|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Okno Turbo Vent Premium 160 Crystal Fiamma.
Hehu - 2020-02-23, 19:32 Temat postu: Okno Turbo Vent Premium 160 Crystal Fiamma. Witam zastanawiam się nad kupnem tego okna i potrzebuję opinii na temat jego funkcjonalności i trwałości czy ktoś z Was ma zamontowane takie okno i drugie pytanie czy jedno okno dachowe czy dwa montować baza to Vw Lt 2005r. 2LH2 ?Pozdrawiam.
Banan - 2020-02-23, 20:19
Mam zamontowane. Jak zamontujesz jedno Turbo Vent w zupełności Ci wystarczy.
Hehu - 2020-02-23, 20:29
Banan napisał/a: | Mam zamontowane. Jak zamontujesz jedno Turbo Vent w zupełności Ci wystarczy. | I jak zadowolony jesteś z niego?
Banan - 2020-02-23, 20:36
I to bardzo
Działa w dwie strony, jako wyciąg i nadmuch. Szczególnie pożyteczne jak się coś pitrasi, choć staramy się gotować na kuchence zewnętrznej.
Jak chcesz coś jeszcze dodatkowego montować w dachu, to dobrze rozplanuj, aby się przyszłościowo klima pomieściła, czy solary.
Hehu - 2020-02-23, 20:50
Banan napisał/a: | I to bardzo
Działa w dwie strony, jako wyciąg i nadmuch. Szczególnie pożyteczne jak się coś pitrasi, choć staramy się gotować na kuchence zewnętrznej.
Jak chcesz coś jeszcze dodatkowego montować w dachu, to dobrze rozplanuj, aby się przyszłościowo klima pomieściła, czy solary.
| Właśnie zastanawiałem się jeszcze nad solarami dlatego trzeba dobrze zaprojektować usytuowanie tego okna...jeszcze pytanie do tego okna, ten wentylator nie przesłania za dużo dziennego światła?
Banan - 2020-02-23, 20:55
Silniczek jest niewielki, a płaty wirnika przezroczyste, jest całkiem OK
Ale jak podniesiesz pokrywę, bo jest ciemna
Hehu - 2020-02-23, 21:05
Banan napisał/a: | Silniczek jest niewielki, a płaty wirnika przezroczyste, jest całkiem OK
Ale jak podniesiesz pokrywę, bo jest ciemna | Dziękuję bardzo za odpowiedź
TomekM - 2020-02-23, 22:15
Turbovent to doskonałe rozwiązanie do kampera. Może nie zastąpi klimatyzacji postojowe ale zdecydowanie pomaga przy upalach, świetnie wywietrzy kampera nimi działa na 12v co jest bezcenne jeżeli stajesz na dziko.
Miałem, mam i będzie w następnym.
Hehu - 2020-02-23, 22:27
TomekM napisał/a: | Turbovent to doskonałe rozwiązanie do kampera. Może nie zastąpi klimatyzacji postojowe ale zdecydowanie pomaga przy upalach, świetnie wywietrzy kampera nimi działa na 12v co jest bezcenne jeżeli stajesz na dziko.
Miałem, mam i będzie w następnym. | Tym bardziej jestem przekonany do tego okna...
Hehu - 2020-02-23, 22:40
TomekM napisał/a: | Turbovent to doskonałe rozwiązanie do kampera. Może nie zastąpi klimatyzacji postojowe ale zdecydowanie pomaga przy upalach, świetnie wywietrzy kampera nimi działa na 12v co jest bezcenne jeżeli stajesz na dziko.
Miałem, mam i będzie w następnym. | Tym bardziej jestem przekonany do tego okna...
chris_66 - 2020-02-23, 23:10
chyba wolałbym samemu zrobić wentylatorek niż płacić chore pieniądze za to
było kilka realizacji DIY na forum wartych uwagi
minus tego fabrycznego to jego montaż na stałe i minusy z tym związane, sam będę robił coś demontowalnego
Banan - 2020-02-24, 08:15
chris_66 napisał/a: | minus tego fabrycznego to jego montaż na stałe i minusy z tym związane |
Możesz tę myśl rozwinąć, bo nie bardzo rozumiem
chris_66 - 2020-02-24, 08:36
Banan napisał/a: | chris_66 napisał/a: | minus tego fabrycznego to jego montaż na stałe i minusy z tym związane |
Możesz tę myśl rozwinąć, bo nie bardzo rozumiem |
siedzi ciągle w oknie - czyli zabiera światło i ogranicza swobodny przepływ powietrza
osobiście wolę wizję przedstawioną przez Michała vel Skwarek - wstawiane wiatraczki wtedy kiedy potrzeba
Banan - 2020-02-24, 09:04
chris_66 napisał/a: | zabiera światło i ogranicza swobodny przepływ powietrza |
Jakoś tego efektu nie zauważyłem
Dziabong - 2020-02-24, 09:14
Przecież to nie jedyne okno , a wymusza obieg powietrza w aucie, z tym zabieraniem światła to też nie ma bidy tym bym się nie stersował.
chris_66 - 2020-02-24, 09:24
Napisałem swoje odczucia, na szczęście nie trzeba się z nimi zgadzać i można mieć swoje
Banan - 2020-02-24, 10:40
chris_66 napisał/a: | Napisałem swoje odczucia, na szczęście nie trzeba się z nimi zgadzać i można mieć swoje |
Można mieć swoje zdanie...
Tylko nie należy pytającego wprowadzać w błąd, tym bardziej, że opiniują to ludkowie, którzy to okienko używają. Jak wolisz wiatraczki od komputera, to Twoja sprawa i Twój wybór.
chris_66 - 2020-02-24, 11:29
Banan napisał/a: | chris_66 napisał/a: | Napisałem swoje odczucia, na szczęście nie trzeba się z nimi zgadzać i można mieć swoje |
Tylko nie należy pytającego wprowadzać w błąd, tym bardziej, że opiniują to ludkowie, którzy to okienko używają. Jak wolisz wiatraczki od komputera, to Twoja sprawa i Twój wybór. |
nie wrowadzam nikogo w błąd, pytając się o coś też chciałbym dostać opinie na tak i na nie
używałem wentów , dlatego piszę jako były użytkownik który nie był zadowolony z tego wynalazku
teraz bym wymienił na zwykłe gdyby się trafiło (na pewno nie jest żadna wartość dodana przy zakupie), a w życiu nie dam 1000 zł za kawałek wiatraka
andi at - 2020-02-24, 19:36
W moim zamontowane w fabryce to już 11 lat
Na lato jest super do spania .Po 15 minutach na najmniejszych obrotach przykrywam sie bo jest chłodno .Mojego nieststy troche słychać jak pracuje na małych obrotach ale coś za coś .U mnie nie jest to Swietlik bo mam okna boczne i jest umieszczony nad łóżkiem
SlawekEwa - 2020-02-24, 19:46
Kto jest zadowolony z Turboventa? a kto nie?
1. SlawekEwa - tak
2.
Hehu - 2020-02-24, 20:07
Banan napisał/a: | chris_66 napisał/a: | Napisałem swoje odczucia, na szczęście nie trzeba się z nimi zgadzać i można mieć swoje |
Tylko nie należy pytającego wprowadzać w błąd, tym bardziej, że opiniują to ludkowie, którzy to okienko używają. Jak wolisz wiatraczki od komputera, to Twoja sprawa i Twój wybór. |
Andre 66 - 2020-02-24, 20:33
SlawekEwa napisał/a: | Kto jest zadowolony z Turboventa? a kto nie?
1. SlawekEwa - tak
2. | Andre 66 -tak .W Grecji zdal egzamin na 100%
chris_66 - 2020-02-24, 20:51
1. SlawekEwa - tak
2. |
no tak, z wentylacji mechanicznej jestem zadowolony, ale z wenta nie
jak mnie zakwalifikujecie
SlawekEwa - 2020-02-24, 21:04
Kto jest zadowolony z Turboventa? a kto nie?
1. SlawekEwa - tak
2. Andre 66 - tak
Hehu - 2020-02-24, 21:07
1. SlawekEwa - tak
2. Andre 66 - tak | Ja jeszcze nie mam ale już jestem zadowolony...
groniar - 2020-02-24, 22:12
A czy ktoś używa tego modelu, https://sklep-turysty.pl/okno-dachowe-z-wentylatorem-12v-vent-motorized-thule-p-70030.html
Banan - 2020-02-24, 23:23
chris_66 napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | Kto jest zadowolony z Turboventa? a kto nie?
1. SlawekEwa - tak
2. |
no tak, z wentylacji mechanicznej jestem zadowolony, ale z wenta nie
jak mnie zakwalifikujecie |
Tobie po prostu nie odpowiada cena Turboventa...
Cóż, jakość kosztuje
Podobnie jak kiedyś, sprzedawali nam wyrób czekoladopodobny, wyglądało to jak czekolada, ale jeść tego się kuźwa nie dało
SlawekEwa napisał/a: | Kto jest zadowolony z Turboventa? a kto nie? |
1. SlawekEwa - tak
2. Andre 66 - tak
3. Banan - TAK
chris_66 - 2020-02-25, 00:02
Banan napisał/a: | Tobie po prostu nie odpowiada cena Turboventa...
Cóż, jakość kosztuje |
żeby nie ciągnąć tego w nieskończoność masz rację
Banan - 2020-03-01, 10:47
Krzyniu, znalazłem zamiennik w PRC za jedyne 500 PLNów Wentylator
Janusszr - 2020-06-20, 23:07
Podłączam się do pytania.
sienek - 2020-06-20, 23:15
Banan napisał/a: | Krzyniu, znalazłem zamiennik w PRC za jedyne 500 PLNów Wentylator |
Mam ale bogatszą wersję i jestem zadowolony.
Banan - 2020-06-21, 00:46
sienek napisał/a: | Banan napisał/a: | Krzyniu, znalazłem zamiennik w PRC za jedyne 500 PLNów Wentylator |
Mam ale bogatszą wersję i jestem zadowolony. |
Oj tam, negocjujesz o parę PLNów....
Najważniejsze, że jesteś zadowolony
Janusszr - 2020-06-21, 06:58
Nikt nic nie wie na temat tych okien?
https://sklep-turysty.pl/okno-dachowe-z-wentylatorem-12v-vent-motorized-thule-p-70030.html
Chociaż dane techniczne typu wydajność i moc wentylatora.
Alfi - 2020-06-23, 10:50
A gdzie waszym zdaniem należy zamontować takie urządzenie i ile ich powinno być przy długości L4,
Czy środek będzie wystarczająco dobry, czy raczej bliżej łóżka, bo przyjemniej nocą.
Zastanawiam się nad rozplanowaniem dachu, a nie mam żadnego doświadczenia z takimi urządzeniami.
Gorąca prośba o jakieś przemyślenia,
EwaMarek - 2020-06-23, 14:32
Najlepsze co może być. Nawet lepsze od klimy :-) jak nie masz 230v pod ręką.
jedyny mankament to nie ma zasłonki i trzeba dokupić wsuwane w szyny kawałek maty
Zbynek - 2020-06-23, 15:08
Alfi napisał/a: | A gdzie waszym zdaniem należy zamontować takie urządzenie i ile ich powinno być przy długości L4,
Czy środek będzie wystarczająco dobry, czy raczej bliżej łóżka, bo przyjemniej nocą.
Zastanawiam się nad rozplanowaniem dachu, a nie mam żadnego doświadczenia z takimi urządzeniami.
Gorąca prośba o jakieś przemyślenia, |
U siebie planuję okno 40x40 z wentylatorem nad tylnym łóżkiem, z przodu okno 50x70 bez wentylatora, i w łazience 28x28 (lepsze jest z wentylatorem czy bez? prośba o podpowiedź). Taki rozkład zrobi miejsce na duży panel solarny 100x200cm - 415W.
Janusszr - 2020-06-23, 16:25
Alfi napisał/a: | A gdzie waszym zdaniem należy zamontować takie urządzenie i ile ich powinno być przy długości L4,
Gorąca prośba o jakieś przemyślenia, |
Ja mam trzy okna dachowe. Nad łóżkiem, łazienka i nad stołem. Wentylator będę montował nad stołem. Tak sobie myślę, że jeżeli odpalę wentylator i otworzę okno nad łóżkiem, to będzie nawiew-wywiew(zależy od obrotów) taki jak z wentylatora. Plusem takiego rozwiązania jest to, że nic mi nie szumi nad głową. Drugi plus, to wentylator ten obsłuży również kuchnię. Kuchenne zapachy ominą pościel.
andi at - 2020-06-23, 17:11
Ja mam już Turbo went Fiamme 10 rok i w upały jest ok
Jest zamontowana centralnie nad łóżkiem
Jak chodzi na najniższych obrotach to szumi ale coś za coś
Po około 20 min przykrywamy sie kołderką bo zaczyna być zimno przy nawiewie
Przy wyciągu nie ma takiego efektu
Plany są na coś dodatkowego ale pobór powietrza z pod auta
EwaMarek - 2020-06-23, 18:50
Koledzy w zasadzie opisali przydatność okna. Jedynie co dodam to nawiew jest najlepszy bo bardzo szybko wymienia się powietrze w kamperze.
Wyciąg to jedynie na smrodki kuchenne i z WC jak coś ciężkiego będzie...
Mavv - 2020-06-23, 21:18
EwaMarek napisał/a: | Koledzy w zasadzie opisali przydatność okna. Jedynie co dodam to nawiew jest najlepszy bo bardzo szybko wymienia się powietrze w kamperze.
Wyciąg to jedynie na smrodki kuchenne i z WC jak coś ciężkiego będzie... |
O, a ja myślałem, że własnie wyciąg jest lepszy, że wyciąga gorące powietrze (planuje mieć wlot powietrza spod kampera) wymieniając je.
U mnie problem może być taki, że będzie on zamontowany nad krawędzią górnego łózka, a dolne co wtedy? Ciekawe, czy zda egazmin.
Janusszr - 2020-06-23, 21:47
Nawiew, wyciąg?
Jak wentylator ma takie możliwości, a zazwyczaj ma, to w praniu okaże się co jest lepsze w danym momencie i konkretnym kamperze.
EwaMarek - 2020-06-23, 22:23
Jakby to opisać?
na wyciągu niby czuć przez rozszczelnione okna boczne powietrze jest zasysane z dworu. Podobne ale mniejsze jest przy otwartym oknie dachowym. Niestety mimo DUŻEJ WYDAJNOŚCI wentylatora wymiana następuje wolniej.
Natomiast gdy zrobisz nawiew z zewnątrz do środka i otworzysz na końcu kampera okna (ja mam turboventa na środku) to robisz dosłownie przeciąg bo chłodniejsze powietrza opada niżej wypychając bardziej cieplejsze do góry, właśnie przez pozostałe okna.
Od razu robi się zimniej. Niestety kamper jest jak termos,gdy się nagrzeje to długo trzyma ciepło.
Nie jest to klima więc w pełnym upale na niewiele się zda a wręcz tłoczenie gorącego powietrza z dachu będzie niewskazane.
Jednak wieczorkiem i w nocy jest idealnie.
jarsta0001 - 2020-06-23, 22:40
Janusszr napisał/a: |
Podłączam się do pytania. |
Mam taki, świecące diody pokazują prędkość wentylatora. Bawiłem się nim parę razy aby sprawdzić jak działa, w lecie niestety jeszcze nie testowany. Mechanicznie działa ok, prosta obsługa, nie ma pilota, nie jest głośny. Mam zamontowany nad łóżkiem. W założeniach miał być tylko ten turbo vent. Producent Rapido w ramach zadośćuczynienia zafundował mi nieodpłatnie klimę więc będę zakładał w części jadalnej. Turbo Venta zostawiam. Po czasie zobaczę co się sprawdza i przydaje.
EwaMarek - 2020-06-23, 23:11
ten może być fajniejszy bo ma roletę
ale w opisie nie ma chyba termostatu...
Janusszr - 2020-06-24, 07:47
Czekam na dostawę. Zamówiłem( od ręki nie ma) z pokrywą przezroczystą. Przezroczystą, bo chcę mieć wszystko w jednym stylu(kolorze) na dachu.
EwaMarek - 2020-06-24, 08:28
Do łazienki polecam ten
https://www.kena.pl/pl/in...d=1948&catId=55
Janusszr - 2020-06-24, 08:33
U mnie w łazience jest okrągłe okno. Nie mierzyłem, ale chyba z pół metra średnicy.
EwaMarek - 2020-06-24, 12:41
??? a skąd taki wynalazek????
Janusszr - 2020-06-24, 16:48
EwaMarek napisał/a: | ??? a skąd taki wynalazek???? |
Pojęcia nie mam. Chyba na producenta trzeba to zwalić
PS. Zmierzyłem. Otwór w dachu ma pewnie z 55cm.
|
|