Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Kłopoty z silnikiem

zenek513 - 2020-01-12, 15:44
Temat postu: Kłopoty z silnikiem
Witam.
Mój kamper to dukato 1,9d z 1988 roku.Kilka sezonów do tyłu pęknięcie paska rozrządu powyginane zawory naprawa w drodze.Potem spokój, do poprzedniego sezonu.Przed rozpoczęciem ostatniego sezonu, znowu głowica tym razem woda w chłodnicy.Sprawdzenie czy, nie jest pęknięta, szlif głowicy nowa uszczelka i dalej w drogę.W grudniu mówię sobie przewietrzę staruszka,po kilku kilometrach stuki w silniku i to takie solidne.Na sznurku do domu i tu niespodzianka,po kilku dniach odpalam a w silniku nic nie puka ani stuka ale dłuższy wyjazd nie wchodzi w grę.Stąd pomysł aby zmienić silnik na 2,5d i tu mam kłopot co kupić aby był dawca.Może ktoś kto to przerabiał podpowie co trzeba mieć oprócz silnika.Do którego rocznika może być dawca aby pasował da mojego dziadka.

Banan - 2020-01-12, 17:14

Mogę Ci dać namiary na dobrego fachowca, będziesz miał do pokonania jakieś 300km, ale wymieni Ci na miejscu i dostaniesz gwarancję. Jak jesteś zainteresowany, to dzwoń do mnie, telefon masz w avatarku :spoko
Gewehr - 2020-01-12, 18:04

Zawiesił Ci się wtryskiwacz. Masz kiepskie paliwo w którym jest woda. Postał trochę i skorodowała końcówka.
Socale - 2020-01-12, 20:30
Temat postu: Re: Kłopoty z silnikiem
zenek513 napisał/a:
...
po kilku kilometrach stuki w silniku i to takie solidne.Na sznurku do domu i tu niespodzianka,po kilku dniach odpalam a w silniku nic nie puka ani stuka.

Kolega Gewehr słusznie Cię uspokaja a ja potwierdzam bo miałem dokładnie to samo w silniku 2,5TD
Jak "ładnie poprosisz" to poszperam i odszukam temat z fotkami i może nawet filmikami - kilka lat temu. Spokojna głowa.
Wymieniłem wówczas końcówki + regulacja i precyzyjna synchronizacja.

zenek513 - 2020-01-20, 21:35
Temat postu: Kłopoty z silnikiem
Witam

Mieliście panowie rację co do stuków w silniku,po sprawdzeniu wtrysków jeden nie trzymał para

metrów. Dzięki :gwm leci browar :pifko