Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Napełnianie butli Propanem + butle niemieckie

bennet - 2020-03-02, 13:23
Temat postu: Napełnianie butli Propanem + butle niemieckie
Koledzy,

nabyłem włoskiego kamperka Arca z Niemiec. Mam w nim 2 butle niemieckie. Czy kojarzy ktoś jakiś punkt gdzie można takie butle nabić w Warszawie lub okolicach?

Druga sprawa, czy zna ktoś punkt gdzie butle napełniają czystym propanem, też Warszawa?

Nie wiem w jakim kierunku pójść - zostawić butle niemieckie, czy przerzucić się na BP kompozytowe (nabijane propanem) i przy okazji lżejsze.

koko - 2020-03-02, 14:56

Miedzy Michałowicami a Pruszkowem
kimtop - 2020-03-02, 15:22

bennet napisał/a:
BP kompozytowe (nabijane propanem)

Są takie?

bennet - 2020-03-02, 16:17

są. BP Gas Light i Amerigas Nano
jarek49 - 2020-03-02, 16:30
Temat postu: butle gazowe
Tak jak pisze Koko --dokladny adres Michalowice Al. Jerozolimskie 287 a tel.22 723 94 28---
Nie piszesz jakie butle---ja mam 5kg i 11 kg --bez problemu ,ale z legalizacja --tez legalizuja.
Mialem butle 20 kg angielska---bez szans--na zlom.
Propan---nigdzie w W-wie i okolicach nie udalo mi sie nabic butli propanem --wlasnej.
Zamiana -tak.
Firma--Gaz Tank--maja swiezy towar--to rozlewnia.
Jak chcesz tankowac swoje butle bez leg. to powinienes wiedziec gdzie sie udac.

bennet - 2020-03-02, 16:46
Temat postu: Re: butle gazowe
jarek49 napisał/a:
Tak jak pisze Koko --dokladny adres Michalowice Al. Jerozolimskie 287 a tel.22 723 94 28---
Nie piszesz jakie butle---ja mam 5kg i 11 kg --bez problemu ,ale z legalizacja --tez legalizuja.
Propan---nigdzie w W-wie i okolicach nie udalo mi sie nabic butli propanem --wlasnej.
Zamiana -tak.

bardzo Ci serdecznie dziękuję. Butle 11kg, szkoda by ich byłol bo są nowiutkie.

Jeśli chodzi o nabijanie czystym propanem, mam już 2 miejscówki:

1. Halgaz , ul. Robotnicza 53 Pruszków. Dzwoniłem, nabijają nie musi być wymiana
2. Ul. Ostródzka, Warszawa mala stacja autogaz

chemik - 2020-03-02, 19:14

mamy butle Bp z propanem używamy już 3 lata, nie ma problemu z nabijaniem w Polsce, Starcza nam na wyjazd 2 miesiące, cena przystępna...około 40 zł/ butla ( 8 kg propanu)
Oczywiście decyzja należny do Ciebie..

andi at - 2020-03-02, 19:51

A nie lepiej to bo tankujesz sam w całej europie
https://allegro.pl/oferta/lekka-butla-11-kg-gasbank-8742475753

Ja mam to https://allegro.pl/oferta/gasbank-multi-11kg-butla-gazowa-lpg-z-wielozaworem-8760471342?reco_id=86815ee1-5cb6-11ea-a9ce-000af7f5ffe0&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

Sorki ale po co ci sam propan na lato .Na CPN mieszanka propan butan jest spoko a na zimę też ok .Butla kosztuje niestety ale nie ma nerwówki w trasie europa :spoko

papamila - 2020-03-02, 21:19

andi at napisał/a:
A nie lepiej to bo tankujesz sam w całej europie
https://allegro.pl/oferta/lekka-butla-11-kg-gasbank-8742475753

nie wprowadzajcie ludzi w błąd
- pokazanej butli nie wolno napełniać samodzielnie, i tylko robią to na zachodzie w wyznaczonych stacjach napełniania (nie na popularnych CPN-ach z LPG

Napisałem nie wolno ( co nie znaczy że nie można- każdą butlę się napełni -to nie prom kosmiczny)

andi at napisał/a:
Ja mam to https://allegro.pl/oferta/gasbank-multi-11kg-butla-gazowa-lpg-z-wielozaworem-8760471342?reco_id=86815ee1-5cb6-11ea-a9ce-000af7f5ffe0&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

na innej aukcji oferuję takie same co pokazałeś o 100zł taniej

mischka - 2020-03-02, 21:29

bennet napisał/a:
Mam w nim 2 butle niemieckie

Czerwone, siwe czy aluminiowe (Alugas)?

jarek49 - 2020-03-02, 22:30
Temat postu: butle niemieckie
Ja mam butle siwe---czerwone trzeba przemalowac --kolor zastrzezony.
Na ul. ostrodzkiej bylem , trzeba zostawic butle i za 2 dni odebrac--mam 40 km -bez sensu.
Wprzyszlym tyg. bede w Pruszkowie --sprawdze---ale na kilku stacjach tez mi powiedziano ,ze musze zostawic butle.
Za legalizacje butli w Gaz Tank zaplacilem 10 zl // niemiecka -siwa //---propan --zima--
zalozylem filtr i lpg --0 problemow.

andi at - 2020-03-02, 22:35

GasBank - Ultralekka kompozytowa butla gazowa LPG z zaworem ograniczania napełniania do 80% (OPD)
Butle gazowe z możliwością napełniania na stacjach LPG. Idealne do grillowania, biwakowania, gotowania, ogrzewania w domu, przyczepie kempingowej, kamperze, łodzi, do palników przemysłowych i lub do dowolnego zastosowania wszędzie tam gdzie można zastosować standardową butlę LPG.

Butla wykonany jest z lekkiego materiału kompozytowego dla zapewnienia trwałości i wysokich wymagań w zakresie ochrony.

Funkcje bezpieczeństwa
Zawór GASBANK w przeciwieństwie do zaworów w standardowych butlach LPG ma unikalny system OPD, umożliwiający bezpieczne napełnianie na dowolnej stacji LPG.

Automatyczny zawór OPD (zabezpieczenie przed przepełnieniem), który automatycznie zatrzymuje napełnianie, gdy poziom gazu osiągnie 80%.

JacekL - 2020-03-02, 22:48

A tu macie koledzy jeszcze taniej: Link gasbank
bennet - 2020-03-03, 08:55

mischka napisał/a:
bennet napisał/a:
Mam w nim 2 butle niemieckie

Czerwone, siwe czy aluminiowe (Alugas)?

siwe. UN1965 Propan

andi at - 2020-03-03, 11:18

JacekL napisał/a:

Dodaj jeszcze ,redukcje na europe i wąż do tankowania .

JacekL - 2020-03-03, 12:11

andi at napisał/a:
JacekL napisał/a:

Dodaj jeszcze ,redukcje na europe i wąż do tankowania .

Ja jestem klientem tej firmy podaję linki te które otrzymałem od sprzedającego
wąż zdalny: link
A tu cena za komplet (butla wąż przejściówki) komplet

Może się komuś przyda, ja zakupiłem butlę i wąż :spoko

bennet - 2020-03-03, 12:26

a ten Gas bank też ma ciśnienie 37 mbar?
dziwaczek - 2020-03-03, 16:58
Temat postu: Re: butle gazowe
jarek49 napisał/a:
Zamiana -tak.

A nie prościej wymieniać butle 11l z propanem - ja tak robię, wymieniam w Grodzisku Mazowieckim od lat. Czysty propan jest dostępny tam gdzie są gazy techniczne. Kombinujecie koledzy - a to jakieś znaczeni czy moja butla czy w napełniana. No dobra ta napełniana jest raczej zniszczona i obdrapana - a co ja z nią sypiam :mrgreen: - jest przecież w luku.

LukF - 2020-03-03, 17:47

Dziwaczek,

Trafiłeś w punkt :pifko

Widzę, że kolejny temat dotyczący napełniania butli gazem, ciągle to samo mielenie tych samych argumentów, butli, rozwiązań technicznych, węży itp. A to proste jest i każdy robi jak uważa za wygodne i bezpieczne. Przecież to nie technologia kosmiczna jest :haha:

Wieluniak_1 - 2020-03-03, 18:05

Również uważam, że to sztuczne szukanie zajęcia.
Butle z propanem są dostępne, przynajmniej u mnie na prowincji, bez specjalnego wysiłku.
Podjeżdżam, wymieniam, odjeżdżam z pełną.

Problem pojawia się jedynie podczas długich wypadów poza kraj i zimowych eskapad np. w Alpy.
Ale to wystarczy wziąć zapas i tyle.
,

kimtop - 2020-03-03, 18:11

1400 za butlę?
U mnie we wsi butla 11kg czystego propanu kosztuje 55zł.
Zużywam średnio 2 butle rocznie.W tej cenie mam butlę plus gaz na 10 lat

LukF - 2020-03-03, 18:59

Kimtop,

Mądrze prawisz :pifko

dziwaczek - 2020-03-03, 19:01

po za tym, życzę powodzenia w korzystaniu z kamperka zimą z butlą napełnioną LPG przy mrozach :wyszczerzony:
andi at - 2020-03-03, 21:21

Ja to kupiłem bo jazda po europie i tankowanie na stacjach .Obecnie mam BP przezroczystą i też dawałem sobie rade .Jak komuś nie pasuje butla i cena to nie musi kupować .Podałem tylko do wiadomości że coś takiego jest z legalnym tankowaniem na stacjach . :spoko

dziwaczek ja nie mam problemu z korzystaniem .Jedna rurka z nawiewem do butli i spoko . :spoko

Fordek - 2020-03-03, 21:47

Napełnianie propanem butli 2;3,5,11 kg - MOP Małopole za Radzyminem .
52°27'32.7"N 21°17'43.1"E
52.459093, 21.295294

dziwaczek - 2020-03-03, 21:59

andi at napisał/a:
dziwaczek ja nie mam problemu z korzystaniem .Jedna rurka z nawiewem do butli i spoko .

bardzo słuszna koncepcja :spoko

amples - 2020-03-03, 22:14

andi at napisał/a:
że coś takiego jest z legalnym tankowaniem na stacjach
§ 15. 1. Napełnianie butli gazem płynnym może odbywać się wyłącznie w rozlewniach gazu płynnego,
spełniających wymagania określone w przepisach rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 20 września 2000 r. w
:wyszczerzony:
Cytat:
Napełnianie jakichkolwiek butli gazowych na stacjach autogazu jest jednoznacznie zabronione.Czyn ten jest zagrożony, co najmniej karą grzywny w postaci postępowania mandatowego do kwoty 500,00 zł. lub może być skutkiem odebrania koncesji na prowadzenie działalności albo zakazem użytkowania takiej stacji z uwagi na bezpośrednie zagrożenie dla ludzi z użytkowania instalacji nie przewidzianej w pozwoleniu koncesyjnym.

jarek49 - 2020-03-03, 22:43
Temat postu: napelnianie butli
Popatrzcie Koledzy ile jest stron --awaria lodowki na gazie--- tutaj ,ale rowniez na innych forach.
Ano wlasnie stad ,ze wiekszosc nie " kombinuje " i wymienia butle na stacjach.
Czy jest brudna, zadrapana ---nie istotne---ale jaki brud jest wewnatrz, to mozna zobaczyc
jak sie gaz juz konczy i odwrocisz do gory dnem i czarny "syf " sie leje.
Dlatego mam " swoje " butle--czyste i tankuje na jednej pewnej stacji.
Raz w roku spr. filtr---zadnych sladow.
A ci ktorzy trafiaja w " punkt " niebawem beda pisac --pomocy--lodowka za granica padla.
Pozdrawiam.

rjas - 2020-03-03, 23:24

amples napisał/a:
andi at napisał/a:
że coś takiego jest z legalnym tankowaniem na stacjach
§ 15. 1. Napełnianie butli gazem płynnym może odbywać się wyłącznie w rozlewniach gazu płynnego,
spełniających wymagania określone w przepisach rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 20 września 2000 r. w
:wyszczerzony:
Cytat:
Napełnianie jakichkolwiek butli gazowych na stacjach autogazu jest jednoznacznie zabronione.Czyn ten jest zagrożony, co najmniej karą grzywny w postaci postępowania mandatowego do kwoty 500,00 zł. lub może być skutkiem odebrania koncesji na prowadzenie działalności albo zakazem użytkowania takiej stacji z uwagi na bezpośrednie zagrożenie dla ludzi z użytkowania instalacji nie przewidzianej w pozwoleniu koncesyjnym.

A kto powiedział, że czerwony gasbank to butla gazowa ? A może to kwestaia nezewnictwa i jest to zbiornik gazu w kształcie walca ??? Takie lużne przemyślenia, ale oczywiście mogę się mylić

amples - 2020-03-04, 00:18

rjas napisał/a:
kwestaia nezewnictwa
Stacja autogazu , nie grzejnika czy kuchenki gazowej :diabelski_usmiech
Od blisko 20 lat stacje paliwowe maja zakaz napełniania butli , mogą tylko sam. zasilane lpg.
Prawo swoje , życie swoje . :spoko

JacekL - 2020-03-04, 05:27

Gasbank to nie butla gazowa a zbiornik gazu z homologacją do tankowania na stacjach. Posiada zawór odcinajacy z plywakiem odcinajacy przy 80% napełnienia.
andi at - 2020-03-04, 11:04

JacekL napisał/a:
Gasbank to nie butla gazowa a zbiornik gazu z homologacją do tankowania na stacjach. Posiada zawór odcinajacy z plywakiem odcinajacy przy 80% napełnienia.

Tu masz kolego racje .Jest tankowanie na zewnątrz . Pozostaje tylko jechać w europe bo nonstop ja tylko o tym pisze bez stresu iiiii

:kamp :kamp :kamp :pifko2 :pifko2 :pifko :pifko :bukiet: :spoko :spoko

andi at - 2020-03-04, 11:11

A dlaczego ja mam butle przezroczystą 11 BP z zaworem tak jak w stalowych i są nadal do wymiany na stacjach BP w Austrii .U nas były te same na szybkozłączki .Teraz są nowe też na szybkozłączki .Poj---ło ich
rjas - 2020-03-04, 11:16

amples napisał/a:
rjas napisał/a:
kwestaia nezewnictwa

Od blisko 20 lat stacje paliwowe maja zakaz napełniania butli , mogą tylko sam. zasilane lpg.

Amples - zgadzam się w 100% z tym co napisałeś, ale ponowię pytanie, jeśli ktoś zna odpowiedź, jaki przepis mówi o tym, że ten zbiornik gazu w kształcie walca jest butlą gazową a nie zbiornikiem gazowym. Lub jakie warunki muszą być spełnione, żeby to coś było zbiornikiem a nie butlą ?
Wiem - wygląda jak butla, ma kształt butli, ma pojemność butli, ale butla nie ma tych zaworów i ogranicznika napełnienia do 80%. Nie wiem czy ten czerwony zbiornik ma jakąś chomologację jak zbiorniki montowane w samochodach ?
Andi at - Ty już kupiłeś i może możesz potwierdzić, że jest jakaś chomologacja jak w przypadku zbiorników samochodowych ?

Drążę temat bo przymierzam się do kupna, a zaczynają się pojawiać wątpliwości.

Reasumując - czy ktoś jest w stanie napisać podpierając się przepisami, że ten zbiornik jest butlą a nie zbiornikiem gazu który można bez przeszkód, w zgodzie z przepisami prawa tankować na stacjacj LPG ?

amples - 2020-03-04, 11:58

rjas napisał/a:
Nie wiem czy ten czerwony zbiornik ma jakąś chomologację jak zbiorniki montowane w samochodach ?

Zbiorniki służące do napędu auta ma swoją "chomo-legalizację" , dodatkowo masz homologacje na montaż w.w i reszty instalacji .
W tej butli poza zapewnieniem z ich strony że można ,
nie widzę na ich witrynie żadnego oficjalnego dopuszczenia do samodzielnego napełniania ,
a nawet homologacji .

Jak sama nazwa wskazuje "stacja autogazu" nie gar-kuchni :wyszczerzony:

Co do butli to , "pojemnik" kutry w łatwy sposób można przemieszczać
Zbiornik to , "pojemnik" zamontowany na stałe .
Ale to moja prywatna definicja .

ZEUS - 2020-03-04, 12:11

amples napisał/a:
Co do butli to , "pojemnik" kutry w łatwy sposób można przemieszczać

możesz to rozjaśnić? czy to tylko błąd w sformułowaniu...

Zbynek - 2020-03-04, 12:11

amples napisał/a:

Jak sama nazwa wskazuje "stacja autogazu" nie gar-kuchni :wyszczerzony:
.

Nazwą się nie sugeruj, bo "samochód" nie chodzi wbrew nazwie :wyszczerzony:
Jeśli byłby problem z napełnianiem butli na "stacjach autogazu", należałoby jeździć na "stacje LPG" :spoko

amples - 2020-03-04, 12:57

ZEUS napisał/a:
czy to tylko błąd
To nie ja popełniłem błąd , to chochlik pożarł literę :wyszczerzony:
ZEUS - 2020-03-04, 12:58

amples napisał/a:
to chochlik

dobrze, że nie koronowany v... :-P

rjas - 2020-03-04, 17:07

Znalazłem takie cóś na ich stronie, cokolwiek to znaczy:
1. Zbiorniki wykonane są zgodnie z dyrektywą 2010/35/UE i ISO 11119-3:2013, ADR 2019. Posiadają znak bezpieczeństwa π nadzorowany przez TÜV.
2. Butle podlegają okresowym przeglądom co 10 lat (według P200, punkt 9, ADR/RID:2017)

Ale o jakiejkolwiek homologacji nic nie znalazłem, bo jej pewnie nie ma :(

amples - 2020-03-04, 17:19

rjas napisał/a:
1. Zbiorniki wykonane ..
2. Butle podlegają okresowym
W końcu co sprzedają :?: zbiornik czy butlę :diabelski_usmiech
andi at - 2020-03-04, 18:43

Sorki ja w Wiedniu a butla jeszcze nie rozpakowana w kraju :spoko

Nikt nie bedzie produkował i sprzedawał jak nie ma atestów pa