|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Fiat Ducato 2,5 tdi 116 KM brak maksymalnej mocy🤔
nikita55 - 2019-12-29, 11:34 Temat postu: Fiat Ducato 2,5 tdi 116 KM brak maksymalnej mocy🤔 Witam,
Jesteśmy z żoną na urlopie trasa około 4000 km ma być. Zrobione około 2300 km. Problem polega na tym że silnik nie chce się wkręcić na wysokie obroty ( tylko tak jakby na 2/3?). Objawy są takie że wydaje się że wszystko jest ok,nie dymi,nie kopci,pracuje równo pali na zimnym i ciepłym. Jak jadę autostradą np. to na piątym biegu mogę max rozwinąć na płaskim 90-100 km/ h bo jak chcę szybciej to silnik jak by nie dostawał paliwa i nie chce dalej ciągnąć. Jak troszkę odpuszczę gaz to idzie dalej te 90-100.Nie mam obrotomierza więc nie wiem jakie obroty są. Wcześniej jechał 120 km/h bez problemu. Co to może być???
Comsio - 2019-12-29, 11:51
Jak piszesz ,wyglonda na brak paliwa.
Sprawdź pod filtrem masz odpowietrznik.
Na rękę lub klucz 10-otkę
Poluzuj zejdzie troszkę wody i syfu.
Może tez być zalepiony smog w zbiorniku paliwa.
Tak że możesz to sam naprawić.
Pod nogami kierowcy jest dekielek, odkręcić go.
Pojawi ci się następny z rurkami.
Odkręcić kluczyk 8
Rozpinasz przewody wyjmujesz smog rozpinasz przedmuchujesz.
Pierwsze sprawdz filtr.
Horte - 2019-12-29, 13:14
Również sugeruję w pierwszej kolejności skierować swój wzrok na filtr paliwa. Ten element jest dość często pomijany przy okresowym serwisie a jak przyjdą niższe temperatury, to zaczyna się problem.
nikita55 - 2019-12-29, 13:33
Będę oglądał,dam znać czy coś się polepszyło.
Horte - 2019-12-29, 14:28
Wymień filtr paliwa. Dużo $ nie stracisz.
nikita55 - 2019-12-29, 19:06
Jeden krótki wężyk przy pompie trochę był mokry od diesla bo obejma nie trzymała. Wymieniłem obejmę,ale dalej to samo. Filtr powietrza wymieniony. Filtr paliwa zamówiony. Zastanawiam się czy jak filtr paliwa jest stary to mogą być aż takie objawy?
Ja bym bardziej stawiał na turbo albo pompę wtryskową diesla.
Gewehr - 2019-12-29, 19:43
Wygląda na zbyt mała dawkę paliwa. Czyli tak jak pisali filtr, lub zapchany smok. W jakich teraz temperaturach jest auto? Może zrobiła się delikatna kasza w zbiorniku i przytyka smok? Do smoka masz dostęp od góry. Jest klapka prawie pod prawą nogą kierowcy. W okolicy prawego przodu podstawy fotela. Jak by było turbo, to by dymił na czarno. Masz tam EGR? Jeśli tak, też może być lekko uchylony. Sprawdź czy nie są gdzieś dziurawe przewody od chłodnicy powietrza. Może jest gdzieś delikatna nieszczelność i brakuje powietrza z turbo, ale na tyle mało, że nie dymi.
Horte - 2019-12-29, 19:49
Czekajmy na wymianę filtra paliwa. Gdyby był wymieniany w ostatnich czasach, to pewnie byśmy się od właściciela dowiedzieli.
Socale - 2019-12-29, 21:06
nikita55 napisał/a: | ...
jak filtr paliwa jest stary to mogą być aż takie objawy?
.
Ja bym bardziej stawiał na turbo
... |
1. Tak, dokładnie takie objawy. Z autopsji w osobówce, moc spadała bo paliwa nie dostarczano tyle ile trzeba. Filtr paliwa był zawalony mazią.
2. Podobny objaw miałem gdy urwał mi się wąż i turbo dmuchało w eter.
Nic innego nie obstawiam.
Nikita, moje podobne objawy ale poczytaj do końca, jest tam rozwiązanie problemu w pierwszym kamperze:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=21662
koko - 2019-12-30, 10:48
Jeżeli auto ma interkuler może być nieszczelny układ może wąż spadł lub jest dziurawy
nikita55 - 2019-12-30, 13:49
Interkuler jest i węże wyglądają ok. Auto niedawno kupione więc nie wiem ile czasu temu był wymieniany filtr paliwa
dziwaczek - 2019-12-30, 15:19
A on kiedyś jeździł szybciej niż 100km/h w porywach do 110? Bo jak nie to może on tak ma - mój tak ma ten sam silnik 95 rocznik
Jak kamper duży i ciężki (alkowa 3.5t może i więcej) to poprostu go nie rozpędzisz. U mnie sprawdziłem praktycznie wszystko, filtr paliwa nowy, turbo oki itp itd.
100-110max z górki 120 i tle z tego. Jeżdzę ok 90/100km/h i tak sprawuje się najlepiej
Horte - 2019-12-30, 15:49
W pieszym poście pisał, że 120km/h śmigał.
dziwaczek - 2019-12-30, 16:02
Horte napisał/a: | W pieszym poście pisał, że 120km/h śmigał. |
no ja kiedyś też ale było z górki i "niepolskie paliwo" i było płasko
filtr paliwa to podstawa
nikita55 - 2019-12-30, 17:01
Samochód niski bez alkowy i tylko do 3,200 kg i 120 spokojnie wyciągał a teraz przy 90-100 w pewnym momencie jak by odcinał takie lekkie szarpnięcie jest...
Kamil Cz - 2019-12-30, 17:29
Zacznij od wymiany filtra paliwa. Miałem to samo. Jeśli zamierzasz wymieniać sam pamietaj o zalaniu nowego filtra ropą. Jeśli tego nie zrobisz bedzie duży problem z odpowietrzenim . Nie ma tam recznej pompki paliwowej.
kimtop - 2019-12-30, 18:43
Przed wymianą filtra dolałbym do paliwa depresatora i wyjeźdźił paliwo do końca.
marcin traker - 2019-12-30, 20:12
Sorry ...ale jak można wybrać się w podróż nowo zakupionym pojazdem nie robiąc obsługi olejowej i paliwowej!?
To delikatnie mówiąc nie rostropne...
Filtr
Grucha na turbo
Szczelność układu dolotowego,przy dodaniu gazu węże muszą puchnąć nawet na postoju
nikita55 - 2019-12-30, 22:00
Więc,tak...
Od zakupu zrobiłem ogólnie na krótkich trasach około 2000 km. Nic się nie działo i było ok więc nie ruszałem. Potem miałem urwanie głowy,wymiana opon zimowych w ostatniej chwili przed wyjazdem i mnóstwo drobnych napraw w zabudowie,typu kran, coś cieknie,nie działa itd. W takim starym autku jest co robić. Z braku czasu jak wszystko było ok to nic nie robiłem.
nikita55 - 2019-12-30, 22:03
Teraz pytanie...
Filtr paliwa chciałbym wymienić przed długą trasą.
Czy w warunkach polowych to zrobić samemu?
Czy to po prostu odkręcam stary filtr,wywalam zalewam nowy ropą i przykręcam. Odpowietrza się sam poprzez start silnika i to wszystko?
nikita55 - 2019-12-30, 22:06
Grucha na turbo
Szczelność układu dolotowego,przy dodaniu gazu węże muszą puchnąć nawet na postoju[/quote]
Czyli jak to sprawdzić?
Na postoju silnik chodzi. Dodaję gazu i co? Te węże od interkullera mają być twarde i to wszystko?
Po tym będę wiedział czy jest ok?
Na silnikach się nie znam za bardzo...😱
Gewehr - 2019-12-30, 22:16
To jest 2.5 i zapali nawet bez zalewania ropą. Oczywiście jak masz czym zalać, to lepiej to zrobić. Ułatwi to odpalenie. Pamiętaj że jak wpadnie Ci przy wymianie ziarenko piasku do filtra, to załatwisz układ paliwowy. Musisz zachować szczególną ostrożność i czystość przy wymianie. Możesz mieć w filtrze czujnik wody. Taki czarny korek z zielonym przewodem wkręcony od spodu filtra. Musisz na niego uważać. Ma kiepskie przewody elektryczne, które się łatwo urywają. Jak już go wymienisz, to odpalasz silnik na luzie i trzymasz obroty około 2000/minutę. Jeśli nie zgaśnie, to po jakiś 20 sekundach można uznać za skończone. Lepiej jeszcze zostawić aby pochodził sobie na wolnych ze dwie minuty. Może być tak, że po odpaleniu, zgasnie w ciągu kilku sekund. Wtedy wciskasz gaz do podłogi i kręcisz rozrusznikiem, aż odpali. Po odpaleniu, natychmiast odejmujesz gazu, do jakiś 2000 obrotów. Dalej robisz jak we wcześniej opisanym przykładzie. Robota prosta, do zrobienia w 10 minut😁 Miłej pracy
Edyta. Tak, jak dodasz gazu powyżej 3500, to mają się robić twarde. Ale to nie jest dokładny pomiar. Jak będzie turbo dawało np. 0.6 bara, też będą twarde, a aut będzie słabe. Najlepiej wpiąć zegar w układ doładowania.
rob14 - 2019-12-30, 22:27
Przy nieszczelnym układzie dolotu słychać by było świst powietrza po dodaniu gazu,filtr paliwa konieczne do wymiany.natomiast ten silnik w półintegrze sześciometrowej z masą 3500 kg lata 140 km bez problemu-wiem bo mam
nikita55 - 2019-12-31, 11:02
Dzięki jeszcze raz wam za pomoc. W takim razie filtr będę zmieniał na trasie,tylko ostrożnie jak napisał Gewehr.
Może ktoś z was ma taki model jak ja hobby T 600 1995 rok Fiat Ducato 2,5 TDI. Nigdzie nie mogę znaleźć jakie powinno być ciśnienie w oponach. Akurat tego nigdzie nie ma. Wiem że powinno być na drzwiach kierowcy lub klapce paliwa. Opony mam 195/70/R15C napompowałem przód 4,5 bar a tył 5 bar jak to kamper pełne dmc czyli około 3200 kg.
Gewehr - 2019-12-31, 11:14
Sprawdź czy nie masz napisane po stronie pasażera na drzwiach. Również tam dawali ciśnienia.
koko - 2019-12-31, 22:01
ciśnienie O.K.
kimtop - 2019-12-31, 23:28
Zależy jakie są opony.Nie wszystkie wytrzymują 5bar.Na oponie jest oznaczenie max. ciśnienia
nikita55 - 2020-01-01, 10:42
Jak dodałem gazu na postoju ( trochę) to przewody od chłodnicy turbo trochę napęczniały. Ale nie wiem czy powinny bardziej,trudno wyczuć.
nikita55 - 2020-01-01, 10:49
Racja,u mnie jest max 75 psi tzn. 5,17 bara max. Dla bezpieczeństwa dam na przód 4,5 bar a na tył 4,7 bar.
nikita55 - 2020-01-01, 13:33
W moim fiacie ducato przy silniku mocno rozgrzanym i termostacie wymienionym górny wąż do chłodnicy gorący ( czyli termostat otwarty) ale dolny totalnie zimny. ( Wentylatory oczywiście nie chodzą). Czy to jest prawidłowo? Wydaje mi się że dolny przewód też powinien być choć trochę ciepły. Jest totalnie zimny. Na dole chłodnicyjest czujnik do wentylatorów i kiedyś podczas testów jak auto stało to przez 15 min trzymałem go na obrotach i w końcu wentylator chłodnicy się załączył ( powinien się załączyć przy 93 st cels.). Wydaje mi się że jest to ok, ale może ktoś z was ma większe doświadczenie.
koko - 2020-01-01, 14:19
Chłodzenie O.K.
Ciśnienie 0,2 Bara to nic ja ładuję wszędzie 4,5
Socale - 2020-01-01, 16:20
nikita55 napisał/a: | ...
przy silniku mocno rozgrzanym i termostacie wymienionym górny wąż do chłodnicy gorący ( czyli termostat otwarty) ale dolny totalnie zimny. ( Wentylatory oczywiście nie chodzą). Czy to jest prawidłowo? ... |
Prawidłowo. Dzieje się tak, gdyż w termostacie zamkniętym, jest mała przelotka dla cieczy, to przez nią przedostaje się dosłownie odrobina cieczy, wobec całego obiegu aż do osiągnięcia temperatury otwierającej termostat, wówczas gorący płyn wlatuje do chłodnicy, a wylatuje znacznie chłodniejszy, powiedziałbym letni.
marcin traker - 2020-01-01, 17:05
Silnik diesla ma dużą sprawność i nie pałowany nie wydziela ciepła jak benzyna ,to strata energi
Doładownie działa
Filtr zalej czystą ropą lub nawet olejem kujawskim nie gra roli byle czysty...potem odpal i trzymaj lekki gaz , ze 1tys obr chwilę dla przelania filtra i po temacie wymiany
nikita55 - 2020-01-03, 09:56
Temat można zamknąć. Wyjaśniło się. Dzięki wam wszystkim za pomoc. Oczywiście stawiam piwo. Wczoraj części które zamówiłem w Koninie odebrałem i mechanik wymienił olej,filtr paliwa,czujnik temperatury ( który szwankował). Po tym zbiegu autko idzie 130-140 km/h👍
Standardowo jeżdżę 120 i to jest wystarczająco.
Czyli filtr paliwa jednak tak jak pisaliście.
dziwaczek - 2020-01-03, 16:36
filtr paliwa - od tego zaczynać zawsze należy
Track222 - 2020-01-03, 17:59
nikita55 napisał/a: | ............................ Standardowo jeżdżę 120 i to jest wystarczająco.............. |
Kampery zazwyczaj klasyfikuje się jako pojazdy specjalne i nie można rozwijać prędkości większej niż 80 km/h, niezależnie do rodzaju drogi.
Pozdrawiam!!!!
Gewehr - 2020-01-03, 18:03
Track222 napisał/a: | nikita55 napisał/a: | ............................ Standardowo jeżdżę 120 i to jest wystarczająco.............. |
Kampery zazwyczaj klasyfikuje się jako pojazdy specjalne i nie można rozwijać prędkości większej niż 80 km/h, niezależnie do rodzaju drogi.
Pozdrawiam!!!! |
Jeszcze nigdy nie spotkałem się, aby ktokolwiek to egzekwował. Martwy przepis i tyle. Litwa, Czechy, jak i Niemcy tego zapisu nie mają.
nikita55 - 2020-01-05, 22:17
Apropos tego ostatniego zdania... kiedyś próbowałem jechać tak wolno,ale to niebezpieczne,wszyscy trąbią na mnie i robią dziwne manewry tymi autami...chyba po złości.
Ktoś kto stworzył ten zapis to jakiś sainsfiction
nikita55 - 2020-01-05, 22:23
W Polsce uważam że powinno być tak jak w Niemczech czyli np. na autostradzie do 140 km/h jeśli Camper jest do 3,5 tony... dlaczego by nie. Na niektórych autostradach to i po 160 latają ale ja tylko 140 max bo kołysze strasznie nieraz i mam piętra...🤣
marcin traker - 2020-01-05, 22:53
Słuchajcie...jestem zawodowym kierowcą co niejednym żaglowcem świat zwiedził i powiem tyle ...jazda kampem typu alko integral półintegral z prędkością120i lepiej jest delikatnie mówiąc nieroztropna, żeby nie powiedzieć nieodpowiedzialna...
Przejechałem w życiu parę mln kilometrów i wiem co mówię
Gewehr - 2020-01-05, 23:25
Ja napiszę może tak
Lubię "zapierdalać" samochodem, ale kamperem powyżej 110 jeździ ktoś niepełnosprawny umysłowo. Piszę to o kamperze takim jak alkowa, a nie o vanie. Ktoś kto tak jeździ, jeszcze nie zobaczył co może zrobić wiatr. Sam osobiście nie jadę szybciej jak 100. Wolę pojechać bliżej, niż gnać gdzieś daleko. Jak będzie mnie stać, to wtedy pojadę sobie daleko, ale wolno. Stać= mieć pół roku wolnego
mischka - 2020-01-06, 11:23
Gewehr napisał/a: | Sam osobiście nie jadę szybciej jak 100 | mam podobnie, najczęściej jadę 90km/h wtedy w mojej alkowie można jeszcze normalnie porozmawiać. Nie wiem jak te nowsze ale moja powyżej setki robi się strasznie głośna.
nikita55 - 2020-01-06, 11:35
Dopiero co zrobiłem 4000 km i mogę stwierdzić że jak jest bardzo silny wiatr ( miałem taki czasem) to około 100 to strach jak wyprzedzasz tira itd...podmuchy. Jak było bez wiatru lub mały to 120 to ok bez żadnego ryzyka. Ale ja mam auto bardzo niskie ( rama i belka tylna ALKO nie wiem czy to dobre rozwiązanie 🤔) i krótkie całość to 6 metrów i tylna oś tylko z metr( może półtora) od tyłu więc krótki tył i jeździ się rewelacyjnie. Miałem auto nówkę z wypożyczalni było sporo wyższe i 1,5 metra dłuższe to 100 było max bo ciężko było je utrzymać równo na pasie jak były uskoki wiatru itd ( 1000 km zrobiłem nim więc trochę pojeżdżone było).
dziwaczek - 2020-01-06, 13:01
nikita55 napisał/a: | Dopiero co zrobiłem 4000 km i mogę stwierdzić że jak jest bardzo silny wiatr ( miałem taki czasem) to około 100 to strach jak wyprzedzasz tira itd...podmuchy. Jak było bez wiatru lub mały to 120 to ok bez żadnego ryzyka. Ale ja mam auto bardzo niskie ( rama i belka tylna ALKO nie wiem czy to dobre rozwiązanie 🤔) i krótkie całość to 6 metrów i tylna oś tylko z metr( może półtora) od tyłu więc krótki tył i jeździ się rewelacyjnie. Miałem auto nówkę z wypożyczalni było sporo wyższe i 1,5 metra dłuższe to 100 było max bo ciężko było je utrzymać równo na pasie jak były uskoki wiatru itd ( 1000 km zrobiłem nim więc trochę pojeżdżone było). |
Mój kamperek ma ponad 3m wysokości i długości prawie 7 m - i potrafi wiatr go bujnąć (tył jest wysoko). Tak 90-95km/h to optymalne prędkości i ekonomiczne zarazem
lepciak - 2020-01-06, 14:49
Gewehr napisał/a: | Lubię "zapierdalać" samochodem, ale kamperem powyżej 110 jeździ ktoś niepełnosprawny umysłowo. Piszę to o kamperze takim jak alkowa, osobiście nie jadę szybciej jak 100. | Jestem tego samego zdania. Życie podpowiada: nie za chytrze.
|
|