Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Ogrzewanie postojowe
Kaia - 2020-01-02, 13:43 Temat postu: Ogrzewanie postojoweCześć fachowcy,
Wiem ze to rozległy temat ale chciałabym się dowiedzieć jaki rodzaj ogrzewania polecacie? Jak każdemu zależy mi na ekonomii, może jest coś niekonwencjonalnego..? Myślałam tez o promienniku podczerwieni na czas oczekiwania aż samochód się nagrzeje ale zastanawiam się czy to ma sens. No i tez zastanawiam się czy jest sens myśleć o systemie nagrzewania który byłby podłączony do solara (270W) ? (Jakby to było pomocne mogę wysłać schemat elektryczny mojego kamperka)
No i ważne pytanie- czy jest gdzieś w trojmiescie jakiś godny polecenia serwis lub miejsce gdzie montują i sprzedają różne rodzaje ogrzewania?
Pozdrawiam i proszę się nie wyśmiewać jeśli zadaje jakieś głupie pytanie!:))moskit - 2020-01-02, 14:52 Polecam Jarka "Papamilę" z okolic trójmiasta facet ogarnięty i kumaty w temacie , lubuje się w nowinkach technologicznychpapamila - 2020-01-02, 15:25 dubelpapamila - 2020-01-02, 15:26
Cytat:
czy jest gdzieś w trojmiescie jakiś godny polecenia serwis lub miejsce gdzie montują i sprzedają
Jest
biuro handlowe LEW, Gdańsk, ul Wielopole 6
lub
ABC camp Żukowo, Armii Krajowej 112bert - 2020-01-02, 15:54 Temat postu: Re: Ogrzewanie postojowe
Kaia napisał/a:
Cześć fachowcy,
Wiem ze to rozległy temat ale chciałabym się dowiedzieć jaki rodzaj ogrzewania polecacie? Jak każdemu zależy mi na ekonomii, może jest coś niekonwencjonalnego..? Myślałam tez o promienniku podczerwieni na czas oczekiwania aż samochód się nagrzeje ale zastanawiam się czy to ma sens. No i tez zastanawiam się czy jest sens myśleć o systemie nagrzewania który byłby podłączony do solara (270W) ? (Jakby to było pomocne mogę wysłać schemat elektryczny mojego kamperka)
No i ważne pytanie- czy jest gdzieś w trojmiescie jakiś godny polecenia serwis lub miejsce gdzie montują i sprzedają różne rodzaje ogrzewania?
Pozdrawiam i proszę się nie wyśmiewać jeśli zadaje jakieś głupie pytanie!:))
Teraz nie mam żadnego ogrzewania postojowego jedynie dobrą izolacje Kaia - 2020-01-02, 20:04 Bardzo dziękuje @smok_wawelski, @bert , @moskit i @papamila
Dzwonię jutro do lwaandi at - 2020-01-02, 20:36 solar masz 270 w i do tego z 200 AH akumulator no i webasto suche najmniejsze starczy 2,2 KW . Na narty spoko.Cyryl - 2020-01-02, 20:57 miałem małego kampera Citroen C-25 z zabudową Hobby o długości 5,5m, alkowa.
zrobiłem do niego ogrzewanie elektryczne (jest opis tutaj na forum https://www.camperteam.pl...r=asc&start=60) o mocy 1,2kW i do tego auta było wystarczające do temperatury -4 st.
z tego powodu, że wszędzie, gdzie do tej pory stawałem miałem dostęp do prądu.
ta grzałka elektryczna wykorzystuje piec i system rozprowadzania ciepłego powietrza. korzystałem z tego ogrzewania 6 lat, nigdy mnie nie zawiodło i nie stworzyło żadnego zagrożenia.
wszelkie nagrzewnice, farelki, czy promienniki podczerwieni, to jednak potencjalne zagrożenia pożarowe.
w samochodach ciężarowych (osobowych też) od wielu lat stosuje się ogrzewanie postojowe kabiny kierowcy na ON/benzynę.
jest to rozwiązanie proste, sprawdzone i bezpieczne.
dodatkowo takie ogrzewanie ma zabezpieczenie przed wyczerpaniem baterii do tego stopnia utrudniającego rozruch silnika, gdy pojazd jest wyposażony w jedną baterię.
tutaj najbardziej znanymi firmami są Webasto i Eberspächer, cena takiego ogrzewania z montażem to chyba coś około 3000 zł i więcej.
koszty można obniżyć kupując czeskie ogrzewanie Plonar, która produkuje ogrzewania na licencji Eberspächera.
tutaj cena z montażem powinna się zamknąć w 2200zł.
w serwisach ogrzewań postojowych a pewno mają w ofercie ogrzewania używane.
można pokusić się też na sterownik elektroniczny, którym możesz kazać ogrzewaniu odpalać się np. godzinę, przed wejściem do auta, jednak nowe takie urządzenie to około 1500zł.
w przypadku braku ogrzewania gazowego wydaje mi się to najprostszym i najtańszym rozwiązaniem.marcin traker - 2020-01-02, 21:16 Żeby nie przekombinować tylko suche webasto lub eber ...wiem to po 28 latach spania w kabinie ciężarówki w temp do -35'C i żyję...odgłos 'ryjącego ' pieca to kołysanka każdego kierowcy tzw Tirabert - 2020-01-03, 00:12 Temat postu: Re: Ogrzewanie postojowe
Kaia napisał/a:
a co masz w tej chwili?
Teraz nie mam żadnego ogrzewania postojowego jedynie dobrą izolacje [/quote]
ogrzewanie powietrzne albo droższe webasto lub eber albo tańszy Chińczyk. Planar nie jest ani rosyjski ani czeski, to też Chińczyk tyle, że droższy za nazwę
NB wolałbym nowego Chińczyka niż używanego (no chyba, że po serwisie w rzetelnym autoryzowanym serwisie) Web lub Ebera
Z tymi ogrzewaniami jest jak z chińskimi wyciągarkami, każdy stęka że chinol i każdy używa.
Koniecznie czujnik czadu to niewielki wydatekjawi13 - 2020-01-03, 00:29
Cyryl napisał/a:
wszelkie nagrzewnice, farelki, czy promienniki podczerwieni, to jednak potencjalne zagrożenia pożarowe.
Bardzo dużo samochodów w Skandynawi ma zamontowane tzw,farelki które są podłączane na postoju pod prąd 230v i ogrzewają wnętrze samochodu i tam te samochody jakoś masowo nie płoną.Jazda samochodem też grozi śmiercią lub kalectwem a jednak wszyscy nimi jeżdżą.Cyryl - 2020-01-03, 07:09 to ogrzewanie chińskie wydaje się najlepszym rozwiązaniem.
masz rację, spora część pojazdów w krajach na północy, ale w Niemczech też ma dogrzewanie zasilane z sieci elektrycznej, jednak to nie są "farelki" w takim znaczeniu jak ja to pojmuję (wydawało mi się, że inni też), ale elektryczne grzałki specjalnie zaprojektowane i skonstruowane do podgrzewania silników w pojazdach, które podgrzewają albo płyn chłodzący (najczęściej), albo olej w misce olejowej.
z tego co napisałeś, ja zrozumiałem w ten sposób, że gość bierze farelkę z biura, która dogrzewała pomieszczenie, wsadza do auta, ciągnie kabel i zostawia na noc włączoną.
wygląda to mniej więcej tak:
marcin traker - 2020-01-03, 10:34 To grzałki Defa
Tylko my nie skandynawia i prad tylko na campingach po conjmniej 15 zeta....3l ropy jest na dłużejCyryl - 2020-01-03, 12:28 takie podgrzewanie silnika ma ułatwić ranne odpalanie na dużym mrozie, a nie ogrzewać wnętrza pojazdu.
kiedyś swoim starym kamperem stałem przy -25 st. z dostępem do prądu, w obawie przed odpaleniem (choć silnik mnie nigdy nie zawiódł), godzinę przed odjazdem wsadziłem pod maskę farelkę i odpaliłem jak w lipcu.mischka - 2021-09-27, 16:39 Pytanie dla tych co się znają...
Ogrzewanie postojowe nie chce zaciągnąć paliwa z baku. Przewody paliwowe drożne, nie zauważyłem nigdzie nieszczelności, pompka tyka ale bez rezultatu. Jak podłączę ją na krótko i włożę do słoika z dieslem to pompuje tylko nie wiem czy wystarczająco mocno
Nie bardzo wiem czy mam kupić nową pompkę czy jest jeszcze jeszcze coś co można po drodze sprawdzić?
Numer pompki 22451901, ogrzewanie Eberspächerwlodo - 2021-09-27, 17:01 Jeżeli masz przed pompką filterek paliwa to rozepnij w tym miejscu instalację. Załóż na filtr kawałek wężyka i spróbuj pociągnąć paliwo ustami. Jak filtr się napełni podłącz do pompki, teraz powinna już zassać paliwo.SlawekEwa - 2021-09-27, 17:56
mischka napisał/a:
Ogrzewanie postojowe nie chce zaciągnąć paliwa z baku
Jaka odległość pompki od zbiornika?Comsio - 2021-09-27, 19:35
mischka napisał/a:
Pytanie dla tych co się znają...
Ogrzewanie postojowe nie chce zaciągnąć paliwa z baku. Przewody paliwowe drożne, nie zauważyłem nigdzie nieszczelności, pompka tyka ale bez rezultatu. Jak podłączę ją na krótko i włożę do słoika z dieslem to pompuje tylko nie wiem czy wystarczająco mocno
Nie bardzo wiem czy mam kupić nową pompkę czy jest jeszcze jeszcze coś co można po drodze sprawdzić?
Numer pompki 22451901, ogrzewanie Eberspächer
Załanczaj 3-4 razy ,pompka zaciągnie sama .
Pojawi się dymek w wydechu , to znak że będzie Socale - 2021-09-27, 19:46 Jeśli pompka nie zasysa paliwa bo jest w niej powietrze, to włącz ją żeby próbowała a Ty w tym czasie za pomocą wężyka fi 10-16mm i ugniecionej szmaty jako uszczelnienia mocno dmuchaj w zbiornik tak aby wytworzyć lekkie nadciśnienie i popchnąć paliwo w kierunku zasysania przez pompkę.mischka - 2021-09-27, 20:06
wlodo napisał/a:
Jeżeli masz przed pompką filterek paliwa to rozepnij w tym miejscu instalację.
nie znalazłem filtra
SlawekEwa napisał/a:
Jaka odległość pompki od zbiornika?
ok metra przewodu paliwowego
Socale napisał/a:
Jeśli pompka nie zasysa paliwa bo jest w niej powietrze, to włącz ją żeby próbowała a Ty w tym czasie za pomocą wężyka fi 10-16mm i ugniecionej szmaty jako uszczelnienia mocno dmuchaj w zbiornik tak aby wytworzyć lekkie nadciśnienie i popchnąć paliwo w kierunku zasysania przez pompkę.
jutro podmucham, ciekawi mnie tylko jak mocno ta pompka ma podawać paliwo, może problem leży w niej samej mischka - 2021-10-09, 12:17 Ogrzewanie znowu działa. Przedmuchałem jeszcze raz przewody, założyłem nową pompkę i ożyło.
Dziękuje za wszystkie porady, do zobaczenia na trasie