| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Ameryka - Zachodnie wybrzeże USA - plany na 2021
Stanek - 2020-02-03, 15:05 Temat postu: Zachodnie wybrzeże USA - plany na 2021 Odkąd pamiętam zarzekałem się, że nie polecę do USA póki są wizy. Wizy zniesione tak więc słowo się rzekło Plan jest dosyć odległy, bo na wakacje 2021, ale zaczynam zbieranie informacji i planowanie. Podzielę się co mi do tej pory wychodzi z moich rozważań. Może coś dorzucicie od siebie, a może ktoś ma podobne plany i informacje z tego wątku się przydadzą.
Po pierwsze: termin. Niestety jesteśmy ograniczeni szkołą syna, więc w grę wchodzą wakacje. Tak sobie myślimy zarwać trochę szkoły i lecieć w połowie czerwca, a wracać koniec lipca lub w pierwszej połowie sierpnia. Czyli czas wycieczki ok. 7 tygodni.
Po drugie: gdzie? Rozważamy obszar naszej wycieczki. Początkowo myśleliśmy, że wschód, ale po rozpoznaniu tematu i naszych preferencji wychodzi nam, że zachodnie wybrzeże będzie ciekawsze.
Po trzecie: jak dolecieć? Niby nic prostszego. Kupić bilety na samolot i już. Trochę czasu spędziłem w porównywarkach cen lotów na wyszukiwaniu połączeń i wcale nie jest łatwo znaleźć rozsądne połączenie do Los Angeles. W końcu coś mnie tknęło i sprawdziłem bezpośrednio na stronie LOT'u. Okazuje się, że można (przynajmniej na te wakacje, bo na przyszłe jeszcze nie ma cen) znaleźć bezpośrednie połączenie za pieniądze takie jak w wyszukiwarkach tylko trzeba termin wyjazdu i powrotu dopasować do dni w których są niższe ceny. W tym roku np. lecąc 17 czerwca, a wracając 10 sierpnia bilet wychodzi 7600 zł za trzy osoby. Bez przesiadek. Bez czekania na lotniskach. Jeśli tylko taką oferta będzie na następne wakacje to zapewne staniemy się klientami LOT'u. Chyba, że jeszcze coś innego wyszukam. Mam czas do jesieni
Po czwarte: jak zwiedzać? Tu miałem wiele pomysłów. Oczywiście najchętniej kamperem, ale... to wychodzi najdrożej, a my nie mamy nie wiadomo jakiego budżetu. Rozważałem zakup vana lub kampera na miejscu. Jednak problemy z zarejestrowaniem auta przez obcokrajowca skutecznie mnie zniechęciły. Ponadto znalezienie odpowiedniego auta, potem pozbycie się to jest czas i niekoniecznie wyszłoby to tak tanio jakby się zdawało. Wynajęcie kampera na taki okres bardzo szybko odrzuciłem jak zobaczyłem ile to wychodzi. Tak więc pozostaje wypożyczenie osobówki i noclegi w apartamentach/pokojach. Będzie to wymagało dobrego rozplanowania logistycznego, ale chyba to jest najekonomiczniejsze rozwiązanie i najbardziej bezproblemowe.
Po piąte: za ile? Moje wstępne kalkulacje wskazują, że budżet na taką wycieczkę powinien zamknąć się w 10000$ Zbieramy kasę. Jeszcze jest trochę czasu. W tym roku wakacje w Polsce. Zaoszczędzoną w ten sposób kasę przerzucamy na przyszły rok. Jak wyliczyłem tą kwotę? Tak z grubsza:
1. przelot - 2000$
2. ubezpieczenie - 300$
3. samochód - 2000$
4. paliwo - 1000$
5. noclegi - 2000$
6. jedzenie - 1500$
7. pozostałe - 1000$
Na razie zakupiłem mapę i przewodnik Plany są. Co z tego wyniknie sam jestem ciekaw.
Endi - 2020-02-04, 14:36
| Stanek napisał/a: | | budżet na taką wycieczkę powinien zamknąć się w 10000$ Zbieramy kasę |
Przy takiej kwocie można sporo zaoszczędzić, radziłbym skupować dolara. Wykresy z 2-3 lat wskazują na duży potecjał dla wzrostu tej waluty i złotówka pewnie się osłabi.
Stanek ... życzę powodzenia
Stanek - 2020-02-04, 15:37
| Endi napisał/a: | | radziłbym skupować dolara. |
Część środków mam już w dolcach zachomikowane z dawnych czasów. Teraz faktycznie mam taki plan, choć widzę, że przegapiłem dołek, który był ok. 6 stycznia.
koko - 2020-02-04, 16:17
Jestem w USA piąty raz INFLACJA ceny nie porównywalne
LukF - 2020-02-04, 16:23
Stanek,
Świetny pomysł!!! Też bym poleciał z synem i żoną. I też chętnie w następnym roku w wakacje.
I widzę, że jak każda Twoja relacja, wszystko masz czytelnie rozpisane. Tak lubię
kimtop - 2020-02-04, 16:26
[quote="Stanek"] Tak więc pozostaje wypożyczenie osobówki i noclegi w apartamentach/pokojach.[/quote
Znajomy tak zrobił klika lat temu.Wynajął auto i sypiał z rodzinką w "motelach"
Powiedział,że nigdy więcej.Syf i kiła.Jednej nocy uciekli przed karaluchami do samochodu
OMEGA - 2020-02-04, 17:16
Stanek wynajmij z wyprzedzeniem kampera na miejscu , jak przeliczysz koszta noclegu , jedzenia w knajpach i wiele innych utrudnień wyjdziesz na podobne koszta ale masz luksus i wszystko pod ręką.
Stanek - 2020-02-04, 17:48
| kimtop napisał/a: | | Wynajął auto i sypiał z rodzinką w "motelach" |
Moteli nie biorę pod uwagę tylko prywatne pokoje z Airbnb.
Stanek - 2020-02-04, 17:52
| OMEGA napisał/a: | | Stanek wynajmij z wyprzedzeniem kampera na miejscu , jak przeliczysz koszta noclegu , jedzenia w knajpach i wiele innych utrudnień wyjdziesz na podobne koszta ale masz luksus i wszystko pod ręką. |
Liczyłem. Wynajęcie kampera w sezonie jest dwa razy droższe od osobówki + limit mil jeszcze. Paliwa kamper spali też przynajmniej dwa razy tyle. Kempingi też nie są darmowe, a w sezonie miejsca trzeba rezerwować z dużym wyprzedzeniem. To też nie jest wolność. Pokoje, które zamierzamy wynajmować są z dostępem do kuchni i najczęściej ze śniadaniem w cenie, więc nie zamierzamy stołować się w knajpach. Naprawdę wolałbym kampera, ale nijak mi nie wychodzi to cenowo opłacalnie. Nawet rozważałem transport naszego do USA, ale na 2 miesiące to też gra nie warta świeczki, a kłopotów logistyczynych co nie miara.
Stanek - 2020-02-04, 18:16
Jeszcze raz sprawdziłem. Wynajęcie najmniejszego kampera na 3 tygodnie prawie 3400$ Za 6 tygodni wyszłoby prawie 7000$. Osobówka na miesiąc to ok. 1000$ bez limitu mil.
hubibo - 2020-02-04, 19:57
Policz ile by kosztowało zabranie własnego kamperka. Zobacz tutaj https://www.sea-bridge.de
grzegorzalex - 2020-02-04, 20:54
Nie opłaca się
Interesuje się też tym tematem
Robili dla mnie kalkulację wyszło około 2400E
W jedną stronę
My wybieramy się też tylko jeszcze nie wiem czy 2021 czy 2022
Plan jest taki, że chcemy być tam 3 miesiące
Ja raczej będę kupował tam coś
Stanek - 2020-02-04, 21:04
Liczyłem. Na 2 miesiące się nie opłaca. Zresztą firma nawet nie raczyła zrobić kalkulacji więc mam ich w tak jak oni mnie. Ponadto dostarczenie kampera na prom potem powrót. Potem lot do USA. Zgranie terminów. Potem nadanie powrotne. Potem odbiór z promu. To mnie przerasta logistycznie. Gdyby to było na rok to może by miało sens.
Stanek - 2020-02-04, 21:11
| grzegorzalex napisał/a: |
Ja raczej będę kupował tam coś |
Z tym kupowaniem to z tego co czytałem to nie jest tak różowo. Można zarejestrować na obcokrajowca zdaje się tylko w dwóch stanach, a i tak trzeba mieć adres tam na miejscu. Ponoć wcale nie jest tak łatwo znaleźć coś za rozsądne pieniądze. Podobno bez 5000$ nie ma co podchodzić. Potem sprzedaż na szybko to spora strata. Chyba, że ma się kogoś na miejscu, kto się tym zajmie. Dodatkowo trzeba wykupić ubezpieczenia, a jak Ci się auto rozkraczy to jesteś zdany na siebie. Nie sprawdzałem w praktyce, ale opisy osób w necie mnie skutecznie zniechęciły.
grzegorzalex - 2020-02-04, 21:17
| Stanek napisał/a: | | grzegorzalex napisał/a: |
Ja raczej będę kupował tam coś |
Z tym kupowaniem to z tego co czytałem to nie jest tak różowo. Można zarejestrować na obcokrajowca zdaje się tylko w dwóch stanach, a i tak trzeba mieć adres tam na miejscu. Ponoć wcale nie jest tak łatwo znaleźć coś za rozsądne pieniądze. Podobno bez 5000$ nie ma co podchodzić. Potem sprzedaż na szybko to spora strata. Chyba, że ma się kogoś na miejscu, kto się tym zajmie. Dodatkowo trzeba wykupić ubezpieczenia, a jak Ci się auto rozkraczy to jesteś zdany na siebie. Nie sprawdzałem w praktyce, ale opisy osób w necie mnie skutecznie zniechęciły. |
No ja mam tam kogoś
Wszystko będzie na znajomego,który będzie mi przygotowywał cały plan podroży
On zajmuje się tym Prowadzi bloga https://www.interameryka.com/
Jak potrzebujesz informacji to pisz do niego
Stanek - 2020-02-04, 21:21
Zainteresowanych tematem odsyłam na stronę interameryka gdzie znajduje się masa porad odnośnie podróży do USA.
Stanek - 2020-02-04, 21:24
No właśnie poleciłem tego bloga Jak masz takie wsparcie to pewnie. Ja nie mam tam znajomych.
tomiy - 2020-02-05, 08:51
No to się trochę pozmieniało. Jeszcze 10 lat temu na 2 miesiące opłacało się zabrać z Polski sprzęt - z tym ze w kontenerze. Na ro-ro będzie drożej i trzeba do Niemiec dostarczyć.
Co do zakupu przez obcokrajowca, to Karol z busemprzezswiat nie miał problemu. Zresztą ich van przerobiony na kamopera stoi w USA teraz i czeka na lato. Problemem może byc ubezpieczenie, tu nie każdy chce/wie jak zrobić, ale jest masa agnecji polonijnych wiedzących jak to zrobić czy to w chicago czy NY.
https://www.busemprzezswi...wal-mototravel/
gryz3k - 2020-02-05, 09:46
Byłem w USA 2 razy. Za każdym razem kupiliśmy pojazd.
Kupowanie pojazdu w USA jest znacznie prostsze niż w Europie. Oczywiście używanego bo nowy mogą kupić tylko rezydenci. Jeśli kupujemy w komisie to wyjeżdżamy z niego z tymczasową rejestracją, bodaj na miesiąc, a ubezpieczenie jest dobrowolne. W Usa nie ma obowiązku ubezpieczania auta, nawet do ceny wynajmu samochodu musisz doliczyć ubezpieczenie bo one go nie mają, ale można to zrobić u sprzedawcy.
Komisy, również przy autoryzowanych dealerach, otwarte są nawet do północy i można sporo utargować szczególnie przy płatności gotówką.
My kupiliśmy Hummera i jeździliśmy nim 2 tyg po USA bez żadnych problemów. Dwa lata później Dodga i ta sama historia. Zakup lekki, łatwy i przyjemny. Dla Amerykanina zakup samochodu to jak u nas shopping w Biedronce. Nawet u dealera wybierasz konkretne auto i wyjeżdżasz nim od razu.
Motele faktycznie bywają syfiaste ale to zależy od ceny. Fajne są wszelkiej maści INNy. Taki standard naszego Holiday INN. Bo INN oznacza pewną kategorię. Moteli i hoteli jest w USA mnóstwo więc zwykle nie ma problemu ze znalezieniem czegoś. Ja nigdy nie rezerwowałem z wyprzedzeniem. Raz byłem w wakacje a raz zimą.
Jakbyś potrzebował pomocy w komunikacji to z językiem sobie radzę.
W razie pytań to chętnie odpowiem.
Stanek - 2020-02-05, 09:52
| tomiy napisał/a: | | Co do zakupu przez obcokrajowca, to Karol z busemprzezswiat nie miał problemu. |
Z zakupem problemu nie ma. Jak masz kasę to Ci wszystko sprzedadzą. Problem jest z zarejestrowaniem i ubezpieczeniem. Na pewno się da tylko wymaga czasu i najlepiej wsparcia na miejscu. Moim zdanie na 2 miesiące się to nie opłaca.
Stanek - 2020-02-05, 10:00
| gryz3k napisał/a: | W Usa nie ma obowiązku ubezpieczania auta, nawet do ceny wynajmu samochodu musisz doliczyć ubezpieczenie bo one go nie mają, ale można to zrobić u sprzedawcy.
|
Samochodu faktycznie ubezpieczać chyba nie ma obowiązku, ale zdaje mi się, że kierowca musi mieć ubezpieczenie. Strasznie to zawiłe dla mnie. Za dużo niewiadomych.
Tak z ciekawości jeśli to nie tajemnica. Ile kosztowało auto i co potem z nim zrobiłeś? Sprzedałeś? Za ile?
gryz3k - 2020-02-05, 10:35
Jeśli chcesz to zadzwoń, wszystko Ci opowiem. Jakbym nie odbierał to oddzwonię.
koko - 2020-02-05, 14:30
Jestem aktualnie na za auto płacę 41$ w tym 17 $ ubezpieczenie miał być ford fiesta a jest pacyfic
gryz3k - 2020-02-05, 14:55
| koko napisał/a: | | Jestem aktualnie na za auto płacę 41$ w tym 17 $ ubezpieczenie miał być ford fiesta a jest plyjmontch |
Oni podają klasę samochodu w ofercie. Czasem uda się dostać coś wyższej klasy jak nie mają tej co zamawialiśmy.
Wypożyczalni jest full jak u nas Biedronek.
Endi - 2020-02-05, 15:38
| grzegorzalex napisał/a: |
Plan jest taki, że chcemy być tam 3 miesiące ... |
Grzesiu, a jam ci myślał, że Stany zrobiliście już 2019
| Stanek napisał/a: | | ... Nawet rozważałem transport naszego do USA, ale na 2 miesiące to też gra nie... |
To co obserwujemy w naszym Kraju nie napawa optymizmem. W dodatku od połowy marca idę na emeryturę i co raz bardziej chodzi mi po głowie czy nie przerzucić kampera za wielką wodę
koko - 2020-02-05, 16:20
Zajrzyjcie tutaj www.palmbeachrv.com
grzegorzalex - 2020-02-05, 18:33
[quote="Endi"] | grzegorzalex napisał/a: |
Plan jest taki, że chcemy być tam 3 miesiące ... |
| Endi napisał/a: | Grzesiu, a jam ci myślał, że Stany zrobiliście już 2019 |
No widzisz jeszcze nie
Poczekam za tobą i pojedziemy razem
koko - 2020-02-06, 23:29
Są problemy przy płatnościach kartą n.p. przy dystrybutorze żąda podania kodu pocztowego i odmowa płatności trzeba iść do kasy tam określić ile paliwa wlejemy zapłacić i dopiero tankować
Stanek - 2020-02-07, 07:57
| koko napisał/a: | | Są problemy przy płatnościach kartą n.p. przy dystrybutorze żąda podania kodu pocztowego i odmowa płatności trzeba iść do kasy tam określić ile paliwa wlejemy zapłacić i dopiero tankować |
Słyszałem o tym. Dzięki za informacje.
grzegorzalex - 2020-02-07, 09:46
Można użyć znanego kodu 90210
Podobno działa
Comsio - 2020-02-07, 09:57
W dodatku od połowy marca idę na emeryturę i co raz bardziej chodzi mi po głowie czy nie przerzucić kampera za wielką wodę [/quote]
Endi
Jak już tam się zadomowisz, to wpadnę do ciebie na Trokiem
Endi - 2020-02-07, 14:41
| Comsio napisał/a: | | Jak już tam się zadomowisz, to wpadnę do ciebie na Trokiem |
Na Amerykę się umawiamy a w Kołobrzegu dawno się nie meldowałeś ...
PS .
Parking przy amfiteatrze gdzie stawałeś "Trokiem", calusienki czas full przy Kauflandzie zrobili płatny
Coś wymyślę ...tylko przyjedż
wiesiek t - 2020-02-07, 19:39
PS .
Parking przy amfiteatrze gdzie stawałeś "Trokiem", calusienki czas full latem był znak zakaz 2,5 t
Comsio - 2020-02-07, 19:55
Endi dzięki, damy radę
Prawdopodobnie parking zajety przez auta kuracjuszy.
Stanek - 2020-02-07, 20:02
Panowie, a co to ma wspólnego z USA?? Troszkę zaśmiecacie temat
koko - 2020-02-09, 20:50
Jeszcze jedna uwaga N.P. droga 95 biegnąca z północy na południe ma czasami 5-6 pasów z czego 2 lub 1 są płatne oddzielone n.p. linią w kolorze żółtym i należy mieć urządzenie typu viatol które sczytuje opłatę . W Europie nie spotykane.
koko - 2020-02-14, 00:18
Ważna uwaga:koszty i siła nabywcza to jak w RP wydajesz 1 złotówkę to w USA dolara benzyna trochę
inaczej
Den-tal - 2020-02-15, 16:34
gryz3k ma racje,najlepiej kupic kampera w USA.Mozna to nawet zrobic na spolke,bo w USA samochod moze miec 2 wlascicieli. Ubezpieczenie tanie (koszt roczny w przeliczeniu na Skr 345 ze kampera z 2005 roku) Benzyna tania ca 2,35 dolara za galon.Od 2016 zwiedzilem cale wscodnie i zachodnie wybrzeze plus wypady do Kanady.
mischka - 2020-02-16, 11:27
| Den-tal napisał/a: | | Benzyna tania ca 2,35 dolara za galon | tanio było gdy płaciłem 1,5$ za galon.
Den-tal - 2020-02-16, 20:12
| mischka napisał/a: | | Den-tal napisał/a: | | Benzyna tania ca 2,35 dolara za galon | tanio było gdy płaciłem 1,5$ za galon. | Dawnych wpomnien czar. Ja tez pamietam czasy gdy w Szwecji litr benzyny kosztowal 1,55 Skr( dzis kosztuje 15,50 Skr )
Arnold1 - 2023-10-21, 22:32
Czyżby z tych planów na 2021 NIC nie wyszło? Brak dalszych postów.
Ja właśnie nabieram coraz większego smaka na wypad USA - West Coast w maju/czerwcu 2024. Myślałem, że coś się tutaj dowiem 😏
|
|