Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Lefkada (Leukada) 2020

LukF - 2020-02-02, 19:15
Temat postu: Lefkada (Leukada) 2020
Witam,
Wakacje 2020 to Grecja na dziko. W lipcu, jak to rodzice chłopca szkolnego ....
Dotąd byliśmy w Grecji kamperem dwa razy: Halkidiki 2018 i Pelion 2019. Oba wyjazdy świetne, relacje są na forum. Teraz chcemy zobaczyć kolejną część Grecji: Lefkadę. A w kolejnych latach Peleoponez, Evię.

Chciałbym tutaj zgromadzić praktyczne informacje o wyjeździe kamperowym na dziko w środku sezonu na Lefkadę. Wielu z Was już tam było. Proszę o namiary na ładne plaże oraz możliwość mieszkania na nich w kamperze. Ważne dla mnie jest też miejsce do uzupełniania wody. Oczywiście, że mogę skorzystać z Parc4night, ale przecież mamy forum oraz bywalców-specjalistów :spoko
Więc za namową Accsess450 (pozdrawiam) zakładam ten temat.

I jeszcze jedno: o Evii 2020 też myślę więc chciałbym zrobić jakieś porównanie: gdzie pojechać by było fajniej. Pierwszy plus dla Evii jest taki, że mam ok.200km bliżej :)

Piszcie ludzie, przyda się też innym :bukiet:

Access450 - 2020-02-02, 20:19

Witam
podaję namiary przekazane od znajomego - sprawdzone :ok ...Lefkada to również nasz kolejny punkt lecz może w następnym roku :-P

1.
38°36'10.0"N 20°33'03.4"E

38.602779, 20.550947

2.
38°51'01.7"N 20°41'43.3"E

38.850472, 20.695361

3. Gialos Beach...bez namiarów Gps ale łatwo znaleźć na GogleMaps

LukF - 2020-02-09, 15:42

Tak patrzę na mapy Google i widzę, że na wyspie plaże są w zasadzie na zachodniej i częściowo południowej stronie. Natomiast cały wschód ( z maleńkimi wyjątkami ) oraz południe i północ nie ma plaż albo są mikro. Wyspa Lefkada nie jest jakaś wielka. Więc pytanie jest takie: Starczy tych plaż na zachodzie na 3 tyg.pobytu na dziko by się nie znudziło??? Napisze ktoś kto był tam dłużej niż tydzień :)
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-09, 16:35

Na dziko nie masz Porto Katsyki,nie wiem ile teraz,ale już chwile temu płatne 5 euro z awantura i groźbą policji. Powiedzmy ,ze to było we wrześniu.Ewzoni najpiekniejsza,byla zasypana przez trzęsienie ziemi,zejście po schodach nie ma gdzie postawić kampera.Strona zachodnia wąskie drogi a już masakra przejazd przez miasteczka :!: :!:Może byliśmy dłużej ale dawno temu,piekny wodospad koło Nidri,ale zawsze przed lub po sezonie. :bajer
grzegorzalex - 2020-02-09, 18:05

Parking Porto Katsyki dwa lata temu 15 E
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-09, 18:41

Tak że nie ma na dziko,ale po schodach jest darmowa gimnastyka
LukF - 2020-02-09, 21:46

No to co na Lefkadzie robić przez cały urlop 3 tyg.? Pytam bo porównuję do zeszłorocznego Pelionu. Wielkie plaże, pusto w sezonie i da się stać kamperem bez problemu. Co zatem radzicie???
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-10, 00:37

Koło Pilionu masz Evie.fajne miejsca od Volos do promu w Glifie.
jarek49 - 2020-02-10, 08:39
Temat postu: Lefkada
Lefkada w lipcu to max. kilka dni---bedziesz mial problem juz z parkingiem.
Bylem tu kilka lat temu ,ale w drodze na Peloponez zach. i dalej---i to byl wrzesien.
Barbara dobrze Ci radzi--Eubea--a jak zostanie troche wolnego czasu to masz blisko juz na Peloponez ---Nafplio i okolice ---dla mnie najpiekniejsze miasto Grecji.
Na Evii jeszcze nie bylem ,ale w maju to nadrobie i ew. dostaniesz namiary--ale pod koniec czerwca.

romanden - 2020-02-10, 08:41

grzegorzalex napisał/a:

Porto Katsiki 2019 - są parkingi platne ale i są miejsca na free...

Tu widać kampery - stoją na bezpłatnym parkingu (No i ja na zielonym Renault Trafic też)
https://www.360cities.net...efkada-greece-1

zbychu - 2020-02-10, 10:22

Na Lefkadzie jestem często przejazdem w drodze do Kefalonii , gdzie panuje zupełny luz i możliwość stania na dziko u mnie i było 2 m-ce . Na całej Lewkadzie jest zakaz kempingowania na dziko :spoko
andrzej627 - 2020-02-10, 11:22

Przyjemnie wspominam tę dziką miejscówkę (nie dla dużych kamperów) na Lefkadzie:
https://park4night.com/lieu/73922/

LukF - 2020-02-10, 14:09

Panie i Panowie,
Dzięki za odzew, namiary i informacje. Z Waszych postów wynika, że Lefkada jako jedyny cel wakacyjny na 3 tygodnie nie ma sensu. Szczególnie w lipcu??? Natomiast Evia, którą bardzo poważnie biorę pod uwagę, jest całkiem w innym kierunku i jednego z drugim nie ma sensu łączyć na tak krótki wyjazd.

Konkluzja po wysłuchaniu Waszych opinii jest taka: jesli Lefkada to tylko przejazdem, na kilka dni, kiedy jest się w tej okolicy. Czy tak ? :bukiet:

grzegorzalex - 2020-02-10, 18:06

romanden napisał/a:
grzegorzalex napisał/a:

Porto Katsiki 2019 - są parkingi platne ale i są miejsca na free...

Tu widać kampery - stoją na bezpłatnym parkingu (No i ja na zielonym Renault Trafic też)
https://www.360cities.net...efkada-greece-1

Zgadza się
Byłem 2 razy za pierwszym razem płaciłem,ale już za drugim razem stałem 3 dni za darmo

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-10, 18:30

Boże co za masakra,bywało ze na Lefkadzie raz w kwietniu spaliśmy całkiem sami,niedługo to i na Peloponezie nie będzie gdzie stać. :haha:Czytaj uważnie masz Lefkade i piekna Kefalonie.
valdes - 2020-02-16, 14:34

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
Na dziko nie masz Porto Katsyki,nie wiem ile teraz,ale już chwile temu płatne 5 euro z awantura i groźbą policji. Powiedzmy ,ze to było we wrześniu.Ewzoni najpiekniejsza,byla zasypana przez trzęsienie ziemi,zejście po schodach nie ma gdzie postawić kampera.Strona zachodnia wąskie drogi a już masakra przejazd przez miasteczka :!: :!:Może byliśmy dłużej ale dawno temu,piekny wodospad koło Nidri,ale zawsze przed lub po sezonie. :bajer

Byłem 19/20/21 września 2019r - jak na załączonym w linku filmie. Nikt się nie czepiał. Nikt nie chciał żadnych pieniędzy za postój i nocowanie. Dwie nocki w miejscu jak na filmie. Ale - podejrzewam, że w lipcu nie będzie możliwości ani tak się ustawić ani być tam za free.

Bim - 2020-02-16, 15:21

To musiałeś mieć mega farta
Mnie dziewczyna sprzedala bilet na dolnym parkingu za budami i nie wpisała daty się wieczorkiem przenieśliśmy się kamperem na górny parking jak wszyscy wyjechali tam gdzie Ty stoisz .
Rano po 8
P po porzyjechali kowboje od biletów, obudzili nas chcąc pobrać opłatę pokazałem im bilet i się zaczęły przepychanki ,ze bilet bez daty i straszenie 👮 wyjechaliśmy nie płacąc bo jeden dzień nam wystarczył na tą atrakcję to było też we wrzesniu
Podejrzewam że dolny parking to do innej kieszeni idzie wpłata stąd ta nerwowa sytuacja podczas "strzyżenia barana z rana":spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-16, 15:25

Bim napisał/a:
ja też tak uważam
valdes - 2020-02-16, 20:18

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
Bim napisał/a:
ja też tak uważam

Może dlatego, że byłem w drugiej połowie września 😉👍

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-16, 20:25

My w 2 kamp.bylismy w 2016,oczywiście jesień,5 euro ale byle jakie kwity,jedni płacili a jedni z nami dyskutowali.w końcu daliśmy ,forsę bo gostek straszył policją :haha:
LukF - 2020-02-16, 20:27

Fajnie temat Lefkady się rozwija bo podajecie informacje praktyczne i tak w tym wątku ma być :pifko

Ktoś jeszcze coś sobie przypomniał???

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-16, 20:31

LukF napisał/a:

Ktoś jeszcze coś sobie przypomniał???
kto wie czy nie będziemy w kwietniu bo wracamy Astakos-do Igumenisty,to jedzie się koło samej Lefkady,bedzie głucho,cicho,ciemno :?:
spanian - 2020-02-16, 20:52

Jadąc na Lefkadę od północy, przejeżdżamy przez tunel za który pobierana jest opłata 7 Eur (bramki jak na autostradzie). Potem jest most ruchomy bezpośrednio łączący stały ląd z wyspą. Kilka kilometrów za, jest Miasto Lefkada z którego rozgałęziają się drogi w różne strony wyspy. Jazda drogami Lefkady bywa bardzo uciążliwa. Roślinność skierowana ku jezdni może porysować zabudowę. Warto trzymać się środka gdzie jest to wskazane. Dwukierunkowe drogi tam gdzie powinny być jednokierunkowe ze względu na ich szerokość. Miejscami w małych miasteczkach obawiasz się czy nie zahaczysz alkową o wystające balkony. Mijanka na uprzejmość. Jadąc do Porto Katsiki, warto zaplanować dojazd na wieczór. Dlatego, że kiedy wszyscy odjeżdżają z parkingu, nie pobierają już opłat i możecie przenocować za free. Rano jednak trzeba się liczyć z opłatą parkingową. Pani chodziła i zbierała. Pozwoliła jednak zostać godzinkę na spacer po plaży, kiedy powiedziałem, że nie zostaniemy bo żona obawia się o bezpieczeństwo dzieci (niestabilny klif, głębokie zejście do wody) Masz tutaj odcinek naszej wyprawy z 2019 (przełom czerwca i lipca) właśnie z Lefkady i drogi przez wyspę do Porto Katsiki. https://www.youtube.com/watch?v=EKfJMp0GA_I
spanian - 2020-02-16, 21:02

Obejrzyj sobie tą wirtualną mapę od 25 minuty i 30 sekundy. Uważaj szczególnie w miejscowości Athani. Jest zakaz jazdy w odwrotnym kierunku i nakaz jazdy w prawo, gdzie jest ciaśniej, podjazd i drzewa nachylone. Widać to doskonale na tej wirtualnej mapie jaką zrobiłem 26 minuta filmu. Ja pojechałem ten odcinek pod prąd przy asyście żony. Uważaj też na największą miejscowość Lefkadę, która lubi być zakorkowana. Pomimo wąskich uliczek parkują dodatkowo bezmyślnie po obu stronach jezdni. https://www.youtube.com/watch?v=lJbSU8w5gJg
LukF - 2020-02-17, 09:44

Spanian,

Fajny, konkretny i wyczerpujący opis. Dzięki :pifko

andi at - 2020-02-17, 11:04

[quote="LukF"]No to co na Lefkadzie robić przez cały urlop 3 tyg.? Pytam bo porównuję do zeszłorocznego Pelionu. Wielkie plaże, pusto w sezonie i da się stać kamperem bez problemu. Co zatem radzicie???
https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g6495956-Activities-Lefkada_Town_Lefkada_Ionian_Islands.html

https://pl.tripadvisor.com/Attractions-g6495956-Activities-Lefkada_Town_Lefkada_Ionian_Islands.html#MAPVIEW

Bim - 2020-02-17, 20:37

Pewnie to zginie w odmętach bałaganu pisaliśmy juz parę razy ale takie realia :-P

Cieżko jest zanocować w samym mieście wszędzie zakazy przy samej wodzie .

Jedno miejsce nie urokliwe to przed samym mostem przy twierdzy nie zachęca za widoku :wyszczerzony:

Ja stałem

Przy kapliczce

2 dni miejsce urokliwe ,ale wjazd raczej z rana jak nie będzie tłoku , przy tej ulicy są knajpki i stoliki nad samym morzem.

Odnośnie zaopatrzenia jest Lidl przy wyjeździe z miasta warto uzupełnić zapasy :)

LukF - 2020-02-18, 08:44

Bim,
Nie zginie w odmęcie :mrgreen:
Dzięki wielkie :pifko