|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nasze opinie i pytania, - PZMOT SOS
qdlaty_78 - 2020-01-11, 23:02 Temat postu: PZMOT SOS W zeszłym roku wykupiłem ubezpieczenie asistance na miesiąc zagranicę, w promocji dostałem członkostwo na rok w Pzmot. Dziś chciałem wykupić ubezpieczenie asistance krajowe i nie mogę tego zrobić. Jest blokada, nie można ich wrzucić do koszyka, ani krajowego ,zagranicznego, mogę jedynie ubezpieczenie przyczepy kupić. Czy to znaczy że posiadając kartę objęty jestem jakimś asistansem? Na moim profilu nic nie jest napisane, miesięczne wygasły a członkostwo w klubie do czerwca 2020. Może ktoś to ogarnia i mi powie o co chodzi.
aviator - 2020-01-11, 23:05
Miałem podobnie. Kontakt mailowy rozwiązał problem.
qdlaty_78 - 2020-01-11, 23:28
Dopiero w poniedziałek, bo nie pracują w łykend.
Trochę lipa.
Skorpion - 2020-01-12, 00:02
https://www.pzm.pl
JózekP - 2020-01-12, 10:04
Panowie ja mam Assistans i płaciłem 630zł na kraj tylko nie w PZM No i samochód z 91r gdy się dowiadywalem w PZM to to samo ubezpieczenie było wiele drożej więc zrezygnowałem.
Banan - 2020-01-12, 10:53
qdlaty_78 napisał/a: | w promocji dostałem członkostwo na rok w Pzmot |
Jaki masz pakiet?
W ramach członkostwa masz ochronę asistance w kraju, tylko od pakietu zależy w jakim zakresie, chyba, że masz tylko pakiet zagranica...
Najbardziej opłaca się pakiet VIP+holowanie do 1000km razem to koszt 540 PLNów
wkizet - 2020-01-12, 11:56
Każda opcja assistance w PZM jest dobra.
Swego czasu korzystałem z PZU i z roku na rok płaciłem więcej, a holowanie do domu było coraz krótsze.
Samo to, że ten assistance jest na kierowce, a nie pojazd już jest ogromnie konkurencyjne.
W zeszłym roku, jakieś 3 miesiące temu miałem okazję sprawdzić jak działa, wykupione za 145 zł. po kraju razem z karta członkowską i było spoko. Pomoc drogowa spisała się rewelacyjnie, a w zanadrzu już miałem i nocleg w hotelu i zastępczy samochód w momencie.
A teraz wychodzi na to, że będąc członkiem stowarzyszenia, będę miał jeszcze taniej abonament Polsatu.
JózekP - 2020-01-12, 12:23
Może tak jest ja w zeszłym roku sprawdzałem i pani mi wyliczyła ponat 800zł więc wybrałem inną opcję ale spróbuję w tym roku .
wkizet - 2020-01-12, 12:29
Może razem z jakimś OC?
Ahmed - 2020-01-12, 13:09
wkizet napisał/a: | że ten assistance jest na kierowce, a nie pojazd już jest ogromnie konkurencyjne |
To jest informacja , ostatnio tylko mBank miał taką opcję , ale wycofali się z tego
Pięknie dziękuję
JózekP - 2020-01-12, 13:11
No tak Oc +Assistans i wyliczyła mi 800 zł przy pełnych znizkach .
SlawekEwa - 2020-01-12, 14:12
Banan napisał/a: | Najbardziej opłaca się pakiet VIP |
W tym pakiecie masz holowanie do domu raz w roku
janus - 2020-01-12, 14:16
Ahmed napisał/a: | wkizet napisał/a: | że ten assistance jest na kierowce, a nie pojazd już jest ogromnie konkurencyjne |
To jest informacja , ostatnio tylko mBank miał taką opcję , ale wycofali się z tego
Pięknie dziękuję |
Jednak chyba tylko dla nowych klientów.
Nie dostałam żadnej informacji o zmianie OWU, a mam tam wykupiony AS od wielu lat.
Banan - 2020-01-12, 16:58
SlawekEwa napisał/a: | Banan napisał/a: | Najbardziej opłaca się pakiet VIP |
W tym pakiecie masz holowanie do domu raz w roku |
Masz Sławku rację, tylko teraz trzeba podać numer rejestracyjny pojazdu i ten pojazd mi odholują.
Pakiet VIP zrobiłem na osobówkę, a dodatkowy +1000km na kamperka.
Dzwoniłem na infolinię i teraz takie zasady obowiązują
Zaradek - 2020-01-12, 18:57
Kiedys dawno temu bylo ubezpieczenie na kierowce ale jak to Polak, musial to wykorzystac, wiec sprowadzali zakupione samochody z zagranicy w ten sposob. Dlatego pzmot sie z tego wycofal i teraz trzeba podac nr rej. auta.
SlawekEwa - 2020-01-12, 19:44
Zaradek napisał/a: | ale jak to Polak, musial to wykorzystac, wiec sprowadzali zakupione samochody z zagranicy w ten sposob. |
ADAC zrobiło jeszcze lepiej, bo nie przyjmuje Polaków z POLSKI
Skorpion - 2020-01-12, 19:45 Temat postu: PZM PZMot
qdlaty_78 - 2020-01-19, 10:08 Temat postu: Re: PZM
Skorpion napisał/a: | PZMot |
qdlaty_78 - 2020-01-19, 10:11
skończyło się na tym że dałem sobie spokój z wyjaśnianiem tej sprawy,wróciliśmy szczęśliwie z Karpacza. Teraz na spokojnie zadzwonię i zapytam.
Ps.
Mbank nie ubezpiecza kamperów i jest nadal na kierowcę
janus - 2020-01-19, 13:37
Skąd informacja o nie ubezpieczaniu kamperów w mBanku
qdlaty_78 - 2020-01-20, 19:18
janus napisał/a: | Skąd informacja o nie ubezpieczaniu kamperów w mBanku |
Z mbanku, osobowe do 2.5t jeżeli chodzi Ci o assistance na osobę
janus - 2020-01-20, 21:23
Ja od dobrych 6-7 lat mam w mBanku ASS. na osobę i nic nie wiem o zmianie zasad, na 100% było do 3,5T bez wyłączenia kamperów. Muszę przedzwonić na info
Acki - 2020-01-21, 06:51
Potwierdzam, sam nie raz busa do 3.5 tony w mBanku holowalem i dostawałem zastępcze też busa. Jedno ale, jak próbowałem ostatnio na żonę wziąć to nie ma już takiej opcji.
qdlaty_78 - 2020-01-22, 23:49
Baba na infolinię wprowadziła mnie w błąd nie do 2.5t ale ciężarowe o ładowności do 2.5t. Ale mimo to kampera nie obejmuje bo zarejestrowany jako specjalny. Chyba że ktoś ma w dowodzie tak jak w regulaminie
wbobowski - 2020-01-23, 01:47
Assistance w PZM - pakiet krajowy podstawowy kosztuje 85 zł. I jest zawierane w zależności od wyboru albo na kierowcę, albo na konkretny pojazd. Mam je od wielu lat, więc wiem co piszę.
Wówczas Europę można dokupić płacąc 2,50 zł za dzień (min.10 dni).
Dla chętnych sprawdzenia pakietów odsyłam do strony https://start.pzmot.pl/
Banan - 2020-01-23, 09:10
qdlaty_78 napisał/a: | Baba na infolinię wprowadziła mnie w błąd nie do 2.5t ale ciężarowe o ładowności do 2.5t. Ale mimo to kampera nie obejmuje bo zarejestrowany jako specjalny. Chyba że ktoś ma w dowodzie tak jak w regulaminie |
Przeczytaj OWU paragraf 3 punkt 2 lit. c
Włodku, znowu się zmieniło nie dalej jak w grudniu, dzwoniłem na infolinię i nie było opcji na kierowce, na stronie też nie było tej opcji, a jedynie na wskazany pojazd, stąd moja informacja kilka postów wyżej
SlawekEwa - 2020-01-23, 09:12
Nie mieszać mBanku z SOSpzmot
Banan - 2020-01-23, 09:21
SlawekEwa napisał/a: | Nie mieszać mBanku z SOSpzmot |
chris_66 - 2020-01-23, 21:00
sprawdziłem i biorąc VIP plus 1000km dla kierowcy trzeba wpisać jakiś numer rejestracyjny
Banan - 2020-01-23, 22:12
Biorąc VIP wpisujesz numer jednego auta, +1000 możesz drugie auto...
Przerabiałem to...
Zrobiłem VIP na osobowe, +1000 na kampera...
SlawekEwa - 2020-01-23, 22:20
Banan napisał/a: | Zrobiłem VIP na osobowe, +1000 na kampera... |
W rzeczy samej - tak jak ja
chris_66 - 2020-01-23, 23:00
Banan napisał/a: | Biorąc VIP wpisujesz numer jednego auta, +1000 możesz drugie auto...
Przerabiałem to...
Zrobiłem VIP na osobowe, +1000 na kampera... |
jakoś dziwnie to wygląda, skoro chcę na kierowcę to jak to się ma z jednym czy dwoma rejestracjami , nie ma to sensu
Banan - 2020-01-24, 09:12
chris_66 napisał/a: | jakoś dziwnie to wygląda, skoro chcę na kierowcę to jak to się ma z jednym czy dwoma rejestracjami , nie ma to sensu |
Zadzwoniłem do PZMot i miła pańcia mnie uświadomiła
Numer rejestracyjny podanego pojazdu obowiązuje wyłącznie usługi holowania 1000km raz w roku na terenie naszej Najjaśniejszej Rzeczypospolitej.
Pozostałe usługi obojętnie jakim autem podróżujesz na obszarze UE
SlawekEwa - 2020-01-24, 22:08
Banan napisał/a: | Numer rejestracyjny podanego pojazdu obowiązuje wyłącznie usługi holowania 1000km raz w roku na terenie naszej Najjaśniejszej Rzeczypospolitej. |
Pakiet Holowanie 1000 km (ochroną assistance mogą być objęte samochody osobowe o d.m.c do 3,5t., zarejestrowane do przewozu max 7 osób, kampery oraz motocykle - bez limitu wieku):
Wariant na dni, minimum 10 dni:
5zł/dzień - Polska i Europa
Wariant całoroczny:
215zł/rok - Polska i Europa
wbobowski - 2020-01-24, 23:54
Banan napisał/a: | Włodku, znowu się zmieniło nie dalej jak w grudniu, dzwoniłem na infolinię i nie było opcji na kierowce, na stronie też nie było tej opcji, a jedynie na wskazany pojazd, stąd moja informacja kilka postów wyżej |
Może i tak, nie wiem. Ja ubezpieczyłem 12.08.2019 na rok, a fragment polisy w załączeniu.
Skorpion - 2020-01-25, 13:12
Banan - 2020-01-25, 16:11
wbobowski napisał/a: | Może i tak, nie wiem. |
Wyjaśniłem sprawę, teraz wygląda to tak: pojazd każdy, tylko usługa holowania raz w roku 1000km na wskazany pojazd przy rejestracji, na terenie RP. Mowa o pakiecie VIP oczywiście.
wkizet - 2020-01-25, 17:18
Trochę to dziwne, wg informacji na stronie, a przecież nie wprowadzaliby w błąd, opcja VIP ma holowanie 75km, a holowanie 1000km jest jako dodatkowa opcja do wykupienia, i ma zastosowanie w Polsce i Europie.
“Holowanie 1000 km” można dokupić do pakietu “Podstawowego Krajowego”, “Podstawowego Zagranicznego”, “Standardowego”, “Luksusowego” lub “VIP”, na dowolną liczbę dni (min. 10 dni)
Jaki zatem byłby sens kupowania do Pakietu Zagranicznego?
Banan - 2020-01-25, 21:08
Ano taki: w pakiecie VIP masz holowanie 75km na terenie UE, 1000km raz do roku możesz wykorzystać na holowanie do domu, ale tylko na obszarze RP i to tylko na okoliczność awarii, przy kolizji już nie scholują... I jeszcze jedno: to 1000km w pakiecie VIP obowiązuje na wskazane auto przy wykupieniu pakietu, pozostałe usługi na kierowcę, nie na pojazd.
Opcja dodatkowa holowanie +1000km na obszarze UE.
inowa - 2020-01-26, 20:22
Czy VIP działa mieliśmy okazję sprawdzić w 2018 - niestety holowanie tylko 75km, ale pasażerowie mają zapewniony transport do domu.
Ostatecznie samochód wrócił za dopłatą na lawecie (widok bezcenny ), a my podstawionym lawetą busem.
Kontakt z centrum przyjmującym zgłoszenia bezproblemowy, bez zbędnych pytań...
Ile kosztuje laweta "do domu" lepiej nie wiedzieć, dlatego jak tylko PZMOT zaproponował dodatkowe 1000 km natychmiast dokupiłam. Nawet VIP+ pakiet 1000 to niskie koszty.
Mam nadzieję, że nie będziemy musieli korzystać i tego Wam życzę!
Banan - 2020-01-26, 21:21
inowa, ale 1000km masz w pakiecie VIP na terenie RP raz w roku
SlawekEwa - 2020-01-26, 21:29
Banan napisał/a: | ale 1000km masz w pakiecie VIP na terenie RP raz w roku |
a jak mam 1001km?
Pakiet VIP
"Transport pojazdu do domu (w przypadku zdarzeń w Polsce, raz w ciągu roku bez limitu km)"
chris_66 - 2020-01-26, 21:53
Banan napisał/a: | Ano taki: w pakiecie VIP masz holowanie 75km na terenie UE, 1000km raz do roku możesz wykorzystać na holowanie do domu, ale tylko na obszarze RP i to tylko na okoliczność awarii, przy kolizji już nie scholują... I jeszcze jedno: to 1000km w pakiecie VIP obowiązuje na wskazane auto przy wykupieniu pakietu, pozostałe usługi na kierowcę, nie na pojazd.
Opcja dodatkowa holowanie +1000km na obszarze UE. |
jeśli dobrze zrozumiałem to mając VIPa i +1000km mam holowanie na konkretny samochód raz w roku do domu z polski i 1000km gdzieś po europie (ale na dowolne auto czy to samo co w PL)
inne zdarzenia bez limitów w PL i europie
Banan - 2020-01-26, 23:39
chris_66 napisał/a: | na dowolne auto czy to samo co w PL |
Pakiet VIP możesz kupić na jedno auto, a +1000km możesz na inne.
Jak chcesz na inne, to do koszyka musisz dodać tylko pakiet VIP, następnie już w koszyku dołożyć pakiet 1000km, wtedy będziesz mógł zmienić nr rejestracyjny.
SlawekEwa napisał/a: | a jak mam 1001km?
Pakiet VIP
"Transport pojazdu do domu (w przypadku zdarzeń w Polsce, raz w ciągu roku bez limitu km)" |
Sławku, dasz kierowcy na
Ale masz rację. Tak mi powiedziała pancia na infolinii, a ja powtarzam głupoty
Zresztą nawet ze Szczecina do Ustrzyk, czy z Bogatyni do Gołdapi nie ma 1000km.
A to po przekątnej...
inowa - 2020-01-27, 19:14
Banan napisał/a: | inowa, ale 1000km masz w pakiecie VIP na terenie RP raz w roku |
Pakiet „HOLOWANIE 1000km” oraz Pakiet „PRZYCZEPA”
Pakiet Holowanie 1000 km (ochroną assistance mogą być objęte samochody osobowe o d.m.c do 3,5t., zarejestrowane do przewozu max 7 osób, kampery oraz motocykle - bez limitu wieku):
Wariant na dni, minimum 10 dni:
5zł/dzień - Polska i Europa
Wariant całoroczny:
215zł/rok - Polska i Europa
Z OWU &19 też wynika, że RP i Europa:
Rozszerzenia zakresu ubezpieczenia
§19
1. Za opłatą dodatkowej składki ubezpieczeniowej, określonej w umowie ubezpieczenia, zakres PZM Assistance może zostać rozszerzony o dodatkowe świadczenie holowania pojazdu z miejsca zdarzenia na dystansie do 1000 km.
2. Świadczenie, o którym mowa w ust. 1, przysługuje w razie zajścia zdarzenia ubezpieczeniowego na terytorium RP lub poza terytorium RP, w okresie dodatkowego ubezpieczenia wskazanym w ust. 5.
5. Dodatkowa ochrona wynikająca z rozszerzenia zakresu ubezpieczenia o świadczenie, o którym mowa w ust. 1, może zostać wykupiona na dowolny okres, nie krótszy niż 10 dób i nie dłuższy niż 365 dób. Dodatkowa ochrona ubezpieczeniowa rozpoczyna się z upływem 14-dniowej karencji od opłacenia składki, tj. z początkiem 15 doby, licząc od dnia następującego po zaksięgowaniu dodatkowej składki ubezpieczeniowej na rachunku Agenta.
6. Dodatkowa ochrona wynikająca z rozszerzenia zakresu ubezpieczenia o świadczenie, o którym mowa w ust. 1, może zostać wykupiona wyłącznie w odniesieniu do pojazdu wskazanego Agentowi lub Klubowi w momencie jej wykupienia.
7. Warunkiem wykupienia dodatkowej ochrony ubezpieczeniowej wynikającej ze świadczenia, o którym mowa w ust 1, jest posiadanie przez Ubezpieczonego ubezpieczenia w dowolnym w wariantów określonych w §12 – §18.
wkizet - 2020-01-27, 20:26
I z tych punktów paragrafu można wywnioskować, że np. do pakietu standardowego za 145 zl. razem z członkostwem można dokupić to holowanie 1000 km np. za 50 zł na 10 dni. Więcej, rozumiem, że mogę to zrobić i w styczniu i lipcu, i powinno obowiązywać.
Byłbym skłonny jeszcze mieć obawy, czy do tego standardowego można dokupić holowanie i żądać o nie za granicą, czy aby nie trzeba mieć czasem wykupionego assistance podstawowego zagranicznego.
Ale jest jeszcze opcja Zagranicy za 2,50 zł dziennie.
Banan - 2020-01-28, 09:51
Inowa, źle się trochę wyraziłem, pisałem o tym post wyżej, raz w roku masz transport do domu.
Pakiet VIP obejmuje:
Ochrona assistance przez rok
Pomoc w Polsce i za granicą
Obejmuje także wypadki
Naprawa na miejscu awarii
Wymiana koła
Dowóz paliwa
Pomoc w otwarciu pojazdu (w razie zgubienie lub uszkodzenia kluczyków)
Transport pojazdu (do najbliższego czynnego warsztatu max.75km, a przy jego braku - na parking strzeżony)
Transport pojazdu do domu (w przypadku zdarzeń w Polsce, raz w ciągu roku bez limitu km)
Usługa holowania pojazdu do domu dostępna po upływie 14 doby od wpłaty składki
Transport pasażerów z miejsca awarii (tam, gdzie transportowany jest pojazd)
Transport przyczepy (tam, gdzie transportowany jest pojazd)
Parking strzeżony
Nocleg w hotelu (jedna doba zawsze, gdy nie można naprawić pojazdu do końca doby. Cztery kolejne, gdy usprawnienie pojazdu nie jest możliwe w ciągu 24h)
Wynajem pojazdu zastępczego (5 dób, od razu, gdy naprawa jest niemożliwa przy drodze)
Transport powrotny (środkiem masowego transportu do miejsca zamieszkania, gdy nie można naprawić pojazdu w ciągu 24 godzin)
Odbiór pojazdu (podróż dla jednej osoby po naprawiony pojazd)
Usługi informacyjne
Usługi concierge
Zwiększone rabaty na usługi PZM
Rabaty europejskie Show your Card
Banan - 2020-01-28, 10:01
wkizet napisał/a: | Byłbym skłonny jeszcze mieć obawy, czy do tego standardowego można dokupić holowanie |
Do każdego pakietu członkowskiego, można kupić dowolny pakiet z rozszerzeniem
|
|