Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grecja - Wyjazd do Grecji luty 2020

Tomcio - 2020-02-02, 21:30
Temat postu: Wyjazd do Grecji luty 2020
Witam!!! Jedziemy w połowie lutego do Grecji powrót połowa kwietnia. Jeśli ktoś wybiera się w tym terminie to chętnie dołączymy do czyjejś załogi. Jest to nasz pierwszy wyjazd kamperem za granicę .To nie znaczy że nie podróżowaliśmy wcześniej . Pierwszy nasz wyjazd był przyczepą w 2005 , od 2011 mamy kamperka który sprawuje się b. dobrze ale czas nam tylko pozwalał na krótkie wypady po Polsce. Od jesieni zeszłego roku już jesteśmy wolni od wszelkich obowiązków służbowych, teraz jesteśmy „wolni” . Podróżujemy dość dużo w odległe miejsca a naszym ulubionym destynacją jest Azja – Indie i Nepal , właśnie wróciliśmy z dwumiesięcznej tułaczki i teraz się aklimatyzujemy i wypad na Grecję. Dwa tyg. temu wyruszył tam nasz przyjaciel Kaziu z Jeleniej Góry i my zamierzamy do niego dołączyć. Myślę ,że teraz częściej będziemy pisać posty. Pozdrawiamy.

Ewa i Bogdan :kwiatki: :spoko

LukF - 2020-02-03, 14:53

Fajne to słowo: destynacja :mikolaj

Pozdrawiam i szerokości życzę :bukiet:

yamah - 2020-02-03, 21:18

LukF napisał/a:
Fajne to słowo: destynacja :mikolaj

tyż prowda :ok
https://obcyjezykpolski.pl/destynacja/

SlawekEwa - 2020-02-03, 22:06

LukF napisał/a:
Fajne to słowo: destynacja

"target" też jest dobry :chytry

marcinPK - 2020-02-03, 22:24

hehe a Kazio w drodze do owej Grecji już się u mnie logował na serwis zamarzniętej instalacji gazowej zrobionej wg przepisu kolegi Socale. na szczęście nikt nie zginał we śnie, lodówka nocą nie "waliła gejzerami ognia", po zalaniu całej instalacji ciekłym butanem na przechyłach podczas jazdy i przysłowiowym "zamarznięciu"w niskich temperaturach na zewnątrz. Zawracali 300 km z Czech nie znajdując chętnej osoby by się zająć problemem. tak to bywa z instalacjami LPG i podgiętą rurką do góry... ech
yamah - 2020-02-03, 22:59

marcinPK napisał/a:
Zawracali 300 km z Czech nie znajdując chętnej osoby by się zająć problemem. tak to bywa z instalacjami LPG i podgiętą rurką do góry... ech

Aby uniknąć takich niespodzianek kupiłem u papamila i myślę że będziemy spać (jechać) spokojnie :bigok ...a też byłem skłonny iść na skróty i modyfikować zbiornik :2kc

Bajaga - 2020-02-04, 01:23
Temat postu: Re: Wyjazd do Grecji luty 2020
Tomcio napisał/a:
Witam!!! Jedziemy w połowie lutego do Grecji powrót połowa kwietnia. Jeśli ktoś wybiera się w tym terminie to chętnie dołączymy do czyjejś załogi.

Absolutnie nie wyzłośliwiam się, jestem tylko szczerze zaciekawiony jak można mieć chęć na wyjazd wakacyjny z obcymi ludźmi? Jest wiele takich postów na różnych forach kamperowych i nigdy tego nie pojmę.
Mam jakiś tam czas urlopu, mam rodzinę którą kocham nad życie, zdecydowałem że pojadę z najbliższymi w miejsce X i... szukam obcych ludzi z innymi przyzwyczajeniami, oczekiwaniami, przekonaniami, wartościami, doświadczeniem, kulturą, hobby itd itp -by z nimi wakacje spędzić...?!?!? Niepojęte...

Tomcio - 2020-02-04, 12:05

Bajaga , my jesteśmy otwarci na świat ,ludzi na przyrodę i widzimy w każdym piękno chociaż inni nie potrafią dostrzec tego w samym sobie. Byliśmy w wielu sytuacjach nie znając ani jednego słowa w ichnym języku ,poprzez mimiką gestykulację rąk i pozytywne zachowanie się, drzwi prywatnych domów otwierały się przed nami. My jesteśmy nastawieni na pozytywne myślenie i tylko takie myśli wysyłamy ( Hindusi mówią - co wysyłasz to dostajesz ) Nie będę rozwodził się na ten temat , żeby lubić innych najpierw trzeba polubić samego siebie. :mrgreen: :mrgreen:
marek230482 - 2020-02-04, 12:16

Kurcze, widzę że to taki spontan :D temat sprzed dwóch dni, że już wyjazd :) a mieszkamy "niedaleko" w dodatku też mamy transita z tego samego roku i wczoraj też myśleliśmy nad Grecją :szeroki_usmiech
Niestety dla nas to za szybko. Nasz świeży zakup jeszcze odgruzowuję. Poza tym my do emerytury mamy daleko i na 2 miesiące wyjazdy jeszcze dłuuuuuugo sobie pozwolić nie możemy

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-04, 17:13

marcinPK napisał/a:
Zawracali 300 km z Czech nie znajdując chętnej osoby by się zająć problemem. tak to bywa z instalacjami LPG i podgiętą rurką do góry... ech
.
Szkoda,że Kazio nie pisze na forum a umie?
Mamy podobna instralacje ,Kazio podpatrzyl u nas na Krecie, raz jeden zamarzła, ale mrozy były 20st,myśleliśmy,że zepsuł się piecyk do wody.W domu wróciło do normy.To ile stopni było w tych Czechach :?: :?: Przy kamperowaniu jednak przydaje się znajomość mechaniki samochodowej :haha:
Muzyk się trochę zna a jednak mechanik grecki wymieniał i naprawiał alternator,a nowy w domu założył sobie sam,wywołując moje zdziwienie :oops:
My jak piszę w założonym temacie Grecji ruszamy początek marca,myśle że to już będzie wiosna,a trasa jaka nam się umyśli,sprawdze jeszcze przed wyjazdem pogodę na Bałkanach Barbara Muzyk:chytry ps.myśle ze uda nam się świętować Wielkanoc 12 i 19 kwietnia.

ZbigStan - 2020-02-04, 18:45

B i Z Muzyk Dobry pomysł na podwójne świętowanie. Czy zostajecie do września, czy wracacie na lato do domu?
ZbigStan - 2020-02-04, 18:46

Tomcio. Ciekaw jestem Twojej relacji z greckiej wiosny. Powodzenia
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-04, 20:10

Lato obowiązkowo w domu :!:
Tomcio - 2020-02-04, 21:47

Dzięki za posty. Myślę ,że nie pokrzyżuje nam pogoda wyjazdu. Jak dotrzemy na miejsce to napiszemy coś z podróży i pobytu oraz wrzucimy trochę fotek na miejscu. P.S Muzyk; obserwuję Wasze posty na CT od kilku lat, Wielki Szacun , kawał dobrej roboty. Jeśli będziecie w czasie Swiąt Wielkanocnych w Grecji, a będzie nam dane spotkać się to będziemy hapy. :spoko Pozdrawiamy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-05, 20:02

Tomcio napisał/a:
Jedziemy w połowie lutego do Grecji
,no było ok.a teraz robi się zima.Sprawdź pogode na Bałkanach :?: Jeżeli możesz to podaj trase jak pojedziesz :?: Ja się nooglądałam map,sprawdzilam jak jechałam w innych latach wiosna,no i doszłam do wniosku ze trzeba jechać szybko tam gdzie cieplej.Zawsze jechaliśmy w połowie marca,raz do Hiszpani 5 lutego,ale już za Norymberga była wiosna.Tu do Grecji są miejscami góry.Na dzień dzisiejszy:
-Słowacja przez Poprad do Miszkolca,
-Węgry do granicy z Rumunia i nocleg w sprawdzonym Caransebes,no i zakupy dla panów :!:
-granica most w Rumuni na elektrowni i do Niszu nie autostrada,
-Nocleg jak się uda sprawdzony w Niszu,
-dalej autostrada do Grecji,z tankowaniem i zakupami w Macedoni.Pyszne
sery ,burki,papryka w proszku i to co zobaczę ciekawego do jedzenia.
Porównaj to do Twojej trasy.Nasz tel.jest na forum zatelefonuj do mnie to pogadamy barbara muzyk :kawka:

rakro1 - 2020-02-06, 23:16

"-granica most w Rumuni na elektrowni i do Niszu nie autostrada " - To nie jest najprzyjemniejsza droga,zwłaszcza dla kochanego,niemal członka rodziny jakim jest kamper.Odradzam zdecydowanie;może dla pojazdu na gąsienicach byłby ok.Wyboje niespotykane w Europie.
To jasne,że każdy decyduje indywidualnie ale odradzam z całego serca.I pozdrawiam.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-07, 17:55

Tzn.jechaliśmy jesienią w 2 kampera.Faktycznie częściowo droga była naprawianie.To może przebijrmy się do autostrady.Na razie nawet nad morzem koło Konstancy śnieg.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-07, 19:26

Patrze,to wynika ,że pozostaje tylko autostrada przez Serbie.Rumunia i Bułgaria jechaliśmy tamtędy,też sa miejscami góry,od Sofii jest autostrada.Sama już nie wiem,na razie czekamy,może zima przejdzie ale za 20dni :?: :?: Co podpowiecie,nikt tak wczas nie jedzie :oops: Jechał Kazio,ale on nie pisze bo musie nie chce,ale sam lubi korzystać z wiadomosci :box

Tomcio może go podpytasz :!:

Tomcio - 2020-02-08, 17:11

Tylko po co ? On jechał przez Rumunię i Bułgarię i miał ładna pogodę. My przekładamy nasz wyjazd na początek marca , może zabierzemy się z Wami wtedy posiedzimy do końca maja. :spoko :spoko
Bim - 2020-02-08, 19:58

Tomcio napisał/a:
Tylko po co ? On jechał przez Rumunię i Bułgarię i miał ładna pogodę. My przekładamy nasz wyjazd na początek marca , może zabierzemy się z Wami wtedy posiedzimy do końca maja.

Tomcio popatrz na pogodę w tym okresie ona jest nie przewidywalna.

Jest to Wasz pierwszy wyjazd kamperem poza komin i inne są realia planowania podróży.

Nie licz na przewodnika, zaplanuj sobie najkrótsza trasę na południe.

W miarę rozwoju sytuacji zawsze możesz skrobnąć coś na CT tylko nie z Serbi i Macedonii bo to droga impreza.

Dzisiaj śnieżyce w Rumuni , nawałnice na Bałkanach.

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
Patrze,to wynika ,że pozostaje tylko autostrada przez Serbie.Rumunia i Bułgaria jechaliśmy tamtędy,też sa miejscami góry,od Sofii jest autostrada.Sama już nie wiem,na razie czekamy,może zima przejdzie ale za 20dni Co podpowiecie,nikt tak wczas nie jedzie

Tak jak rozmawialiśmy telefonicznie z Basią nakrótsza drogą
:spoko
Jak bedziecie szukać dróg poza autostradą w górach to weźcie sobie łańcuchy ona tak duż nie ważą :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-08, 23:45

Jeszcze 20dni lutego.My teraz mamy nowe opony całoroczne. :kwiatek2
andrzej627 - 2020-02-09, 00:30

Bim napisał/a:
zaplanuj sobie najkrótsza trasę na południe.

A więc chyba tak:
https://goo.gl/maps/eRfFY8E7Av1Gnz4f6

LukF - 2020-02-09, 15:37

Andrzej627,

Przecież Basia jedzie z Krakowa a nie z Jeleniej G. ... :kwiatki: więc zasadniczo trasa Czechy lub Słowacja będzie inaczej wyglądać. Ja ze Śląska jadę przez Ostrawę, Brno, Bratyslawę i dalej na Budapeszt tak jak pokazałeś. Niby naokoło a jednak szybko i wygodnie autostradami by kilometry uciekamy szybko :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-09, 16:59

LukF napisał/a:

Przecież Basia jedzie z Krakowa a nie z Jeleniej G. ...
,no właśnie Andrzej jaka dla nas trasa :?: :? :Zabieram się za kwity z autostrady Serbia ,Macedonia Płni,ole wyszło w złotych płacąc revolutem :!:
andrzej627 - 2020-02-09, 20:56

To była trasa dla Tomcia, który jedzie z Jeleniej Góry. Dla Basi Google wyznacza taką trasę:
https://goo.gl/maps/hEHsFCVduTLVmWqW6

andrzej627 - 2020-02-09, 21:14

jaka dla nas trasa :?: :?:

Basiu, najpierw musisz sama zdecydować się, czy po drodze coś chcesz zwiedzać, czy po prostu chcesz jak najszybciej dojechać do Grecji.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-09, 21:30

Andrzeju,nawet jadąc z Grecji autostradą Maced.Serbia jechaliśmy 3 dni.Dobrze można tak jechać Sł.-Wegry ale obok autostrady dlatego że na tydzień wineta to drogo.Wszystko wg.stawu grobla.Gdybyśmy jechali na 2 tyg.to i owszem może być wineta.Teraz nie pora na zwiedzanie,możliwe noclegi i zakupy.Dam Ci spróbować pomazankowego masła ze Sł.pychotka.Serbia i Mac.autostrada ok.podobał nam się postój w Belgradzie.To tyle pakowania dużo,teraz sprawy zdrowotne,może pogoda się stabilizuje.Tyle razy jechaliśmy wiosną z tym że dopiero w pół marca,ale musi być 2 miesiące a 10 maja trzeba być w domu.Brakowalo Cię na forum.Barbara
Tomcio - 2020-02-11, 21:19

To była trasa dla Tomcia, który jedzie z Jeleniej Góry. Dla Basi Google wyznacza taką trasę:
https://goo.gl/maps/hEHsFCVduTLVmWqW6

Dzięki za fatygę i podanie linku do trasy . Pozdrawiam
PS. przygotowania do wyjazdu idą pełną parą :roll:

andrzej627 - 2020-02-11, 22:32

Tomcio napisał/a:
przygotowania do wyjazdu idą pełną parą :roll:

Kiedy ostatecznie wyruszasz? Daj znać, jak już będziesz wiedział.

Tomcio - 2020-02-12, 21:57

Chciałbym na początku marca to zależy od pogody, przed wyjazdem odezwę się :lol:
andrzej627 - 2020-02-12, 22:38

dalej autostrada do Grecji,z tankowaniem i zakupami w Macedoni.Pyszne

Gdzie chcesz zrobić te zakupy? Zjedziesz z autostrady?

Ja mam zamiar nocować na Węgrzech przed granicą z Serbią i tak jechać, aby następny nocleg był już w Grecji:
https://goo.gl/maps/fTCrRVmJzLozbSVS6

rakro1 - 2020-02-12, 22:59

Te zakupy odbywają się niemal na autostradzie.Niemal to kluczowe słowo bo zjechać jednak trzeba.Ale to jakby nie zjechać wcale bo minimalnie.Rosoman to ukochane przez wielu miejsce zakupów hurtowych.Miód,owoce,warzywa.Rakija z możliwością degustacji.Dla subtelniejszych w Gewgeliji Market S53,gdzie można płacić euro.Ceny niższe niż w Europie zwłaszcza polecałbym sery,warzywa,pieczywo.Mięso tłuste.Alkohol tańszy ale ile tego można przewieźć?W Gewgeliji wielu z forum nocuje przy knajpie ze świetną jagnięciną ale nie pamiętam koordynat( jeszcze nigdy tam nie byłem ale zapytaj np.Jarka49.).I warto zwolnić w Macedonii bo pięknie tam i ludzie łagodni i dobrzy.
P.S. Nigdy nie kupiłbym miodu stojącego wiele godzin/tygodni na słońcu,jak w Rosomanie.

rakro1 - 2020-02-12, 23:10

No i nie omijaj Skopie! To też po drodze.Zabytki nie takie jak miałeś w Maroco ale warto.Stare miast,Bit Bazaar,Old Bazaar i tam super sery i mięso wędzone.Warzywa i owoce.I życzliwi,nieśpieszni,kochający próby kontaktu ludzie.To tam,gdy wykryto moje pochodzenie pokazano mi chłodnię pełną kurczaków z Polski.Ludzie miejscowi są najważniejsi.Zawsze.
Bim - 2020-02-13, 07:03

Cytat:
Ja mam zamiar nocować na Węgrzech przed granicą z Serbią i tak jechać, aby następny nocleg był już w Grecji:
https://goo.gl/maps/fTCrRVmJzLozbSVS6

Andrzeju zamiast spać przy autostradzie rozważ miejsce przy basenach termalnych w
Morahalom .

Odpoczynek i przerwa w trasie nocleg koło kościoła z rana pobudka przez dzwony kościelne :lol: i o 7 rano meldujesz się na malutkim przejściu bez kolejek w Backi :spoko Vinegrady

andrzej627 - 2020-02-13, 09:50

Bim, dzięki. Widzę ten kościół.
andrzej627 - 2020-02-13, 11:16

Do Grecji drogą lądową mam prawie 2500 km. Planuję zrobić 3 noclegi na trasie. Po przejechaniu przez Serbię i Macedonię wybrałem na pierwszy nocleg w Grecji punkt z Grupy Biwakowej: Grecja - obok rzeki. Jest on też na park4night. Myślę, że wszystkie drogi jadących autostradami z różnych kierunków, schodzą się za Budapesztem na autostradzie M5 za skrzyżowaniem z autostradą M0.

Zrobiłem taką mapę: Trasy do Grecji. Mam nadzieję, że przyda się nie tylko mnie. :spoko

Tomcio - 2020-02-13, 20:45

Andrzej 627 !!! Czy ty też wybierasz się w najbliższym terminie do Grecji? Mapa przyda się z pewnością, trochę czytałem na temat gangów pomocy drogowej w Serbii szczególnie k. Belgradu - wszyscy doradzają Serbię zrobić na raz lub tak jak ty piszesz.Też zamierzałem zrobić nocleg k. Segedanu na Węgrzech a tu kolega Bim podał gotową miejsce przy termach .
Dzięki
PS. ( a łańcuchy i tak wezmę ) :ok

Bim - 2020-02-13, 21:01

Tomcio nie popadaj w "paranoje Serbii"

Nie nakrecaj się .

Na parkingach wszędzie w europie jest prawdopodobieństwo ,że.....

Zachowaj zdrowy rozsądek nie kuś zostawianymi rzeczami choć na chwilkę na widoku , nie nocuj na autostradzie , a poza nią.

Mówie Ci to z własnego doświadczenia, było o tym na forum sporo pisane jak się nie dać

Nie ma nic gorszego jak jazda z fobią tam mnie okradną bo pisali na internecie :spoko

Bim - 2020-02-13, 21:05

Andrzeju mapka fajna ,ale jak nie byłeś w Skopje to warto tam zaglądnąć i też zrobić przerywnik w monotoni autostradowej
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-13, 21:18

Andrzej!
Grupa biwakowa podaje również namiary na plaże Vojdokilia,o której rozmawialiśmy :!:

andrzej627 - 2020-02-13, 21:39

Bim napisał/a:
jak nie byłeś w Skopje to warto tam zaglądnąć i też zrobić przerywnik w monotoni autostradowej

Byłem tam w 2014 roku. Mile wspominam te pomniki. Może znowu je odwiedzę. Masz jakieś fajne miejsce na nocleg?

andrzej627 - 2020-02-13, 21:51

Tomcio napisał/a:
Andrzej 627 !!! Czy ty też wybierasz się w najbliższym terminie do Grecji?

Nie mam jeszcze konkretnego terminu. Chciałbym znowu wyruszyć w podróż na początku marca. :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-14, 22:55

Nie wiem czy pisać w swoim poście czy u Andrzeja.
Na razie razem uzgadniamy dane miejsca,zobaczymy jak ze spotkaniem :?: Barbara

andrzej627 - 2020-02-14, 23:48

Na razie razem uzgadniamy dane miejsca

Basiu, dodałem do mapy uzgodnioną dzisiaj trasę spod granicy do Nafplio. Sprawdź, czy wszystko się zgadza.

xbartman - 2020-02-15, 09:26

andrzej627 napisał/a:
Byłem tam w 2014 roku. Mile wspominam te pomniki. Może znowu je odwiedzę. Masz jakieś fajne miejsce na nocleg?

Andrzeju, świetnym miejscem na nocleg jest Kanion Matka. Tylko 15 km od Skopje, a okoliczności przyrody niepowtarzalne. Jeśli nie byliście to warto poświęcić trochę czasu i się rozejrzeć. Pewnie w lutym nie robi aż takiego wrażenia jak latem ale mimo wszystko, myślę że warto.
https://www.google.com/ma...!2d41.95041!3e0

Jeśli nocleg w mieście to próbowałbym w okolicy Aleksandar Palace Hotel. Jest tam sporo parkingów przy basenach, centrach sportowych. Polecam zajrzeć też na kawkę do Aleksandar Palace, warto go zobaczyć wewnątrz.
https://www.google.com/ma...72!4d21.4055954

Można też spróbować na parkingu pod Zoo.
https://www.google.com/ma...48!4d21.4173962

Nie wiem jak z parkingiem przed twierdzą w Skopje czy płatny i czy można zostać na noc. Ale mogłoby to być fajne miejsce na nocleg. Jest parę kroków od starego miasta, które warto też odwiedzić w godzinach wieczornych i poczuć miejscową atmosferę.

Bim - 2020-02-15, 09:50

Jak na postój w Skopije proponuje Ci parking w samym centrum
"Gradska bolnica" masz kruciaka to się zmieścisz.
Po drugiej stronie ulicy masz centrum handlowe jest tam mienialnica gdzie możesz wymienić czasu po :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-15, 18:40

Andrzej trochę inna będzie ta trasa ale to sobie ustalimy na skaypie.Dzisiaj nie, od wtorku jesteśmy prawie wolni,zostanie ogród i pakowanie :haha: chyba już zimy nie będzie no może w górach lub jakies anomalie pogodowe :!:
andrzej627 - 2020-02-15, 19:16

Dzięki za wszystkie informacje. W Kanionie Matka już byłem. :spoko
andrzej627 - 2020-02-16, 09:35

Andrzej trochę inna będzie ta trasa ale to sobie ustalimy na skaypie.

Patrzę na mój plan i zakładam, że pogoda i nastrój będą wystarczające, aby go zrealizować.

Przed dotarciem na Peloponez mam chęć przejechać przez dwa "palce" Chalkidiki. Nie przewiduję żadnych przyczyn, które mogłyby stanąć na przeszkodzie, aby tam pojechać.

Chciałbym też pojechać w góry z Litochoro do Prioni. Chyba jest to możliwe w marcu.

Jest jeszcze trasa, o której nie mówiliśmy, to Stomio - Larisa, też przez góry.

Będziesz chętna znowu jechać trasą Sparta - Kalamata?

Co do reszty, to chyba moja mapa dokładnie pokazuje trasę, którą chciałaś jechać.

Basiu, czekam na Twoje uwagi. :spoko

jsaluga - 2020-02-16, 11:44

Tomcio napisał/a:
Jedziemy w połowie lutego do Grecji
,no było ok.a teraz robi się zima.Sprawdź pogode na Bałkanach :?: Jeżeli możesz to podaj trase jak pojedziesz :?: Ja się nooglądałam map,sprawdzilam jak jechałam w innych latach wiosna,no i doszłam do wniosku ze trzeba jechać szybko tam gdzie cieplej.Zawsze jechaliśmy w połowie marca,raz do Hiszpani 5 lutego,ale już za Norymberga była wiosna.Tu do Grecji są miejscami góry.Na dzień dzisiejszy:
-Słowacja przez Poprad do Miszkolca,
-Węgry do granicy z Rumunia i nocleg w sprawdzonym Caransebes,no i zakupy dla panów :!:
-granica most w Rumuni na elektrowni i do Niszu nie autostrada,
-Nocleg jak się uda sprawdzony w Niszu,
-dalej autostrada do Grecji,z tankowaniem i zakupami w Macedoni.Pyszne
Porównaj to do Twojej trasy.Nasz tel.jest na forum zatelefonuj do mnie to pogadamy barbara muzyk :kawka:

Basiu, jakie winiety trzeba kupić jadąc Twoją trasą?

jsaluga - 2020-02-16, 11:51

Jeszcze 20dni lutego.My teraz mamy nowe opony całoroczne. :kwiatek2

Niedawno też kupiłem opony całoroczne Dębica do auta osobowego. Są niesłychanie śliskie. Oponiarze nie chcą psuć sobie interesu, więc całoroczne robią z najlepszych letnich rodzajów gumy jaką posiadają.

andrzej627 - 2020-02-16, 12:38

jsaluga napisał/a:

Basiu, jakie winiety trzeba kupić jadąc Twoją trasą?

Basia pojedzie raczej przez Słowację i Węgry, ale bez autostrad, a więc nie będzie kupować żadnych winiet.

Tu masz wszystkie informacje o winietach: http://winiety.com.pl/

jedrek49 - 2020-02-16, 13:36

Ja chce wyjechac do Grecji -docelowo Polonez w II polowie marca,bo lubie ciepelko
jedrek49

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-16, 15:36

Jędrek odpisałam Ci w innym temacie Grecji :bukiet:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-16, 15:41

andrzej627 napisał/a:
przejechać przez dwa "palce" Chalkidiki
możliwe że ja tez,ale boje się że mi braknie czasu,pal licho ogród/nieraz był zarośnięty/,ale głosowanie :?: :?:
Tak jak Big stan weźmiemy zaświadczenie do ambasady,ale musze dopytać gdzie to mi wydadzą :?: Bo my oprócz oglądania chcemy się poopalać i pobyczć na najpiękniejszych plażach :haha:

andrzej627 - 2020-02-16, 15:52

andrzej627 napisał/a:
przejechać przez dwa "palce" Chalkidiki
możliwe że ja tez

Jak szaleć, to szaleć. Dołożyłem do mapy Pilion. :spoko

boje się że mi braknie czasu

Pakuj się i jedź już teraz.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-16, 16:08

Zamiast Pilionu,to my wracamy Patras,Astakos,koło Lefkady,do Igumenitsy,może wstąpimy na Lefkade ale po co tak daleko planować :?: Za toba nienadąży,zobaczymy jak to będzie,napewno nie gnamy a po mału dla przyjemnosci :haha:
To nie expres do Warszawy,nie nasza brożka,a co zostawimy na jesień :?: Czas pokaze swoje :?:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-16, 20:41

Mapa poprawiona idealnie,dobrze słuchałeś,czy uda nam się wszystko,my chyba weźmiemy karty do głosowania w ambasadzie,pal licho trawe w ogrodzie,juz nieraz była po kolana.Chodzi o to żeby było fajnie dla ducha i ciala,bo tak jak pisałam każdy rok w naszym wieku jest darowany :haha: :haha:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-16, 20:52

Ważnemoże nie w tym poście,ale wreszcie podsumowałam,koszt autostrady
Macedonia -Serbia
Serbia 120zł
Macedonia 32zł
Grecja 8,5 euro
Paliwo
Macedonia 233zl
Slowacja 160 zł
W ęgry 130 zł, w całości paliwo nie jestem w stanie obliczyć

andrzej627 - 2020-02-16, 20:52

Mapa poprawiona idealnie,dobrze słuchałeś

Cieszę się, że mamy już uzgodnioną trasę.

Poszukam jeszcze jakiś ciekawych punktów po drodze. Jeden już mam przy drodze 82: :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-16, 21:33

Przecież tam byliśmy z Mirkami.Jak był deszcz to dla kampera makabra.Oglądaj na relacji nasze foty.lecz dla Ciebie ok
Ale nie dla Magdy.

Staszek II - 2020-02-16, 22:13

Witam
Startujemy do Grecji 11 lub 12 marca forsownym marszem tak by w sobotę 14.03. odpocząć w termach Termopili. Potem 2 dni Ateny i na Peloponez. Może będzie okazja się spotkać. Będę obserwował wątek. Pozdrawiam.

andrzej627 - 2020-02-16, 22:33

Staszek II napisał/a:
Może będzie okazja się spotkać. Będę obserwował wątek.

Fajnie będzie się spotkać. Obserwuj wątek Grecja 2020.

Yanko23 - 2020-02-17, 23:55

Wyjazd co prawda planowany jest dopiero po świętach wielkanocnych ale czy ktoś mi doradzi czy warto zaplanować sobie dłuższy pobyt nad jeziorem ochrydzkim. Może jakieś polecane kampingi.
Pozdrawiam

LukF - 2020-02-18, 08:40

Ja myślę, że dłuższy pobyt nad jeziorem Ochrydzkim nie ma sensu. Piszę o DŁUŻSZYM bo o to pytasz. Dlaczego? Bo: sam Ochryd obejdziesz w jeden dzień. Więcej nie ma tam co robić. No można rozłożyć miasto na dwa dni. I to jest maks. Natomiast samo jezioro to tak jak u nas jezioro Żywieckie. Fajne jak ktoś lubi. Ja byłem tam w czerwcu dwa tygodnie z grupą. I nie było ciepło bo wokół góry. Sweter musiał być obowiązkowo. Wiec w kwietniu do tego jeszcze kurtka potrzebna będzie. To już lepiej pędzić na ciepłą Grecką plażę :spoko

Ps. Na kempingu nie byłem, tylko na dziko koło bramy starego miasta jest wielki darmowy parking z dostępem do wody

Yanko23 - 2020-02-18, 11:32

Dzięki za odpowiedź. To pewnie będę pędził prosto do Grecji z kilkudniową przerwą na termach na Węgrzech i dalej przez Serbię i Macedonię. Tylko mam obawy o psa, czy przy jeździe przez Serbię i Macedonię , nie zaaresztują mojego psa (brak miareczkowania). Trudno uzyskać informację czy ono jest niezbędne.
emeryl - 2020-02-18, 12:43

Stałem nad j.Ochrydzkim na kempingu Izwiednik,byłem w maju zapłaciłem śmieszne pieniądze.To było przed sezonem.Kemping za Ochrydem kierunek Bitola
andrzej627 - 2020-02-18, 13:12

emeryl napisał/a:
Stałem nad j.Ochrydzkim na kempingu Izwiednik

Lubię takie zagadki. :spoko

To ten camping: Извиднички Центар Охрид ?

Spax - 2020-02-18, 14:17

Yanko23 napisał/a:
nie zaaresztują mojego psa (brak miareczkowania)

Nie jest wymagane w Serbii I Macedonii (stan 2017 r.) Wejdź na stronę ambasad i się dowiesz dokładniej, bo może się coś zmieniło, ale nie sądzę. Szczepienie świeże przeciw wściekliźnie musi być.

Yanko23 - 2020-02-18, 15:35

Spax napisał/a:
Yanko23 napisał/a:

Nie jest wymagane w Serbii I Macedonii (stan 2017 r.) Wejdź na stronę ambasad i się dowiesz dokładniej, bo może się coś zmieniło, ale nie sądzę. Szczepienie świeże przeciw wściekliźnie musi być.

Oczywiście przeciw wściekliźnie + paszport ma. Na stronie ambasady pewnie takich informacji nie ma, chyba że telefon i pytanie o temat przewozu psa.

xbartman - 2020-02-18, 18:28

Spax napisał/a:
Yanko23 napisał/a:

Problemem jest raczej powrót do EU z krajów podwyższonego ryzyka wścieklizny. Na liście tej jest niestety wiele państw do których podróżujemy a nie zdajemy sobie z tego sprawy: http://www.pettravel.com/...s_countries.cfm
Na szczęście jest to tylko teoria i nikt tego nie sprawdza. Mieszkam obecnie w Kosowie, które jest na tej liście, jeżdżę często przez Serbie (również na liście) i nie miałem żadnego problemu przy wjeździe do Grecji, Bułgarii czy, w drodze do Polski, na Węgry. Więc nie obawiajcie się i śmiało podróżujcie. Jednak samo badanie miareczkowania, dla świętego spokoju, warto zrobić. Ja nie zrobiłem przez zaniechanie :wyszczerzony: ale daję radę.

LukF - 2020-02-19, 21:19

Cytuję tutaj posty z wątku o Hiszpani a powinny być tutaj :mikolaj

a w Grecji na pare godzin zostawiamy często kampera i na szczęście nie było słychać by ktoś opwiadał o okradzeniu go 

Bim:
Basiu to zmienia się w zastraszającym tępie. 

Coraz więcej uchodźców widać to np w głebi kraju i w rejanach np Halkidiki . 

W miasteczkach jak odbywają się "Laiki" czyli targi widać całe tabuny ludzi którym się udało przedostać do normalnego życia. 

Wedrują od targu parę km do domu i ci co śmielsi zaczynają zagadywać podchodząc do kampera łapią za klamkę od strony kierowcy jak stoimy nad morzem i zauważeni z bananem na ustach wołają 
how are you, my friend  

Częśc młodych ludzi zaczyna się czuć pewniej tak dla przykładu jeziorko w Termopilach nocne zloty przy piwku i arabskim disko polo.  

Uważajcie ,żeby nie zgubiła Was rutyna

Yamah:
Nas towarzystwo o ciemnej karnacji odwiedziło z megafonami na dachu i materacami na pace pickupów..muzyka  na full..było trochę obaw ale na noc odjechali.  Plaża w pobliżu Loggos 38.770778, 22.920194 (woda na miejscu)

Track222 - 2020-02-19, 21:36

LukF napisał/a:
.....................
Coraz więcej uchodźców widać to np w głebi kraju i w rejanach np Halkidiki . 

W miasteczkach jak odbywają się "Laiki" czyli targi widać całe tabuny ludzi którym się udało przedostać do normalnego życia. 

Wędrują od targu parę km do domu i ci co śmielsi zaczynają zagadywać podchodząc do kampera łapią za klamkę od strony kierowcy jak stoimy nad morzem i zauważeni z bananem na ustach wołają  how are you, my friend  ................................. 

Uważajcie ,żeby nie zgubiła Was rutyna.....................

Jak przeczytałem to co piszesz doznałem szoku. Myślę że kolego za mało razy byleś w Grecji za mało ją zjeździłeś. Jeśli ktoś kto nie był w Grecji przeczyta to co piszesz to go wystraszysz a to taki cudowny i piękny kraj. A tak na marginesie z Basią Muzykową się nie dyskutuje Ona znajomość Grecji ma w małym palcu. Pozdrawiam!!!

LukF - 2020-02-20, 08:31

Track222,

Ale do kogo piszesz ?????? Bo chyba nie do mnie?????
Cytowalem Bima, zauważyleś????

:bajer

drwoy - 2020-02-20, 09:06

LukF napisał/a:
Track222,

Ale do kogo piszesz ?????? Bo chyba nie do mnie?????
Cytowalem Bima, zauważyleś????

:bajer

Myślę, że nie powinieneś się ruszać z domu. To niebezpieczne - możesz zostać okradziony nawet przez rodaków.

spanian - 2020-02-20, 11:55

Myślę, że informowanie o sytuacjach potencjalnie niebezpiecznych jest wręcz pożądane. Nie można takiej inicjatywy piętnować. Ja jestem za to wdzięczny mimo, że w minionym sezonie nie zaobserwowałem żadnych niepokojących sytuacji w omawianym aspekcie. Sytuacja uchodźców jest dynamiczna i nieprzewidywalna. Wszyscy wiedzą, że Grecja jest bramą dla uchodźców do EU, a Turcja wątpliwym gwarantem czy zaporą. Są okresy mniejszego i silniejszego napływu "uchodźców". Duży problem mają Grecy na wyspach blisko Turcji jak np. Lesbos. Nie można o tym nie pisać. Wręcz trzeba i apeluję o opisywanie takich sytuacji.
Bim - 2020-02-20, 12:12

[quote="Track222
Cytat:

Jak przeczytałem to co piszesz doznałem szoku. Myślę że kolego za mało razy byleś w Grecji za mało ją zjeździłeś. Jeśli ktoś kto nie był w Grecji przeczyta to co piszesz to go wystraszysz a to taki cudowny i piękny kraj. A tak na marginesie z Basią Muzykową się nie dyskutuje Ona znajomość Grecji ma w małym palcu. Pozdrawiam!!!

Widzę że zamieszanie wynikło przeniesienia tematu z wątku o Hiszpanii przez LukaF tutaj do Grecji.

Odnośnie moich wyjazdów do Grecji to było ich naprawdę sporo i nie mam tu na myśli straszenie kogokolwiek czasy się zmieniają.

LukF - 2020-02-20, 12:51

Bim,
Dzięki bo widzę, że nasi niektórzy koledzy nie potrafią czytać że zrozumieniem. A taki brak jest porażający
:zimno

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-20, 21:46

Co do Thermopili to mogę się zgodzić,2 razy nad jeziorkiem w nocy grało radio, / Bim którego nie poznałam zdenerwował sie i odjechał/potem odjechali,ale na Wegrzech pod marketem tez wieczorem przyjechali młodzi autami,po czasie odjechali. :kwiatek2 W Hiszpani na plażach też młodzi graja po nocach.
Faktem jest,ze pod Leonidasem,nie parkują kampery /parkują koło springs,tam gdzie parkowało się 5-7 lat temu/,woda jak nikt się nie kapie zarosła glonami,Mirki mówiły,że gówniarze emigranci ich zaczepiali.
Ale to jedyne incydenty które w Grecji nas spotkały.
Na Halkidiki nie bywamy,raczej Grecja kontynentalna i Peloponez .
Bywamy w Grecji po kilka miesięcy w roku,czujemy się tam,bezpiecznie,często nocujemy sami na plazy.
Przypadki się zdarzają,np.polak osobowka zostawił na wierzchu dokumeny i portfel,podobno że albańcy wybili szybe i zabrali portel z forsa i dokumentami.Polak miał w innym miejscu paszport i mógł samolotem wrócic do Polski po dokumenty.
:kwiatek2 Jeszcze jedno Ateny jako duże miasto jest niebezpieczne :!: :!:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-20, 22:09

Bardziej mnie martwi ogromny napływ kamperów z zagranicy,wielkie wypasione cartiaga,no i oczywiście zajmują frontowe miejsce przy plazy,ktore zwyczjowo zarezerwowane jest dla tubylcow,ktorzy maja w zwyczju przyjechać na moment na plaże popatrzą co słychać i odjeżdzaja. :kwiatek2
Martwi mnie to że zaczną stosować np.jakieś ograniczenia :roll:
Powiedziane podobno jest ,że na kołach można stać wszędzie,nie wiem jak w sezonie no i na Halkidiki,tam zawsze nawet lata temu przeganiali,no oczywiście nie wszedzie :!: :!:
Chodzi by parkować z wyczuciem np.parkujemy przy zamkniętej tawernie i przyjeżdża po coś bos,zawsze pytam czy możemy stać. :kwiatek2

LukF - 2020-02-21, 11:04

Basiu,
Ciekawe wrażenia opisałaś. Z tym staniem nad wodą w pierwszym rzędzie to się z Tobą zgadzam. Jednak czasami trochę skromności wszystkim nam by się przydało :)

Na Halkidiki nas przy dwóch bardzo popularnych plażach, na środkowym palcu, nie gonili w środku sezonu. A zakazy stały. Ale to zależy chyba od szczęścia?

Pozdrawiam i miłego pakowania się :bukiet:

Rafał76 - 2020-02-21, 11:44

Te opisane zakazy to był znak z prawdziwego zdarzenia,czy zalaminowana kartka z napisem no parking?podobno Grecy sami takie pseudoznaki stawiają żeby kampery im widoku z domu na morze nie zasłaniały.Sam spotkałem się z takim znakiem wykonanym najprawdopodobniej chałupniczo z wydrukowanym kamperem i napisem no parking,na Chalkidiki w miejscowości Toroni.Zamontowany był w zatoczce przy ulicy,za podstawę robił profil przykręcony do asfaltu.W zatoce stało codziennie około 10-12 kamperów,byłem tam kilka dni i nikt nie przeganiał nikogo.
KulkiDwie - 2020-02-21, 12:13

Rafał76 napisał/a:
Sam spotkałem się z takim znakiem wykonanym najprawdopodobniej chałupniczo z wydrukowanym kamperem i napisem no parking

Dokładnie takie same znaki - zalaminowane kartki - przybite do drzew spotkałem na cypelku koło Rovies w północnej części Evii. Rozmawiałem z jednym z kilku kamperowców którzy tam stali końcem września (Słowakiem), powiedział że parę dni wcześniej przegoniła wszystkich policja i że w tym miejscu w sezonie podobno się to często zdarza. Znaki widniały tylko w okolicy gdzie kawałek od morza stało kilka domów ale przeganianie podobno odbywa się z całego cypelka. Widać tamtejsi mieszkańcy nie lubią kamperów.

LukF - 2020-02-21, 13:29

Na Chalkidiki na Orange Beach były "państwowe" tablice z zakazem. Stałem około tygodnia i nikt się nie pojawił po pokutę.

Natomiast na Pelionie na Agios Konstantinos Beach były kartki A4 zalaminowane i przybite do drzewek. Stałem jeden dzień i noc i nikt się nie pojawił.

yamah - 2020-02-21, 15:14

LukF napisał/a:

Natomiast na Pelionie na Agios Konstantinos Beach były kartki A4 zalaminowane i przybite do drzewek. Stałem jeden dzień i noc i nikt się nie pojawił.

Myśmy 3 dni (lipiec) stali w 2 kampery kilka kilometrów dalej i także nikt się nie czepiał (tablic nie było) :
38.770775, 22.920199

ZbigStan - 2020-02-21, 15:39

Po powyższych opisach można powiedzieć, że dobrze to już było. Kamperowanie ma trend wzrostowy. Naszymi relacjami też się do tego przyczyniamy. Statystyki sprzedaży kamperow i przyczep, z roku na rok są wyższe. Będzie coraz ciasniej. O samotności na dzikiej plazy wkrótce będziemy wspominać. Korzystajmy póki można. Pozdrawiam.
LukF - 2020-02-21, 16:12

ZbigStan,

W pełni zgadzam się z Twoją analizą

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-21, 21:30

Przypomnial nam się jeszcze jeden nieprzyjemny przypadek,
właśnie 3 km od plaży przy murku koło Elei,poniżej Skali.
Otóż chcieli nas wziąć na żółwia :!: ale Zbyszek miał przeczucie i zawrócił do kampera :box

spanian - 2020-02-22, 09:54

Basiu, co to za metoda "na żółwia"?
chris_voyager - 2020-02-22, 11:14

Co do Thermopili to mogę się zgodzić,2 razy nad jeziorkiem w nocy grało radio, / Bim którego nie poznałam zdenerwował sie i odjechał/potem odjechali,ale na Wegrzech pod marketem tez wieczorem przyjechali młodzi autami,po czasie odjechali. :kwiatek2 W Hiszpani na plażach też młodzi graja po nocach.
Faktem jest,ze pod Leonidasem,nie parkują kampery /parkują koło springs,tam gdzie parkowało się 5-7 lat temu/,woda jak nikt się nie kapie zarosła glonami,Mirki mówiły,że gówniarze emigranci ich zaczepiali.(…)

Spaliśmy w Termopilach we wrześniu 2019 przy dzikim małym kąpielisku termalnym pomiędzy Leonidasem a dużym basenem. Podobnie jak w poprzednich latach przyjeżdżali tylko Grecy i było spokojnie.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-22, 18:12

chris_voyager napisał/a:
przyjeżdżali tylko Grecy i było spokojn
,wiem są 2 takie grajdoły,ale dobra podpowieź,zobaczy sie jak bedzie :!:
Metoda na żółwia to pokazanie na plaży żółwia careta,o jaki wielki, ale kawałek spory od kampera. :ok

chris_voyager - 2020-02-22, 20:47

A to jeden z grajdołów.
W tym roku widzieliśmy jak starsi Grecy przyjeżdżają by do dużych butli nabierać wody "na wynos". Na tyle nas to zaskoczyło że nie zapytaliśmy do czego jej używają. Może wiecie ?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-22, 21:20

Patrzymy na grajdoły jadac skuterem,do goracej rzeki pod Leonidasa,ale wolę jednak jeziorko,można popływać,jest daszek jak pada deszcz,aqva aerobik ćwicze,no i czasami zdarzają sie grecy ,ktorzy po latach pobytu w Polsce wrócili do Grecji. :bukiet:Acha obiecałeś coś napisać :?: :?:
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-23, 21:45

chris voyager,prośba:
podaj trasę,tę którą jechałeś a potem my jechaliśmy
Diakofto,-Dimitsiana,do Megalopoli z pięknymi monastyrami,my zajechaliśmy az do Messyny .Podawałam te trase Andrzejowi 627 i prawie się posprzeczaliśmy.Przepiekna trasa Ty ja lepiej pamietasz potraisz to narysować linia jak przebiegała,my jeszcze byliśmy w monastyrze Teodory. Z forum był tam tylko jeden motorowiec.Barbara

andrzej627 - 2020-02-23, 22:43

Ja narysowałem to tak: Megalopolis do Diakopto.
Spax - 2020-02-23, 23:14

A ja tak: https://goo.gl/maps/iVbCyXcMDTdU3ig76 :-P
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-02-24, 10:04

Spax napisał/a:
A ja tak: https://goo.gl/maps/iVbCyXcMDTdU3ig76 :-P
ale jeszcze Stemitsia,Karatena, za Moni Promo... zjazd do rzeki lou....i wykopaliska Gortyna,trasa nie na kampera dlatego podałam ją A,627,jeszcze na dodatek Moni
Teodora.
Dimitsiana przepiękne w gorach miasteczko,taki zrobił się korek,że dopiero mądry grek,przegnał osobówki,puścił ciężarówke,nas i dopiero zrobił przejazd przez miasto.Przepiekna górska trasa,no mysle ze jechaliśmy ze 4 dni,nocleg podpowiedzal chris :!:

andrzej627 - 2020-02-24, 10:39

za Moni Promo... zjazd do rzeki lou....

Widzę parking, punkt widokowy, klasztor, rzekę. Do klasztoru spacer 800 m od parkingu. Można zejść (nie zjechać) dalej w dół do rzeki. Zjazd do rzeki jest w innym miejscu.

andrzej627 - 2020-02-24, 12:29

Proponuję dalszą dyskusję na temat tej trasy przenieść do wątku Grecja 2020 - luźne plany i dyskusje.
Tomcio - 2020-02-29, 22:24

Jutro startujemy rano kierunek Termopile, jedziemy przez Kłodzko w kierunku Komarna na Słowacji a dalej przez Serbię, Macedonię lub Rumunię, Bułgarię . Basia i Zbyszek wyjechali i już są w trasie może się po drodze spotkamy .
Pozdrawiamy. :kwiatki: :kwiatki: :spoko

andrzej627 - 2020-02-29, 23:03

Życzę wspaniałych wrażeń. :spoko Daj znać od czasu do czasu, gdzie jesteś.
Tomcio - 2020-03-01, 20:48

Jestem w Słowacji { w tej chwili wjechaliśmy} i mamy do Komarna ok. 150km tam przenocujemy i dalej w drogę. Mamy super pogodę dojazdy. Pozdrawiamy :mrgreen: :)
Tomcio - 2020-03-02, 19:53

Teraz jesteśmy w TOMPA,jutro przez Serbię do Skopije w Macedonii.Pozdrawiamy :lol:
Tomcio - 2020-03-10, 20:52

Trochę opiszę naszą trasę, Po przekroczeniu granicy Węgry _Serbia w Tompie całą Srebię i Macedonię zrobiliśmy w 12 godz. w Gewgelia Macedonia nocleg za marketem S53 jak pisał Andrzej 627 (pozdrawiamy Andrzejku) rano zakupy i spacerek po mieście tank. paliwo woda i drogę. Wystartowaliśmy rano skoro świt o 15tej. i jeszcze za widoku dojechaliśmy do Loutra_Pozar na gorące źródła Termalne, piękne obiekt, polecemy. Na trzeci dzień poszliśmy mocno po bandzie i znaleźliśmy się na Meteorach (2 dni) i "już jesteśmy na Termopilach" Założyliśmy przed wyjazdem z domu że nasz plan to nie mieć planu i totalny SPONTAN :bigok
:spoko :spoko

Tomcio - 2020-03-24, 17:36

W niedzielę i poniedziałek zaliczyliśmy Kanał Koryncki to cud inżynierii i teraz od 2 dni jesteśmy na Peloponezie koło Leonidio na ws. wybrzeżu. Trochę o KORONA, od poniedziałku Grecy wprowadzili zakaz poruszania się bez pozwolenia jak w Polsce. Tzn. Jeśli chcesz się przemieszczać musisz przesłać apką, że jedziesz na zakupy lub do innej miejscowości_ ecetera. Staliśmy do rana na parkingu przy plaży i przyjechała policja, otworzyli duży plac na przeciwko morza przy plaży. Mamy sanitarity z letnią wodą 2 sklepy i 4 km na zielony rynek (Laiki) i ciekawe czynny 2 razy w tygodniu . Mamy zachować odstęp 10m od następnego kamera. Grecy nie panikują jest wszystko w sklepach, po prostu zdroworozsądek. Liczba zarażonych podobnie jak w Polsce. W wolnej chwili wrzucę kilka fotek. Pozdrawiamy serdecznie wszystkich. :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-24, 19:28

No i o to chodzło :kawka:czy ta plaża to Plaka,bo innej nie ma koło Leonidio :!:
ZbigStan - 2020-03-24, 19:37

Tomcio Proszę o zdjęcia. Relacja będzie ciekawsza. Pisz też sytuacji kamperowców w z wiazku z pandemią. Pozdrawiam.
Tomcio - 2020-03-25, 17:09

Mam trochę problem ze wrzucniem zdj. z tel.,za dużo ważą, muszę ściągnąć apkę i przećwiczyć czy działa. Dzwoniłem do Andrzeja 627 i polecił mi LIT TWO. Wieczorem spróbuję. A może ktoś ma coś sprawdzonego? :spoko
andrzej627 - 2020-03-25, 17:33

Lit Photo jest sprawdzony. Przeze mnie. :spoko
ZbigStan - 2020-03-26, 07:31

Ja używam apki zmniejsz zdjęcie. Do pobrania w sklep play. Pozdrawiam
Tomcio - 2020-03-26, 12:39

Witam. U nas spokój, od wieczora drobny deszczyk z jedno _dwugodzinnymi przerwami, właśnie wróciliśmy ze długiego spaceru. W nocy było na ironię dość ciepło 12 stopni a w dzień nie wiele więcej 14 C. :spoko Rano niespodzianka staf wysprzątał na cito łazienki. Na placu stoi międzynarodowe towarzystwo, Francja, Anglia, Niemcy, Austria, holendrzy i po za nami 3 auta of Poland. Wszyscy zakręceni górską wspinaczką, są od października _listopada, podobno są tutaj wyśmienite warunki do wspinnia, jest nas około 10 pojazdów. Dzięki za programiki do zdj. postaram się je ogarnąć :spoko
Tomcio - 2020-03-26, 13:53
Temat postu: CD
Kilka fotek z Grecji
Tomcio - 2020-03-26, 13:56
CD
Tomcio - 2020-03-26, 13:58
CD
Tomcio - 2020-03-26, 13:59
Pozdrawiamy
Tomcio - 2020-03-26, 14:05

Dzięki Andrzej i ZbigStan za pomoc, skorzystałem z apki ZbigStan jest prosta jak cep i oto chodzi, a ta drugą apke też przetestuję. Od czasu do czasu wrzucę z codziennego życia obozowicza. :spoko
ZbigStan - 2020-03-26, 18:45

Tomcio Cieszę się że mogłem pomóc. Wstawiaj zdjęcia, można seriami, i pisz o Waszej podróży. Podawaj namiary GPS. Pozdrawiam.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-03-26, 18:50

Tak to nie jest Plaka jak myślałam. Leonidio jest centrum wspinaczki na Peloponezie. :kawka:
Tomcio - 2020-03-27, 16:32

ZbigStan. Czy ja dobrze zrozumiałem że można wstawić zdjęcia seriami?. Jeśli tak to poproszę o podpowiedź :spoko
ZbigStan - 2020-03-27, 18:07

Po wstawieniu pierwszego zdjęcia robisz podgląd i wstawiasz następne itd. W ramce możesz wpisać miejsce lub tytuł, opis, itp.. Później podgląd i następne, itd. Spróbuj. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2020-03-28, 06:29

Dla sprawnego załączania zdjęć, wcześniej robię zapas zmniejszonych zdjęć i z tego zbioru korzystam. To znacznie przyspiesza całą operację. Pozdrawiam
Tomcio - 2020-03-28, 07:42

Dzięki, przećwiczę i zrobię zapas zdjęć i wrzucę na forum :spoko
Tomcio - 2020-04-04, 15:12

Od wczoraj po południu pogoda barowa ale nie jest zimno,akurat jest czas na literaturę, uporządkowanie zdjęć i wolny czas dla siebie. Na naszym terenie jast spokój i nie ma paniki sklepy pierwszej potrzeby i podstawowe media są otwarte również.Na kempingu stoi ok.8 aut Kilka fotek z naszej diety i okolicy.
Tomcio - 2020-04-04, 15:21

CD
Tomcio - 2020-04-04, 16:55

CD zdjęć.
ZbigStan - 2020-04-04, 20:28

Wrzucaj zdjęcia to paliwo dla wyobraźni. Gratuluję idą serię. Pozdrawiam.
Tomcio - 2020-04-05, 12:16

Ok, ale wczoraj się wyczyściłem z GB i do 15 kwietnia będzie ciężko, wtedy jest okres rozliczeniowy. :bukiet: Ps. Wszystkim życzymy zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy z okazji Zmartwychwstania Pańskiego. Życzymy Wszystkim i samym sobie aby ten Koronawirus zakończył się jak najszybciej bez dużego ciężaru skutków jakie pozostawi po sobie :kwiatki:
ZbigStan - 2020-04-05, 14:14

Tomcio, Spokojnych świąt i wiele radości z kamperowania. Nie mogę się doczekać końca pandemii. Pozdrawiam.
Bim - 2020-04-23, 10:51

Za zaczął się następny stopień inwigilacji .

Grecy chcą wprowadzić paszport zdrowotny czyli nic innego jak miareczkowanie u psa przeciw wściekliźnie

Przechodzimy małymi krokami w model życia przeciętnego Chińczyka

Będziemy inwigilowani na każdym kroku pewnie to szczepienie będziemy mogli mieć obowiązkowo na swoim telefonie w formie zaświadczenia o wykonanym badaniu.

https://podroze.onet.pl/aktualnosci/wakacje-2020-grecja-mysli-o-paszporcie-zdrowotnym/18v8jsk

SlawekEwa - 2020-04-23, 14:57

Bim napisał/a:
mogli mieć obowiązkowo na swoim telefonie w formie zaświadczenia o wykonanym badaniu.

Hakerzy dadzą radę :chytry

andrzej627 - 2020-04-23, 15:04

Bim napisał/a:
będziemy mogli mieć obowiązkowo na swoim telefonie

Telefon komórkowy jest już obowiązkowy?

Bim - 2020-04-23, 15:43

andrzej627 napisał/a:
Telefon komórkowy jest już obowiązkowy?

Napisałem ,że będziemy mieć [b]obowiązkowo [/b]na swoim telefonie :-P

a,że nie jest obowiązkowy telefon na dzisiaj,

ale jak sobie wyobrażasz takie egzystowanie bez niego

przecież to nie era gołębia pocztowego :haha: :haha:

Tomcio - 2020-05-14, 16:11

Od mojego ostatniego postu upłynęło trochę czasu, wszystko jest ok z Leonidio zjechaliśmy na kilka dni do Monemwasi, wszędzie pusciutko a od tygodnia jesteśmy w Bozas. Tu jest super fajny kamping jak pisała Basia. Mieliśmy dzisiaj jechać dalej na południe ale w ostatniej chwili zmieniliśmy decyzję i zostajemy tutaj jeszcze co najmniej tydzień bo idzie fala upałów, to wolimy tu przeczekać na łonie natury zamiast stać gdzieś na betonie przy plaży. Wcale nie ciągnie nas do Polski tu jest spokojnie, super warunki a już nie wspomnę o jedzeniu i czystym powietrzu. Czekamy na dalszy rozwój sytuacji odnośnie Corona a później podejmiemy decyzję co dalej robić. Pozdrawiamy wszystkich w Polsce. Dorzucm parę fotek.
markszop - 2021-10-01, 14:02

Myślę, że pogoda wyjazdu nas nie pokrzyżuje. Jak już tam dotrzemy, napiszemy coś o wycieczce i pobycie, a na miejscu zamieścimy kilka zdjęć.