|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Byłem dziś na wadze.
Socale - 2020-02-11, 20:10 Temat postu: Byłem dziś na wadze. Vitaycie Koledzy.
Na PW otrzymałem zapytania o prawdziwą masę mojej Adrii, więc zakładam temat by mi nie umknął i jednocześnie zapraszam do dopisywania swoich postów z Waszymi wynikami ważenia.
.
W ub roku kupiłem ją tuż przed urlopem i nie było czasu na pierdoły a potem nie było już potrzeby, dziś jednak obiecując Kolegom że zaspokoję ich i swoją ciekawość postanowiłem pojechać na wagę w pobliskim składzie opału.
.
Dotyczy: Adria Matrix 670SL model 2019, oto jej dane:
MW 2979kG
DMC 3500kG
Waga pokazała 3210*kG, do dyspozycji zostaje około 300kG, trochę mało ale...
Przed wyjazdem ze szwagrowej stodoły wyjąłem wszystko co można było szybko wyładować, nawet książki. Wyjąłem też lewarek i gaśnicę śniegową około 10kG, koła zapasowego nie mam
Została tylko kłopotliwa w ewakuacji drobnica, TV (3kG) parę ręczników i ciuchów.
3210 - 2980 = 230 kg, gdzie zatem wtopiły się różnicowe kilogramy?
Kamper był zatankowany paliwem do pełna, wody czystej w zbiorniku około 110l (140 full), gaz w zbiorniku około 40 litrów i sam zbiornik, AdBlue około 15litrów. Te płyny w sumie trochę ważą i myślę że 120kG mógłbym odzyskać jadąc bez wody czystej.
Zatem 230-120= 110kg, w czym one jeszcze siedzą?
Mogłaby to być markiza, większy akumulator zabudowy, bagażnik, solar i klimatyzacja ale w papierach jest to niby wliczone w masę własną. Mam pneumatykę lecz ona chyba nie jest istotnym ciężarem.
.
Tak czy siak, z rezerwą wody czystej mam 400kG do dyspozycji w tym ja, Ewa i 3,5 kilo psa.
*Wiało i kamper na wadze się bujał, przyjąłem najwyższe wskazanie bo momentami pokazywało 3190kG.
Cyryl - 2020-02-11, 20:15 Temat postu: Re: Byłem dziś na wadze.
Socale napisał/a: | ...w tym ja, Ewa i 3,5 kilo psa... |
psa wywalić, Ewę odchudzić i dołożyć skrzynkę piwa.
Socale - 2020-02-11, 20:18 Temat postu: Re: Byłem dziś na wadze.
Cyryl napisał/a: | Socale napisał/a: | ...w tym ja, Ewa i 3,5 kilo psa... |
psa wywalić, Ewę odchudzić i dołożyć skrzynkę piwa. |
Że co???
Chyba Ewę wywalić, psa odchudzić a ze skrzynki jedno dla Ciebie, zawsze to lżej
kimtop - 2020-02-11, 20:30
Socale napisał/a: | wyjąłem wszystko co można było szybko wyładować |
Jedyne słuszne ważenie, to tylko wtedy, gdy auto jest załadowane na wyjazd "pod korek"
Ja ,kilka lat temu,zważyłem auto po wyjeździe z domu w drodze na Chorwację.Załadunek na full.Paliwo 100l.,woda 150l.,rowery,żarcie na dwa tygodnie,piwo,woda w zgrzewkach itd. itp.Ja i Żona oczywiście w kabinie. Wynik 3700kg
Socale - 2020-02-11, 21:26
kimtop napisał/a: |
Jedyne słuszne ważenie, to tylko wtedy, gdy auto jest załadowane na wyjazd "pod korek"
... |
Tak, masz rację, zawsze ważyłem się w dniu wyjazdu, otu, trzecie zdanie: https://www.camperteam.pl...p=718220#718220
Wyniki były skrajnie do przyjęcia, lecz nikt nie wie jakie graty ze sobą wożę więc pusta Adria może stanowić punkt odniesienia - o mój model pytali Koledzy.
Teraz będę ważył wszystko co będę chciał zabrać ze sobą bo już wiem że luzu nie będzie.
Comsio - 2020-02-11, 21:48
Są takowe ręcznie wagi.
Był u mnie kolega karawaningowy na , zareklamował takową.
Tak że nie będziesz już sam,chodził z wagą.
moskit - 2020-02-11, 21:50
waga pojazdu uwzględnia wszystko to co masz w pełnej homologacji
Pełny zbiornik paliwa
Pełny zbiornik wody czystej
wszystkie płyny eksploatacyjne
Nawet przewód zasilający 4 kg
butle z gazem
kolo zapasowe lub zestaw naprawczy
Pełne wyposażenie jest zawarte w dyrektywie UE
zaś pozostałe kg mogą być poprzez sfałszowanie homologacji
U mnie było równiutko 300 kg
Rada dla każdego kupującego od dealera lub producenta przed podpisaniem dokumentów odbioru pojazdu ZWAŻYĆ POJAZD , ZWAŻYĆ POJAZD i dla przypomnienia ZWAŻYĆ POJAZD
jest to podstawa do odstąpienia od umowy zakupu i wystąpienia o odszkodowanie równe podwojonej kwocie zaliczki .
Może w ten sposób ukróci się proceder oszukiwania klientów, bardziej okradania
Socale - 2020-02-11, 22:13
No nie bardzo Komarku.
Diler posługuje się dokumentacją z fabryki, mam ją. Muszę tylko dokładnie przeanalizować co wyszło z fabryki i co uwzględnia, a co dodał diler. Do homologacji nie musi przystępować "przewód zasilający" czy pełny zbiornik czystej, bo ta nie jest niezbędna dla pojazdu gotowego do poruszania się po drodze.
Grzegorz fest leniwy - 2020-02-11, 22:44
moskit opowiadasz bajki.
Wyszukaj sobie definicję masy własnej pojazdu (tę masz w dr)
definicję rzeczywistej masy własnej ( tę w dr mają obywatele de, at, fr i kilku innych państw)
oraz wyszukaj w warunkach technicznych pojazdów jakie wyposażenie wchodzi w skład masy własnej i rzeczywistej masy własnej.
Żeby nie było tak całkiem milusio to wraz z wejściem WLTP weszły nowe wzory COC, ja obecnie podaję 4 parametry masy
MRO -tzw obliczeniowa dla WLTP
MW - na teren PL
RMW na pozostałe kraje
i masę wszelkich możliwych do montażu akcesoriów - uwaga pojęcie akcesoria jest dookreślone w przepisach i nie wszystko można w to pojęcie wrzucić.
tak że teges
CORONAVIRUS - 2020-02-11, 23:48
kimtop napisał/a: | ,żarcie na dwa tygodnie,piwo,woda w zgrzewkach |
w Chorwacji widziałem sklepy z żarciem , wodą .... ogólnie tam jest cywilizacja ludzie też składają się z wody , tubylcy znaczy .
emkacar - 2020-02-12, 06:51
Socale napisał/a: | No nie bardzo Komarku.
Diler posługuje się dokumentacją z fabryki, mam ją. Muszę tylko dokładnie przeanalizować co wyszło z fabryki i co uwzględnia, a co dodał diler. Do homologacji nie musi przystępować "przewód zasilający" czy pełny zbiornik czystej, bo ta nie jest niezbędna dla pojazdu gotowego do poruszania się po drodze. |
Rozmawiałam kiedyś z dealerem kamperków w Poznaniu i pamiętam, że nawet w katalogu było wyraźnie napisane, że masa pojazdu gotowego do jazdy jaką oni często podają to 3/4 baku paliwa, kierowca 80 kg, woda też chyba 3/4 ( tutaj dokładnie nie pamiętam). I na pewno w masę pojazdu gotowego do jazdy nie wchodziła klima, solary itd...........
Rafał76 - 2020-02-12, 09:44
jeśli masz możliwość to podjedź na inną wagę i porównaj wynik,bo czasem można się zdziwić jakie są rozbieżności.
kimtop - 2020-02-12, 09:48
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | z wejściem WLTP weszły nowe wzory COC |
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | MRO -tzw obliczeniowa dla WLTP |
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | MW - na teren PL |
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | RMW na pozostałe kraje |
kimtop - 2020-02-12, 09:51
Cytat: |
kimtop napisał/a:
,żarcie na dwa tygodnie,piwo,woda w zgrzewkach
w Chorwacji widziałem sklepy z żarciem , wodą .... ogólnie tam jest cywilizacja |
Takie mamy zboczenie, że lubimy mieć ze sobą.
I tak połowa wraca do domu (oprócz piwa)
moskit - 2020-02-12, 10:38
[quote="Grzegorz fest leniwy"]moskit opowiadasz bajki.
Twój nick już mówi że jesteś fest leniwy żeby dotrzeć do odpowiednich dokumentów .
Ja przeszedłem procedurę prawną i dokładnie wiem na jakiej podstawie zwracałem kampera do dealera ze zwrotem 100% wpłaty po półrocznym użytkowaniu.
Poczytaj przepisy i dyrektywy dotyczące pojazdów turystycznych i wtedy będziesz dokładnie wiedział co składa się na masę rzeczywistą pojazdu , masę pojazdu gotowego do drogi, itd.
Zdecydowanie jesteś nie doinformowany
moskit - 2020-02-12, 11:05
Rozmawiałam kiedyś z dealerem kamperków w Poznaniu i pamiętam, że nawet w katalogu było wyraźnie napisane, że masa pojazdu gotowego do jazdy jaką oni często podają to 3/4 baku paliwa, kierowca 80 kg, woda też chyba 3/4 ( tutaj dokładnie nie pamiętam). I na pewno w masę pojazdu gotowego do jazdy nie wchodziła klima, solary itd...........[/quote]
to co mówi dealer jest marketingowym oszustwem w celu zafałszowania masy rzeczywistej pojazdu w innym przypadku zamontowane zbiorniki były by mniejsze o 1/4 pojemności.
Podawanie że można tylko 3/4 baku , 3/4 woda lub np 20 litrów wody jest ograniczanie funkcjonalności pojazdu niezgodne z prawem , chyba że podpisujesz się pod dokumentami czyli zgadzasz się na takie ograniczenia . Jest to działanie marketingowe w celu pokazania jaki jest zasięg pojazdu w bez możliwości jego zrealizowania czyli oszustwo karalne prawem .
Panie i Panowie zejdźcie na ziemię , kupujecie pojazdy za straszną kasę i podpisujecie dokumenty bez ich czytania . Przed podpisaniem dokumentów macie prawny obowiązek zapoznania się z zawartą w nich treścią co potwierdzacie podpisem
Tak dla wyjaśnienia wielu producentów na zafałszowane homologacje zwłaszcza wydawane w Liechtensteinie i nie tylko dotyczą kamperów.
JacekL - 2020-02-12, 14:33 Temat postu: Re: Byłem dziś na wadze. Na PW otrzymałem zapytania o prawdziwą masę mojej Adrii, więc zakładam temat by mi nie umknął i jednocześnie zapraszam do dopisywania swoich postów z Waszymi wynikami ważenia.
.
Dotyczy: Adria Matrix 670SL model 2019, oto jej dane:
MW 2979kG
DMC 3500kG
Waga pokazała 3210*kG, do dyspozycji zostaje około 300kG, trochę mało ale...
gdzie zatem wtopiły się różnicowe kilogramy?
To ja pytałem o tą wagę na PW, a takie wyniki można znaleźć w sieci - wynika z tego że taki model jak Twój powinien ważyć w stanie gotowym do jazdy 3030 kg.
Stan gotowy do jazdy to mniej więcej to co opisywał Moskit (waga kierowcy to 75 kg, woda czysta w ilości do jazdy tj. 20l. paliwo w zbiorniku 90% )
Ważyłeś auto z kierowcą czy bez?
Dodatkowo kilogramy robi roleta, solar oraz te poduszki pow. - to nie wchodzi do masy gotowego do jazdy.
Dodam, że waga 3030 kg jest wagą modelu podstawowego, każdy dodatek swoje waży np ALDE około 40 kg itd
MATRIX AXESS
MODELLE
Chassis: Citroen Jumper / Tiefrahmen 590 ST 670 SL 670 SP
Abgasnorm: Euro 6 (mit AdBlue)
Getriebe: 6+R
PREISE / MOTOR-CHASSIS-KOMBINATIONEN
HDi 130 (1997ccm / 96kW) / 3500kg 49.999,00 € 53.199,00 € 51.899,00 €
HDi 130 (1997ccm / 96kW) / 4000kg Heavy (Mehrgew.25kg) -- 54.999,00 € 53.699,00 €
HDi 160 (1997ccm / 120kW) / 3500kg 50.599,00 € 53.799,00 € 52.499,00 €
HDi 160 (1997ccm / 120kW) / 4000kg Heavy (Mehrgew.25kg) -- 55.599,00 € 54.299,00 €
AUSSTATTUNG
Maximal zulässige Gesamtmasse (kg) 3500 3500 / 3800 / 4000 3500 / 3800 / 4000
Masse im fahrbereiten Zustand (kg) * 2820 3030 / 3030 / 3055 3030 / 3030 / 3055
Maximale Zuladung (kg) * 680 470 / 770 / 945 470 / 770 / 945
Maximale Anhängelast (kg) 2000 2000 / 1900 / 1850 2000 / 1900 / 1850
Trochę się poprzestawiało ale podaję link Tutaj
suzu4x4 - 2020-02-12, 17:50
ja ważyłem swojego przed pierwszym wyjazdem.
Dethlefss Trend 7057 EB + pakiety Chassis , Family , Design , Truma Winter Comfort + markiza 4m + klima dachowa
3/4 paliwa w baku, butla stalowa z gazem, dwa foteliki i dwójka moich synów wyszło dokładnie 3040 kg.
ciekawe ile mam teraz
CORONAVIRUS - 2020-02-12, 18:47
kimtop napisał/a: |
I tak połowa wraca do domu (oprócz piwa) |
o piwie i używkach to ja nawet nie śmiem wspomnieć, to nigdy nie wraca i się rozumie
Wieluniak_1 - 2020-02-12, 19:04
wg instrukcji obsługi masa wyjściowa mojego pojazdu - Eura Mobil integra, to pojazd ze standardowym wyposażeniem, kierowca (75kg) i pełny zbiornik paliwa.
wyposażenie takie jak bagażniki rowerowe, markiza zwiększają masę wyjściową pojazdu.
Woda w układzie również.
Socale - 2020-02-12, 19:20 Temat postu: Re: Byłem dziś na wadze.
JacekL napisał/a: | ...
Ważyłeś auto z kierowcą czy bez?
.
Dodatkowo kilogramy robi roleta, solar oraz te poduszki pow. - to nie wchodzi do masy gotowego do jazdy.
.
Dodam, że waga 3030 kg jest wagą modelu podstawowego
... |
Ważenie bez kierowcy, robiłem zdjęcie
.
Tak, mam te wszystkie graty, ale jak się chciało to kosztem znikającego zapasu cyferek.
.
To mój podstawowy jest jeszcze chudszy, 2979kG Ta różnica od 3030kG może tez dotyczyć obecności koła za[pasowego - u mnie nie ma i nie było. Ale lewarek i klucz do kół dali
Jak się okazuje model Coral (identyczny jak Matrix), lecz bez łóżka nad salonem i bez podwójnych podłóg, jest tylko 40kG lżejsza
.
W sumie to powtórzę się, nie osiwiałem widząc wynik na wadze, ale na pewno muszę się teraz zastanowić co i ile zabrać ze sobą.
Odłączę nawet zasilacz do grzania podłogi, jego trafo waży ze 3 kilo.
moskit - 2020-02-12, 22:09
niemiecki sprzedawca podczas zamówienia doposażenia dodawał wyposażenie i jednocześnie informował o wadze całego pojazdu suma wyszła równo 3500 przy odbiorze 3515 w kraju poprawka 3520 czyli w granicach błędu dla wagi . pozostało na pasażerów i bagaż 980 kg
przed wyjazdem waga 4 osoby zamrażarka sprzęt na 4 osoby bez rowerów zapasy na 3 tygodnie około 80 litrów wody pitnej - do dziś nie wiem po kiego ale była , waga 4250 czyli jeszcze 250 rezerwy
rakro1 - 2020-02-13, 00:01
Czy macie świadomość,że ci,którzy nas ważą w PL są na tym forum i śledzą nas bezwzględnie? Po co są takie tematy i co Wam dają?? Eutanazja ????
Cyryl - 2020-02-13, 04:29
ważenie pojazdów na drogach dokonują ITD lub pracownicy administratora drogi wspólnie z policją lub ITD, bo te mają uprawnienia do zatrzymywania pojazdów.
inspektorzy ITD są takim samymi ludźmi jak inni, czyli patrzą jak swoje odbębnić i iść do domu, więc opowiadanie, że ktoś śledzi, szuka po internecie są mocno przesadzone.
inspektorzy ITD kontrolują pojazdy podlegające pod Ustawę o Transporcie Drogowym, więc pojazdy wykonujące transport powyżej 3,5t DMC.
różnica polega na tym, że posiadając pojazd do 3,5t DMC na papierze można wykonywać transport tylko na zgłoszeniu działalności, natomiast powyżej 3,5t DMC trzeba zdać egzamin CKZ (certyfikat kompetencji zawodowych), co uprawnia do wystąpienia o licencję na przewóz rzeczy lub osób, kierowca musi mieć wyższą kategorię prawa jazdy (C lub D z kodem 95), kwalifikację wstępną i podlega pod szkolenie okresowe.
jest to dużo bardziej kosztowne i uciążliwe, więc wielu przewoźników wykonuje transport pojazdami dostawczymi z ominięciem niezbędnych wymagań.
każdy pojazd dostawczy wykonujący transport ze spaniem nad kabiną (gołębnikiem), a w szczególności z windą załadowczą jest przeładowany, bo zwykle w dokumentach ma 300-500kg ładowności i wszyscy o tym wiedzą (ITD też).
mimo to pojazdy dostawcze są kontrolowane dopiero, gdy ich stan techniczny wzbudza zastrzeżenia lub w tak drastycznych przypadkach:
https://info-car.pl/infocar/artykuly/przeladowany-bez-ladunku-samochod-dostawczy-na-pusto-wazyl-3700-kg.html
na forach transportowych tematy: "jaki dostawczy z windą, aby wozić 1,5-2 tony" są codziennością, a jakoś takie pojazdy poruszają się po polskich drogach, po Europie, jednak omijając Austrię.
jak chyba wspominałem we Wrocławiu była akcja ważenia karetek, co było skutkiem paru wypadków, uszkodzeń chodników i uzasadnionym podejrzeniu, że pojazdy te nie mieszczą się w 3,5t.
w tej chwili około 10 takich samochodów jest zatrzymanych bez możliwości jeżdżenia, a Baza Transportowa Pogotowia Ratunkowego wysłała grupę 10 kierowców na kurs prawa jazdy kat. C.
kimtop - 2020-02-13, 10:12
Cyryl napisał/a: | Baza Transportowa Pogotowia Ratunkowego wysłała grupę 10 kierowców na kurs prawa jazdy kat. C. |
Ciekawe jak zmienią DMC karetek
moskit - 2020-02-13, 11:05
rakro1 napisał/a: | Czy macie świadomość,że ci,którzy nas ważą w PL są na tym forum i śledzą nas bezwzględnie? Po co są takie tematy i co Wam dają?? Eutanazja ???? |
Czy uważasz inspektorów ITD i innych służb za nieuków oni bez patrzenia w papiery wiedzą jaka jest masa własna jakie jest DMC . 2018 w Konstancji nad Bodeńskim przejście do 3,5 t zaś miły , szwajcarski celnik wyłuskał nas z kolejki z pytaniem jaką masz masę całkowitą dokładnie wiedział że ten model Carthago ma 4250 lun 4500 jak my o papiery poprosił dla formalności.
W 2018 na MOP Lutek S7 w stronę Gdańska ITD stało busem zaś jeden inspektor przed wjazdem na MOP zapraszał co niektóre pojazdy . Wystarczy że poprzez internet połączyli się z bramownicą dwa km wcześniej i mieli na tacy dane jakie chcieli o każdym przejeżdżającym pojeździe nie muszą czytać forum i zastanawiać się czy ten to pisze o swoim przeładowaniu czy o kolegi.
rakro1 - 2020-02-13, 14:27
Macie racje.Nie te czasy chyba,żeby aż tak szpiegowali.Dawniej takie plotki krążyły i dlatego napisałem.O północy zresztą czyli zamroczony już.Pomyślałem,że jesteśmy jedynymi przestępcami ogłaszającymi się w internecie
Cyryl - 2020-02-13, 15:34
kiedyś były czasy, gdy na naszych granicach były wagi osiowe dla pojazdów ciężarowych.
kierowcy wymyślali różne tricki, aby przechytrzyć ważących, zapominając, że sami mają do czynienia z wagą dwa, cztery razy w tygodniu (zależy ja często jeździli za granicę), natomiast obsługujący wagę ważył podczas swojej dniówki tysiące pojazdów.
doświadczony kontrolujący na oko już wie (z przybliżeniem) ile waży konkretny pojazd.
amples - 2020-02-13, 15:50
Cyryl napisał/a: | doświadczony kontrolujący na oko już wie (z przybliżeniem) ile waży konkretny pojazd. | Wiedział by , gdyby nie było możliwości podnoszenia na poduszkach
Cyryl - 2020-02-13, 16:18
jeżeli pojazd lub zespół pojazdów podniesiesz lub opuścisz na poduszkach, jednej lub dwóch osi, możesz zmienić tylko nacisk na poszczególne osie, ale nie zmienisz wagi całościowej.
amples - 2020-02-13, 16:38
Cyryl napisał/a: | eżeli pojazd | Nie chodzi o oszukanie wagi tylko oka kontrolującego
Cyryl napisał/a: | doświadczony kontrolujący na oko już wie |
Przy zawieszeniu pneumatycznym - hydraulicznym , kontrolujący nie może ocenić wagi na oko
Bajaga - 2020-02-13, 16:52
Jakiś prawnik-kamperowiec powinien raz wziąć jakiegoś producenta kampera za dupę i zaprosić do sądu. Jeżeli kupuję kampera o masie własnej X a dostaję np. X+ 150kg (oczywiście nie mówię o ew. dodatkach) no to do cholery towar jest niezgodny z umową. Jak kupuję w Biedronce 1 kg cukru i płacę za 1 kg cukru to ma go tam tyle być a nie 720g lub 1,23kg. Skończyłyby sie pierdoły opowiadane przez producentów o wadze ich kamperów.
Ps. Kiedyś rozmawialem z zaprzyjaźnionym dealerem kamperów (jednym z największych w Polsce) i wyrażałem zdziwienie a także podziw, że pasujący mi duży kamper ma MW ok. 2850kg. Ten dealer otwarcie mówił że to lipa wielka (no nie kamper lipa, tylko te dane )
suzu4x4 - 2020-02-13, 17:49
Bajaga napisał/a: | Jakiś prawnik-kamperowiec powinien raz wziąć jakiegoś producenta kampera za dupę i zaprosić do sądu. Jeżeli kupuję kampera o masie własnej X a dostaję np. X+ 150kg (oczywiście nie mówię o ew. dodatkach) no to do cholery towar jest niezgodny z umową. Jak kupuję w Biedronce 1 kg cukru i płacę za 1 kg cukru to ma go tam tyle być a nie 720g lub 1,23kg. Skończyłyby sie pierdoły opowiadane przez producentów o wadze ich kamperów.
Ps. Kiedyś rozmawialem z zaprzyjaźnionym dealerem kamperów (jednym z największych w Polsce) i wyrażałem zdziwienie a także podziw, że pasujący mi duży kamper ma MW ok. 2850kg. Ten dealer otwarcie mówił że to lipa wielka (no nie kamper lipa, tylko te dane ) |
ciekawe co to za marka
Mój def ma wagę wg producenta 2880kg więc jak doposażony w pakiety, klimę , markizę, butlę z dwójką moich dzieci w fotelikach waży 3040 to nie widzę tutaj lipy ...
proponuje ważyć wszystkie bambetle które się wrzuca do kampera, można się sporo zdziwić .
kimtop - 2020-02-13, 17:57
amples napisał/a: |
Przy zawieszeniu pneumatycznym - hydraulicznym , kontrolujący nie może ocenić wagi na oko |
Opony,opony
amples - 2020-02-13, 18:07
kimtop napisał/a: | Opony,opony | Zawsze gdy muszę coś ciężkiego przewieźć dobijam powietrza .
suzu4x4 - 2020-02-13, 18:20
amples napisał/a: | kimtop napisał/a: | Opony,opony | Zawsze gdy muszę coś ciężkiego przewieźć dobijam powietrza . |
a później taki finał ...
https://youtu.be/gut1TAeJw0o
każda opona ma swoją określoną nośność i ciśnienie max.
przekroczenie tych parametrów prędzej czy później kończy się jak na filmie powyżej.
temat nalewek i wschodnioazjatyckich opon budżetowych pomijam bo to inna sprawa
amples - 2020-02-13, 18:56
Co ma piernik do wiatraka
wystrzał opony możliwy nawet w nówce i prawidłowo napompowanej (wystarczy wada fabryczna )
suzu4x4 napisał/a: | każda opona ma swoją określoną nośność i ciśnienie max. |
Kogo to , opony C mają nośność znacznie przekraczająca dmc busa .
jeżdżąc na co dzień prawie pustym jest mniejsze ciśnienie (co by nie powylatywały plomby w zębach) ,
Czy ty nie widzisz różnicy podczas jazdy , gdzie opony nabite do masy 3.5t a jeździsz z wagą 2.2t ,
to tak jak byś jechał wozem żelaznym (myślę ze wiesz co to takiego)
moskit - 2020-02-13, 19:02
Nie ma co zatrudniać prawnika wystarczy aby kupujący pojazd poinformuje że przy odbiorze będzie sprawdzał zgodność waga z dokumentami , i oczywiście konsekwentnie sprawdzić .
Problem z zaniżaniem wagi pojazdu jest nagminny w PL a dlaczego bo każdy chce aby miał ful wypas i mieścił się w DMC 3500 i stąd są kwiatki że kamper 7,5 m na 5-6 osób jest do 3500 . Więc sprzedawcy idą za głosem podaży , niektórzy świadomie , niektórzy nie świadomie choć nie wierzę że są tacy.
Według mnie jest prosty przelicznik do wagi każdego pasażera dodajemy 50 kg na ubrania , sprzęt , zapasy żywności , rower itp. zaś do kamperra dorzucamy następne 50 kg na wszelkiego rodzaju przydasie i lewarki , przewody narzędzia itp. które podróżują zawsze z nami .
Temat rzeka a raczej może i to nie Bałtyckie .
Nowe technologie pozwalają znacznie obniżyć wagę ale to dotyczy niestety nowych modeli , zaś starsze roczniki , no cóż ciężko im będzie dostosować się do coraz to bardziej restrykcyjnych przepisów .
Za to starze , doświadczone modele mogą się popisać takimi wspomnieniami jakich nowe już nie doznają .
I to jest ta wielka przewaga dorosłości i doświadczenia nad nowinkami i młodością
darek 61 - 2020-02-13, 19:40
moskit napisał/a: | stąd są kwiatki że kamper 7,5 m na 5-6 osób jest do 3500 . |
Takie kampery są wypożyczane,nieświadomy kierowca,świadoma wypożyczalnia.
Cyryl - 2020-02-13, 20:09
amples napisał/a: | Cyryl napisał/a: | eżeli pojazd | Nie chodzi o oszukanie wagi tylko oka kontrolującego
Cyryl napisał/a: | doświadczony kontrolujący na oko już wie |
Przy zawieszeniu pneumatycznym - hydraulicznym , kontrolujący nie może ocenić wagi na oko |
oczywiście miarodajną oceną jest waga.
ale cały czas patrzysz swoimi oczami, wyobraź sobie, że obsługujesz wagę 6h dziennie, a pracujesz nią 100 dni w roku, przepracowałeś 10 lat.
nim samochód wjedzie na wagę możesz w przybliżeniu ocenić, czy jakie będzie wskazanie.
Socale - 2020-02-13, 20:28
suzu4x4 napisał/a: | ...
proponuje ważyć wszystkie bambetle które się wrzuca do kampera, można się sporo zdziwić . |
Tak też dziś uczyniłem.
Lista przedmiotów zajęła mi dwie kartki i wyszło w sumie 256.4kG Tyle mam szpeju który jeździ ze mną, nie wszystko na raz lecz na różne okoliczności. Latem letnie, zimą zimowe itd.
.
.
.
moskit napisał/a: | ...
ful wypas i mieścił się w DMC 3500 i stąd są kwiatki że kamper 7,5 m na 5-6 osób jest do 3500
... |
Mój tego przykładem.
Prawie.
7,38+bagażnik, teoretycznie 5 spań, jest do 3500 i nie ma tylko anteny satelitarnej
Teraz będę analizował jak osiągnąć najbliższy możliwy dopuszczalny wynik, bo jestem pewien, że mam na to duże szanse bez większej trudności.
Comsio - 2020-02-13, 20:40
Moim zawsze się slizgałem.+150-200kg,a z pontonem to i 300 było.
Opruzniłem alkowe,podnoszoną sklejkę, materace. 150 kg mniej.
W weekend jak będzie słonko, to Stilem obetnę tą alkową .
Tak na oko ubędzie 100-150kg.
maga - 2020-02-13, 20:45
Aby uniknąć tych wszystkich problemów z wagą,będziemy musieli pomyśleć o kamperach elektrycznych.
Ministerstwo Infrastruktury ma już projekt ustawy aby pojazdami z DMC do 4250 kg można było kierować posiadając jedynie prawo jazdy kategorii B
i to od maja 2021 roku.
Tak już jest podobno w Niemczech oraz Holandii
Jest jednak pewien warunek...
O szczegółach można przeczytać tutaj
kimtop - 2020-02-13, 21:29
Taki elektryczny kamper na pusto będzie ważył 4000kg
Bajaga - 2020-02-13, 21:48
Sądzę, że uchwalenie prawa o tym, że w przypadku auta specjalnego (poza kamperami także np. lawety żyją w tej samej fikcji literackiej) można jeździć na kat B z dmc powiedzmy 4250 nie byłoby trudne ani kontrowersyjne. Potrzebny byłby tylko jeden jakiś poseł, który by to pilotował (ciekawe czy jakiś poseł ma kampera? :-) )
Ps. Zmiana o możliwości prowadzenia na kat B motorka z silnikiem 125 a nie 50 miała sens, przeszła bez kontrowersji i wg mnie przyniosła głównie plusy. Więc można także robić prawo lepsze a nie tylko gorsze.
BiG Team - 2020-02-13, 23:36
Bajaga napisał/a: | Sądzę, że uchwalenie prawa o tym, że w przypadku auta specjalnego (poza kamperami także np. lawety żyją w tej samej fikcji literackiej) można jeździć na kat B z dmc powiedzmy 4250 nie byłoby trudne ani kontrowersyjne. Potrzebny byłby tylko jeden jakiś poseł, który by to pilotował (ciekawe czy jakiś poseł ma kampera? :-) )
Ps. Zmiana o możliwości prowadzenia na kat B motorka z silnikiem 125 a nie 50 miała sens, przeszła bez kontrowersji i wg mnie przyniosła głównie plusy. Więc można także robić prawo lepsze a nie tylko gorsze. |
przerabiałem temat ze zmianami w ustawie o turystyce, 1 poseł zainteresowany i dało radę
Grzegorz fest leniwy - 2020-02-14, 01:28
Moskit i Bajaga panowie kupujecie 3280 kg kampera?
Jeśli tak to te teoryjki wasze cukrowo-biedronkowe są słuszne.
Jeśli jednak kupujecie pojazd który nie jest sprzedawany w kilogramach, podlega pod warunki techniczne pojazdów i ma zapisane 3280 kg masy własnej, to ów zapis musi być zgodny z definicją masy własnej pojazdu a nie z waszymi kilogramami w biedronce.
i na 100% jest zgodny.
To samo tyczy rzeczywistej masy własnej pojazdu.
W naszych krajowych pojazdach producent w oświadczeniu do rejestracji na terenie RP podaje masę własną pojazdu (definicję sobie znajdźcie) bo taka jest wpisywana w dowodzie rejestracyjnym.
W dowodach rejestracyjnych naszych krajowych nie ma rubryki rzeczywista masa pojazdu, gdyby była to (tu również definicję sobie odszukajcie)
Moskit zapewniam Cię że znam wszystkie te definicje na pamięć, wzdłuż wszerz i z wszelkimi gwiazdkami i kropeczkami. Codziennie wystawiam kilka coc dla samochodów i przyczep mojej produkcji i doskonale wiem co mi wolno a czego nie.
Biedronkowi myśliciele się znaleźli.
Osobnym tematem jest bezustanne parcie ze strony klientów na wpisywanie jak najniższej masy....o czym ci sami klienci zapominają tuż po zakupie. (takich telefonów z zapytaniem co można z auta zdemontować by na wadze wyszło lepiej mam ze strony klientów finalnych tygodniowo kilkanaście)
Ale to już zupełnie osobny wątek dla specjalistów od schizofrenii i innych dolegliwości umysłowych.
Tym rozsądniejszym zadam pytanie, czy jeśli w waszym fiacie punto już po pierwszej rejestracji zamontowaliście hak holowniczy, wrzuciliście gumowe wycieraczki, zamontowaliście bagażnik dachowy i co za tym idzie masa własna tego pojazdu wzrosła o mniej więcej 60kg a więc o 6% to dokonaliście korekty masy własnej w dowodzie rejestracyjnym?
Czy pytacie swoich pasażerów ile ważą zanim wpuścicie ich do auta?
Jeśli nie to czy należy was natychmiast karą chłosty publicznej na rynku w Sandomierzu ukarać?
Pozdrówka od mało że fest, mega fest! leniwego
Cyryl - 2020-02-14, 05:43
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | ...bo taka jest wpisywana w dowodzie rejestracyjnym.
W dowodach rejestracyjnych naszych krajowych nie ma rubryki rzeczywista masa pojazdu, gdyby była to (tu również definicję sobie odszukajcie)...
...bezustanne parcie ze strony klientów... |
masz rację jest masa własna - rubryka G, ale jest też DMC - rubryka F.
oczywiście DMC nie jest rzeczywistą masą całkowitą, ale jeżeli z różnic tych mas DMC i masy własnej wynika ładowność na przykład 300-400kg, a jednocześnie pojazd rejestrowany jest na 4 lub 5 osób i z racji przeznaczenia (pojazd specjalny - kempingowy) służy do turystyki i mieszkania w nim, więc powinien być przewidziany jakiś bagaż (nawet symboliczny tych osób), to DMC staje się fikcją.
co prawda nie ma jasnego przepisu prawnego określającego ile ma ważyć osoba przewożona w przypadku pojazdów osobowych, specjalnych, ale jest to w przypadku autobusów.
Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia:
"§ 17. 1. Liczba miejsc dla pasażerów siedzących i stojących powinna być tak ustalona, aby nie nastąpiło przekroczenie dopuszczalnej masy całkowitej autobusu.
2. Przyjmuje się, że średnia masa jednego pasażera wraz z bagażem wynosi:
1) dla autobusu miejskiego - 68 kg;
2) dla pozostałych autobusów - 71 kg."
skąd dzisiaj znajdzie się ludzi ważących 68 lub 71kg netto, nie mówiąc o bagażu?
stań przy odjeżdżającym autobusie nad morze, czy gdziekolwiek i popatrz, który z pasażerów może ważyć poniżej 71kg wraz ze swoim bagażem, czasami sam bagaż przekracza tą masę.
także widzisz, że w przypadku każdego autobusu DMC musi być fikcją.
masz rację z tym parciem, ale moim zdaniem jest to parcie na coraz bogatsze wyposażenie, które niestety waży.
jeżeli porównam sobie wyposażenie mojego poprzedniego kampera z 1991 roku i tego którego posiadam dzisiaj (2014), to gdybym wymontował tą różnicę, odchudziłbym auto o ponad 0,5t.
w przypadku karetek we Wrocławiu, które przekroczyły 3,5t, to ich masa nie wynika z widzimisię właścicieli czy użytkownika, bo zespoły pracujące tymi samochodami jeżdżą w takiej samej ilości osób jak kiedyś, ale właśnie z większego (znacznie większego) niż kiedyś wyposażenia.
z tym prawem jazdy pozwalającym prowadzić na kat. B pojazdy o większej DMC jest wałkowane w UE już od dawna. przepis musi być wprowadzony we wszystkich krajach UE.
w Niemczech chyba do 1987 roku kat. B pozwalała na prowadzenie pojazdu do 7,5t DMC. w ramach UE zunifikowano tą kategorię do wszystkich krajów i chyba teraz będziemy wracali do poprzednich przepisów, może ze zmienioną DMC, może to będzie 4,5 może 5t.
moskit - 2020-02-14, 09:35
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | Moskit i Bajaga panowie kupujecie 3280 kg kampera?
Jeśli tak to te teoryjki wasze cukrowo-biedronkowe są słuszne.
Pozdrówka od mało że fest, mega fest! leniwego |
Jeżeli czytasz to czytaj w spokoju i ciszy bez emocji
W dokumentach miałem 2980 a w rzeczywistości 3280 czyli o 300 kg zafałszowane dokumenty producenta , homologacja , dokumenty pojazdu czyli pojazd z wadą prawną niedopuszczony do poruszania się po drogach , nie obejmuje go żadne ubezpieczenie i wszystkie inne konsekwencje . Jedyna możliwość poruszania się takim pojazdem to laweta dobrze ubezpieczona.
Jeszcze raz; Zapoznaj się z przepisami dotyczącymi pojazdów turystycznych jakim jest kamper , piszesz o zupełnie innej grupie pojazdów i przepisach.
Dla mnie to możesz jeździć taczką z kiblem abyś nie miał kolizji ze mną bo pierwsze co zrobię to ściągam ubezpieczyciela z lawetą wyposażoną w wagę , zresztą mam to w umowie że muszę poinformować o zdarzeniu ubezpieczyciela i czekać na decyzję co dalej na miejscu kolizji.
LukF - 2020-02-14, 14:45
moskit napisał/a: | abyś nie miał kolizji ze mną bo pierwsze co zrobię to ściągam ubezpieczyciela z lawetą wyposażoną w wagę , . |
Proszę nie obraź się. Nie chciałbym mieć z Tobą żadnej kolizji. Ani innego przykrego kontaktu. Bo czytając Twoje wcześniejsze wypowiedzi w tym wątku jak zamawiałeś kampera z wagą to już sobie coś pomyślałem. A teraz mnie w tym upewniłeś...
Przez 10 lat zawodowo sprzedawałem nowe samochody. Wielu różnych klientów wtedy poznałem. Tych którzy straszyli innych sądem....A zresztą nie piszę dalej bo po co?
A mam pytanie do Grzegorzafest: o co Tobie chodziło w ostatniej wypowiedzi bo dwa razy przeczytałem i nie wiem. Gdyby się Tobie chciało krótko, w dwóch zadaniach, podać wykładnię tak bym umiał zrozumieć. Mówię poważnie, nie zgrywam się.
moskit - 2020-02-14, 16:34
[quote="LukF"] moskit napisał/a: | abyś nie miał kolizji ze mną bo pierwsze co zrobię to ściągam ubezpieczyciela z lawetą wyposażoną w wagę , . |
Proszę nie obraź się. Nie chciałbym mieć z Tobą żadnej kolizji. Ani innego przykrego kontaktu. Bo czytając Twoje wcześniejsze wypowiedzi w tym wątku jak zamawiałeś kampera z wagą to już sobie coś pomyślałem. A teraz mnie w tym upewniłeś...
Przez 10 lat zawodowo sprzedawałem nowe samochody. Wielu różnych klientów wtedy poznałem. Tych którzy straszyli innych sądem....A zresztą nie piszę dalej bo po co?
Pisząc o zamawianiu z wagą to już był następny kamper po przejściach z poprzednim , stąd moja wrażliwość tematu przy zamawianiu następnego, dlatego opisuję dość dokładnie aby każdy się zastanowił jak można temu zjawisku przeciwdziałać .
Nie dziw się że mam ograniczone zaufanie do sprzedaży kamperów bo kosztowało mnie to parę miesięcy siedzenia w przepisach , rozporządzeniach , dyrektywach , załącznikach , załącznikach do załączników nie wspomnę o ITS i tp.
wędrowiec - 2020-02-14, 16:44
Sokale założył fajny temat. Dla szukających kampera do kupienia wprost idealny. Niestety do klawiatury dorwali się zasiedziali w domu teoretycy od przepisów i wypadków. Proponuję przegonić kampery na wagę i dać możliwość pisania tym co już są po ważeniu. Mój Burstner T690 Privilige całkowicie na pusto, ale z pełnym bakiem -2990 kg.
SlawekEwa - 2020-02-14, 18:37
wędrowiec napisał/a: | Niestety do klawiatury dorwali się zasiedziali w domu teoretycy od przepisów i wypadków. Proponuję |
nauczyć się czegoś takiego jak " cytowanie selektywne" bo ciężko się czyta posty interlokutorów
amples - 2020-02-14, 19:01
wędrowiec napisał/a: | Niestety do klawiatury dorwali się zasiedziali w domu | Skąd ta wiedza że nie podróżują (wywiadem się trudnisz czy książkę piszesz)
Chciał byś , by cię informować kto , gdzie i kiedy i jeździ
bo w innym przypadku będzie nazwany "zasiedziały w domu"
Bajaga - 2020-02-14, 20:19
wędrowiec napisał/a: | Mój Burstner T690 Privilige całkowicie na pusto, ale z pełnym bakiem -2990 kg. |
No i pięknie. Teraz pytanie ile waży z osobami, bagażami, jedzeniem, wodą, rowerami, skuterem i całą masą innych rzeczy.... Dmc masz oczywiście 3,5t a twój sprzęt jest warty np 300 tys zł.
I taka zagadka: powodujesz kolizję (absolutnie nie życzę) i rozwalasz Bentleya wartego milion zł. Wtedy mamy dwie kwestie, twój ubezpieczyciel (chcesz naprawiać z AC) i naprawa poszkodowanego (z Twojego OC). Ciekawe czy nie będzie drążenia tematów by uniknąć płacenia (co jak wiadomo jest ulubionym sportem ubezpieczycieli).
Ps. Ofkors jestem pewien, że także jeżdżę przeładowany. Ale nie udaję głupiego i obrażonego na rzeczywistość i wiem, że w bardzo złych okolicznościach muszę wziąć temat na klatę. Obecnej alkowy LMC nie ważyłem jeszcze (jak go obudzę po zimie to zważę z ciekawości). ale poprzedniego blaszaka owszem. Z wszystkimi szpejami jakie woziłem nadwagi było koło 300kg lub więcej (zależnie od rowerów).
Socale - 2020-02-14, 22:47
Bajaga napisał/a: | ...
Obecnej alkowy LMC nie ważyłem jeszcze (jak go obudzę po zimie to zważę z ciekawości). ... |
Zrób to koniecznie i niekoniecznie dla zaspokojenia tylko ciekawości.
Cały ten mój temat ma na celu motywować do samokontroli i odpowiedzialności, docelowo by uniknąć konsekwencji własnych ignorancji.
Wyszedłem na front z danymi, teraz główkuję
I wiem że nie dam się. Będę ważył 3499.
Grzegorz fest leniwy - 2020-02-15, 01:39
LukF czego dokładnie z mojej wypowiedzi nie rozumiesz? Odnosiłem się do wcześniejszych postów Bajaga i Moskit i trudno mi załapać co dokładnie chcesz bym wyjaśnił.
Moskit nadal występujemy w takich oto rolach, ja warunki techniczne znam, wystawiam 2-3 COC na każdy dzień pracy a Ty nie znając ich odsyłasz mnie do nauki
Tak że tego teges, zróbmy tak, Ty odszukaj definicje, przeczytaj je a jak już zaczniesz je rozróżniać rozumieć i cytować to pogadamy ok?
Żaden przepis na świecie nie zmusi producenta kampera do podawania masy własnej z pełnym zbiornikiem wody (to nie jest płyn eksploatacyjny pojazdu!)
Tak samo jak :
1) w kamperze mamy lodówkę, wiadomo ze lodówka nie po to jest by była pusta więc producent kampera powinien zliczyć ile flaszek (głupoty) wejdzie do lodówki i dodać to do masy własnej?
2) w kamperze mamy szafki, wiadomo że nie po to by były puste i tu analogicznie, producent kampera powinien szafki wypełnić (znowu głupotą bo ona ciężka bywa) i dodać wagę owej głupoty do masy własnej?
3) w kamperze mamy kibelek więc........producent kampera powinien uwzględnić zasobnik wody czystej i pewnie jeszcze wagę kota ?
itd....
Otóż panowie. Producenci kamperów ( i nie tylko) robią to czego klienci oczekują - sprzedają samochód w wersji podstawowej i taki jest ważony i całą masę oczekiwanych przez klienta akcesoriow.
Akcesoria oczywiście ważą a kilogramy uciekają szybko.
Akcesoria nie wchodzą w skład masy własnej a ich wagę od niedawna można w COC pojazdu pokazywać ( ja tak dokładnie robię)
Na koniec wam przedstawię rozmówkę jakich toczę dziennie 2-3 a czasami więcej.
dzień dobry panie grześku
dzień dobry
panie grzesku zamówiłem podwozie u dealera, dojedzie do pana za miesiąc i chciałbym ustalić szczegóły zabudowy.
Klient panie grześku duża kabina sypialna...ta wie pan ta nowa taka ze stolikiem i dwoma łóżkami
ja: ale wie pan że ona waży 170 kg a typowa waży 70?[/i]
Klient: tak wiem, ale panie grześku a musimy ją do wagi policzyć?
Ja: tak musimy, podajemy obecnie powierzchnię czołową pojazdu do obliczenia emisji (wltp) więc oszukać się tego nie da. No i bardzo odsunie się ładunek do tyłu, przeciążona będzie tylna oś a odciążona przednia, więc kierowalność pojazdu w pewnych sytuacjach będzie znikoma
Klient : Tak wiem, ale panie grześku ale kierowcy mi w małej kabinie spać nie chcą, co mam zrobić....
Ja : kupić auto 5 ton dmc z większym rozstawem osi
Klient: ale panie grześku to tacho kategoria viatol, myto, winieta....no nie ma szans
panie grześku i wciągarka - ta najmocniejsza!
Ja ; ale wie pan że ona waży 60 kg a standard który proponujemy waży 30, mało tego moc tej standardowej wciągarki w stosunku do podwozia na którym jest zamontowana i w stosunku do prądu jaki akumulator może dostarczyć jest i tak parametrami o połowę za duża?
Klient: no panie grześku wiem, ale kierowca mi się uparł na tę mocną bo widział ją na MANie i szła jak wściekła.
Ja: tak, bo na MAN była na 24V i MAN waży 5 ton a nie jak pana auto 2,5 tony i 12 volt.
Klient: no panie grzesku ale on sie upiera i panie grzesku zbiornik na wodę ten duży
Ja : ten pana kierowca to jedzie autem na dwa tygodnie w trasę?
Klient: nieeeeno skąd, 2-3 dni najdalej, czasem 4 ale to wtedy śpi w motelu żeby prysznic jakiś czy sniadanko wciągnąć
Ja: no to po co mu 30 litrów wody? Przecież do umycia rąk po załadunku to mu 5 litrów banieczki z kranikiem schowanej w szoferce (ciepłej) wystarczy, mało tego zamiast ganiać z konewkami czy wężami by napełnić zbiornik to weźmie sobie banieczkę w rękę i na każdej stacji benzynowej napełni.
Klient : no panie grzesku ale on chce...
(takich punktów jest około 8-9 więc resztę pominę by nie nudzić)
Ja : dobrze. Podsumujmy.
Pana auto po zabudowie będzie ważyło mniej więcej 2360 kg z kabiną ale bez reszty gratów, tyle zresztą najmniej może ważyć by spełniać wymogi homologacyjne.
Pan mi zamówienie na taką zabudowę na formularzu który panu prześlę wypełni i odeśle, na odwrocie tego formularza są akcesoria z podanymi kilogramami, tam pan zaznaczy które elementy pana interesują i wpiszemy je w coc jako akcesoria.
klient : Ale panie grześku co będę miał w dowodzie?
Ja: w dowodzie naszym krajowym wpisana jest masa własna pojazdu, a więc z definicji jest masa pojazdu gotowego do jazdy +90% zbiornika paliwa
Klient: ale panie grzesku a tak 100 kilo chociaż do tego dało by radę? bo wiesz pan panie grześku ładunki to teraz tak słabo płacą a jeszcze kontrolują kwity
Ja : wiem wiem, nam też kontrolują wszystko co się da i powiem panu szczerze ze się dziwię, kupiłby pan sobie auto 5 ton, zrobiłbym panu wypasioną zabudowę a na końcu na wadze prawda wyszła by na spokojnie 2,3-24 tony a nie kombinacje by uzyskać tonę. No i jeszcze największą możliwą kabinę pan chce..........ech....
Klient: no ja wiem panie grześku, następne takie będzie....
Ja : ale już te obecne miało być tym właściwym rozmawialiśmy o tym rok temu przecież....
Klient: ech panie grześku............
Ja: dobra, podsumujmy, będzie pan miał wpisane w COC kilka parametrów wagowych, podam je panu dokładnie po zważeniu zabudowanego auta a teraz orientacyjnie :
MRO to masa własna plus kierowca 75 kg (tak narzuca ustawa 68 kg kierowca i 7 kg jego pieluchy)
MW masa pojazdu zabudowanego +90% paliwa
RMW masa własna pojazdu wraz z paliwem, kierowcą i akcesoriami
oraz masa akcesoriów
w oświadczeniu wydanym do celów rejestracyjnych na terenie RP obowiązuje MW
Klient: ech panie grześku z panem to nic nie można utargować...
Ja : ależ można, dorzucę panu jeszcze komplet pasów transportowych i kliny pod koła, ale to już zupełnie gratis i nigdzie tej wagi nie ujmę bo to do innego auta przecież.
Klient : no dobra panie grześku to pan da znać jak auto dojedzie czy jakich uszkodzeń nie ma...
Ja : jasne, dziękuję za zamówienie i wszystkiego dobrego.
i wiesz pan panie Moskit............możesz mnie pan sądami straszyć po sto razy na dobę i się nie ulęknę. Myślę że producenci kamperów także w portki nie narobią.
Panowie jeszcze jedna sprawa.
Pojazd specjalny kempingowy ma określoną tylko masę własną i dmc. Nie ma wpisanej ładowności, właśnie dlatego że jego przeznaczenie samo w sobie dopuszcza konieczność braku precyzyjnie określonego parametru ładowności a auto nie służy do przewozu ładunków.
Policja nie ma prawa zatrzymać dowodu za niezgodność masy własnej z wpisem do dowodu, może jedynie przekroczenie DMC egzekwować i tu ukłon dla Socale.......gdybyś kiedykolwiek potrzebował zabudowy z mojej bajki to chętnie Ci zbuduję i jedyne co będziesz musiał robić by bezpiecznie eksploatować to auto, to przestrzegać tego co w rubryczkach będzie wpisane.
Tylko tyle......
Nic więcej.
Ale oczywiście życie w PL to nie bajka i na autach które zbudowałem nie jeździ 1200 tylko od 1600 do 2800 kg ładunku, podobnie jest z przyczepami.
koniec.
less11 - 2020-02-15, 19:13
zachęcony/przestraszony pojechałem dziś zważyć swojego. Ford Transit Challenger Genesis C276 z 2016 roku. Alkowa, silnik 2,2 litra, 6,99 metra, formalnie 6 miejscowy. Z wyposażenia dodatkowego marikza i bagażnik rowerowy.
Samochód całkowicie pusty, paliwa z 10 litrów, woda spuszczona, w środku nic, nawet kabel zasilający wyciągnięty, jedna stalowa, pełna butla 11 kg. Waga 2.940 kg.
Uważam że super i moje obawy prysły. Widocznie można zrobić stosunkowo lekkki samochów. Fabrycznie brak koła zapasowego (zestaw naprawczy bez lewarka) i ogrzewanie na diesla, czyli bez drugiej butli gazowej.
Socale - 2020-02-15, 20:09
less11 napisał/a: | ...
pojechałem dziś zważyć swojego
... |
Brawo.
OMEGA - 2020-02-15, 21:51
less11 napisał/a: | Samochód całkowicie pusty, paliwa z 10 litrów, woda spuszczona, w środku nic, nawet kabel zasilający wyciągnięty, jedna stalowa, pełna butla 11 kg. Waga 2.940 kg. |
Myślę że jak wszystkie przydaśki zapakujesz plus 4 osoby x 75 kg plus bagaż plus jedzenie i napoje plus 4 rowery itd to się lekko w 4 t zmieścisz . Tak to kolego wygląda , zapakuj teraz wszystko co będzie ci w drodze potrzebne i jedz ponownie na wagę , wtedy się przekonasz ile masz nadwagi.
Ja mam 4250 i też mam problem się z wagą .
OMEGA - 2020-02-15, 21:52
less11 napisał/a: | Samochód całkowicie pusty, paliwa z 10 litrów, woda spuszczona, w środku nic, nawet kabel zasilający wyciągnięty, jedna stalowa, pełna butla 11 kg. Waga 2.940 kg. |
Myślę że jak wszystkie przydaśki zapakujesz plus 4 osoby x 75 kg plus bagaż plus jedzenie i napoje plus 4 rowery itd to się lekko w 4 t zmieścisz . Tak to kolego wygląda , zapakuj teraz wszystko co będzie ci w drodze potrzebne i jedz ponownie na wagę , wtedy się przekonasz ile masz nadwagi.
Ja mam 4250 i też mam problem się z wagą .
less11 - 2020-02-15, 22:06
OMEGA napisał/a: | Myślę że jak wszystkie przydaśki zapakujesz plus 4 osoby x 75 kg plus bagaż plus jedzenie i napoje plus 4 rowery itd to się lekko w 4 t zmieścisz. |
Jest nas troje, a syn nie waży nawet połowy z tych 75 kg. Dla mojej rodziny tych ponad 500 kg powinno wystarczyć tak na styk
OMEGA - 2020-02-15, 22:16
ok, trzymam kciuki , to tylko moje założenie.
LukF - 2020-02-15, 22:26
Jak jest Was troje to po co Tobie alkowa na 6 osób??? Tak pytam
less11 - 2020-02-15, 22:56
LukF napisał/a: | Jak jest Was troje to po co Tobie alkowa na 6 osób??? Tak pytam |
To już rozmowa na inny temat Chcieliśmy mieć 2 łóżka bez konieczności rozkładania, więc albo alkowa albo półintegra z łóżkiem opuszczanym. Trafiła się fajna alkowa więc jest
Roberto - 2020-02-16, 09:53
No to może ja się "pochwalę" ciężarem swojego autka.
Byłem z nim na wadze w ubiegłym roku.
Najpierw podczas przygotowań do wyjazdu (pisałem o tym w innym wątku) oraz ponownie w dniu wyjazdu na urlop do Portugalii.
Oba wskazania były podobne.
Pacjent:
Elnagh Baron 73g na Fiacie, silnik 2 litry, rocznik 2016
długość 7,5 metra, DMC 3500kg, masa własna podobno 3017kg (tego nigdy nie sprawdzałem)
auto zarejestrowane na 5 osób
na wyjazd założone ponadwymiarowe 16-calowe koła aluminiowe z oponami 225/75/16 (wspominam o tym bo są cięższe niż oryginalne stalowe 15")
zbiornik paliwa wymieniony na 125 litrowy - pełny + kanister 20 litrów na zapas
zbiornik wody czystej 120 litrów - pełny, dodatkowo 2 bańki po 20 litrów na zapas
dwie pełne stalowe butle gazu
na dachu 5 solarów miękkich, każdy po 150 W (nie wiem ile ważą)
w aucie zamontowany dość ciężki sejf oraz sporo dodatkowej elektroniki w stosunku do oryginału
markiza boczna
dwa duże rowery w garażu + duży grill + 50 metrów grubego przewodu 230V + wąż do wody
pełnowymiarowe koło zapasowe z podnośnikiem + duuuuuża skrzynka narzędziowa
stolik i 4 krzesła (krzesełka dość ciężkie bo o stalowej konstrukcji...)
duża zgrzewka napojów w puszkach + sporo wody do picia (ponieważ lubimy konkretny rodzaj) i różne napoje w butelkach zarówno szklanych jak i plastykowych
pełna lodówka i kilka szafek z prowiantem + niezbędne naczynia i garnki
dodatkowo zabrałem klimatyzator przenośny Fral03
oczywiście niezbędne ciuchy i kilka par butów na różne okazje (np. "spacery" w górach)
Jak widać nie oszczędzałem się
Waga razem ze mną dokładnie 3490 kg .
W tym momencie żona była nadbagażem , jednakże po krótkim namyśle, z duszą na ramieniu, postanowiłem zabrać ją ze sobą
moskit - 2020-02-16, 11:37
Panie Grzegorzu fest leniwy
Cały czas piszemy o dwóch różnych pojazdach i przepisach ich dotyczących .
orkaaa - 2020-02-16, 19:32
Bardzo ciekawy temat ale mam wrażenie że trudno porównać dane. Bo jakim cudem przy pełnych gigantycznych zbiornikach paliwa, dwa razy większych niż standard. Full wody, dwóch rowerach i masie innego sprzętu o właścicielu nie wspomnę zmieścić się w 3500 kg ? Albo ciężar własny niższy albo coś z wagą ? Ja zważyłem swojego bez wody, ale pełny bak, krzesła stolik i standard wyposażenie. Otóż masa teoretyczna własna 2927 kg a na wadze było 3228 /suma dwóch osi/. Co zatem wazy 300 kg ? Solar, markiza, garnki, krzesła i stół , kable, waż do wody i ja 75 kg ? Za nic nie wychodzi. Wiec albo masa własna jest bez paliwa i kierowcy. Albo w rzeczywistości kamper jest cięższy. Jest jeszcze jedna możliwość tolerancja wagi ale ponieważ przednią oś ważyłem na dwóch stacjach diagnostycznych a wynik był identyczny to myśle ze jednak coś jest nie tak z masą własną. I cóż trzeba by kupując nowego kampera wjechać pustym na wagę i wówczas domagać się od .... od kogo producenta czy dealera aby spełnili zapisy wynikające z książki i zapisów w dowodzie Rejestracyjnym. Ale nie ważyłem i chyba nie żałuję że tego nie zrobiłem. Mam świadomość ze mam jeszcze około 300 kg i mogę w zależności od potrzeb tankować więcej lub mniej wody. Z moich doświadczeń wynika ze w trasie nie ma problemu z wodą w Niemczech, we Francji, Hiszpanii i Portugalii. Więc jeśli chcemy jeździć zgodnie z prawem to można lać nieco mniej niż pod korek.
darek 61 - 2020-02-16, 19:40
Zastanawia mnie różnica pomiaru pojedynczych osi z wagą całości.Która wychodzi na korzyść?
Na wadzę nie byłem,zważył auto diagnosta w połowie załadowany+ kierowca, wyszło niecałe 3000 kg.Jeżdżę tylko z żoną więc tragedii nie ma.
LukF - 2020-02-16, 20:20
Roberto,
Ty źle przeczytałeś: Waga pokazała 4490kg . A Ty widziałeś to co chciałeś widzieć!!!
Roberto - 2020-02-16, 21:05
LukF napisał/a: | Roberto,
Ty źle przeczytałeś: Waga pokazała 4490kg . A Ty widziałeś to co chciałeś widzieć!!! |
He, he Spoko, wyniki były dwa razy prawie identyczne. 3500 i 3490
Wyniki wcale nie są takie fantastyczne, bo w aucie byłem sam.
Jak doliczysz 4 osoby (tak jak pisałem auto jest zarejestrowane na 5 osób) to wtedy nie będzie już tak słodko
Na szczęście z takim ładunkiem jeździmy tylko we dwójkę
Socale - 2020-02-16, 22:10
Roberto napisał/a: | ...
Pacjent:
Elnagh Baron 73g na Fiacie, silnik 2 litry, rocznik 2016
długość 7,5 metra, DMC 3500kg, masa własna podobno 3017kg
+
16-calowe koła aluminiowe +10kG
+
zbiornik paliwa wymieniony na 125 litrowy +30kG
+
kanister 20 litrów +18kG
+
zbiornik wody czystej 120 litrów - pełny, dodatkowo 2 bańki po 20 litrów +160kG
+
dwie pełne stalowe butle gazu +50kG
+
5 solarów miękkich +5kG
+
ciężki sejf +10kG
+
markiza boczna +30kG
+
dwa duże rowery w garażu +35kG
+
duży grill +10kG
+
50 metrów grubego przewodu 230V +5kG
+
koło zapasowe z podnośnikiem +30kG
+
duuuuuża skrzynka narzędziowa +5kG
+
stolik i 4 krzesła dość ciężkie +15kG
+
duża zgrzewka napojów w puszkach +12kG
+
sporo wody do picia +10kG
+
pełna lodówka i kilka szafek z prowiantem +5kG
+
niezbędne naczynia i garnki+5kG
+
klimatyzator przenośny Fral03 +25kG
+
ciuchy i kilka par butów na różne okazje (np. "spacery" w górach) +5kG
= 470kG
Waga razem ze mną dokładnie 3490 kg . 3017 +470 = 3487kG
... |
Roberto, pozwoliłem sobie zasymulować masę Twoich gratów w cytacie, w sumie pomyliłem się o 3kG +/- wskazania wagi co 10kG. Chyba dobrze oszacowałem z głowy co ile może ważyć?
Gra nastrojowo.
Roberto - 2020-02-16, 22:29
Socale napisał/a: | Roberto, pozwoliłem sobie zasymulować masę Twoich gratów w cytacie, w sumie pomyliłem się o 3kG +/- wskazania wagi co 10kG. Chyba dobrze oszacowałem z głowy co ile może ważyć? |
Mniej-więcej to się pewnie zgadza
Starałem się w miarę dokładnie wyszczególnić co miałem na pokładzie, aby pokazać, że w dużym kamperze można zabrać sporo dodatków, ale tylko w przypadku kiedy jadą dwie osoby.
W konfiguracji rodzice + dzieci musiałbym zrezygnować z większości "zapasów"
Jak będę miał kiedyś możliwość to z ciekawości sprawdzę wagę pustego kamperka
Ciekawe czy jest taka jak w dowodzie
Grzegorz fest leniwy - 2020-02-17, 00:20
Panowie jeśli chcecie dokładną wagę swoich aut to zwróćcie się właśnie do zabudowców, niekoniecznie kamperowców. Obecnie wszyscy autoryzowani posiadają wagi bardzo dokładne osiowe, poznacie nie tylko dokładną wagę sumaryczną, ale jeszcze dostaniecie wydruk nacisków na poszczególne osie i koła.
Zabudowców macie w każdej części kraju i nie sądzę by którakolwiek firma Wam nie pomogła.
Odczyt nacisku osi z rolki hamulcowej jest bardzo niedokładny, służy jedynie do skalowania urządzenia (rolek) ale tam precyzja nie jest wymagana.
Jeszcze jedno, ważenie poszczególnych osi żeby miało sens musi odbywać się na wypoziomowanej powierzchni i wszystkie koła muszą być na jednakowej wysokości, jeśli waga ma cztery szalki (ja taką mam) to jednocześnie poznamy wynik osi kół i całości, jeśli waga ma dwie szalki to dwa pozostałe koła muszą być na podkładkach o wysokości równej wysokości szalki.
ps Moskit piszemy o pojazdach specjalnych i ja naprawdę znam warunki techniczne pojazdów na wylot, Ty niestety ich nie znasz.
MILUŚ - 2020-02-17, 06:15
darek 61 napisał/a: | Zastanawia mnie różnica pomiaru pojedynczych osi z wagą całości.Która wychodzi na korzyść?..... |
Niestety waga całości wychodzi dużo więcej o czym sie boleśnie przekonałem 4 -ry lata temu w Austrii / 200 kg = 70 EUR/
moskit - 2020-02-17, 11:08
Napiszę tak ;
Grzesiu proszę , piszemy o dwóch różnych pojazdach , o dwóch różnych grupach pojazdów .
Z całym szacunkiem dla wszystkich jak to piszesz "zabudowców " są to różne pojazdy i inaczej są klasyfikowane , choć "zabudowcy" uzupełniają pojazdy użytkowe CIĘŻAROWE o tzw."gołębnik z łóżkiem" ale nie są to pojazdy TURYSTYCZNE w prawnym tego znaczeniu .
Życzę Tobie powodzenia w pracy i żadnych upierdliwych klientów.
Andrzej
Ahmed - 2020-02-17, 12:33
Roberto napisał/a: |
W tym momencie żona była nadbagażem |
Zawsze tak jest
Grzegorz fest leniwy - 2020-02-17, 22:41
Moskicie!
W świetle prawa pojazd specjalny kempingowy i pojazd specjalny pomoc drogowa to ta sama kategoria, ta sama grupa rodzaju i jedynie przeznaczenie inne.
Piąty raz powtarzam, ja wiem o czym piszę i znam przepisy a Ty nie wiesz i nie znasz.
amples - 2020-02-17, 23:49
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | pojazd specjalny pomoc drogowa to ta sama kategoria |
Jesteś w błędzie
kategoria to :
pomoc drogowa-laweta to N1
kempingowy to M1
co najwyżej ten sam rodzaj pojazdu - specyjalny
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | ja wiem o czym piszę i znam przepisy a Ty nie wiesz i nie znasz. |
Może i wiesz co napisałeś
ale nie znasz przepisów ,
i mijasz się z prawdą
Bajaga - 2020-02-18, 00:48
Grzegorz fest leniwy napisał/a: |
ps Moskit piszemy o pojazdach specjalnych i ja naprawdę znam warunki techniczne pojazdów na wylot, Ty niestety ich nie znasz. |
Mogę się z moskitem nie zgadzać w wielu sprawach ale zdaje mi się, że zarzucanie mu braku znajomosci warunków technicznych dla pojazdów to strzał kulą w płot...
moskit - 2020-02-18, 11:14
Ja nie piszę że ty nie znasz warunków technicznych pojazdów , ale przestań wprowadzać w błąd , to tak jak piszą że jest tolerancja w DMC , zapewniam że nie ma , jest tolerancja w dokładności wagi ale to max 20 kg
Jako ciekawostkę
Pojazd Bojowy Piechoty też jest pojazdem specjalnym ,tylko bez tzw "gołębnika z łóżkiem" He He He
Grzegorz fest leniwy - 2020-02-18, 15:31
Moskit sorry kolego ale zaczynasz kłamać lub jak wolisz, przeinaczać moje słowa.
Nigdzie i nigdy nie napisałem o tolerancji, nie imputuj mi tego.
Czynisz tak z bezsilności czy co?
Amples gratuluję, właśnie dołączyłeś do Moskita, na jakiej podstawie uważasz że pojazd specjalny pomoc drogowa jest lub musi być kategorii N1? nie ma takiego warunku
Ustawodawca nie określił wymogów w tym względzie i całe szczęście, właśnie dlatego możesz przebudować zarówno ciężarowego N1 jak i osobowego M1 na pojazd specjalny - spełniając warunki szczególne właściwe dla danego przeznaczenia.
O tym że pojazd specjalny pomoc drogowa i kempingowy różnią się jedynie przeznaczeniem napisałem jak najbardziej świadomie i absolutnie nie ma tu błędu.
Pany weźcie podręczniczki w dłoń, przyda się Wam.
moskit - 2020-02-18, 15:49
Fest Leniwy my piszemy o pojazdach turystyczny nie o ciężarowych , nie o blaszankach ciężarowych udających pojazdy turystyczne .
Proszę administratora o danie mi od razu trzech krawatów to sobie ulżę .
Czy ty chłopie umiesz czytać czy sylabizujesz po literce , to przeczytaj jeszcze raz aż do skutku aż qufa zrozumiesz, weź do ręki dwa dowody rejestracyjne od pojazdu specjalnego turystycznego i od ciężarowego z gołębnikiem porównaj co w nich jest napisane . Jeżeli tak pracujesz jak czytasz przepisy (proszę o pierwszy krawat ) to zmień profesję na mniej odpowiedzialną bo narobisz klientom biedy.
Bez odbioru
amples - 2020-02-18, 16:37
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | Pany weźcie podręczniczki w dłoń, przyda się Wam. | Laweta służy do przewozu osób czy ładunków
'Ciołku" nie głoś herezji , tylko przeczytaj
Pojazdy kategorii M to pojazdy silnikowe zaprojektowane i skonstruowane głównie do przewozu osób i ich bagażu. Kategorię M dzielimy na:
M1 - pojazdy mające nie więcej niż osiem miejsc siedzących poza miejscem siedzącym kierowcy.
M2 - pojazdy o masie maksymalnej nieprzekraczającej 5 ton, mające więcej niż osiem miejsc siedzących poza miejscem siedzącym kierowcy.
M3 - pojazdy o masie maksymalnej przekraczającej 5 ton, mające więcej niż osiem miejsc siedzących poza miejscem siedzącym kierowcy.
Pojazdy kategorii N to pojazdy silnikowe zaprojektowane i skonstruowane głównie do przewozu ładunków. Kategorię N dzielimy na:
N1 - pojazdy o masie maksymalnej nieprzekraczającej 3,5 tony.
N2 - pojazdy o masie maksymalnej przekraczającej 3,5 tony, ale nieprzekraczającej 12 ton.
N3 - pojazdy o masie maksymalnej przekraczającej 12 ton.
Przeczytaj jeszcze kilka razy ze zrozumieniem , to przestaniesz pie.rzyć głupoty
SlawekEwa - 2020-02-18, 17:30
moskit napisał/a: | my piszemy o pojazdach turystyczny |
co to jest wg Ciebie " pojazd turystyczny ?
moskit napisał/a: | blaszankach ciężarowych udających pojazdy turystyczne . |
daj przykład takiej blaszanki
CORONAVIRUS - 2020-02-18, 18:18
moskit napisał/a: | Fest Leniwy my piszemy o pojazdach turystyczny nie o ciężarowych , nie o blaszankach ciężarowych udających pojazdy turystyczne .
|
A Tobie to się pop.... w główce ???
naprawdę to nie jest pojazd turystyczny ? to jaki w takim razie jeśli w dowodzie jest wyryte "specjalny kempingowy "
Socale - 2020-02-18, 18:45
CORONAVIRUS napisał/a: | moskit napisał/a: | Fest Leniwy my piszemy o pojazdach turystyczny nie o ciężarowych , nie o blaszankach ciężarowych udających pojazdy turystyczne .
|
...
to nie jest pojazd turystyczny ? to jaki w takim razie jeśli w dowodzie jest wyryte "specjalny kempingowy " ??? |
Jeśli tak ma wpisane to nie ma wątpliwości, ale często do busa ciężarowego ludzie wrzucają łóżko, szafkę i już jest "kempingowy" choć nie jest, bo nadal w DR widnieje ciężarowy.
Sam to zacytowałeś Adam.
amples - 2020-02-18, 20:14
Socale napisał/a: | ale często do busa ciężarowego ludzie wrzucają łóżko, szafkę i już jest "kempingowy" choć nie jest, bo nadal w DR widnieje ciężarowy. | Nie jest kempingowy a dalej ciężarowy i obowiązują go prawo i przepisy ruchu drogowego poj. ciężarowych ,
Jeżeli zrobimy zmiany konstrukcyjne , to staje się pełnoprawnym sp. kempingowym .
I taka zalegalizowana blaszka jest w zasadzie bezpieczniejsza od rasowego-firmowego kamera z tektury
Socale - 2020-02-18, 21:27
amples napisał/a: | ...
Jeżeli zrobimy zmiany konstrukcyjne , to staje się pełnoprawnym sp. kempingowym .
I taka zalegalizowana blaszka
... |
O ile zaktualizujemy DR. Zapisy w nim są święte i nie ważne co na pace. Tu mamy jasność.
SlawekEwa - 2020-02-18, 21:45
Socale napisał/a: | O ile zaktualizujemy DR. |
DR dostajemy nowy, aktualizacja w Karcie Pojazdu
yamah - 2020-02-18, 21:56
amples napisał/a: | dalej ciężarowy i obowiązują go prawo i przepisy ruchu drogowego poj. ciężarowych |
Mam pickupa do 3,5t zarejestrowany jako ciężarowy.. to według ciebie jest to ciężarówka i np. zakaz wyprzedzania dla poj.ciężarowych ? Mam też kilka busów i ciężarowe Specjalne-przeznaczenie INNY.. więc jak napisał Socale-wrzucę łóżko i będzie kamper (najważniejsze aby ilość osób się zgadzała z DR).
amples - 2020-02-18, 23:17
yamah napisał/a: | np. zakaz wyprzedzania dla poj.ciężarowych ? |
Dotyczy pojazdów (nie N1) ciężarowym o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony . yamah napisał/a: | więc jak napisał Socale-wrzucę łóżko i będzie kamper |
Będzie dalej ciężarowy (N1) bo to masz w dowodzie ,
inne winiety , autostrady , promy , kolejki na przejściach granicznych , itd.
Grzegorz fest leniwy - 2020-02-19, 00:51
amples per "ciołku" zwracaj się proszę do swojego rodzica. Ewentualnie do swojego rodzeństwa i potomków.
Pojęcia bladego o temacie nie masz ale pyskujesz.
Pojazd specjalny pomoc drogowa raz jeszcze powtarzam nie musi być zrobiony N1, jak z wielkim uśmiechem twierdziłeś, mało tego sporo takich pojazdów kategorii M1 jeździ po drogach. To raz.
Dwa. Miedzy pojazdem specjalnym pomoc drogowa a pojazdem specjalnym kempingowym pod względem prawnym różnice są minimalne, dlatego użyłem jako przykładu z moich codziennych rozmów.
Oczywiście erotomani gawędziarze postanowili się czepić bo to jedyne czego mogli i potrafili.
Obaj z Moskitem przeinaczacie moje słowa, domyślam się że z braku wiedzy i rozeznania.
Odszukajcie sobie pierwotny post, spróbujcie zrozumieć (a by to zrobić to odszukajcie sobie definicje pojęć których tam użyłem) Wtedy być może coś z rozmowy do siebie wyciągniecie.
Póki co jeden obraża a drugi przypisuje mi coś czego nie napisałem.
Słabe to, podobnie jak Wasza wiedza.
Tym razem bez pozdrowień ale z gorącą prośbą, doszkolcie się.
amples - 2020-02-19, 01:27
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | Póki co jeden obraża a drugi przypisuje mi |
A ten "leniwiec" przykład kultury
"pościć chłopa do biura to atrament wypije"
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | Pojęcia bladego o temacie nie masz ale pyskujesz.
erotomani gawędziarze postanowili się czepić
Słabe to, podobnie jak Wasza wiedza. |
Twoja wiedza , to ta którą ci na kursie wbił do makówki podobny "ciołek" do ciebie
proponuje nie obnoś się z nią , bo robisz z siebie pośmiewisko
Nikt się nie czepia a tylko prostuje głoszoną przez ciebie herezję
Po za tym , na niektóre indywidua szkoda klawiatury ,
Grzegorz fest leniwy - 2020-02-19, 01:58
tak, amples, chciałeś błysnąć, nie wyszło (bo i niby jak mogłoby wyjść )
ponawiam prośbę, z "ciołkami" udaj się do swojej najbliższej rodziny.
amples - 2020-02-19, 02:52
Co do " M1- specjalnych - laweta " wprowadzasz innych w błąd
To pojazd przeznaczony do przewozu ładunków i nie może być kategorii M gdyż :
kategoria - M to pojazdy silnikowe zaprojektowane i skonstruowane do przewozu osób i ich bagażu
kategoria jest nadrzędna nad rodzajem
A że jak napisałeś , niektórzy tak zarejestrowali znaczy że w WK był jakiś ciołek
który sam sobie interpretuje przepisy według własnego widzimisię ,
a ty się z nim utożsamiasz
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | nie wyszło (bo i niby jak mogłoby wyjść ) |
Nie wyszła gdyż jej nie mam.
Tobie wyszła i wystaje - "słoma z botów"
Cyryl - 2020-02-19, 06:18
yamah napisał/a: | ...Mam pickupa do 3,5t zarejestrowany jako ciężarowy.. to według ciebie jest to ciężarówka i np. zakaz wyprzedzania dla poj.ciężarowych ?... |
w myśl tego co napisałeś dotyczyłoby to również Seicento z kratką, mającym w dowodzie "ciężarowy"
musiałbyś przeczytać PoDR definicje:
"Art. 2.
42) samochód ciężarowy – pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu ładunków; określenie to obejmuje również samochód ciężarowo-osobowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu ładunków i osób w liczbie od 4 do 9 łącznie z kierowcą;"
tutaj mamy pozorną rozbieżność między wpisanym w dowodzie "ciężarowy" (jego przeznaczenie), a to co określa PoRD jako samochód ciężarowy, które narzuca obowiązki, zakazy.
amples napisał/a: | ...inne winiety , autostrady , promy , kolejki na przejściach granicznych , itd. |
winiety, autostrady są od DMC, promy od wielkości pojazdu, natomiast jeżeli byś przekraczał granicę z odprawą celną nawet na rowerze przewożąc towar podlegający odprawie (wszelkie dokumenty celne), również powinna Cię obowiązywać kolejka.
kolega złotnik za starych czasów (granice, robił wyroby do Niemiec), przyjeżdżał osobówką na Jędrzychowice, wysiadał - żona jechała na drugą stronę, a on piechotą obchodził kolejkę oczekujących tirów, wciskał się w kolejkę do okienka celnika i zyskiwał na tym około doby.
skończyło się to gdy wprowadzono przepustkę graniczną, na której był kwit z wagi oraz rubryki, w których pieczątki stawiali: SG, polscy celnicy, Grenzschutz i celnik niemiecki.
stander - 2020-02-19, 06:26
https://biznes.autokult.pl/36600,wieksze-uprawnienia-dla-kierowcow-z-kat-b-poprowadza-ciezsze-pojazdy
Może wprowadzą! A przy okazji może jakiś poseł zdroworossądkowy zgłosi poprawkę i rozszerzą katalog o samochody specjalne kempingowe Trzeba za tym pochodzić
Cyryl - 2020-02-19, 06:38
jeżeli w większości krajów UE w roku 2030 ma być wprowadzony zakaz produkcji pojazdów z silnikami spalinowymi, to wprowadzenie przepisu na te niecałe 9 lat dla tworzących prawo traci sens.
może jak ktoś umrze (oczywiście członek partii rządzącej), z powodu wyczerpania baterii w karetce, ktoś się zastanowi i rozszerzy to o pojazdy specjalne z silnikami spalinowymi.
Grzegorz fest leniwy - 2020-02-19, 22:13
amples bawisz mnie coraz bardziej swoją niewiedzą, dziwi tylko że admin pozwala na obrażanie innych użytkowników.
Pojazd specjalny pomoc drogowa nie jest przeznaczony do przewożenia ładunków gdyby był to byłby ciężarowym a nie specjalnym.
Pisz dalej a za chwilę się dowiemy że właściwie to pojazd specjalny jest ciągnikiem lub wyciągnikiem, bo przecież wyciąga auta z rowu
Bardziej wchodzić w polemikę mi się już nie chce, bo zwyczajnie nie jesteś dla mnie absolutnie żadnym adwersarzem.
B/O
amples - 2020-02-19, 23:04
Jeżeli auto na lawecie nie jest ładunkiem jak napisałeś to czym
pasażerem
i dlatego laweta (jak twierdzisz) jest kategorii M
Laweta to:
Kategoria - N
Rodzaj - ciężarowy lub specjalny
Wbij to sobie do makówki ,
i w końcu przestań pierd.olić głupoty .
Cyryl - 2020-02-20, 06:08
teoretycznie N1 służy do przewożenia ładunków, a M1 osób z ich bagażem, ale proszę sobie przypomnieć jak były rejestrowane czterokołowce - quady, gdy jeszcze nie było definicji takiego pojazdu w PoRD.
raz jako motocykl, raz jako ciągnik ogrodniczy i jeszcze jako Bóg wie co.
dlatego mimo, że logicznie powinno być jak napisałem, jednak nie wykluczam innych możliwości.
krzysioz - 2020-02-20, 06:45
Bylem dzis na wadze . Nieststy 95 kg . Kategoria M50 Ma to wiecej wspolnego z tematem `niz dyskusja sfrustrowanych, aczkolwiek ambitnych gentlemenow , z ktorych kazdy wie lepiej.
Czytac sie juz nie da , choc mwiem ,ze nie ma obowiazku.
yamah - 2020-02-20, 07:27
krzysioz napisał/a: | Bylem dzis na wadze . Nieststy 95 kg . Kategoria M50 Ma to wiecej wspolnego z tematem `niz dyskusja sfrustrowanych, aczkolwiek ambitnych gentlemenow , z ktorych kazdy wie lepiej.
Czytac sie juz nie da , choc mwiem ,ze nie ma obowiazku. |
Ot i cała prawda Mądrego to aż miło posłuchać (poczytać).
wędrowiec - 2020-02-20, 08:16
krzysioz napisał/a: | Bylem dzis na wadze . Nieststy 95 kg . Kategoria M50 Ma to wiecej wspolnego z tematem `niz dyskusja sfrustrowanych, aczkolwiek ambitnych gentlemenow , z ktorych kazdy wie lepiej.
Czytac sie juz nie da , choc mwiem ,ze nie ma obowiazku. |
Masz . Niby puste kalorie, ale jedno to dla zdrowia. Niestety przy takiej dyskusji to skrzynka może być za mało.
MILUŚ - 2020-02-20, 09:49
krzysioz napisał/a: | Bylem dzis na wadze . Nieststy 95 kg .. |
Po powrocie z Arabii omijam wage łazienkową szerokim łukiem czekam aż zejdę poniżej 90 kg
kimtop - 2020-02-20, 10:41
MILUŚ napisał/a: | omijam wage łazienkową szerokim łukiem |
Jak chcesz szybko stracić na wadze - kup wagę za 100,sprzedaj za 50
MILUŚ - 2020-02-20, 11:09
kimtop napisał/a: | ........
Jak chcesz szybko stracić na wadze - kup wagę za 100,sprzedaj za 50 |
Spoko.....za miesiąc mam lecieć do Nigerii.....na pewno schudne
nikita55 - 2020-02-20, 21:26
Ja ważyłem swojego kampera praktycznie na pusto plus ja. Mam dostęp do małej ręcznej wagi do kampera. Jest to małe poręczne urządzenie. DMC tylko 3200 kg!!!
Grzegorz fest leniwy - 2020-02-20, 23:18
amples zapoznaj się wpierw z wymogami jakie warunki techniczne określają dla pomocy drogowej, póki co pleciesz dyrdymały a mnie się już nie chce z uwagi na wyjątkowo słabą twoją wiedzę kontynuować polemiki, tak trochę jakbym z wróblem o przepisach ruchu drogowego rozmawiał, podobny zakres wiedzy masz jak wróbel.
moskit - 2020-02-20, 23:38
Amples daj spokój co będziesz się z analfabetą spierał jak wyglądają litery N i M .
Grzegorz fest leniwy - 2020-02-21, 13:40
hahah i wsparcie moskita bezcenne
tak we dwóch swoją (nie)wiedzą to cale przedszkole powalicie na kolana.
LukF - 2020-02-21, 14:22
Ostro.
Ale po co? Kolejny temat do obrażania sobie znaleźliście?
Ludzie. Uspokójcie się. Po co Wam to???? Naprawdę zawsze Wasze musi być na wierzchu? Chorzy będziecie jak nie odpowiecie rozmówcy??? Starych facetów trzeba przywoływać do porządku....
Wczoraj jakiś furiat w moim mieście zaatakował kobietę sędzinę. A Wy to samo robicie, tylko na piśmie
amples - 2020-02-21, 14:56
Czy ja to zdanie adresowałem do kogoś
Miej pretensje do leniwca , poniża każdego kto nie zgadza się z jego wyimaginowanymi tekstami
LukF - 2020-02-21, 16:10
Amples,
O D P U Ś Ć
P R O S Z Ę
Cyryl - 2020-02-22, 13:01
Byłem na wadze w pełnym wyposażeniu, ponieważ jeżdżę cały rok ciuchów bardzo dużo (samych butów 6 par), 5 foteli, stolik, rower, 3 skrzynki z narzędziami i śrubkami, skrzynka piwa, sześciopak, napje, jedzeni, pełny zbiornik paliwa i wody itp.
Waga 3780 kg.
darek 61 - 2020-02-22, 13:11
Cyryl napisał/a: | Waga 3780 kg. |
to żeś zaszalał.
Cyryl - 2020-02-22, 14:05
Chciałem wiedzieć ile ważę w rzeczywistości, a nie pusty, czego się spodziewać.
Socale - 2020-02-22, 14:09
Cyryl napisał/a: | Byłem na wadze w pełnym wyposażeniu
...
3780 kg. |
Dobrze jest mieć świadomość masy. Nie wymaga się gorliwych przyśpieszeń i skuteczniejszego hamowania a i poprawka zachowania odległości też jakoś tak sama następuje i człek ostrożniej się zachowuje.
W Twoim przypadku poduchy mają pełne uzasadnienie zamontowania
Na dociążenie:
wbobowski - 2020-02-23, 12:26
Grzegorz fest leniwy napisał/a: | a mnie się już nie chce z uwagi na wyjątkowo słabą twoją wiedzę kontynuować polemiki |
Jeśli dobrze pamiętam, to piszesz to nie po raz pierwszy...
to po jaką ch...rę to kontynuujesz Zastanów się trochę nad sobą, zamiast wymagać to od innych.
pionier01 - 2020-03-01, 21:08
wbobowski napisał/a: | Grzegorz fest leniwy napisał/a: | a mnie się już nie chce z uwagi na wyjątkowo słabą twoją wiedzę kontynuować polemiki |
Jeśli dobrze pamiętam, to piszesz to nie po raz pierwszy...
to po jaką ch...rę to kontynuujesz Zastanów się trochę nad sobą, zamiast wymagać to od innych. |
Nazwisko Bobowscy. Skąd pochodzicie? Moja mama mieszkała w miejscowości Przecznica i tam po drugiej stronie drogi mieszkali Bobowscy. To Wasza rodzina?
|
|