| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - zakup kampera
adamk82 - 2020-03-02, 13:04 Temat postu: zakup kampera Witajcie
Czy moglibyście mi doradzić co wg Was bedzie lepszym roziązeniem. Jest to mój pierwszy kamper.
Dethleffs Trend T7057 EB 2020r.
czy Adria Matrix 670 SL 2019 r.
Oba auta nowe
Cena zbliżona
Banan - 2020-03-02, 13:51
Ja bym pojechał, posadził w fotelach i na łóżeczku, zobaczył jaki układ mi odpowiada i tyle w temacie
Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki... to musi być Twój wybór
Mi osobiście bardziej podoba się Dethleffs
andi at - 2020-03-02, 20:26
Witaj
A ile osób pojedzie
A cały rok będziesz jeżdzić
ITD
Mi się podoba Malibu
Sorki ale bez urazy
Fajne spanie jast prawo lewo i Srodek do zabudowy
https://www.youtube.com/watch?v=f7MoNIttgWc
https://www.youtube.com/watch?v=qwUp-EMoyOQ
Socale - 2020-03-02, 21:58
Adam, wydajesz mi się jakiś taki jak tajemniczy don pedro np. z Elcampu, odniosłem wrażenie że "badasz nas".
Ale ok, parę zdań napiszę. Miałem Detha i mam Adrię. Obydwa były nowe, ale nie pierwsze, do zakupu nowego trzeba naprawdę dojrzeć, a skoro Ty nie widzisz różnic między w/w to na bank nie trafisz w oczekiwania. Dopuszczam też myśl że sam nie wiesz ile masz kasy i szukasz kosztów a że kaprysy to czemu nie?
Nie określiłeś niczego, nawet wersji Dethleffsa, EB, EBL czy DBM bo wbrew pozorom to są najistotniejsze kryteria. Adrię jednak określiłeś precyzyjnie, stąd moje podejrzenie "badasz nas" lub ostatecznie szukasz niejako wzrokowo, który zewnętrznie ładniejszy. Przecież to widać - kwestia gustu i... (wstrzymane określenie)
O obydwu mogę napisać sporo, lecz muszę się powstrzymać, przepraszam ale jeszcze nie dziś.
MAWI - 2020-03-02, 22:05
Wojtek , czujny . Brawo
Chłopak chciał się tyko przywitać
Cyryl - 2020-03-03, 13:02 Temat postu: Re: zakup kampera
| adamk82 napisał/a: | | ...co wg Was bedzie lepszym roziązeniem. Jest to mój pierwszy kamper... |
jeżeli byś kupował dla mnie lub kolegów, każdy z nas będzie miał sprecyzowane oczekiwania.
natomiast według mnie dla Ciebie nie będzie to miało żadnego znaczenia, więc kupuj co chcesz.
ja dopiero po 5 latach użytkowania pierwszego kampera sprecyzowałem swoje oczekiwania, ale i one po jakimś czasie się zmieniły, gdy ja zmieniłem sposób turystyki.
więc śmiało, masz jeszcze (na moje oko) 5 lat przed sobą do zastanowienia się.
lepiej zastanawiać się w kamperze niż na fotelu oglądając TV lub czytając bardzo subiektywne opinie na forum.
LukF - 2020-03-03, 13:47
A ja uważam, że jak nowy użytkownik zarejestruje się i po 4 minutach zakłada swój jedyny temat "zakupu swojego pierwszego kampera" to nie ma sensu odpowiadać. Piszecie, piszecie, cudujecie i wymyślacie a pytajacego i tak tu nie ma. Bo sam nie wie czy lub co chce??? Tak myślę.
Nie obrażam nikogo
Ps. My kamperowy jesteśmy na emeryturze więc mamy duuuuużo czasu na pisanie
Ps2. Potwierdzam,.Malibu jest świetne . Także do picia
rjas - 2020-03-03, 23:29 Temat postu: Re: zakup kampera
| Cyryl napisał/a: | | ja dopiero po 5 latach użytkowania pierwszego kampera sprecyzowałem swoje oczekiwania, ale i one po jakimś czasie się zmieniły, gdy ja zmieniłem sposób turystyki. |
i właśnie z tego powodu my przez pierwsze 2-3 lata pożyczaliśmy różne konfiguracje, żeby w końcu wiedzieć co chcemy kupić
rjas - 2020-03-03, 23:33
| LukF napisał/a: |
Ps. My kamperowy jesteśmy na emeryturze więc mamy duuuuużo czasu na pisanie |
Chyba się nie zgodzę
my i więkzość nazych znajomych ma jeszce duuuuużo czasu do emerytury a i tak znajdujemy czas żeby coś naskrobać
Zawsze cieszy jeśli można komuś pomóc
MAWI - 2020-03-04, 08:20
| rjas napisał/a: | | Zawsze cieszy jeśli można komuś pomóc |
Ale , naprawę ne odróżniasz pomocy ( za co szacun) od normalnego sondażu , Bóg wie po co.
Temat do zamknięcia. Bo nie ma co już tu pisać.
LukF - 2020-03-04, 08:45
Amen
Ps. Też chętnie pomagam
adamk82 - 2020-03-04, 12:40
Zadałem proste pytanie
nie jestem z żadnej firmy sprzedająej auta
Chciałbym kupić nowego Kampera i myślałem, że jak założe konto i po 4 minutach napiszę to nie będę traktowany jak intruz. Myślałem że ktoś będzie mi w stanie pomóc. Widzę że jest to grono osób które się mądrzy i to tyle.
Pozdrawiam
ZEUS - 2020-03-04, 12:47
| adamk82 napisał/a: | | Myślałem że ktoś będzie mi w stanie pomóc. Widzę że jest to grono osób które się mądrzy i to tyle. |
chyba trochę przesadzasz...
zadałeś pytanie ... ale nikt nie zna Twoich potrzeb ani Twojego gustu
otrzymałeś kilka wskazówek i czego więcej oczekujesz? nikt za Ciebie nie podejmie decyzji i nikt nie wskaże Ci, że ten i tylko ten model jest właściwy...
najlepiej przymierzyć się do jednego i drugiego i podjąć decyzję
kimtop - 2020-03-04, 17:56
Bierz Dethleffsa
LukF - 2020-03-04, 18:41
Tak po prostu?
Komplecik - 2020-03-04, 19:52
| adamk82 napisał/a: | Zadałem proste pytanie
nie jestem z żadnej firmy sprzedająej auta
Chciałbym kupić nowego Kampera i myślałem, że jak założe konto i po 4 minutach napiszę to nie będę traktowany jak intruz. Myślałem że ktoś będzie mi w stanie pomóc. Widzę że jest to grono osób które się mądrzy i to tyle.
Pozdrawiam |
Czesc
nie denerwój sie tu trzeba przejśc lekkie procedury ale.
uczestniczylem niedawno w wyborach pomiędzy własnie dwoma tymi kamperami są one bardzo podobne,
cenowo adria wychodzila drożej , skończyło się fajnie bo firmy między sobą rywalizowały w ilości dołożonego sprzętu, wygrał dethlefs , ma on też minimalnie większe drzwi do garażu ważne przy skuterze.
targuj dodatki i kupuj
ja osobiście wybrał bym adrie 600sp. minimalnie krótsza 699m większy garaż normalna szafa na kurtki większy salonik do siedzenia na codzień .
https://youtu.be/qDr3WGaiHko
Socale - 2020-03-04, 21:25
| adamk82 napisał/a: | ...
Myślałem że ktoś będzie mi w stanie pomóc.
.
Widzę że jest to grono osób które się mądrzy
... |
TAK! Oderwaliśmy Cię od impulsywnej decyzji żebyś potem nie żałował. Udało się, więc pomogliśmy.
.
NIE! Służymy wiedzą i doświadczeniem, szczególnie wobec niezdecydowanych, mających pojęcie o tej materii - kwestia formułowania pytań.
.
Ogólnie, jeśli nie jesteś szpiegiem, to jesteś w gorącej wodzie kąpany i ulegasz modzie/trendom/kaprysom - a to jest w naszym środowisku mocno niepożądane bo zdradliwe, to dla Twojego dobra, serio. Jak z nami pobędziesz, to zrozumiesz.
Na razie cała para idzie w gwizdek.
.
A skoro się pojawiłeś w temacie ponownie, to powolutku zacznijmy i niech temat dalej się toczy - jesteś reżyserem tego tematu, a my Ci pomożemy.
Dethleffs, płaski dach.
Adria, w wygarbieniu na "poddaszu" chowa się windowane łóżko, to daje wyższą przestrzeń nad salonem.
Zauważyłeś to? Co o tym sądzisz?
Komplecik - 2020-03-04, 21:52
| Socale napisał/a: |
Adria, w wygarbieniu na "poddaszu" chowa się windowane łóżko, to daje wyższą przestrzeń nad salonem.
Zauważyłeś to? Co o tym sądzisz? |
wetnę się w temat bo jakieś tam myśli chodzą po głowie
jak to wygląda pomiędzy alkowa a pólintegra nie brakuje przestrzeni nad głową , to wyrko opuszczane nie jest upierdliwe ?
adria ma niewiele wyższą alkowe od półintegry
zastanawiam sie pomiędzy zaletami lub wadami większego salonu np. adria sp i sl , garaż też jest większy w sp, przyklad adrji ale inne marki mają podobne układy , wiem ze kazdy chwali swoje, nóz widelec coś kogos w swoim wk...a niemiłosiernie
Socale - 2020-03-04, 22:02
| Komplecik napisał/a: | ...
jak to wygląda pomiędzy alkowa a pólintegra
... |
W Dethleffsie Alkowa jest wyjątkowo wysoka, wewnątrz do okna dachowego Ewa musiała skakać by korbką pokręcić Było bardzo przestrzennie, wysoko.
W Adrii pod łóżkiem jest jak pod sufitem w stałej części, m/w na równo. Stoję prosto ale instynktownie człowiek się uniża w każdym ruchu gdy czuje że może sięgnąć skalpem tego co nad nim i tu szczególnie pod owym łóżkiem salon ma podłogę +10cm wyżej ale nie ma poczucia klaustrofobii.
Komplecik - 2020-03-04, 22:24
chce mi się dalej alkowy bywałem w kilku połintegrach, nie wiem dla czego z niej rezygnowac wymieniając na nowy, alkowa adrji np. jest ładna
jakiś taki trynd sie zrobił półintegrowy o co w tym chodzi.?
np.
https://youtu.be/in5-GwTGang
kampela_88 - 2020-03-13, 08:56
Cześć! W zasadzie dopiero chciałabym z mężem rozpocząć przygodę z karawaningiem i jak na razie to przymierzamy się do pierwszej weekendowej wyprawy. Ale przyznaję, że temat coraz bardziej nas wkręca i chyba za jakiś czas pojawi będziemy zmuszeni do zakupienia kampera albo przyczepy. Co byscie polecili kompletnym swieżakom? Na co zwrócić uwagę i w co wyposażony powinien być dobry pojazd?
Z góry dziękuję za odpowiedź
LukF - 2020-03-13, 09:38
Na co zwrócić uwagę?
Trzeba zwrócić uwagę na to co Wam pasuje a co Wam przeszkadza. Jak to sprawdzić? Trzeba oglądać różne kampery w środku, usiąść, pomacać, i odpowiedzieć na wiele pytań dot.oczekiwań, sposobu wykorzystania pojazdu, ilości podróżujących osób itp. Nikt za Was tego nie ustali, nie odpowie. Więc nie da się świerzakom czegoś doradzić w tak szerokim temacie. Dopiero jak coś sprecyzujesz to wtedy o szczegółach można dalej dyskutować. Na początek czytaj, czytaj, czytaj. A jak minie zaraza to jedź oglądać, oglądać, oglądać
andi at - 2020-03-13, 10:10
| kampela_88 napisał/a: | Cześć! W zasadzie dopiero chciałabym z mężem rozpocząć przygodę z karawaningiem i jak na razie to przymierzamy się do pierwszej weekendowej wyprawy. Ale przyznaję, że temat coraz bardziej nas wkręca i chyba za jakiś czas pojawi będziemy zmuszeni do zakupienia kampera albo przyczepy. Co byscie polecili kompletnym swieżakom? Na co zwrócić uwagę i w co wyposażony powinien być dobry pojazd?
Z góry dziękuję za odpowiedź |
Chcesz porady a robisz podstawowy błąd w zapytaniu .
Witaj na forum
Ile osób będzie jeżdzić
Cały rok czy ?
Wypoczynek stacjonarny czy objazdówka
Ile kasy
Itd . więcej wiadomości dla nas to lepiej doradzimy
My tu raczej kampery jak przyczepy to https://forum.karawaning.pl/index.php?&Itemid=2
Komplecik - 2020-03-13, 17:58
| LukF napisał/a: | | . Nikt za Was tego nie ustali, nie odpowie. Więc nie da się świerzakom czegoś doradzić w tak szerokim temacie. |
niby nie da się doradzic,
są pewniaki ktore 99% kamperujących szuka
1.chyba najważniejszy to garaż ( max wielki)
2.
LukF - 2020-03-13, 21:40
| Komplecik napisał/a: |
2.
|
To Ty w garażu mieszkasz? Dziwne ...
Komplecik - 2020-03-14, 09:52
| LukF napisał/a: | | Komplecik napisał/a: |
2.
|
To Ty w garażu mieszkasz? Dziwne ... |
czasami
czasami tez patrzę na kampery
prezentacja najczęściej zaczyna sie od garażu jego pojemności
Socale - 2020-03-14, 10:03
Nieświadomym to imponuje.
Taki wielki garaż może być po brzegi załadowany np balonami wypełnionymi helem.
DMC to nieistotny drobiazg
Komplecik - 2020-03-14, 10:28
| Socale napisał/a: | Nieświadomym to imponuje.
Taki wielki garaż może być po brzegi załadowany np balonami wypełnionymi helem.
DMC to nieistotny drobiazg |
tak tak balony, pudła kartonowe,
ale i rowery bez rozkręcania i złatwym dostępem do ewentualnego (wyciągania, pakowania)
Rav - 2020-03-14, 11:42
Oczywiście garaż głównym kryterium nie będzie, ale jest elementem bardzo istotnym.
Wąski i niski garaż eliminuje możliwość zabrania rowerów do środka, czy wprowadzenia skutera (rowery na ścianę, a do skutera konieczna już będzie rampa).
Poza tym. Większy garaż to większe możliwości rozplanowania ładunku i wygodnego doń sięgania, bez konieczności wyładowania połowy gratów na parking. Łoże francuskie czy podwójne z tyłu zajmą praktycznie tyle samo z przestrzeni pojazdu, ale już nad francuskim będzie tylko pusta przestrzeń (względem kilka szafek), a pod podwójnym z tyłu można mieć potężny garaż. Wszystko przy tej samej powierzchni mieszkalnej, więc proszę nie pisać, że to "nieistotne".
Poza tym, z tym helem to też nie takie głupie, bo nawet dziecięce dmuchańce można doraźnie wrzucić do środka, bez dodatkowej zabawy.
LukF - 2020-03-14, 13:17
| Rav napisał/a: | Łoże francuskie czy podwójne z tyłu zajmą praktycznie tyle samo z przestrzeni pojazdu, ale już nad francuskim będzie tylko pusta przestrzeń (względem kilka szafek), a pod podwójnym z tyłu można mieć potężny garaż. Wszystko przy tej samej powierzchni mieszkalnej, więc proszę nie pisać, że to "nieistotne".
|
Proszę nie wprowadzać innych w błąd. Łóżko francuskie może iść w parze z ogromnym garażem. Warunek: kamper zbudowany przez PORZĄDNĄ markę. Mam kampera z łóżkiem francuskim (innego nie kupię) i mam GIGANTYCZNY garaż (np. na skutera lub nasze 3 elektryczne rowery) z ogromnymi drzwiami z lewej i prawej strony. Nie mniejszy niż w Twojej Mobilvettcie. Nad łóżkiem ciąg zamykanych szafek a po bokach dwie spore szafy gdzie swobodnie wiszą ciuchy które pod Twoim łóżkiem z braku pełnowymiarowej szafy gniotą się ( bo za nisko jest w szafie podłóżkowej). Do tego kamper ma na CAŁEJ powierzchni zabudowy podwójną podłogę co pozwala na umieszczenie kolejnych ogromnych schowków między elementami ramy pojazdu by środek ciężkości był nisko.
Malibu/ Carthago tak ma.
Da się?
Rav - 2020-03-14, 13:22
I ile masz takim modeli dostępnych na rynku wtórnym. Noż normalny wysyp! Cieszę, że masz, ale konfiguracja niszowa i rzadko spotykana. Ile masz francuskich łóżek połączonych z dużym garażem w półintegrach?
O coś takiego, pytał autor.
LukF - 2020-03-14, 13:28
No tak, Carthago to marka niszowa. Po prostu biały kruk... Do tego konfiguracja nie sprzedawana
Ps. W mobile.de wystarczy przy Malibu lub Cathago wpisać QB i widać jaka to rzadkość w konfiguracji...
Nie piszę tego by się sprzeczać z Tobą. Chodzi mi o fakty. Ktoś potrafi połączyć coś co dla innych jest niepołączalne.
Komplecik - 2020-03-14, 13:40
| Rav napisał/a: | I ile masz takim modeli dostępnych na rynku wtórnym. Noż normalny wysyp! Cieszę, że masz, ale konfiguracja niszowa i rzadko spotykana. Ile masz francuskich łóżek połączonych z dużym garażem w półintegrach?
O coś takiego, pytał autor. |
autor pytał bo się kompletnie nie zna i nie wie na co zwracac uwagę przy zakupie nowego kampera
pytając mozna pytającego naprowadzic na mniej więcej obowiązujące tredy,
później można szczegółowo dobrac priorytety dla swoich potrzeb
ja np.
1.garaż
2.wygodne wyrka
3.lodówkę 140
4.łazienka z osobnym prysznicem
5.normalną szafę ubraniową
6.wygodny salon do siedzenia
to można uzyskac wmiare budrzetowych nowych kamperach
mozna to rozbudowywac o podnoszone podłogi np. i inne szczegołowe wyposazenie
suzu4x4 - 2020-03-14, 14:31
| LukF napisał/a: | | Rav napisał/a: | Łoże francuskie czy podwójne z tyłu zajmą praktycznie tyle samo z przestrzeni pojazdu, ale już nad francuskim będzie tylko pusta przestrzeń (względem kilka szafek), a pod podwójnym z tyłu można mieć potężny garaż. Wszystko przy tej samej powierzchni mieszkalnej, więc proszę nie pisać, że to "nieistotne".
|
Proszę nie wprowadzać innych w błąd. Łóżko francuskie może iść w parze z ogromnym garażem. Warunek: kamper zbudowany przez PORZĄDNĄ markę. Mam kampera z łóżkiem francuskim (innego nie kupię) i mam GIGANTYCZNY garaż (np. na skutera lub nasze 3 elektryczne rowery) z ogromnymi drzwiami z lewej i prawej strony. Nie mniejszy niż w Twojej Mobilvettcie. Nad łóżkiem ciąg zamykanych szafek a po bokach dwie spore szafy gdzie swobodnie wiszą ciuchy które pod Twoim łóżkiem z braku pełnowymiarowej szafy gniotą się ( bo za nisko jest w szafie podłóżkowej). Do tego kamper ma na CAŁEJ powierzchni zabudowy podwójną podłogę co pozwala na umieszczenie kolejnych ogromnych schowków między elementami ramy pojazdu by środek ciężkości był nisko.
Malibu/ Carthago tak ma.
Da się? |
kolego wg mnie mylisz pojęcia
Twój układ to nie jest łóżko francuskie tylko tzw "Oueen bed" stąd oznaczenie "QB"
i układ ten wcale nie występuje jedynie w PORZĄDNYCH markach lecz w każdej nawet najtańszej budżetówce typu PLA czy Nobble Art.
Co do wielkości Twojego garażu to rzekłbym że nie jest on GIGANTYCZNY tylko NORMALNY na obecne standardy. GIGANTYCZNY garaż w klasie europejskich kamperów do 3,5t to ma np. Roller Team Kronos 290M.
nie znam kampera z łóżkiem francuskim w którym występuje duży garaż, z racji tego że obok francuza zawsze jest łazienka.
Rav - 2020-03-14, 15:02
suzu4x4 ubiegłeś mnie z odpowiedzią.
Ja mogę tylko ponowić pytanie:
Ile masz francuskich łóżek połączonych z dużym garażem w półintegrach?
Zresztą Queen Bed też wcale na rynku wtórnym szczególnie powszechne nie jest.
A tak podsumowując ... autor wątku wybierze sobie co tam chce. Jedyne na co ja chciałem zwrócić uwagę, to by nie traktował garażu jako mało istotnego dodatku, bo szybko po zakupie życie go zrewiduje.
Witek G - 2020-03-14, 15:29
Powinien ktoś opracować wyszukiwarkę w którą wpisywałoby się co chcemy mieć i co potrzebujemy:
integra czy półintegra
czy z alkową
na ile osób do spania, do jedzenia, do jazdy
budżet,
parametry samochodu (pojemność, moc, skrzynie biegów, tempomat, itd)
wymiary zewnętrzne
wielkość garażu
ile butli
typ i wielkość łóżek
wielkość zbiorników na wodę czystą i szara
czy w wersji zimowej
wielkość lodówki
wyposażenie dodatkowe: anteny, solary, drabinki, bagażniki, kamery, itd
i z 50 kolejnych pytań
Bajaga - 2020-03-14, 15:48
| Witek G napisał/a: | | Powinien ktoś opracować wyszukiwarkę w którą wpisywałoby się co chcemy mieć i co potrzebujemy: |
Koncepcja dobra. Tylko, że Polska to tak mały i tak nie ważny rynek kamperowy, że każdemu szkoda czasu na zabawy w tworzenie wyszukiwarki.
Np. moje kryteria na dziś: alkowa, minimum 5 osób do spania i jazdy, klima silnikowa i postojowa, duży garaż, wersja zimowa, duża łazienka i parę innych. Ile wyników w takiej wyszukiwarce? Zero.
Rav - 2020-03-14, 16:05
Bajaga
Zapomniałeś dodać, że jeszcze masa własna z zalanymi zbiornikami to tak max. 3 tony, żeby zostało z 500 kg na te 5 osób i bagaże.
suzu4x4 - 2020-03-14, 17:16
| Bajaga napisał/a: | | Witek G napisał/a: | | Powinien ktoś opracować wyszukiwarkę w którą wpisywałoby się co chcemy mieć i co potrzebujemy: |
Koncepcja dobra. Tylko, że Polska to tak mały i tak nie ważny rynek kamperowy, że każdemu szkoda czasu na zabawy w tworzenie wyszukiwarki.
Np. moje kryteria na dziś: alkowa, minimum 5 osób do spania i jazdy, klima silnikowa i postojowa, duży garaż, wersja zimowa, duża łazienka i parę innych. Ile wyników w takiej wyszukiwarce? Zero. |
BENIMAR SPORT 363 spełnia większość tych wymagań
LukF - 2020-03-14, 22:06
Suzu4x4, Rav,
Oczywiście pomyliłem łóżko francuskie czyli z boku z królewskim czyli centralnym. Dzięki za sprostowanie
Ale resztę podtrzymuję i będę bronił
Witek G - 2020-03-15, 07:48
Jeszcze parę wpisów a będzie gotowa baza do wyszukiwarki.
Może POLSKI CARAVANING podjąłby wyzwanie ?
Bajaga - 2020-03-15, 21:44
| suzu4x4 napisał/a: | | Bajaga napisał/a: | | Witek G napisał/a: | | Powinien ktoś opracować wyszukiwarkę w którą wpisywałoby się co chcemy mieć i co potrzebujemy: |
Np. moje kryteria na dziś: alkowa, minimum 5 osób do spania i jazdy, klima silnikowa i postojowa, duży garaż, wersja zimowa, duża łazienka i parę innych. Ile wyników w takiej wyszukiwarce? Zero. |
BENIMAR SPORT 363 spełnia większość tych wymagań |
Słowo klucz "większość" Ale... bagażnik raczej słaby na oko a 5ta osoba ma jechać bokiem. Lipa.
Bajaga - 2020-03-15, 21:47
| Rav napisał/a: | Bajaga
Zapomniałeś dodać, że jeszcze masa własna z zalanymi zbiornikami to tak max. 3 tony. |
Ofkors! Nawet bym wolał ze 2,7t
|
|