-12, 21:04

Siedlak napisał/a:
Czy on poprostu zwiera styki

Tak tylko zwiera lub rozłącz zależy które podepniesz

TERMOSTAT BIMETALOWY,
STYK ZWIERNO - ROZWIERNY (OGRZEWANIE, CHŁODZENIE),

Siedlak - 2019-11-12, 21:13

Czyli ten termostat będzie działał. Wchodzę do niego minusem z Aku i wychodzę minusem na Webasto i ot tak będzie gitara? Żadnego kabla zasilającego tylko minus? Dzięki śliczne :spoko
drFeelGood - 2019-11-13, 13:27

Plus i minus podłączasz na stałe a sterujesz trzecim przewodem podając tam minus. Plusowy kabel daj gruby min 4 mm2.
Siedlak - 2019-11-13, 14:46

Źle sformułowałem, wiem jak odpalić Webasto tylko chciałbym mieć jakiś zegar do tego gdzie taki termostat byłby fajnym rozwiązaniem a na lato zamknę obieg podlogowki i Webasto będę odpalał ręcznie gdy potrzebna będzie ciepła woda w bojlerze. Pytanie dotyczyło samego regulatora temp na bimetalu. Czy musze dociągać do niego zasilanie czy poprostu zwiera przewody jak zwykły włącznik ponizej zadanej temperatury 😉 dziękuję za pomoc. Akurat jestem poza granicami ale postaram się wrzucić kilka kolejnych fotek z prac.
Jeszcze jedno pytanko.. zmieniając fotele na takie bez napinacza pasu (Sharan) jest sens przerabiać zapinki na oryginalne z napinaczem czy w jakiś sposób pogrzebać w komputerze samochodu aby usunąć błąd poduszek?
Muszę ogarnąć wrzucanie tych zdjec. Ciągle śpiewa że wrzucam pusty temat :gwm :gwm
Co do 4mm2. Skoro Webasto jest mocy 40-50w co daje ok 4A to chyba 1mm2 powinien wystarczyć? Większość instalacji będzie na 2,5mm2 i takim też planowałem pociągnąć Webasto. Chyba że się mylę?

decumanus - 2019-11-13, 17:16

Napinacze przekladamy. To relatywnie latwe.
R

Ajas - 2019-11-13, 17:25

Webasto przy rozruchu i gaszeniu może pobierać 10-12A (świeca żarowa)
onionskin - 2019-11-13, 17:33

Siedlak napisał/a:
.....Czy musze dociągać do niego zasilanie czy poprostu zwiera przewody jak zwykły włącznik ponizej zadanej temperatury.....

Tak: działać ma jak "włącznik" przewodu sterującego (minusowego jak piszesz)- żadnego zasilania nie potrzebuje.

Siedlak napisał/a:
.....Co do 4mm2. Skoro Webasto jest mocy 40-50w co daje ok 4A to chyba 1mm2 powinien wystarczyć?....

W sprzyjających warunkach wystarczy, ale że elektronika w piecu wrażliwa jest na napięcie zasilania to szkoda było by je tracić jeszcze na spadku napięcia na kabelku.
Tym bardziej że nie piszesz jaki ten kabelek będzie długi: do zasilania webasta daj grubszy.

amples - 2019-11-13, 17:48

Ajas napisał/a:
przy rozruchu i gaszeniu może pobierać 10-12A
A do czego przy gaszeniu potrzebne są świece :diabelski_usmiech
Ajas - 2019-11-13, 18:12

Świeca włącza się w czasie rozruchu, potem nie pracuje. Przy wyłączeniu świeca się załącza by wypalić nagary, które się osadzają na niej w trakcie pracy. Dlatego nie powinno się wyłączać webasta na ostro.

Co do przewodów:
• Zachowane muszą być następujące przekroje
przewodów pomiędzy akumulatorem i urządzeniem
grzewczym. Dzięki temu nie jest przekroczona
maks. dopuszczalna strata napięcia w przewodach
0,5 V przy 12 V lub 1 V przy 24 V.
Przekroje przewodów przy długości przewodu
(kabel plus + minus)
– do 5 m = przekrój przewodu 4 mm2
– od 5 m do 8 m = przekrój przewodu 6 mm2

Siedlak - 2019-11-13, 22:44

Dzięki chłopaki za rady, przewód nie będzie dłuższy niż 1,5m. Najwyżej puszczę 2x2.5mm na każdy biegun. Napinacze przeloze ze starych foteli jak radzicie. Poczatkowo Planowałem aby w zabudowie zmieścić motocykl pod francuskim łóżkiem. Jednak w wersji H2 praktycznie nie wykonalne. No może z jakimś ścigiem ale to odpada. Muszę pomierzyć po powrocie. Może jakiś quad się zmieści w poprzek.. pewnie nadkola mnie nie puszczą.. :( coś mi się wydaje że następny sprzęt to będzie jakieś strażackie 4x4 i wtedy się już pomieści :wyszczerzony: ew zbuduje jakiegoś mini speed boat na wymiar żeby się pocieszyć chociaż na wodzie:lol:
Cytat:

Amples widzialem, że pomagales w temacie podłączenia lodówki kompresorowej. Czy termostat lodówki działa na podobnej zasadzie co owy bimetalowy? Czyli jeśli podam przez niego 12vdc do zasilenia cewki przekaźnika to niczego nie uszkodzi? Bo w sumie lodówka normalnie zasilana jest 230vac. Gryzie mnie temat tej elektryki ale ile się człowiek nauczy przy tym :lol:
Czy rozważał ktoś zamiast listewek drewnianych pod sklejkę dać profile do gk? Są proste, sztywne, raczej nie trzeba będzie kleić tylko ponitowac trochę a resztę myślę że załatwi pianka pomiędzy nimi a poszyciem karoserii

amples - 2019-11-13, 22:49

Siedlak napisał/a:
Czy termostat lodówki działa na podobnej zasadzie co owy bimetalowy
Zależy jakiej ,
spotykane są i elektroniczne

xbartman - 2019-11-14, 09:44

Siedlak napisał/a:
Czy termostat lodówki działa na podobnej zasadzie co owy bimetalowy? Czyli jeśli podam przez niego 12vdc do zasilenia cewki przekaźnika to niczego nie uszkodzi? Bo w sumie lodówka normalnie zasilana jest 230vac. Gryzie mnie temat tej elektryki ale ile się człowiek nauczy przy tym :lol:

Tutaj masz link do mojego tematu, w którym opisałem jak podłączałem swoją lodówkę. Znakomita większość lodówek ma taki właśnie termostat.

adaml61 - 2019-11-14, 11:39

Siedlak napisał/a:
Czy termostat lodówki działa na podobnej zasadzie co owy bimetalowy? Czyli jeśli podam przez niego 12vdc do zasilenia cewki przekaźnika to niczego nie uszkodzi? Bo w sumie lodówka normalnie zasilana jest 230vac.
Przez termostat lodówki puść minus do sterowania przekażnika .Odpinasz termostat od kompresora, kompresor lodówki na krótko .I niema światła w lodówce .
xbartman - 2019-11-14, 13:20

adaml61 napisał/a:
...Odpinasz termostat od kompresora, kompresor lodówki na krótko...

To rozwiązanie obarczone jest jedną wadą; kiedy podłączysz się do słupka kompresor będzie chodził non-stop. Dlatego kompresor też trzeba wysterować przez przekaźnik.

zbiegusek - 2019-11-14, 14:04

Siedlak napisał/a:
[...]
Czy rozważał ktoś zamiast listewek drewnianych pod sklejkę dać profile do gk? Są proste, sztywne, raczej nie trzeba będzie kleić tylko ponitowac trochę a resztę myślę że załatwi pianka pomiędzy nimi a poszyciem karoserii

IMO są zbyt delikatne (Chyba, że znajdziesz Knaufoskie sprzed ćwierćwiecza) i jednak będą mostkami termicznymi.

Siedlak - 2019-11-14, 16:07

W poprzednim kamperze ani razu nie podpinalem się do słupka ani też nie skorzystałem z kempingu. Dlatego myślę że teraz też nie będę. Ew zrobię gniazdko słupka które będzie zasilało jedynie prostownik i jakieś jedno gniazdko w kuchni. Co do lodówki myślałem żeby kompresor podpiąć pod jeden styk w przekaźniku a drugi styk do włącznika przetwornicy. Będę korzystał z jednej przetwornicy która została mi po kamperze sinus 1.5/3kw.
Jeśli kompresor zmostkuje to po włączeniu manualnie przetwornicy kompresor rozniez będzie chodził non stop. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Znalazłem taki przekaźnik
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-2p-230v-ac-5a-podst-cewka-12v-dc-55-02-7650612917
Nie znam się na tym ale wydaje mi się że będzie dobry skoro cewka zalaczajaca na 12vdc..

amples - 2019-11-14, 16:59

Siedlak napisał/a:
Co do lodówki myślałem żeby kompresor podpiąć pod jeden styk w przekaźniku a drugi styk do włącznika przetwornicy.
Dobrze myślisz , będziesz mógł sobie używać przetwornicy a lodówka będzie dalej regulował termostat ,
jedno ale , nie pakował bym 230 v i sterowanie włączaniem przetwornicy (elektronika) do jednego przekaźnika , (iskrzenie - przeskok impulsu)
no chyba że ten przekaźnik ma dobrze odizolowane od siebie poszczególne styki .

Siedlak - 2019-11-14, 18:48

Więc kupię 2 takie przekaźniki i połącze cewki w jeden obwód.
Dodatkowo puszczę osobny obwód 12v do oświetlenia lodówki, które zrobię na LED poprzez oryginalny włącznik światełka z lodówki.
Taki schemat będzie ok?

amples - 2019-11-14, 19:01

Siedlak napisał/a:
schemat będzie

przekaźnik startu przetwornicy może być malutki-tani 12V

Siedlak - 2019-11-14, 19:04

O co chodzi z tymi gwiazdkami i kreskami? Co zchrzanilem? :lol:
amples - 2019-11-14, 19:08

przecięcie ,
do kompresora idą dwa przewody , jeden przez przekaźnik , który odpowiada za załączenia

Siedlak - 2019-11-14, 19:12

Więc tak to będzie w porządku?
amples - 2019-11-14, 19:13

OK.
cewki przekaźników równolegle nie szeregowo

xbartman - 2019-11-14, 19:27

Możesz spokojnie użyć jednego przekaźnika, takiego jak wcześniej wymieniony. Tam są dwa niezależne styki przełączne. Nie maja prawa być żadnego "przeskoku impulsu". Jeśli już się upierasz przy dwóch to tak jak napisał amples podłącz je równolegle. W szeregu cewki raczej nie ruszą.
adaml61 - 2019-11-14, 19:31

xbartman napisał/a:
adaml61 napisał/a:
...Odpinasz termostat od kompresora, kompresor lodówki na krótko...

To rozwiązanie obarczone jest jedną wadą; kiedy podłączysz się do słupka kompresor będzie chodził non-stop. Dlatego kompresor też trzeba wysterować przez przekaźnik.
Zgadzam się z Tobą Ja ma zrobione złącze przepinam 2 kabelki i jest z powrotem jak oryginał .A tak naprawdę nie korzystam z 230 , a jak już to do zasilania ładowarki . Tak jest najprościej i niema się co psuć .
Siedlak - 2019-11-14, 21:36

Amples piwko leci :piwo:
Siedlak - 2019-11-14, 21:44

I jeszcze kilka
Siedlak - 2020-01-02, 12:52

Koledzy, pytanko mam dotyczące lodówki kompresorowej. Będzie ona dość wysoko zamontowana, chce ją umieścić w zespawanej z profili ramie. Tylko powiedzcie mi jak ją zamocować? Od dołu 2 punkty po nogach poziomowania a jak z bokami? Sklejka na klej montażowy i do tego śruby czy może da się bezpośrednio do ścianek lodówki wkręcić się w izolację? Jakiej jest grubości? Ciepło odprowadza z tyłu.. może macie jakieś zdjęcia dla podpowiedzi?
Może zrobić klatkę i lodówkę do niej opiankować?

reaven22 - 2020-01-02, 15:18

Kleiłem sklejkę na sika do lodówki. Dalej na wkręty.
Moja grzeje bokami więc nieco obawiałem się ładować wkręty bezpośrednio w ścianę boczną.
Pomijając kwestię trafienia w rurkę, to obudowa lodówki jest zazwyczaj z blachy < 0,5mm i wkręty mogą słabo się trzymać.

drFeelGood - 2020-01-10, 09:27

To zespawane to jest podstawa fotela ?
Suliki - 2020-01-10, 11:02

Siedlak napisał/a:
Koledzy, pytanko mam dotyczące lodówki kompresorowej. Będzie ona dość wysoko zamontowana, chce ją umieścić w zespawanej z profili ramie. Tylko powiedzcie mi jak ją zamocować? Od dołu 2 punkty po nogach poziomowania a jak z bokami? Sklejka na klej montażowy i do tego śruby czy może da się bezpośrednio do ścianek lodówki wkręcić się w izolację? Jakiej jest grubości? Ciepło odprowadza z tyłu.. może macie jakieś zdjęcia dla podpowiedzi?
Może zrobić klatkę i lodówkę do niej opiankować?

Lodówka musi mieć możliwość wyjęcia, w standardowych zabudowach lodówka jest wstawiana na styk ( na szerokość +/- 1mm ) do zabudowy i przykręcona 2 lub 4 małymi wkrętami do boków zabudowy w przedniej części komory. Trochę tak jak piekarnik w domu. I to wszystko.

PS boki zabudowy są w kierunku ruchu/hamowania czyli przytrzymują lodówkę w razie nagłego hamowania.

Siedlak - 2020-01-22, 19:31

Tak, to nie skończona podstawa. Możliwość wyjęcia będzie. Ucięcie pianki zajmie może minutę a myślę że trzymało będzie lepiej niż parę wkrętów w szafce z kawałka sklejki. Nie chciałbym żeby w razie jakiejś większej stłuczki latała sobie bezwładnie. Do przodu/ tyłu będzie ja trzymać metalowa rama przykręcona do ściany i podłogi a pianka tylko w zakręcie.
Suliki - 2020-01-22, 20:58

patrzac na crash testy, to wszystko latało poza lodówką :) , pamiętaj o wadze , tu katownik, tam kątownik...