vanlifenews.pl - 2020-02-13, 11:53 Temat postu: O mnieWitam wszystkich. Jestem vanlife'rem i buduję stronę o ludziach żyjących i podróżujących kamperami i kampervanami.
Żyje w zbudowanym przez siebie kamperze na bazie Mercedesa Sprintera 4x4. Aktualnie zimuje na Sardynii.
wszystkich zainteresowanych zapraszam do współpracy Bim - 2020-02-13, 12:00 Witaj podrozniku
Zaintrygował mnie temat postu to wlazlem[
I się skromnie rozczarowałem mowa o podróżach ,portalu?vanlifenews.pl - 2020-02-13, 12:10 Prowadze portal dla ludzi którzy wybrali taki jak ja styl zycia. Aby mogli dzielić się swoimi doświadczeniami z innymi, stąd moja nazwa. Podróżuje samotnie z moim psem.
To jest mój profil w mediach społecznościowych.
Natomiast, zbudowałem kampera na bazie sprintera 4x4. Przejechałem już nim ponad 20 tysiecy kilometrów, kilkanaście Państwa. Chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami i chciałbym zaprosić innych do dołączenia do nas i podzielnia się również swoimi przeżyciami.
Mam nadzieję że niekogo tym nie urażę. Wybacz że poczułeś się zawiedziony.smok_wawelski - 2020-02-13, 13:45 vanlifenews.pl, Serwus, witam i pozdrawiam naprawdę szczerze i serdecznie.
Niestety podobnie jak Kol. Bim - choć lubię takie strony wszedłem i po zobaczeniu w sumie niewielu podroży oraz okien ciętych tarczą szlifierki kątowe - wyszedłem, może kiedyś jak rozwiniesz "portal" i poprawisz to tam wrócę vanlifenews.pl - 2020-02-13, 14:22 Dopiero zaczynamy. Zbieramy się w grupę ludzi żyjących na codzień w kampervanach. Nasze życie to jedna wielka podróż. Chcemy pokazać jak żyjemy, dlaczego żyjemy w taki właśnie sposób. Jak sobie poradziliśmy z budową aut.
Treść jeszcze nie ma wiele. Jednak mam nadzieję że wraz z upływem czasu, będzie dużo ciekawych artykułów.
Dziękuje za podpowiedź.
Pozdrawiam z uroczej Sardynii.Skorpion - 2020-02-13, 14:31 smok_wawelski - 2020-02-13, 14:40 Moja uważam konstruktywna krytyka nie miała Cie zdeklasować na wejściu i bardzo się ciesze się że tak to odebrałeś po prostu choć czasem się ludziom to nie podoba uważam i zwykle tak robię jak mam w sygnaturce i pewnie się nie zmienię bo stary smok nowych sztuczek już się ciężko uczy
Cytat:
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom.
Powodzenia - trzymam kciukiBim - 2020-02-13, 15:50
vanlifenews.pl napisał/a:
wszystkich zainteresowanych zapraszam do współpracy
My Ciebie Też
Ciekawy jestem ogólnie życia na codzień w kamperze np na Sardynii miejsca postojowe itp
Niestety fanzboka nie mam ,a lukrowane zdjęcia na ista nie wiele wnoszą co do normalnej prozy życia
Załóż swój temat na campertimie np w dziale o Sardynii i dziel się z nami Twoimi troskami dnia codziennego Bajaga - 2020-02-13, 16:39
Mam nadzieję że niekogo tym nie urażę.
Absolutnie nikogo nie urażasz. Tylko wchodzisz na forum gdzie niektórzy mają całkiem spore doświadczenie i staż w kamperowaniu, niektórzy zjedli zęby na wszelkich aspektach technicznych budowy kampera i niektórzy zrobili kamperami "trochę" kilometrów.... Nie jesteśmy tak całkiem zieloni vanlifenews.pl - 2020-02-13, 16:54 Dziękuje.
Właśnie dlatego tu jestem. Liczę na to że znajdą się osoby, które moją swoje doświadczenia i zechcą podzielić się nimi, na naszej stronie. Serdecznie zapraszam wszystkich, którzy chcieliby lekkim piórem napisać o swoich przeżyciach.
Ja mam za sobą dużo ponad 200 nocy, w ciągłym życiu w kampervanie.
Nie zapłaciłem ani złotówki za miejsce postojowe. Parkuje, na parkinach, lasach, plażach i cmentarzach.
Jadę samotnie przed siebie.
Znalazłem wielu innych, którzy również mają swoją historię, być może na camperteami też są chętni by dzielić się ze światem swoimi doświadczeniami.amples - 2020-02-13, 17:04
i zechcą podzielić się nimi, na naszej stronie.
A dlaczego na twojej stronie
Chcesz się czegoś dowiedzieć czytaj-pytaj TUTAJ ,
a nie agitujesz do pisania u ciebie . vanlifenews.pl - 2020-02-13, 17:11 Tylko dlatego że forma pisania tutaj to forum.
Forma pisania u nas luźne felietony, reportaże.
Nie chcę nikogo tutaj urazić, nie odbieraj tego proszę jako nadgorliwą agitację.
Zupełnie luźna informacja. Myslę że nie krzywdząca nikogo.
Jeśli poczuliście się uraźeni, to oczywiście przepraszam.
Jeśli piszę w nieodpowiednim miejscu, również wybaczcie, dziś założyłem konto, jak każdy nowicjusz popoełniam błedy.smok_wawelski - 2020-02-13, 17:17
Tylko dlatego że forma pisania tutaj to forum. Forma pisania u nas luźne felietony, reportaże. ...... Zupełnie luźna informacja.
OK i to też ma troche sensu co piszesz ale i uwagi Kolegów są słuszne
Zauważ prosze 2 wg mnie główne sprawy
1/ Na forum też ludzie pisza relacje i z budów i z podroży, piszą również informacje przydatne innym, inni pytają dyskutują - tak ta forma też ma swoje plusy - osobiście wole fora niż blogi autorskie
2/ Ideą for jest - dostałeś wiec daj innym - na zasadzie równości, rewanżu oraz koleżeńskiej współpracy i pomocy
Zauważ także że w sieci jest wiele cwaniaków którzy na blogach, kanałach YT i innych podobnych rozdmuchują je po to aby trzepać kapuche - nie zarzucam Ci tego bo nie mam na to dowodów - ale tak bywa ostatnio dość często w necie- wiec nie dziw się reakcjom społeczności która sporo tu włożyła i dała Ci dostęp do tego jak Ty mówisz dawajcie pisać do mnie na blog czy kanał.
Zatem może przemyśl to co Koledzy napisali i ja też dopisałem - daj tu też trochę tym bardziej że już na tym etapie sa pytania o konkrety które znasz i dopiero wtedy licz ze Tobie dadzą u Ciebie i myśle że jak tak zrobisz to dadzą
To bynajmniej nie chodzi o urażenie a o sprawiedliwą i wg mnie też w pełni słuszna idee koleżeńskiej współpracy i pomocy która jest ideą tego typu for.
To ze dyskusja rozwinęła się w wątku powitalnym tak to OffTop ale to nie jest najgorsza kleska 21w. tu sie dyskusja zaczęła i tu poleciała dalej to normalne a forum też nie musi być sterylne jak sala operacyjna vanlifenews.pl - 2020-02-13, 17:38 Oczywiście, masz racje, idea wsółpracy na tym się opiera.
Nie zamierzam od tego uciekać.
w miarę możliwości postaram się utworzyć ciekawy wątek dotyczący ciekawych miejsc. Dajcie mi chwilę. Poznam forum.
Proszę, zwróćcie uwagę, że ja tylko uczciwe przedstawiłem się, napisałem kim jestem i co robię w życiu.
A wyszło z tego zamieszanie, że aż mam dość już...Bim - 2020-02-13, 19:04
Proszę, zwróćcie uwagę, że ja tylko uczciwe przedstawiłem się, napisałem kim jestem i co robię w życiu.
A wyszło z tego zamieszanie, że aż mam dość już...
Kim jesteś i co robisz?
Bez przesady w pierwszym poście nawet nie podałeś linku tylko go dopisałeś później
Wszedłeś na forum z propozycją zalajkowania czy innej formy polubienia Twojego zaistnienia w internecie.
Różnisz się tylko tym ,że posiadasz 4x4 tylko tyle.
Zamieszanie ?
Nie.
Próbujemy Ci uzmysłowić, że zapisałeś sie do społeczności na forum kamperowym i tylko tyle.
Wnioski musisz wyciągnąć sam czy tu zaistniejesz czy będziesz szukał dalej swojego sposobu na życie przedstawiając propozycje zaistnienia na Twoim istagramie vanlifenews.pl - 2020-02-13, 19:34 mogę tylko żałować że nie udało mi zaporsić Ciebie do "zaistnienia" na swoim Instagramie.
Cóż trudno.
Może kiedyś nauczysz się tam logować i zrozumiesz że jest to źródło informacji jak wiele innych, ale do tego potrzeba odrobiny szacunku do ludzi, do świata i do tego co rozwijają.
A to jak widzę poziom dla Ciebie nie do przeskoczenia.mischka - 2020-02-13, 19:39 no i się zaczęło ...izola - 2020-02-13, 19:41 Ciągle czytam tu o współpracy, może wyjaśnij co chcesz tym osiągnąć, jakoś nie widzę narazie sensu w tym werbowaniu współpracowników...
Witaski na forum... Może Ci się bardziej spodoba tu aniżeli na Insta vanlifenews.pl - 2020-02-13, 19:44 daj spokój, prosze.
Nie kontynuujmy tego.
życzę wszystkim przyjemnego wieczoru.Bim - 2020-02-13, 19:45 Logować to tam się naumiałem
Internet to nie tylko "istagram"
Nie mierzę Ciebie miarką i uszanuj moje poglądy
Zarzucasz mi brak szacunku do Ciebie?vanlifenews.pl - 2020-02-13, 19:46 Zyczę Ci przyjemnego wieczoru.
Do usłyszenia.
pozdrawiamamples - 2020-02-13, 19:51
Może kiedyś nauczysz się tam logować i zrozumiesz że jest to źródło informacji jak wiele innych, ale do tego potrzeba odrobiny szacunku do ludzi, do świata i do tego co rozwijają.
A to jak widzę poziom dla Ciebie nie do przeskoczenia.
Jak widać twoje zamiary zostały rozszyfrowane i plan spalił na panewce ,
w odwecie postanowiłeś poniżyć zwracającego ci uwagę .
nie ładnie tak wchodzić do kogoś i się szarogęsić vanlifenews.pl - 2020-02-13, 19:54 Dziękuje Ci za tą informacje.
pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.grzegorz_wol - 2020-02-13, 19:55
mogę tylko żałować że nie udało mi zaporsić Ciebie do "zaistnienia" na swoim Instagramie.
Cóż trudno.
A to jak widzę poziom dla Ciebie nie do przeskoczenia.
No .... ja nawet nie wiedziałem, że do logowania się czy do posiadania np FB czy innych wynalazków potrzebny jest jakiś "poziom"... zapewne intelektualny....?!
Dałeś radę? Naprawdę?Bim - 2020-02-13, 20:00
Zyczę Ci przyjemnego wieczoru.
Do usłyszenia.
pozdrawiam
Zakładając swój temat dzieląc się czymś czego nie ma jeszcze na CT LukF - 2020-02-13, 21:27 A ja mam taką propozycję: dajmy mu spokój i spróbujmy jeszcze raz zacząć od początku??? OK ? smok_wawelski - 2020-02-13, 21:34 I to jest bardzo dobra propozycja Cyryl - 2020-02-14, 06:27
Prowadze portal dla ludzi którzy wybrali taki jak ja styl zycia...
może ja inaczej pojmuję turystykę, ale jeżdżę po to, aby zobaczyć ludzi żyjących inaczej, robiących całkiem odmienne rzeczy.
jak się jeździ kamperem, jak się w nim mieszka, tego nie muszę się dowiadywać, jak wielu użytkowników.
kamper jest tylko środkiem, narzędziem do podróży.
interesują nas miejsca, ludzie, imprezy, zjawiska, jakie można spotkać na drodze.
obejrzyj wspaniałą relację z podróży "Petersburskie marzenia", to czym, jak jadą jest rzeczą drugorzędną.
oczywiście fajnie jest, gdy relacja zawiera opis miejsc gdzie można stanąć, nabrać wody, nocować, ale to są tylko rzeczy poboczne.LukF - 2020-02-14, 12:40
Cyryl napisał/a:
to czym, jak jadą jest rzeczą drugorzędną.
oczywiście fajnie jest, gdy relacja zawiera opis miejsc gdzie można stanąć, nabrać wody, nocować, ale to są tylko rzeczy poboczne.
Cyryl,
Fajnie, że napisałeś swoje zdanie. Dzięki.
Jednak każdy z nas jest inny. To na co Ty zwracasz uwagę, inną osobę może nie interesować. Mam dokładnie odwrotnie niż Ty. Interesuje mnie najbardziej JAK dojechać, CZYM jechałeś, GDZIE stałeś, GDZIE nabrałeś wodę i to jest dla mnie bardzo ważne. A co oglądałeś na miejscu jest dla mnie rzeczą poboczną. Ponieważ interesuję się innymi zabytkami więc sam je na miejscu oglądnę. Ale zanim tam dotrę to bardzo potrzebuję w/w informacji praktycznych. Relacje z dłuuuugimi i rozwlekłymi opisami, dodatkami historycznymi i tysiącem zdjęć mnie nudzą. Więc je całkowicie pomijam. Wolę krótko, praktycznie.
Powtarzam: tak mam ja. Ktoś inny może mieć odwrotnie. Dlatego nie krytykuję. Bo się różnimy izola - 2020-02-14, 14:01
Cytat:
Powtarzam: tak mam ja. Ktoś inny może mieć odwrotnie. Dlatego nie krytykuję. Bo się różnimy
LukF.
Tym zdaniem trafiłeś w sedno.
Motna jeszcze dodać, bądźmy tolerancyjni w kierunku innych, którym się chce...
Nie zazdrośćmy innym leików i popularności jak i powodzenia w tym co robią .
Nie trzeba wszystkie pomysły innych uważać za nic bo samemu się nie chce.
###
Obok mnie stoi od kilku dni para ludzi którzy od lat mieszkają w blasze, z nimi na pokładzie 5 psów... Tak im pasuje i ja mam do tego Respekt bo zachowują się prawidłowo... 👍
Inni są tylko urlopowo w drodze, są wśród wielu zachowania które są nie do przyjęcia...
Jak np.
Dwóch znajomych miało w pewnej sprawie różne zdanie, jeden drugiego fotografował na postoju i szkalował w necie.
Przy fotografowaniu doszło do szarpatyki fizycznej... która zakończyła się tym że "fotograf" wrócił nocą z procą i kamieniami i uszkodził że złości kampera...
Żyć swoje życie i dać innym żyć po swojemu... Tak jest najlepiej i więcej
wzajemnej tolerancji...LukF - 2020-02-14, 14:17 Izola, tym postem trafiłaś w sedno piotrul - 2020-02-14, 14:31 Bez sensu się przy.... znaczy się czepiacie.
Gościu napisał co napisał, a zrobiliście z niego blogera czy tam innego youtubowca. wiesiek t - 2020-02-14, 14:43 kurde to budowlanka przenoszę post do Podróże bo Moderator nas wypionujeSpax - 2020-02-14, 14:48 Problemem nie jest to, że vanlifenews.pl się tu przedstawił. Mamy dział, w którym siebie i innych promujemy. Problemem staje się (myślę, że nie tylko dla mnie) to, że ze wszystkiego próbuje robić się biznes, nawet z przygody. Zatrważający wysyp tzw. vanlajferów na YT - wszyscy jednakowo nadają i próbują wyciągnąć poprzez patronaita kasę od nas na własne życie nie dając w sumie nic (nowego?) w zamian.
Nie dalej jak wczoraj zostałem dosłownie porażony takim oto filmem z podróży na Kaukaz i do Turcji naszego forumowicza KamperManiak
LukF - 2020-02-14, 14:52 WiesiekT,
Dziękuję Tobie. I mam właśnie tak jak Ty. Dlatego tak staram się pisać. Jeszcze raz dziękuję, miło mi. Wymienienionych kolegów i wszystkich innych pozdrawiam.
Ps. Do autora watku: napisz jakieś info praktyczne o wyspie na której jesteś. Po to jest to forum. Proszę.LukF - 2020-02-14, 14:57 Spax,
W filmie na początku:
"Najpierw rozpakujemy a potem będziemy wyciskać sok..."
Dalej nawet nie chciałem oglądać. Sok wyciskać na Youtube.....ludzie, co to ma być???
Ło matko.
Ło Panie.
Fajnie, że to podlinkowałeś Spax. Jesteś wielki
Ale autor tego promocyjnego gniota...no cóż.
Jest dokładnie z tymi ludziskami jak napisałeś smok_wawelski - 2020-02-14, 15:50
LukF napisał/a:
Sok wyciskać na Youtube.....ludzie, co to ma być???
no jak to nie wiesz co to znaczy wyciskać wyciskać kasę po prostu dokładnie to co
Spax napisał/a:
ze wszystkiego próbuje robić się biznes, nawet z przygody. Zatrważający wysyp tzw. vanlajferów na YT - wszyscy jednakowo nadają i próbują wyciągnąć poprzez patronaita kasę od nas na własne życie nie dając w sumie nic (nowego?) w zamian
Dokładnie tak - podzielam zdanie kol. Spax w 100% ta zaraza pleni sie ostatnio jak karaluchy
A tak nawiasem być może vl-news osiągnął to co chciał osiągnąć a my mu w tym pomogliśmy - tak prosze sie nie dziwić bowiem mechanizm jest prosty wystarczy znać podstawy elementarne SEO i pozycjonowania stron - treści forum CT plasuja sie dość wysoko u wujka google - link i nazwa domeny vl-news sie kręca po forum booty czytają to też punkciki w pozycjonowaniu robi i jest to znana praktyka a sporo tego vl-news było rozsiane w kilku wątkach, zauważcie że sam nick jest również domeną - no ale dość teorii spiskowej nie przesądzam sprawy dowodów nie mam wiec to tylko przypuszczenie które może byc zarówno trafione jak i całkowicie błędne.Bajaga - 2020-02-14, 16:07
Spax napisał/a:
Nie dalej jak wczoraj zostałem dosłownie porażony takim oto filmem z podróży na Kaukaz i do Turcji naszego forumowicza KamperManiak
]
Całkiem niedawno napisałem, że filmiki KamperManiaka to knoty. Oj dostało mi się nieźle. Ówczesnych krytykantów Proszę więc o odszczekanie smok_wawelski - 2020-02-14, 16:13 Jeśli ktoś oferuje na blogu czy kanale YT rzeczy sensowne i wartościowe czy to budowlane czy wyprawowe a lekko i nienachalnie leci pod sponsoring np. wymieniając producenta materiału czy firmę która zafundowała mu opony oraz omawia wady i zalety tegoż materiału czy opon w ten sposób pozyskując środki na swoje wyprawy bo wiadomo że wyprawy sporo kosztują ale w zamian ten ktoś daje nam ciekawy materiał i sporo rzetelnego info to wg mnie jest to w pełni akceptowalne.
Natomiast naganne i godne potępienia jest to ze wielokrotnie jest tak jak napisał Kol. Spax - ktoś cwany g.... daje albo daje tylko medialny szum i niejednokrotnie mylne info oraz chce żeby mu kanał czy bloga nakręcać - to nie tedy droga do raju a spadajcież do spamu takie cwaniaczki.
Dla jasności - nie pisze tu o konkretnych osobach czy przypadkach bowiem każdy by trzeba omówić oddzielnie i dać możliwość obrony nie skazuje się nikogo bez tego - pisze natomiast o nasilającym się i mnożącym się jak karaluchy procederze w necie który należy tępić.
Niestety ten net nie jest całkiem taki jakim go pozornie widzimybert - 2020-02-14, 16:46
Bajaga napisał/a:
Spax napisał/a:
]
Całkiem niedawno napisałem, że filmiki KamperManiaka to knoty. Oj dostało mi się nieźle. Ówczesnych krytykantów Proszę więc o odszczekanie
Przegapiłem temat, szkoda bowiem zgadzam się z Tobą. Pierd.oling z parciem na szkło, i to marny (pier.doling).grzegorz_wol - 2020-02-14, 18:35 To że ktoś komentuje na forum filmiki Kolegi Kampermaniaka które on sam na forum zamieszcza to jedna sprawa. Ten filmik puki co nie był umieszczony na forum przez autora.
To że ludzie chcą sobie dorobić na reklamie to chyba nic złego... ludzie robią gorsze rzeczy.
Może warto zostawić taką " konstruktywną krytykę" ludziom którzy ich oglądają na YT.
Ps.
nie należę do subskrybentówsmok_wawelski - 2020-02-14, 18:59 Ale jest dostępny w przestrzeni publicznej a kanał deklaruje sie kamperowo/karawaningowo
Abstrahując od reklamy i zarabiania na niej - można by pogratulować propagowania "kultury" karawaningowej w miejscu publicznym w iście zgodnym sensie z kamperowaniem w szeroko pojętym zakresie.
Mnie uczono - zostaw miejsce po sobie w stanie zastanym lub lepszym - ale to dawno było i moze miałem złych nauczycieli ....Bim - 2020-02-14, 19:13
grzegorz_wol napisał/a:
To że ktoś komentuje na forum filmiki Kolegi Kampermaniaka które on sam na forum zamieszcza to jedna sprawa. Ten filmik puki co nie był umieszczony na forum przez autora.
To że ludzie chcą sobie dorobić na reklamie to chyba nic złego... ludzie robią gorsze rzeczy.
Może warto zostawić taką " konstruktywną krytykę" ludziom którzy ich oglądają na YT.
Ps.
nie należę do subskrybentów
Grzegorz popieram Cię w 100 %
Temat jak zwykle "zboczył " na innych i dyskusja nie na temat.
Wybrali taki sposób na życie ich sprawa jest więcej takich ludzi na CT ,którzy wybrali mieszkanie w vanie, próbuja przekazać pozytywne treści takiego sposobu życia i mile ich się ogląda na YT.
Może warto jak już podyskutować w nowym wątku co się nam "starym kamperowcom"
podoba i czy potrafimy się wznieść na wyżny fanzboka lub innego portalu grzegorz_wol - 2020-02-14, 20:40 Nie wiem jak działają te programy do pozycjonowania jak liczą sobie punkty i za co ale puki mnie to nic nie kosztuje to nie mój problem.
W zasadzie mnie nic nie obchodzi kto użyje forum jako trampoliny. Jeżeli już to jedynym, który może być tym zainteresowany to szeryf janusz.
Co do Autora wątku to ...no nie wiem, ciężko przez neta odróżnić cwaniaka od normalnego.
Żeby nie było przejrzałem coś tam na stronie van.. i w sumie nie wiem o czym to jest .. taki trochę groch z kapustą.
Przeczytałem artykuł na temat domów na wodzie i w sumie nic z niego nie wynika. Takie polizanie tematu.
Oczywiście to tylko moje pierwsze wrażenie.Cyryl - 2020-02-14, 21:07
LukF napisał/a:
...Interesuje mnie najbardziej JAK dojechać, CZYM jechałeś, GDZIE stałeś, GDZIE nabrałeś wodę i to jest dla mnie bardzo ważne. A co oglądałeś na miejscu jest dla mnie rzeczą poboczną...
no tak, ale nie powiesz mi chyba, że pojechałeś w miejsce X tylko dlatego bo można tam nabrać wody i dlatego, że fajnie się tam jedzie oraz dobrze stoi, a reszta nie ma żadnego znaczenia.
może ja zbyt dosłownie pojmuję, ale z tego co napisałeś wynika, że jeżeli jesteś z tamtych okolic, to wszystkie wyjazdy powinieneś spędzać na jakiś MOP-ach na A4 bo dobry dojazd, swobodny dostęp do wody, jest gdzie stanąć, a to że tam nic nie ma, to już ma mniejsze znaczenie.
każdy ma sposób na swoje kamperowanie, ale rozkładanie mapy i szukanie jedynie gdzie jest ujęcie wody i dobra droga oraz parking/kemping, to trochę ponad moje pojmowanie.
ja zawsze patrzę gdzie jechać, a dopiero do tego dopasowuję resztę czyli wodę, parking/kemping i drogę, chyba że są to Rysy i tam nie dojadę.
po mojego starego kampera przyjechał kupiec z daleka i podczas oglądania wyszło, że zna się na rzeczy więc zapytałem czy posiada lub posiadał kampera.
on na to, że od 20 lat jeździ z przyczepami kempingowymi, ale musi to zmienić, bo przyczepą się kiepsko ucieka.
pomyślałem sobie: o czym ten gość gada? jakie uciekanie?
okazało się, że on z żoną uwielbiają francuskie wybrzeże Atlantyku i stają tam gdzie nie wolno, gdy ich w nocy gonią, to (jak gość opowiadał): nim ja wstanę z łóżka, nim wyjdę z przyczepy, nim przejdę przez dyszel, nim otworzę auto, nim odpalę silnik i odjadę mija dużo czasu, a w kamperze inna rozmowa - od razu z łóżka za kierownicę.
to dość specyficzne hobby (jak dla mnie).
mój stary kamper był bezawaryjny, ale jako alkowa podczas szybszej jazdy zaczynał łykać spore ilości paliwa, więc jeżeli gość skąpi na miejscach postoju, to i będzie jechał z szybkością ekonomiczną. nie wyobrażam sobie jechać po niemieckich autostradach z prędkością przy jakiej dla kierowców ciężarówek, będę uciążliwy.
więc jak widać każdy ma inny sposób na aktywny wypoczynek, dla każdego słowo "turystyczna atrakcja" można znaczyć coś zupełnie innego.drFeelGood - 2020-02-15, 14:43
smok_wawelski napisał/a:
Ale jest dostępny w przestrzeni publicznej a kanał deklaruje sie kamperowo/karawaningowo
Abstrahując od reklamy i zarabiania na niej - można by pogratulować propagowania "kultury" karawaningowej w miejscu publicznym w iście zgodnym sensie z kamperowaniem w szeroko pojętym zakresie.
Mnie uczono - zostaw miejsce po sobie w stanie zastanym lub lepszym - ale to dawno było i moze miałem złych nauczycieli ....
Zgadzam się, co za p.. porażka... jak za dawnych czasów po prostu wylej przed dom!
Czujcie się zaproszeni na pokaz cudownych garnków do kampera za 3 tysie albo laserów rozgrzewających stawy zbudowanych z czerwonych diód led, bo przecież w vanlife zasługujesz na wygodę i odpoczynek.LukF - 2020-02-15, 15:02
Cyryl napisał/a:
LukF napisał/a:
...Interesuje mnie najbardziej JAK dojechać, CZYM jechałeś, GDZIE stałeś, GDZIE nabrałeś wodę i to jest dla mnie bardzo ważne. A co oglądałeś na miejscu jest dla mnie rzeczą poboczną...
no tak, ale nie powiesz mi chyba, że pojechałeś w miejsce X tylko dlatego bo można tam nabrać wody i dlatego, że fajnie się tam jedzie oraz dobrze stoi, a reszta nie ma żadnego znaczenia.
może ja zbyt dosłownie pojmuję, ale z tego co napisałeś wynika, że jeżeli jesteś z tamtych okolic, to wszystkie wyjazdy powinieneś spędzać na jakiś MOP-ach na A4 bo dobry dojazd, swobodny dostęp do wody, jest gdzie stanąć, a to że tam nic nie ma, to już ma mniejsze znaczenie.
każdy ma sposób na swoje kamperowanie, ale rozkładanie mapy i szukanie jedynie gdzie jest ujęcie wody i dobra droga oraz parking/kemping, to trochę ponad moje pojmowanie.
ja zawsze patrzę gdzie jechać, a dopiero do tego dopasowuję resztę czyli wodę, parking/kemping i drogę, chyba że są to Rysy i tam nie dojadę.
Ja też patrzę gdzie jechać. A jak już wiem gdzie to wtedy pytam: jak dojechać, skąd wodę nabrać i gdzie stanąć. Bo to dla mnie jest ważne. Natomiast napisałem, że przewlekłe relacje z milionem zdjęć i książką historyczną mnie nudzą. Nigdzie nie napisałem, że na A4 obok mnie są atrakcje dzięki którym pojadę tam spędzać wakacje
Przypomniało mi się: do A1 mam bliżej Cyryl - 2020-02-17, 05:00
LukF napisał/a:
Cyryl napisał/a:
...ja zawsze patrzę gdzie jechać, a dopiero do tego dopasowuję resztę czyli wodę, parking/kemping i drogę, chyba że są to Rysy i tam nie dojadę.
Ja też patrzę gdzie jechać. A jak już wiem gdzie to wtedy pytam: jak dojechać, skąd wodę nabrać i gdzie stanąć...
czyli postępujesz dokładnie tak jak inni, różnica polega na tym, że nie czytasz relacji o atrakcjach.