Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Projekt Czikita

KrzysiekW906 - 2019-12-08, 21:25
Temat postu: Projekt Czikita
Czikita? o co chodzi?

Chyba bananowy kolor samochodu mówi wszystko :wyszczerzony:
Nasi znajomi na pierwszym wyjeździe tak go nazwali no i tak zostało...

Bazą jest Sprinter W906 L2H2

Pierwsze wyjazdy /Mazury, Grecja/ zorganizowaliśmy prowizorycznie przygotowanym domkiem.
Teraz chcemy zrobić z niego kamperowo-wyprawowe, dobrze wyposażone auto, dające wiecej komfortu niz nasz dotychczasowy Landrover.

W tej chwili czekamy na poprawki i zabezpieczenie u blacharza i dalej pokaże jak to mi pójdzie...
Czekam na sugestie i liczę na pomoc :-)

Póki co szukamy poszerzeń części sypialnej, czyli "wydmuszek"

Pytanie na dziś to czym zastąpić boczne szklane okna aby wyciąć potem otwory i zainstalować okna kamperowe dwuwarstwowe?

Krzysiek

KASZUB - 2019-12-09, 07:09

Słabo z tym zastąpieniem czymś... wspawac blachę z lewej strony. A drzwi wymienić. Mysle,ze to najprostsza opcja.
KACPERKI 2 - 2019-12-09, 08:01

Z prawej strony żadnego poszerzenia nie założysz bo masz przesuwne drzwi które w modelu 906 chodzą bardzo blisko ściany. Niestety.... Możesz szukać centymetrów tylko z prawej strony :spoko
Banan - 2019-12-09, 08:51

KrzysiekW906 napisał/a:
Czikita? o co chodzi?

Chyba bananowy kolor samochodu mówi wszystko

No to wszystko jasne :bigok

Jak skończysz, to mam jeszcze miejsce żeby go ustawić :haha: :haha: :haha:

Z oknem, to tak jak powyżej, wywalić wstawić blachę i okienko kamperowe.

Z drzwiami to bym się pokusił o przeszczep z jakiegoś trupa prawej strony bez drzwi i wstawiłbym wąskie z cepki lub kampera. Jest tego cała masa na aledrogo.
Będziesz miał więcej przestrzeni do zagospodarowania :spoko

KrzysiekW906 - 2019-12-09, 13:07

Tak jeszcze myślę czy zamiast tych bocznych szyb nie wstawić np. płyty z tworzywa albo warstwowej jakiejś... może podjadę do jakiegos Nordglassu i popytam czym to zastąpić.

Co do wydmuszek, to wydaje mi sie, że widziałem poszerzenia po dwóch stronach w 906 :confused

nawet mam na fotce

KrzysiekW906 - 2019-12-09, 13:09

Banan, ale jak to żeby ustawić?? :yay:
KASZUB - 2019-12-09, 13:19

KrzysiekW906, otwórz drzwi na max i zobaczysz, że nic tam sensownego nie wejdzie. Widac po szynie już teraz.
Banan - 2019-12-09, 13:30

KrzysiekW906 napisał/a:
Banan, ale jak to żeby ustawić?? :yay:

No normalnie...
kończysz projekt, najlepiej przyjeżdżasz do mnie, na okoliczność spotkania coś dziabniem :pifko2
i skoro to Czikita, to zostaje z Bananem... :hihi:
Obiecuję, że będę o nią dbał :haha:
:yay:

KrzysiekW906 - 2019-12-09, 13:48

Ty podstępny bananie :diabelski_usmiech
vIrek - 2019-12-09, 13:57

Dlaczego chcesz szyby zastępować, po prostu dołóż od środka drugą szybę z poliwęglanu na 5mm dystansach.
https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0

A w temacie poszerzenia: jeżeli założysz do drzwi odsuwanych ogranicznik, albo napęd elektryczny to zyskasz miejsce na założenie poszerzenia - drzwi wystarczy odsuwać do połowy.

KrzysiekW906 - 2019-12-09, 14:02

No wiem, że nie wejdzie takie samo poszerzenie po dwóch stronach, ale może jest sens walczyć o każdy centymetr :-) LaStrada robi asymetryczne w swoich 906
Myślałem jeszcze o wysuwanym boczku na postoju ale nie wiem jak się do tego zabrać póki co...
...nawet taki pomysł bardziej mi się podoba, bo pojazd ma być "kompaktowy" z założenia

KrzysiekW906 - 2019-12-09, 14:08

Cytat:

Dlaczego chcesz szyby zastępować, po prostu dołóż od środka drugą szybę z poliwęglanu na 5mm dystansach

Myślałem też o tym, nawet pomyślałem, że dam od środka ocieplenie i ramkę z roletką ale mogłoby sie chociaż jedno otwierać :idea:

Robertunio - 2019-12-11, 00:21

Życząc wytrwałości w budowie podpinam się do tematu, bo widzę, że i baza podobna.
Obserwował będę :)

KrzysiekW906 - 2019-12-11, 14:00

Nasunęło mi się pytanko czy i jakie okno dachowe zastosować. Jest tam miejsce w przedniej części na wymiar 40x40 ale nie wiem czy nie chce większego...
Co polecacie? nie chciałbym jednocześnie stracić komfortu jazdy, żeby nie było głośniej, nie świszczało itp...
jakieś sprawdzone modele okien?

Banan - 2019-12-11, 15:24

KrzysiekW906 napisał/a:
jakie okno dachowe zastosować

Może zastanów się nad takim rozwiązaniem:Turbowent
Wybitnie przydatne, jak się gotuje :spoko

andi at - 2019-12-11, 18:23

Innej opcji nie ma tylko https://sklep.elcamp.pl/pl/p/OKNO-DACHOWE-FIAMMA-TURBO-VENT-28-CRYSTAL/10741
KrzysiekW906 - 2019-12-11, 20:46

No widzę, że zgodność w narodzie ;)
Jest niewielkie i pewnie fajnie wyciąga zaduch z wnętrza ale czy jest ciche podczas szybszej jazdy? Auto jest ciche i nie chciałbym tego zepsuć przy prędkościach autostradowych

reaven22 - 2019-12-11, 21:10

Fiamma jest głośna podczas jazdy. Sporo cichszy jest dometic mini heki albo heki. Oba mają podwójną szybę.
Banan - 2019-12-12, 08:45

KrzysiekW906 napisał/a:
czy jest ciche podczas szybszej jazdy?

Podczas szybkiej jazdy, to lepiej okienka dachowe zamykać :haha:

KrzysiekW906 - 2019-12-12, 09:20

A jakieś typy na boczne? rozumiem, że te z rozbieranych przyczep to raczej szumidła będą...
Widziałem na targach jakąś polska firme produkującą okna do kamperów, ale zapomniałem nazwy :(

Co do dachowych to znalazłem jeszcze Thule, ktoś ma z tym doświadczenie? THULE VENT

KrzysiekW906 - 2019-12-15, 15:57

Dzisiaj ciepły dzień w miarę więc ruszyłem z robotą i rozebrałem Czikite do blachy gołej.
Po świętach oddaję do poprawek blacharskich po rozebraniu okazało się, że jest tego więcej... :evil: ruda atakuje jak to w mercu przez fuszerkę w fabryce. Njgorsze łączenie blach na wysokości listew bocznych na zewnątrz i wewnątrz.

Panele boczne zostawiam sobie jako szablony otworów na spinki. Ciekawe, że część jest z plastiku warstwowego a część z płyty plecówki.
Swoją drogą stosuje się na ścianki tylko sklejkę? ktoś robił z innych materiałów ?

Ciekawostkę odkryłem po podniesieniu podłogi. Okazało się, że jest pod nią mata butylowa z alu a na niej dodatkowo mata kauczukowa 10mm. Zostawiać? Poprawiać? podpowiedzcie proszę.

Podłoga jest wykonana ze sklejki 10mm która składa się z 3 części. Tak robicie czy stosujecie jedną dużą płytę ze sklejki?

Robertunio - 2019-12-15, 23:28

KrzysiekW906 napisał/a:

1. Njgorsze łączenie blach na wysokości listew bocznych na zewnątrz i wewnątrz
2. Swoją drogą stosuje się na ścianki tylko sklejkę? ktoś robił z innych materiałów ?

3. Ciekawostkę odkryłem po podniesieniu podłogi. Okazało się, że jest pod nią mata butylowa z alu a na niej dodatkowo mata kauczukowa 10mm. Zostawiać? Poprawiać? podpowiedzcie proszę.

4. Podłoga jest wykonana ze sklejki 10mm która składa się z 3 części. Tak robicie czy stosujecie jedną dużą płytę ze sklejki?

1. Izolacja nadkoli - to Twoja robota ?
Sprawdzałeś podłogę kabiny i jej progi ?
2. Większość stosuje sklejkę.
3. Jeśli robisz dla Siebie - zrywać.
4. Chyba nie ma sklejek o tak dużym rozmiarze, aby podłogę zrobić z jednego kawałka.
U mnie podział wynika z pomieszczeń.

KrzysiekW906 - 2020-01-15, 21:05

Trochę utknąłem na początku budowy, ale...

Robertunio, dzięki za odpowiedzi - tę izolację w aucie zastałem.
Wszystko ze środka będę wybebeszał robił po swojemu :wyszczerzony:

To co udało się zrobić międzyczasie w zaprzyjaźnionym warsztacie to poprawa blacharki dookoła i problemów z rudą która chciała się koniecznie pojawić.
Pod listwami, cały dół i maska polakierowana RAPTOREM.

Wywalone koło zapasowe na tylne drzwi - będzie miejsce na zbiornik pod autem (gazu może w przyszłości).

Auto juz zarejestrowane jako specjalny kampingowy 4 osobowy 3500 DMC 8-)

teraz czekam na wyższą temp aby ocieplić pianą.
Jak się uda to pokaże jak wyszło.

Fotki

Norbertp83 - 2020-01-15, 21:49

KrzysiekW906 napisał/a:

Jak :shock: ?!

Banan - 2020-01-16, 08:26

KrzysiekW906 napisał/a:
teraz czekam na wyższą temp aby ocieplić pianą.
Jak się uda to pokaże jak wyszło.

:super
Ładne będziemy mieli autko :haha: :haha: :haha:

4x4camper - 2020-01-16, 09:15

Gratulacje!!!!
Kolego potrzebuje namiar na poszerzane felgi

Może na priv?
poz
tolo

toscaner - 2020-01-16, 19:19

Właśnie testuję świetny środek na rdzę, ale nie mogę jeszcze napisać jak sobie radzi długofalowo. Zastosowałem go dość niedawno. No i jest cholernie drogi chyba jak na polskie warunki. Ja jednak zamiast tracić dni albo tygodnie, użyłem poleconego mi specyfiku o nazwie Dinitrol.
Tutaj się więcej rozpisałem, w temacie moich budów:

Budowa domka ze Złomka, jest kolejny złomek - czyli trylogia

Jeszcze więcej informacji i zdjęć w ostatnim wpisie na blogu, ale już nie będę sypał linkami.
Czy to działa? Na razie po 1,5 tygodniu wygląda dobrze. Testowo na jednym miejscu z czarnymi wżerami psiknąłem tylko epoxydem i pojawiły się rdzawe punkciki. Tu gdzie zastosowałem RC900 odpukać, nic a nic. :wyszczerzony:

fotka w dniu użycia preparatu, dosłownie na z grubsza odczyszczoną rdzę:

sienek - 2020-01-18, 07:55

KrzysiekW906 napisał/a:

Fotki

Kiedy rejestrowales? Duzo ludzi teraz sie zastanawia co sie zmienilo w procedurze i co jest potrzebne do rejestracji. Opisz prosze bedziemy wdzieczni.

KrzysiekW906 - 2020-01-18, 14:06

4x4camper napisał/a:
Gratulacje!!!!
Kolego potrzebuje namiar na poszerzane felgi

Może na priv?
poz
tolo

Felgi i wzmocnione zawieszenie udało się kupić używane w Niemczech firmy ig
Iglhaut
Ale można tez dać do przerobienia, są firmy które zmieniają offset oryginalnych felg

toscaner przeglądałem twoje poczynania i pomysły 👍
Generalnie testowałem tez kilka środków odrdzewiających i aktywnych w samochodzie wyprawowym-terenowym. Jest tego teraz sporo na rynku. Kolega blacharz użył profesjonalnego środka dla warsztatów blacharskich wiec mam nadzieje że będzie git.
Najważniejsze teraz to „zamknąć” teraz blachę od środka przed dostępem wody i tlenu, dlatego decyzja o pianie zamknietokomorkowej aby od środka nie tworzył się punkt rosy. To jest ważne szczególnie w sprinterach i krafterach niestety bo wiadomo że maja od środka tylko lakier nawet bez podkładu.... muszą rdzewieć.

Jeśli chodzi o rejestracje na kampera to najważniejsza jest firma mająca uprawnienia do zmian konstrukcyjnych samochodów i ich przeznaczenia. Usługa- opis- faktura- badanie diagnostyczne i gotowe

4x4camper - 2020-01-18, 17:08

Dzięki za info

poz
tolo