izola - 2019-11-27, 15:34 Temat postu: Iberia 2019W drodze ku słońcu,
chcę wiedzieć jak inni zimują... A co ja nie gorsza
3 listopada wreszcie odpaliłam.
Postanowiłam na spokojnie podejść do planu
We Francji, postoje na trasie tak co 300 km, czasami z parudniowym pobytem.
Jak się pogoda złamała, to i mnie przyspieszyło.
Zatoka Arcachon, jest piękna ale nie przy tej pogodzie.
Góry i okolice Bilbao przywitały mnie snieżycą, dobrze że mam zimowki.
Dopiero koło Salamanca zrobiło się ciepło, tak po hiszpańsku z 20° temp.
Jak tam dogonił mnie deszcz pognałam w kierunku Sevilla i dalej Cadiz...
Tu jest fajnie, krótkie gatki się nosi, szkoda że Atlantic dziebko zimny i bojowy do kąpieli...
Koczuję na Parkingach i "Sztellplatzach" , do teraz za friko, i bez niechcianych przygód....
Na moim Blogu , adres w stopce postaram się systematycznie coś naskrobać.
Dwa wpisy Iberia 2019 z fotkami już są, więcej jest na Fejsie strona Rena Morena.
Chętnych do czytania i oglądania serdecznie zapraszam.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-11-27, 19:10 izola - 2019-11-27, 20:27 Dziękuję Basiu, bzyknij na Whatsapp to pogadulimy andrzej627 - 2019-11-28, 18:41 Z tego co wiem, WhatsApp "znikł" Basi z telefonu, ale będąc jeszcze w Grecji może dzwonić w tradycyjny sposób.izola - 2019-11-28, 19:32 Dziękuję bardzo za liczne wizyty na moim blogasku, miałam zastój ale powoli wraca mi dawny humor... chyba
Za piweczka też bardzo dziękuję... Jesteście The Best♥@ndrzej - 2019-11-28, 21:58 Obserwujemy i czytamy...
Szerokości, wysokości i... bez nieprzyjemnych niespodzianek!!!
Na zachętę - Edward - 2019-12-06, 21:21 Reniu zaczynamy martwić się o Ciebie. mamy nadzieję że wszystko jest ok, bardzo Cię pozdrawiam.[/fade]andrzej627 - 2019-12-06, 22:05
Edward napisał/a:
Reniu zaczynamy martwić się o Ciebie
Nie ma co się martwić. Wiem, że żyje jej się dobrze. izola - 2019-12-07, 16:51
Edward napisał/a:
Reniu zaczynamy martwić się o Ciebie. mamy nadzieję że wszystko jest ok, bardzo Cię pozdrawiam.[/fade]
Dziękuję bardzo za troskę, ale nie masz powodu by się martwić.
Dobrze mi tu jest, powiem... tego mi było potrzeba by poukładać na nowo myśli.
Facit, życie jest piękne jak wiemy jego piękno doceniać i używać.
A gdzie?
W tej chwili jestem w Andaluzji... CONIL DE la Frontera.
Ładnie tu, pogoda, ludzie i w ogóle wszystko pasuje...
Mikołajowe pozdro
...i dzięki za postawione browarkaLukF - 2019-12-07, 18:39 Hej,
Jaką tam jest temperatura w ciągu dnia według Twojego termometru ? Wybieram się za dwa tygodnie wizjoner - 2019-12-07, 18:41 My jestesmy blisko Ciebie w metaloscenas za parkiem donana poki co tu posiedzimy tu i w okolicy parku kilka dni moze jakies winko ?izola - 2019-12-07, 20:29 W złym punkcie siedzisz.
Bliżej miałam jak byłam w Cadiz, teraz to jedziemy wszyscy po namaszczenie do Tarify
A może i Ty chętny?izola - 2019-12-07, 20:48
LukF napisał/a:
Hej,
Jaką tam jest temperatura w ciągu dnia według Twojego termometru ? Wybieram się za dwa tygodnie
Z tego co mi czujnik samochodowy pokazuje : dziś z rana było lekkie ochlodzenie 11 ° / inne dni 14 °/
w dzień nie patrzyłam bo leżałam na plaży ale było bardzo ciepło i słonecznie chyba powyżej 18 °
Wieczory są przyjemnie ciepłe ale coś trza odziać lekkiego na grzbiet.
Stopy mam zawsze ciepłe bez skarpet i w crocsach
Ost
Jak opusciłam płn. Hiszpanii było zawsze w granicach +- 18
Jestem pierwszy raz zimą, dla mnie jest tak wystarczająco... A lubię mieć ciepło LukF - 2019-12-08, 16:09 Faaaajna temperatura. Ciekawe czy bliżej końca roku będzie spadać temp.czy już tak zostanie ...? Oby zostało izola - 2019-12-08, 18:51 Nowe foty są dziś na blogu
Zapraszam chętnych.
https://vanactiv.blogspot.com/
Urlopowanie, blogowanie, fejsbukowanie... Sam stres...
Dobrze że pogoda plażowa, można kwadratowe oczy uspokoić.
Luk F, jak tak pozostanie będziemy mieli dobrze 👍izola - 2019-12-08, 19:47
andrzej627 napisał/a:
Edward napisał/a:
Reniu zaczynamy martwić się o Ciebie
Nie ma co się martwić. Wiem, że żyje jej się dobrze.
Apropos żyje jej się dobrze, masz rację czasami sama się dziwię, jak bardzo...
Dziś gotowiec, rolada drobiowa nadziewane czymś, i orzechami włoskimi i pistacjami, chyba... 😊
A dobre to to👍andrzej627 - 2019-12-08, 21:45 Widząc takie smakołyki, myślę, że nie ma sensu przywozić specjalnego żarcia na Święta. izola - 2019-12-09, 09:14 Ty się lepiej nie oglądaj na kogoś z dobrym apetytem... Do świąt ani zapachu po tym nie zostanie
Ale Taryfa nie wiocha nowy prowiant się naszykuje.
W tym tygodniu ma Aldi cały udziec wędzony za 49€, tym nakarmisz cały batalion głodnych. andrzej627 - 2019-12-09, 11:52 No właśnie mając na myśli to, że można takie smakołyki kupić na miejscu, dodałem w Tarifie do mapy punkty Lidl i Mercadona. izola - 2019-12-09, 13:32 36.026626, -5.611212 Maxi DIA% ma dobre stoisko rybne
36.024641, -5.611086 Maradona dobry wybór we wszystkim.
36.010672, -5.607116 bazar oriental, tanie rzeczy
36.020711, -5.60001 LIDL
36.013243, -5.604732 Hala targowa, otwarta codziennie do siesty.
tu co wtorek przed południem do 14:00 odbywa się targ/bazar.
Rybę kupimy w hali tagowej, poza poniedziałkiem, w niedzielę rybacy nie wypływają na połów.
Czyli strachu nie ma że będzie głośno i chłodno...
Jeszcze jedna informacja : w Tarifie nie wolno oficjalnie kifen / zioło palić i sikać też nie można publicznie, grożą wysokie kary...
andrzej627 - 2019-12-09, 13:58 Uzupełniłem mapę. izola - 2019-12-09, 14:54 Dziś wędrując po plaży, zobaczyłam coś co przykłuło moją uwagę
Na plaży, zrobił/ pozostawił ktoś coś swojego, osobistego...
W miejscu gdzie następny przypływ zabierze jego myśli ze sobą do oceanu...
Zostanie tylko puste miejsce.
Nic nie jest na zawsze, choć czasami tego świadomie nie chcemy zauważyć...zbyszekwoj - 2019-12-10, 09:36 Za 500km tez tam dobijemy. Dzisiaj Garucha. Zalatujemy od południa.Jutro na kilka dni do Roquet de Mar.
czekamy az Andrzej 627 wyruszy.Pozdrawiamy Izolke i do zobaczenia. Wojciechu - 2019-12-10, 09:43 Zbyszek - prawdziwe włóczęgi z Was - podziwiam i zazdroszczę. Będę czekał na relacje - pozdrawiam. izola - 2019-12-10, 10:32 Dziękuję Zbyszku za miłe pozdrowienia i wzajemnie
Ja już prawie dobijam, mam jeszcze kilka miasteczek przed sobą... ostatnie 60km na wielkim luzie robię.
Z tego co widzę prawie wszyscy kamperowcy wysiadują tu po kilka dni...
Nie dziwię się bo ładnie tu jest ☀️pogoda dopisuje, jest mało wiatru i nic deszczu codziennie słoneczko.
Andrzej 627 już smakołyki szykuje niebawem odpali, a jak go znam pogna jak strzała do ciepłego celu?
Edward - 2019-12-10, 20:58 Czytam Reniu i śledze Twój blog, to kierunek moich marzeń, ale może w przyszłym roku. Bawcie się dobrze i jak najwięcej słońca.Pozdrawiam.izola - 2019-12-10, 21:22 Dziękuję Edziu za odwiedziny na blogu.
Przyszłej zimy też tu będę, bo warto, bo ciepło dobrze robi zdrowiu, bo nie ma co odkładać...
Może będzie okazja się spotkać jak nie tu, to może na Węgrzech?wizjoner - 2019-12-12, 08:26 U nas tez jest szansa ze sie pojawimy na swieta mamy w planie szybkie objechanie poludnia portugali i pojawienie sie w tarifie za te 12 dni ale nie obiecujemy nie chcemy robic nic na sile wszystloczalezy tez od pogodyizola - 2019-12-12, 09:41 No to super👍
Co do pogody, tu w Zahara dziś rano jest 8,5° dzień zapowiada się dobrze wczoraj było 19°
Jazda bez wielkiego planowania i wymuszania sobie czegoś jest i dla mnie najlepsza... Mimo to dziś jest mały płatnik, chyba pojadę na rowerze za następną górkę... Na razie kawka poranna 😊
Ja mam czas "nieograniczony" i to dodaje każdej dalszej wyprawie uroku Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-12-12, 22:16 Szkoda,dziś porównałam i do Hiszpani tam i z powrotem jest 10 000tys km a do Grecji tylko 6 000k,.Własciwie to nie mielismy dopingu by zostać na zimowanie,a byliśmy właściwie na to przygotowanii casper - 2019-12-13, 10:03 Hiszpania to kraj w którym kiedyś chciałbym na dłużej zamieszkać. Może z wyłączeniem czerwca lipca oraz sieprnia, bo te miesiące są całkiem ladne w Polsce, ale Jesień zima i częściowo przedwiośnie - czemu nie...
Zwłaszcza, że pod względem finansowym coraz częściej dorównujemy Hiszpanom, a ponoć Portugalię już wyprzedziliśmy.
Zachęcam jeszcze do sprawdzenia pod niniejszym linkiem: https://wygodnie.pl/
Witryna na której można znaleźć trochę więcej informacji z tego zakresu.izola - 2019-12-13, 10:06 Basiu,
Z Krakowa do Hiszpanii i retur 10.000 km?
Masz hyba błąd w obliczeniu albo jedziesz przez zbyteczne kraje i zaplecza.😋
App Mapy.Cz policzyły dla ciebie😋...
Kraków do Malaga,
w jedną stronę 3. 202.,5 km przy średniej jeździe do przejechania w 29:36 godziny.
Droga przez Pl, Czechy, F, E
zbyszekwoj - 2019-12-13, 14:25 Grecja 6 tys km, to na Hiszpanię wystarczy 8.
jest wiele miejscówek duzo ładniejszych niz Solobrena. Ogólnie luzik,w kamperowych miejscach stoi nawet do setki kamperów. Nudy na pudy. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-12-13, 15:07 Przecież nie bierzecie pod uwagę,zwiedzania przemieszczania się po Hiszpani,nie jak w zegarku,ale jak coś się podoba to się wraca do tego miejsca.Zbyszek złośliwie podaje Salobrena,najwiecej czasu spedzilismy w rejonie Malagi,Samo Ronda i Antikiara byliśmy 2 razy,.Kordoba ,wzdłuż Atlantyku do Cadiz i wiele innych miejsc.Mowimy o całym wyjeździe np. 3 miesiące a nie strikte dojazd :!:Setka kamperów to tragedia dobrze ze w Grecji tak nie jest.w tych 6 ooo jest objazd Peloponezu,np w samej Kalamacie byliśmy 2 razy,i inne miejsca też wielokrotnie :haha:tyle pokazał notes w którym nawet jak nie relacja to zapisywane sa wszystkie kilometry Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-12-13, 15:13
izola napisał/a:
Droga przez Pl, Czechy, F, E
taki był powrót,a dojazd przez Niemcy,10lat temu jechaliśmy przez Włochy,na miejscu mysle ze było ze 2000 tys kilometrówizola - 2019-12-13, 16:36 Kilometry w tą czy w tamtą , ważne jest by było ciekawie, w miarę "bezpieczne" i by wrócić zadowolonym i bez usterek i zdrowo do domu.
Podróżowanie to nie sport w którym chodzi o to by być lepszym wytrwalszym w sensie kto dłużej, dalej i szybciej, aha jeszcze jest jeden stopień, kto jedzie lepszym itp.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-12-13, 19:21
izola napisał/a:
w miarę "bezpieczne" i by wrócić zadowolonym i bez usterek i zdrowo do domu
właśnie o to chodzi,nie pamiętam ile podróży tych dużych mieliśmy,mysle ze koło20 no i właśnie jedyną próbę kradzieży mielismy w Hiszpanii .izola - 2019-12-13, 19:34 Próba kradzieży o niczym nie świadczy ogolnikowo i statystycznie wiadomo co i gdzie najlepiej się klei ludziom do ręki
Mnie ukradli np. stary rower w domu przed drzwiami, to nie oznacza że mam siedzieć w domu i z okna patrzeć by rower nie pojechał :-
W drodze jeszcze nigdy nie było nic, a poruszam się od wielu lat w różnych krajach.
Pisząc o bezpiecznej podróży mam na myśli by samemu w czapę nie dostać czy inne poważniejsze sprawy nie były.izola - 2019-12-13, 20:29 Stoję chwilę w Zahara, fajnie tu jest... Ale się smutam od przyjazdu podchodzi do nas bezdomna Galga...
Jak ja bym ją przygarneła😍
Nazywam ją Chica, ona podchodzi na metr zjada podany pokarm ale przy większym ruchu ucieka.
Moja Izzy ją zawsze ją serdecznie wita.
Hiszpanie to ludzie którzy swoim małym pieskom ubierają sweterki, nawet w ciepłe dni... A jak widzą taką kość obrosnietą skórą nie reagują!
Ponoć Chika już 10 dni tu tak żyje bezpanńsko, powiedziała mi pani co tu mieszka.
Ludzie to czasami są...JanKowal - 2019-12-13, 21:12
izola napisał/a:
Jak ja bym ją przygarneła😍
Hiszpanie to ludzie którzy swoim małym pieskom ubierają sweterki, nawet w ciepłe dni... A jak widzą taką kość obrosnietą skórą nie reagują!
Ludzie to czasami są...
Galgo Español...raczej nie utuczysz, to chart...a co do ludzi w Hiszpanii...Hiszpania nie zawsze taka piękna.
https://noizz.pl/zwierzeta/masowa-zaglada-psow-galgo-w-hiszpanii/fkdv3pkBarbara i Zbigniew Muzyk - 2019-12-13, 21:31 Izola to wyjatkowa sytuacja,my byliśmy 2 razy w Hiszpanii i nigdy nie było bezpańskiego psa,w przeciwieństwie do Grecji gdzie psy bezdomne sa na porządku dziennym.Nie ma tam azyli,nawet jak psy maja domy to i tak sobie chodza po ulicach nawet w dużych miastach.Przykładem jest nawet duże Nafplio.My co najmniej zużyliśmy 10kg karmy,dla kotów oddalam kilka swoich mlek itp.Bary zamykają, a po kilkoro kotów zostaje głodnych,pokazywałam na fotach. W Zahara howalismy się przed okropną pogodą tak bardzo wiało,jechalismy do Cadiz,tam nie było lepiej,a był to okres karnawału izola - 2019-12-13, 21:48 Napisałam ten post celowo, czasami życzy sobie ktoś dużego pięknego psa... A kofana ona jest...Jak znajdzie zaufanie... Przytulajka będzie JanKowal - 2019-12-13, 22:43
izola napisał/a:
Dlaczego musisz się zawsze profilować w wątkach gdzie jesteś nie na miejscu?
Najlepsze wino hiszpańskie to Rioja za dziesięć dni będę w Hiszpanii, po raz chyba już dziesiąty i też będę je pił
Que tengas un buen viaje! zbyszekwoj - 2019-12-14, 09:02 Co do bezpańskich psów ,to w maroku mozna poogladac cale stada. Ponoc pies ugryzł Mahometa.izola - 2019-12-14, 10:09 No a my dysputę prowadzimy o bezpieczeństwie, a zwykły pies czasami się chce odgryść i ugryzie za złe traktowanie.
Groźne jednak jest też ugryzienie przez człowieka, może spowodować nawet śmierć ugryzionego. Niebezpieczeństwo tkwi w ślinie ludzkiej i jej składzie...izola - 2019-12-15, 17:51 Witaski
Pytano mnie dziś, i co jest z tym psem?
Jak na FB pisałam, było zgłoszenie do organizacji psów bezdomnych.
Organizacja chce mieć psa na obroży i na linie, wtedy są chętni pomóc.
Jak takie coś słyszę to się niedobrze robi.
Wszyscy ci samaryci ratujący zwierzęta maja tylko jedno w głowie... Złap psa, oddaj nam go a my go dalej sprzedamy?
Takie mam wrażenie.Edward - 2019-12-16, 22:47 Mam nadzieję że te bezpańskie pieski nie dadzą się tak łatwo zwabić. Reniu jeśli to nie jest problem dla Ciebie to prosimy o temperaturę ,chociaż co kilka dni jaką tam macie.A jak wrócisz to na pewno znajdziemy Cię gdzieś na Węgrzech.gorąco pozdrawiamy.izola - 2019-12-17, 08:38 Dzień dobry🙋
Pogoda jak to pogoda lubi być kapryśna, wczoraj wieczorem się nagle zmieniła, wiało bardzo zdrowo. Samochód chwilą się jak kołyska, do tego mocny deszcz. Dziśiejszy ranek jest spokojny i suchy, narazie
Zmieniam dziś miejsce jade do Tarify... Tam wiadomo surfer oczekuje wiatru więc nie będę narzekać 😋
Temp. Jest dobra, słonko zawsze świeciło do teraz, jest długo jasno co wpływa dobrze na samopoczucie.
Jestem bardzo zadowolona ze wybrałam zimowanie w Hiszpanii, co nie przeszkadza się już teraz cieszyć na ciepłe węgierskie termy i miłe spotkania ze znajomymi😊
Życzę wszystkim miłego 3. Adwentu.zbyszekwoj - 2019-12-18, 18:52 Jeszcze ponad setka do Tarify.Zachęceni przez Muzyków walnęlismy dzisiaj Sciezke Króla.Odpoczynek w Mijas. Renata wyrównaj teren pod 3 kampery- dojezdzamy niebawem. Czekamy tylko na Francuza. Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-12-18, 20:09
zbyszekwoj napisał/a:
Zachęceni przez Muzyków walnęlismy dzisiaj Sciezke Króla
ja cały pobyt ćwiczyłam na wszystkich spotkanych urządzeniach gimnastycznych,cały czas wahałam się czy dam rade ,ale udało sie :wiem że nie zakładacie tematu ale na dowód wklejcie jakąś fote niech zazdroszczą ci co mówia że nie warto LukF - 2019-12-18, 21:05 My ruszamy w piątek w stronę słoneczka... izola - 2019-12-19, 06:23
zbyszekwoj napisał/a:
.........
Rena wyrównaj teren pod 3 kampery- dojezdzamy niebawem. Czekamy tylko na Francuza.
Teren?... Jak tu wjechałam dojazd po deszczu był, dziura na dziurze wypełniona wodą... Dobrze że tu jest wiatr, to już wyschło.
Na wjeździe myślałam, świecie ty mój co za" Dziura "!
Teraz już przywykłam...
Ta "dziura" ma i swoje uroki😊
Dziś i jutro ma ponoć padać i wiać, ciekawe co z tego wyniknie.
Co do miejsc, nie ma obawy że braknie. 🙋izola - 2019-12-19, 08:50
izola napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
.........
Rena wyrównaj teren pod 3 kampery- dojezdzamy niebawem. Czekamy tylko na Francuza.
Teren?... Jak tu wjechałam dojazd po deszczu był, dziura na dziurze wypełniona wodą... Dobrze że tu jest wiatr, to już wyschło.
Na wjeździe myślałam, świecie ty mój co za" Dziura "!
Teraz już przywykłam...
Ta "dziura" ma i swoje uroki😊
Dziś i jutro ma ponoć padać i wiać, ciekawe co z tego wyniknie.
Co do miejsc, nie ma obawy że braknie. 🙋
wizjoner - 2019-12-19, 09:01 A sa tam jakies atrakcje dla dzieci ? Plac zabaw ?andrzej627 - 2019-12-19, 10:20
zbyszekwoj napisał/a:
Czekamy tylko na Francuza.
Jeszcze 500 km i się spotkamy. izola - 2019-12-19, 10:37
wizjoner napisał/a:
A sa tam jakies atrakcje dla dzieci ? Plac zabaw ?
Tu gdzie stoję nie ma nic dla dzieci... Mogą najwyżej wziąść łopatki i kopać dziury na plaży albo budować zamki z piachu
Nie widać tu ludzi z dziećmi.
Dorośli czasami się bawią i w zapale zabawy zgubią swoje "zabawki "
Wczoraj Gwardia N. na quadach robili wiele jazd kontrolnych po plaży, bo znaleźli paczkę z czymś tam
Nam na P dano spoko.
Teraz zaczyna mocniej wiać, pierwsi kiterzy już są w akcji, mój pies zjadł i poszedł dalej spać pod koc... izola - 2019-12-31, 18:25 No i znowu roczek mija...
Życzę wam wszystkiego i nic...
Wszystko co dobre ma przeważać w naszym życiu. Podrożnikom samych dobrych i szczęśliwych wypraw.
Wszystkim dziadkom szczęśliwego dziadowania itd.
... i odpukać!
nic złego niech nas nie spotyka...
Niech nad nami czuwa anioł stróż. ❤️Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-03, 15:42 Co to za pięknie kwitnący krzew na facebooku.Za niedługo zakwitną migdałowce i mimozy których najwięcej było w Esteponie.izola - 2020-01-03, 19:43 To nie są krzewy, to są jekieś kaktusowate.
Sama roślina tworzy rozety z gałązkami podobnymi do aloe, to ma kolce po bokach.
Nie wiem jak to się zwie... Rośnie to tu wszędzie blisko plaży.
Przy małej stadninie nawet gęsto posadzone jako żywopłot, który już od wielu dni
pięknie kwitnie ...😊
Estepona też jest w planie po 3 Królach, zobaczymy czy zakwitną już mimozy i migdałowce?
Dobrze że już mam w domu mimozę... Nie muszę sobie nic spazrzeć 😂
Agawy dwu kolowe i zielone już jadą że mną...jak skończę tą podróż może być ciasno w izolowni Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-03, 21:39 Po prostu fantastyczne.Szkoda że tak daleko do Hiszpanii.Jest również dużo palm nie tak jak w Grecji no i nie poczekasz w kwietniu mnóstwo wszędzie NISPEROSÓw takie pyszne małe gruszeczki.izola - 2020-01-11, 18:48 Ktoś z rudymi włosami w Awatarze pisał Estepona jest warta wizyty.
Zgadza się, pierwsze oględziny potwierdzają to .... Jutro o nowych siłach atakuję starówkę... I co po drodze leży 👍
Edit :
Kolega Vincent miał rację, już dawno nie widziałam tak uroczej starowki😊
Rena Morena wystawiła już foteczki na fejsie...izola - 2020-01-12, 17:06 Reprywatyzacja odcinków autostrad w Hiszpanii...
Info dla zainteresowanych południową trasą w Hiszpanii.
Od 1.1.2020
AP7 Taragona - Alicante
AP4 Sevilla - Cadiz
Odcinki te są bezpłatnymi autostradami.
Starsze oprogramowanie w Navi manualnie skierować na autostradę.
LukF - 2020-01-12, 18:57 Izola,
Dzięki wielkie Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-20, 15:26 Izola podobno sa burze i ale w rejonie Walencji,Barcelony izola - 2020-01-20, 18:22 Tak bardzo mocny Orkan,
już dawno takiego nie było mówią tubylcy.
Wynikiem tego powstało wiele szkód u mieszkańców, piwnice i drogi pozalewane promenady zniszczone, szkody na budynkach itd.
Wielu turystów którzy lekko sobie wzięli ostrzeżenia, zostało odcietych od przejezdnych dróg...
Koło środy ma być lepiej.
Dokładne info znajdziesz na Online Pogoda.
Tu w Estepona , oczekam te kaprysy pogody.
Dziś w nocy dosyć wiało wysoka fala momentami wylewała się za wał ochronny. Padał też deszcz ale umiarkowany.
Dziś za dnia przelotne lekkie opady, bez wiatru, chwilami było słonecznie...
Jeszcze mi się nie spieszy dalej, bo tu jest OK.wizjoner - 2020-01-21, 08:04 Jestesmy w los banos de fortuna kolo murcii i jest burza cala noc pada i wiejeizola - 2020-01-21, 10:53 Po lekko deszczowej nocy zawitał piękny słoneczny dzień.
O 9:00 było tylko 7,5°...ale teraz jest już 12° ciepło i temp. wzrasta 😊Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-21, 11:47 No to ok,ciekawe jak u wizjonera izola - 2020-01-21, 17:08 Dzień dzsijszy się dobrze zapowiedział i tak jest☀️
Dzis zakwitły tu pierwsze mimozy. Wiosna idzie
Trochę się dziś rano dziwiłam dlaczego wszyscy pojechali... na inny parking.
Teraz wiem jak zobaczyłam ten "mur ochronny"
... Chyba już zagrożenie minęło
, to dobrego miejsca nie opuszczę, ale czujnie będę spać gotowa w razie czego do startu ...
... dzień się dobrze zaczął, i pięknie skończył 😍Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-21, 19:19 Pamietam taki był mur ale inaczej trochę,to tu było tak dużo mimoz izola - 2020-01-21, 21:03 Parę metrów w kierunku plaży jest powierzchnia gdzie jest b. dużo mimóz.
Pewnie to masz na myśli.
Wiele się zmienia w czasie.
Obecnie nad plażą budują Apartamenty, nowe dojazdy są zrobione.
Fota chyba ci weęcej powie, jest zrobiona z ulicy na wyższym poziomie gdzie stoją hotele...Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-21, 21:51 zmieniło się ale takie tez mielismy odczucia będąc w2010 a 2017,same apartamenty,zabudowane prawie pod same plaże,ale te ich apartamenty są urokliwe.izola - 2020-01-22, 08:34 Dzis w nocy też się zmieniło
Jak to mówi przysłowie,? Nie chwal wieczora przed dniem...
... Wyjechać idzie...
Gumowce mam, zobaczę jak będzie po porannej kawce wizjoner - 2020-01-22, 11:27 U nas w nocy i wczorajszy dzien lało dzis kest ładnie świeci słońceizola - 2020-01-22, 14:13 U mnie też na chwilę przestało padać... Gumowce na nogi, pies na linę, i wio w plener😁
Przeparkowałam, po suchu mogę wyjść z auta, 😋ZbigStan - 2020-02-03, 19:38 izolaPiękna włóczęga. Chcę wyruszyć w tamte strony po połowie marca. Mam dla Ciebie zaległe za inspiracje do wyjazdu w 2019r. do Berg Sur Mer na Święto Latawców. Czekam na dalszą część relacji. Pozdrawiam.izola - 2020-02-03, 21:20 O dziękuję bardo ZbigStan za browarek.
Tak się tu dobrze czuję, że się wcale nie chce wracać.
Obecnie jestem w Cala de Mijas, rzut beretem do Malagi, gdzie prawdopodobnie jutro będę.
Muszę się ruszyć bo akumulator pokładowy mi że starości umiera, czas nowy kupić.
By tu przyjechać na zimowanie, była to moja najlepsza decyzja...
Ciepełka słoneczko itd...
Wiele się czyta w necie o Hiszpanii że różnie to bywa z" moim czy twoim "
Moje 3 miesiące przeszły na postojach zawsze wolnych, nigdy nie miałam żadnych problemów...
Oby tak dalej było, bo diabli nie śpią
Jeszcze pobędę, jak zrobi się luzik i będzie dobre łączę netowe to uzupełnię opowiastki.
Na fejsie Vanactiv Rena nadaje szybciej 😋ludzik - 2020-02-04, 09:57 Docelowo chciałbym robić tak, aby sezon letni spędzać w PL, bo uważam, że jest naprawdę fajnie. Sezon zimowy spędzać najlepiej w Katalonii, bo jest to dobrze rozwinięty region Hiszpanii, z dobrą infrastrukturą czy campingami.
W zasadzie przez większą część roku można przebywać w campingu i zwiedzać sobie co ciekawsze miejscówki.
A tych nie brakuje. Girona, Figueres czy Tivissa, to żelazne punkty.
Tutaj wrzucam info: http://www.tivissa.net/ na temat atrakcji turystycznych z tej miejscowości.Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-04, 18:27 Izola ciekawa jestem czy doczekasz do dojrzałych NISPEROSÓW one sa koło kwietnia. Wspaniałe owoce,rosna wszędzie,w Grecji jest ich mało i niezbyt dorodne izola - 2020-02-04, 19:47 Znam ten owoc Nisperos z południowej Francji.
W okolicach Gruissan znam miejsce gdzie ich jest sporo.
Smakowite i zdrowe👍
Czy doczekam ich w Hiszpanii?
To pytanie jest jeszcze otwarte...raczej nie.
Kupię se skrzynkę cytrusów itp. będzie na drogę...
Zbyt długo nie będę bo sobie pokrzyżuję dalsze plany.izola - 2020-02-16, 22:04 Dzień 105...
Coraz bardziej mi się tu podoba, chociaż na innej szali leży dziebeczko tęsknoty za domem...ale wytrzymam byle na majówkę na Węgry zdążę 😊
Jeszcze poruszam się w Andaluzji, bo tu fajnie i ciepło...
W Roquetas posiedziałam parę dnia i, przy okazji poznłam ciekawych ludzi.
Niektórzy kochają Roquetas, ja odczółam lekkie zadowolenie jak wśród skał jechałam w kierunku Almerii.
Spojrzałam z góry na to wielkie miasto i powiedziałam sobie... Dziś nie...
Naczytałam się wieleo Cabo de Gata, czytać a widzieć to dwa światy.
Decyzja w drodze, tam jedziesz, do San Jose, wprawdzie część rezerwatu przeskoczyłam, ale to nie boli😋
San Jose, małe urokliwe miasteczko, był dobry wybór tu zawitać.
Jest spokojnie, czysto, i tak raczej swojsko po Hiszpańsku.
Są hotele, ale nie wielo pietrowe, przytulne knajpki nawet teraz zimą serdecznie ugoszczą spragnionego...
Co do dalszej jazdy, nast. chcę widzieć Mar Menor i wiele innych po drodze...LukF - 2020-02-17, 08:39 Bardzo mi się w San Jose podobało. Chyba dlatego, że takie przytulne to miasteczko i ładnie położone
Pozdrawiam ZbigStan - 2020-02-20, 12:19 Izola Podawaj, proszę, namiary na miejsca postojowe, ładne plaże, itp. Pozdrawiamizola - 2020-02-20, 15:50 Bardzo często jak nie mam nic legalnego, stoję na zakazie.
Jak np. Dziś.
Komuś to polecać jest trochę nie na miejscu...takie POSTOJE można tylko na własne ryzyko używać
Właśnie przed paru minutami przejechali mundurowi robiąc patrol.
Dwa kampery stojące bliżej wyjazdu z plaży dali natychmiast przed radiowózem dyla...śmieszne ale prawdziwe.
Ja i jeszcze jeden Van zostaliśmy, i nic się nie działo...
Dziś odbywał się w Aquilas pochód karnawałowy, to muszą pilnować porządku...
Ja najczęściej używam aplikacji P4N, i MAPS.ME, a jak to nie pasuje to improwizuję.
W Porcie Aquilas jest duży parking, szlaban i automat,. Opłata za dzień 5 €, za godzinę 0,50€.
Czysty,, ogrodzony, spokojny. Mała obsada.Banan - 2020-02-20, 16:07
izola napisał/a:
Ja i jeszcze jeden Van zostaliśmy, i nic się nie działo...
Dzielna Dziewczynka
Czytam czytam i czytam... izola - 2020-02-20, 16:21 Aquilas, ładna plaża z wieloma możliwościami do ruchu.
Banan dzięki zadibre słowo i browarek Banan - 2020-02-20, 18:07
...fotki też oglądam Skwarek - 2020-02-20, 19:22 Fajne, tak sobie czytam, wspominam i ... jutro rano wsiadamy do auta i znów jedziemy powłóczyć się tam na dwa - trzy tygodnie. izola - 2020-02-23, 17:45 Skwarek, zrób to
Ja dziś jestem nad jeziorem solnym w Torewieja, jest pięknie...
Nie czekać na lepsze czasy, w drogę...izola - 2020-02-25, 20:49 Niż ale nad to piękne jezioro zajechałam, musiałam zrobić przystanek avaryjny w San Javier... Bo wysiadł podnośnik szyby od strony pasażera...
Cala ta gratka nie była taka zła bo u MB zamówili części exoresowo na następne rano. 👍
Ale ta noc przy otwartym oknie była zimna, dla twardzieli, no i trochę czujna.
Okno na wszelki wypadek firanką zasłoniłam i parę rzeczy na klamkę wpakowałam...barykada niby i młotek leżał w pogotowiu
W nocy temp. SPADŁA, rano było tylko 5° brrrr.
Sama Rep. trała z rana 1,5 godziny, wszystko znowu gra i buczy😋
Po weekendzie odpoczynkowym w Torevieja, pojechałam wybrzeże, czyli Alicante i Benidorm em do Denia... A nawigacja mówiła jedz okreznie...
Chciałam widzieć wybrzeże, i już wiem gdzie nie wrócę, czyli Alicante i Benidorm...
Denia zaczynam poznawać, jest na mój gust 😊izola - 2020-02-26, 17:32 Tak sobie chodziłam dziś ścieżkami plantacji pomarańcz...
Wiele wogóle nie są żniwowane. Owoce leżą i gniją pod drzewkami...
Przypomniały mi się młode lata kiedy to pomarańcz jak był pod hoinką, był wielkim rarytasem, zresztą w dzisiejszych czasach jest wiele dzieci i dorosłych , co nadal mają ten towar od święta.
Pomarańcz w tej chwili jest tak tani, że pracownicy, pomocnicy na plantacji są nie do zapłacenia...
Logistyka jest tak droga, że sprzedawcy po targowiskach warzywa i owoce co nie sprzedali wrzucają do smietników - widziałam to w Mijas.
Inni podjezdzaja i wyciągają na bieżąco ze śmietnika, i się kółko kręci Banan - 2020-02-26, 19:50
izola napisał/a:
Przypomniały mi się młode lata kiedy to pomarańcz jak był pod hoinką
I do tego zielone prosto z Kuby Kotek - 2020-02-27, 07:14
Izola bardzo jesteś dzielna, podziwiam!
Czytam, oglądam, i tu, i tam.
Pozdrawiamy serdecznie, buziaki. izola - 2020-02-27, 09:22 Dziękuję Koteczku
To chyba te dawne zielone pomarańcze kubańskie i dawna komuna mnie tak ukrztałtowały 😋
... Nawet męski techniczny zawód mi jest miły...
Tak na serio, nie widzę w tym co robię nic dzielnego, po prostu lubię takie życie.
Nawet chodząc samotnie po plantacjach, plażach, czy po górach robię profilaktykę zdrowotną, bo unikając zgromadzeń ludzkich, zmniejsza prawdopodobność wejścia w kontakt z COVID-19😋Kotek - 2020-02-27, 10:45 No i bardzo dobrze, że taka jesteś.
A jak się spało przy tym zepsutym oknie? Nie zaziębiłaś się?
A kiedy wypada Ci pobyt na Węgrzech? izola - 2020-02-27, 11:26 Pobyt na Węgrzech planuje ca. Początek maja, albo już kwiecień.
Zobaczę jaka będzie sytuacja z COVID-19. Jak będzie ryzykownie to odczekam w kraju, i pokręcę się dookoła komina...
Co do spania przy otwartym oknie, ciepły polar z kapturem i dodatkowy koc uchroniły przed przeziębieniem, ale fajnie nie było.
Już sama świadomość że każdy kto chce może łapy włożyć do środka, była lekko nieprzyjemna...młotek leżał w pogotowiu 😂Edward - 2020-02-27, 22:35 Któż by się odważył pchać łapę gdzie Izy tylko na to czekała. Reniu za dwa miesiące z tym wirusem moze być różnie, dlatego ja startuję na Węgierskie termy już jutro bo tam jeszcze jest czysto.Reniu duzo słońca i podzdrawiamy. [/fade]izola - 2020-02-28, 07:58 O jak ja się z Wami cieszę, na te ciepłe wody 😊❤️
Dziękuję za słoneczne pozdrowienia.
Jak się do maja nie pogorszy to śmigam waszymi śladami na termy, ale jeszcze mam sporo Hiszpanii i Francji przed sobą... 😁izola - 2020-03-01, 14:27 Mapka z informacjami o bezpłatnych odcinkach autostrad w Hiszpanii (które już są i jakie nastąpią)
Wszystkim szerokiej drogi LukF - 2020-03-02, 08:22 Izola,
Dzięki za info praktyczne
Jaka obecnie pogoda w Hiszpanii, temperatura i Twoje samopoczucie ?
Pozdrawiam izola - 2020-03-02, 10:01 Na weekend zajechałam do małej mieściny Piles, naturalnie przy Playa de Piles, by mieć blisko na plażę. 😊
Pogoda się wczoraj zmieniła, lekkie zachmurzenie i wieje b. silny wiatr do 35 km/h. Temperatura teraz jest 19,5°
Chciałam dziś pojechać bliżej Deltabre, ale odczekam ten wiatr bo okolice Valencia też wieje,
bardziej północno jest też nie lepiej a nawet trochę chłodniej.
Co do samopoczucia, wszystko jest Oki...
Wiadomo my emeryci jesteśmy na plusie, bo nikt nas do roboty nie goni, nawet mamy czas by dobrowolnie nalewkę nastawic😋
Miejsce z P4N, 38.951953, -0.120128
Jest tu
dużo przestrzeni, stanie jest bez przytulanek, kontenery na śmieci.
Zaraz przy Parkingu jest duży plac zabaw dla dzieci, stoły zadaszone gdzie wczoraj odbywały się dziecka urodziny... Dobre miejsce.ZbigStan - 2020-03-03, 19:17 Masz silną wolę że pozwalasz nalewce się przegryzać. Pozdrawiam.Skwarek - 2020-03-03, 19:24 Prawie się otarliśmy, dzisiaj wyjechałem z Miramar, ze dwa kilometry od Piles , jeździłem tam rowerem. Dziś jesteśmy pod Alicante w Villajoyosa,trochę mniej wieje.
Pozdrawiam.izola - 2020-03-03, 19:39 Szkoda tego prawie otarcia się ...
W południe pojechałam z Platja de Piles, bo podjechali mundurówi i pan smutny ale uprzejmy, rozdawał ulotki z info o zakazie kamperowania
I tak miałam w planie po 3 dniach jechać dalej...
Więc jestem w Cullera / Valencia , zapowiada się ciekawie.
Tu też b. mocno wieje...izola - 2020-03-13, 21:18 Jestem dziś w Oropesa.
Nie chciało mi się szybciej przemieszczać i chyba zamiast zimowanie będę tu latować 😋
Prezydent Hiszpanii ogłosił stan alarmowy...
Mogą zamknąć granice itd.
Terminów nie mam, na razie widzę sytuację bez paniki, bo w moim rejonie gdzie mieszkam nie jest lepiej.
Bagażnik mam pełen dobrych rzeczy, wodę Zabukowałam, gaz też, jestem dużo dni samowystarczalna.
Unikam zbiorowisk ludzi, z tej przyczyny wiele mnie omija, co bym chętnie zobaczyła.
Życie jest takie kruche...Endi - 2020-03-13, 22:55
izola napisał/a:
...
Unikam zbiorowisk ludzi, z tej przyczyny wiele mnie omija, co bym chętnie zobaczyła.
Życie jest takie kruche...
Izolka, jesteś naprawdę wspaniałą, dzielną dziewczyną. Jesteś przykładem bycia wolnym człowiekiem. Człowiekiem, który spełnia swe pragnienia, marzenia.
Jakie one są ? tak naprawdę tylko Ty wiesz. Izolka nie poddawaj się i nie popadaj w nostalgię , nie jesteś sama . Czytamy, wspieramy i cieszymy że jesteś z nami.
Dzis w Oropesa widać już skutki ogłoszenia stanu alarmowego.
W dzień weekendowy już dawno nie było takich pustych ulic i chodników.
Bary i knajpki są pozamykane, jedynie sklepy spożywcze mają otwarte.
Na plaży tez mało ludzi w ten piękny i słoneczny dzień.
Dziś maja ogłosić dalsze zarządzenia, ciekawe jak to będzie...
Życzę wszystkim zdrówka, bo to jest w tym czasie najważniejsze 👍James - 2020-03-14, 14:36 Cześć Izola
James wprawdzie po cichutku ale śledzi Twoją podróż. Wiesz jak to jest, czasem człowiek po prostu chce się w ciszy porozkoszować ciepłem które bije z Twoich zdjęć. Dzięki serdeczne za te wszystkie kapitalne fotki.
U nas w Katowicach za oknem dzisiaj słoneczko, ale ma zęby - jest zimny wiatr i tylko kilka stopni.
Ale przyroda już się budzi - bazie się rozwinęły, a wierzby płaczące na które patrzę przez okno już zmieniły zimowy odcień.
Jak widzę u Ciebie ciepło więc chłodne poleciało.GraKo - 2020-03-14, 15:20 Witaj Isola,aż Ci zazdroszczę bo na pewno masz więcej słońca i ciepłej 😄Wirus zapewne Ci nie grozi bo wokół nie masz tłumów.A przyroda.....sama rozkosz😁👒My nawet po Polsce nie możemy się przemieszczać.Czekamy na lepsze czasy...🙋😪
Pozdrawiam i życzę dużo radości 😁☕izola - 2020-03-14, 16:04 Cieszę się że "jedziecie że mną"
Dzięki za dobre myśli i piweczka.
Siedzę sobie teraz w słoneczku w bardzo ładnym wyludnionym parku.
Temperatura 18° słonko przygrzewa
LukF - 2020-03-14, 22:02 Izola,
Pozdrawiam serdecznie. Ty patrzyłaś na moją Hiszpanię a ja patrzę teraz na Twoją. Jest piękna.
Dzięki za relację ZbigStan - 2020-03-15, 15:55 Izola Czytam co piszesz o decyzjach hiszpańskich władz i co w związku z tym dzieje się dookoła Ciebie. Pisz o tym dalej. Pozdrawiam.ZEUS - 2020-03-15, 16:08 Izola nie ukrywam, że w związku z planowanym w marcu wyjazdem do Hiszpanii miałem cichą nadzieję, że może uda się poznać Ciebie osobiście😀 niestety los pokrzyżował plany☹️ i pozostało jedynie czytanie Twoich relacji😔 👍zbyszekwoj - 2020-03-15, 16:42 My też Cię wspieramy. Pozdrowienia z Agadiru. Padły nam solary.izola - 2020-03-15, 21:04 Też o Was myślę,
mnie padła dziś technika w Aucie, stoję przy warsztacie samochodowym we Francji elegancji 😁
Żmudna była dzisiejsza jazda, tym bardziej że było cały czas pod górę...a maszyna słaba.
Granica hiszpańsko francuska blisko Jonquera bez obsady.
Dziś wracało sporo kamperów, jutro od 8:00 rano jest ruch zamrożony w Hiszpanii.
Moja decyzja była poranny spontan, wolę nawet, chłodniejszą F bo blizej domu... W razie czego.Kotek - 2020-03-16, 06:55 Pozdrawiamy Cię serdecznie! izola - 2020-03-16, 12:27 Dziękuję kofane MisioKoty pozdrowionka i dla was☀️
No i siedzę uziemniona na dłuższy czas.
Warsztaty nie pracują dla publiki.
Majsterek zamaskowany powiedział 2 miesiące
Na razie mi się tu podoba, chociaż wolałabym wodę zamiast gór
Mam blisko sklep, aptekę, zabunkrowane też mam... Teraz odpoczywam po spacerze... Nigdzie mi się nie spieszy, no bo i gdzie...MAZUREK - 2020-03-16, 14:42 No to utknęłaś. Daleko jeszcze masz do domu? izola - 2020-03-16, 17:11 Ponad 1500km do murowanego, a tak na prawdę mój ulubiony dom mnie wozi. 😊
Ale Sie nie spieszę. Dziś mi dał Alexander Kug. bardzo cenna informację gdzie mam szukać usterki 👍
Jak deszcz przestanie, nie musi być dzisiaj spojrzę pod maskę.
Jak na dziś luzik i relax, tak też musi być
Mimo to,
ciekawa jestem Alexsa podpowiedzi, ale nie chce se zmoczyć odzienia, nie wychodzę dziś
Edit,
Hyba nie chcę wyjść, by nie musieć dalej jechać, Podświadomość też pracuje...Edward - 2020-03-16, 19:41 Reniu, trzymamy kciuki, wracaj szczęśliwie. Podjęłaś jedyną słuszną decyzję. Pozdrawiam.izola - 2020-03-17, 15:26 Dziś i we Francji ogłoszono zakaz wychodzenia na ulicę, wolno tylko w ważnych życiowych sytuacjach, jak konieczny zakup zywności, wizyta u lekarza i do apteki.
Siedzę w Aucie...
Przygotowuję strategię na dalsze działanie ...
Plan B, czyli ADAC trzeba będzie zawołać...
Trzymajcie się ciepło i zdrowo👍yamah - 2020-03-17, 16:36
izola napisał/a:
Dziś i we Francji ogłoszono zakaz wychodzenia na ulicę, wolno tylko w ważnych życiowych sytuacjach, jak konieczny zakup zywności, wizyta u lekarza i do apteki.
Siedzę w Aucie...
Trzymajcie się ciepło i zdrowo👍
Powodzenia także https://twitter.com/wipler/status/1239869045895282690
Francja: 135 EURO kary za wyjście z domu bez pozwolenia. Dla KAŻDEGO (!!!). Wniosek o zgodę na wyjście z domu musisz wypełnić online, podając jeden z czterech możliwych powodów.Spax - 2020-03-17, 19:21
izola napisał/a:
Dziś i we Francji ogłoszono zakaz wychodzenia na ulicę, wolno tylko w ważnych życiowych sytuacjach, jak konieczny zakup zywności, wizyta u lekarza i do apteki.
Siedzę w Aucie...
Trzymajcie się ciepło i zdrowo👍
Musisz autko popsuć dosadnie. Albo udać chorą, ale czy w tym przypadku nie odtransportują Cie do hiszpańskiego szpitala hę
Siedź na tyłku jak długo się da i nie wychylaj się za bardzo.izola - 2020-03-17, 20:52 No siedzę na tyłku, i to wcale nie boli,
ale coraz ciężej mi jest psu wybić z głowy zwyczaj dalekiego wędrowania.
W dzień tylko na chwilę na "sikundkę" dookoła parkingu.
Pod wieczór na spacerze czychałam z psem jak w godzinę policyjną...
Jak samochód jechał to my myk za drzewo, kary są nie do pogardzenia...
Dzień może się bardzo ciągnąć, jak siedzisz bez zajęcia i czekasz na lepsze czasy.
Czasami wspomnę mój ogród, tam bym się odreagowała i na brak roboty nie narzekała...Spax - 2020-03-17, 21:15 Jest jeszcze opcja latania do Niemiec - czy też już wstrzymane?
Auto możesz za kilka stówek euronów zostawić na sezonowej przechowali dla przyczep i kamperów gdzieś koło Girony (pełno tego). W kilka godzin będziesz w domu. Hmm.
edit2 »»» https://www.auswaertiges-...ovid-19/2296762izola - 2020-03-17, 21:48 Spax, ja jestem blisko Perpignan, do Girony nie chcę wracać( info. granice zamknięte)
do Niemiec też mi nie spieszno...
Co mi jest ważne, auto ma działać jak należy, a tu warsztaty zamknięte, byłam w warsztacie przed łańcuchem, szef powiedział zamknięte, inne zakłady też, MB też...
Auto niesprawne, jeszcze jedzi na resztkach sił, tu w górach na bardzo znikomych resztkach...
I
To jest w tej chwili mój problem, a nie powrót do domu, ja mam czas.
Jutro wiem więcej po rozmowie z ADAC, może poślą złotą rączkę, i świat się znowu śmieje 😋Spax - 2020-03-18, 00:20 Trzymam kciuki - ADAC pomoże - nie martw się. W przypadku kampera jest to nawet lepiej rozwiązane niż przy zwykłym samochodzie. Ale nalegać na swoje naturalnie trzeba...James - 2020-03-18, 08:28 Izolka, myślę jak Ci pomóc. Może warto na forum szerzej wołać o pomoc. Może są w okolicy jakieś polskie kampery? Często to misie bardzo zdolne technicznie. A fora niemieckie? Jesteś w świetnej sytuacji bo pewnie znasz perfekcyjnie język. Wiem, że ten zakaz poruszania się bardzo utrudnia sprawę ale pewnie możesz wypełnić ten wniosek, w końcu jesteś w podbramkowej sytuacji. Trzymam kciuki. Walcz!Edward - 2020-03-18, 15:44 Izola to twarda dziewczyna.Reniu, francuskie adac powinno Cię dowieść na lawecie do niemieckiej granicy a tam będą czekać na Ciebie chłopaki z adac niemieckiej.Trzymamy kciuki i pozdrawiamy.SlawekEwa - 2020-03-18, 19:06
James napisał/a:
Izolka, myślę jak Ci pomóc.
Wymień turbinę.izola - 2020-03-18, 19:22
SlawekEwa napisał/a:
James napisał/a:
Wymień turbinę.
Już jedzie z Tuse per Exores do tutaj 😁Spax - 2020-03-18, 19:57
izola napisał/a:
SlawekEwa napisał/a:
James napisał/a:
Wymień turbinę.
Już jedzie z Tuse per Exores do tutaj 😁
Tylko uważaj na siebie
I wirtualnie - izola - 2020-03-19, 17:45 Update
Nic nowego się nie dzieje, pobyt w hotelu przedłużony...
Naprawa przedłuży się o czas niewiadomy.
Z powodu Coronavirus powstały problemy dostawcze turboladera.
ADAC się tym zajmuje i szuka dalsze możliwości...
By czas zabić jest dobrze z pełnym brzuchem dzemkę /sieste se strzelic... Mały spacer na zapleczu hotelowym też jest możliwy 🐶jsaluga - 2020-03-19, 18:21 Izolka skup się. Chyba nie zamierzasz tego zjeść! izola - 2020-03-19, 20:16 Wszelkie skupienia były daremne
Mój pies spałaszował sporą część tego dobra, co pozwala na spokojniejsze sumienie 😸😂Banan - 2020-03-19, 21:25
izola napisał/a:
Z taką pychotko to i kryzys lżejszy... Ale zadek rosnie😂
To się pomódl żeby poszło w cycki...
Podobno pomaga
Browarek na popicie tych pyszności izola - 2020-03-19, 21:44 Banan dzięki 😂
By poszło w cycki nie mogę się modlić bo jest na bogato...ale w rozum to może iść, tu nigdy za wiele Banan - 2020-03-19, 22:03
izola napisał/a:
By poszło w cycki nie mogę się modlić bo jest na bogato...ale w rozum to może iść, tu nigdy za wiele
Oj tam, oj tam - to już Twój wybór
Nie brnijmy w temat James - 2020-03-21, 07:18 Szczęśliwej podróży! Nieśmiało liczę jeszcze na kilka zdań (a jeszcze lepiej duuużo więcej) z przejazdu do domu przez ukochaną Francję , bo nie wiadomo jak to będzie w tym roku z naszą tradycyjną wyprawą. JanKowal - 2020-03-21, 13:37 [quote="yamah"]
izola napisał/a:
.... Wniosek o zgodę na wyjście z domu musisz wypełnić online, podając jeden z czterech możliwych powodów.
Wniosek mozna pobrać online i wypełnić samemu, każdorazowo np: wychodząc z psem na spacer.
na dole strony pdf i inne do pobrania...
https://www.interieur.gou...t-professionnelBarbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-22, 17:24 Izola serdecznie Cię pozdrawiam.My na razie zostajemy w Grecji nikt nas nie przegania.Poznaliśmy w Monenwazji Polaków z Hamburga.Dobrze nam się podróżuje chociaż oni preferują kempingi ,ale teraz są zamknięte.Ja im pokazuję prawdziwą Grecję Spax - 2020-03-22, 20:52 A niech mnie... Izola prę minut temu napisała na FB, że za wcześnie się cieszyła. Znów jakaś awaria.andrzej627 - 2020-03-22, 21:53 Podziwiam ją za to, że w trudnych i stresujących sytuacjach zachowuje spokój. izola - 2020-03-22, 22:20 Dzięki Andrzej, takie sytuacje robią mnie tylko silniejszą, tak już mam i zaczynam myśleć technicznie nie emocjonalnie
###
Znowu mam awarię i oby to nie był motor
Bo pociągnie z portfela...
Laweciaż mnie podwiózł pod hotel, dobrej marki, tu się można czuć bardzo dobrze, jakby nie przyczyna pobytu 😋
Mobil będzie jutro w warsztacie sprawdzony, wg. diagnozy ADAC dalej zaproponuje mi dalsze możliwości.
Warto mieć takie zaplecze, pozwala zachować spokój i luzik emocjonalny.
Sytuacja z COVID-19 nie ułatwia takich spraw, trzeba rozsądnie i racjonalnie działać...
Bo może być jak moja babcia powiadała :
"dobrze żarło, a zdechło..."
ZbigStan - 2020-03-23, 06:31 Mówią też że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Zła seria wydarzeń też się skończy. Pomyślności. PozdrawiamKotek - 2020-03-23, 06:56 Izolka trzymaj się jesteśmy z Tobą! Buziaki! izola - 2020-03-24, 17:53 Dziękuję wszystkim za miłe pozdrowienia jak i
Wytrwały udział w mojej podróży
Dzis z rana było tylko 2 ° na zewnątrz!
Bez odpalania ogrzewania i bez goszczenia się przy porannej kawie pomknęłam ostatnie 115 km do domu.
Auto już częściowo rozpakowane, reszta jak mi będzie się chciało.
Czasu jest teraz sporo, nie wychodzę z domu bez potrzeby.
Czas nadszedł wszelkie zaległości odrobić, albo i nie
Pełna energi skosiłam jako pierwsze trawę bo urosła...
Na razie Trzymajcie się wszyscy zdrowo i uważajcie na siebie ☀️🙋SlawekEwa - 2020-03-24, 17:56
izola napisał/a:
Bez odpalania ogrzewania i bez goszczenia się przy porannej kawie pomknęłam ostatnie 115 km do domu
Dzięki Bogu, że już w domu izola - 2020-03-24, 18:05 Zostałabym dłużej bo było świetnie, ale przy zakazie poruszania się, to strata czasu... By siedzieć bezczynnie w aucie i się nudzić.
Jak się długie wyjazdy robi, to zawsze jest coś do dłubania w domu i ogrodzie, tu mogę zapomnieć o coronie😋
Poza tym w razie choroby wolę być tam gdzie można się porozumieć z ludźmi...Kotek - 2020-03-25, 07:13 No i dobrze, że już jesteś w domu, tu na pewno jest bezpieczniej. Banan - 2020-03-25, 08:42
izola napisał/a:
Zostałabym dłużej bo było świetnie, ale przy zakazie poruszania się, to strata czasu... By siedzieć bezczynnie w aucie i się nudzić
Słuszna decyzja, cieszę się, że już dojechałaś LukF - 2020-03-25, 10:47 Cześć Izola,
Fajna z Ciebie babka i świetnie sobie radzisz sama. Gratuluję
No i miło się czytało Twoją relację. Ale jak to zrobiłaś, ze już kosisz trawe
Ja tydzień temu dopiero wertykulację zrobiłem
Ps. Oczywiście moja Żonka jest jeszcze fajniejsza. To tak żeby nie było izola - 2020-03-25, 17:15 Wertykulację robiłam jesienią, poza tym trawa rośnie w Zagłębiu Rury szybciej, bo tu jest ciepłej i szybciej wiosna ZbigStan - 2020-03-26, 19:06 Izola To dobre co sie dobrze kończy. Zbieraj siły na czas po pandemii, może Francja? Pozdrawiam. PS. Opole to pewnie mniej ciepłe miejsce, ale 10 dni temu też kosiłem trawnik.izola - 2020-03-27, 21:24 Po powrocie, po prawie 5 dobrych miesiącach , na razie nic nie planuję...
Z powagą wsłuchuje sie w każde kichnięcie i zakasłanie,,,
Jak stałam free nie miałam większych obaw , ale ostatnie 10 dni gdzie lawetowanie i pobyty w hotelach i warsztatach były konieczne , zwiekszyły możliwosci kontaktu z infekcją.
Na dzień obecny jest tylko pies wyprowadzany dookoła komina, reszta dnia to praca w ogrodzie relax i internet...całkiem niezłne opcje
Takie wyluzowanie ma nawet swoje pozytywne aspekty, mamy czas by pomyśleć co nam jest ważne...piszę o sobie ...w rodzinach gdzie są dzieci, osoby niesprawne itd. wyglada sytuacja całkiem inaczej.
Trzymajcie sie zdrowo i VincentVan - 2020-04-04, 16:21 A ja siedzę nadal w portugalskim lesie i z nudów nagrywam filmiki pozdrawiam.
LukF - 2020-04-07, 21:16 Ale Ty to dla psa robisz czy dla siebie? izola - 2020-04-07, 21:28 LUK ja dla psa wszystko robię, idzie psu dobrze idzie i mnie dobrze.
Tak myśli i mój pies jak mnie pilnuje... I oka ze mnie nie spuscza😊LukF - 2020-04-08, 09:50 Aaaa, teraz rozumiem.
Pozdrawiam serdecznie ZbigStan - 2020-04-09, 13:47 Pies też kamperowiec i ma swoje prawa. PozdrawiamSpax - 2020-04-10, 00:43
Linki ZbigStana nie hulają, a tam było o piesku i kamperowaniu ZbigStan - 2020-04-10, 07:28 izola, na moim awatarze jest łapka psa. Przez 6 lat podróżował z nami Jork Tofik. Razem przejechaliśmy ponad 140 tys. km. Był członkiem rodziny i kamperowcem. Miesiąc temu odszedł. Miał 17 lat.izola - 2020-04-11, 17:49 Wielkanoc nadchodzi,
więc życzyć nie szkodzi:
Wielkiego zająca,
pisanek tysiąca,
Dyngusa mokrego
i wiele dobrego!