|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
PTTC - Informacje w przewodnikach
janusz - 2008-12-07, 15:55 Temat postu: Informacje w przewodnikach Chciał bym zaproponować umieszczanie tu odpowiedzi na tak sformowane pytanie:
Podczas planowania podróży weekendowych, wakacyjnych, służbowych przeglądam przewodniki, szukam informacji w internecie, w prasie, na temat:
-cen paliw w krajach tranzytowych i docelowych.
-dostępnych na danym obszarze rodzajów/gatunków paliw
-miejsc np w internecie gdzie mogę znaleźć interesujące mnie informacje na temat danego kraju.
-przepisów ruchu drogowego obowiązujących w tych krajach
-możliwości stania/spania na parkingach.
To tylko przykłady.
Jakich informacji jeszcze szukacie i jakie informacje potrzebne są by podróż była przyjemna i bezpieczna.
Proszę bardziej o przykłady niż dyskusję wyprowadzającą temat na manowce. W rodzaju "ja to używam paliwa o liczbie oktanowej 98", albo "jechałem z psem i nikt się nie czepiał"
KOCZORKA - 2008-12-08, 00:14
Witaj Januszku
Korzystamy z internetu i przewodników.
Szukamy informacji o:
1. kempingach, camperparkach
2. przepisach drogowych :winiety, płatne autostrady, dozwolone prędkości
3. prawo zwyczajowe - coby nie popełnić gafy
4. ciekawe miejsca do zobaczenia (zabytki, cuda przyrody, parki rozrywki itp)
5. Obowiązująca waluta
6. Warunki pogodowo - klimatyczne - jaka odzież musi przeważać
7. Potrawy regionalne - co warto spróbować
Pozdrówka
Pawcio - 2008-12-25, 19:47
Bardzo często korzystam z serwisu pogodowego. Myślę, że bardzo przydatne podczas wypadów kamperowych...
http://new.meteo.pl/
stefan - 2008-12-25, 21:32
Witam! Pawcio napisał/a: | Bardzo często korzystam z serwisu pogodowego. Myślę, że bardzo przydatne podczas wypadów kamperowych...
| -no i oczywiscie tabela przyplywow/odplywow. Pozdrawiam.Stefan.
medard - 2008-12-26, 16:26
stefan - 2008-12-26, 20:56
Witam! Cytat: | i zalecane juz milczec zeby nie skasowac tematu /czytaj ZAMKNIETY/ | -smieszysz mnie czlowieku.Znowu awantury szukasz.... Pozdrawiam.Stefan.
Romek - 2008-12-27, 13:13
Nawiązując do tematu :
Propozycje i pomysły wypraw i spotkań bardzo wnikliwie i szczegółowo opracowuję posługując się wspaniałym programem komputerowym dostępnym przez każdego z nas tj. Google Earth ( wykupiłem wersję Google Earth Plus roczna subskrypcja 20 USD ).
Jest to rewelacyjny program pozwalający precyzyjnie określić i zobaczyć miejsca które chcemy zwiedzić , zobaczyć zdjęcia np. zabytków a korzystając z podanych linków zapoznać sie z ich opisem ; miejsc postojowych , campingów itp. ( zawsze sprawdzam czy faktycznie one istnieją i czy zmieszczą się kampery)
Określam także precyzyjnie punkt w jakim mieści się np. wybrany camping , uzyskując informacje o długości i szerokości geograficznej tego punktu. Wszystkie te informacje wykorzystuję posługując sie w trasie samochodową nawigacją satelitarną , to podstawowy „gadżet” w naszym wojażach .
Mając określony punkt A i B i posługując sie w/wym programem dokładnie wykreślam trasę podróży i drukuję mapę trasy , często trasa którą pokonujemy jest nieco inna ale zebrany materiał pozwoli zaplanować czas podróży i określić odległość.
Posługiwałem sie bardzo ciekawym programem francuskim na necie , który potrafił wyliczyć koszt płatnej autostrady , paliwa , czas przejazdu oraz alternatywnie wylicza ominięcie autostrad płatnych. Mając taki materiał można porównać czas , ilość km , koszty i zaplanować ciekawsza trasę.
Nie chcę więcej zanudzać bo może wywarzam otwarte drzwi ale jeśli jesteście zainteresowani moimi praktycznymi opracowaniami ........................ popiszę troszeczkę jeszcze
KOCZOR - 2008-12-27, 13:35
Romek napisał/a: | wykupiłem wersję Google Earth Plus |
Może daj jakieś szczegóły, czym istotnym różni się od bezpłatnej wersji...
Romek napisał/a: | Posługiwałem sie bardzo ciekawym programem francuskim na necie |
Może daj jakieś szczegóły - nazwa programu i czy dostępny w jakimś ludzkim języku...
Romek napisał/a: | popiszę troszeczkę jeszcze |
Nie becz.... pisz
Pozdrawiam
stefan - 2008-12-27, 14:07
Witam! Romek napisał/a: | popiszę troszeczkę jeszcze | -relacje kolegi sa(moim zdaniem) bardzo dobre i przejrzyste.Ciekaw jestem czy kolega rozwazal uzywanie (moje marzenie) tego programu podczas podrozy.My praktycznie od poczatku uzywamy tego programu.Pomimo tego ze zdjecia sa stosunkowo rzadko aktualizowane jest on bardzo przydatny. Pozdrawiam.Stefan.
BiG Team - 2008-12-27, 14:12
Romek, czekamy na dalsze info
Romek - 2008-12-27, 14:30
KOCZOR napisał/a: | Romek napisał/a: | wykupiłem wersję Google Earth Plus |
Może daj jakieś szczegóły, czym istotnym różni się od bezpłatnej wersji... |
wszystko jest tutaj ....... http://earth.google.com/index.html ..... proponuję zainstalować i troszeczkę się pobawić .......... rewelacja .......
KACZOR napisał/a: | Może daj jakieś szczegóły - nazwa programu i czy dostępny w jakimś ludzkim języku... |
muszę poszperać w notatkach i na necie nie mam linka do tej strony ale szykując w tym roku wyprawę do Francji i Hiszpanii korzystałem z tego opracowania
Stefan napisał/a: | Ciekaw jestem czy kolega rozwazal uzywanie (moje marzenie) tego programu podczas podrozy. |
jest to także moje marzenie tylko musi być odpowiednia szybkość netu a koszty internetu poza granicami Polski są astronomiczne
stefan - 2008-12-27, 14:41
Witam! Romek napisał/a: | musi być odpowiednia szybkość netu a koszty internetu poza granicami Polski są astronomiczne | -to prawda.W tym roku bedziemy mieli "na pokladzie" podczas naszych podrozy dwie anteny(dookolna i kierunkowa) do sieci otwartych netu.Postaram sie to opisac. Pozdrawiam.Stefan.
Romek - 2008-12-27, 15:23
KACZOR napisał/a: | Może daj jakieś szczegóły - nazwa programu i czy dostępny w jakimś ludzkim języku... |
znalazłem ....... http://www.autoroutes.fr/ ............ czy w ludzkim języku ... na pasku przeglądarki mam zainstalowany dodatkowy "przycisk" ściągnięty z Google który automatycznie tłumaczy na ludzki język , każdą stronę z dowolnego ludzkiego języka .
Aby sprawnie korzystać z "autoroutes" trzeba poćwiczyć ale warto , oprócz informacji o czasie trwania ,odległości ilości i kosztów za paliwo , opłaty za przejazd otrzymujemy informację o max dop.szybkości o radarach z określona lokalizacją , bramkach opłat , tunelach i wiaduktach itp.
Jako ciekawostkę kilka moich opracowań ........ ftp://wpbe.home.pl/
Romek - 2008-12-28, 20:37
KACZOR napisał/a: | Nie becz.... pisz |
Na wyjazd w tym roku zaopatrzyłem sie w przewodniki wydawnictwa Baedeker http://www.baedeker.pl/ , pięknie opracowane , są informacje ogólne o kraju , historia , kultura , gastronomia , ceny , słowniczek , trasy i atrakcje turystyczne , b. dużo kolorowych na wysokim poziomie zdjęć + załączona mapa samochodowa tylko dość drogie ok 90 zł ale warto .
Wiem że wielu z nas korzysta z wydawnictwa WOMO http://shop.womo.de/catalog/ miałem kilkakrotnie je w ręku ale ze względów językowych zrezygnowałem z zakupu , jestem ciekawy czy sprawdzają się w podróży ?
Podstawowym wydawnictwem bez którego nie mam odwagi ruszyć kamperem w podróż to ECC czyli Europa Camping + Caravaning czyli przewodnik po 5500 campingach całej Europy .
Są to opisy campingów z pełna informacją cenową , klasyfikacją , położeniem , opisem dojazdu i współrzędnymi GPS .
Muszę się przyznać że przed zakupem kampera kilka miesięcy wcześnie zaopatrzyłem się w to wydawnictwo.
Czekam na opinię o przewodnikach WOMO
medard - 2008-12-28, 20:41
Romek napisał/a: | nie mam odwagi ruszyć kamperem w podróż to ECC czyli Europa Camping + Caravaning |
kurde alez mi klina zabi;l
moze faktycznie trzeba zwiedzac kampingi
Romek - 2008-12-30, 20:57
Polecam Internetowy Przewodnik Turystyczny http://www.ciekawe-miejsca.net/
zeza - 2010-03-07, 21:37
Warto kupić "Kempingi w Polsce i Europie" Copernicus. Wydanie z 2008r. Informacje pewnie zbierali w 2006/7. Są nowsze wydania na rynku, czy te info ze starych wydań są raczej aktualne?(bo podane tam są konkretne ceny)
elaola - 2010-03-07, 21:43
hermes napisał/a: | czy te info ze starych wydań są raczej aktualne?(bo podane tam są konkretne ceny) |
Ceny nie mogą być aktualne, gdyż zmieniają się co rok.
zeza - 2010-03-07, 21:54
elaola napisał/a: | hermes napisał/a: | czy te info ze starych wydań są raczej aktualne?(bo podane tam są konkretne ceny) |
Ceny nie mogą być aktualne, gdyż zmieniają się co rok. |
No widzicie, a w empik-u to stoi na regałach gotowe do sprzedaży
Innego tytułu o kempingach w Europie nie było
|
|