Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

PEUGEOT - Kto poleci dobrego mechanika ze Śląska?

Artur.Dell - 2019-12-11, 22:45
Temat postu: Kto poleci dobrego mechanika ze Śląska?
Witam,

Potrzebuję jakiegoś sprawdzonego mechanika z okolic Katowic.
Mam do zrobienia rozrząd i sprzęgło w Peugeot J5.

Mój obecny mechanik coś za bardzo grymasi. A to skrzynia biegów przygotowana jest do napędu na 4 koła, a to rozrząd jest z drugiej strony.

Ja się na tym nie znam i dlatego udałem się do fachowca, a ten zasypuje mnie pytaniami, na które nie potrafię opowiedzieć.

kimtop - 2019-12-12, 06:13

Artur.Dell napisał/a:
udałem się do fachowca, a ten zasypuje mnie pytaniami

Fachowca powinno chyba być w cudzysłowie.
Prawdziwy fachowiec nie pyta tylko naprawia.Wymiana rozrządu i sprzęgła to prosta robota.To nie Audi v8

Banan - 2019-12-12, 08:21

Artur.Dell napisał/a:
dlatego udałem się do fachowca

Ja żeby udać się do fachowca muszę lecieć 400 km na Pomorze :haha: '
Ale ten zamiast zadawać trudne pytania, wsiada za kółko i robi ze mną kilkanaście kilometrów przejażdżki. Po czym wręcz mi kluczyki od osobówki - "jest zatankowany do pełna, jedź gdzie chcesz, tylko wróć na 18.00 bo będzie twój gotowy - dobrej zabawy" :bigok
Po powrocie, jest kamper gotowy :shock:
Mała przejażdżka razem, powrót do warsztatu, rozliczenie i człowiek szczęśliwy :bigok
Powiem Ci, że WARTO, po wizycie w Kamieniu Pomorskim auto fruwa, nie jeździ :szeroki_usmiech
Dlatego czasem warto jechać kawał drogi, żeby zaoszczędzić na czasie, pieniądzach i nerwach :spoko

Artur.Dell - 2019-12-12, 08:42

Pomorze troszkę jednak daleko. Jazda tam i z powrotem to już 2 dni, plus naprawa, trzeci dzień. Mam rozplanowany urlop co do godziny, więc będzie trudno.
Banan - 2019-12-12, 09:00

Artur.Dell napisał/a:
Pomorze troszkę jednak daleko.

No fakt, Ty masz jeszcze dalej niż ja :diabelski_usmiech
To były tylko moje doświadczenia z szukania fachowca w mojej okolicy :haha:
Odwiedziłem kilku i auto muliło, żaden nie potrafił tego ożywić, ale pieniądze skasowali :chytry
Piotr sprawił, że to auto teraz jeździ :szeroki_usmiech
Zaproponował mi wymianę zębatek 5 biegu - teraz jest: szybciej, lepiej, CISZEJ w trakcie jazdy, do tego oszczędniej :mrgreen:
Przy średniej prędkości 110km/h spala mi teraz 8,9l /100km
Już nigdy nie pojadę kamperem do innego "fachowca"
:spoko