|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Problem z webasto
Pawko - 2020-01-26, 22:52 Temat postu: Problem z webasto Jumper 3-litrowy, Webasto mokre jest zamontowane fabrycznie, odpala bez problemu po chwili automatyczne włącza się nadmuch nagrzewnicy ustawionej wg instrukcji czyli: pokrętło na grzanie, prędkość nadmuchu na 2 a kierunek na szyby a z wylotów cały czas leci zimne powietrze. Wąż dopływu płynu do nagrzewnicy przy grodzi jest gorący a odpływowy ciepły.
Nie wiem co jest grane? Na pracującym silniku nagrzewnica normalnie grzeje. Może ktoś coś podpowie?
Gewehr - 2020-01-27, 08:47
Sprawdź pompę wody. Tą elektryczną od webasta. Czasem jest w niej syf i ją strasznie spowalnia.
rob14 - 2020-01-27, 08:48
Witam zobacz czy będzie pracowało na odpalonym silniku,jeśli tak to poleciała elektryczna pompka obiegu płynu chłodniczego
Argo - 2020-01-27, 10:26
To jest dogrzewacz i działa prawidłowo. Dogrzewa płyn chłodzący silnika do temperatury 75-80 stopni, idziała z pracującym silnikiem i przy temperaturze otoczenia poniżej 5 stopni.
kimtop - 2020-01-27, 10:54
Masz odpowiedni poziom płynu?
Pawko - 2020-01-27, 10:56
Argo napisał/a: | To jest dogrzewacz i działa prawidłowo. Dogrzewa płyn chłodzący silnika do temperatury 75-80 stopni, i działa z pracującym silnikiem i przy temperaturze otoczenia poniżej 5 stopni. |
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, jeżeli webasto ma być włączane wcześniej programatorem to po mojemu też powinno rozmrażać szyby ciepłym powietrzem.
W sobotę (bo kamper zimuje na działce) sprawdzę jak radzicie na pracującym silniku.
Czy ta pompka płynu jest w obudowie webasta?
Pawko - 2020-01-27, 10:59
kimtop napisał/a: | Masz odpowiedni poziom płynu? |
Poziom płynu prawidłowy układ odpowietrzony.
Gewehr - 2020-01-27, 11:02
Pompka jest oddzielnie, ale praktycznie przy samym piecu.
Pawko - 2020-01-27, 11:09
Gewehr napisał/a: | Pompka jest oddzielnie, ale praktycznie przy samym piecu. |
Dzięki. Będę meldował o efektach.
lepciak - 2020-01-27, 16:00
Pawko napisał/a: | Argo napisał/a: | To jest dogrzewacz i działa prawidłowo. Dogrzewa płyn chłodzący silnika do temperatury 75-80 stopni, i działa z pracującym silnikiem i przy temperaturze otoczenia poniżej 5 stopni. |
W sobotę (bo kamper zimuje na działce) sprawdzę jak radzicie na pracującym silniku.
Czy ta pompka płynu jest w obudowie webasta? |
Przy niepracującym silniku mokre Webasto powinno zagrzać płyn do takiej temperatury aby w kabinie temperatura dmuchanego powietrza z chodzącej nagrzewnicy kabiny wzrosła do około 30 stopni a przy dotknięciu silnika czuć było jego letnią temperaturę (koło 20 stopni). Dobrze pracujące Webasto powinno zimową porą o poranku zagrzać silnik i kabinę w ciągu 30 - 45 minut przed nastawioną na zegarze godziną odpalenia silnika.
Pawko - 2020-01-27, 18:20
lepciak napisał/a: |
Przy niepracującym silniku mokre Webasto powinno zagrzać płyn do takiej temperatury aby w kabinie temperatura dmuchanego powietrza z chodzącej nagrzewnicy kabiny wzrosła do około 30 stopni a przy dotknięciu silnika czuć było jego letnią temperaturę (koło 20 stopni). Dobrze pracujące Webasto powinno zimową porą o poranku zagrzać silnik i kabinę w ciągu 30 - 45 minut przed nastawioną na zegarze godziną odpalenia silnika. |
I też tak rozumiem sens wpięcia webasta w układ chłodzenia.
lepciak - 2020-01-27, 19:07
Gewehr napisał/a: | Sprawdź pompę wody. Tą elektryczną od webasta. Czasem jest w niej syf i ją strasznie spowalnia. | Albo nawet ta pompa stoi.
Gewehr - 2020-01-27, 19:31
Argo napisał/a: | To jest dogrzewacz i działa prawidłowo. Dogrzewa płyn chłodzący silnika do temperatury 75-80 stopni, idziała z pracującym silnikiem i przy temperaturze otoczenia poniżej 5 stopni. |
Jak ma programator, to ma ogrzewanie postojowe, a nie dogrzewacz. Zresztą ja osobiście nie spotkałem się z dogrzewaczem w DIII. Zawsze jak było, to ogrzewanie postojowe i prawie za każdym razem Ebera
Pawko - 2020-02-02, 11:21
Odpaliłem webasto i dotykałem pompę żeby wyczuć czy pracuje, po chwili gdy kocioł osiągnął temperaturę stuknęło coś chyba w pompce aż wężem wylotowym ruszyło ciśnienie po czym za chwilkę przestała cykać pompa paliwa tak jakby termostat wyłączył palnik. Wygląda to faktyczne na uszkodzoną pompkę. Moje pytanie czy to się naprawia czy trzeba wymienić. Zauważyłem mnogość rodzajów takich pompek w sieci.
SlawekEwa - 2020-02-02, 11:29
Cytat: |
Odpaliłem webasto i dotykałem pompę żeby wyczuć czy pracuje, |
tak ma pracować z chwilą uruchomienia webasto inaczej czujnik temp w urządzeniu wyłączy je żeby zapobiec przegrzaniu . Spróbuj odczytać oznaczenia na pompce i szukaj podobnej.
Gewehr - 2020-02-02, 11:39
Dwie na dziesięć można naprawić. Wyjmij ją i spróbuj wyczyścić. Jak się nie pourywają śruby, jesteś w domu. Napęd śmigiełka jest magbetyczny i łapie sporo syfu z obiegu. Powoduje to jej zatrzymanie.
Pawko - 2020-02-02, 11:45
Gewehr napisał/a: | Dwie na dziesięć można naprawić. Wyjmij ją i spróbuj wyczyścić. Jak się nie pourywają śruby, jesteś w domu. Napęd śmigiełka jest magbetyczny i łapie sporo syfu z obiegu. Powoduje to jej zatrzymanie. |
Dzięki, będę próbował.
lepciak - 2020-02-05, 08:31
Pawko napisał/a: | Odpaliłem webasto i dotykałem pompę żeby wyczuć czy pracuje, po chwili gdy kocioł osiągnął temperaturę stuknęło coś chyba w pompce aż wężem wylotowym ruszyło ciśnienie po czym za chwilkę przestała cykać pompa paliwa tak jakby termostat wyłączył palnik. Wygląda to faktyczne na uszkodzoną pompkę. Moje pytanie czy to się naprawia czy trzeba wymienić. Zauważyłem mnogość rodzajów takich pompek w sieci. | To nie wygląda na uszkodzoną pompkę chociaż i to trzeba brać pod uwagę. Wpierw należy sprawdzić, czy impulsator znajdujący się na silniku wentylatora webasto podaje sygnały właśnie na tę pompkę. Po osiągnięciu właściwej temperatury płynu chłodzącego impulsator sterowany termostatem podaje na pompkę co drugi sygnał aby tylko podtrzymać temperaturę płynu chłodzącego a nie ją dalej podnosić. Być może pompka paliwa w Twoim Webasto pracuje tylko na co drugim impulsie a kiedy termostat wyłącza ten co drugi impuls to urządzenie zatrzymuje się z powodu braku paliwa. Sprawdź czystość styków na wale silnika wentylatora i ciągłość przewodów od niego do pompki.
To wszystko jest łatwe do sprawdzenia i naprawy tylko że ja za daleko mieszkam. Sprawdzę u siebie czy nie mam takiej lub podobnej pompki. Po więcej informacji zawsze możesz zadzwonić.
Powodzenia
Pawko - 2020-02-05, 18:17
lepciak napisał/a: | To nie wygląda na uszkodzoną pompkę chociaż i to trzeba brać pod uwagę. Wpierw należy sprawdzić, czy impulsator znajdujący się na silniku wentylatora webasto podaje sygnały właśnie na tę pompkę. Po osiągnięciu właściwej temperatury płynu chłodzącego impulsator sterowany termostatem podaje na pompkę co drugi sygnał aby tylko podtrzymać temperaturę płynu chłodzącego a nie ją dalej podnosić. Być może pompka paliwa w Twoim Webasto pracuje tylko na co drugim impulsie a kiedy termostat wyłącza ten co drugi impuls to urządzenie zatrzymuje się z powodu braku paliwa. Sprawdź czystość styków na wale silnika wentylatora i ciągłość przewodów od niego do pompki.
To wszystko jest łatwe do sprawdzenia i naprawy tylko że ja za daleko mieszkam. Sprawdzę u siebie czy nie mam takiej lub podobnej pompki. Po więcej informacji zawsze możesz zadzwonić.
Powodzenia |
Dzięki za podpowiedzi , będę sprawdzał po kolei z tym że mogę tylko w wekendy, jak pisałem wcześniej maszyna zimuje na działce odległej o 100km. Dobra wiadomość to to że za niedługo idę na urlop - dożywotni.
kimtop - 2020-02-05, 20:03
lepciak napisał/a: |
Pawko napisał/a:
Odpaliłem webasto i dotykałem pompę żeby wyczuć czy pracuje, po chwili gdy kocioł osiągnął temperaturę stuknęło coś chyba w pompce aż wężem wylotowym ruszyło ciśnienie po czym za chwilkę przestała cykać pompa paliwa tak jakby termostat wyłączył palnik. Wygląda to faktyczne na uszkodzoną pompkę. Moje pytanie czy to się naprawia czy trzeba wymienić. Zauważyłem mnogość rodzajów takich pompek w sieci. |
To samo miałem w dostawczaku gdy zapomniałem otworzyć obiegu nagrzewnicy.Dochodziło do zagotowania płynu i słychać było w wężu za pompką bulgotanie.Rosło również ciśnienie.
Jak obieg ogrzewania masz otwarty ,to zapewne pompka.
rob14 - 2020-02-05, 20:05
Witam właściciel napisał,że jest uderzenie płynu chłodniczego w pompę i rurki gumowe oznacza to zagotowanie webasta bo brak obiegu płynu
SlawekEwa - 2020-02-05, 21:43
Może być żle odpowietrzony układ i pompka nie daje rady przepchać płynu.
lepciak - 2020-02-11, 10:51
Mam używaną ale sprawną pompkę wtryskową paliwa do Webasto od Audi Quattro oraz elektrozawór z przelewem też sprawny.
Pawko - 2020-02-12, 15:57
lepciak napisał/a: | Mam używaną ale sprawną pompkę wtryskową paliwa do Webasto od Audi Quattro oraz elektrozawór z przelewem też sprawny. |
Jeszcze nie zacząłem dłubać, zima wróciła w góry i trochę wieje.
kimtop - 2020-02-12, 18:04
Pawko napisał/a: | zima wróciła w góry i trochę wieje. |
Sosnowiec w górach?
Pawko - 2020-02-12, 21:25
kimtop napisał/a: | Pawko napisał/a: | zima wróciła w góry i trochę wieje. |
Sosnowiec w górach? |
Sosnowiec nie ale autko stacjonuje w Ustroniu.
Pawko - 2020-06-21, 15:51
Problem rozwiązany - Dziękuję Wszystkim za podpowiedzi, uszkodzona była pompka płynu chłodzącego (w ogóle nie działała) trochę się namęczyłem żeby ją wyjąć - musiałem wymontować całe Webasto.
Wszystko działa poprawnie. Pozdrawiam
|
|