|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Budowa kampera Ducato L3H2 2016 rok
Moulder - 2019-12-11, 18:57 Temat postu: Budowa kampera Ducato L3H2 2016 rok Witajcie, w 2015 roku kupiłem używanego kampera, z którym miałem sporo przygód. Można o nich poczytać tutaj.
Klika dni temu po 3 miesiącach poszukiwań kupiłem w końcu bazę Fiata Ducato h2l3z 2016 roku z przebiegiem 140 tys km. Zaczynamy spokojną budowę, kampera dla dwóch osób i psa.
Pierwsze zakupy:
fotel pojedynczy pasażera za 1850zł zupełnie nowy z salonu.
materiały do ocieplenia, zbiornik na wodę i zestaw do jego montażu też już kupiony. Teraz zastanawiam się nad lodówką. Na pewno będzie to lodówka kompresorowa na 12V. Poprzednio kupiłem przetwornicę Techtron, która padła mi 3 razy i kompletnie nie nadawała się do montażu w kamerze. Miała wytrzymać start lodówki, ale niestety wytrzymała kilka dni. Teraz lodówka będzie zupełnie inna. Tutaj pytanie: ma ktoś taką lodówkę?
Jest tańsza niż Dometic o 1 tysiąc złotych, a parametry te same. Poradzicie?
Będę na bieżąco pisał o postępach, Wasze cenne rady, ludzi, którzy przez to przebrnęli są nieocenione. Na razie auto jest u mechanika, więc nie ma zdjęć. pozdrawiam
decumanus - 2019-12-12, 08:25
1850 z vatem? Normalna cena bez znajomosci?
To trzeba takich idiotow uswiadomic... https://allegro.pl/oferta/vw-sharan-99r-komplet-foteli-welur-przod-tyl-8615620883
Dzizas.
R
Moulder - 2019-12-12, 11:17 Temat postu: Fotele Zależy czy chcesz mieć fotele trupy czy dołożyć trochę i mieć nowy
Horte - 2019-12-12, 13:37
Tak mogą wyglądać fotele ducato 2 z nowym materiałem. Za 2 fotele + wszystkie poduszki + deska ( 2.2m x 0.8) zapłaciłem 1200zł.
Może jednak warto dać używkę do obicia?!
Paszczak - 2019-12-12, 14:01
Mam mniejszą wersję tej lodówki. C50i.
Ledwo rok więc ciężko się wypowiedzieć o trwałości.
Działa bardzo dobrze. Jedyne co mnie denerwuje to tandetne pseudodrzwiczki do "zamrażalnika". Bardziej to kawałek plastikowej klapki.
TomekM - 2019-12-12, 14:06
Moulder, twoja kasa, twoje pomysły. Innym nic do tego.
Pisz dalej, słuchaj konstruktywnych uwag i rób po swojemu.
decumanus - 2019-12-12, 16:06
Heh... śmieszna historia...
udało mi się wkleić link do aukcji który wklejałem wcześniej do innego wątku (ostatecznie usunąłęm) i moja wypowiedź została zrozumiana całkowicie na opak
Uważam że to wcale nie drogo jak za nowy fotel z podstawą, sam szukałem w swoim czasie fotela pasażera ale ceny po 1500 za używkę mnie rozwalały
Chciałem wkleić ten link
https://allegro.pl/oferta/fotel-pasazera-fiat-ducato-poleacam-8569132188
a są nawet używki po 2300..
wziązku z czym ponawiam pytanie czy to regularna cena :D
R
Spax - 2019-12-12, 18:05
Moulder napisał/a: | Witajcie, w 2015 roku kupiłem używanego kampera, z którym miałem sporo przygód. Można o nich poczytać tutaj.
|
Cytat: | Wniosek: jedziecie do Skandynawii? Macie kampera opartego o platformę trojaczków: Jumper, Boxer Ducato? Wymieńcie za grosze w Polsce to czego się nie spodziewacie, że się zepsuje: łożyska wszystkich kół, alternator i rozrusznik. Inne rzeczy oczywiście profilaktycznie każdy wymienia, niemniej przedstawione problemy są podobno standardem w pojazdach opartych na tej najbardziej popularnej kempingowej platformie w Europie. |
O ja pierdziu...
Warto przeczytać co podlinkował Moulder w pierwszym poście »»» LINK
Moulder - 2019-12-21, 18:51 Temat postu: ducato Oto moje auto:
i z drugiej strony:
auto jest świeże, bo z 2016 roku, ale było dosyć zaniedbane mechanicznie. Zostawiłem u mechanika 4 tys PLN, łącznie z naprawą synchronizatora w skrzyni biegów. Teraz koncentracja na budowie.
Na kolejne etapy czekają:
Taśmy butylowe, alufox i styrodur:
Kibelek z kasetą wyciaganą z boku auta:
Zbiornik na wodę z kupionymi już zaworami metalowymi, po przygodach z plastikowymi nigdy ich już więcej:
Kuchenko-zlew ze zrobionym własnoręcznie szablonem, Dometic wstydź się, żeby nie było w zestawie
Okno dometic:
Pierwsze prace polegały na zdjęciu płyt z paki, które zamiast być przykręcone zostały przyklejone jakimś mamutem, którego nie dało się niczym odkleić. Tylko system dźwigni i piłowania kleksów kleju długą piłą od spodu dał rezultat:
Jest teraz kilka dni wolnego więc ventusky.com i codzienne sprawdzanie pogody czy można pracować! Trzymajcie kciuki.
Czy macie jakiś pomysł na idealny układ zabudowy na mojej długości samochodu?
Mam już wstępny, zakładający łóżko z pufów, które na dzień będzie składane a w środku będzie stół. Nie jest to Ducato maxi, dlatego nie zmieści się wszystko. Walczę z miejscem o prysznic w kabinie, ale nie wiem czy się uda. Jeśli macie podpowiedzi odnośnie rozkładu wnętrza piszcie.
Pozdrowienia na święta
Moulder - 2019-12-22, 19:04 Temat postu: Nowe opony i felgi Żeby auto wygladało jak nowe planuję zakup nowych felg i opon. Szukając w oponeo znalazłem niesłychanie pozytywne oceny chińskich opon Zeetex ct200link
nie wiem czy wogóle brać je pod uwagę, ale cena jest dwukrotnie niższa niż innych nawet z gorszymi opiniami.
Komplet nowych felg 15 cali to wydatek 700zł.
link
Moulder - 2019-12-24, 16:26 Temat postu: Zbiornik wody zamontowany Dzisiaj z okazji ładnej pogody była okazja do zamontowania 90 litrowego zbiornika na wodę pod samochodem oczywiście. Bardzo fajne rozwiązanie kupować zbiornik do konkretnego modelu. Linki od ręcznego fajnie chowają się w specjalne miejsce w zbiorniku.
Walczę teraz z wyczyszczeniem paki, przede wszystkim od kleksów super mocnego kleju typu mamut i od piachu, który poprzedni właściciel chcąc nie chcąc nawrzucał do otworów pod plastikowymi zaślepkami po obu stronach pojazdu przy samej podłodze. Czy po usunięciu tego piachu jest jakiś sposób na dobre zabezpieczenie tych przestrzeni, bo zabudowa zamknie je na amen.
Wkurza mnie jeszcze jedna rzecz może pomożecie. Szukałem w książce instrukcji obsługi, ale nic nie znalazłem. Po jakimś czasie jak mam otwartą pakę czyli tylne drzwi motylkowe włącza się jakiś irytujący sygnał który trwa kilkanaście sekund co jakiś czas. Informuje tez przy zamknięciu centralnego i otwarciu auta ze chyba są nie zamknięte drzwi. Nie sposób pracować bez otwartych drzwi. Mieliście coś takiego? Czy muszę znowu odwiedzać serwis żeby to ustrojstwo wyłączyć? Nadmienię, że auto nie ma żadnego alarmu.
Moulder - 2020-01-01, 12:25 Temat postu: Kolejny etap prac Dzięki przerwie świątecznej udało się troszkę zrobić w kamperze:
-wstawione okno dachowe 40x40(temperatura jednak niska i klej sikaflex słabo wiąże)
-3/4 podłogi zrobionej: listwy, styrodur xps + sklejka na wierzch
-wstawiony zawór do zbiornika z wodą i podpięty wąż zrzutowy do niego
-wymontowana gródź
-wymontowana ławka 2 osobowa
Pytanka:
-Zastanawiam się nad sprzedażą grodzi i ławki, czy takie rzeczy są w ogóle sprzedawalne?
-Jakie byście okna wstawili w dachu w przedniej części pojazdu: 28 czy 40 cm?
Z przodu będzie łazieneczka z wc i tam myslałem o 28cm i po drugiej stronie nad kuchnią też 28 cm. Starczy czy jakieś inne rozwiązanie?
W międzyczasie przyszła Truma Combi 4000 z zestawem przyłączeniowym i kominem.
Niedługo ocieplanie ścian i dachu.
opony kupię jednak te:
Uniroyal
Idealne opony Michelina agilis camping kosztują około 600zł. Te uniroyale są połowę tańsze i prawie dokładnie takie same opinie mają przez użytkowników kamperów.
Zbynek - 2020-01-05, 19:52 Temat postu: Re: Zbiornik wody zamontowany
Moulder napisał/a: | Dzisiaj z okazji ładnej pogody była okazja do zamontowania 90 litrowego zbiornika na wodę pod samochodem oczywiście. Bardzo fajne rozwiązanie kupować zbiornik do konkretnego modelu. Linki od ręcznego fajnie chowają się w specjalne miejsce w zbiorniku.
|
Ten zbiornik ma pojemność całkowitą 90l czy użytkową? Zauważyłem że tylko jedna z dwóch górnych części ma króciec do odpowietrzania, więc w drugiej będzie powietrze i nie wypełnisz jej wodą. Chyba że zrobisz w niej od góry napełnianie, w drugiej będzie odpowietrznik, a w najniższym punkcie spust.
Moulder - 2020-01-06, 09:51 Temat postu: Zbiornik Ten zbiornik to miejsce na brudna wodę. Napełnianie zbiornika wężem 19 mm od góry jest już przygotowana instalacja w podłodze. Ale podpowiedz z odpowietrznikiem bardzo cenna. Dziękuję
Moulder - 2020-01-06, 10:13 Temat postu: Odpowietrznik Po przemyśleniu tematu odpowietrznikiem będzie otwór brodzika z którego woda będzie spływała do zbiornika podobnie jak z kuchni. Zbiornik ma 90 litrów ale nie mierzyłem jeszcze dokładnie.
Suliki - 2020-01-06, 11:22
Opony/felgi - a nie chcesz przejść na 16" i 225/75 ? auto stoi 2,5cm wyżej . Mam tak i jest super koniec problemów z kombinowaniem jak nie zahaczyć stopniem ....
SlawekEwa - 2020-01-07, 07:49 Temat postu: Re: Odpowietrznik
Moulder napisał/a: | Po przemyśleniu tematu odpowietrznikiem będzie otwór brodzika z którego woda będzie spływała do zbiornika podobnie jak z kuchni. Zbiornik ma 90 litrów ale nie mierzyłem jeszcze dokładnie. |
lepiej ten otwór zatkać korkiem, bo czasem potrafi smrodkiem zalecieć do środka.
reaven22 - 2020-01-07, 12:02 Temat postu: Re: Odpowietrznik
Moulder napisał/a: | Po przemyśleniu tematu odpowietrznikiem będzie otwór brodzika z którego woda będzie spływała do zbiornika podobnie jak z kuchni. Zbiornik ma 90 litrów ale nie mierzyłem jeszcze dokładnie. |
Brodzik jak i zlew powinny mieć syfony, inaczej smród może być nie do zniesienia w okresie letnim.
Zerknij u mnie w wątku, robiłem odpowietrzniki każdej z komór, są zdjęcia.
kilka kolanek i kawałek rurki 16mm od podlewania.
Moulder - 2020-01-08, 20:51 Temat postu: Zawiasy tylnich drzwi Podpowiedzcie czym przesmarować zawiasy tylnich drzwi, które od nowości nigdy nie były smarowane. Dodatkowo jak to zrobić bo wd40 nie rozważam. Chodzi o to ze nie ma tam żadnej szpary na smarowanie i penetrowanie zawiasów. Jak to zrobiliście u siebie?
Kajkosz - 2020-01-09, 20:57 Temat postu: Re: Zawiasy tylnich drzwi
Moulder napisał/a: | Podpowiedzcie czym przesmarować zawiasy tylnich drzwi, które od nowości nigdy nie były smarowane. Dodatkowo jak to zrobić bo wd40 nie rozważam. Chodzi o to ze nie ma tam żadnej szpary na smarowanie i penetrowanie zawiasów. Jak to zrobiliście u siebie? |
Miałem ten problem. Zawiasy w lewym skrzydle były zapieczone, ciężko chodziły
Sposoby w zasadzie znam dwa.
Sposób 1)
Sposób bardzo upierdliwy:) Odkręcasz dzwi, odkręcasz zawiasy, moczysz zawiasy przez kilka dni w czymś czyszcząco penetrującym np.ropa, benzyna ekstrakcyjna itp. i co parę godzin próbujesz te zawaisy ruszać/zginać jak zwał tak zwał, powinno iść coraz łatwiej. Sposób bardzo upierdliwy, i ja raczej go odradzam, do stosowania raczej tylko na bardzo mocno unieruchomione zawiasy. Osobiście nie sprawdzałem.
Sposób 2)
Dużo prostszy, wypróbowany przeze mnie, działa, ale wymaga również czasu.
Otwierasz drzwi i w górnej części obu zawiasów ( ale z boku, nie od góry ) tej części która wchodzi na trzpień, nawiercasz otwór wiertłem 1.5mm.
Bierzesz puszkę CX80 ( albo innego środka penetrującego w sprayu , wężyk od puszki zaostrzasz żeby wszedł w otwór.
I ciągle przyciskając do otworu wpuszczasz sporą dawkę, jednocześnie ruszając dzwiami.
Ja musiałem to powtarzać codziennie przez ponad tydzień, zanim się wszystko dobrze wyczyściło, ale drzwi zaczęły w końcu chodzić jak nowe. Potem można już nasmarować czymkolwiek co dasz radę tam wcisnąć przez otwór, może smar litowy w sprayu?
Aha, od razu daruj sobie próby smarowania, czy przepłukiwania przez szczelinę pomiędzy górną i dolną częścią zawiasu, jakkolwiek nie próbowałem to nic nie nie dostawało się do środka, pół puszki poszło i nic.
Moulder - 2020-01-14, 11:37 Temat postu: Jak zdemontować półkę plastikową nad kabiną? Podpowiedzcie proszę: muszę zdemontować półkę nad kabiną, wielką czarną plastikową nad grodzią. Zdemontowałem już 3 śrubki - nakrętki plastikowe na gwint, które trzymały od góry półkę z przodu. Kombinując nieźle usunąłem też czarne styropiany po dwóch stronach.
Półkę nadal coś trzyma, prawdopodobnie od przodu, ale ani tam ręki włożyć, ani wyciągnąć półkę.
Muszę ją wyczyścić oraz dodatkowo, ocieplić blachę nad szoferką. Pomożecie?
jacki - 2020-01-14, 21:17
z przodu pod podsufitką są śruby
Moulder - 2020-02-23, 19:07 Temat postu: Tapicer Czy możecie polecić jakieś fajnie i dobrze wykonującego pufy, materace tapicera z okolic Trójmiasta? Ponieważ budowa idzie ku końcowi (wiem mało postów) rozglądam się za tapicerem, który wykona dla nas pufy, składające się na łóżko. Nie będzie to jeden materac, ponieważ z racji naszego gigantycznego łóżka 160 cm szerokości, część sypialna będzie składana z opcją stolika z nogą.
Jak macie w swoich kamperach rozwiązaną kwestię wilgoci z materaca? Każda osoba podczas snu oddaje około szklanki wody, jeśli położycie materac czy pufy bezpośrednio na łóżko zbudowane ze sklejki obitej wykładziną to wilgoć będzie wchodziła w sklejkę. Wiem, że w USA można kupić jakieś podkłady oddychające w kształcie plastra miodu. Jak jest u Was?
Jak budowa będzie zakończona to zrobię prezentację.
kimtop - 2020-02-23, 19:31
Materac kładzie się na stelażu.Jest tego mnóstwo typów
Moulder - 2020-03-05, 22:35 Temat postu: Jaka kamera cofania? Krótko i na temat polećcie coś do ducato. Lada moment zamykam panele sufitowe.
groniar - 2020-03-06, 08:12
Ja kupiłem coś takiego,mnie się podoba https://pl.aliexpress.com/item/33001939409.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.18ef6306mYBOyp&algo_pvid=f7b526a9-6e62-413d-b5f8-ecd966fcc698&algo_expid=f7b526a9-6e62-413d-b5f8-ecd966fcc698-18&btsid=0b0a22a415834786218056190ee022&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
reaven22 - 2020-03-06, 09:35
Ja mam coś takiego,
https://pl.aliexpress.com/item/4000179976215.html
Działa 3 sezon bez zastrzeżeń. Może odrobina więcej zabawy przy montażu niż pakiet od groniar-a ale cena też inna.
decumanus - 2020-03-06, 10:06
widzisz dobrze w nocy? bo nie widzę IR diod... mam Junsun 930 i G widać... wcześniej miałem najtańsza z Biltemy z diodami podczerwieni. I działała o niebo lepiej. Musze ja domontować w okolicy rejestracji bo mierzi mnie to g...
Junsuna nie polecam, choć ma kartę SIM i możesz sobie popatrzeć przez kamery zdalnie. i wiesz gdzie twój samochód. i ma rejestrator... Ale obraz z kamer ma słabe odświeżanie i utrudnia to szybka orientacje w którą stronę samochody za tobą zmieniają położenie...
i ta kamera bez podświetlenia...
i ta cena...
w ogóle Ali się skończyło...
w im się poprzewracało
R
reaven22 - 2020-03-06, 15:27
decumanus napisał/a: | widzisz dobrze w nocy? bo nie widzę IR diod |
Fakt nie ma podświetlenia, ale wystarcza oświetlenie cofania aby tyłu nie rozdupczyć
|
|