Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Mazurskie gawędy.

Tadeusz - 2020-01-15, 19:49
Temat postu: Mazurskie gawędy.
Zostałem poproszony przez redakcję portalu Mazury24.eu do gawędzenia o Mazurach, tej pięknej krainie, którą ukochałem od młodych lat żeglując po jeziorach od lat 60-tych i przebywając tam karawaningowo od lat 70-tych.

Gawędy nagrywano i są one publikowane na portalu i jego odpowiedniku facebookowym.

Pomyślałem, że może niektórzy z Was będą chcieli posłuchać ich tu, na naszym forum.

Trzy z nich przedstawię bezpośrednio, jako, że umieszczono je na youtubie, pozostałe może uda się udostępnić linkami.

W gawędzie o zmianach na Mazurach przejęzyczyłem się mówiąc o jeziorze położonym wyżej od pozostałych. Chodzi oczywiście o Nidzkie, a nie Bełdany. :szeroki_usmiech

Skorpion - 2020-01-15, 20:28

Serdecznie dziękuję Papci :pifko :pifko :pifko :spoko :spoko :spoko :kwiatki:
Wojciechu - 2020-01-15, 22:47

Tadeusz - dzięki Twojej niekończącej mazurskiej emanacji - pierwszy raz w minione wakacje pojechaliśmy na Drapacz. Wszystko co mówisz we filmach to prawda - piękno, spokój i przyroda.
:pifko za gawędę. Pozdrawiam.

Tadeusz - 2020-01-15, 23:02

Wojtku, stawiam Tobie piwo. Jeśli będziesz wkrótce na Mazurach, mimo, że nie pijasz piwa (o czym wiem), siądź z kufelkiem choćby bezalkoholowego, zamknij oczy i posłuchaj puszczy. Szumu wody, drzew i śpiewu ptaków.

Będę wówczas z Tobą duszą.

Wiem, że kochasz przyrodę jak każdy wrażliwy ludek. Zatem spójrz na moje zdjęcia Mazur zimowych opublikowanych na portalu Mazury24.

https://mazury24.eu/galerie/zima-na-zdjeciach-tadeusza-sakowskiego,1342/0/51896#51896/

:) :spoko

Skorpion - 2020-01-15, 23:09

:) :) :) :) :spoko :spoko
pilocik - 2020-01-16, 22:43

Tadeusz - pojechaliśmy po 20 latach na Mazury zobaczyć je od strony lądu, piękne są tak samo jak Twoje gawędy pozdrawiamy :spoko :spoko :spoko :kwiatki: :kwiatki:
Tadeusz - 2020-01-17, 12:07

Rozmowy o Mazurach wynikają głównie z pytań zadawanych przez młodych miłośników tej krainy.

Wielu z Was, odwiedzających bindugi, miasteczka i wioski wśród jezior, również gdy spotykamy się choćby na Drapaczu, też lubi rozmowy o mazurskiej przyrodzie, historii i wszystkim co z nimi związane.

W gawędach staram się w sposób bardzo skrótowy przybliżać im różne aspekty życia na tym pięknym skrawku Ziemi.

Są to luźne rozmowy, odpowiedzi na pytania bez żadnego przygotowania, więc jeśli troszkę nie składne to ...mea culpa. :szeroki_usmiech

Portal Mazury24.eu jest doskonałym miejscem na prezentowanie Mazur od każdej strony.

O kanale mazurskim.

O bindugach.

spoko

Wojciechu - 2020-01-17, 13:11

Z jednej strony – dalekie podróże – Afryka, Ameryka,Skandynawia,Turcja, Gruzja, itd. aż zazdrość bierze.
Druga strona to ta swojska – często „zabita dechami”, z brakującą infrastrukturą. Jest jednak coś w tej naszej przaśnej turystyce – nieosiągalne gdzieś indziej. Przykład – w minionym roku na Drapaczu zbieraliśmy w lesie jagody(takie wielkie widziałem po raz pierwszy) rzazem z kobietą „tubylcem”- Janką. W rozmowie, co można z takich jagód zrobić – doszliśmy do ciasta. Na drugi dzień rano mieliśmy przepyszne ciasto w kamperze, które przywiozła nam na rowerze nowo poznana koleżanka z lasu. Mieliśmy duży problem by przyjęła choćby skromną zapłatę . No i co Wy na to.
Mazury są piękne. ;)

daro35 - 2020-01-17, 13:16

Gdzie najczęściej przebywasz,może się kiedyś spotkamy,w końcu to moje rejony :spoko
Skorpion - 2020-01-17, 13:28

:kwiatki: :kwiatki: :kwiatki: Papciu :pifko :pifko :pifko :pifko :pifko :spoko :spoko
Tadeusz - 2020-01-17, 18:02

daro35 napisał/a:
Gdzie najczęściej przebywasz,może się kiedyś spotkamy,w końcu to moje rejony

Od pięćdziesięciu kilku lat na Mazurach można było spotkać mnie wszędzie. Teraz, gdy sprzedałem jacht, żegluję rzadziej ale w Karwicy mam stałą bazę w postaci przyczepy Burstner stanowiącej coś w rodzaju drugiego domu.
Bywam tam wówczas, gdy nie mam środków na paliwo do kampera. :haha:

Jesienią spędzam tam więcej czasu ze względu na grzyby. :bigok

daro35 - 2020-01-17, 18:49

Tadeusz napisał/a:
daro35 napisał/a:

Od pięćdziesięciu kilku lat na Mazurach można było spotkać mnie wszędzie. Teraz, gdy sprzedałem jacht, żegluję rzadziej ale w Karwicy mam stałą bazę w postaci przyczepy Burstner stanowiącej coś w rodzaju drugiego domu.

To trzeba się kiedyś umówić,ja często z grzybów z puszczy spacerowo wracam przez Ruciane,także pozdrówki i do zobaczenia mam nadzieję.

yamah - 2020-01-17, 20:47

daro35 napisał/a:
Gdzie najczęściej przebywasz,może się kiedyś spotkamy,w końcu to moje rejony :spoko

Tadeusz jest wszędzie :ok gdzie tylko jest spotkanie kilku kamperów..tam jest Tadeusz :bigok :spoko ..aż dziw że go nie spotkałeś. :bajer

Pozdrowienia Panie Tadziu :kwiatki:

Tadeusz - 2020-01-17, 21:56

Oooo! Zrobiłeś to zdjęcie w Rynie!
Miła pamiątka.
Dziękuję. :kwiatki:

lechd - 2020-01-19, 13:50

No świetne te historie. Mam tak blisko na Mazury, a jakoś przeważnie je pomijamy w naszych wypadach... Trzeba spróbować to nadrobić.
Tadeusz - 2020-01-29, 23:58

Na portalu Mazury24 ukazała się następna moja gawęda, tym razem poświęcona żeglarskim wpadkom.

Jeśli macie ochotę popatrzeć na moją gębę to służę linkiem:

:ok

Na moim profilu fejsbukowym udostępniam wszystkie gawędy. Zapraszam. :szeroki_usmiech

Skorpion - 2020-01-30, 09:52

:pifko :pifko :pifko :pifko Tadeuszu :spoko :spoko :spoko :spoko :spoko
KrzySówka - 2020-01-30, 14:09

Super Tadeuszu:) Pozdrawiamy serdecznie :spoko :spoko :spoko
Den-tal - 2020-01-30, 18:05

Gawedy wysluchalem z wielka przyjemnoscia !!Mazury pamietam z dziecinstwa gdy wraz z rodzicami i siostra spedzalismy kajakowo-namiotowe wakacje wloczac sie po roznych jeziorach pod koniec lat 50-tych.Pozdrawiam :spoko
Tadeusz - 2020-01-30, 19:37

Tu opowiadam o wyspach na mazurskich jeziorach.

Skorpion - 2020-01-30, 20:18

Tadeuszu serdecznie :spoko :spoko :spoko :hello :hello
Wojciechu - 2020-01-30, 21:43

Tadeusz - jesteś jak Bard śpiewający o swoim świecie. Dzięki takim opowieściom zachowuje się równowaga miedzy tym co było i rzeczywistością. Takie to Twoje legendy i tajemnice - opowiadaj - czuje się jak w szkolnej ławce na geografii, może historii - a przecież jesteś fizykiem - Człek renesansu. Pozdrawiam. ;)
gryz3k - 2020-01-31, 17:00

Bez żadnej złośliwości Tadeuszu al w związku z wysłuchaniem Twoich ciekawych opowieści naszła mnie refleksja. Czy przez tyle lat żeglowania po tak ograniczonym obszarze jakim są Mazury zwyczajnie Wam się z Halszką nie znudziło? :spoko
JózekP - 2020-01-31, 17:01

Uwielbiam takie opowieści i Ludzi którzy z taka wielka pasja tak opowiadają o swoich przeżyciach dziękujemy. :super
Tadeusz - 2020-01-31, 18:27

gryz3k napisał/a:
Czy przez tyle lat żeglowania po tak ograniczonym obszarze jakim są Mazury zwyczajnie Wam się z Halszką nie znudziło?

Drogi Piotrze.

Nie odpowiem Tobie jednym zdawkowym zdaniem bo... nie żeglowaliśmy tylko po Mazurach. Mamy za sobą również bardzo ciekawe i trudne wyprawy rzekami, ja mam za sobą rejsy morskie a Mazury?... Mazury poznawane z jachtu, pieszych wędrówek, rowerowych wypraw, motocyklowych włóczęg i wreszcie samochodowych wycieczek znudzić się nie mogły.

Nie mogły się znudzić bo żeglowanie jest zupełnie nie podobne do pływania motorówką. Jest wolne, przebiega w ciszy, pozwala zachwycać się przyrodą.
Po zacumowaniu, gdziekolwiek to nie było, zawsze wyruszałem w drogę pieszo lub rowerem ( na jachcie zawsze mieliśmy rower) poznając dalsze okolice i ludzi (stąd spora gromadka znajomych i przyjaciół spośród mieszkańców tej ziemi. TEJ ZIEMI. :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Ach! Zapomniałem dodać, że dawniej, gdym jeszcze był sprawny, uprawiałem windsurfing na morzu i na Mazurach. To dopiero była frajda!

Jeśli nie wierzysz to spójrz na fotki. Naprawdę byłem kiedyś młody i wysportowany! :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Tadeusz - 2020-01-31, 18:44

Oj! Piotrze! Zapomniałem pokazać fotkę z ostrzejszego żeglowania po Śniardwach na naszym ostatnim jachcie.

To zawsze była frajda i nie mogła się znudzić. :ok :ok

gryz3k - 2020-01-31, 18:49

Nie zrozumiałeś mnie do końca Tadziu. Nie umniejszam broń Boże Twoim czynom na innych polach. Jestem ich świadom i doceniam. Rozmawialiśmy o niech. Chodziło mi raczej o znudzenie Mazurami. Odwiedzanie wielokrotnie tych samych miejsc. Dlaczego akurat te Mazury. Dlaczego tyle lat do nich wracasz. :lol: :spoko
Tadeusz - 2020-01-31, 18:58

gryz3k napisał/a:
Nie zrozumiałeś mnie do końca Tadziu. Nie umniejszam broń Boże Twoim czynom na innych polach. Jestem ich świadom i doceniam. Rozmawialiśmy o niech. Chodziło mi raczej o znudzenie Mazurami. Odwiedzanie wielokrotnie tych samych miejsc. Dlaczego akurat te Mazury. Dlaczego tyle lat do nich wracasz. :lol: :spoko

Zrozumiałem Piotrze sens twego pytania. Czy Mazurami mogłem się znudzić?

Nie mogłem i nie znudziłem się. To obszar znacznie większy niż Kraina Wielkich Jezior i ogromnie ciekawy historycznie i przyrodniczo.

Myślę, że przeważyło piękno tej ziemi, cisza na wodzie i w puszczy, obcowanie ze zwierzętami w ich naturalnym środowisku i to co bardzo lubię, a czego nie spodziewalibyście się po mnie...

Od czasu do czasu kocham samotność...taką długą samotność... tylko ja, puszcza, woda, wiatr .... i gdzieś w pobliżu Halszka. Tylko Halszka. :szeroki_usmiech

kalinin - 2020-02-02, 14:27

Nikt, tak jak Ty nie potrafi tak pięknie mówić o Mazurach :bukiet:
Banan - 2020-02-02, 16:56

kalinin napisał/a:
Nikt, tak jak Ty nie potrafi tak pięknie mówić o Mazurach :bukiet:

O Mazurach też... :ok
:brawo

daro35 - 2020-03-28, 21:03

Tadeusz napisał/a:
daro35 napisał/a:

pozdrówki z pięknych Twych okolic :spoko

OldPiernik - 2020-03-29, 20:38

Oj, ależ zazdrościmy :spoko Też by się chciało tam pojechać i zapomnieć o rzeczywistości...
ZbigStan - 2020-04-02, 17:26

Połknąłem jednym haustem mazurskie opowieści. Pięknie Tadeusz opowiadasz, widać Twoją miłość do Mazur. Wydaje mi się że będzie w tym roku tłok nad jeziorami, w części przez Twoje zachęty. Pozdrawiam.
tolo61 - 2020-04-05, 03:13

Tadziu
Pełen SZACUN...
Pozdrowienia dla Halszki :bukiet: aktora drugiego planu, ale i tak najważniejszego... i dziękuj Bogu za Jej spokój ,tolerancję ,cierpliwość i... wyrozumiałość
Kto by z Tobą tyle wytrzymał.... NIKT :wyszczerzony:
:spoko

ludzik - 2020-04-08, 11:52

Coś mi się wydaje, że tego lata mazury przeżyją prawdziwe oblężenie. Bo przecież za granicę nikt nie będzie wyjeżdżał, a wakacje gdzieś trzeba spędzić.
casper - 2020-04-08, 13:11

Kamperowcy zawsze sobie poradzą. Zwłaszcza w okresie letnim, samochodem można w zasadzie wszędzie pojechać, w jakieś odludne miejsca.
Kwestią otwartą jest tylko odpowiednia ilość prowiantu, dostęp do wody, odzież na każdą okazję czyli zarówno cieplejsze jak i chłodniejsze dni i można spokojnie siedzieć, nawet przez wiele dni :)
Ale z tym nie powinno być większych problemów. Tutaj: https://www.fightershop.c...rafitowa-melanz maja całkiem duży wybór z tego zakresu.

ZbigStan - 2020-04-09, 07:26

ludzik napisał/a:
Coś mi się wydaje, że tego lata mazury przeżyją prawdziwe oblężenie. Bo przecież za granicę nikt nie będzie wyjeżdżał, a wakacje gdzieś trzeba spędzić.

Zdecydowanie częściej będziemy kamperować w tym roku po kraju. Nie wiadomo kiedy otworzą granice, a bliżej domu większe poczucie bezpieczeństwa. Będziemy odkrywać nowe ciekawe miejsca i wspomagać rodzime usługi. Pozdrawiam.

Tadeusz - 2020-08-15, 10:12

Z ekipą portalu Mazury 24 nagrywamy następną serie gawęd, które będą emitowane troszkę później, ale są również rozmowy live. Jesli macie ochotę posłuchać moich gawęd na żywo to zapraszam:

https://www.facebook.com/tadeusz.sakowski

:szeroki_usmiech :spoko

Bim - 2020-08-15, 10:22

Nie wszystkim Tadeusz będzie to dane ja nie mam zboka :-/
Tadeusz - 2020-08-15, 18:30

Bim napisał/a:
Nie wszystkim Tadeusz będzie to dane ja nie mam zboka

Właśnie skończyliśmy nagrywanie całej serii filmów z cyklu: Gawędy mazurskie. Wkrótce zacznie się publikacja na portalu Mazury 24. Facebook jest wtedy nie potrzebny. :ok

Tadeusz - 2021-01-12, 19:08

Dla tych spośród Kolegów, którym Ziemia Mazurska jest bliska przez swoje piękno, pragnę pokazać najnowsze filmy z portalu Mazury24, którego jestem fanem. Ten portal, jak żaden inny, ukazuje tę krainę wszechstronnie i atrakcyjnie.

Tadeusz - 2021-01-12, 19:13

Następna gawęda nagrana została w porcie Mazury w Krzyżach. To piękny, zadbany port leżący nad cudnym Jeziorem Nidzkim.
Ta gawęda nagrana jest na moim byłym jachcie w towarzystwie mego Przyjaciela, obecnego właściciela jachtu. :spoko

Tadeusz - 2021-01-12, 19:17

Przyszedł czas na gawędę o ulubionym naszym miejscu na Mazurach - bindudze Drapacz.

Cała playlista z gawędami jest tu:

https://www.youtube.com/p...sjvgPYstvep3QEU

Banan - 2021-01-12, 20:25

Oglądać i słuchać mogę bez końca...
Tym bardziej, że to moje rodzinne strony - urodziłem się w Gołdapi :ok
Już kilka lat nie byłem na Mazurach, w tym roku obiecałem sobie chociaż jeden wyjazd :mrgreen:
Dziękuję Tadeusz za Twoje gawędy :hello
:pifko

Comsio - 2021-01-12, 20:39

Zgadza się Tadziu jest dużo zwierząt, 👍
Któregoś jesiennego wieczoru, dalem dyla do kampa, :haha:
Coś wielkiego się zbliżało.🤔

Wojciechu - 2021-01-12, 21:01

"Świat uśmiecha się, psiakrew, / bałamutnie, / A ja biorę gaz pod but, / raz na objazd, raz na skrót, / Byle dalej, byle w przód, / absolutnie, absolutnie" - jak śpiewał Młynarski - i ja za sprawą słów tej piosenki - jako pewien sens kamperowawania trafiłem na Drapacz. Podstawą jednak mojej decyzji były Twoje - Tadziu - opowieści o bindudze. Pierwszy raz usłyszałem o niej - chyba na zlocie w Kruszynianach i na kolejnych naszych spotkaniach.
Gnany trochę piosenką i ciekawością - kilka lat temu wylądowałem na Drapaczu. Od tego czasu rok w rok, przed przyjazdem na Grunwald jesteśmy tu całą rodziną.
Jestem - absolutnie - zafascynowany Twoimi gawędami - tak się tworzy ikony dużego formatu -jako związek znaczenia i fascynacji z obrazem. ;) :pifko

Tadeusz - 2021-01-14, 02:00

W tej gawędzie nawiązuję do bajkowego wytłumaczenia pewnych zjawisk przyrodniczych na Jeziorze Śniardwy.

Tadeusz - 2021-01-14, 02:02

Ten film traktuje o ogromnych zmianach spowodowanych przez człowieka i zaniku największych bagien na Mazurach.

MAREKH - 2021-01-14, 15:12

Tadeusz -
Pięknie czarujesz nas Swoimi opowieściami, w sposób naturalny i ciekawy,
pełen SZACUNEK :bukiet:

DZIEKI :spoko

Tadeusz - 2021-01-15, 01:17

Nad Jeziorem Wojnowskim, południowym odgałęzieniem Niegocina wspominam wydarzenie, które zapadło nam głęboko w pamięci. Niosło ono emocje i jak się okazało, moc tragedii.

Jezioro Wojnowskie okazało się bezpiecznym azylem.

Na szczęście. :)

Tadeusz - 2021-01-15, 01:34

Niektóre gawędy przekazywane były przez portal Mazury24 na żywo. Nie ma ich oczywiście na youtubie, ale można obejrzeć je bezpośrednio ze strony portalu za pomocą poniższych linków.

Pierwszy film nagrywaliśmy na wodzie, na styku jezior Dobskiego i Łabapu:

https://www.facebook.com/...7959&ref=search

Drugi film powstał na brzegu rzeki Krutyni, we wsi Krutyń, w pięknej scenerii:

https://www.facebook.com/...3979&ref=search

Miłego oglądania. :spoko

Comsio - 2021-01-15, 20:49

Z Asią mamy sporo szlaków kajakowych zaliczonych 👍
Nie stety to normalne 😁i nam się przytrafiło wyłożyć się przy brzegu :lol: to zn ja się wyłożyłam 🤣
I to przy paru załogach, bo były jagodzianki i :kawka: z termosu.

Ostatnio walczymy z Bugiem, nap ,poszliśmy na odcinek 24km.
Wiadomo cztery przystanki, dwa razy skwiercząnca kiełbaska. 👌
Było bajkowato 👌👍 na finiszu padliśmy.
Nigdy więcej 24 km ☝️
Jak dla nas to do 15km :ok

Tadeusz - 2021-01-17, 07:59

Gawędy live, których nie ma na youtubie mogę Wam, koledzy, przypomnieć linkami do archiwum portalu Mazury24.

Oto gawęda na śluzie Guzianka:

https://www.facebook.com/...8554&ref=search

W porcie MAZURY w Krzyżach nad Jeziorem Nidzkim, wraz z obecnym właścicielem mojego ostatniego jachtu opowiadamy o tym pięknym i przyjaznym miejscu:

https://www.facebook.com/...3747&ref=search

grzegorz_wol - 2021-01-17, 09:44

Przekaz Tadeusza jak zwykle cenny w części merytorycznej i przyjemny , ciekawy w warstwie narracyjnej.

Mam nadzieję, że w tym roku zacznę przemierzać mazurskie rzeki i jeziora kajakiem-trimaranem z żaglem.

W tym tygodniu odbieram zaklepanego Neptuna. Potrzebowałem gotowego ożaglowanie do kajaka.

Oczywiście kawałek polskiej historii zostawię w oryginale, będę przekładał tylko stery i żagle.

Comsio - 2021-01-17, 19:38

Z tym żaglem to dawaj nap.nad Bug warta 👍o i Wisła ☝️
grzegorz_wol - 2021-01-17, 20:18

Wisła w planie 2021 jest..... Bug nie.... jeszcze :lol:

Okazuje się, że paru kajakarzy na forum jest.., super.

Nadmienię, że parę zdjęć ze spływu Bugiem zachęciło by mnie do uaktualnienia planów :wyszczerzony:

Rumburak - 2021-01-17, 23:16

grzegorz_wol napisał/a:
Wisła w planie 2021 jest..... Bug nie.... jeszcze :lol:

Przed kamperem moim głównym hobby było wodniactwo. Najpierw zwiedziłem wszystkie lokalne rzeczki Krajny (jesteśmy sąsiadami zza miedzy :spoko ), a potem rzuciłem się na pływanie większymi jednostkami po rzekach Polski. Nie chcę zaśmiecać tematu, ale tak pokrótce...
Mazury piękne.. tylko liczba turystów i wszystko co jest z tym związane przytłacza.
Z Mazur polecam spływ Pisą do Narwi i dalej na Wisłę. Pisa jest super.
Wisła jest zostawiona sama sobie. Kto nie pływał Wisłą nie zrozumie. Dzikie plaże, wyspy ciągnące się kilometrami, zupełna pustka, ucieczka przed cywilizacją. Zazdroszczę Tobie tej Wisły w 2021. Polecam odcinek od Sandomierza do Płocka.
Bug to mała Wisła. Płynąłem od promu Gnojno-Niemirów na granicy z Białorusią do ... Bydgoszczy. Nr 2 na mojej liście wypraw.

grzegorz_wol napisał/a:
Nadmienię, że parę zdjęć ze spływu Bugiem zachęciło by mnie do uaktualnienia planów :wyszczerzony:

Zdjęcia z Bugu mam, ale na kompie... Jak się mocno uprzesz to mogę trochę Ci ich podesłać.

Pozdrawiam wodniaków :spoko

Tadeusz - 2021-01-18, 01:08

Tym razem cofniemy się wspomnieniami aż ponad 30 lat, a bohaterką opowieści jest moja kochana załogantka, Halszka. :ok

grzegorz_wol - 2021-01-18, 08:17

grzegorz_wol napisał/a:

Zdjęcia z Bugu mam, ale na kompie... Jak się mocno uprzesz to mogę trochę Ci ich podesłać.

Pozdrawiam wodniaków :spoko [/quote]

No pewnie że się upieram :lol:

Ponieważ wygadałeś się o znajomości rzek swojego rejonu to ten temat mnie również interesuje. :-P

Tak sobie myślę że ten rok też może być pełen obostrzeń i utrudnień w wyjazdach za granicę więc knuje sobie gdzie by tu kajakiem a najlepiej kajakiem z rowerem a może łódką wiosłową wyskoczyć.

Ja mogę się "odwdzięczyć " informacjami o rzeczkach które sam znam.

Spróbuję opisać coś sam na zachętę dla innych. Może jakieś zainteresowanie będzie?

Dyskusja o rowerze wrze to może i sporty wodne powinny się zaakcentować :bigok

Tadeusz - 2021-01-19, 17:23

Jeszcze jedna rozmowa live. Spotkanie na śluzie Guzianka.

https://www.facebook.com/...193573051018554

kimtop - 2021-01-20, 11:42

:haha: Tadziu,ostatnim jachtem opuszczającym śluzę (ten biały z niebieskim daszkiem) jest mój Kermit :haha:
Tadeusz - 2021-01-22, 01:19

Jeśli naprawdę lubicie Mazury, to bywacie zapewne w Giżycku i znacie to miejsce w którym nagrywamy poniższy film. Jest to wzgórze z krzyżem św. Brunona z którego roztacza się widok na Jezioro Niegocin.

Tadeusz - 2021-01-25, 12:25

Do Przyjaciół i znajomych, którzy zaglądają czasem na moją stronę FB - wraz z portalem MAZURY24 staramy się przybliżyć Wam tę piękną krainę i jej historię, skomplikowaną i tragiczną.
Filmy edytowane na portalu pokazuję również na mojej stronie, kierując je do tych spośród Was, którzy z Mazurami nie zawarli jeszcze bliższej przyjaźni, ale zapewne zawrą ją wkrótce.
To jest kraina szczególnie ciekawa przyrodniczo, krajobrazowo ale i historycznie.
Ten film jest jednym z wielu, które znajdziecie na moim profilu ale przy okazji zajrzycie na portal MAZURY24.

moskit - 2021-01-25, 16:44

W tej opowieści należało by cofnąć się do Zygmunta I Starego który doprowadzając do hołdu pruskiego, pomimo deklaracji poddania koronie zdecydowanej większości mieszkańców, co doprowadziło do odbudowy Prus Krzyżackich . ale to już na dłuższą opowieść.
Historia tych ziem pokazuje jak często nasza polityka zagraniczna była nieudolna bez wieloletnich planów, jak musimy walczyć z przeciwnikiem zewnętrznym i wewnętrznym i tak od 1000 lat do dnia dzisiejszego

Tadeuszu zdrowia
Za historię Piwo to za mało cały browar też nie stanie do wagi problemu
ak

Tadeusz - 2021-01-27, 06:50

Andrzeju, opowieść o losie Mazurów toczy się również w drugiej części filmu o zaginionych wioskach. Tu już mówię o hołdzie pruskim i kasacie zakonu.
Historia pokazała, że to wydarzenie okazało się niefortunnym. Wszak Albrecht Hohenzolern był wprawdzie wnukiem Władysława Jagiełly, synem Zofii Jagiellonki, ale był przede wszystkim Hohenzolernem. Stąd po kilku hołdach składanych polskim królom, nasi wasale systematycznie usamodzielniając się i będąc pod wpływem władców niemieckich, doprowadzili do faktycznego wchłonięcia Prus Wschodnich do Rzeszy.

W tym filmiku dwukrotnie przejęzyczyłem się, ale wybaczcie mi, wszak kondycja starszego pana czasem zawodzi, a gawędy moje mają charakter spontaniczny i bywa, że słowo nie nadąży za myślą. :szeroki_usmiech

Tadeusz - 2021-01-28, 18:28

Tym razem oddaję głos Przyjacielowi, żeglarzowi niemal od pieluch, obecnemu właścicielowi mojego jachtu, Jurkowi. Jesteśmy w jednym z najfajniejszych portów na Mazurach, na jeziorze Nidzkim, a Jurek jako rezydent opowiada o jego zaletach.
To była audycja live, została nagrana w sierpniu.

oto link:

https://www.facebook.com/...3747&ref=search

Tadeusz - 2021-02-01, 10:49

Następne filmy są publikowane na portalu Mazury24. Nie przenoszę ich na nasze forum bo jeszcze nie wszystkie znalazły się na playliście YT.

Są na FB na stronie portalu i na moim profilu FB.

Zapraszam. :spoko

Tadeusz - 2021-02-05, 13:30

Tu rozmawiam o pomyśle połączenia jezior północnych z południowymi nową, bardzo atrakcyjną trasą.

Przed wielu laty już o tym rozmawiałem z autorem przewodnika mazurskiego. Teraz sprawa powoli dojrzewa.

Tadeusz - 2021-09-30, 15:32

Portal Mazury24 poprosił mnie o gawędę poświęconą warunkom żeglowania na Mazurach. Skierowana jest do żeglarzy początkujących i tych, którzy czarterują jachty bez uprawnień.

Tadeusz - 2021-09-30, 15:47

Ruszyliśmy w trasę z portalem MAZURY24 aby nadal pokazywać ich piękno i snuć opowieści o ich historii i ludziach.
Wczoraj puściliśmy w świat, na żywo, spotkanie na polu namiotowym "U Krzysia". Czy znacie takie pola namiotowe gdzie właściciel wieczorami gra wam na gitarze i pięknie śpiewa ballady?
U Krzysia tak właśnie jest.

Oglądacie audycję live.

Jesteśmy razem z Jerzym Krajewskin ( forumowym Jerzykiem) i Sebastianem Klauzem (Polski Caravaning i Portal Mazury24).
To wtedy właśnie narodził się pomysł zlotu muzycznego o charakterze balladowo - turystycznym.

Tadeusz - 2021-09-30, 16:38

W ramach bliskich kontaktów z Mazurami prezentuję Wam audycję na zywo z portu Tło dla mew nad jeziorem Bocznym.

W tym porcie kwitnie kultura jak nigdzie na Mazurach, a to za sprawą drobnej fizycznie, ale wielkiej duchem, Ady.

Tadeusz - 2021-09-30, 17:01

Tę sesję nagrań mazurskich opowieści rozpoczynamy każdego ranka w porcie "Tło dla mew". Szczęsne to miejsce i fajni tu są ludzie. Obejrzyjcie ten live a będziecie chcieli tu być.
Na bank. :szeroki_usmiech

RadekNet - 2021-09-30, 17:11

Tadeusz napisał/a:
Portal Mazury24 poprosił mnie o gawędę poświęconą warunkom żeglowania na Mazurach. Skierowana jest do żeglarzy początkujących i tych, którzy czarterują jachty bez uprawnień.

Edukacja, nie regulacja :) Puszczę ten film moim młodym, ku pamięci (bo wszystko to powinno być dla nich już oczywiste).

Tadeusz - 2021-10-25, 19:08

Szeroki Ostrów był największą wyspą na Mazurach, ale już nie jest.
O tym i o pięknie tego zakątka opowiadam ze Śniardwami za plecami.

EwaMarek - 2021-10-26, 08:20

Oglądałem - super że taki opowiadania powstały. Jeszcze mi trochę zostało :kawka:
daro35 - 2021-10-26, 23:16

Tak jest :pifko leci jak nic,bo zasłużone.
Tadeusz - 2021-11-10, 11:21

Może tą gawędą zachęcę niektórych kolegów do kajakowej przygody na południu Mazur, na Śniardwach i Rosiu. :)

yamah - 2021-11-10, 11:44

Piękna,interesująca,barwna opowieść..a zarazem zachęcająca do odwiedzenia tych malowniczych stron.
Tadziu :ok zasłużone kolejne :spoko

Banan - 2021-11-10, 11:56

Tadeusz napisał/a:
Może tą gawędą zachęcę niektórych kolegów do kajakowej przygody na południu Mazur, na Śniardwach i Rosiu.

Tadziu, już to zrobiłeś :bigok
Przemek zaczął ze mną oglądać i mówi: "o mój dziadek Tadziu" :mrgreen:
Uściski dla Ciebie i Halszki :hello
:pifko

Tadeusz - 2021-11-10, 17:08

Dziękuję, chłopaki, za piwka. To miłe. :)

Portal Mazury 24 zaprasza na cały cykl:

https://mazury24.eu/video/mazurskie-opowiesci/1

voice - 2021-11-10, 17:47

Tadeusz napisał/a:
Może tą gawędą zachęcę niektórych kolegów do kajakowej przygody na południu Mazur, na Śniardwach i Rosiu. :)

Tadziu można słuchać i słuchać i słuchać. ja już chyba na portalu mazury już chyba z trzy razy cały tom wysłuchałem.

Tadeusz - 2021-12-02, 08:24

Wraz z Sebastianem Klauzem (Polski Caravaning i Mazury24) odwiedziliśmy gospodarstwo do którego kilkakrotnie zawitałem wcześniej na wycieczkach rowerowych. Woziłem na jachcie rowery i łączyłem żeglowanie z kolarstwem.
Przedstawiam Wam człowieka którego pasja poniosła do tego stopnia, że od 20 lat tworzy swój własny kamienny świat gdzieś na uboczy mazurskiej.
Taki wiejski filozof, poeta, metaloplastyk i kamieniarz. :)

Tadeusz - 2021-12-14, 14:29

Kochani, opowiadam o krainie którą kocham. To dla Was. Dla zachęty. Tym razem o XIX wiecznej śluzie GUZIANKA.

[/youtube]

grzegorz_wol - 2021-12-14, 17:31

Dziękuję.

( za dużo by pisać .... :ok )

EwaMarek - 2021-12-14, 20:53

Dziękuje. Jak zwykle super. Żeglarzem nie jestem ale ile ciekawych rzeczy się dowiedziałem :-)
Tadeusz - 2021-12-27, 23:46

Redakcja portalu MAZURY24:

"Tak na koniec dnia, żeby powoli i z przytupem kończyć ten nienajgorszy 2021 rok - film z cyklu Mazurskie Opowieści. Po raz kolejny główną narrację powierzyliśmy Tadeuszowi Sakowskiemu, który pewnie historię ziarnka mazurskiego piasku opowiedziałby równie ciekawie, jak dzisiejszą, krótką opowieść o Mamerkach ;)

Miłego oglądania, macie zdjęcia z Mamerek? Wyślijcie nam na info@mazury24.eu - uzupełnią one w przyszłości podobne historie :) "

grzegorz_wol - 2021-12-28, 09:20

Tak zaciekawiło mnie czemu Tadeusz jest tak zirytowany tą komercją...

Zdaje się, że skumałem.

Ze strony internetowej wyczytałem o bursztynowej komnacie, okręcie podwodnym bo przecież był obok kanał, dzwonie, latających dyskach i skrzydłach...

Tak na moje oko brakuje jeszcze: niemieckiej bomby atomowej, tygrysa królewskiego i prac nad eugeniką i z niemieckich tajemnic byłby z grubsza komplet - no chyba że i o tym jest ta wystawa tylko strona nieaktualna.

Wszystko to to obok schronów dowództwa.

No dzierżawcy terenu mają wyobraźnię :wyszczerzony:

I tak pewnie przyjadę obejrzeć tyle że poza sezonem.

Tadeusz - 2021-12-31, 15:53

Mazury24eu

Nie wyobrażaliśmy sobie końca roku, bez kolejnego odcinka Mazurskich Opowieści, oczywiście z Tadeuszem Sakowskim w roli głównej. Tym razem Tadeusz zabierze nas nas w opowieści nad jezioro Wesołek... Gdzie jak się później okaże... uwielbiała przebywać i tworzyć Agnieszka Osiecka.

Jest to pierwszy materiał nagrany w sezonie 2021... A z nazwą Wesołek, kojarzy nam się i marzy rok 2022... Niech będzie piękny, wesołkowy i jak najczęściej spędzany na Mazurach...

A ja ze swej strony składam kolegom podróżnikom życzenia szczęśliwego Nowego Roku.

daro35 - 2021-12-31, 17:20

Dzięki Tadeusz za te opowieści o mych stronach,robisz to wyśmienicie,zresztą jak zwykle,leci zasłużony :pifko do Siego Roku :spoko
Wojciechu - 2021-12-31, 19:00

Kilka lat temu przekonany byłem, że Warmia i Mazury to dobre miejsce, tylko dla ludzi ze sprzetem pływającym. Dziś zdecydowanie zmieniłem zdanie. Na jednym ze zlotów przysłuchiwałem się opowieciom Tadeusza o tych krainach. Pomyślałem wtedy - skoro gość się tak ekscytuje - to może coś w tym jest. Staram się, raz w roku odwiedzać ten kolejny cudowny zakątek naszego kraju. Jest moda na trasę - od latani do latarni moskiej. Może warto otorzyć nowy szlak turstyczny - trasa Gawęd Mazurskich Tadeusza. Tego Wam życzę w tym Nowym Roku 2022.

p.s. Pamiętajcie o Grunwaldzie - kapitalna impreza. ;)

Tadeusz - 2022-01-07, 11:32

Redakcja portalu "Mazury24" umieszcza również ciekawe artykuły, które przybliżają nam tę piękną krainę. Pokazują wszystkie aspekty jej życia.

Namawiam do lektury poniższego materiału.

Myślę, że dla turystów, jakimi jest przynajmniej duża część kolegów na forum. będzie to lektura ciekawa. Dotyczy ona kataklizmu jaki dotknął Mazury w roku 2002 i o którym opowiadam w filmie na zakończenie artykułu.

Drugi artykuł dotyczy śluzy między jeziorami Nidzkim i Bełdanami.

Pozdrawiam sympatycznych włóczęgów. :szeroki_usmiech

https://mazury24.eu/aktualnosci/20-lat-temu-potezna-wichura-spustoszyla-czesc-mazur,13538?fbclid=IwAR3BOQyhZoDSwcPNiK5jnkklrUyP6FOl3lrEM3ptjolkX8O4xfNhiq2ihvE

https://mazury24.eu/aktualnosci/mazurskie-opowiesci-tadeusza-sakowskiego-posluchajcie-historii-sluzy-guzianka,13539?fbclid=IwAR2GT-nT4l7Ldzknu0yTL7yuF86HTo7AFvof_yFU84CtclASUMAbZ6AyTs8

Comsio - 2022-01-07, 19:31

Tadziu pozwolisz że i ja poklikam. :mikolaj
Tego dnia wyjechaliśmy z Bryzgiela Jez Wigry.
Pogoda się zapowiadała, :-/ a że staliśmy na samym dole, decyzja ewakuacja, puki jest jeszcze czas.
W tamtym roku miałem zestaw Opel Frontera + Knaus Mustang.

Wdrapałem się na górę, po czym już zaczynało duć ,ruszyłem w kierunku puszczy, na początku puszczy drzewa były troszkę dalej od drogi, zostajemy tu przeczekamy.
Byłem ze swoją całą familią, starałem się panować nad sytuacją,ale przy tych większych podmuchach miałem pietra :mikolaj

Po zadymie ruszyliśmy w stronę Augustowa, w Wigrach dostaliśmy info co się stało na Mazurach. :(

Brat - 2022-01-07, 21:38

Tadziu... wielkiś! Szczególnie w swej miłości do Mazur... :pifko
Tadeusz - 2022-01-08, 22:51

Oto najnowszy materiał portalu MAZURY24. Zapraszam. :szeroki_usmiech

Z tym porównaniem do K. Czubówny to chłopaki poszaleli. :haha:
----------------------------------------------------------------------------------------------
Mazury24

Mamy dobre wieści - przed Wami kolejny odcinek... Mazurskich Opowieści 🙂
W kolejnym odcinku mazurskich opowieści, nasza ulubiona, męska wersja Krystyny Czubówny, czyli Tadeusz Sakowski opowie nam o śluzie Karwik. Przez większość materiału możecie spoglądać na śluzę z lotu ptaka i poznać ją z innej wysokości... Choć wiemy, że najlepiej poznawać ją z poziomu 0 m nad poziomem jeziora 🙂
Miłego oglądania, więcej filmów z Tadeuszem i nie tylko - https://mazury24.eu/video/mazurskie-opowiesci/1

Tadeusz - 2022-01-11, 14:39

Zapraszam do lektury artykułu na portalu Mazury24, dotyczącego powyższego tematu gawędy.

https://mazury24.eu/aktualnosci/mazurskie-opowiesci-poznaj-historie-sluzy-karwik,13544?fbclid=IwAR286_oIkBz_6Wc2H4h0-cJdVogUemKV3Rn6tyRwztcKkKhE57MeqG-cago

grzegorz_wol - 2022-01-11, 20:22

Tak patrzę na mapę i ta trasa na kajak .... całkiem całkiem jest.

Już prawie czuje mentalnie ból barków i grzbietu... :ok

Tadeusz - 2022-01-22, 13:04

Do przeczytania artykuł na portalu Mazury24.

https://mazury24.eu/aktualnosci/to-warto-zobaczyc-niesamowity-kamienny-park-niedaleko-reszla,13602?fbclid=IwAR0XNxEiuO7eJqXwHWE7Az_xUrIj9zsFFzl50zJ2O2GYURcsRErpLtybHoI

Tadeusz - 2022-02-16, 10:52

Zapraszam na wizytę u Poety.

Tadeusz - 2022-02-16, 17:34

Opowiadam o Sapinie, urokliwej, dzikiej rzece, idealnej dla kajakarzy, a nawet żeglarzy na małych jednostkach. Jest o śluzie w Przerwankach i jeziorze Gołdapiwo. Zapraszam. :ok

Tadeusz - 2022-02-18, 12:04

Na portalu napisali:

Mazury24
·
W dzisiejszym odcinku Tadeusz opowie nam o mogile poległych podczas I w.ś. w Pieczarkach oraz o początkach swojej fascynacji historią Mazur i jej mieszkańców. Jeśli interesujecie się historią tego regionu koniecznie musicie zobaczyć ten materiał, a być może kiedyś, odwiedzić to miejsce.
więcej Mazurskich Opowieści - https://mazury24.eu/video/mazurskie-opowiesci/1

Tadeusz - 2022-02-18, 12:17

Kawałek historii kanałów mazurskich przekazuję wodniakom i karawaningowcom, którzy coraz częściej zawijają do tej pięknej krainy.
Pozdrawiam miłośników podróży i przygody.

Mazury24

Żeglując i pływając po Mazurach, dopływając do kanałów raczej nie tryskamy energią. Zapominamy jednak, że gdyby nie one - Mazury nie byłyby tak cudowne i niepowtarzalne. Dzięki nim, możemy przepłynąć od Węgorzewa do Piszu (jezioro Roś) lub Jaśkowa (jezioro Nidzkie). Troszkę o ich powstaniu oraz o szczególnym miejscu jakim jest kanał Kula, w dzisiejszej Mazurskiej Opowieści opowie, jak zwykle Tadeusz Sakowski.

Tadeusz - 2022-03-04, 10:09

Ta opowieść jest smętna w nastroju ale z nutką optymizmu. Przebija z niej wiara, że w ludziach jest jeszcze wiele dobra.
Polecam również artykuł na ten temat również okraszony moją gawędą:
https://mazury24.eu/.../historyczne-mauzoleum-na-mazurach...

Mazury24

1 marca 2020
·
W kolejnym odcinku Mazurskich Opowieści, udaliśmy się z Tadeuszem Sakowskim do Sztynortu i Mauzoleum Lehndorffów. Poznajcie troszkę historii i odczuć, które pojawiają się w tym miejscu. Historia Mazur jest na prawdę ciekawa.

Tadeusz - 2022-03-05, 12:06

Rozmawiamy z Sebastianem o frajdzie jaką na Mazurach daje rower. To dzięki rowerowym wycieczkom poznawałem Mazury dokładniej i dalej od szlaków żeglarskich.

----------------------------------------------------
Mazury24

14 godz.
·
W dzisiejszym odcinku Mazurskich Opowieści - Tadeusz z Sebastianem porozmawiają o Mazurach. Dowiecie się, że są tutaj setki miejsc, które potrafią zaskoczyć swoją historią. Będąc praktycznie w każdym porcie, można zobaczyć lub odkryć cząstkę Mazur. Nie da się ich poznać bez rozmów z mieszkańcami, bez spacerów i wypraw rowerowych, chociaż dzięki takim materiałom będzie Wam dużo łatwiej...
Materiał nagrano dzięki gościnności portu Tło dla Mew w Rydzewie, nad jeziorem Bocznym.
Więcej Mazurskich Opowieści https://www.youtube.com/watch?v=Hgb2hgDQvpE

Tadeusz - 2022-03-29, 18:05

Kochane Mazury...
Dziś wracamy nad jezioro Mokre, na pole namiotowe "U Krzysia". Tym razem jest to spotkanie muzyczne.
Pozdrawiam Genię i Krzysztofa. Już marzę o spotkaniu z gitarą rzy ognisku.

Jerzykowi dziękuję za wdzięczne towarzystwo.

-------------------------------------------------------------

Mazury24

W dzisiejszym odcinku będzie więcej śpiewania, niż mówienia... ale warto poznać miejsce gdzie gospodarz zaprasza nas do ogniska chodząc i grając na gitarze. Warto poznać ludzi, którzy z Mazurami obchodzą się tak szlachetnie i pięknie. W końcu warto odkryć miejsca, w których klimat przechodzi nasze najśmielsze oczekiwania... Posłuchajcie sami 🙂
Pole Namiotowe ,,U Krzysia” jest urokliwym miejscem w samym sercu Mazurskiego Parku Krajobrazowego. Pole położone jest nad brzegiem Jeziora Mokrego, na którym znajduje się 5 pięknych wysp. Jezioro ,,Mokre" wchodzi w skład szlaku kajakowego rzeki Krutynia, co daje możliwość rozpoczęcia spływu bezpośrednio z naszego Pola Namiotowego.

Tadeusz - 2022-03-30, 12:19

Polecam artykuł o pomyśle na połączenie jezior Niegocin i Śniardwy. To stary pomysł, jeszcze z czasów gdy rządzili tą ziemią Niemcy, ale ja przypomniałem go w jednej z moich gawęd. :spoko

https://mazury24.eu/aktualnosci/petla-mazurska-moze-jeziora-polaczycpochylnia,13802?fbclid=IwAR1Xi4okUWiNYyiMMytvdmdPlnia8ixH3W0rHete-073XqUAxkO8Yq3fzbc

grzegorz_wol - 2022-03-31, 07:59

Podzielam Twoje dylematy wyrażone na końcu filmu Tadeuszu.

Czy wszystkie rejony trzeba komercjalizować?

Obok siebie mam kilka urokliwych rzeczek.

Kiedy pływam kajakiem mijam bobry, niezliczoną ilość ptaków a ciekawskie ryby podpływają do wyciągniętych palców ręki.

Kiedy usiłuje wyminąć łabędzie czy kaki to często uciekają na skrzydłach do przodu ale jakoś w końcu znajdujemy jakieś miejsce gdzie można się bez większego stresu wyminąć.

Zastanawiam się jednak gdzie uciekają gdy kajakami zajęta jest cała rzeka?

Latem a zwłaszcza w weekend płynie kajak za kajakiem.

Krzyki, nawoływania, pijackie śpiewy niosą po okolicy jasny przekaz teraz rządzi tu władca przyrody - człowiek.

Pytałem się znajomych spływających kilkakrotnie spływami zorganizowanymi czy widzieli bobra lub zimorodka na Piławie? Nigdy im się nie przytrafiło.

Jeśli pływam latem to staram się wypłynąć wieczorem gdy tabuny się przetoczą a przyroda wraca do domu. Mam świadomość że i ja zakłócam zasłużony w ten dzień spokój mieszkańcom okolic rzeki więc robię to rzadko.
Latem staram się pływać w miejscach mało popularnych.

Czy warto takie miejsca jak te na filmiku udrażniać?

Pytanie kto co zyska a kto co straci?

Przyroda w takich sytuacjach prawie zawsze traci.

Tadeusz - 2022-03-31, 10:01

grzegorz_wol napisał/a:
Czy warto takie miejsca jak te na filmiku udrażniać?

Pytanie kto co zyska a kto co straci?

Przyroda w takich sytuacjach prawie zawsze traci.

Otóż to.

Grzesiu, ukochałem tę krainę jako 13-letni chłopak. Była ona wówczas prawie dzika. Nawet ludzie byli inni.

W moich gawędach bywa, że wkładam kij w mrowisko i czynie to świadomie. zatroskany nadmiarem komercyjnych inwestycji.

Ja, tak jak Ty, kocham przyrodę w stanie dzikim, kocham ciszę i naturalne piękno.

To dlatego lubię opowiadać o krainie, w której jeszcze zachowało sie trochę naturalnego czaru. :spoko

Tadeusz - 2022-04-02, 18:20

Szeroki Ostrów – tajemnicze i opuszczone miejsce na Mazurach

"Szeroki Ostrów jest największą wyspą na jeziorze Śniardwy, leżącą w południowej części akwenu, połączona z lądem groblą. Niegdyś funkcjonowała tu wieś, tętniło życie. Dziś to miejsce opuszczone i niestety bardzo często zanieczyszczane. Posłuchajcie opowieści Tadeusza Sakowskiego o tajemnicach Szerokiego Ostrowa.

Szeroki Ostrów, największa z 8 wysp jeziora Śniardwy, to unikatowe miejsce na mapie Mazur. Leży w południowej części Śniardw i połączona jest z lądem groblą usypaną w roku 1943, dlatego też bywa nazywana półwyspem."

https://mazury24.eu/aktualnosci/szeroki-ostrow-tajemnicze-i-opuszczone-miejsce-na-mazurach,13803?fbclid=IwAR2bdoSk_6Y4u1dUcpBDhYiZLpV8-R_4RNH3XB5oAbVdEL1yFHP1daBJDiA

Tadeusz - 2022-04-04, 15:20

Dla miłosników historii, ale również kultury i sztuki przeznaczyłem tę gawędę. Myślałem nie tylko o żeglarzach , ale również o karawaningowcach którym Mazury staja się coraz bliższe.

----------------------------------------------------------------

Mazury24

W dzisiejszym odcinku Mazurskich Opowieści Tadeusz opowie o o pałacu Lehndorffów w Sztynorcie. Przybliży wam historię, losy rodziny i wspomni o remoncie i planach na ten piękny pałac - miłego oglądania.
więcej filmów z Tadeuszem https://mazury24.eu/video/mazurskie-opowiesci/1

Tadeusz - 2022-04-05, 12:00

Jeśli Mazury i poezja, to stolicą jest Pranie.

https://mazury24.eu/aktualnosci/jesli-mazury-to-poezja-to-stolica-jest-pranie,13794

Tadeusz - 2022-04-07, 10:28

Polecam kolegom ten kawałek historii. Szczególnie tym sposród Was, dla których historia ma znaczenie jako lekcja dla przyszłych pokoleń.
-------------------------------------------

]Mazury24
·
W dzisiejszym odcinku Mazurskich Opowieści zostajemy w Sztynorcie, przy pałacu Lehndorffów. Tadeusz przybliży nam historię hrabiego Heinricha Lehndorffa, który brał udział w przygotowaniach do zamachu na Adolfa Hitlera podczas II w.ś. Materiał szczególnie ciekawy dla miłośników historii. Polecamy.
więcej Mazurskich Opowieści
- https://mazury24.eu/video/mazurskie-opowiesci/1

Tadeusz - 2022-04-08, 10:59

Jeśli kamper lub przyczepka, służące do podróży dla przyjemności i wypoczynku, mają pomóc nam także poznawać oprócz piekna krajobrazu również historię i obiekty z nią zwiazane to mozemy mówić o spełnieniu wszystkich korzyści jakie daje nam karawaning.

Polecam zatem artykuł na portalu Mazury24:

https://mazury24.eu/aktualnosci/tajemnice-palacu-w-sztynorcie-o-tym-mogliscie-nie-wiedziec,13824?fbclid=IwAR0XHA3bWQy2XOtW_hNnl9IW7zIHHQzewU5W-LNEw-zYbmkIOA2du8pwQYk

Tadeusz - 2022-04-17, 11:43

Polecam miłośnikom Mazur, ale też historii, poniższy artykuł na portalu Mazury24.

------------------------------------------------------------------

Mazury24

W dawnych Prusach Wschodnich (Mazurach) postać niezwykła. Heinrich von Lehndorff przywrócił pałac w Sztynorcie do życia, a w czasie II wojny światowej zaangażował się w działalność opozycyjną wobec Adolfa Hitlera. O nim właśnie opowiada Tadeusz Sakowskim w kolejnym odcinku Mazurskich Opowieści.

https://mazury24.eu/aktualnosci/heinrich-von-lehndorff-ostatni-wlasciciel-palacu-w-sztynorcie,13846?fbclid=IwAR2f9_KUB4IWb8frHq6HuayKXPjtSWS4InX0RWuMP6r76imGfFjkxVzrus0

Tadeusz - 2022-09-14, 18:37

Znikłem z forum tak jak z innych portali i stron. Nie wiem na jak długo, zapewne wrócę tu gdy moja Halszka odzyska zdrowie na tyle, że znów będziemy cieszyć się życiem i towarzystwem przyjaciół i kolegów, znów ruszyć przed siebie kamperem i chłonąć piękno naszego kraju.
Mój ulubiony portal Mazury24 umieścił moją gawędę nagraną wcześniej, zanim los skrzywdził moją Halszkę i zanim, zajęty dbaniem o nią, zamilkłem dla innych.
Dziś wróciłem by tę gawędę Wam udostępnić i przynajmniej tak się przypomnieć.

---------------

]Mazury24eu

W kolejnym odcinku, nagranym jeszcze w sezonie 2021, wraz z Tadeuszem Sakowskim dotarliśmy do Rapy, pod prawdziwą piramidę. Wiąże się z nią wspaniała historia, której koniecznie należy wysłuchać. Miłego odkrywania Mazur i ich historii...

Brat - 2022-09-14, 19:03

Siedzimy właśnie na Drapaczu i wspominamy... szkoda, że nie ma Was w pobliżu.
Do zobaczenia wkrótce!

Tadeusz - 2022-10-01, 11:41

Podróżników interesują dzieje ciekawych obiektów. przedstawiam zatem jeden z nich. :szeroki_usmiech

https://mazury24.eu/aktualnosci/rozpoczyna-sie-remont-sluzy-karwik-na-mazurach-warto-poznac-jej-historie,14313?fbclid=IwAR2-QehR2D9vd4untcFwOmgjlEStgo3Lzjqi8KWUfWGZjyPe5hsR2b1zZNU

daro35 - 2022-10-23, 20:49

Wszystkie kanały będą wyremontowane,dostali kasę I super bo wyglądało to coraz gorzej,dla odetchnienia i wyciszenia zapraszam do siebie,pamiętaj.
Tadeusz - 2022-10-24, 20:55

daro35 napisał/a:
zapraszam do siebie,pamiętaj.

:) Pamiętam. Będzie okazja przy nagrywaniu następnych gawęd.

Tadeusz - 2022-10-31, 20:58

Mazury24

·
Przypominając miejsca na Mazurach związane z okresem Wszystkich Świętych, nie sposób pominąć tej wyjątkowej budowli, która obecnie jest odnawiana.
Neogotycka budowla, jedna z najciekawszych architektonicznych pamiątek pozostawionych na Mazurach przez wschodniopruski ród Lehndorffów, przechodzi renowację.
Wiemy, jaka będzie jej funkcja po remoncie. Opowiada o tym Tadeusz Sakowski w kolejnej odsłownie Mazurskich Opowieści.

https://mazury24.eu/aktualnosci/historyczne-mauzoleum-na-mazurach-zostanie-otwarte-dla-zeglarzy,13727

Skorpion - 2022-10-31, 21:39

Nie chodzi https://mazury24.eu/.../historyczne-mauzoleum-na-mazurach... 404 - Nie znaleziono strony.
mischka - 2022-11-01, 07:43

Teraz powinno być dobrze :spoko
https://mazury24.eu/aktualnosci/historyczne-mauzoleum-na-mazurach-zostanie-otwarte-dla-zeglarzy,13727

Tadeusz - 2022-11-17, 17:03

Ten rok był dla nas bardzo trudny, bez podróży, przygód i towarzystwa fajnych udzi. Jednak wreszcie odwiedziłem Mazury na uroczystym zakończeniu sezonu zeglarskiego. W doborowym towarzystwie przyjaciół z Redakcji Mazury 24 i żeglarzy oraz miłośników tej pięknej krainy, spędziłem trzy dni w atmosferze do której tak bardzo tęskniłem.
Przy okazji znów pogawędziliśmy z Sebastianem przed kamerą.

-----------------------------------

Mazury24

W sezonie 2022 udało nam się nagrać tylko dwa materiały z Tadeuszem. Dziś pierwszy z nich o Rynie i historii Mazur, o powstawaniu jezior rynnowych... oraz jak to zwykle bywa podczas rozmów z Tadeuszem Sakowskim - dziesiątki ciekawostek o tym pięknym regionie. Polecamy 🙂
Więcej materiałów z Tadeuszem https://mazury24.eu/video/mazurskie-opowiesci/1

Tadeusz - 2022-11-19, 15:25

Zapraszam miłosników podrózy i historii ziemi mazurskiej na portal Mazury24.

Ukazał się artykuł nawiązujący do naszej opowieści o Rynie oraz ciekawostkach regionu:

https://mazury24.eu/aktualnosci/tadeusz-sakowski-o-historii-rynu-i-mazurach-zobacz-nasz-material-filmowy,14416?fbclid=IwAR32soE6yNDTLY7erpDnxRHTtubqjADzKqYqMCablNBGsehhtta50FDyUjc

Tadeusz - 2022-11-19, 20:39

Mazury24

Po imprezie Mazury24 kończącej sezon 2022 w Bocianim Gnieździe, z Tadeuszem rozmawiał Artur (wyjątkowo ochrypnięty). Rozmowa ogólna o planach, Mazurach i żeglarstwie. Sprawne ucho wychwyci troszkę ciekawostek. Niestety po 30% rozmowy mikrofony przestał działać, więc sam materiał kończy się bez żadnej puenty 🙂 Warto jednak posłuchać...
więcej takich materiałów (nie urwanych w połowie) https://mazury24.eu/video/mazurskie-opowiesci/1

Sławcio - 2022-11-25, 23:23

Oglądam i podziwiam.
Ogrom wiedzy i pracy przy tych filmach.
Dziękuję. :brawo:

Tadeusz - 2023-02-15, 10:53

Miasto Ryn, obchodzić będzie w tym roku 300-lecie otrzymania praw miejskich.
Przygotowuje się w związku z tym wiele imprez i atrakcji.

Artykuł na ten temat zakończony moją gawędą można przeczytać tu:

https://mazury24.eu/aktualnosci/tak-promuje-sie-ryn-na-mazurach-o-tym-miescie-bedzie-glosno,14586?fbclid=IwAR0YQnoWo1IRrtsuL2D_phO8QlRId4GcKAgSZNhEkJuzSp98nce19dW48es

Tadeusz - 2023-03-21, 21:18

Dopadają nas smutki.
Wraz z naszy forumowym Kolegą, Jerzykiem, przedstawiliśmy Wam onegdaj postać nietuzinkową.
Właściciel pola namiotowego nad jeziorem Mokrym, Krzysztof, witający gosci przy ognisku z gitarą. Jego repertuar ballad jest imponujący.

Staliśmy się częstymi gośćmi na polu namiotowym :U Krzysia".

Niestety, Krzysztof przeszedł udar niedokrwienny i przebywa obecnie na rehabilitacji w szpitalu w Węgorzewie. Potrzebna jest pomoc finansowa na długotrwałą i kosztowną rehabilitację.

Przypominam nadawany na żywo program z Krzysiem i podaję link do akcji pomocy Krzysztofowi:

https://sedeka.pl/opp/sadlowski-krzysztof

Przypominam ten reportaż na żywo.

Jerzyk - 2023-03-22, 12:10

Bawiliśmy się u Krzysia świetnie…. Teraz przyszedł czas na sprawdzenie co dla kogo oznacza słowo ‚przyjaźń…” mamy link do akcji pomocy, jeśli ktoś ma taką wolę, to mamy też nr konta bezpośrednio Krzysztofa…. ( priv). Czas jest istotnym elementem rehabilitacji, a kolejki na NFZ długie…pokażmy, że nie jest sam ….
Tadeusz - 2023-04-26, 17:10

https://www.facebook.com/...tab&stack_idx=0
daro35 - 2023-05-09, 22:34

:czesc :brawo
Tadeusz - 2023-05-23, 17:21

Cieszy mnie możliwość powrotu do naszych gawęd mazurskich. W tej spontanicznej gawędzie trzykrotnie się przejęzyczyłem. Przepraszam i proszę o wybaczenie. Niewyraźnie wymówiłem nazwę Dzierzgonia, Napoleona przeniosłem do innej epoki przez zwykłe przejęzyczenie i pierwszy rozbiór Polski opóźniłem o 20 lat. Wybaczcie moje potknięcia. Tak to bywa, gdy snuje się opowieści po znojnej nocy na uroczystej inauguracji nowego sezonu żeglarskiego.😀😍

Mazury24

Przed nami sezon 2023 i... ambitne plany wielu rozmów z Tadeuszem Sakowskim w cyklu "Mazurskie Opowieści". Podczas rozpoczęciu sezonu przez w kwietniu w Rynie, udało nam się porozmawiać z Tadeuszem i ustalić tematykę nagrań na tegoroczne lato.
Jednocześnie przed Wami ważny i ciekawy odcinek historii Mazur związany z Iławą i Warmią. Dowiecie się m.in. dlaczego Iława i jezioro Jeziorak powinna być traktowana jako Mazury... więcej nie zdradzamy - zapraszamy do oglądania... i życzcie nam szczęścia w realizacji kolejnych odcinków latem.

Tadeusz - 2023-10-14, 18:07

Mimo naszych problemów zdrowotnych, wzięliśmy z Halszką udzial w uroczystości zakończenia sezonu żeglarskiego. Nagraliśmy następne gawędy niejako przy okazji spotkania z żeglarzami i wykonawcami żeglarskich utworów muzycznych.
Tak oto redakcja Mazury24 zaprezentowała ostatnią gawędę.

Mazury24

W dzisiejszym odcinku Mazurskich Opowieści, niezastąpiony Tadeusz Sakowski przypomni Wam historię tego regionu oraz wyjaśni pochodzenie nazwy Mazury. Z pewnością tego co usłyszycie się nie spodziewacie 🙂 Miłego wysłuchania historii...

mirek67 - 2023-10-14, 18:20

Panie Tadeuszu jak zawsze Szacun, super, :spoko
Tadeusz - 2023-10-16, 14:16

Mazury24

·
W dzisiejszym odcinku Tadeusz powróci do swoich początków na Mazurach, opowie jak łatwo się w nich zakochać i jak żeglarstwo wpływa na człowieka. Zapowie też cykl materiałów, które będzie z nami tworzył przez zimę. Zapraszamy.

daro35 - 2023-10-18, 06:07

No to zabieram się za słuchanie :kawka: :spoko pozdrawiamy,więc pomału wszystko wraca na właściwe tory :brawo :gratulacje :zdrowie
Tadeusz - 2023-10-24, 15:33

Polecam artykuł na stronie portalu Mazury24. eu:

https://mazury24.eu/aktualnosci/tadeusz-sakowski-dlaczego-mozna-zakochac-sie-w-mazurach,15242?fbclid=IwAR3G9Cqw3ZaxjO-plHECAVSLnV6HFUfeOD3ubwfx1ifdGKrl1ENljF1HEvk

Tadeusz - 2024-09-11, 10:05

Wznowiliśmy podróże po Mazurach z redakcją Mazury24. Nagraliśmy nowe materiały Które, mam nadzieję, zostaną życzliwie przyjęte przez kolegów.

------------------

Mazury24

Mamy dobre wieści... Wracają Mazurskie Opowieści. W roli głównej niezastąpiony Tadeusz Sakowski, który w sezonie 2024 nagrał z nami kolejne kilkanaście odcinków.
Dzisiaj opowieść o cmentarzu rodziny Ublick w Ubliku. Dookoła wiele jezior, w tym dwa najważniejsze - Ublik Wielki i Ublik Mały. O ich połączeniu pod groblą w tym materiale będzie wzmianka, więcej w kolejnym odcinku. Odkrywanie Mazur z Tadeusz Sakowski to zaszczyt i wielka przyjemność - przekonajcie się sami.
#Mazury #opowiesci #historia #Mazury24 #Ublik

Tadeusz - 2024-09-26, 18:49

Mazury24
·
W kolejny odcinku Mazurskich Opowieści dalej znajdujemy się przy jeziorach Ublik Wielki i Mały. Kiedyś to było jedno jezioro Ublik, ale powstanie linii kolejowej rozdzieliło groblą, jedno jeziora na dwa mniejsze.
Dziś po linii kolejowej nie ma już śladu, groblą można przejachać samochodem... a sam kanał / tunel pod groblą to znakomita atrakcja podczas spływu kajakiem, lub pomysł na odwiedziny podczas przejażdżki rowerowej.

[/b]

Tadeusz - 2024-10-08, 08:19

Kolejne środki finansowe na odbudowę pałacu w Sztynorcie. Co dalej z tym zabytkiem?

Polecam ciekawy artykuł na końcu którego jest moja gawęda o pałacu.

https://mazury24.eu/aktualnosci/kolejne-srodki-finansowe-na-odbudowe-palacu-w-sztynorcie-co-dalej-z-tym-zabytkiem,16013?fbclid=IwY2xjawFxqzxleHRuA2FlbQIxMQABHcWeZyIO764iAbUUrEqT5-sJyXmsKlaMbqJTIFCut35JPfmdzQVcgqCTjA_aem_NqCPHA69V9QXVvZ-XCL5nw

Tadeusz - 2024-10-27, 21:42

Jeśli macie ochotę wrócić w dziedzinie kultury aż do przełomu lat 60-tych i 70-tych to polecam audycję Radia Rzeszów przypominającą ówczesną piosenkę studencką i kabaretową.

https://www.youtube.com/w...1ZzaH0A&t=2423s

Mnie tam również znajdziecie. :szeroki_usmiech

Tadeusz - 2024-12-02, 14:15

Wraz z Sebastianem odwiedziliśmy piękny zakątek Mazur.

Tadeusz - 2024-12-03, 13:20

Oto link do artykułu o pięknej zatoce:

https://mazury24.eu/aktualnosci/poznajcie-tajemnice-zatoki-skonal-z-tadeuszem-sakowskim,16127?fbclid=IwY2xjawG71HJleHRuA2FlbQIxMAABHTOJ4vU-Ho3KUk-NasrbZprQSokz0JXsy8hA3mTfCkMCp5zBcgB_XNq51w_aem_KsjdCbZijUcttsr63Nu28A

Tadeusz - 2024-12-04, 09:08

Wraz z Sebastianem dotarliśmy ponownie nad jezioro Śniardwy. Tym razem jesteśmy na południowo-zachodnim brzegu i zmierzamy na półwysep Zagon gdzie przed 56-ciu laty odkryłem ślady zaginionej wioski o tej samej nazwie - Sagon. Pisownia niemiecka a czytamy: Zagon.

Mazury24

W kolejnym odcinku Mazurskich Opowieści Tadeusz Sakowski z pomostu nad jeziorem Śniardwy, przy bindudze Trzy Sosny, opowie o miejscu w którym nagrywano materiał o jeziorze Śniardwy i Kaczerajno, zaprosi też na kolejny materiał o półwyspie i wsi Sagon - zapraszamy 🙂
#Mazury #historia #Mazury24 #Śniardwy #MazurskieOpowieści

Tadeusz - 2024-12-05, 13:44

Dotarliśmy do miejsca magicznego. Przed 56-ciu laty odkryłem to miejsce zarośnięte wysoką trawą, gdzieś w sercu Puszczy Piskiej. To właśnie tu zapaliła się iskra dociekliwości i ogromnej ciekawości losów tej krainy i ludzi tu żyjących na przestrzeni wieków.

Mazury24

·
Dzisiaj kontynuacja wczorajszego odcinka Mazurskich Opowieści z Tadeuszem Sakowskim. Niedaleko bindugi Trzy Sosny, znajduje się niewielki cmentarzy (już tylko z jednym grobem), niemy świadek historii i pozostałość po wsi Sagon 🌲🌿🎚🏡
Szczególnie polecamy miłośnikom historii i... plotce o grobie hrabiny 😉
#Mazury #Mazury24 #MazurskieOpowiesci #historia #wieś #Sagon

Tadeusz - 2024-12-07, 11:10

Poniżej podaję link do artykułu o zatoce pięknej i lubianej przez żeglarzy.

https://mazury24.eu/aktualnosci/poznajcie-tajemnice-zatoki-skonal-z-tadeuszem-sakowskim,16127?fbclid=IwY2xjawHA_VlleHRuA2FlbQIxMAABHbNVnUp5qgGZAgMLu02g6Y2VF5KOFb6ejZQS1FoiKJ6jSOy1gZZ-mhWFvA_aem_jTpRAQDMh-B_Vy4P-JjkCg

Tadeusz - 2024-12-08, 08:26

Tojest opowieść omiejscu dla mnie szczególnym. Opowiadam dlaczego.

Mazury24

·
Dalej z Tadeuszem Sakowskim z cyklu "Mazurskie Opowieści" jesteśmy w okolicy jezior Śniardwy i Seksty 😁🌲🌾🌤⛵️⚓️ Dziś miejsce, gdzie zaczęła się miłość, oczarowanie, zachwyt Mazurami u Tadeusza 🥰 Niewielka polana przy jeziorze Kaczerajno (zatoka jeziora Seksy/Śniardwy), gdzie jeszcze kiedyś była wyspa Kaczor. Miejsce urokliwe, troszkę zapomniane i... Tadeusz wcale Was nie namawia na dopłynięcie tutaj 🙂
#Mazury #Mazury24 #Kaczerajno #szlakWJM #MazurskieOpowieści #Seksty #żeglowanie #nadziko

Tadeusz - 2024-12-12, 15:30

Są na Mazurach miejsca szczególne. Takim miejscem, ze względu na ogromną wartość przyrodniczą, jest Jezioro Łuknajno.
Dla ryb z Jeziora Śniardwy jest tarliskiem, dla ptaków ostoją a dla nas oazą spokoju.

Mazury24
·
W dzisiejszym odcinku Mazurskich Opowieści, Tadeusz Sakowski opowie o jezioro Łuknajno, na którego terenie znajduje się rezerwat łabędzia niemego 😍🌲🌾💧🦆🦅🦢
Leży ono niedaleko jeziora Śniardwy i Mikołajskiego, jest też widoczne z drogi pomiędzy Rynem/Giżyckiem, a Mikołajkami. Tadeusz przybliży Wam urok tego jeziora, dowiecie się też, że mimo połączenia z jeziorem Śniardwy, nie należy na nie wpływać - miłego oglądania 🙂
Lekkie sprostowanie Tadeusza - jezioro ma 680, a nie 68 hektarów 🙂
#Mazury #przyroda #rezerwat #Mazury24 #Łuknajno #ptaki

Tadeusz - 2024-12-15, 11:16

Kocham to jezioro od prawie 60 - ciu lat gdy jako dorosły już żeglarz po raz pierwszy wpłynąłem nań omegą, drewnianą, słomkową, po pokonaniu Narwi, Pisy, jeziora Roś i kanału Jeglińskiego. Śniardwy zauroczyły mnie i to zauroczenie trwa.

Mazury24

W kolejnym odcinku Mazurskich Opowieści znowu o jeziorze Śniardwy, tym razem widzianym z wieży widokowiej przy folwarku Łuknajno, leżącym na północnym brzegu jeziora 😉🥰🌾🌤⚓️🛟⛵️🚤
W opowieści kilka faktów, informacje o niebezpiecznych miejscach na Śniardwach oraz wspomnienie jednego dużego sztormu...
#Mazury #jeziora #szlakWJM #MazurskieOpowieści #Śniardwy

Tadeusz - 2024-12-18, 19:55

Mazury24

Kolejny odcinek Mazurskich Opowieści nagrany w porcie Tło dla Mew, traktuje o historii i zdobywaniu wiedzy o Mazurach. Tadeusz podzieli się z Wami pomysłami jak jej szukać i przytoczy troszkę faktów. Możecie być zaskoczeni 🧐🌤🌾⚓️
#MazurskieOpowieści #Mazury #Rydzewo #historia #Mazury24

Tadeusz - 2024-12-29, 18:55

W tym odcinku gawędzimy sobie na jachcie motorowym na jeziorze Kisajno. z pięcioosobowej redakcji portalu Mazury24 brakuje na filmie dwóch kolegów - Arka i Sebastiana który pełni tu rolę operatora. Jest to rozmowa trzech pokoleń żeglarzy.

Mazury24

Dzisiejszy odcinek Mazurskich Opowieści to krótka pogadanka Tadeusza, Artura i Michała 😍🥹🌾🌤💧⚓️🚤
Śmiało można powiedzieć, że w sezonie 2024 te głosy Mazury24 słyszeliście najczęściej. Będzie o tym, czym dla każdego z nas jest żeglarstwo, jak to się zaczynało, a Tadeusz nie byłby sobą, gdyby do rozmowy nie wprowadził historii o... histori. Wszystko nagraliśmy na jeziorze Kisajno, dziękujemy za użyczenie jednostki dla ArcaYacht Giżycko. Wróćmy do pięknej, wrześniowej pogody na Mazurach 🙂

Tadeusz - 2025-01-11, 20:16

W tym odcinku opowiadam o podstawach żeglowania moim młodszym koleżankom i kolegom że środowiska karawaningowego. Odwiedzili nas na Mazurach zainteresowani również żeglowaniem.

Mazury24

·
W kolejnym odcinku Mazurskich Opowieści Tadeusz Sakowski opowie nam o wiatrach... tych żeglarskich, które powodują, że jachtem żaglowym możemy przemierzać Mazury bez używania silnika 🙂 Niby wszyscy żeglarze wiedzą co i jak... ale warto posłuchać 🙂
Przy okazji promocja Mazurskiego Rejsu 2024 🙂 Troszkę późno, ale w czerwcu wyjdzie kolejne wydanie - edycja 2025 🙂