Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Truma panel CP Plus

pionier01 - 2020-02-11, 19:21
Temat postu: Truma panel CP Plus
Czy ktoś zna specyfikację kabla do panelu Truma CP Plus? Może ktoś może zaglądnąć na kolory kabli w złączkach z obu stron?

Sprawdziłem że do pieca i panelu pasuje wtyk telefoniczny ale nie znam ułożenia poszczególnych kolorów z jednej i drugiej strony gdyż mogą się przeplatać.

pionier01 - 2020-02-12, 23:50

Właśnie otrzymałem informację z firmy która sprzedała mi Truma CP Plus że po przestudiowaniu dokumentacji tego panelu użyli zwykłego przewodu telefonicznego z zarobionymi końcówkami telefonicznymi i wszystko działało OK!

Jestem na etapie ostatnich pracy przy montażu Truma Combi 4 i jak podłączę Panel CP na zwykłym kablu telefonicznym i ruszy to dam znać. Zawsze kilka stówek w kieszeni zostaje.

Socale - 2020-02-13, 21:25

Jeśli jedna wtyczka , pierwszy pin od lewej zaczyna się kabelkiem np czerwonym, to wtyczka druga patrząc w taki sam sposób, pin pierwszy od lewej też powinna mieć kabelek czerwony.
Podobnie pin 2, 3, 4, 5 itd.
Przeploty były powszechne w kablach Euroscart, dziś nie ma sensu komplikować rzeczy prostych.

pionier01 - 2020-02-13, 23:39

Podłączyłem dziś Panel CP do Trumy Combi 4 zwykłym kablem telefonicznym. Na Panelu rozpocząłem proces wyszukiwania pieca i chyba coś nie zadziałało. Na piecu, na panelu pieca są 3 diody. Jedna miga na zielono i coś tyka w piecu. Nie podłączyłem jeszcze gazu i być może to problem. Jutro podłączę gaz i zobaczę czy dalej świeci się dioda na zielono i w piecu coś tyka. Jeśli tak założę oryginalny kabel. Znalazłem na OLX za 40 zł.
alpo - 2020-02-15, 10:41

A zasilanie do panelu podłączyłeś
pionier01 - 2020-02-15, 15:44

alpo napisał/a:
A zasilanie do panelu podłączyłeś

Tak!

maszakow - 2020-02-18, 20:29

Hej,
Jeśli to zwykły 4żyłowy przewód i kable mogą się przeplatać... to można to przecież sprawdzić omomierzem. wtyczki obok siebie i sprawdzasz - pin jeden do pina 1 itp... jak nie zabrzęczy to sprawdzasz po sąsiedzku. aczkolwiek nie sądzę by ktoś przeplatał toć to szkoda sił i nerwów żeby przeplatać 4 prosto wychodzące żyły.

pionier01 - 2020-02-18, 21:59

maszakow napisał/a:
Hej,
Jeśli to zwykły 4żyłowy przewód i kable mogą się przeplatać... to można to przecież sprawdzić omomierzem. wtyczki obok siebie i sprawdzasz - pin jeden do pina 1 itp... jak nie zabrzęczy to sprawdzasz po sąsiedzku. aczkolwiek nie sądzę by ktoś przeplatał toć to szkoda sił i nerwów żeby przeplatać 4 prosto wychodzące żyły.

Już po sprawie. Znalazłem oryginał za 40 zł i już jest zamontowany. Ale dziękuję za wskazówki.