Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowanie - jak przewozicie/mocujecie zapasowe butle gazowe w garażu?

Wieluniak_1 - 2020-01-12, 16:23
Temat postu: jak przewozicie/mocujecie zapasowe butle gazowe w garażu?
Witam
jadę na narty i zabieram zapasowe butle z gazem. Zastanawiam się jednak jak je bezpiecznie przewieźć. Jakie macie patenty na zabezpieczenie butli podczas transportu?

gryz3k - 2020-01-13, 09:45

Ustawiam w garażu przy przedniej ścianie i przypinam pasem transportowym.
Wieluniak_1 - 2020-01-15, 13:41

u mnie w garażu milion różnych zaczepów ale żaden nie podpasował pod mocowanie pasa transportowego i musiałem trochę powiercić i poprzykręcać i zrobiłem uchwyty na pas.
Butle są zamocowane.

nikita55 - 2020-01-15, 21:36

Zależy gdzie jedziesz na narty bo w Niemczech dodatkowo można zabrać tylko jedną butlę i musi ona być tak samo zamocowana jak te które są w kamperze czyli dwa standardowe paski od butli.
LukF - 2020-01-15, 21:42

A czy w bagażniku można butle przewozić spięte pasami, ale położone na leżąco??? (nie pytam o Niemcy)
Wieluniak_1 - 2020-01-15, 22:46

nikita55 napisał/a:
Zależy gdzie jedziesz na narty bo w Niemczech dodatkowo można zabrać tylko jedną butlę i musi ona być tak samo zamocowana jak te które są w kamperze czyli dwa standardowe paski od butli.

To mnie zmartwiłeś, bo zapakowałem na zapas jedną dużą (11kg) i 2 po 5 kg.
Jadę do Austrii ale przez Niemcy.
Planujemy raptem max 6 -7 dób, kamper zimowy, ale to pierwsza z nim zima i nie wiem jak wychodzi spalanie gazu, stąd taki spory zapas.
Radzisz jednak wypakować nadmiar?

Socale - 2020-01-16, 19:30

Qrde, dopiero teraz temat zobaczyłem.
W Szwagrowej stodole chyba jeszcze mam/miałem oryginalne półokrągłe uchwyty z demontażu z paskami, nie pamiętam tylko czy jeszcze je mam, czy wrzuciłem z akcesoriami do kartonu jak sprzedawałem Dethleffsa jesienią.
Jak Ci zależy to poszperam bo ja przedmiotów sprawnych nie wyrzucam.

MILUŚ - 2020-01-17, 07:39

nikita55 napisał/a:
.... musi ona być tak samo zamocowana jak te które są w kamperze czyli dwa standardowe paski od butli.

Czemu dwa skoro orginalne mocowania są wyposażone w jeden ? :chytry

andi at - 2020-01-17, 07:47

Mój ma 2 :spoko
MILUŚ - 2020-01-17, 10:04

andi at napisał/a:
Mój ma 2 :spoko

W sumie ja tez mam dwa......na dwie butle :mrgreen:

nikita55 - 2020-01-17, 12:02

Stare auta miały jedno mocowanie tak jak ja mam. Prawo nie działa w stecz. Ale nowe muszą być tylko a dwa paski.
Przejżałem dokumentacje i z niej wynika że jednak dwie butle odpowiednio zabezpieczone można przewieźć. Z deklem na zaworze oczywiście.