|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - Alarm domowy
MAWI - 2019-12-22, 20:58 Temat postu: Alarm domowy Witam kolegów. W związku z nasilającymi się kradzieżami. Postanowiłem zamontować u nas w domu alarm . Chodzi mi pogłowie . Zaczynając od zewnątrz domu. Lampy sterowane czujnikami ruchu z( najlepiej rozpoznające sylwetki ludzi, ale nie koniecznie). Jakaś syrena , która zacznie wyć równo z zapalającą się lampą. Czujki otwarcia okien i drzwi ,czujniki ruchu . I to wszystko z powiadomieniem ochrony i na telefon komórkowy. Dobrze było by aby były tam jeszcze kamery z podglądem na żywo. proszę o porady i opinie.
Może jakieś sprawdzone zestawy do samodzielnego montażu. najlepiej na WiFi. Bez kabelków Ale nie koniecznie
kimtop - 2019-12-22, 21:34
Wiesiek,zleć to firmie zajmującej sie alarmami profesjonalnie
RoWeRs - 2019-12-22, 23:40
Nie znam instalatorów, którzy mieli by parcie na rozwiązania bezprzewodowe, zatem propozycja kimtop może jest najlepsza Mam na myśli to, że budując jakiś system możesz popełnić sporo błędów i wydać niepotrzebnie kasę - ale może się mylę.
W internecie jest sporo ciekawych materiałów. Np. producent systemów alarmowych satel udostępnia dokumentację nie tylko dla użytkownika ale również dla instalatorów.
Przejrzyj o co można rozbudować centralę, ściągnij dokumentację i zobacz z czym będzie dane Ci się zmierzyć.
Poleciłbym centralę versa satela z modułem ethm czyli takim, który wysyła przez internet powiadomienia push na telefon komórkowy. Centrala jest tania i niezawodna.
W temacie monitoringu prym wiedzie chiński hik-vision oraz dahua. Ten pierwszy chyba ździebko tańszy. Duży wybór rejestratorów i kamer z możliwością wpuszczenia do chmury i oglądania na żywo
MAWI - 2019-12-23, 19:46
To nie oto chodzi ,że szkoda mi kasy na zawodowca. Ale.... u nas i okolicy większość nie lubi " bezprzewodowych .A dlaczego??
Bo są kłopotliwe z gwarancja itd z telonami typu " zapłaciłem to przyjeżdżaj pan" . Mam kolegów w tej branży. Każdy radzi mi kabelki. A ja nie chcę pruć murów i ścian. Wolę WiFi.
I znam ich motywację.
Szukam kogoś kto taką instalację użytkuje. Bo jest w czym wybierać. Od 500 do kilku tysięcy.
krzlac - 2019-12-23, 20:35
Pamiętaj, że we wszystkim co powiesisz na ścianach będziesz miał bateryjki, które trzeba okresowo wymieniać.
amples - 2019-12-23, 20:36
Też wolę-mam kabelki ,
sąsiad ma bezprzewodowy 17-18 lat "Electronics Line"
Narzeka na wymianę baterii w czujkach(średni co pół roku , kilkanaście sztuk , trzy kondygnacje)
Socale - 2019-12-23, 20:42
MAWI napisał/a: | ...
u nas i okolicy większość nie lubi " bezprzewodowych .A dlaczego??
...
Od 500 do kilku tysięcy. |
Wiesiu, jakieś 2 lata temu zakładałem u córki takie monstrum:
https://allegro.pl/oferta/alarm-bezprzewodowy-gsm-guardian-iii-3g-wifi-kod-7446259373?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=NmUwZjYzN2QtNGQ0MC00ZTVkLTk2MzItNzEyYTlmYzQ2MDM4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=e40940d4-fd28-4da4-8eea-6904dec181cd
w lekko rozszerzonej konfiguracji o więcej okien.
Miało być tanio i zadziałać gdy zajdzie potrzeba. Pomyślałem więc że wszystko będzie schowane a aktywacja i dezaktywacja będzie za pomocą pilotów a ostatecznie pinem jak pilot zdechnie.
Centralka ma wypluwanie informacji na GSM, bodaj na 2 karty sim, już nie pamiętam. Jedyna upierdliwość to sms z każdą wykonywaną czynnością alarmu, uzbrojenie, rozbrojenie, otwarcie drzwi, otwarcie okna itp. Ale jest to funkcja wyłączalna bądź do ustalenia jakie informacje mają być wysyłane - już nie pamiętam.
Syreny zastosowałem dwie, jedna w zestawie, ukryta "gdzieś" ale hałas robi, w dużym pomieszczeniu jest nie do zlokalizowania (echo ogłupia) i jedna bezprzewodowa na zewnątrz - dokupiona z osobna.
Wszystkie czujki PIR latają nadal na oryginalnych bateriach jakie były wówczas zakupione.
Ekranik skąpy ale gada po naszemu, całość działa do dzisiaj.
Jak zdechnie, nie żal będzie.
kimtop - 2019-12-23, 20:43
Mam w domu instalację gdzie wszystko jest po fifi.Przez 14 lat działa bez problemów.Trzeba tylko pamiętać o wymianie baterii
W firmie mam po kablu.
Trzy lata temu obkamerowałem całą posiadłość ale też po kablu.Tak wychodziło po prostu taniej.
Zainstalowałem też alarm domowy w kamperku.Poszło bodajże 52 metry kabla
MAWI - 2019-12-24, 13:06 Temat postu: Kupiony Wczoraj zamówiłem dziś przyjechało. Chyba to samo co Wojtka Socale. Rozbudowałem to na sześć kontaktronów 6 czujników wykrywających ruch, dwie syreny, 5 pilotów i takie małe pastylki do wyłączania po dotknięciu nie pamiętam jak się nazywają. Montaż tego zajmie pewnie z godzinę albo dwie. Kolega z sąsiedztwa ma coś podobnego ponad rok i jeszcze nie wymieniał bateryjek ale to wszystko zależy jak często alarm jest używany i zbrojony. Wymiana baterii , to nie problem bo są to zwykłe 9 voltowe. Centralka i syreny zasilane z zasilaczy. Możliwość włączenia karty SIM z powiadomieniem na komórkę w sumie na 5 numerów włącznie z ochroną. Na firmie i zakładach fryzjerskich mamy okablowane montaż tego trwał dużo dłużej. Głównie chodzi o to żeby odstraszał złodzieja.mam też kamery zarówno na zakładach jak i w domu już od dawna, które działają na żywo, na WiFi i działają bardzo dobrze ,, polecam.
Socale - 2019-12-25, 00:01
Wszystko niemal identyczne, ilości większe a tylko centralka ma inny design, a zapewne na ekranie grafiki są też identyczne.
Podstawowa ochrona na dość wysokim poziomie czułości, w tej cenie to zadowolenie.
Montuj!
Świstak - 2019-12-25, 08:54
Panowie, bądźmy szczerzy - tego typu alarmy nie odstraszą złodzieja. Ale nie złodziej jest tu celem odstraszenia ale zwykłe obszczymurki które mogą narobić sporo bałaganu i strat. Złodziej przychodzi po swoje co tylko chwilowo znajduje się w Waszym posiadaniu i prawdziwy złodziej jest albo doskonałym fachowcem z dziedziny fabrycznych zabezpieczeń, albo zrobił specjalizację pod celą, albo ma sprzęt do walki z alarmami wart znacznie więcej niż fanty które ma pewność że weźmie. Złodziej dziś coraz częściej przychodzi w biały dzień, mając pełną świadomość tego że prawo chroni go bardziej niż nas.
Pamietaj tylko o jednym - każde nieuzasadnione zadziałanie powoduje że zaufanie do systemu spada w lawinowym tempie, więc nie ustawiaj go zbyt agresywnie, przynajmniej syren.
Jako dodatkowe zabezpieczenie przed obszczymurkami proponuję kupić dla psa w obejściu taką zabawkę...
.
Spax - 2019-12-25, 11:05
MAWI napisał/a: | mam też kamery zarówno na zakładach jak i w domu już od dawna, które działają na żywo, na WiFi i działają bardzo dobrze ,, |
A tym ustrojstwem za jakieś 10 Euro, można wywalić Twoje kamery i inne gadżety WiFi w nirwanę - niestety!
»»» WiFi Deauther Mini Wifi Test Esp8266 «««
MAWI - 2019-12-25, 18:50
Wiem . Na wszystko jest sposób. Ale połączenie kilku kombinacji to już inna bajka. Nie na próżno drut kolczasty jest nadal w produkcji.
Często zwykła atrapa kamery i syreny już pożądany efekt . Złodziej też myśli.
Pamiętacie w latach dziewięćdziesiątych migające diody w samochodach?? A też odstraszały.
joko - 2019-12-26, 14:30
Kurcze Wiesiu , dawno się nie logowałem na forum i nie zdążyłem na czas aby Cię powstrzymać .
Widzę, że już zakup zrobiony , więc nie wiem czy pisanie ma sens, ale może innym się przyda.
Jeśli system alarmowy ma realnie chronić jakiś obiekt to nie może to być w żadnym wypadku system bezprzewodowy , bo nie spełnia on podstawowego warunku, jakim jest możliwość zbudowania w jego oparciu tzw. "systemu zamkniętego"
Nie wdając się w szczegóły , chodzi o to aby nie dało się go rozbroić lub zneutralizować bez naruszenia strefy chronionej. W przypadku urządzeń bezprzewodowych nie da się tego zrobić.
Jeśli system alarmowy ma chronić przed amatorami to równie dobrze sprawdzi się atrapa sygnalizatora, atrapa kamery czy tabliczka ostrzegawcza o tym że obiekt monitorowany .
Średnio ogarnięty złodziej zawodowiec, załatwi taki alarm praktycznie "z biegu". Paradoksalnie posiadanie takiego alarmu zwiększa a nie zmniejsza ryzyko włamania. Powód jest prosty, wystarczy że złodziej podjedzie tylko pod obiekt i od razu ma pełną informację o tym czy i jaki alarm jest zamontowany , jest w stanie w dość prosty sposób przejąć nad nim kontrolę przed wejściem do obiektu i co najgorsze wie czy alarm jest uzbrojony (co daje pewność co do tego , że nikogo nie ma w środku).
Systemy alarmowe, monitoring wizyjne, czy sieci komputerowe , jeśli mają być bezpieczne i spełniać swoją rolę, bezwzględnie muszą być przewodowe !
Druga sprawa , w dzisiejszych czasach posiadanie najlepszego alarmu bez aktywnej ochrony , to też półśrodek. Co z tego , że dostaniesz info na komórkę , że masz intruza w domu, jak będziesz gdzieś daleko. Co zrobisz , na policję zadzwonisz ?
Agencje ochrony oferują poza samą ochroną montaż i konfigurację systemu i zajmują się jego serwisowaniem . W takim przypadku dla Ciebie mniejsze znaczenie ma jaki system Ci założą i jak go skonfigurują, bo jak będziesz miał złodzieja a system nie zadziała prawidłowo, zostanie zneutralizowny, albo ochrona nie zdąży , to pełna odpowiedzialność materialna pokrywana jest przez agencję ochrony (z ich ubezpieczenia ). Jedyny warunek, że system musi być uzbrojony w momencie włamania . Dodatkowa korzyść z ochrony przez agencję jest taka, że również przy jakimś włamaniu czy napadzie podczas pobytu w domu (np. w nocy ) jest możliwość wezwania pomocy (przyciski antynapadowe , itp.)
Jeśli jacyś amatorzy cudzej własności przejadą się po okolicy w poszukiwaniu łatwej okazji, to w pierwszej kolejności pójdą tam, gdzie nie ma ochrony przez agencję, a gdzie pracuje uzbrojony bezprzewodowy alarm , bo tam mają pewność , że obiekt jest pusty, alarm sobie zneutralizują w prosty sposób, a nawet jak coś pójdzie nie tak, to będą mieć sporo czasu zanim ktokolwiek się zjawi. Dopiero w następnej kolejności zabiorą się za obiekty w ogóle pozbawione ochrony i alarmu (bo tam nie do końca wiadomo czego się spodziewać w środku). Złodzieje raczej omijają obiekty chronione, oraz te na których widać ślady zainstalowanego systemu alarmowego (nawet atrapy).
Oczywiście jeśli złodziejowi zależy w jakiś szczególny sposób na jakimś konkretnym obiekcie, to przygotuje się do tego teoretycznie i praktycznie i włamie się tak czy inaczej.
Mimo wszystko ochrona przez agencję i porządny przewodowy system alarmowy podnoszą znacząco bezpieczeństwo , natomiast system bezprzewodowy , dodatkowo zainstalowany na własną rękę i jedynie na własne potrzeby to bezpieczeństwo obniża , bo stanowi kuszącą zachętę dla złodzieja .
Spax - 2019-12-26, 18:46
Dla chcącego nic trudnego
vide »»» Skarbiec polskiego króla obrabowany
antwad - 2019-12-26, 19:11
Zgoda z tym co napisał joko!
Kierowałem departamentem bezpieczeństwa jednej z istotnych instytucji sektora bankowo finansowego. Kontrola, czy w obiekcie funkcjonuje jakaś sieć bezprzewodowa, a jeśli tak to co ona udostępnia, to były pierwsze działania zewnętrznych audytorów testujących systemy zabezpieczeń.
Cenne wskazówki odnośnie zagadnień bezpieczeństwa w szeroko pojętym znaczeniu można znaleźć na stronach Rządowego Centrum Bezpieczeństwa poświęconych infrastrukturze krytycznej:
https://rcb.gov.pl/wp-content/uploads/Standardy-s%C5%82u%C5%BC%C4%85ce-zapewnieniu-sprawnego-funkcjonowania-IK-%E2%80%93-dobre-praktyki-i-rekomendacje.pdf
(od strony 35 są rekomendacje dotyczące systemów zabezpieczeń fizycznych)
Ktoś może powiedzieć, że infrastruktura krytyczna to inny kaliber niż tu omawiany. Zgoda, ale niektóre wnioski i dobre praktyki są uniwersalne i warto z nich skorzystać.
MAWI - 2019-12-26, 20:54
Ja nie napisałem wszystkiego ,ale juz to nadrabiam.
22 lata temu budowałem dom w którym mieszkamy do dziś . Z zawodu jestem automatykiem ( nie elektronikiem). Już wtedy poupychałem kilka kabli . Do wszystkich wyjściowych drzwi podciągnąłem kable zakończone krańcówkami ( takimi nieładnymi , bo takie kiedyś były od jakichś maszyn).Bez czujników ruchu. Tych krańcówek jest sześć na każdych drzwiach i oknach balkonowych. Wszystko to wpięte jest w całość o połączone z syreną ( która zaraz spadnie ze ściany ze starości) Nadal bije żółtym światłem i wyje jak wściekła. Na dłuższy wyjazd ,włączam to i wychodzę jedynymi zamkniętymi na osiem sztab drzwiami. Nie ma szans aby wyjść przez drzwi i żeby nie wyło przez piętnaście minut. Nie ma do tego pilotów. i włączanie tego jest bardzo upierdliwe. I mimo ,że firma ochroniarska mieści się od mojego domu ok 300 metrów. To nic. Obok nas w odległości około 20 metrów, pobudowała się córka z zięciem , druga córka pobudowała swój dom ok 200 metrów od nas. Obydwóch moich zięci ma już nowoczesne alarmy. I u nich na płotach wiszą info o ochronie przez w/w firmę ochroniarską . U mnie wisi też ale jak atrapa .Ja zostałem z tym starym. Teraz po włączeniu karty sim i ja podpiszę umowę. Stary system rozbuduję o włącznik zewnętrzny na tzw"klucz ,stacyjką" taki jest plan. Zdjęcia na powyższe fakty wkleję jutro
Socale - 2019-12-26, 22:06
Wiesławie, żaden alarm nie powstrzyma intruza z gatunku cwanego. Ale wiem od lat, że największą przeszkodą są dla intruza zagadki, tu kwestia ich stworzenia. Np. Najtańszy alarm + Twój pomysł, może to być neodym przy kluczach po wpisaniu pinu.
Przykładów innych od ręki będzie ze 100.
MAWI - 2019-12-26, 22:22
Wojtek, to prawda. Ja nie mieszkam w pałacu , tylko w zwykłym domku jednorodzinny. Na plus mogę dodać , że mieszkam w sąsiedztwie z komornikiem ( byłym oficerem policji) a z drugiej strony z komendantem miejskim policji.( kto u mnie był to wie ,że tak jest) To też jest atut. Tu po prostu częściej patrole podjeżdżają.
Ale masz rację. Im mniej powtarzalne patenty tym lepiej . A ich kombinacje to już apogeum. Wiem też ,że zabezpieczenia musi być widać ,jakie by nie były . Nawet ta stara syrena. Lepiej straszyć i zapobiegać , niż leczyć .
MAWI - 2019-12-27, 12:54
kolega stwierdzil , że uda się tą centralkę połączyć do kablowej już istniejącej instalacji.
Kuba ( JOKO) miał rację z tymi radiowymi alarmami ale w mojej sytuacji , gdzie kamery mamy na drogach i każde auto które obok nas jedzie jest nagrane przez kilka dni. ??
Wybiorą przedmieścia i tego się trzymam. Jakbym był złodziejem tak bym zrobił.
MAWI - 2019-12-28, 14:16 Temat postu: Zdjęcie. Tak to teraz wygląda, ale już na legalu.
|
|