Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - midi heki

less11 - 2020-03-17, 21:09
Temat postu: midi heki
Mam u siebie okno Dometic MidiHeki. Jak kupowałem kamperka to od sprzedawcy dostałęm nową uszczelkę do tego okna. Mówił że stara mu się przykleiła do okna i przy otweraniu się podarła. Chciałem dzisiaj zamontować tą uszczekę. Generalnie jest w ramie okna taka "bruzda" gzdie ta uszczelka pasuje z tym że w rogach ramy są wystające sprężyny, a w uszczelce nie ma dziur na te spręzyny. Czy mam dobrą uszczekę, a jeżeli tak to jak ją zamontować - zrobić dziury w uszczelce czy nałożyć na te sprężyny. Czy moje okno w ogóle potrzebuje tej uszczelki, bo jakoś nie odczuwam jej braku?
marek230482 - 2020-03-17, 21:53

Pewnie chodzi o uszczelkę, która eliminuje hałas przepływającego powietrza. Ja swoje mam w alkowie i nie słyszę żadnego szumu. Jak ktoś ma półintegrę albo integrę i okno nad uchem to jest ponoć dokuczliwe.
eler1 - 2020-03-18, 14:40

less11 napisał/a:
Czy moje okno w ogóle potrzebuje tej uszczelki, bo jakoś nie odczuwam jej braku?
jak nie czujesz potrzeby to nie zakładaj bo to jest okno z naturalną wentylacją ale na wyjazdy zimowe się nie nadaje. Ja u siebie zdemontowałem całkowicie sprężyny i włożyłem tylko uszczelkę .
nikita55 - 2020-03-18, 17:10

Generalnie jest tak. Są dwa rodzaje z uszczelką i bez niej. Jeśli jej nue ma są potrzebne te sprężynki i jest to naturalna wentylacja. Takie okno najczęściej spotkać można w przyczepie kempingowej. W Kamperach najczęściej stosuje się tą uszczelkę ze względu na prędkość i hałas,pobyty zimowe oraz gwizdanie podczas jazdy.
Ja u siebie sprężyny wykręciłem i uszczelka powinna być wklejona na superglue tym rowkiem do dołu. Gładka część na górze.

less11 - 2020-03-18, 21:42

dzięki bardzo za instrukcję, będę działał, bo skoro mam uszczlkę to chyba ją wykorzystam