Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Dethleffs - listwa zewnętrzna i markiza do okna

robach - 2020-02-19, 20:22
Temat postu: listwa zewnętrzna i markiza do okna
Witam wszystkich.

Poszukuję listwy bocznej do Dethleffs'a rok 1999 (jak na zdjęciu). Pękła i jest zespawana, ale mój wspólnik powiedział, że to może dalej pójść. Chciałbym to wymienić.
Druga sprawa, to markiza okna (zdjęcie) - niestety nie trzyma zbyt dobrze po zasłonięciu okna i z dużym "buuum" się otwiera.
Pisałem już do Wadowskich w Gaju (tak jak to było na którymś forum w CT) ale nic nie odpisali. Może nie ten adres mailowy? A więc... pomocy!

Serdecznie pozdrawiam.

Socale - 2020-02-19, 22:00
Temat postu: Re: listwa zewnętrzna i markiza do okna
robach napisał/a:

...
Poszukuję listwy bocznej
...
markiza okna (zdjęcie) - niestety nie trzyma zbyt dobrze po zasłonięciu okna i z dużym "buuum" się otwiera.
...

Jak znajdziesz taką listwę to cena czkawką się odbije. Pospawasz drugi raz za rok i to będą grosiki w porównaniu.
.
Roleta (nie markiza) ma zaczepy w bocznych prowadnicach. Sprawdź czy nic nie jest pęknięte/urwane/połamane. Poznaj zasadę zaczepiania a wykryjesz wady. Serio.
Nie wykluczam że prowadnice fabrycznie źle zostały przykręcone śrubkami w dolnej części = zbyt szeroko i zaczepy trzymają aby aby i tylko na krawędziach.

kimtop - 2020-02-20, 11:08

Tu są zaczepy do roletki
https://www.gomarket.com....,100047849.html

andi at - 2020-02-20, 11:23

Zmierz jaki jest rozmiar góra i czy to samo dół .Gdyby komuś ciężko szły rolety zwijanie i rozwijanie to na to jest tawot -wazelina .Ja co roku smaruje rolety i zamki a kominki też czyszcze i cały rok nie ma niespodzianek :spoko
wlodo - 2020-02-20, 11:31

Jeżeli spawacz listwy zrobił to tak jak powinno się robić, czyli wtopił od spodu siatkę, to nic nie pęknie. Dorób farbę, niech Ci nabiją w puszkę i sam pomalujesz. Koszty znikome w porównaniu z nową listwą.
Banan - 2020-02-20, 11:37

robach napisał/a:
Pękła i jest zespawana

Tak jak Socale Ci pisał: cena z butów Cię wyrwie :haha: Kasę lepiej wydać na podróże :bigok
Jak masz pospawane, od wewnętrznej strony oczyść ładnie, zmatuj papierem ściernym na jakieś 10-15 cm od pęknięcia, oczyść benzyną ekstrakcyjną i połóż włókno szklane 2-3 warstwy z żywicą epoksydową.
Będzie trzymać :ok
Żeby to łączenie nie wyróżniało się z zewnątrz, to wszystkie te listwy "odświeżysz" zwykłą opalarką. Tylko uważaj, żeby nie przegrzać! Będą wyglądały jak nowe :spoko

wlodo - 2020-02-20, 11:49

Cytat:
Będzie trzymać
Śmiem twierdzić, że nie będzie :-P
Banan - 2020-02-20, 12:08

wlodo napisał/a:
Śmiem twierdzić, że nie będzie

U mnie trzymało 5 lat, kampera sprzedałem i jak go widziałem 2 lata temu nad morzem i wszystko było bez zmian :bigok
:-P
:spoko

robach - 2020-02-20, 21:39

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Coś się z tym zrobi aby nie zbankrutować.

Pozdrawiam wszystkich :spoko

CORONAVIRUS - 2020-02-20, 21:58
Temat postu: Re: listwa zewnętrzna i markiza do okna
robach napisał/a:
. Pękła i jest zespawana, ale mój wspólnik powiedział, że to może dalej pójść.

wspólnik wyrocznia :spoko