Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Naprawa alkowy - opinia potrzebna .

CORONAVIRUS - 2020-03-19, 21:30
Temat postu: Naprawa alkowy - opinia potrzebna .
Jak w temacie dla odprężenia od tego całego syfu za oknami ..., jest kamper , jest fachowiec , jest fotka ... co widzicie i co sądzicie ? Nic nie sugeruję ale chętnie poczytam .
Banan - 2020-03-19, 21:49

Adam, pomijając wszystko, to nawet nie będzie sztywne...
Nie jestem fachowcem, ale drewutnie bym lepiej wystrugał :haha: :haha: :haha:

Socale - 2020-03-19, 21:52

Aleś się Adam wstrzelił. Ja dziś namierzyłem Autostara na Fordzie!!! Z rozbitą lekko alkową i już łapki mnie świerzbią...
.
No widać jest tu trochę odbudowy, miałbym uwagi, nie użyłbym zszywacza, to szczyt prymitywizmu. Trochę za dużo zbędnych podpórek, po co one skoro to co one wspierają nie ma się czego trzymać? W luki miedzy styropiany wstrzeliłbym pianę montażową, po zastygnięciu równo odciąć. Ona nadałaby sztywności poziomej konstrukcji, ale układ listew nośnych jest nie do zaakceptowania.
Na drugim foto zbiegają się 4 listwy + skośna = błąd, to słaby punkt i nie wytrzyma niczego.
Listwę poziomą zastosowałbym również jednolitą a łączenie z innymi na kołki bukowe 8-12mm. Nawet skośną nawierciłbym do sąsiedniej i połączył kołkiem.
Tak jak na foto:

CORONAVIRUS - 2020-03-20, 09:15

Banan napisał/a:
Adam, pomijając wszystko, to nawet nie będzie sztywne...
Nie jestem fachowcem, ale drewutnie bym lepiej wystrugał :haha: :haha: :haha:

Musi być sztywne ? Podobno nie musi :szeroki_usmiech

Banan - 2020-03-20, 09:57

CORONAVIRUS napisał/a:
Musi być sztywne ? Podobno nie musi

Jednak preferuję sztywne :haha: :haha: :haha:

W zasadzie można jeździć z żaglem, zamiast alkowy... :diabelski_usmiech

Bim - 2020-03-20, 14:04

Ten gość zrobiłby to perfekcyjnie :spoko

kimtop - 2020-03-20, 16:21

CORONAVIRUS napisał/a:
jest kamper , jest fachowiec

Adam,jak masz fachowca,to może zdaj się na niego :diabelski_usmiech :hide:

CORONAVIRUS - 2020-03-20, 16:39

kimtop napisał/a:
CORONAVIRUS napisał/a:
jest kamper , jest fachowiec

Adam,jak masz fachowca,to może zdaj się na niego :diabelski_usmiech :hide:

zdechł bym z głodu ....

tak liczyłem na więcej technicznych wskazówek lub uwag ... :spoko :kwiatki:

Socale - 2020-03-20, 17:11

Przecie masz w 3im poście moje wypociny :idea
- Chyba że nie widziałeś. Ok.
Dawaj więcej zdjęć, będzie więcej uwag :diabelski_usmiech

CORONAVIRUS - 2020-03-20, 17:15

Socale napisał/a:
Przecie masz w 3im poście moje wypociny :idea
- Chyba że nie widziałeś. Ok.
Dawaj więcej zdjęć, będzie więcej uwag :diabelski_usmiech

Ty sie postarałeś , dzięki ... dalej też jest świat :roll:

Socale - 2020-03-20, 17:34

Jestem pewien że to nie Twoje dzieło, poprawiasz coś po kimś czy to nie daj Boże z fabryki tak wylazło?
MILUŚ - 2020-03-20, 17:38

Socale napisał/a:
.......czy to nie daj Boże z fabryki tak wylazło?

No to jeszcze markę producenta tej fuchy poprosimy :chytry

Gewehr - 2020-03-20, 18:40

Ja tyko, że w lidlu były fajne takery... :haha:
MILUŚ - 2020-03-20, 18:51

A zszywki w promocji w Julce :-P
Comsio - 2020-03-20, 19:36

Przyjdzie kit :szeroki_usmiech będzie git.
CORONAVIRUS - 2020-03-20, 22:37

Socale napisał/a:
Jestem pewien że to nie Twoje dzieło, poprawiasz coś po kimś czy to nie daj Boże z fabryki tak wylazło?

nie poprawiam , dostałem fotkę do , powiedzmy konsultacji i za bardzo nie wiem co powiedzieć a miałem chyba dobrze mówić ....

Banan - 2020-03-20, 22:45

CORONAVIRUS napisał/a:
tak liczyłem na więcej technicznych wskazówek lub uwag ... :spoko :kwiatki:

Adaś, ale co Ci tu doradzać? Wojtek trochę się nagimnastykował z obrazkami, i dobrze zaczął, a tak naprawdę co było do spi...nia zostało spie...ne :diabelski_usmiech
Trzeba to wszystko usunąć i zrobić od podstaw, inaczej się to w trasie rozsypie :!:

CORONAVIRUS - 2020-03-20, 23:28

A jest wśród nas jakis inżynier by narysował kierunek sił jakie to teraz będzie generowało po takiej naprawie ściany ???
Banan - 2020-03-21, 12:07

Adam, to nie prom kosmiczny, wystarczy zrobić to zgodnie ze sztuką, chociażby stolarską...
Wiadomo, że przy alkowie występują duże siły czołowe i boczne. Należy tak ułożyć listwy główne i pomocnicze aby tym siłom sprostały. Tak jak narysował Ci Wojtek, te dwie listwy muszą być z jednego kawałka, z jednego kawałka muszą być też listwy pionowe, krzyżujące się z poziomymi. Należy je precyzyjnie połączyć ze sobą, a nie tak jak na foto... Podobnie listwy wzmacniające (te skośne) takera używamy do tapicerki... :diabelski_usmiech

Comsio - 2020-03-22, 07:33

:kawka:
Stary pisowiec zatrudnił stolarza .
A było to w cepce Knaus.
Naprawił całą podłogę.

Socale - 2020-03-22, 09:39

CORONAVIRUS napisał/a:
A jest wśród nas jakis inżynier by narysował kierunek sił jakie to teraz będzie generowało po takiej naprawie ściany ???

Inżynier to ja nie jestem, ale zerknij na rysunek.
Listwy o których mowa, pełnią rolę nie tylko nośną ale też usztywniającą.
Siły przód/tył czy góra/dół weźmie na siebie kabina, ale lewo/prawo już nie.
Dla wyobrażenia: Gdyby w zaznaczonych miejscach wstawić zawiasy, miałbyś z tej ściany chorągiewkę. Nie ma co liczyć że blacha dachu i styropian ją utrzymają, owszem, ale zaraz te punkty pokażą się z zewnątrz do rozerwania uszczelnień z dachem i blachy włącznie.
Jakiekolwiek nie wstawiłbyś wsparcie, to będzie ono wzmacniać ruch przód/tył, góra/dół ale nie wzmocni Ci lewo/prawo.
.
Kompromisem byłoby wymontowanie drugiej nad oknem listwy lub nawet ich obydwu i w ich miejsce wstawienie długiej, bukowej i mocno połączonej z listwą czołową alkowy.
Nie wiem czy zrozumiałeś moje skacowane wypociny :idea później możemy dalej podyskutować.

CORONAVIRUS - 2020-03-22, 10:48

No dobra , odkryję swoje karty trochę .

Proponujecie poziome listwy ciagnać po całości , tak faktycznie było w oryginale tylko że ta ściana była sztywną kompozycją fabryczną , słabo taką sztywność osiagnąć w warunkach polowych mając do dyspozycji to co w castoramie . Rozumiem,że dla fabryki poziome belki sa przede wszystkim pomocne w zakotwiczeniu wiszących szafek, markizy itp.

Oryginalna konstrukcja umarła .

Uważam ,żę przy ratowaniu takiej ściany trzeba obrócić konstrukcję nośną o 90 stopni opierając już teraz belki nośne pionowe o podłogę, mocna podłogę zaznaczam .

W pokazanym zdjęciu ugięcie podłogi alkowy powoduje wbijanie się belki dolnej alkowy w okno , ta belka nie ma zaparcia praktycznie .

Ja zaproponowałem takie rozwiązanie jak na focie, dwie nośne belki/ czerwone/ pionowe tworzące podstawę do wsparcia podłogi alkowy gdzie siły będą występowały największe , też w trakcie i najwięcej powiedzmy ćwiczeń fizycznych użytkowników . Przy pozostawieniu naprawy w stanie z fotek w trakcie IMPY na alkowie okno boczne będzie się uginało :haha: :haha: :haha:

Socale - 2020-03-22, 21:20

Hm...
Drewno ma największą wytrzymałość wzdłuż słojów, dla podtrzymania obciążenia alkowy wystarczyłaby jedna belka oparta na podłodze ale za pośrednictwem poprzecznej, rozkładającej nacisk. Z drugiej strony sądzę że obciążenie grawitacyjne alkowy przejmują profile kabiny.
Upieram się jednak na listwy monolityczne wzdłuż/poziomo, ponieważ pionowe bez uszczerbku mogą się opierać na listwach pośrednich/poprzecznych/poziomych i za ich pośrednictwem przenosić obciążenie aż do podłogi.
Qrde, ciekawe jaką konstrukcję zastosowała fabryka, trzeba przecież brać pod uwagę obecność okien w alkowie a w tym przypadku już to nie jest możliwe bez osłabienia i tak słabej konstrukcji.

Ela i Andrzej - 2020-03-22, 21:21

Adamie a co z dalszą częściom ściany??? .Pozdrawiam kolarz ...
CORONAVIRUS - 2020-03-22, 22:10

ostatnio tak wyglądała Andrzejku :spoko
smok_wawelski - 2020-03-27, 01:10

Powiem tak - najprościej podpatrzeć sobie na starej budzie kempingowej na K.pl w watkach remontowych bo to dość podobna konstrukcja.
Jeśli chodzi o wykonanie - ok w mojej budzie z 1978 tez było fabrycznie na klej i zszywki - tyle ze spasowanie i listwy to juz całkiem inna bajka.

pionier01 - 2020-03-28, 22:28

Remont alkowy z likwidacją przedniego okna wykonałem samodzielnie:
REMONT ALKOWY