Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Grecja wiosna 2020

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-25, 17:34
Temat postu: Grecja wiosna 2020
Po niedzieli wykup recept,od 4 luty rehabilitacja,i po mału pakowanie,tak by wyjechać koło 1.marca
Zbych ma technikę tzn.akumulator nowy kupiony,wymienione amortyzatory z przodu,przez Muzyka osobiście,bardzo dużo pracy :!:
Auto natankowane zawsze to robimy po powrocie.
Ja zajmuje się planowaniem,jedzeniem,i innymi biurowymi sprawami.
Patrze jak jechać,myśle że pogoda może być różna to trzeba jak najszybciej dojechać do gorących Thermopil,przez jednak Rumunia,troche Serbii,Macedoniia. Potem się zobaczy,może Ewia i gorace Loutro Edipson,sama nie wiem.Myślałam o Bałkanach całych ,ale to pewnie przy powrocie.
Termin co najmniej 2 miesiące,czas pokaże,pogoda,towarzystwo ,no i na ile pozwoli rodzinka ,bo w maju już ostatni dzwonek na prace przy drzewkach,no i zacznie się koszenie traw:haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-25, 17:37

Relacja będzie skromna,czasami tak jak to robi Izola i Andrzej 627,reszta na facebooku :oops: dobrze ze wnuk mnie przymusił,no i założył.
Jestem otwarta na różne podpowiedzi kolegów,odnosnie trasy,oraz tych miejsc których nie znamy :?: :?:
Jak zwykle wszyscy się pukają w głowe,co ja wymyślam,a ja twierdzę,ze wyjazd to lepsza kuracja od lekarstw,oraz starzenia się.Tam będzie już wszystko kwitnąć,pomarańcze będą jeszcze na drzewach,no nie wiadomo jak z nowalijkami,ale damy rade :bajer

KrzySówka - 2020-01-26, 08:38

Życzymy udanego wyjazdu,pogody,zdrowia i wszelkiej radości. My musimy na wyjazd poczekać do drugiej połowy czerwca. :spoko
MILUŚ - 2020-01-26, 15:22

KrzySówka napisał/a:
. My musimy na wyjazd poczekać do drugiej połowy czerwca. :spoko

A my do końca sierpnia jak......dam się przekonać :-P

RODOS - 2020-01-27, 11:17
Temat postu: Grecja 2020.
Witamy !

Do tej pory do Grecji jeździliśmy jesienią - wrzesień, październik i z tego nie rezygnujemy.
W tym roku zamierzamy oglądać kwitnącą Grecję wiosną.
Prosto z Częstochowy po Pielgrzymce Kamperowej (25-26 kwietnia) jedziemy do Grecji.
W planie ponowny objazd – Peloponez i Evia.
Mamy nadzieje na spotkanie na trasie.
Pozdrawiamy Lila i Tadeusz :spoko

Pawko - 2020-01-27, 13:22

Witam wszystkich miłośników Grecji.
Zapowiada się wiosenny tłok, my również chcemy ruszyć na przełomie marzec-kwiecień a w planie Pilion, Peloponez i może Evia.
Miło będzie jeżeli gdzieś na siebie wpadniemy.
Pozdrawiamy

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-27, 22:32

Ja przeglądam Evie,bo znamy tylko północ z Loutro Edipson,no i Erytre.Na poł. był cyklon,czytam relacje x.....
Część nanoszę na maps me ale nie wszystko znajduje.
Rodosy:nie wiem czy się spotkamy,bo my mamy duży ogród,i prace rolne sa najpóźniej w maju,tak jak wy dopiero dojedziecie.Chcemy wracać przez Kupari to może się domówimy :roza: Barbara

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-30, 20:13

RODOS :!: nasz tel.jest na forum,oprócz tego jesteśmy na facebooku,ale nie mamy kontaktu do Was :?: Jeżeli to tajemnica to proszę o PW,lub sms z tel.do nas.My jesteśmy elastyczni.wczoraj ziorałam na Halkidiki bo nie jestem w tej części ekspertem.Znamy to gdzie razem się spotkaliśmy,może uda nam się też tam zawitać,zwłaszcza koło Sarti,bywaliśmy tam ale bez zobaczenia tamtejszych perełek :roza:
drwoy - 2020-01-30, 20:19

Życzę przyjemności. My planujemy wyruszyć we trzy kampery 1 kwietnia.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-01-30, 23:01

Znowu zerkam i znowu mam inny pomysł,Słowacja,Wegry,kawałek Horwacji przez Osiiek,Bosnia koniecznie przełom rzeki Vrbas,Trebinje,Kupari w Horwacji,Potem Czarnogóra i Podgorica,Albania,kawałek SH20,wjazd do Ochrydu,dalej nie wiem Albania,czy do Grecji,ale musi być też nie w sezonie spenetrowane Ksamil,no a potem plaża Drepano w Igumeniście,no i tu nie wiem. :?:
Może pomożesz ty się ,kręcisz po Bałkanach oczywiście chodzi o Bima :bukiet:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-14, 23:00

Bim pomógł dziekuje :kwiatek2 ,kończymy rehabilitacje,ale jeszcze obcinanie drzew nieskończone.Po niedzieli zaczniemy się po mału pakowac bo my się bardzo guzdramy. :haha:
Dzieki wnukowi jestem na faceboku,moge w Grecji dopytywać kto nas zaprosi na 2 Wielkanoce,katolicką i prawosławną.Barbara

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-15, 18:44

Ja nie robię takiej szczegółowej trasy jak Andrzej 627.Po co wszystko zależy od pogody,nastroju,oraz innych przyczyn.Wiem gdzie nam się podoba ,ale nowości też lubimy sprawdzać,a nuż będzie dobry wybór :!:
Wiemy już na 99%gdzie będzie Wielkanoc 12 kwietnia,jeszcze nie wiadomo co z Wielkanocą grecką,tzn,wiem kiedy zapala się świece o 24 w kościele prawosławnym,ale nie wiem gdzie będziemy na pieczeniu barana :kwiatek2

andrzej627 - 2020-02-20, 12:56

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:

Wiemy już na 99%gdzie będzie Wielkanoc 12 kwietnia

Na Boże Narodzenie spotkało się w Hiszpanii 7 załóg z forum. Zobaczymy, ile przybędzie na Wielkanoc do Grecji. :spoko

andrzej627 - 2020-02-20, 20:16

Ja nie robię takiej szczegółowej trasy jak Andrzej 627.Po co wszystko zależy od pogody,nastroju,oraz innych przyczyn.

Moja trasa jest modularna. Niekoniecznie trzeba przejechać ją całą. Można wybrać tylko niektóre etapy, szczególnie, że to jest tylko pierwsza część, do Nafplio. Jak będzie dobra pogoda i dobry nastrój, to przejadę te prawie 3000 km. :spoko

Dodałem jeszcze parę punktów na Półwyspie Agrolidzkim . Trzeba będzie zrobić tam pętelkę wzdłuż wybrzeża, a nie tylko pojechać na plażę Godai. Odkryłem tam kratery w Didymie.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-20, 21:30

Jutro sprawy urzędowe łącznie z dokumentem uprawniającym do głosowania w ambasadzie,bo nigdy nie wiadomo jak będzie w Grecji fajowo,czy nie :bukiet:
Tamtam - 2020-02-21, 20:45

andrzej627 napisał/a:
Ja nie robię takiej szczegółowej trasy jak Andrzej 627.Po co wszystko zależy od pogody,nastroju,oraz innych przyczyn.

Moja trasa jest modularna. Niekoniecznie trzeba przejechać ją całą. Można wybrać tylko niektóre etapy, szczególnie, że to jest tylko pierwsza część, do Nafplio. Jak będzie dobra pogoda i dobry nastrój, to przejadę te prawie 3000 km. :spoko

Dodałem jeszcze parę punktów na Półwyspie Agrolidzkim . Trzeba będzie zrobić tam pętelkę wzdłuż wybrzeża, a nie tylko pojechać na plażę Godai. Odkryłem tam kratery w Didymie.

Ja był olał Psakoudie. Tam nic nie ma. Plaża średnia. W miasteczku jedyne co to biuro podróży w którym możesz porozmawiać po polsku z współwłaścicielką i chętnie Ci powie co gdzie zobaczyć. W jednym ze sklepów pracuje polka która wyszła za greka i też można zapytać co ciekawego w okolicy i które oliwki są dobre. Poza tym to nic szczególnego, kiedyś 10 dni tam mieszkałem we wakacje i miejscowość służyła nam jako baza wypadowa.
Pozdrawiam

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-21, 21:38

Napisałam na PW co to jest Psakudia :?:
Sprawy pomału się finalizuja :oops: mamy zaszczyt wieźć do Nafplio świecę potrzebna na Wielkanoc ,odebrana w sklepie z dewocjonaliami,na prośbe kościoła katolickiego w tym mieście.
Jak zajedziemy to się dowiem o uroczystościach wielkanocnych może ktoś będzie zainteresowany. :kwiatek2
Sprawdziłam miejscowość na Halkidiki,które znam tylko trochę :bajer

andrzej627 - 2020-02-22, 00:55

Tamtam napisał/a:

Ja był olał Psakoudie. Tam nic nie ma. Plaża średnia.

Dzięki za komentarz.

Psakoudia jest po drodze z jednego palca Chalkidiki do drugiego. To co na mapie nazywa się "Psakoudia 630 71 TP", to punkt z mapy Trailer's Park zawierającej 300 "darmowych placów" w Grecji, a więc miejsce na odpoczynek. Wstawiłem go do planu, bo jak będę przejeżdżał koło niego, mogę skręcić na plażę, aby zorientować się jak wygląda. Poza plażą nie miałem zamiaru zatrzymywać się w tej miejscowości.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-22, 17:19

Próba wstawiania ot z telefonu,przez chmure na forum,jeszcze dużo wody upłynie nim zalapie,ale dobrze że powiedziałam a koleżanka ma foty w chmurze 8-) ,teraz pztrze a to nie traiłam do majego wątku,sory,Tomek-Bogdan,odpowiedz mi na fejsbuku

Tamtam - 2020-02-23, 13:28

andrzej627 napisał/a:
Tamtam napisał/a:

Ja był olał Psakoudie. Tam nic nie ma. Plaża średnia.

Dzięki za komentarz.

Psakoudia jest po drodze z jednego palca Chalkidiki do drugiego. To co na mapie nazywa się "Psakoudia 630 71 TP", to punkt z mapy Trailer's Park zawierającej 300 "darmowych placów" w Grecji, a więc miejsce na odpoczynek. Wstawiłem go do planu, bo jak będę przejeżdżał koło niego, mogę skręcić na plażę, aby zorientować się jak wygląda. Poza plażą nie miałem zamiaru zatrzymywać się w tej miejscowości.

Obrazek

Przy wyjeździe z Psakoudi na skrzyżowaniu stał food truck ze świetnym jedzeniem. Jeśli będzie to ten sam to mogę ze szczerym sercem polecić souvlaki, czy mousaki.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-28, 18:36

Trzymajcie kciuki jutro wyjeżdżamy,Barbara :spoko
andrzej627 - 2020-02-28, 19:10

Szerokiej drogi. :spoko
Mirekl61 - 2020-02-28, 19:41

Powodzenia, udanej wyprawy życzymy :spoko
jsaluga - 2020-02-28, 20:26

Trzymamy, trzymamy. Udanego wyjazdu.
ZbigStan - 2020-02-28, 20:30

Basiu Udanej podróży. Może odkryjecie nowe miejsca i je opiszecie. Z zadeklarowanych podróży na wiosnę widać silną reprezentację CamperTeam-u. U mnie Grecja w jesiennych planach. Pozdrawiam.
Kowal120 - 2020-02-28, 21:32

Trzymamy kciuki. Mam zamiar ruszyć w wasze ślady po 15 marca.Pozdrawiamy
Edward - 2020-02-28, 21:43

Basiu,cudownych wrażeń dużo słońca i oby omineły Was niespodzianki. My planujemy wyjazd do Grecji zaraz po świętach Wielkanocnych, może bedzie okazja się spotkać.
jedrek49 - 2020-02-29, 10:16

Basiu ,zycze Wam wspanialej wyprawy,szerokiej drogi,zdrowka .
Jak wyjadde do Grecji to bede sie z Wami kontaktowal ,moze spedzimy razem swieta
Pozdrawiam
jedrek49 :roza:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-29, 20:08

W domu ludzie umieają :!: Wyjechaliśmy dopiero o 10,40.O 18 stanęliśmy w Sahy,granica Sł.-Węgierska.Tylko 350km.Droga dobra nie autostradą.Paliwo 1,17euro.Jutro do Morahalom,czekamy na Jelenią Górę.
Prośba! Kto ma tel w Orange,był roaming gratis a teraz komunikat,wszystko płatne :?:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-29, 20:21

Plany na Wielkanoc,jeżeli nic sie nie zmieni,to jesteśmy w Nafplio,napiszę w którym miejscu.dobranoc :roza:
KrzySówka - 2020-03-01, 09:29

Miłej podróży i spokojnej drogi życzymy :kwiatki:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-01, 13:39

Budapeszt super parking i wspomnienia z młodości.brakuje elektronika bo jak w tel. Nie ma internetu to nie mogę.przesłać fot .
Ani jedna osoba nie miała maseczki na twarzy :roll:

izola - 2020-03-01, 14:17

Sprawdź w ustawieniach
Daten Roaming, musisz mieć ON.
:spoko

jarek49 - 2020-03-01, 14:24
Temat postu: Wielkanoc
Plany na Wielkanoc,jeżeli nic sie nie zmieni,to jesteśmy w Nafplio,napiszę w którym miejscu.dobranoc :roza:

Swieta spedzisz // jak nie zmienisz planow // wspolnie z Ania i Jurkiem---b. mile i uczynne
malzenstwo.
Miejsce --u nich w domu ,albo w ...kosciele // ogrodzie// wspolnie z nowym proboszczem--
--ja znalem jeszcze poprzedniego proboszcza--byl wczesniej kapelanem Legii Cudzoziemskiej.
Szerokiej drogi .

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-01, 18:56

Czary mary znikły posty Spaxa ,Zeusa co jest?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-01, 19:04

Wyłączam wszystko jutro rano Serbia,Macedonia odezwę się w Grecji
andrzej627 - 2020-03-01, 19:17

Są, ale w innym wątku.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-01, 19:20

To nie mogłeś napisać w jakim?wyłączam wszystko do Spaxsa się nie dodzwoniłam.
andrzej627 - 2020-03-01, 19:22

Dostałaś takiego SMSa?
Cytat:
Przez ostatnie 4 miesiace przebywales i korzystales z usług glownie w roamingu w UE. Zgodnie z Polityka Uczciwego Korzystania jesli przez kolejne 14 dni bedziesz uzywac telefonu glownie w roamingu w Strefie 1 (UE) naliczymy dodatkowe oplaty (po wykorzystaniu opcjonalnego, dodatkowego pakietu minut w roamingu wbudowanego w plan): 16 gr/min polaczenia wykonanego, 5 gr/SMS wyslany, 4 gr/min pol. odebranego, 2 gr/MMS, 2 gr/1MB. Beda one naliczane przez minimum 4 miesiace. Wiecej na orange.pl/roaming#fup

Rozumiem, że tak, bo napisałaś
zgodnie z polityką uczciwego korzystania Orange roaming PL.naliczymy opłaty dodatkowe.i wymieniają wszystko płatne np.16 gr połączenie wykonane 18.99 /1 GB.inf.tel infolinia.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-03, 18:56

Wreszcie dotarliśmy do plaży koło Volos.Od granicy greckiej Katerini.Elassona.Larisa.Volos bez autostrady.polecam drogę 13 z Katerini do Elassony naokoło Olimpu.tyle bo muszę coś zrobić z tym internetem.kto by pomyślał że za krótko byłam w kraju i nie mam roamingu gratis. :haha:
andrzej627 - 2020-03-03, 19:40

Wreszcie dotarliśmy do plaży koło Volos

Mamadaki? Gratuluję. Szybko tam dotarliście. :roll:

muszę coś zrobić z tym internetem.kto by pomyślał że za krótko byłam w kraju i nie mam roamingu gratis. :haha:

Trzeba będzie dopłacić parę złotych. Dodatkowe opłaty nie są wysokie. :spoko

jedrek49 - 2020-03-04, 09:03

Basiu,uważajcie na wirusy i uchodźców,życzę zdrówka,pogody,szerokiej drogi.W Polsce już jest oficjalnie wirusem z Chin,Mamy od 2015 roku wirusa,^ jest to najgorszy wirus,trudno się go pozbyć,ale w maju go :roza: przegonimy :roza:
Spax - 2020-03-04, 09:33

kto by pomyślał że za krótko byłam w kraju i nie mam roamingu gratis

Na przyszłość – niech jeden z telefonów n.p. Zbyszka zostaje w kraju :ok

ZEUS - 2020-03-04, 09:38

Spax napisał/a:

Na przyszłość – niech jeden z telefonów n.p. Zbyszka zostaje w kraju :ok
a co to zmieni? 🤔
Spax - 2020-03-04, 10:15

No .... czas między wyjazdami za granicę. Tak zrozumiałem Basię. Dziwny ten Orange.
jedrek49 - 2020-03-04, 12:03

Basiu
jak bedziesz miala fajne miejscowki do spania ,odpoczywania ,zakupow to zapisuj bardzo prosze GPS ,na pewno sie przydadza
jedrek49

ZEUS - 2020-03-04, 12:05

Spax napisał/a:
No .... czas między wyjazdami za granicę. Tak zrozumiałem Basię. Dziwny ten Orange.

myślę, że to chyba nie tylko Orange tak ma... a jeżeli tak to pora od nich uciekać... :-P

andrzej627 - 2020-03-04, 12:36

Proponuję, aby dyskusję o roamingu kontynuować tutaj: Polityka Uczciwego Korzystania (FUP) w roamingu w UE.
Spax - 2020-03-05, 11:38

muszę coś zrobić z tym internetem.

Basiu »»» COSMOTE w Lami

Cinepolis Γαλαξίας
Plateia Eleitherias 2, Lamia 351 00, Grecja
38.901388, 22.431707

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-05, 17:54

Starość nie radość.Przed wyjazdem byliśmy w Orange dali nam nowe karty sim mówiłam o roamingu ale nie pomyślałam o tym kiedy wróciliśmy.
Nie tak tanio 8Giga 20euro i D...blada co dalej.mamy 2 sin i brak Internetu.Musi poczekać do Nafplio.Woda w Jeziorku supernowa zostajemy tu spać.Ja niestety mam stracha a Z.złapał.Tv to będziemy oglądać.Jutro przez T...springs i dalej do Koryntu. Pozdrawiam trzymajcie kciuki.B :roll:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-05, 18:00

Spax napisał/a:

Darek zawału serca w środku miasta uliczkami runda przednia,dobrze że kierowca tak się nie stresuje jak ja.Oni są wprawieni do takiej jazdy. :kwiatek2

Spax - 2020-03-05, 19:37

wprawieni do takiej jazdy. :kwiatek2

Zbyszek zawsze da radę - a Ty jesteś strachajło :-P
Dobra - cieszę się, że mogłem pomóc. Uważajcie na siebie - omijajcie zbiorowiska ludzi bo wiecie...

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-07, 14:38

No już jest swojsko.Nafplio,tu czujemy się jak ryba w wodzie.Brat księdza był z nami na targu,są już wiązki zielonej pietruszki za 0,50.3kg pomarańczy 1 euro,no i normalne pomidory można wybierać po 0,50.Wiadereczko kapusty zostawiam u księdza by na święta jego brat zrobił bigos.Jutro odwiedziny w Tolo,a dalej do wielkanocy południe Peloponezu. :roza:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-07, 14:43

Juz mamy na nogach sandały,no naprawdę,superowo. :kawka:
andrzej627 - 2020-03-07, 15:23

Najważniejsze, że wszystko jak dotychczas przebiega zgodnie z planem. Aby tak dalej. :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-08, 02:25

Dzisiaj jedziemy do Tolo,może na plaży zrobimy grila,w towarzystwie brata Eleni.Natankujemy,tutaj paliwo w miarę tanie i przez Kiveri,Tripoli na południe.Pierwsza plaża Vojdokilia,póki nie sezon to może wolno stać.Bo tam jest natura 2000.Stoimy w Nafplio w porcie,bo tu lubimy.Pozdrawiamy,myjemy ręce.Foty są na facebooku. :kawka:
jedrek49 - 2020-03-08, 08:01

Cieszę się Basiu,że spokojnie dotarliscie w planowane miejsce,pozdrawiam
Jedrek49

ZbigStan - 2020-03-08, 20:16

B i Z Muzyk Jak teraz jest w Grecji. Napisz jaka temperatura, wiosna i czy widujecie kampery? Pozdrawiam.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-10, 16:01

Z Tolo przez Naplio i Kiveri/gdzie spaliśmy/,ruszamy przez Tripoli,Sparte do Skali dalej plaża przy murku Kokkivias.Długi spacer.Był jeden kamper ale odjechal.
Suka jest dajemy jej jeść,i taki niemiec przyjeżdża z miasteczka,też ją karmi.Oczywiście spaaceruje z nami.
Wieje.
Od czwartku ma być pogoda powyżej 20st.
W Nafplio sporo było kamperów różnej masci.
Drogi fantastyczne pomimo ze gorami,prowadza od Kiveri do Skali.
Pomaranczy mnóstwo,są wcześniejsze już zebrane a te inne będą pewnie do maja.
Troche jednak pusto wszystkie bary przy plażach pozamykane,w miasteczkach sa mieszkańcy,sklepy bakery i inne.Dopytuję się o "laiki"w Monenvazji,lub Neapoli. :kawka:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-10, 16:04

Nie wiem kiedy dojedziemy do plaży Pirgos Diru,tam bywało dużo kamperów.
Troche smutno nie ma komu powiedzieć kalimera lub morgen :?:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-10, 16:45

Odezwał się Tomek- Bogdan,oni jadą powoli bo chcą poznać cała Grecje dałam im namiary na jeziorko koło Damasty,może nas znajda koło Monenwazji :haha:
Tomcio - 2020-03-10, 20:01

Jutro rano moczymy nóżki w jez. Damasta i nie tylko. Kilka dni odpoczynku i ruszamy na południe, będziemy próbowali dogonić Basię ale nie wiemy czy nam się uda. Basiu dziękujemy za koordynaty. Oprócz nas stoi jeden kamperek i osobówka :lol: spoko :spoko
Tomcio - 2020-03-10, 20:40

Trochę opiszę naszą trasę, Po przekroczeniu granicy Węgry _Serbia w Tompie całą Srebię i Macedonię zrobiliśmy w 12 godz. w Gewgelia Macedonia nocleg za marketem S53 jak pisał Andrzej 627 (pozdrawiamy Andrzejku) rano zakupy i spacerek po mieście tank. paliwo woda i drogę. Wystartowaliśmy rano skoro świt o 15tej. i jeszcze za widoku dojechaliśmy do Loutra_Pozar na gorące źródła Termalne, piękne obiekt, polecemy. Na trzeci dzień poszliśmy mocno po bandzie i znaleźliśmy się na Meteorach (2 dni) i "już jesteśmy na Termopilach" Założyliśmy przed wyjazdem z domu że nasz plan to nie mieć planu i totalny SPONTAN :bigok
:spoko :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-11, 20:29

Wyjechaliśmy rano z Kokkivias.Mądra suka usłyszała zapalenie auta i odeszła.
PROSZE,naprawdę worek 10 kg taniej karmy to 20 zł.weżcie ją do Grecji.Niemcy karmią psy,co one są winne,natomiast nie widzę by nasi kamperowcy karmili.
:kwiatek2
Jesteśmy w Monenwazji,stoimy w porcie,bo za groblą jest zakaz kempingowania.
Dojechał Polak mieszkający w Niemczech.Może będziemy mieć towarzystwo ale oni szukają kempingów Pozdrawiamy,pogoda superowa.

ZbigStan - 2020-03-11, 20:49

Brakuje mi zdjęć. One ożywiały relacje. Pozdrawiam
yamah - 2020-03-11, 21:33

natomiast nie widzę by nasi kamperowcy karmili.

Karmimy..karmimy.. :polska ,mądre psiny odwdzięczają się póżniej nocnym stróżowaniem :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-12, 18:03

Tyle lat były foty.Teraz są w telefonie i w chmurze.Nie mamy aparatu foto,dla siebie piękne foty na fejsie,który mam od niedawna.Kilku moich fanów zapisało się na fejsa i oglądają foty.
II sprawa.
Przyjazd do Monenwazji jest trafiony.
Mamy do towarzystwa drugiego kampera.Pasujemy wiekiem,jak na razie jutro razem PO U N D A

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-12, 18:08

Yamach postawiłam piwo za psy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-12, 18:17

Jesteśmy w Monenwazji 3ci raz.Ostatno były duże rusztowania i windy na samą górę.Teraz w 4 osoby wyszliśmy na piechotę do odświeżonych zabytków.Jestem trochę zmęczona,kto był pod samą cytadela wie jaki to wysiłek.pozdrawiamy.drugi kampera jest klimaty może coś podpowie,ale jak na razie foty z mesengera lub watsapa. :roza:
KulkiDwie - 2020-03-12, 18:57

nie widzę by nasi kamperowcy karmili.

My karmimy ale koty. Psy też się zdarza, ale rzadko. Mimo niewielkich rozmiarów auta od lat zabieram spore pudło z kocią karmą i przy każdej okazji pozbywamy się tych zapasów.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-12, 19:34

W Drepano koło zamkniętego campingu Kastraki było kilka małych kotów,oswojonych no i nasz puszek dostał pcheł,pomogło kropienie wodą z octem.Teraz było pusto.Psów jednak jest sporo.Suka labradorka oswojona np jak był Mirek 61 chodziła z nimi na spacery.Niestety nikt jej nie adoptował.Pokazałam ja na fejsie.My nie będziemy już kupować aparatu foto.Niestety z tel.nie umiemy ich zdać na forum. :roza:
Oglądamy wiadomosci :!:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-13, 07:44

Jedziemy do Poundy.Ci z drugiego kampera mają funkcję w tel.i znależli ogród/park4/,my wiemy gdzie to jest ,stoi się gratis za chodzenie do baru.Oni pewnie tam będą a my całkiem na dziko.Zobaczymy czy odmówiły się na Elafonisos.Słońce,ale wiatr duży. :kawka:
andi at - 2020-03-13, 10:31

Basiu a woda to ile ma ciepełka ?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-13, 11:14

Jestesmy ustawieni na łace w Poundzie.
Plaże trochę zabrała woda.Rozpakujemy się to pójdziemy na wydmy i sprawdzę wodę.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-13, 11:16

GPS poprowadził górami piękna nowa droga.
MILUŚ - 2020-03-13, 20:08

..........
Oglądamy wiadomosci :!:

To zacznijcie kalkulowac kiedy wracać ; biorąc pod uwage kwarantanny na poszczególnych granicach w kierunku kraju :chytry

Bim - 2020-03-13, 20:22

MILUŚ napisał/a:
To zacznijcie kalkulowac kiedy wracać ; biorąc pod uwage kwarantanny na poszczególnych granicach w kierunku kraju

Miluś Ty też się pakujesz do gipsu jak wpadnie izola to będziesz następny wstrętny

https://www.camperteam.pl...r=asc&start=105

izola - 2020-03-13, 20:47

E tam Bim Ty żartów nie rozumiesz... wiem ześ przystojniacha, a ten brzuch w Avatarze to tylko ochrona własna... Mam rację? ;)
spanian - 2020-03-14, 10:08

Od niedzieli kwarantanna 14 dni dla wszystkich wracających do kraju. Warto śledzić bieg wydarzeń. W ramach relacji foto, Basiu możesz wstawiać tutaj linki do swoich opisów na FB. Ja tak robiłem w relacjach z minionego roku. Nie ma sensu dwa razy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-14, 11:00

Cytat:
Basiu możesz wstawiać tutaj linki do swoich opisów na FB. Ja tak robiłem w relacjach z minionego roku. Nie ma sensu dwa razy.
nie wiem czy potrafie.
Zbych z Bolkiem poszli pływac bo on ma coś do nurkowaniua.Ja po komputerze tez ide z psem nad wode.Łacha piuachu niesamowita,niepotrzebne Elaonisos. :kwiatek2
Osoba z Epidavros dzwoni pani Basiu wracajcie szybko bo zamykają granice.Na razie siedzimy do wielkanocy może to jakoś wszystko się ułoży.Natomiast brat księdza z Nafplio,mówi nie wracaj bo nie wiadomo gdzie Cie dadza na kwarantannę.Tu jechał gostek i pytal ile jesteśmy Bolek powiedział ze miesiąc bo oni tak sa,to powiedział, ze ok.Wszystko tu pozamykane.Jakie piękne foty piachu,ale są one również z naszej jesiennej Grecji :!:
To tyle pozdrawiam Barbara

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-14, 11:06

Aleksander pisałam Ci na fejsie gdzie staliście w Plitrze.Pamietam z przed lat,ze nie bardzo było gdzie stać,tam jest port duży ,a przy plazy bar i baba nie pozwoliła nam stac :?:
Pilne :!:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-14, 17:50

Jutro w kierunku Plitra,Mzopas,Kokkivias,moze do piątku Githio.Dziś w Nafplio był targ. :kwiatek2 pogoda dalej ładna ale temperatury poniżej 20st.Woda podobno koło 18st.Bolek był w wodzie ale miał pianke na sobie :haha:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-15, 18:57

Kawa w Nafplio na wynos
Targ w sobotę był.2 dni będzie wiało,ktoś podpowiedział że poniżej Neapoli,w Agios Nikolasos są wody termalne.To jakoś się nazywa :?: kto znajdzie.Ten z drugiego kampera ma jeszcze lepszą funkcję jak maps me.
Spax :?: może Ty masz to. Poszukaj.Jeszcze niżej stare skały. :?:

Spax - 2020-03-15, 20:23

Wiesz, że ja to na bakier z źródełkami ciepłej wody ;) - nie mam pojęcia. Może "kulki dwie" wiedzą?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-15, 20:29

Znalazłam to Geopark agios Nikolasos.pojedziemy tam jutro,a wrócimy za 2 dni ma nie być wiatru,Elafonisos skuterem.za osobę prom 1 euro,rower nic nie wiemy jak skuterek.Nie wiemy czy wolno kamerami się poruszać. :roll:
spanian - 2020-03-16, 00:42

Euro drożeje w zastraszającym tempie. Straszą, że do 5 PLN dojdzie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-16, 11:42

Przez komputer nie mogę się połaczyć :? :czy wina wiatru nie wiem.
No to siedzenie w Grecji mamy zapewnione ,sąsiadom z kampera brakuje zamkniętych barów i kawiarni.Nam :kawka: potrzrba tylko pogody.
Dawniej zabezpieczenie mieliśmy z Kasperskiego płatna.Teraz avast,no i coś nas kantuje.
Mirek 61 dzięki za Geopark,bardzo wieje rusza kamperem,jutro ma być lepiej, ale jeszcze mamy jechać na plaże simos :?: Czasu mamy dużo,potrzebna pogoda.pozdrawiamy wszystkich którzy nie dojdą z powodu zamknięcia granic. :roza: :kwiatek2

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-16, 11:47

Na fejsie jako Barbara Muzyk daję foty
Andrzej 627 piszę że niestety one znikają po 24 godzinach.Nauczyłam się i wysyłam foty każdemu kto jest na mesengerze.Życzcie nam tylko pogody, :kawka: przesyłam kawkę z dobrego własnego ekspresu

Komplecik - 2020-03-16, 13:25

SlawekEwa - 2020-03-16, 16:16

Cytat:

Na fejsie jako Barbara Muzyk daję foty

ale obejrzeć ich nie można :gwm

izola - 2020-03-16, 16:51

Basiu jak chcesz wejdź na messengera dam ci parę parę Infos z twym " problemem".
Po tym hulasz jak expert 😋

Robold - 2020-03-16, 19:31

bardzo wieje rusza kamperem,

Mam nadzieję że nie wieje tak mocno jak mieliśmy na Evii w Karistos
Pozdrawiam :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-17, 08:26

Jak nowy kamper to wieje tak ze TV można oglądać.U nas antena zwinięta.Jedziemy do Geoparku,zobaczymy co to :?: potem już Plitra i kierunek Githio.Zobaczymy jaka sytuacja w większym mieście,czy Laiki działają.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-17, 08:30

Izola

dzięki ale ja jestem tumanesku,ile Andrzej 627pracuje nade mną na skaypie.Wraca do domu.Jak będę mieć nastrój to zadzwonię.Serdecznie pozdrawiamy.Barbara

jedrek49 - 2020-03-17, 09:00

Trzymajcie się,nie dajcie się wirusem,trzymam kciuki
Jedrek49

KrzySówka - 2020-03-17, 14:51

Chyba w tym roku tylko Wy odwiedziliście z całego forum Grecję więc pozdrawiamy , życzymy zdrowia i cudownie spędzonego czasu:) :spoko :spoko :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-17, 18:05

Z Plitry wygrała nas policja.Niemcy zostali pod barem,a my do Mzposa,który okazał się ok.Są 3 kampera a my stoimy z tylu za barem.Do miasteczka 3-4km.Mirki pozdrawiamy Was :roza:
Mirekl61 - 2020-03-17, 18:09

My też Was serdecznie pozdrawiamy, życzymy pogody i udanego pobytu :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-17, 18:13

Zadzwonię do ludzi w Nafplio,bo w sobotę były Laikl,ale teraz zrobiło się ostrzej i może nie być.My chcielibyśmy na Laiki dotrzeć w Githio.Wykopaliska Geopoz nic specjalnego daleko potem szutrówka,a potem my że Zbychem pobładziliśmy,Niemcy nas szukali.Jest ciemniusieńko z dala jeszcze przebija zachód słońca. :roza:
:roza:

Spax - 2020-03-17, 19:15

I tak sobie siedzą i imieninowe winko popijają a my kurde ....
Wszystkiego najlepszego Zbyszku! :kwiatki:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-18, 16:29

Siedzę sobie na słoneczku ale już ubrana bo zaczyna wiać.Z.z pieskiem na spacerze.Jest nas 5.kamperów
różnych ,więcej się nic nie dzieje. :kawka: ,2 kampery od dawna 3 od wczoraj.

blue60 - 2020-03-18, 21:10

Pozdrawiam, pogody życzę.My w ub. roku byliśmy w GR, ponownie na łodzi.
Ludzi było cale mnóstwo.Myślę, że w tym roku ze względu na wirusa będzie tak jak w 2012-13.
Czyli polowę mniej ludzi.
blue

andrzej627 - 2020-03-18, 22:19

blue60 napisał/a:
Myślę, że w tym roku ze względu na wirusa będzie tak jak w 2012-13.

Myślę, że w tej chwili trudno jest przewidywać, jak będzie się rozwijała sytuacja. Nie wiadomo, kiedy Ci, którzy są już w Grecji, będą mogli wrócić do domu. :spoko

andrzej627 - 2020-03-18, 22:41

Siedzę sobie na słoneczku

Tutaj?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-20, 16:59

Tutaj jest gdzie spacerować,skuterek do miasteczka Asopos,dostaliśmy informację na tel.sami mamy sobie zrobić kwarantannę
14 dni,zostaniemy z drugim kamperem,polsko niemcami.Sa na stałe jeszcze 2 kampery,jeden zimował,i młoda dziewczyna wolswagenem,ale skromniejszej jak Twój.Ja siedzę przy plaży a Z.sobie śpi.Zrobiłam dziś dżem pomarańczowo-jabłkowy,prawie będzie do płatków na śniadanie

To tel.do Nafplio bedzie za nas modlitwa podczas drogi krzyżowrjl :haha: Do świąt zdążymy do Nafplio.foty na fejsie lub wysyłam na mesengera.Mój nauczycielu pozdrawiam. :kwiatki: :roza: :kwiatek2

SlawekEwa - 2020-03-20, 17:06

foty na fejsie lub wysyłam na

chętnie zobaczę ,tylko od tygodnia dobijam się do Twojego profilu :papa

andrzej627 - 2020-03-20, 17:11

Basia wysyła zdjęcia na swoją relację, a nie na swój profil (oś czasu). Zdjęcia z relacji znikaja po 24 godzinach.
ZbigStan - 2020-03-20, 17:38

Pokażcie ścieżkę do tych zdjęć. Pozdrawiam.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-20, 21:32

Widzisz Andrzej jeszcze mnie nie nauczyłeś :?: Ja nie znam wszystkich nie po nazwisku :!: Przeglądam tych co chcą być u mnie na fejsie ale głównie jak jest imię i nazwisko,lub oglądam co piszą o sobie :?: To na tyle.Jutro do sklepiku,czy pisałam że dostaliśmy SMS o kwarantannie :? :znowu wyslałam piękne foty :haha:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-20, 21:48

Slawek Ewa zaprosiłea :kwiatek2 m na faceboka
SlawekEwa - 2020-03-21, 08:45

Dziękujemy i tu i tam :kwiatki:
Mirekl61 - 2020-03-21, 12:06

Również chciałbym dostąpić łaski zaakceptowania na Fb :diabelski_usmiech
KrzySówka - 2020-03-21, 12:11

Również wysłałem zaproszenie ale bez odzewu :(
Bim - 2020-03-21, 12:23

Mirekl61 napisał/a:
Również chciałbym dstąpić łaski zaakceptowania na Fb :diabelski_usmiech

Normalnie świat staje do góry nogamii :haha:

Do czego to doszło ,żeby Basia robila laski na fejs zbooku :shock:

Ciekawe ilu będzie jeszcze chętnych.

W zależności jak się będzie sprawa rozwijała to może i ja się skuszne na tego zboka :spoko

Dajcie znać czy warto? :bukiet:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-21, 15:41

Mirek jakoś żonę zapisałam,a czy ja jestem duchem św.ze Ty na fejsie jesteś jakiś tam.Nie mogę zapisać.wszystkich którzy piszą że mamy wspólnych znajomych
Jak raz potwierdziłam znajome nazwisko to wnuk babciu zatwierdziłaś mojego znajomego
Teraz czytam kto jest kto i od czasu bo czasu kogoś potwierdzę.Niedobrze mieć za dużo osób bo jak posyłam im foty to za dużo szukania.I tak jestem dumna no że wszytkich znajomych w naszym wieku ja jestem na fejsie i jedzcxe jedna kolexanka.Jak popsuje się pogoda to włączę komputer t na skarpie 627 znowu nauczy mnie coś nowego :kwiatki: :roza:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-21, 15:59

Dziś cudowna pogoda,wycieczka skuterkiekm po zakupy,po mandarynki i na sąsiednie wzgórze,pofocić :!:
Sasiad polsko Niemiec pochodzi z nad morza wymienia jakieś mosty :?: kąpał się specjalnie dla mnie pozwał w wodzie.Lecz foty mogą być na watsapie
Wariactwo :haha: Odbywamy tu kwarantannę,tak pisało w tel.Po 25 pojedziemy do Kokkivias czyli przy murku
Brakuje Laików.
Spax dzięki za telefon,no i pogadanie.Kto chce to wie :kawka: jak nas znaleźć

MIREK1956 - 2020-03-21, 17:13

pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
Mirek

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-21, 19:58

Mirek 1956 dzięki za pozdrowienia a Spaxsowi za piwo :bukiet:
Dzwoniła też załoga Beata i Leszek.Pilnujemy się ale trzeba będzie też jechać przez większe.miasto,jak to będzie. :?: W Polsce mamy komfort bo córka z rodziną przeniosła się do nas.Wiemy że szkoły zamknięte do wielkanocy :!: Jak macie jakieś informacje dla nas to piszcie.Drugi kamper z polako niemcami,jest nam przyjazny,oni mają wiedzę a ja podpowiadam wszystko o Grecji,której mapę mam w głowie :roll:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-22, 17:03

Siedzimy dalej w Mzopos mamy tak jakby kwarantannę.Dziś pochmurno nie ma upału.
Dziś dzień przytulania.Dostałam od brata księdza misia aby go wysłać dalej.wysłałam 100.Dobra zabawa zamiast komputera telefon.
Zepsuła się lodówka Bolek ze Zbyszkiem rozkręcili wszystko mieli rózne przyrzady nic nie dało nie działa na gaz.
Zrobiłam 4 słoiki z mięsem smażyłam ze 20 sznycelków które były zamrożone.
Teraz Z.mowi zapaliła się lampka zobaczymy :?: Czy prawda czy fałsz :roll: jeden kamper jakiś duży z Łodzi 2 ludzi w naszym wieku ruszyło dziś do Polski.Mają tel.do księdza jak przejadą Serbię.ZOBACZYMY.Pozdrawiamy.Przyjmuję wszystkie rady i nauki też.Pozdrawiam Barbara Muzyk
ps.z tym Reisen to tak:dostaję by zatwierdzić :!: sprawdzam kto jest wspólnym znajomym :?: 90%znajomi Andrzeja Walczaka czyli nad 123. :kawka:

andrzej627 - 2020-03-22, 18:11

jeden kamper jakiś duży z Łodzi 2 ludzi w naszym wieku ruszyło dziś do Polski

Pięć granic do przekroczenia. Powodzenia.

andi at - 2020-03-22, 18:44

Adam wraca do kraju .Od 6 min .

https://www.youtube.com/watch?v=RVV0sHewx9A

https://www.youtube.com/watch?v=7CrgpdATJR8

SlawekEwa - 2020-03-22, 19:22

andi at napisał/a:

Adam wraca do kraju .Od 6 min

Nagrania z przed dwu tygodni :bajer

Spax - 2020-03-22, 20:44

andrzej627 napisał/a:
jeden kamper jakiś duży z Łodzi 2 ludzi w naszym wieku ruszyło dziś do Polski

Pięć granic do przekroczenia. Powodzenia.

Przynajmniej będzie konkretna z pierwszej ręki informacja dotycząca granic. Kilka dni niestety musimy poczekać.

andrzej627 - 2020-03-22, 20:47

Wiadomość z ostatniej chwili:

W telewizyjnym wystąpieniu do narodu w niedzielny wieczór premier Kyriakos Mitsotakis ogłosił całkowitą blokadę, rozpoczynającą się od poniedziałku od 6 rano, mającą na celu ograniczenie dalszego rozprzestrzeniania się koronawirusa. Zakaz dotyczy „wszelkiego niepotrzebnego przemieszczania się przez obywateli”, wyjaśnił Mitsotakis, podkreślając potrzebę „odważnych i terminowych inicjatyw”.

Oryginalny artykuł w języku angielskim: tutaj.

Spax - 2020-03-22, 20:55

Cytat:
... powracające do stałego miejsca zamieszkania również będą mogły się przemieszczać

Tak jest tam też napisane.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-23, 16:18

Dziś skuterkiem na plażę Poulia.4km od Mzopos.Kiedyś pojechali Z+B,mówią kamienista.Ja dziś porobiłam piękne zdjęcia na 2 aparaty. Droga asfalt a od połowy szutrówka.Oczywiście są tam domy letniskowe,plaża kolorowe kamienie i naokoło urokliwe skały.Po drodze mamy nasze mandarynki..Lodówka działa i nie działa.No na razie siedzimy i słuchamy się Polaka z Hamburga.Inne 4 kampera też siedzą.
Czy ktoś zna tych ludzi z
Łodzi co wybrali się do Polski.Tomcio,Bogdan z fejsa nie odzywa się jak potrzebował to założył temat w CT.
Tylko ja taka głupia cały czas piszę :haha:
Kurczę żebym umiała te foty :?: przecież nawet wiem gdzie i jak są w chmurze,ale na tym się kończy.
Jak włączę komputer tak by być z 627 na skaypie to pokazuje :nie można wyświetlić tej strony.
Na razie tyle,pogoda sprawdza się ta z telefonu.B.M :kawka:

Tomcio - 2020-03-23, 17:17

Tomek ,Bogdan z fejsa nie odzywa się jak potrzebował to założył temat w CT. :roll: :roll: po pierwsze Basiu przeczytaj pierwszy wpis na poście. Tam jest napisane, że nie byłem kamp. w Grecji ale nie jestem nowicjuszem w podróżowaniu. Nie założyłem posta bo coś potrzebowałem, tylko dlatego, że to jest miejsce do pisania na temat podróży dla ludzi pozytywnie zakręconych podróżowaniem. Po trzecie, wyjechaliście dzień wcześniej i pędziliście do przodu a nas nic nie goniło i nic nie goni. Rozkoszujemy się chwilą i taki mamy styl życia. Było by miło, żebyś to zrozumiała i uszanowała. Ps. Po jednej z rozmów telefonicznych rzuciłaś słuchawką, bo znudziło Ci się czekanie na nas. Życzymy pięknych pogodnych chwilach. Do zobaczenia :roza: :kwiatki:
andrzej627 - 2020-03-23, 17:44

Jak włączę komputer tak by być z 627 na skaypie to pokazuje :nie można wyświetlić tej strony.

W czym mogę Ci pomóc?

andrzej627 - 2020-03-23, 17:50

Tomcio napisał/a:
Po jednej z rozmów telefonicznych rzuciłaś słuchawką, bo znudziło Ci się czekanie na nas.

Musiałeś czymś Basię zdenerwować, co nie jest takie trudne. Mnie też się zdarza ją zdenerwować. :lol:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-23, 19:15

No i odezwał się kolega,ale dalej piszę ja,a może przestać :?:
Komplecik - 2020-03-23, 19:19

No i odezwał się kolega,ale dalej piszę ja,a może przestać :?:

pisz pisz czytamy

andrzej627 - 2020-03-23, 19:48

Basiu, pisz jak najczęściej. :spoko Myślę, że w obecnej sytuacji wszyscy niepokoją się o Was.
ZEUS - 2020-03-23, 20:13

ale dalej piszę ja,a może przestać

tak się ne robi... :( pisz jak najwięcej... masz dużo czytelników, obserwatorów a co najważniejsze sympatyków... :roza: :roza: :roza:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-23, 20:19

Przed chwilą dostałam tel.ten kamper z Łodzi to imię Janusz.Utkneli na granicy Rumunia -Wegry.Chyba dzwonili do ambasady może będzie konwój przez Węgry.Polak z Hamburga pilnuje sytuacji.Oni kamperowali tylko z pobytem kempingowy, a tu na dziko :?: Pomagamy sobie wzajemnie. :kawka:
Córka dzwoniła że na działce koło Kasiny spadło 10 cm śniegu że wszystkie opuszczone pąki roślin przemarzną :?:

Spax - 2020-03-23, 21:21

andrzej627 napisał/a:
Mnie też się zdarza ją zdenerwować

A mnie jeszcze nie - a może mi się tylko wydaje :diabelski_usmiech

No tak: to było do przewidzenia. Węgrzy chyba jako pierwsi pozamykali granice. Bardzo jestem ciekaw dalszego rozwoju sprawy. Istotną wiadomością jest w tej chwili to, że LOT za darmo będzie zwoził krajanów do domu (zapłaci unia). Więc jeśli im się konwój nie uda to chyba czeka ich podróż na lotnisko. Hmm.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-23, 22:20

Jak będę mieć info to dam znać.Muszę na jutro wymyśleć jakąś wycievczkę :roza:
Dzięki koledzy :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-24, 16:08

Piękny dzień , ładny spacer po skałach,duzo fot zobaczymy bo 2 kolegów dało instrukcję,czy się uda tak by foty nie były tylko 24 godziny :?: :?:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-24, 19:24

Andrzej muszę poćwiczyć,ale chyba się udało.Sprawdż :!: Na razie dzięki
Spax - 2020-03-24, 19:48

Andrzej muszę poćwiczyć,ale chyba się udało.Sprawdż :!: Na razie dzięki

Nauka nie poszła w las - zdjęcia z dzisiejszej wycieczki są dostępne. :spoko

andrzej627 - 2020-03-24, 21:55

Wygląda dobrze:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-24, 22:05

Dzięki,dzięki,ale jutro ćwiczę,dziś była piękna pogoda jutro dalsze spacery lub jazda skuterkiem. :bukiet: :kwiatki: :roza: :kwiatek2
Komplecik - 2020-03-24, 23:45

Basiu więcej fot szerokich planów, Zbycha uśmiechniętego
prosimy

:wyszczerzony: :spoko

tolo61 - 2020-03-25, 00:58

Robson .....
Wirus Was nie dopadł ???
To i dobrze bo smutno by było
:-P :bajer :szeroki_usmiech :spoko
Basiu
Sorki za OT ale nie mogłem się powstrzymać
:kwiatki:

Komplecik - 2020-03-25, 08:51

tolo61 napisał/a:
Robson .....
Wirus Was nie dopadł ???
To i dobrze bo smutno by było
:-P :bajer :szeroki_usmiech :spoko
Basiu
Sorki za OT ale nie mogłem się powstrzymać
:kwiatki:

narazie chyba nie

dopakowani jesteśmy kapustą z Charsznicy ziemniakami spod Proszowic słoniną z dzika :)
siedzimy w chałupie jak dobrze pójdzie do czerwca

wypatrujemy wszelakich wieści ze świata kiedy zaraza odpuści

zachęcajmy Basie do relacji z pierwszej lini ognia
Basia to teraz jak dziennikarz wojenny

Basiu pisz opisuj co się dzieje na miejscu u Was

MAZUREK - 2020-03-25, 14:12

Robercie, z ust mi to wyjąłeś - Basia jest jak korespondent wojenny z linii frontu !
Czytam tą relację z wypiekami na twarzy, uwięziony w domku, kamper gotowy do jazdy a my bez nadziei na wyjazd w najbliższych tygodniach. Zastanawiam się czy wolno mi wyjechać na ryby w ustronne miejsce nad wodą ? Co za czasów dożyliśmy!
Basiu jak byś mogła zaakceptować moje zaproszenie do grona znajomych na FB to mógłbym popatrzeć chociaż na zdjęcia... moje nazwisko to: Lech Mazurkiewicz
pozdrawiam :spoko

Komplecik - 2020-03-25, 16:13

MAZUREK napisał/a:
Robercie, z ust mi to wyjąłeś - Basia jest jak korespondent wojenny z linii frontu !
Czytam tą relację z wypiekami na twarzy, uwięziony w domku, kamper gotowy do jazdy a my bez nadziei na wyjazd w najbliższych tygodniach.

Basia jak istny liniowiec :) w samym centrum akcji.

nie martw się, wiem że wszystkim tęskno za karawaningiem , jednak trzeba najgorsze przecierpiec by potem można podróżować

Basia niema zbytniego wyjscia bo platanina w tym czasie po granicach mogła by byc gorsza od siedzenia w Grecji

wykorzystamy Basie :) ;) do przekazywania wiesci z dalekiego kraju
pozdrawiamy i czekamy na świeże relacje.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-25, 18:15

Tyle się opisałam i nie weszło.Robert Ewa jest u mnie to chyba ogladasz :?:
Czekam na tel.od Spaxa on wpływa pozytywnie na moje żalePogoda się zepsuła LEJE.Mieliśmy bez względu na wszystko jechać do góry.W Nafplio czynne targi i na dużej plaży Karathonie na pewno są kamper

Komplecik - 2020-03-25, 18:41

Robert Ewa jest u mnie to chyba ogladasz :?

podglądam tak

tu na forum opisuj jak sytuacja wyglada w Grecji pod kontem KORONAWIRUSA
macie jakieś utrudnienia w przemieszczaniu się ?
ilość osób naraz przebywających jest ograniczana ?
policja jakos to sprawdza , wszelakie info nas interesuje
jesteście naszymi wysłannikami,
Zbych ogarnia logistyke Ty jako korespondent ,,CTAP,, (CamperTeamowa Agencja Prasowa) ;)

pozdrawiamy i czkamy na przekaz fotki z bazarów ulic centrów miast mile widziane z lidla też :-P

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-25, 18:43

D.u... ,du...,i w kompie i tel też nieraz się nie zapisze wiadomość.Pokasowalam dziś pełno ludzi,bo za dużo było znajomych,znajomych.No Mazurek masz szczęście że pamiętam Cię z term włoskich.Piszę ,bo jakie inne przyjemności są w moim wieku,wiem ze jeszcze inni są na Peloponezie, są na fejsie ale forum nie kochaja:?:
No chyba nikogo nie uraziłam :haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-25, 18:51

Komplecie,hamburczycy nas straszą konsekwencjami,ale na razie nic nie było.Dlatego chcemy do Nafplio,bo tam targi są natomiast Grecy chcący wyjść z domu muszą pisać sms.Lidl będzie w Skali potem taką drogą którą jeszcze nie.jechaliśmy do wodospadów koło Astros,no i przez Kiveri do Nafplio
Zobaczymy jak będzie,i tak już dużo zobaczyliśmy.

Komplecik - 2020-03-25, 18:52

Pokasowalam dziś pełno ludzi,bo za dużo było znajomych,znajomych.No Mazurek masz szczęście że pamiętam Cię z term włoskich.Piszę ,bo jakie inne przyjemności są w moim wieku,:

Basiu ty to jestes energiczna :) ;) ale to w Twoim wydaniu jest zajefajne ,
w jednej chwili przez pomyłke kogoś wykasujesz potem odwrotnie i super niech się kręci
to cala Ty :haha:

andrzej627 - 2020-03-25, 18:56

Komplecik napisał/a:
jak sytuacja wyglada w Grecji pod kontem KORONAWIRUSA

Przedstawiciel greckiego Ministerstwa Zdrowia, Sotiris Tsiodras, ogłosił w środę 78 nowych przypadków koronawirusa, zwiększając całkowitą liczbę do 821.

Powiedział, że liczba ofiar wzrosła do 22 z powodu dwóch nowych zgonów.

Tsiodras powiedział, że spośród 134 osób w szpitalu 53 jest intensywnie leczonych, dodając, że wyzdrowiało 36 pacjentów.

Powiedział, że władze służby zdrowia przeprowadziły ponad 10 000 testów.

Komplecik - 2020-03-25, 19:01

Komplecie,hamburczycy nas straszą konsekwencjami,ale na razie nic nie było.Dlatego chcemy do Nafplio,bo tam targi są natomiast Grecy chcący wyjść z domu muszą pisać sms.Lidl będzie w Skali potem taką drogą którą jeszcze nie.jechaliśmy do wodospadów koło Astros,no i przez Kiveri do Nafplio
Zobaczymy jak będzie,i tak już dużo zobaczyliśmy.

jednak tam tez mają zaostrzone wychodzenie

większość Grecji stoi ?
policja Was sprawdzała cos mówili jak postepowac
sklepy targi pełne ludzi?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-25, 19:09

Za dużo pytań,bo 10 dni jesteśmy w jednym urokliwym miejscu tu nic złego nas nie spotkało.Hamburczyk jeżdzi codziennie do miasta na rowerze,i przekazuje informacje.25 marzec tu zawsze jest duże święto,dziś nie ma nic 1 sklep otwarty.
Komplecik - 2020-03-25, 19:14

Za dużo pytań,bo 10 dni jesteśmy w jednym urokliwym miejscu tu nic złego nas nie spotkało.Hamburczyk jeżdzi codziennie do miasta na rowerze,i przekazuje informacje.25 marzec tu zawsze jest duże święto,dziś nie ma nic 1 sklep otwarty.

wiemy że z Twoim temperamentem cie nosi , jednak jak macie w tym miejscu w miarę dobre warunki to wydaje sie sensownym odpoczywac tam własnie :-P

andrzej627 - 2020-03-25, 20:25

Komplecik napisał/a:
jak macie w tym miejscu w miarę dobre warunki to wydaje sie sensownym odpoczywac tam własnie :-P

Chyba nawet mają taki obowiązek. :gwm

Grecka policja (ELAS) ogłosiła w środę, że we wtorek odnotowali 1631 naruszeń blokady narzuconej przez rząd w poniedziałek w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się Covid-19.

We wszystkich przypadkach funkcjonariusze nałożyli na przestępców grzywnę w wysokości 150 euro.

andrzej627 - 2020-03-25, 20:35

chcemy do Nafplio,bo tam targi są

Basiu, chyba nie zdajesz sobie sprawy z powagi sytuacji. :gwm

Spax - 2020-03-25, 20:42

Basiu - tylko i aż tyle

Obowiązuje od 22.03.2020
Wychodzenie poza dom jest dozwolona tylko z określonych powodów, takich jak dotarcie do lub z miejsca pracy, zakupy po żywność lub lekarstwa, wizyta u lekarza lub pomoc osobie potrzebującej pomocy oraz ćwiczenia na zewnątrz indywidualnie lub w parach. Obywatele wychodzący z domu są zobowiązani do posiadania dowodu osobistego lub paszportu, a także potwierdzonego zaświadczenia w zależności od celu podróży. Grecka policja, policja miejska, grecka straż przybrzeżna są uprawnione do egzekwowania ograniczeń i mogą nakładać grzywny za każde wykroczenie. (150 €)

Nigdzie nie znalazłem wytycznych dot. podróżników - czyli nie jest tak strasznie jak w Portugalii.
Może polska ambasada wie więcej. Postaram się coś dowiedzieć. ««« edit: https://www.gov.pl/web/gr...o-koronawirusie
PS
Andrzej ma absolutnie rację!!! Żadnych targów!!!

EBRP670 - 2020-03-26, 07:49

andrzej627 napisał/a:

DOPISUJĘ SIĘ do powagi sytuacji!!!
zbyszekwoj - 2020-03-26, 08:09

W Maroku wierzący też się nie przejmują, dlatego podczas największego ruchu chodzą po ulicach, chociaż mają codniki.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-26, 18:53

Brak pogody to i fot nie ma i nuda :roza:
Komplecik - 2020-03-26, 19:38

nuda

jakie macie plany , zostaniecie ?
czy na miejscu odczuwa się stan epidemiczny ?

andrzej627 - 2020-03-26, 21:42

Komplecik, zadajesz Basi zbyt trudne pytania.
Komplecik - 2020-03-26, 23:06

andrzej627 napisał/a:
Komplecik, zadajesz Basi zbyt trudne pytania.

Martwimy się o Basię Zbycha i dla tego zadajemy trudne pytania, nie wiem czy wiesz w EUROPIE
szaleje KORONAWIRUS
granice bardzo trudno przejechac jakieś kwarantanny chyba trzeba robić a z Grecji to kilka granic jest,
tak sobie po cichu myslę że jak Basia ma spokojną nie rzucającą się w oczy miejscówkę to może niech tam przeczeka tą pandemie
sytuacja nie jest ciekawa, namierzy ich policja i wlepią ich na jakiś kemping a tam juz za frre nie posiedza,
nie bardzo bedzie mozna wylazić z kempu a i płacic trzeba
cięzko cokolwiek mówić doradzac nie znamy dokladnie sytuacji na miejscu.

spokój spokój spokój i jeszcze raz spokój
nie wiem jak Ty? ja mniej wiecej tak to widze
pozdrawiamy Basie :spoko

blue60 - 2020-03-26, 23:07

EBRP670 napisał/a:
andrzej627 napisał/a:

DOPISUJĘ SIĘ do powagi sytuacji!!!

Nie ma innej drogi jak przepasażowanie się wirusa przez populację.
Albo zaszczepienie 100% populacji.
Na grypę w Polsce zachorowało w lutym 821 000 osób.Z powodu powikłań zmarły 23 osoby.
I nikt nie ogłaszał stanu epidemii.I nikt nie mówił o powadze sytuacji.
To są fakty.A zaszczepiło się na grypę 4% populacji, mimo, źe taka sytuacja jest od lat.

Spax - 2020-03-27, 00:59

Ludzie! Dajcie spokój Basi i Zbyszkowi. Przecież wiedzą w jakiej sytuacji się znajdują. Miast tego, starajcie się dowiedzieć od nich jak im ten czas mija, gdzie są, co robią, co widzieli itd.
PS
Ja wiem :) Regularnie z nimi rozmawiam przez telefon. Ale nie jest moją rolą o tym na forum pisać. Przecież to wątek Muzyków. :)

Komplecik - 2020-03-27, 07:19

Spax napisał/a:
Przecież wiedzą w jakiej sytuacji się znajdują.

Regularnie z nimi rozmawiam przez telefon.

ok.

zbyszekwoj - 2020-03-27, 09:15

Nawet na zachodzie nie ma żadnych zatrzymań dla turystów powracajac
Ych, nie straszcie muzyków.

CORONAVIRUS - 2020-03-27, 09:36

Jak by nie spojrzeć to podróże w czasach epidemii tylko dlatego ,że miało się taki plan są chorym pomysłem , jak ktoś podejmuje taka ryzykowna decyzje to potem musi sobie radzić . Nie pamietam kiedy muzyki ruszyły , z pierwszego postu wynika że chcieli na początku marca ... pierwszy przypadek w PL wykryto 04 marca i długo na niego wszyscy czekali , Włosi byli juz w czarnej duuuupie wtedy .
SlawekEwa - 2020-03-27, 09:53

CORONAVIRUS napisał/a:
Jak by nie spojrzeć to podróże w czasach epidemii tylko dlatego ,że miało się taki plan są chorym pomysłem , jak ktoś podejmuje taka ryzykowna decyzje to potem musi sobie radzić

ale byli tacy co wyruszyli pod koniec pażdziernika 2019 i teraz nie mogą wrócić do EU i co takim powiesz? :chytry

CORONAVIRUS - 2020-03-27, 10:06

SlawekEwa napisał/a:
CORONAVIRUS napisał/a:
Jak by nie spojrzeć to podróże w czasach epidemii tylko dlatego ,że miało się taki plan są chorym pomysłem , jak ktoś podejmuje taka ryzykowna decyzje to potem musi sobie radzić

ale byli tacy co wyruszyli pod koniec pażdziernika 2019 i teraz nie mogą wrócić do EU i co takim powiesz? :chytry

a to jest temat o takich ? Ja pisze o takich co ryzykuja świadomie a nie zostali zaskoczeni przez los i nie mieli farta.

Sądzę ,że muzyki mają wywalone na to co tu się wypisuje , oni się bawią a nie martwią , martwienie się za nich nikomu nie służy , to dorośli ludzie , nie jedno już przeszli razem , to też przetrwają .

SlawekEwa - 2020-03-27, 10:10

CORONAVIRUS napisał/a:
a to jest temat o takich ?

nie to jest temat o tych co tam sobie siedzą i na razie nie martwią się powrotem .

CORONAVIRUS - 2020-03-27, 10:14

SlawekEwa napisał/a:
CORONAVIRUS napisał/a:
a to jest temat o takich ?

nie to jest temat o tych co tam sobie siedzą i na razie nie martwią się powrotem .

to po kiego tu Maroko wklejasz ?

SlawekEwa - 2020-03-27, 10:38

CORONAVIRUS napisał/a:
Jak by nie spojrzeć to podróże w czasach epidemii tylko dlatego ,że miało się taki plan są chorym pomysłem , jak ktoś podejmuje taka ryzykowna decyzje to potem musi sobie radzić . Nie pamietam kiedy muzyki ruszyły , z pierwszego postu wynika że chcieli na początku marca ... pierwszy przypadek w PL wykryto 04 marca i

Póżniej dopisujesz
CORONAVIRUS napisał/a:
Sądzę ,że muzyki mają wywalone na to co tu się wypisuje , oni się bawią a nie martwią , martwienie się za nich nikomu nie służy , to dorośli ludzie , nie jedno już przeszli razem , to też przetrwają .

i gdzie ja piszę o Maroku?

CORONAVIRUS - 2020-03-27, 12:21

SlawekEwa napisał/a:
CORONAVIRUS napisał/a:
Jak by nie spojrzeć to podróże w czasach epidemii tylko dlatego ,że miało się taki plan są chorym pomysłem , jak ktoś podejmuje taka ryzykowna decyzje to potem musi sobie radzić . Nie pamietam kiedy muzyki ruszyły , z pierwszego postu wynika że chcieli na początku marca ... pierwszy przypadek w PL wykryto 04 marca i

Póżniej dopisujesz
CORONAVIRUS napisał/a:

i gdzie ja piszę o Maroku?

"ale byli tacy co wyruszyli pod koniec pażdziernika 2019 i teraz nie mogą wrócić do EU i co takim powiesz? :chytry "

nie bądz taki do przodu dobra ? :chytry :chytry :chytry

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-27, 13:15

Spax
dzięki.Hamburczyk czuwa :chytry
Na inne posty nie będę odpowiadać :!:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-27, 13:19

Tyle osób obraził się na forum i nie piszą,nawet nie odpowiadają na żadne pytania :?: Może przyszedł czas :haha:
andrzej627 - 2020-03-27, 13:29

Basiu, nie masz przecież powodu, aby się obrażać na forum. Nadawaj jak najczęściej komunikaty, że u Was wszystko w porządku. :spoko
Bim - 2020-03-27, 13:39

Tyle osób obraził się na forum i nie piszą,nawet nie odpowiadają na żadne pytania :?: Może przyszedł czas :haha:

Basiu widzę masz dzisiaj doła .

Nie opowiadaj głupot .

Co masz zamiar iść w ślady Bronka 8-)

Fajs zbok to nie Ct tam zginiesz w tłumie , a Ty lubisz być podziwiana to Cię napędza :lol:

Wyjdzie słonko minie kwarantanną i przed upałami będziesz w domu planowała następny wyjazd :spoko

MAZUREK - 2020-03-27, 15:48

D.u... ,du...,i w kompie i tel też nieraz się nie zapisze wiadomość.Pokasowalam dziś pełno ludzi,bo za dużo było znajomych,znajomych.No Mazurek masz szczęście że pamiętam Cię z term włoskich.Piszę ,bo jakie inne przyjemności są w moim wieku,wiem ze jeszcze inni są na Peloponezie, są na fejsie ale forum nie kochaja:?:
No chyba nikogo nie uraziłam :haha:

Basiu, jak miło że mnie jeszcze pamiętasz z włoskich term w Saturnii. :spoko Ile to już lat? Nie przejmujcie się pogodą - po burzy słońce musi znów przyjść. Epidemia też kiedyś przeminie. do zobaczenia na trasie :spoko :kwiatki:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-27, 16:18

Przy plaży wieje.Poszliśmy dość daleko między oliwkami a powrót droga i ścieżka prowadzi zawsze przez drzewa pomaranczy :bukiet:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-27, 16:37

Hamburczyk/jedziemy razem od Monenvazji/,powiedział że to miejsce lepsze.od włoskich kemingów.On pilnuje procedur stale ma info na tel.To 2 camp.3 Niemiec zimuje,4 Anglicy są długo wycieczki rowerami.5 kamper z autobusa.6 Włoch Reno Kangoo i 7 vw taki jak ma Andrzej ale starszy.
Wszyscy dziś robili prania.Z.jutro jedzie z hamburczykiem do sklepu. :kawka:
. Ps.podobno nasz stary ekspres robi świetną kawę.Jest ok.gimnastyki nam nie brakuje :box

ZbigStan - 2020-03-27, 18:09

Prawdziwa unia anty wirusowa. Pozdrawiam
Edward - 2020-03-27, 18:54

Basiu, cudownie, tak trzymajcie. Bądźcie ostrożni i prosimy dużo piszcie. Pozdrawiamy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-27, 19:30

Pozdrawiam,przechodzmy na TV. :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-29, 18:31

Dzisiaj po południu niebo błękit.Siedzę na plaży i dumam.Jeszcze tydzień stanu wyjątkowego.Spacerujemy tyle że wczoraj ledwo przyszłam.Dziś pogadałam z 627.Wszystko mamy hamburczyk nam kupił chleb pomidory i duży pęk pietruszki.Przynajmniej nie mam anemì.Pomarańczy jemy za wszystkie czasy.Po okresie rozliczeniowym zapłacimy 38zł złapała nas rozmowa na granicy serbskiej.Na infolinię Orange podaje że mamy Internet bez podanej ilości.Dawniej komunikat był bardziej czytelny.Na jednym tel.mamy 2 karty sim.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-29, 18:37

Dziękujemy wszystkim za troskę. :roza: Sama jestem ciekawa ile oprócz nas i Tomcia jest polskich załóg w Grecji..Może Zbyszek Woj podpowie gdzie jest Kaziu :?:
Komplecik - 2020-03-29, 18:48

czytamy
Pozdrów Zbycha

Spax - 2020-03-29, 19:12

Czy mas jakieś wieści od człowieka, który utknął na granicy rumuńsko-węgierskiej?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-30, 11:42

Mam wiadomość,po tygodniu czekania dostali przepustkę z ambasady węgierskiej i są już w Łodzi.
Czy nikt nie wie na forum kto to jest :?:

zbyszekwoj - 2020-03-30, 11:53

Niestety zpkaziami nie mamy kontaktu. Sami jesteśmy odcięci od świata na kempingu, ale i tak nie mamy najgorzej. 600 kamperów w obozie parkingowym koczuje.. Pozdrawiamy z Maroka.
andrzej627 - 2020-03-30, 13:57

Rozmawiałem w tej chwil z Kaziem. Stoją w dwa kampery na placu nad morzem koło Vartholomio.
andrzej627 - 2020-03-30, 14:48

W tej chwili w Grecji są co najmniej 3 załogi z forum: Barbara i Zbigniew Muzyk, Tomcio i pkazio. Jestem w nimi w kontakcie. W razie potrzeby mogę koordynować szybkie przekazywanie informacji poza forum. :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-30, 17:07

Dzisiaj na ile umię,dopytałam się Anglików,bo gdzieś jechali.Oczywiście byli w lidlu w Skali.Mieli że sobą kartkę z godz o której wyjechali. My pojedziemy też z Hamburczykami,bo oni muszą kupić gaz.dziś pogoda nie fajna.Jak nie ma słonka to i woda w morzu szaro bura i nie widać po drugiej stronie Githio. :bajer
zbyszekwoj - 2020-03-30, 19:11

Andrzej i w kosmosie wszystko namierzy. Jak te fracuskie służby się nazywają. :haha:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-30, 20:05

Na mojego nosa to załóg jest więcej ale nie interesuje ich CT.Wyjeżdżajac pod koniec listopada z Nafplio w porcie było ze 3 kampery które przyjechały na zimowanie. :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-31, 12:59

Niestety tu nie ma pralek,dziś sporo ubrań powiewa na wietrze :bukiet: Pogoda niby 24 st,ale chmurki.Dobrze że TV działa.To tyle :kawka:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-31, 13:43

andrzej627 napisał/a:
Rozmawiałem w tej chwil z Kaziem. Stoją w dwa kampery na placu nad morzem koło Vartholomio.
Kazio zlikwidował mesengera i dlatego się do niego nie dodzwoniłm.Mamy kontakt przez watspa. :kawka:
jestem47 - 2020-03-31, 13:44

Pozdrowienia dla "Muzyków" czytam, obserwuje Wasze zmagania z niesprzyjającą aurą paniki światowej, skądinąd rozdmuchanej kłamliwie. My Ci powojenni nie takie rzeczy łykaliśmy spokojnie Dzielni że tak powiem dziadkowie trwajcie i piszcie
chemik - 2020-03-31, 18:28

Muzyki! Trzymajcie się dzielnie! Duże pozdrowienia :spoko :bigok
jedrek49 - 2020-04-01, 10:25

Muzyki...
Trzymam za Was kciuki ,nie dajcie sie

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-01, 16:06

Nie dajemy się.ale trochę się nudzi.Bylo słonko to siedzieliśmy na zewnątrz.W momencie zmiana pogody wiatr i fale.To teraz szykujemy obiad.Skuterem pojechaliśmy na zakupy.Wspaniały mają w bakerach chleb,tu pieką.Spacerujemy z psem od jednych pomarańcz do drugich.Wczoraj znowu zrobiłam dżem.No i tak naokoło. :roll:
SlawekEwa - 2020-04-01, 16:09

Wspaniały mają w bakerach chleb,tu pieką

Pół Polski piecze chleb teraz sama :chytry

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-04, 14:19

Aleksander :lol: Z Mzopas piechotą do Plitra,siedzenie przy plaży.Soacer 1 godz.pól szutru pół asfaltu.Plitra wymarła.awszystkie wille pozamykane.Powrót szybszym krokiem 40 minut.Teraz odpoczywam.Pogoda jesienna a nie wiosenna. :kawka:
Tak mi pokazuje pogoda w telefonie.Tu do tego ziemia jest czerwona co widać na moim kaszkiecie.
Nie mam nastroju do wklejanie fot na fejsie.Tak to jest blachemu tancoru.....tak jest że mną. RODZINCE daję foty na mesengerze.
HALO biegli w temacie :?: przedlużą stan wyjątkowy w Grecji :?:

Spax - 2020-04-04, 16:47

Niestety przez kilka następnych dni tak będzie :(
Bim - 2020-04-04, 19:32

HALO biegli w temacie przedlużą stan wyjątkowy w Grecji

Narazie jest do 6 rano do 27 kwietnia

Łączna liczba przypadków w Grecjii wynosi obecnie 1673, a liczba zgonów osiągnęła 68.

ZbigStan - 2020-04-04, 20:24

[quote="Barbara i Zbigniew Muzyk"]Nie dajemy się.ale trochę się nudzi.
Wam się nudzi tam, a nam się nudzi tu. Pozdrawiam.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-04, 22:22

No to jutro narada z innymi kamperem.
WKLILAM KILKANASCIE FOT KTÓRE ZNIKNA PO 24 GODZ.

andrzej627 - 2020-04-04, 23:57

Trochę zdjęć z pustych ulic Aten: AP PHOTOS: Greek capital's streets deserted during lockdown.
Spax - 2020-04-05, 11:29
Temat postu: W związku z ograniczeniami na granicach.
Nie wiem czy Wam się przyda? Sytuacja jest dość dynamiczna i pewnie trzeba się dowiadywać na bieżąco.

»»» Mapa z ambasadami

Kod:

AMBASADA POLSKI w Atenach

Adres: ul. Chryssanthemon 22, 154 52 Paleo Psychiko

Telefon: +30 210 6797 700

Faks: +30 210 6797 711

E-mail: ateny.amb.sekretariat@msz.gov.pl

Kod:

AMBASADA WĘGIER
Adres: 38 Vasileos Konstantinou Ave., Pangrati, Ateny 11635

Telefony:
+ 30 72 56 800
+ 30 72 56 801
+ 30 72 56 802

Ambasador: Erik Haupt

Email: mission.ath@mfa.gov.hu

http://atena.mae.ro/en]http://atena.mae.ro/en

Kod:

AMBASADA RUMUNII

Adres: Emmanouil Benaki 7, 15452 Paleo Psyhiko

Telefon: +30 210 6774035

E-mail: atena@mae.ro

http://atena.mae.ro/en

Kod:

AMBASADA BUŁGARII

Adres: Str. Kallari 33, Psichiko 154 52, Grecja

Telefon: +30 21 0674 8105

Kod:

AMBASADA SŁOWACJI

Adres: Georgiou Seferi 4, Paleo Psychiko, Ateny, Grecja

Tel.:    +30 2106771980, +30 2106771870

Fax:    +30 2106776765

Email:    emb.athens@mzv.sk

https://www.mzv.sk/web/ateny-en

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-05, 13:09

Spax a Grecka :?: Nie wiem co :?: Tak długo wakacji w jednym miejscu nie mieliśmy.Dzwoniłam do Ani w Nafplio.Siedzą w domu,Grecy barana mogą sobie na święta upiec w piekarniku
.Targi warzywne są ale stoiska bardziej rozproszone.Mnie brakuje tylko tego czyli dużego wyboru warzyw prosto od producenta. :kawka:
Bogdan jak czytasz forum to zadzwoń jakie Ty masz informacje.

Spax - 2020-04-05, 19:12

Zapewne chodził Ci o polską ambasadę w Grecji...
Dodałem do wcześniejszego posta. :spoko

andrzej627 - 2020-04-06, 11:12

Chyba lepiej dzwonić bezpośrednio do wydziału konsularnego ambasady. Kontakt tutaj.

Kod:

Grecja
Wydział Konsularny Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Atenach

Kierownik Wydziału Konsularnego: Joanna Matyjasiak

Grecja, Ateny, Kontoleontos 1, Paleo Psychiko, 154 52

Tel.: +302106771997 Tel.: +302106771998 Tel. dyżurny: +306936554629 Faks: +302106771996

ateny.amb.wk@msz.gov.pl

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-06, 12:08

Dzieki kolegom.
Komputer otwrty,to cos popisze,no i musze zrobić przelewy itd.
Czekmy na Hamburczyków,wałówka w plecaczkch i idziemy na koniec cypla.
Przynjmniej się ruszmy dla zdrowia i kondycji :haha: Obiecuje foty tak jak pokazał 627 wieczorem na fejsie.

andrzej627 - 2020-04-06, 13:46

Basiu, za słabo naciskasz na klawisz z literą A. :lol:
Komplecik - 2020-04-06, 13:50

andrzej627 napisał/a:
Basiu, za słabo naciskasz na klawisz z literą A. :lol:

;) :haha: powiedział bym za mocno

ps. Basiu pisz więcej więcej więcej :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-06, 17:50

Znowu wspałania wycieczka na koniec innego cypla,idziemy koło wspaniałego osrodka,sa tu nisperosy,oraz włsciciel jednego z aprtamentów chyba niemiec :bukiet:Klawiatura została potraktowana przez Z.odkurzaczem i pomogło :kawka:
ZbigStan - 2020-04-06, 18:00

Barbara i Zbigniew Muzyk, Lubiłem Twoje relacje na CT bo były zdjęcia. Dlaczego ich nie ma. Przymuszono nas do siedzenia w domu, to chociaż wyobraźnia przeniosła by nas w Wasze plenery. Pozdrawiam.
andrzej627 - 2020-04-06, 18:01

włsciciel jednego z aprtamentów

Zbyszek, jeszcze nie pomogło. :lol:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-06, 18:34

Zbig Stan ja już się dość popisałam i powklejałam foty.Teraz ja poczytam jak pisza inni. :bukiet: Nie mam aparatu foto bo już nam się nie opłaca kupować.Wystarczy 2 tel.i fajne foty ,ale nie będę się już uczyc ich wklejać.
Wystarczy jak wnuk i A.627 nauczyli mnie na fejsie wklejać zdjęcia i też wtedy kiedy mam nastrój to je pokazuje :haha:

ZbigStan - 2020-04-07, 07:18

Barbara i Zbigniew Muzyk, Jeśli FB nie jest zamknięty, to chętnie dam się zaprosić. Pozdrawiam.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-07, 16:39

Jeżeli ktoś chce dokładniej oglądać gdzie jesteśmy to wszystko jest w relacji jesiennej Grecji.Pażdziernik 2019.
Stan Ty też tam przyjechałeś :?: Ale my poznaliśmy okolice przepiękne na wylot.

SPRAWDZALAM kiedyś to moich postów jest około 400 stron. :haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-08, 11:18

Sprawdzam wifi
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-08, 11:20

Sprawdzam wifi
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-08, 11:25

Koniec szaleństw na fejsie.Karta 8 giga się skończyła.Wiem już że w Polsce byliśmy mniej jak 4 miesiące i dlatego nie było roamingu.Mirka cieszę się że udało mi się wkleić foty z wodospadu które wkleił Mirek.
Zobaczę jak będzie z wifi.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-08, 11:54

Watsapa działa na wifi z baru na tel.podany w C T
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-08, 16:52

Ale trzeba myśleć wreszcie mam połączenie z baru.
Trochę skuterem trochę na piechotę byliśmy na końcu cypla.Jak tam pięknie :roza:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-08, 17:32

Nowe foty na fejsie :!:
Ale Grekom się nudzi co chwila jest jakieś auto choćby popatrzeć na morze.Młodzi siedzą i gadają dłużej,to ich zwyczaj i ich morze :haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-08, 21:59

Jutro rano kamperem jedziemy do Lidla w Skali.
Mamy przygotowany propusk.Zatrzymamy się przy powrocie przy wszystkich plażach po to by je chociaż pofocić.Co tam słychać przy murku Kokkivias.Czy jest piękna labradorka :?: Kupujemy karmę dla puszka to ewentualnie ją nakarmimy :shock: Dziś już był piękny zachód słonca.
Będzie wreszcie opalanie.Pewnie kamperowcy wylegą ze swoich siedlisk. :mrgreen:

andrzej627 - 2020-04-09, 10:43

Jutro rano kamperem jedziemy do Lidla w Skali.

Tędy?
https://goo.gl/maps/bgCixeNXHYBdanzo6

andrzej627 - 2020-04-09, 14:34

mam połączenie z baru.

Z tego baru?
Tutaj można się rozejrzeć wokół. Zdjęcia z 2012. To jest ten punkt: https://park4night.com/lieu/118571/

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-09, 18:32

Andrzej 627 tutaj czas szybko leci.
Jazda do Skali 34km.W tamtym rejonie zatrzęsienie pomarańczy.U nas pomału się kończą i wtedy kwitną.
Odwiedziliśmy 2 plaże e tym tę przy murku.Labradorka sika dalej jest.Natychmiast zjadła kulki,nawet nie ma garnka na wodę.Ja nie mogę tego zrozumieć.
Andrzej nie wiem czy siądę wieczór do kompa,będę przeszkadzać Z
W oglądaniu tv.Daj mi namiary na stronę wschodnią od Leonidio do Kiveri

andrzej627 - 2020-04-09, 20:47

Daj mi namiary na stronę wschodnią od Leonidio do Kiveri

Na telefonie kliknij w link https://drive.google.com/open?id=1qpemixntoW5rCE8FeRKf7J5PS2BrJwmV i otwórz go za pomocą MAPS.ME. Plik Lenidio-Kiveri zawiera 44 punkty.

Spax - 2020-04-09, 21:01

... od Leonidio do Kiveri

Basiu - jak myślisz, czy Andrzej na Park4Night znajdzie coś czego Wy nie znacie?!
Jeszcze Park4Night nie istniało a Wy już wszystko tam oblecieliście. :haha:

A to znacie?
Paralia Cheronisi kilka kilometrów na południe od Astros »»»

37°22'55.1"N 22°46'30.3"E
37.381969, 22.775092

ZDJĘCIE

MAPA

andrzej627 - 2020-04-09, 21:38

Spax napisał/a:

Jest. :spoko https://park4night.com/lieu/113479/

andi at - 2020-04-10, 12:51

andrzej627 napisał/a:
Spax napisał/a:

Jest. :spoko https://park4night.com/lieu/113479/

No Andrzej :kwiatki:
A Basia ma już nowe SB na telefon zainstalowane ?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-10, 13:23

Nic mi się nie włączýlo zobaczę jak dołączę komputer
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-10, 13:37

andrzej627 napisał/a:

Tędy?

https://goo.gl/maps
tedy jechaliśmy i jak pisałam odwiedziliśmy 2 plaze.
andrzej627 - 2020-04-10, 13:51

Basiu, trzymam kciuki za powodzenie wyprawy do latarni morskiej (36.656434, 22.822923). Latarnia jest na mapie aplikacji MAPS.ME, ale na zdjęciach satelitarnych jej nie widzę: https://goo.gl/maps/CcQ3boNi4aiFMxBHA

Trasa liczy 9 km, trzeba wjechać na wysokość 200 m. :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-10, 13:58

Spax napisał/a:
a Wy już wszystko tam oblecieliście
właśnie że nie bo od Astros jedziemy gł.droga,potem jeste piękna ale prawie prywatna Krioneri i Twoje a teraz nasze Tyros z Tigani.
Plaże z palmami znamy ale nie za bardzo ja lubimy wolimy plaże przed samym Astros i z tamtąd idziemy na baszte i do miasteczka.Tam sa same apartamenty po sezonie pozamykane.
Na razie tyle musze zrobić przelewy.napisze Ci o wodospadach za Astros,które poleca

jarek kalimera

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-10, 15:05

Spax wodospady Lepidas,a potem polecana miejscowoSC Platanos. kłopot jest w tym zę zarówno Astros jak i inne miasteczka maja centrum przy plażach ,ale duże części miasta sa po drugiej stronie drogi mocno pod góre.Jechalismy taką częscią Astros no i znowu dla mnie i kampera był problem,bo oni staja nawet pod góre byle jak.
Zapisuję koordynaty tej plaży,nie wiem ale myśmy tam gdzieś dawniej jeździli jak jeszcze Afa podawał plażę w Andreas.
Teraz przypominam sobie że jechaliśmy koło mostków na bagnach szukajac plazy.ale to było 10 lat temu

Potem długo bywało się po stronie zachodniej Elea, Kokino Nero.Po wschodniej stronie Fokiano i Richea teraz piękna nowa droga ale tereny dalej słabo zamieszkałe.Lecz myślimy że jeszcze wielu miejsc nie znamy.Czytam oglądam i stale coś nowego no i lubiane miejsca. :oops: Zbyszek i Hamburczyk pojechali w stronę latarni.dzwonię ale tam nie ma zasięgu :box

andrzej627 - 2020-04-10, 19:33

Zbyszek i Hamburczyk pojechali w stronę latarni.dzwonię ale tam nie ma zasięgu :box

Daj znać jak wrócą.

andrzej627 - 2020-04-11, 11:35

wodospady Lepidas

Znalazłem tam (N37.34168° E22.62923°) parking: https://goo.gl/maps/wcQcLkQdpAShcVvn6 :spoko

Pojechałem tam wirtualnie.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-11, 18:38

Dzięki sprawdzę Twój post,ale jednak bez wyjazdu widać u Ciebie wieje nudą :bukiet:
andrzej627 - 2020-04-11, 18:44

Nie tyle wieje nudą, co rozbudowuję moją trasę na następny wyjazd do Grecji. :spoko
jsaluga - 2020-04-11, 19:20

Andrzej jest zbyt inteligentny, żeby się nudzić.
Spax - 2020-04-11, 19:43

Zakładając, że jest woda w wodospadzie (chociaż teraz to wiosna, więc może jest)
Ale uwaga - dojazd ciężki i obawiam się, że nie na Basi nerwy. Zbyszek da radę :spoko
Ostatnie 3 km to szutrówka.

https://goo.gl/maps/WukEwt3ixqHM76mQA

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-11, 20:32

Jarek który to podpowiedział kazał stanąć to co podaje Andrzej a potem Spax tak jak Neda pojdziemy piechotą lub zdejmiemy skuter.Bedziemy jeszcze kontaktować się z Jarkiem.
Podaje jego dane tam jest wodospad opisany.Pensjonat Kalimera,Kiveri Grecja.
Spać wodospad Polminio byliśmy z Mirkami też było ciasno w miasteczku i parking kiepski i mokro, ale daliśmy radę.Jak kamperem a nie osobówką to zawsze trzeba trochę podejść.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-11, 20:43

andrzej627 napisał/a:
Nie tyle wieje nudą, co rozbudowuję moją trasę na następny wyjazd do Grecji. :spoko
no zobaczymy jak sytuacja na świecie się rozwinie,kiedy będzie po staremu.ja bym chciała jeszcze Samarejke :?:
Wszystkiego dobrego dla wszystkich naszych kibicujących
Barbara :band: :band: :band:

ZbigStan - 2020-04-11, 20:50

Barbara i Zbigniew Muzyk, Radosnych Świąt Wielkanocnych. Kibicujemy dalej. Pozdrawiam.
andrzej627 - 2020-04-11, 21:55

Bedziemy jeszcze kontaktować się z Jarkiem.

Fajnie, że dajesz jeszcze jedną łamigłówkę. :lol:

Spax - 2020-04-12, 00:55

andrzej627 napisał/a:
Bedziemy jeszcze kontaktować się z Jarkiem.

Fajnie, że dajesz jeszcze jedną łamigłówkę. :lol:

Eeeee jaka główka taka łami ;) »»» https://www.facebook.com/residencekalimera

andrzej627 - 2020-04-12, 01:11

A gdzie
tam jest wodospad opisany
?
Spax - 2020-04-12, 09:22

andrzej627, post z dnia 18 luty u nich na profilu.
andrzej627 - 2020-04-12, 10:15

Dzięki. Nie można stamtąd się dowiedzieć którędy iść. Ich strona WWW nie działa. Basia mówiła, że coś widziała na Onecie.
Spax - 2020-04-12, 12:36

Z neta podebrane specjalnie dla Andrzeja"

Avec notre petit groupe de marcheurs, nous avons remonté les gorges de la rivière Varsatis jusqu'à la cascade de Lepida (40 m de haut). C'est assez sportif car il faut aussi marcher sur les pierres de la rivière mais la récompense est là : nature sublime, l'eau limpide couleur "glacier" et la cascade magnifique, en un mot c'est paradisiaque !
A faire en mars, lorsque le niveau de la rivière est encore bas pour pouvoir la traverser à certains endroits car les berges ne sont pas toujours praticables.

I film na którym widać co nieco dojazdu i dojścia do wodospadów

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-12, 13:33

Koledzy Spax i Andrzej :spoko
Pogoda super
Czas tu szybko leci.Może uda mi się wejść wieczorem na laptopa bo w tel za dużo ślepienia.Pogoda super pierwszy raz jestem w stroju kąpielowy ale noce są zimne to i w kamp.zimno ale nie grzejemy :roll: Dzięki za wszystko Barbara :kawka:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-12, 13:50

Fìlm wspaniały dzięki Spaxsowi ale powiedział mi o Tym Jarek Kalimera.Tak się porobiło że tylko na 5 min widzieliśmy znajomych z okolic Nafplio.
To o czym my piszemy nie ma nawet tripiadvisor :haha:

andrzej627 - 2020-04-12, 14:12

To o czym my piszemy nie ma nawet tripiadvisor :haha:

Jest. :spoko Lepida Waterfalls

drwoy - 2020-04-18, 16:08

A jak tam w Grecji? Jakiś meldunek przydałby się.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-18, 22:42

Koledzy mnie zastępują.
My chodzimy sobie po kilku odkrytych plazkach,pięknych obiektach,które tu są niezamknięte co w innych krajach jest nie do pomyślenia.Wklejam wszystkie foty na fejsie tak jak mnie Andrzej nauczył.Lecz za dużo mam kibiców tak że już nikogo nie dodaję,za co przepraszam. :roza: 27 wyruszamy dalej wiem że brat księdza z Nafplio ma bilet do Polski na 3 maja.My ubezpieczenie samochodu mamy do 19 maja.

SlawekEwa - 2020-04-18, 23:46

Cytat:
My ubezpieczenie samochodu mamy do 19 maja.

ubezpieczenie przedłużą z automatu jeśli nie rozwiążecie umowy. Kasę ściągną póżniej.

Den-tal - 2020-04-19, 12:06

Pare dni temu Niemcy ewakuowali 110 swoich kamperowiczow promem do Ancony skad kolumna maja przejechac do Niemiec, gdzie czeka ich kwarantanna.Droga przez Balkany zamknieta.
Komplecik - 2020-04-19, 12:33

Basiu pobijecie rekordy waszych wyjazdów?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-19, 18:52

Den-tal napisał/a:
Pare dni temu Niemcy ewakuowali 110 swoich kamperowiczow promem do Ancony skad kolumna maja przejechac do Niemiec, gdzie czeka ich kwarantanna.Droga przez Balkany zamknieta.
Niemcy tak sobie mogą.A my z Włoch mamy daleko.A nie wiadomo jak Bułgaria i Rumunia. :?:
Rozmawialiśmy z córką jak coś to załatwią z tym ubezpieczeniem :bukiet: Czekamy jeszcze tydzień jak nie to wypisujemy :?: przepustkę i jedziemy do góry. :?:
Kazio P.mówi że zostaje już na zimowanie :haha:

Bim - 2020-04-19, 19:52

Cytat:
Kazio P.mówi że zostaje już na zimowanie

Dobrze kalkuluje bo może i nam nie uda się wyjechać jak co roku we wrześniu

Powrót to rok jeżdżenia wokół komina do puki się nie zacipujemy.

Nie macie co pochopnie wracać w lato w góry i przeżyjecie upały :lol:

Założysz, patrona na forum i da radę przeżyć :mrgreen:

andrzej627 - 2020-04-19, 21:59

Bim napisał/a:
do puki się nie zacipujemy.

:?:

Spax - 2020-04-19, 22:13

andrzej627 napisał/a:
Bim napisał/a:
do puki się nie zacipujemy.

nie wiesz co to jest cip, cip? :haha:

Spax - 2020-04-19, 22:17

A nie wiadomo jak Bułgaria i Rumunia.

Podałem kilka postów wcześniej adresy ambasad w Atenach - dzwońcie i wszystko Wam powiedzą.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-19, 22:57

Zobaczymy jak z tym dzwonieniem :?:
ZAPYTAŁAM Andrzeja czy potrafi moje piekne foty dać na forum :?: Zobaczymy trzymajcie kciuki :roza:

andrzej627 - 2020-04-19, 23:08

A nie wiadomo jak Bułgaria i Rumunia. :?:

Wiadomo, że chyba lepiej będzie tak wracać niż przez Macedonię i Serbię.
Naszkicowałem Wam trasę powrotu: https://goo.gl/maps/q3UPoLKP85GdZWqD9

andrzej627 - 2020-04-19, 23:21

ZAPYTAŁAM Andrzeja czy potrafi moje piekne foty dać na forum :?:

Proszę, na próbę.

Spax - 2020-04-19, 23:25

Zobaczymy jak z tym dzwonieniem :?:
ZAPYTAŁAM Andrzeja czy potrafi moje piekne foty dać na forum :?: Zobaczymy trzymajcie kciuki :roza:

Pewnie, że Andrzej da radę - przykład :)

andrzej627 - 2020-04-19, 23:26

Ciąg dalszy zdjęć Basi z dzisiejszego postu:
Cytat:
Piękne domy nie ogrodzone i nie okradane

aviator - 2020-04-19, 23:32

Spax napisał/a:
A nie wiadomo jak Bułgaria i Rumunia.

Podałem kilka postów wcześniej adresy ambasad w Atenach - dzwońcie i wszystko Wam powiedzą.

Bułgaria i Węgry zezwala na tranzyt ale Rumunia zamknięta, dlatego Niemcy ewakuowali się promem a w zasadzie to zorganizowali to Francuzi a Niemcy się doczepili.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-20, 10:12

Andrzej wielkie dzięki,inni forumowicze będą zadowoleni. :roza: piwko też
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-22, 17:26

Andrzej dzięki za wszystko :roza:
Koledzy telefonowałam pod nr konsula ,dostałam nr tel.kons.Wegry,Bułgaria i Rumunia.Pani powiedziała że najdłużej czeka się na zezwolenie od.Węgrów.Zobaczymy co w Grecji od 27?: czy musimy tu zimować :haha:

andrzej627 - 2020-04-22, 17:51

Basiu, napisz, jak Zbyszek wróci z rekonesansu. Pojechał skuterem tutaj: https://goo.gl/maps/hcW2rpXqMfrToqnp6

Wiem, że następnym celem jest dotarcie do tej plaży: https://goo.gl/maps/9TQbgVdYB4vtfojL7 Wydaje mi się, że można spróbować dojechać do punktu N36.68746° E22.81023° i dalej schodzić na piechotę :spoko

Spax - 2020-04-22, 21:21

Basiu - czy ten kranik przy murku to nadal aktualny? Czy doszły może jakieś inne?
ZbigStan - 2020-04-22, 22:10

Barbara i Zbigniew Muzyk, Wreszcie kilka zdjęć. Miło Was widzieć. Pozdrawiam
andrzej627 - 2020-04-22, 22:13

Najnowsze zdjęcia Basi
Cytat:
Daleki,pięknie i kłująco

andrzej627 - 2020-04-23, 09:37

Jeszcze parę zdjęć Basi.

Cytat:
Owoce gruszeczki Nisperos

Po polsku ten owoc nazywa się nieśplik japoński. :lol:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-23, 12:26

Andrzej jesteś WIELKI.Jak się.uda to będą 2 piwa :roza:
Spax kraników Z. liczył jest 6 przy murkach,3 prysznice ,wifi, i cichy prąd dla wtajemniczonych.
Szwajcarzy jadą do plaży przy wraku Dimitrios koło Gitio.Nie wiem jak to robią,a pytać,problem,ale wszyscy mamy
6 punktów w jakiej sprawie jedziemy.Nic nie pasuje do powrotu do Polski.Niestety chyba już przedłużyła stan wyjątkowy do 3 maja.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-23, 12:29

ZbigStan napisał/a:
Barbara i Zbigniew Muzyk, Wreszcie kilka zdjęć. Miło Was widzieć. Pozdrawiam

To tylko dzięki Andrzejowi :roza:

zbyszekwoj - 2020-04-23, 13:06

Mialy być zdjecia Basi a to pomarańczy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-23, 13:10

Basia nie robi sobie zdjęć jak Twoja Krysia .Ja tylko robię krajobrazy i psa i Z.:roza:
andrzej627 - 2020-04-23, 13:33

Dzisiejsza wiadomość: Grecja przedłuża blokadę koronawirusa do 4 maja
Cytat:
Rząd grecki ogłosił w czwartek, że wszystkie ograniczenia nałożone na grecką społeczność w ramach walki z epidemią koronawirusa zostaną przedłużone do 4 maja.

Rzecznik rządu Stelios Petsas powiedział, że dokładny harmonogram łagodzenia środków zostanie ogłoszony w przyszłym tygodniu. Dodał, że premier Kyriakos Mitsotakis zwróci się do narodu, aby wyjaśnić, w jaki sposób społeczeństwo i gospodarka stopniowo powrócą do normalności.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-23, 16:50

Dzwoniłam do Tomcia-Bogdana oni są dalej w Place,znamy to miejsce,jedzie się do Fokiano.Podał nam nr SMS zamiast pisania przepustki na papierze. :roll: Myślałam o Kalamacie potem do góry ale dzisiaj Bogdan nas namawiał na przyjazd do nich do Plaki ,no a my z

tamtąd do Nafplio przez Astros i dalej do góry.Jakoś muszą nas puścić do granicy.
Zadzwonię jeszcze do Kazia i konsulatu.Wkleje dzisiejsze foty to Andrzej je da na forum.Dobrze mieć takiego kolegę na forum :kawka: Piwa 2 wkleiły się sprawdzałam.

andrzej627 - 2020-04-23, 20:05

Dzięki za piwa. :spoko

Dzisiejsze zdjęcia Basi:

Cytat:
Rano do Wsi pod po chleb ale zamknięte to sesja starej Oliwki po drodze

andrzej627 - 2020-04-23, 20:20

Bogdan nas namawiał na przyjazd do nich

To nie jest głupi pomysł. Będziecie mogli razem wracać do Polski.

Kierunek jest dobry: https://goo.gl/maps/AmoV3az3daKdr3n78

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-23, 22:43

Bogdan nie wraca planuje do czerwca,my nie wiem jak córka która mieszka czasowo u nas ,ale chyba najpóżniej po połowie maja.Tak jak zakwitną mlecze,bo wino domowe z mlecza jest wyborne.Mieszkać możemy w kamperze pod lasem :haha: coś znowu nie ma pogody,nie bedzie co focić bo już chyba wszystko widzieliśmy.Zbyszek był sam skuterkiem na wycieczce w miejscu które odkryliśmy z Andrzejem ale foty tylko w watsapie.W
Asopos jak pisałam nie było chleba to wymyśliłam różności by obeszło się bez
niego, no i nie było dużo pracy,ale grecy mają dobre suchary i chleb tostowy,a to mam zawsze na tzw. czarną godzinę.Dobranoc

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-23, 23:09

Znowu zimna noc 13 a wewnątrz 17.Cały czas mamy kołdry zimowe :oops:
andrzej627 - 2020-04-23, 23:52

To nie jest zimno. Napisz jutro ile było nad ranem. :spoko

Spax - 2020-04-24, 01:17

andrzej627 napisał/a:

To nie jest zimno. Napisz jutro ile było nad ranem. :spoko

godz. 1:15 »»» 2,2 C

Spax - 2020-04-24, 09:15

Dzięki Basiu za info dot. wody.
Zmieniłem dane na mapach OSM dotyczące Μποζάς / Bozas - dodałem prysznic i usunąłem dwa kraniki. Kiedy to się na maps.me zaktualizuje tego niestety nie wiem.

andrzej627 - 2020-04-24, 10:29

Dzisiaj wygląda to tak:
Spax - 2020-04-24, 12:55

andrzej627 napisał/a:
Dzisiaj wygląda to tak:
To najświeższa mapa? Sciągałeś offline?
Spax - 2020-04-24, 13:03
Temat postu: Podpytać autora posta co i jak nie zaszkodzi.
https://www.camperteam.pl...p=819785#819785

jarekvolvo napisał/a:
Przeleciałem się do Grecji... .

Szybkie zlecenie ze Starogardu do Aten. Pół dnia na telefonie do wszystkich konsulatów po drodze, by wiedzieć, co i jak na drogach. Po dziesiątej rozmowie typu "No, wie pan, sytuacja jest dynamiczna.." wiedziałem mniej, niż rano. Pies ich gonił.

Ruszyłem w piątek wieczorem na Barwinek. Na granicy pusto, żadnego problemu, kontrola temperatury i wio ! Na Tornyosnemeti w kierunku Miszkolca dostałem nalepkę "Only for transit" i mapkę z "korytarzami tranzytowymi" o których żaden konsulat nie wspomniał. Okazało się więc, że zamiast jak zwykle iść na Debreczyn, Berety, Bekeczabę i Batonję, muszę dołożyć drogi na Budapeszt i do Nadlaku. Po drodze tylko wybrane i oznaczone stacje, na innych parkingach i stacjach czerwone tablice "No Transit" , wszędzie kupa Policji. Wiedząc, że do Romka jest tylko jedno przejście, odpaliłem aplikację Sixfolda o czasach oczekiwań - łomatko ! - 15 km korka... . Gogle też sugerują podobny czas. Pokopałem jeszcze w innych, "eurpoejskich" serwisach - bryndza. W końcu wszedłem na stronę rumuńskiej policji granicznej - https://www.politiadefron...line/?dt=2&vt=2 - tam cud - okazało się, że czas na przejazd to ok. trzy kwadranse.

I rzeczywiście, chwila moment, i jestem na RO. Dostałem kolejną mapkę - tu akurat było po drodze na Vidin oraz deklarację z pieczątką, zobowiązującą do opuszczenia kraju w ciągu 48 godzin, konieczną do zwrotu na wylocie. .

Na wysokości Vanju Mare natknąłem się na 'niezapowiedziany" korek ciężarówek, zbudowany sztucznie przez policję. Stał bym tam ze dwa dni, bo święto.. Chwila namysłu, lewy kierunek... i dzida ! Leciałem wzdłuż tirów dwanaście kilometrów (!) - gdyby coś szło z naprzeciwka - umarł w butach ;) . Przeleciałem , jak gupi - na początku korka - policja. I lecą z paszczą, gdzie się pcham. Ja, że "urgent" trasnport farmaceutyczny i że mają mi dać wolną drogę ! "Ależ tak, oczywiście, leć dalej" .. a u mnie portki pełne :) .
Granica Calafat/Vidin w ciągu kwadransa, żadnych obiecywanych konwojów, badań - nic.

Sofia teoretycznie zamknięta dla świata, na wlotach bramki i patrole, kontrola wszelkich osobówek, prawy pas wolny dla tirów - no to ja na prawy .

Kulata - zawsze dzikie tłumy na Greka, teraz dwa samochody, na wadze pani narzekała, że jestem "za cięzki" - mówię, że mam 100 litrów wody dla siebe do mycia by unikać wirusa - "aa, racja - paszoł won.."

Dojechałem do gorących żródeł pod Lamią koło Damasty, zostałem do poniedziałku popołudnia, we wtorek rano rozładunek i załadunek w Atenach. Chciałem wracać tą samą drogą przez góry, ale okazało się, że wprowadzili całkowity "lockdown" miasta i że muszę nadłożyć 150 km, by wyjechać na Teby, omijając płatną autostradę.. .

Qurcze - zawsze marzyłem, by móc jechać pustymi drogami, całkiem samemu, w ciszy i spokoju. i się - qurna - ziściło... . 50, 100, 150 km bez żywej duszy na szosie, okrutnie przytłaczające wrażenie.. jakbym był jedynym, ostatnim człowiekiem na planecie... . Zaleta - tam, gdzie zwykle jadę w sznurze aut max 50 km/h, teraz spokojnie 120.. . .

Z turystów widziałem tylko raz podwójną załogę z budkami z Anglii, stali sobie przy drodze koło Armenis w Rumunii.

Miałem w zamyśle "poilustrować' ten wątek zdjęciami z trasy, ale niestety, przy tych żródełkach w Grecji tubylcy uprzejmi byli włamać mi się do samochodu i podpieprzyć dwa telefony, w których miałem fotki... . Ale nawet nie jestem za bardzo wkurzony - com zobaczył, to moje, zwłaszcza w tych czasach, kiedy na ruch turystyczny nie ma żadnej szansy... .

Kłaniam się nisko :)

drwoy - 2020-04-24, 13:06

Fajnie się czyta i tyle informacji.
andrzej627 - 2020-04-24, 13:14

Chyba najnowsza. W MAPS.ME nie ma informacji o tym, czy mapa jest aktualna.

W Osmandzie mam tę samą mapę z 1/4/2020.

Spax - 2020-04-24, 14:18

andrzej627, Czyli jeszcze nie naniesione dane.
Ja używam dla Osmanda oficjalnych map stąd » https://download.osmand.net/list.php « Nie ściągam aktualizacji przez program.
edit: interwał aktualizacji map w mamps.me »»» https://www.reddit.com/r/...sme_app_update/

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-24, 18:00

Koledzy a komu to potrzbne.Na budynku i koło niego są 4 krany,1 bliżej plaży, i obok 3 prysznice a nie tak jak wy macie na jakiejś mapie.Wi fi Boza publik,dużo koszy na śmieci po drugiej stronie ulicy czyli parkingu.
Pani konsul dzwoniła i proponowała płynięcie promem.
Poniedziałek piszemy Lidl i jedziemy do Bogdana.
Ja i pies ledwo żyjemy to co Andrzej pisał ze Zbychem,tam gdzie jest basen on wczoraj zrobił skuterem,a dzisiaj zrobiliśmy na nogach.Przepiękne miejsce,plaża, wieczorem dam na fejsa to A.wklei na forum.Kto ogląda stawia mu piwko naprawdę zasłużone :roza:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-24, 19:00

Foty kranów zrobione.
GPS pokazał w jedną stronę 7,6 kilometra,no to dlatego ja i piesek ledwo dychamy :haha:

andrzej627 - 2020-04-24, 20:02

Pani konsul dzwoniła i proponowała płynięcie promem.

Promem? Skąd dokąd? Kiedy?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-25, 09:02

A co z fotkami?
andrzej627 - 2020-04-25, 09:34

A co z fotkami?

Wybrałem niektóre:

andrzej627 - 2020-04-25, 09:37

Ciąg dalszy:
andrzej627 - 2020-04-25, 09:52

GPS pokazał w jedną stronę 7,6 kilometra

Musieliście trochę błądzić. :lol: Mnie wyszło tylko 5 km w jedną stronę. Też zrobiłem parę zdjęć. :spoko

andrzej627 - 2020-04-25, 10:31

Na MAPS.ME trasa tak wygląda:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-25, 11:26

My jechaliśmy inaczej najpierw na kierunek Plitra asfaltem i odbicie w prawo szutrówka.Ale przepiekna wycieczka, a plaża cudeńko.Patrze teraz na nasza dużą
pustą plaże ,a tamta taka urokliwa.Wklej jeszcze te skałki co robiłam,nie mogłam się na nie napatrzeć a woda cudowna ,Puszek od razu wszedł do morza,na naszej plaży nie wchodzi bo falki i jest głęboko. :kwiatek2
Andrzej jestwś wielki no i dobry kolega,nikomu by sie nie chciało tak wklejać moich fot.Stwierdzam że moi wszyscy starzy znajomi nie mają racji mówią ho,ho takie głupoty na facebooku.
Telefon robi wspaniałe foty,ale próbowałam robić panoramę i coś nie wychodzi :?: Wracam do oglądania moich fot,tak mi się bardzo podobają.
Dziś pranie i odpoczynek,ale po południu na pewno pójdziemy na malą plażke koło apartamentów.Dostaliśmy nisperosy,ale w Hiszpanii sa lepsze,te maja po 3 duże pestki.
A znajdż foty z kranami jak nie to jeszcze raz wkleje :?: :?:

andrzej627 - 2020-04-25, 14:58

foty z kranami

Proszę bardzo.

andrzej627 - 2020-04-25, 15:06

Wklej jeszcze te skałki co robiłam,nie mogłam się na nie napatrzeć

Zrób jeszcze jeden post na FB z kilkoma zdjęciami skałek, których tu nie umieściłem. Było ich aż 60. Na forum wchodzi tylko 10 zdjęć w jednym poście. Nie wymagaj ode mnie za dużo. :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-25, 15:22

Oj przepraszam :kwiatek2 Zbyszek zobaczył wczoraj w dolinie jakieś skałki jakby wykopaliska.Zabrał duży aparat to pewnie coś porobi.Skuterem jednemu to żaden problem.Ja się opalam i z pieskiem pilnujemy gospodarstwa :chytry
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-27, 22:10

Wyjechaliśmy rano z Boza.Śpimy przy plaży z murkiem.Dobrze tu się czujemy.Suka śpi koło kampera,dzisiaj miała sporo darczyńców.Mirki na noc przenieśliśmy sìę do porciku by nas nie widać.10 euro za kupno kilkunastu kg warzyw prosto z folii.Papryka maleńkie cukinie jeszcze z kwiatkiem,no i 7 kg fantastycznych pomidorów.Niestety tu nie ma wi fi. :roll:
andrzej627 - 2020-04-28, 00:42

Śpimy przy plaży z murkiem.

Dobrze, że dałaś znać, że żyjecie, bo już się martwiłem :spoko

zbyszekwoj - 2020-04-28, 14:50

Ode mnie jubileuszowe 100 piwo. Jubileusz trzeba oblać. :spoko
andrzej627 - 2020-04-28, 17:15

Dzięki wszystkim za piwa.

:pifko :pifko :pifko :pifko :pifko :pifko :pifko :pifko :pifko :pifko

andrzej627 - 2020-04-28, 18:05

Przed chwilą rozmawiałem z Basią. Są w dalszym ciągu przy plaży "z murkiem", "czują się jak u siebie w domu". To jest chyba tutaj: https://goo.gl/maps/AWDgHvCzmSqppoFn7
Mirekl61 - 2020-04-29, 15:15

Pozdrawiamy Was i sunię :spoko Nam na spacerach, z braku psa, towarzyszy kot.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-30, 17:35

Spax dzięki za telefon.Wreszcie poznaliśmy,grecką rodzinę,mama polka.Jedziemy wieczorem do Stawruli,tak nazywa się jedna z córek.
Niestety tu nie ma Internetu,nawet przy knajpie,coś tam mamy to trzymamy na czarną godzinę ,to fot na razie nie ma :kawka:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-04-30, 17:39

Mirekl61 napisał/a:
Pozdrawiamy Was i sunię :spoko Nam na spacerach, z braku psa, towarzyszy kot.

Sunia jest fantastyczna,karmi je Niemiec on wykastrował te 2 suki,jedną chyba ktoś przygarnął.Oni mieszkają w Agios Joannis,5 km od plaży.

Spax - 2020-04-30, 18:06

Wreszcie poznaliśmy,grecką rodzinę,mama polka.Jedziemy wieczorem do Stawruli

No i super - tak trzymajcie!

Niestety tu nie ma Internetu

A czy nie jest tak, że od jutra (1 kwietnia) nie będziecie mieli nowego od Orange

SlawekEwa - 2020-04-30, 20:39

Spax napisał/a:
że od jutra (1 kwietnia)

:shock:

Spax - 2020-04-30, 22:32

SlawekEwa napisał/a:
Spax napisał/a:
że od jutra (1 kwietnia)

A co nie może być? Back to the future :-P

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-01, 01:52

Internet mamy od 25,ale tylko mam 4G.Dlatego nic nie robię na fejsie bo dużo bierze internetu.Stawrula przyjedzie dzisiaj to przeczytamy razem to co wkleił Tadek.Oni mówili o poruszaniu się w ramach województwa.Cała rodzina żyje z rolnictwa.Tu plaża jest odkryta trochę wieje.Maski i rękawiczki do sklepów.Mamy jeszcze miesiąc :haha:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-04, 22:40

Rano wyjechaliśmy z Kokkivias,czyli czerwona.Glikowrisi pożegnanie z poznaną Polką.Znowu czekały na nas siaty pomarańczy.Co my z nimi zrobimy :?: Zakupy fajne w Lidlu wcale wszyscy nie mieli maseczek.Droga nr 82 Sparta-Kalamata przepiękna.Dotarliśmy do Analipsi koło Messyny jesteśmy piątym kamperem.
Orange coś się namyślił i mamy rozmowy i Internet w 2 tel.do 25 maja.Dam trochę fot.
Pozdrawiamy Barbara Muzyk

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-04, 22:46

Jutro jedziemy Koroni,Finikunda,Methoni i dalej Pilos no i Vojdokilia ,nazywana Golden.Po drodze jest wodospad Gialowa,może się uda. :chytry
Bardzo mi było żal suki,biegła za nami,a ja płakałam.

Mirekl61 - 2020-05-04, 22:52

Powodzenia i udanej podróży.Pozdrawiamy :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-06, 18:12

Mirki w Analipsi nie ma wody.Jest tylko koło kościółka.Plażą poszliśmy do Bouki,tu woda we wszystkich prysznicach.My się jeszcze nie kąpaliśmy a Czesi kąpią się codziennie.Myślę że jutro Finikunda i Methoni tam koło knajpki na parkingu zawsze było wifi. :roza:
Mirekl61 - 2020-05-06, 19:46

Powiedz Zyszkowi, niech stuknie patykiem w automat na hydroforze, który stoi koło kościółka.
MIREK1956 - 2020-05-07, 14:28
Temat postu: powodzenia i zdrówka
powodzenia i zdrówka
andrzej627 - 2020-05-08, 17:23

Rozmawiałem w tej chwili z Basią. U nich wszystko w porządku. Są tutaj: Paralia Finikounta.
Spax - 2020-05-09, 12:34

andrzej627 napisał/a:
Rozmawiałem w tej chwili z Basią. U nich wszystko w porządku. Są tutaj: Paralia Finikounta.

Mała korekta - »»» Paralia Mavrovouni - po polsku plaża "Czarnogóra"

andrzej627 - 2020-05-09, 13:26

Basia "dla zmylenia przeciwnika" nie podaje mi nigdy swojej dokładnej lokalizacji. :wyszczerzony:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-09, 17:09

Ja wszystko nazywałam Finikunda.
JEST to wielka łacha piachu,i Finikunda przedzielona jest jest skałą i tworzy kilka mniejszych plaż. To nasza nazywa się Mavrovouni tak jak koło Githio.Wjechaliśmy do kilku kempingów i wreszcie odnależlismy to miejsce z przed lat z dziką plazą z dużym szutrowym parkingiem.Stoi 4 kampery i sporo jest Greków.Mozna to miejsce porównać do Elafonisos.Piękne miejsce,kempingi przygotowują się do otwarcia.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-09, 17:14

andrzej627 napisał/a:
Basia "dla zmylenia przeciwnika" nie podaje mi nigdy swojej dokładnej lokalizacji. :wyszczerzony:
tak samo rozmawiam ze Spaxsem,ale on jest fanem Grecji tak jak ja.Popatrzę na foty może coś dam na fejsa.W Analipsi były kampera zimujące,a my mądrale wróciliśmy 1 grudnia 2019do domu :haha:
izola - 2020-05-09, 17:22

Zdrówka życzę i uciechy . czasami zmusi sytuacja do fajnych rzeczy . cieszcie się co macie :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-09, 21:17

Oko nie boli.Jutro rano dam foty teraz boli mnie Oko, nawet zakropienie nie pomogło :kwiatek2
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-09, 21:45

Dałam foty na fejsa
andrzej627 - 2020-05-09, 22:05

Dałam foty na fejsa

Cz.1

andrzej627 - 2020-05-09, 22:09

Dałam foty na fejsa

Cz. 2

Spax - 2020-05-09, 23:28

andrzej627,
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-10, 11:31

Andrzej :pifko i podziękowania.
Teraz siedzę przy laptopie .Zbyszek poszedł do Kamari może znajdzie miejsce gdzie mieszka sympatyczny niemiec mówiący po serbsku.Już 3 go Niemca spotykamy który mieszka od jakiegoś czasu w Grecji.
Dziś wieje i sa chmury,mniej aut jak wczoraj.Najmniej jak zwykle sympatyczni sa francuzi :!:
Tyle na razie tu jesteśmy bo to piękne miejsce,a jeść mamy co i na razie wode.Jest tu też ładny kemping.Foty które dałam na fejsie jako relacja są z tego kempingu.Pisze że zamknięte do 30 kwietnia,2 kampery stoja podpięte do prądu przed kempingiem,czyli zamknięte,ale nam udało się na chwile wejść.To tyle

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-10, 11:42

Zdjęcia 113,114 sa z plaży koło
Koroni,ale waski parking przy samej jezdni.Jest tam boisko sportowe,nazywa się plaża Memi :kwiatek2
Jako plotkę podam fakt że codziennie na różne sposoby robimy ziemniaki,bo pod Lidlem nas facio namówił za 10 euro 30kg ziemniaków.W Analipsy były ziemniaki gratis i to już jak mówi czeszka drugie wykopki :haha:
Wkleje jeszcze foty z Kokivias ale Z. ma ten telefon,tak jak pisałam na maj mamy internet z orange,oraz rozmowy do strefy 1.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-10, 12:19

Przeczytałam o kłopotach Wojciechowskich z powrotem do kraju.
My bedziemy się martwić po 20 tym,najpierw dojedziemy do Nafplio,tam jest sporo Polaków,podzwonimy do ambasad,no ,a może coś się poluzuje na granicach.Mamy podane tel do polskich ambasad w Bułgarii,Rumunii,oraz Węgrzech.
Rodzina opiekuje się domem,ogrodem wyjątkowo bo wnuki nie chodza do szkoły,nie będziemy mieć wina z mlecza,córka mówi że go było mało w tym roku. :kwiatek2

andrzej627 - 2020-05-10, 19:41

Na MAPS.ME widzę tę dwukilomerową plażę. Parking jest na zachodnim skraju.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-10, 19:42

Robimy dobrą kolacje a potem trochę TV i może uzupełnie foty bo nawet z plaży Kokivias nie przesyłałam. :roza:
Ale chwilę szukaliśmy dobrego zjazdu,bo niektóre drogi prowadza do kempingów lub dużych apartamentów.Robimy po kilka kilometrów dziennie,a Zbyszek z psem jeszcze więcej.
Andrzej dzieki :kawka:

Spax - 2020-05-10, 21:34

Jakieś pół kilometra od was, przy głównej drodze jest dobrze zaopatrzony sklep. Pora na fetę i chałwę zamiast ziemniaków :haha: Mieli też bardzo dobre pieczywo. Tak sobie w moich notatkach szperałem i znalazłem hi hi.

edit: zauważyłem teraz, że Meduza Mini Market jest na mapce od Andrzeja

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-11, 09:48

Wszystko mamy łącznie z natką pietruszki.Placki ziemniaczane pyszne dawno nie robiłam i tortilla wg M.Gesler
andrzej627 - 2020-05-11, 10:09

Spax napisał/a:
Jakieś pół kilometra od was, przy głównej drodze jest dobrze zaopatrzony sklep.

Supermarket i parking przy plaży.

Spax - 2020-05-11, 10:45

Tak - to chyba ten sklep. Wygląda troszkę inaczej niż ja pamiętam. Moje notatki są z 2014

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-11, 14:02

Chyba mnie trafi,pisze a nagle wszystko znika,co źle naciskam :?: :?:
Wszystko się zgadza co koledzy napisali,ale dawniej nie było tak zabudowane,samych kempingów jest 3 lub 4, oraz apartamenty.
Mamy wszystko do jedzenia,bo był lidl,Urszula,no i tanie z pierwszej ręki szklarnie w Kokivias.
teraz szukamy domu Tomasa,urodzonego serba,a emeryta niemieckiego,dziś lepiej wytłumaczył może trafimy.Wspaniali ludzie dobrze po 80siatce.
Chleb maja wspaniały w bakerach taki kilogramowy wszędzie kosztuje 1,90 euro :kawka:

Tadeusz - 2020-05-11, 14:53

Basiu i Zbyszku, należy Wam się dobre, zimne piwko! :ok

:pifko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-12, 14:54

Tadziu :!: niektórzy krytykował nasz wyjazd,Ale wyszło nam na dobre.Trochę kamperów jest maseczek tu nikt nie nosi,nawet w Lidlu tylko parę osób je miało.Warzywa i owoce nie z chłodni,A w naszym wieku każdy rok jest darowany.Dziś duże fale nie ma pary małżeńskiej 83,89 lat.Chodzą tu codziennie brzegiem morza i piachu. :roza:
Tadeusz - 2020-05-12, 15:04

Tadziu niektórzy krytykował nasz wyjazd,Ale wyszło nam na dobre.

Basiu, ja Was podziwiam i dopinguję. :ok

Może młodzi nauczą się wreszcie od nas jak używać wolności. :bukiet:

:szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-12, 17:32

Część kamperowcom planowała jak będzie ciepło w kwietniu, maju a tu d...blada.Trzeba nosić maski a tu puste wioski.Teraz wolno się już kąpać to tak jak dzisiaj po południu dzieci szaleją w wodzie.Z.był 2 razy ja nie byłam w wodzie a Czech kąpie się codziennie.Fantastyczne tu miejsce.Z.był motorkiem w Finikundzie ciasno zakaz kamperów.Tu fantastycznie :roza
Brat księdza woła nas do Nafplio,samolot ma na 1 lipca.Oczywiscie za trochę czasu dotrzemy tam by uzupełnić zapasy i po mału jechać na północ Grecji :kawka:

Spax - 2020-05-12, 19:41

Część kamperowcom planowała jak będzie ciepło w kwietniu, maju a tu d...blada.

Między innymi ja - ale to nie wirus mnie uziemił tylko moja żonka ha ha i teraz jest tak :bet: :bet: :pracz :wieszacz

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-12, 21:54

Mówiłam kupuj przyzwoitego kampera.
Tacy z Kołobrzegu jeżdzili z malenstwem kamperem i wielu innych też. :haha:

Spax - 2020-05-13, 00:24

Taaaaa - jak pytałem Zbyszka czy odsprzeda mi kampera (pamiętacie 2 lata temu?), bo on już nie chce jeździć, to Ty wniosłaś sprzeciw ogromny. :diabelski_usmiech :bylo
Den-tal - 2020-05-13, 14:43

Spax - dwojaczki :shock: Ale nie zwalaj na zone -do tego potrzeba DWOJGA :spoko
Spax - 2020-05-13, 15:29

Den-tal napisał/a:
Spax - dwojaczki :shock: Ale nie zwalaj na zone -do tego potrzeba DWOJGA :spoko

Skoro w temacie Grecji to: dwa łobuzy - Theódoros i Geórgios :ok
A zgonić na kogoś trzeba :-P

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-14, 14:51

No nareszcie przestało to być tajemnicą :lol:
Dla Joasi :bukiet: na fejsie też dałam.
Dziś morze jak lustro?wczoraj jednak było więcej Greków.Są też 3 kampery od wczoraj na froncie.
Za tyle wyjazdów nikt nam nie zwrócił uwagi że żle stoimy.Jak jest knajpa to pytamy ,a tak to stajemy by im nie blokować podjazdu do parkowania blisko wody :kawka:
My sobie chodzimy długim spacerem na lewy koniec plaży tam mamy wspaniałe warunki ,a kemping nie
czynny :roll:Dziś motorkiem odkryliśmy jeszcze inną plażę ale kiepsko z dojazdem.Nazywa się Koumpares

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-14, 16:46

Chyba będzie dżem z pomarańczy i nisperosów,znowu mamy prezent.
Tym razem myślałam że skorzystam z miejscówki kamperowej uprzema,ale wołają nas do Nafplio,po drugie zaraza przyszła z Patras. Jak na razie moje miejsca mają powodzenie.Polaco Niemcy chyba dalej siedzą w Mpozas.My za to mamy nowe znajomości niedaleko od Kokkivias,już połaczyliśmy się na fejsie.
Jak myślicie da się jechać jesienią do Grecji :?: :?:

andrzej627 - 2020-05-14, 18:03

Jak myślicie da się jechać jesienią do Grecji :?: :?:

Trzeba być optymistą. :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-14, 22:20

Kąpanie w morzu.Zbyszek kąpie się od soboty,czyli jak przyjechaliśmy tu w rejon Finikundy.Ja kąpałam się dopiero dzisiaj.Kąpiacych się w morzu jest sporo. :wanna: :wanna:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-15, 15:34

Dzisiaj poczułam przyjemność w kąpaniu.Roleta do połowy rozwinięta obciążona wiatr jej nie porywa.
Analizuję plaże ale raczej są nizadrzewione-wyjątek kempingi :kawka:

andrzej627 - 2020-05-16, 18:48

W Grecji otwarto w sobotę ponad 500 plaż dla turystów
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-18, 19:20

Nie pisałam 4 dni.Lubię ciepło ale nie upały i brak CIENIA.W sobotę z rejonu Finikundy dojechaliśmy do Methoni.Klapa upał brak CIENIA i stanie na betonie.
Remontują długi ciąg plazy i brzeg oberwany po zimie. :roza:
Do Pilos droga wąska bez poboczy.Zjazd z góry zaraz to portu.Potem przeniesienie się na aleję prowadzącą do baszty i nieczynnej z plażą hotelu.Tu trochę CIENIA. Są tu jeszcze 2 porażki z dobrymi prysznicami.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-18, 19:41

Niedziela Gialowa i dojazd do Vojdokili,-Golden Beach.Miejsce nieprzygotowany do stania aut.Pierwszy raz widzieliśmy tyle piachu na drodze i parkingu.Auta stały pojedynczo w długim ogólnie.Oczywiscie cwaniak się zakopał .
Krótką kąpiel foty i szukamy dalej w kierunku Kalo Nero. :roll:
Jedziemy brzegiem morza jak tylko się da.Po drodze piękne ogórki i pomidory.Mowy nie ma o euro.Daję słodycze. Lecz młody od pomidorów siedział w barze to moje Prince polo pewnie się rozpłynęlo. :haha: Dalej dziwoląg budowlany.Dojechaliśmy do pięknej plaży w Kiparisi.Teraz siedzę na l
Plaży w Astros,Spax wie na której.Dużo młodzieży.Miejsce mamy fajne koło nieczynnego kempingu.Tu po tej stronie jest inaczej.Zostaniemy tu do piątku.
Potem pomału do góry.
Fot mam dużo dziś dam trochę na fejsie to koledzy może coś Wam wkleją. :haha:
Dobrze że wnuk mnie przymusił do tego fejsa.Prawie nikt z moich znajomych nie chce się nauczyć.
W IDZĘ że niektórzy przestali przesyłać głupoty a robią foty że swoich okolic :haha: pozdrawiam Barbara :roza:

Bim - 2020-05-18, 21:08

Dobrze że wnuk mnie przymusił do tego fejsa.Prawie nikt z moich znajomych nie chce się nauczyć.

Nie dam sie namówić na tego fejs zboka :-P

Masz fajnych suflerów co potrafią wklejać Twoje fotki na CT i chwała Im za to :kwiatki:

na fejs zboku niestety to tylko czas teraźniejszy wkleisz i masz , reszcie twoich kibiców nie chce się sięgać wstecz.

Forum CT ma historię czasmi można sięgnąć i poczytać i powspominać :spoko

Pewnie tego Gościa kojarzysz
Całkiem fajny blog i książka super dla grekomaniaków:)

http://mojagrecja.com.pl/...araza-w-grecji/

Spax - 2020-05-18, 22:32
Temat postu: Bez komentarza
Agrilos - 37.2081, 21.5904
Zdjęcia od Basi

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-18, 22:53

Spax jeszcze Joasi posłałam inne foty na mesengera.
Do Bima ! jak się ma czas to się zagląda do fejsa.Nie znam tej książki o Grecji.Peloponez mam w głowie.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-18, 22:57

Bim na forum można powspominać relacje :?: szkoda że Twoich nie można chociaż przypuszczam ze jesteś też fanem Grecji. :bukiet:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-18, 23:06

Bim zajrzałam na fejsie do tej ksiązki ale to trudne pisanie bez fot.
Najlepiej czytać w Internecie a foty na
Tripiadvisor lub inne fora z fotkami.

Spax - 2020-05-19, 11:34
Temat postu: Barbary zdjęcia c.d.
I dalej lecą zdjęcia »»» Πελοπόννησος - Ελλάδα :spoko
Spax - 2020-05-19, 11:39

ciąg dalszy »»» Πελοπόννησος - Ελλάδα :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-19, 12:23

Na piechotę brzegiem morza wzdluż strefy bagiennej prawie do Agios Andreas :kawka:
Spax - 2020-05-19, 14:27

prawie do Agios Andreas

Nieżle - to pewnie ze cztery/pięć kilometrów! A jak tam moja druga miejscówka za górką przed Agios Andreas?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-19, 16:10

Sprawdzę to co mi podałeś,
Ale już koniec zwiedzania.Siedzimy parasol jest Z.ma dar naprawiania .Muszą się skończyć upały :)

Robold - 2020-05-19, 16:48

Basiu, nie wiem co lepiej - upał, czy tak jak dzisiaj u nas +12 i cały dzień leje.
Pozdrawiamy :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-19, 18:40

Lepszy upał ale trzeba się do niego przygotować,tak by się uszy nie poparzyły.
Pierwszy raz widzę greczynki w dużych plażowych kapeluszach
My nie mieliśmy parasola ale już mamy.
Na plaży siedzą prawie wszyscy pod paracolami,teraz po południu młodzież siedzi w cieniu tamaryszków.

Nie wiem czy pisałam ale morze egejskie trochę cieplejsze jak jońskie :haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-21, 21:36

Czy tak się pisze kto nie ryzykuje ten nie
pije szampana :haha:
Krytykował mecenas ja namawiałam Jędrka by jechał.Jak na razie jesteśmy wygrani kończymy 3 ci miesiąc wspaniałych wakacji. :kwiatek2
Nie wiemy jak było w dużych miastach ale tu na Peloponezie nie było nic widać.Nie nosili maseczki a my mieliśmy je 3 razy w Lidlu.
Dzisiaj nasze Kiveri.
W sobotę Nafplio, potem Epidavros i żegnamy się z grekami.Pomału do granicy z Bułgarią i wykonanie tel.do konsulatów.Jak się uda to na matury w domu .No kwarantannę, ale to chyba do przeżycia :?:

izola - 2020-05-21, 22:15

Tego szampana lepiej wypijcie już w domu , ale do domku jeszcze daleko.
Pomyślności życze, no i zdrowia bo to najważniejsze :spoko

Spax - 2020-05-21, 23:31

Krytykował mecenas ja namawiałam Jędrka by jechał.Jak na razie jesteśmy wygrani kończymy 3 ci miesiąc wspaniałych wakacji.

A ja skromnie dodam, że po wspólnych/skromnych konsultacjach pod koniec lutego itd. itp. ... :kwiatki:
PS
strasznie Wam zazdroszczę opalenizny :diabelski_usmiech

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-22, 09:48

Ja lubię być opalona,co by nie rzec ciało wygląda ładniej ale te upały były trochę za duże.Dzisiaj Kiveri 22 w kamp.23.
Jest super.Niestety pojawiły się komary.
W Nafplio jutro bazarek,tego nam brakowało,no i muszę się rozgladnąć za nietypowymi zamówieniami dla zaprzyjaźnionych osób. :roza: :kwiatki:

marko - 2020-05-22, 10:16

Pozdrowienia dla Basi i Zbysia od Marka i Gosi trzymajcie się :spoko :spoko :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-22, 15:28

Myślę że się spotkamy.
My chcemy w Staniątkach odszukać Stefana Grochota.
Wspaniale wakacje z życzliwym grekami. :kwiatek2

Spax - 2020-05-23, 09:07
Temat postu: Dalej ...
Zdjęcia Barbary
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-23, 21:56

Foty które wkleił Spax są z Astros. Plaża ta przy głównej drodze podupada.Nie ma podlewania palm i zostało ich kilka.
W Kiweri staliśmy 2 dni ale w korycie rzeki bo tam było lepiej.Duży parking opanowali szaleńcy szybkiej jazdy. :lol:
Zbyszek spaceruje z psem i zawsze coś zauważy. :kwiatek2
Tym razem obrany sad moreli.
Pan naprawiał podlewanie i pokazał nam resztki niezebranych.Pychota :roza:
Na targu wysyp:czereśnie po4,morele,brzoskwinie,truskawki 3-4 euro.Zatrzęsienie warzyw i owoców.Maseczki mieliśmy my i jeszcze kilka osób.Stragany w odstępach rozstawione.
Stoimy na końcu plaży ARVANITA.Moze się uda postój bo brat księdza nas zaprasza w odwiedziny.
Zobaczymy co dalej :?:

Spax - 2020-05-24, 12:21
Temat postu: C.D.
Nafplio
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-24, 14:02

Czy to kwestia zasięgu bo Internet mamy foty nie chciały przejść
Ale to Nafplio urokliwe.
Zobaczymy jutro wezmę się za tel.do ambasad.Mamy się spieszyć czy czekać do 15 czerwca.
Pod koniec maja nie byliśmy w Grecji.Ilość owoców i warzyw nie z chłodni nas zaskoczył. :haha:
Plaża.miejska Arvanita ładnie wyremontowana i urządzona.Knajpa też.bedzie.Czy w Polsce wszyscy noszą kubki z kawą lub piciem.Tu mają takie tacki na 4 napoje.No i wszędzie śmieci,bo im się nie chce szukać śmietnika. :box

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-25, 10:33

W Srode planujemy wyjechać z Nafplio i jechać już do granicy z Bułgarią.
Prosimy o informacje od Was jak dalej :?: :?:

Spax - 2020-05-25, 12:23
Temat postu: Bułgaria
13 maja władze bułgarskie zniosły stan wyjątkowy i wprowadziły „nadzwyczajną sytuację epidemiczną”, która będzie obowiązywać od 14 maja do 14 czerwca.

Graniczne służby zdrowia przestały wydawać instrukcje dla kierowców spoza Bułgarii wjeżdżających do Bułgarii; skróci to czas oczekiwania na przejściach granicznych.

System dla kierowców spoza Bułgarii przyjeżdżających z kraju, w którym zarejestrowano przypadki COVID-19, jest obecnie następujący:

· Kierowcy pojazdów ciężarowych przewożących towary przeznaczone na rynek bułgarski powinni wjechać na terytorium Republiki Bułgarii, rozładować przewożone towary (i w razie potrzeby załadować towary na podróż powrotną) oraz niezwłocznie opuścić terytorium Republiki Bułgarii .

· Tranzyt przez Republikę Bułgarii jest dozwolony tylko na trasach określonych przez Agencję Infrastruktury Drogowej.

Termin opuszczenia terytorium Republiki Bułgarii nie może przekroczyć 24 godzin od wjazdu na terytorium kraju.

Wysłałem na ten adres zapytanie co i jak. Zobaczymy czy odpowiedzą.
crisis@mfa.bg

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-26, 22:11

Wspaniale zakończyliśmy pożegnanie w Nafplio i Astros.Jutro targ i wyjazd kierunek Epidavros i koniecznie plaza Godai :roza:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-27, 19:30

Robold oraz Beata i Leszek pozdrawiamy Was z plaży
GODAI :spoko
Kamienie takie same z przewagą brązu,trochę sobie posprzątaliśmy jak pogoda pozwoli to odpoczniemy tutaj ze 2 dni.
Potem Epidavros.Wizyta u Moniki,prawdopodobnie będziemy jechać przez Loutraki :?: B.M.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-28, 21:15

Z Godai wyjechaliśmy po spacerze.Po drodze burza i ulewa.W Epidavros też mokro.
Jutro chcielibyśmy dotrzeć do Moni Osios Lukas.Bedziemy tam 3 raz.Jest to piękne miejsce.Potem przez Delty do Thermopili.Kąpiel w gorącej rzece i dalej do naszej plaży koło Volos.Moze w niedzielę będą jacyś znajomi Grecy.Ochłodziło się :kawka:

zbyszekwoj - 2020-05-28, 21:44

Ciagle sie zastanawiam czy przyjazd enty raz w to samo miejsce sprawia przyjemność. :diabelski_usmiech
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-29, 04:14

Każdy ma swoje sposoby na podróżowanie.
Jak jedziesz w lecie na 2 tyg. i jesteś młody piękny i bogaty,znasz kilka języków,to możesz zawojować świat.
Ale nam starym nie chce się już odkrywać innych miejsc. :kwiatek2
Grecję można pokochać za tę swobodę,są to ludzie przyjażni.
Kraj ma dobry klimat, góry,morze,dobre drogi. :roza: Na pewno wolimy być tak jak jest a nie w innym obcym kraju.Tu sobie wybieramy miejsca które znamy i lubimy ,a i tak odkrywamy jeszcze nowe miejsca,które nam się bardziej podobają od starych. :kwiatek Nie pokonujemy wielkich odległości,oprócz dojazdu i powrotu.To tyle moich przemyśleń.Obudziłam się widać o której i pewnie nie będę mogła zasnąć.Jutro dalszą część powrotu w kierunku Polski.Barbara Muzyk

Robold - 2020-05-29, 16:40

Grecję można pokochać za tę swobodę,są to ludzie przyjażni.
Kraj ma dobry klimat, góry,morze,dobre drogi. Na pewno wolimy być tak jak jest a nie w innym obcym kraju.Tu sobie wybieramy miejsca które znamy i lubimy ,a i tak odkrywamy jeszcze nowe miejsca,które nam się bardziej podobają od starych

Basiu, popieram w całej rozciągłości, lubię też dalekie podróże w innych kierunkach ale nie wyobrażam sobie jesieni bez "ent raz" w Grecji.

Spax - 2020-05-30, 10:23

Spax napisał/a:

Wysłałem na ten adres zapytanie co i jak. Zobaczymy czy odpowiedzą.
crisis@mfa.bg

odnośnie mojego poprzedniego wpisu: MINĘŁO 5 DNI I NIKT NIE RACZYŁ ODPOWIEDZIEĆ - hmm

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-30, 21:11

Opiszę teraz piatek. 29 maj :!:
Rano wyjazd z Epidavros/ spaliśmy na końcu w porcie/.
Po drodze maleńki monastyr po prawej stronie przy samej drodze.Koimesis.
Zrobiliśmy 360km.
Przed Koryntem jakaś plaża na krótki postój.
Most na kanale otwarty. :kwiatki:
Jazda przez Agios Teodori,Mandara,droga nr 3.
w Livadi odbijamy na Moni Osios Lukas który jest pod Unesco. :kwiatek
Budynki wewnątrz niestety zamknięte, ale i tak piękne z zewnątrz.
Potem ja jako pilot podpowiadam jazdę na Dely,Amise do Thermopil,oraz jeziora koło Damasty. :kwiatek2
Takiej pięknej drogi dawno nie widziałam,serpentyny podobne do drogi 82/Kalamata/,ale kwitnące żarnowce i już oleandry były przepiękne. :roza:
W jeziorze kapiemy się wraz z grekami do 1,30 w nocy.Wyjatkowo dużo ludzi i młodzieży,ale zmeczeni spaliśmy nic nie słysząc. :roll:
foty ale jutro na fejsie,koledzy może wkleja do forum.to tyle :spoko Barbara

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-30, 21:26

Plan jest taki moczymy się do poniedziałku rano,potem tel do ambasad i około 300km do Salonik.Potem się zobaczy.
Bedąc teraz w Nafplio dowiedziałam się o tym kamperze który wracał w kwietniu do Polski.
Cartiago z Łodzi byli na ślubie pary z Polski.
3 miesiące pięknych klimatów
bez masek na twarzy,zobaczymy jaki koniec naszych wojaży :?: na kwarantannę wnuk ma mature to pojadą do swojego mieszkania.
Pierwszy raz wracamy prawie latem wiedząc że ogród zadbany,trawa wykoszona :haha: :haha:
Orange też się poprawiło,mamy aż za dużo internetu,i r-k bez dopłat :haha:

Spax - 2020-05-31, 11:46

Barbara - ciepłe bajorko koło Thermopile oraz Moni Osios Lukas
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-31, 14:35

Dzieki :roza:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-05-31, 20:07

Tak jak pisałam to jutro goraca rzeka Thermopile,tankowanie wody pod Leonidasem i jazda w góre. :lol: Zmiana trasy dzięki postowi Bima i jedziemy przez Meteory,napewno się sporo zmieniło bo Unesco daje forse,na renowacje.Coś mam popisane kościół św.dimitria,nie wiem czy to w pobliżu,gdzies miałam wspólrzedne,ale mam bałagan w papierach oraz luźnych zapiskach.
Dalej będę prosić Andrzeja i Spaxsa o wklejanie fot.
Czy to będzie koniec wakacji w kochanej Grecji:?: :?:
Nigdy nie byliśmy w okresie od 15 maj do jakiegoś czerwca.
Mają wszystkie owoce i warzywa no i nie z chłodni.Z. ma nowy czosnek :haha:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-01, 18:21

Rono Thermopile,pod Leonidasem,woda do kampera,kąpiel w gorącej rzece i teraz jesteśmy w Kalambaka,znalazłam dobry parking.Rano meteory nie wiem ile uda się zobaczyć z 6ciu. :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-01, 22:24

Koledzy dałam foty na fejsa :!:Jutro pracowity dzień co się uda :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-02, 08:56

Po zwiedzaniu Meteorow.Wszystko co się udało jeżeli chodzi o formy skalne i z zewnątrz.Otwarcie 15go wewnatrz Moni.
Przebijami się do Salonik.Córka ma dzwonić w Krakowie do konsul.Węgier co z ta przepustka od policji na przejazd.Ten dokument jest tylko po węgiersku.
Teraz siedzimy na plaży w.Korinos.Znależliśmy drogę do samej plaży za kempingiem.Grecy przygotowują wszystko na turystów.Jedne prysznice z wodą inne nie.
Po upałach jakie były pogoda zmienna nawet popada.Czekamy a może WY wiecie co z tymi Węgrami :!: :!:

Spax - 2020-06-02, 09:14

Barbara c.d. :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-02, 18:20

Spax napisał/a:
Barbara c.d. :spoko

Wszystko z Thermopili.Krzewy zielone koło pomnika to Liść laurowy.Rzeka ma 40st.a ten wał po to bo rzeka się za bardzo rozlała :kwiatek2

Spax - 2020-06-03, 19:27

Basiu tu najświeższe warunki - Węgry

Cytat:

Warunki wjazdu obywateli niebędących obywatelami Węgier na Węgry / Warunki wjazdu dla cudzoziemców na Węgry.

Obywatele spoza Węgier nie mogą wjeżdżać na Węgry w ruchu pasażerskim, z wyjątkiem :

obywatele państwa sąsiadującego na podstawie umowy zawartej w celu dojazdu do pracy (praca, studia, opieka zdrowotna);
obywatele państw wskazani w umowie z państwem sąsiadującym w celu tranzytu w celach humanitarnych ;
w przypadku podróży służbowych między spółkami powiązanymi , obywatelami Słowacji, Czech, Polski, Austrii, Niemiec, Korei, Japonii z niektórych krajów;
obywatele sąsiednich państw pochodzących z krajów sąsiadujących w celu zaspokojenia potrzeb rynku pracy w sektorze rolnym ;
W przypadku szczególnego uznania , w przypadku pozytywnej oceny wniosku o wejście złożonego w języku węgierskim drogą elektroniczną, na formularzach elektronicznych utworzonych w tym celu ( http://www.police.hu/hu/u...eno-beutazashoz ).

Warunkiem wstępnym dla wpisu wszystkich powyższych przypadkach jest to, że dana osoba:

przechodzą badanie lekarskie przy wjeździe i nie można podejrzewać zakażenia COVID-19 ;
mieć warunki wjazdu określone w kodeksie granicznym Schengen , oraz
przedstawić wiarygodne dowody, że ich wjazd do kraju przeznaczenia został zabezpieczony .

Przelatujących w Europie Zachodniej jest Hegyeshalom oraz opcje Rajka Tornyiszentmiklós BCP codziennie od 20:00 do 12:00 godziny na wyjściu innymi:

dla obywateli rumuńskich i mołdawskich tylko na drogowym przejściu granicznym Ártánd i Nagylak ;
dla obywateli bułgarskich tylko na drogowym przejściu granicznym Nagylak ;
dla obywateli Ukrainy tylko na drogowym przejściu granicznym Záhony ;
dla obywateli Serbii tylko na przejściu granicznym autostrady Röszke ;
możliwe dla obywateli Słowacji , Austrii , Słowenii i Chorwacji na wszystkich przejściach granicznych otwartych dla ich krajów ojczystych.

Tranzyt do Europy Zachodniej docelowych celom wychowujących :

Z Rumunii na drogowym przejściu granicznym Nagylak i Ártánd codziennie od 06.00 do 24.00 ;
Z Serbii codziennie przy przejściu granicznym autostrady Röszke między 10.00 a 22.00 ;
Możliwe jest codziennie od 10.00 do 22.00 z terytorium Ukrainy na drogowym przejściu granicznym Záhony .

W okresie tranzytowym zainteresowana osoba:

podążając wyznaczoną w tym celu trasą, jest on zobowiązany opuścić terytorium Węgier w możliwie najkrótszym czasie ;
Na Węgrzech potrzebne tylko raz niezbędne do przejścia , wybrane stacje benzynowe i miejsca odpoczynku, które można zatrzymać ;
jeżeli narusza zasady dotyczące przekraczania granicy, pobytu, ruchu, zdrowia, trasy i możliwości zatrzymania , popełnia naruszenie [81/2020. Zgodnie z sekcją 5 ust. 5 dekretu rządowego], zgodnie z którą należy nałożyć grzywnę lub grzywnę na miejscu.

Przejrzałem również formularz wniosku na tranzyt przez Węgry, który trzeba wypełnić elektronicznie - niestety tylko do strony 1 z 4. Dalej nie mogę ponieważ trzeba wpisywać dane...
Musicie poprosić kogoś, kto zna węgierski, aby wypełnił za Was ten wniosek (osobno dla Ciebie i dla Zbyszka)

Aktualna mapa przejść i tranzytu ««« Policja Węgry »»»

andrzej627 - 2020-06-03, 20:07

Najświeższe zdjęcia Basi:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-03, 20:48

andrzej627 napisał/a:
Najświeższe zdjęcia Basi:
oczywiście Meteory.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-05, 10:21

Rano zawsze się guzdramy.Nie wiem czy pisałam że śpimy pod marketach piękne parkingi nad samym morzem,ale brzeg paskudny brudna trawa i odpływ wieczorem.Do Lidla 300 m.rano robię zakupy.
MAM NAMIARY W STARYM TELEFONIE NA PLAZE Sithoni o czym nie pamiętałem.
Kolega podpowiedział zaczynamy od ASAPICO.

jestem47 - 2020-06-05, 11:57

czytam z zainteresowaniem , gdzieś tam w trasie na mazurach przy śniadaniu Pewnie inni tez śledzą Pozdrawiam serdecznie.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-05, 17:29

Jestem 47 dzięki.
Jesteśmy w Neos Marmaraspiękny kawał piachu.jutro do Asapika,ale ludzi trochę jest a jutro sobota.Po drodze zajechaliśmy w 2 urocze miejsca ale nie dla kampera jedno,a drugie,sami nie byliśmy pewni ,a był camper niemiecki z dużym psem.Z.poszedł na spacer w kierunku 3 dużych hoteli.Pogadaliśmy na plaży z rosjanką.
.
Piękną plaża z grubym piachem,.jest duży parking a my stoimy przy alejce plażowej.przy drugim parkingu 3 prysznice

Spax - 2020-06-06, 00:11
Temat postu: DLA ZAINTERESOWANYCH PRZEJAZDEM PRZEZ WĘGRY - TRANZYT
:diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :roll:

DLA ZAINTERESOWANYCH PRZEJAZDEM PRZEZ WĘGRY - TRANZYT - PRZETŁUMACZONY FORMULARZ COVID-2

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-06, 14:10

Lenistwo z wystawieniem laptopa,a tu tel.robi psikusy :?
Plaża ASAPICO ale pogoda fatalna.Schowaliśmy się za oleandry przy drodze.Zobaczymy jutro,tak to nie ma uroku.
Darek powiem zieciowi,ale teraz zostaniemy do 15go.Czy na pewno Węgry też otworzą granice :?: :?:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-06, 15:35

Azapico,plaża plażą ale kamienie i skałki obłędne :kwiatki:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-07, 10:47

RYSIU TRACK,szukamy miejsca postoju sprzed 9 lat w Toroni,czy znajdziemy,jesteśmy na drugim końcu bo tu zobaczyliśmy kampera,coraz więcej Greków ma kampery :?:
Track222 - 2020-06-07, 14:55

RYSIU TRACK,szukamy miejsca postoju sprzed 9 lat w Toroni,czy znajdziemy,jesteśmy na drugim końcu bo tu zobaczyliśmy kampera,coraz więcej Greków ma kampery :?:

39°59'30.3"N 23°53'33.2"E
39.991759, 23.892546

Obecnie tam nie wjedziesz, bo są barierki, byłem tam w w tamtym roku. Pozdrawiam serdecznie.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-07, 19:02

Rysiu wszystko znależliśmy.Teraz są bramki wysokościowe i ogrodzone,ale trochę ktoś przeciął drut,tak że wjechaliśmy na foty które dałam już na fejsie a koledzy dadzą na CT.Barbara :kwiatek2
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-07, 19:05

Teraz jesteśmy w Sarti,poznaliśmy gruzina,koło jego apartamentu stoimy przy plaży.Jutro trasa do Asprowalty,zobaczymy gdzie się zatrzymamy :?:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-07, 20:40

Rysiu wszystko znależliśmy.Teraz są bramki wysokościowe i ogrodzone,ale trochę ktoś przeciął drut,tak że wjechaliśmy by zrobić foty które dałam już na fejsia a koledzy dadzą na CT.Barbara :kwiatek2

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-08, 18:50

Dzisiaj z Sarti przez Orange( nie dla kamperów).Potem Olimpiada i Asprowalta.Posprzataliśmy sobie i stoimy przy prysznicu w miejscu gdzie 3 lata temu uciekaliśmy w 4 kamp.przed wichurą.Pomalu do granicy .
CO TAM NA GRANICY Z WĘGRAMI :?:

Spax - 2020-06-08, 21:02

Barbara c.d.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-08, 21:41

Powyżej Azapiko,2 ostatnie Toroni musiałam się przypatrzyć :?:
Asprowalta, może Adres tam dużo zabytków.Dzwonię jeszcze do ambasady Wègierskiej czy potwierdzą termin otwarcia granicy.Czesi którzy bywali z nami są już w domu.A ja nerwy :roll:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-09, 19:12

Monastyr Prodromou,koło Seres istna perełka.Barbara znane imię,ale nie było szans zrobienia malowideł w najpiękniejszej części Moni. :kwiatek2
Spax - 2020-06-09, 21:26

Nie mylić z Moni Timiou Prodromou na Peleponezie!

Timiou Prodromou Monastery - Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου

41°08'12.6"N 23°37'05.9"E
41.136819, 23.618308

Żródło Wikipedia - zdjęcie Vaggelis Vlahos

Żródło Wikipedia - zdjęcie Vaggelis Vlahos

KulkiDwie - 2020-06-10, 06:37

Parę zdjęć z monastyru Prodromou z września 2013.
Potwierdzam, ściśle jest przestrzegany zakaz robienia zdjęć we wnętrzu.

Okolica monastyru

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-10, 07:27

Kulki gdzie te foty,ja dam swoje na fejsa to Spax wkleì,bo A.627 jest w trasie.Koledzy jesteście wspaniali.
Samo Seres wielkie miasto nie było szans na zobaczenie chociaż jednego kościoła.Na nocleg znalazłam miejsce na mapa -me koło boiska sportowego.
Jedziemy pomału do Bułgarii.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-10, 07:33

To ja już swoich nie daję,piękny asfalt z serpentynami,zamiast kóz,same krowy,okolica przepiękna,wyczytałam o nim w tripiadvisor.podczas plandeki nie mogę wyświetlić tego bloga.
KulkiDwie - 2020-06-10, 07:46

Kulki gdzie te foty

TUTAJ, :) powyżej wkleiłem tylko kilka.
Serres ominęliśmy, tego dnia zaliczyliśmy jeszcze jaskinię Alistrati.

Spax - 2020-06-10, 18:11

Basiu. Tu nocleg nad Dunajem (bardzo bezpieczny) »»» Cetate

44°05'14.5"N 23°02'08.5"E
44.087369, 23.035692

spanian - 2020-06-11, 14:15

Basiu, tutaj aktualizują dane o sytuacji w Europie. Gdybyś potrzebowała. Pozdrawiam. https://podroze.onet.pl/aktualnosci/otwarcie-granic-w-europie-dokad-moga-wybrac-sie-polacy-mapa/2nqmj86?srcc=ucs
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-11, 22:17

Jesteśmy w Bułgarì,sobota Rumunia a co Węgry i Słowacja??Morawiecki mówił że zalecenia Uni są takie by 15 otworzyć granicę wszystkich krajów Uni.Znajimi z Czech są już w domu,a my?
Spax - 2020-06-12, 00:32

Morawiecki mówił że zalecenia Unii są takie by...

A mój lekarz mówi – zalecenia dla pana są takie: nie jeść chałwy...
Dajcie znać, co Wam Madziary na granicy rzekną. Będzie to wiarygodna informacja dla chcących przejechać przez Węgry.

spanian - 2020-06-12, 07:17

Na chwilę obecną u Słowaków i Węgrów nie ma nas na liście. Ale zmiany są bardzo dynamiczne.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-12, 12:05

Patrze na tę mapę czy będzie potrzeba cofniecia się przez Serbie,chorwacje,ąustrie i czechy?a my mamy tyle zakupów,jeszcze teraz córka dala liste i duże zakupy dla nich w Bułgarii. :haha: wcale nie do śmiechu.
Pogoda tu beznadziejna,ale Kaufland znalazłam z maps-me miasto Wratsa,Bułgaria,może sto pare km do mostu/1 raz/w Widymie.
Jak będziecie mieć nowe fakty to mo tel.na forum proszę o SMS

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-13, 17:45

Trzymajcie kciuki,do Oradei i granicy mamy ok.100km :!:
Spax - 2020-06-13, 21:01

Ja trzymałem :)
:ok

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-13, 21:29

To dlatego witamy z Węgier.Całkiem normalna kontrola.Zrobione 500 km.wystarczy.Postój miasteczko pierwsze.Na granicy na parkingu za dużo tirów.Rano dalszą jazda. :kwiatek2
Pozdrawiamy.Barbara :roza:

spanian - 2020-06-13, 23:54

Wpuścili was prawdopodobnie dlatego, że wjeżdżaliście z Rumunii. Podobnie będzie ze Słowacją i Czechami, bo te państwa się wpuszczają nawzajem. Wnioskuję, że ważny kierunek wjazdu, nie narodowość.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-14, 08:22

A dlaczego Ci z Łodzi czekali 5 dni? To było przeszło miesiąc temu :?:
ZbigStan - 2020-06-14, 09:33

Barbara i Zbigniew Muzyk, sytuacja jest dynamiczna, miesiąc temu to odległa historia. Szczęśliwej drogi do domu. Wy wracacie, a inni przymierzają się do wyjazdów. Pozdrawiam.
Spax - 2020-06-14, 10:08

Basia i Zbyszek oraz inni, uwięzieni na Krecie czy w Turcji, przeżyli tą epidemię w odległej świadomości podróżnika i mieli właściwie wielkie szczęście, że nikt ich nie wygonił jak to się z niektórymi kamperowiczami działo w Hiszpanii i Portugalii Sytuacja graniczna w tym czasie potrafiła się zmienić z godziny na godzinę. Tak było z ekipą z Łodzi - trafili w fatalny okres. Ważne, że wszystko dobrze się skończyło, ale wcale nie jestem pewien czy to dobrze, że wracają do kraju. :spoko
Wojciechu - 2020-06-14, 11:06

Spax napisał/a:
ale wcale nie jestem pewien czy to dobrze, że wracają do kraju.

Z jednej strony tak długi pobyt w czasie pandemii daleko od bliskich to dodatkowe stresy, z drugiej strony powrót to niestety na dzień dzisiejszy Spax chyba ma rację - bo wbrew zapewnieniom włodarzy - pełnym plażą i otwartym granicą - chyba bardzo zły czas dopiero nadchodzi. Obym się mylił. Dużo dobrego dla powracających.

spanian - 2020-06-14, 12:47

Jest problematycznie ale przez Czechy można. Problem mają Ślązacy. Zostali napiętnowani. https://zwrot.cz/2020/06/informacja-z-ambasady-znaczne-ograniczenia-dla-mieszkancow-woj-slaskiego/
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-14, 15:01

Niedaleko Poprad no i Kraków.
3,5 m-ca,bez masek,w pięknych miejscach,zdała od choroby wirusa.Tym razem rodzinka zajmowała się ogrodem,zobaczymy,tyle mieliśmy laby.
Dzięki za pomoc koleżeństwu,za czytanie itp.Zobaczymy co czas pokaże jesienią,ale kampera trzeba, trochę podbiglować,nasz staruszek spisał się na medal.Dzięki i do zobaczenia na trasie.Barbara i Zbyszek :roza: :kwiatek2 :kwiatki:

BaWa - 2020-06-14, 19:27

Basiu witamy w kraju :bukiet:
Fajnie,że bezpiecznie objechaliście i mogliście się cieszyć ukochaną Grecją :ok

Spax - 2020-06-14, 23:50

:kwiatki: ««« te za cierpliwość do mnie. Odpoczywajcie w chałupce. Czekamy na c.d. Waszych wojaży. :ok
andrzej627 - 2020-06-15, 15:20

Basiu, gratuluję Wam wspaniałej wyprawy i życzę następnej na jesieni.
Teresa - 2020-06-15, 17:27

Witam!
Pani Basiu od lat śledzę Pani wojaże a szczególnie ten ostatni...
-cały czas trzymałam kciuki za szczęśliwy wasz powrót...
-mam nadzieję się spotkać na jesieni gdzieś na trasie.
Pozdrawiam :spoko
_______
Teresa

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-17, 10:37

Zrobiono przez równo 3 i pół miesiąca km.6.104 km.Powrót męczący,Bułgaria 500,Rumunia 500,reszta do domu też 500,każde zrobione w jeden dzien.O przepraszam spanie przy Rylskim Moni.Lepiej wyłączyć telefony i w jeden dzień zrobić Serbie z Macedonia.
Jeżeli jeszcze pojedziemy to trzeba przejechać brzegiem M.Czarnego i do grecji przez Swilingrad,lub Komotini.
:roza: Dzięki wszystkim kolegom za pomoc,podczas naszego pobytu .
W domu dużo pracy,w kamperze też na a ja mam czeresnie do zrywania.Barbara Muzyk :kwiatki: :kwiatek :roza: :kwiatek2

spanian - 2020-06-21, 13:39

Pani Basiu, czy wybrzeże Morza Czarnego jest tego warte? Czy w Rumunii nie mieliście problemòw? Pytam, bo planuję dwa kaniony i transfogarską, a to że 3 dni będzie. Niestety z informacji wynika, że tylko tranzyt przez Rumunię bez odstępstw od trasy, ktòrą na granicy mogą wyznaczyć służby. Co nam pani doradzi. Docelowo Grecja i Albania. Ale 1500 km tranzytem przez Serbię i Macedonię, to tylko autostradą. Jak pani to widzi.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-23, 14:09

Nie,chce mi sie pisac bo mam duzo pracy w domu,zadzwon wieczorem.
Tyle razy pisałam ze takie drogi jak na Peloponezie,to transogarska niech sie schowa.Troche serpentyn na górze a potem monotonna jazda lasem.Bywało tak że najpierw bylismy nad morzem czarnym ,a granica w Komotini do Grecji.
Serbia dobra na tyle że zrobiliśmy jak na nas to duzo bo 700km i spalismy juz na granicy w Grecji. :roll: :roll: