Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - C25 silnik 2,0 benzyna - brak wolnych obrotów

Karol Rosół - 2020-03-27, 21:53
Temat postu: C25 silnik 2,0 benzyna - brak wolnych obrotów
Pomagam koledze przy uruchomieniu nabytego kampera na Citroenie c25 z benzynowym silnikiem 2,0. Silnik bardzo pięknie wkręca się na wysokie obroty lecz nie chce pracować na wolnych obrotach. Gaźnik został rozebrany na części pierwsze, wyczyszczony, wymienione uszczelki, wymieniony zawór dopływu paliwa do komory pływaka, przy okazji wymieniliśmy membranę pompki wtrysku paliwa. Wymienione uszczelnienia kolektora ssącego również kopułka palec rozdzielacza i przewody wysokiego napięcia. Przewody podciśnieniowe podłączone do kolektora są całe nie ma dopływu "fałszywego powietrza". I NIC.
Decyzja - zakup gaźnika SOLEX34 z jeżdżącego samochodu. I PONOWNIE NIC. Brak wolnych obrotów. Ten sam objaw - pięknie pracuje na wysokich obrotach i brak wolnych.
Czy ktoś z Kolegów miałby jakieś sugestie co może być przyczyną braku wolnych obrotów?

Socale - 2020-03-27, 22:25

No niestety, skoro gaźnik wymieniony to tylko lewe powietrze. Nawet na uszczelce kolektora dolotowego z głowicą - to jeśli z braku dostarczanej mieszanki.
Jeśli z braku zapłonu, to cewka może słabo generować.
Jeśli iskra jest jak piorun, to jeszcze ustawienie kąta zapłonu.
Trzeba tylko odszukać tego diabełka, urwać mu ogonek i połamać ząbki :diabelski_usmiech

CORONAVIRUS - 2020-03-27, 22:38

Robiłem niedawno taki silnik , też wolne obroty były kiepskie ...

sugestia taka byś zaczął od pomiaru ciśnienia sprężania na sucho i na oleju ... to najprawdopodobniej odpowie na wszystkie pytania .

mgF3 - 2020-03-27, 22:39

Witam. Sprawdź jakie masz ciśnienie sprężania i podciśnienie w kolektorze ssącym. Może masz nieszczelność w servie lub przewodzie łączącym go z kolektorem lub zawór zwrotny szwankuje.
Karol Rosół - 2020-03-27, 22:52

Uszczelka kolektora dolotowego jest nowa. Cewka zapłonowa + świece są nowe nawet pompka paliwa nowa, dysza elektryczna wolnych obrotów nowa, kanały w gaźniku wyczyszczone.
Układ podciśnienia jest OK. Zostało tylko zmierzenie ciśnienia sprężania - muszę dorobić przyrząd bo jest kiepskie dojście. Dam znać o postępach. Dzięki za pomoc.

SlawekEwa - 2020-03-27, 23:03

Skład mieszanki ustawiony?
Socale - 2020-03-27, 23:25

Ja ciśnienie raczej wykluczam, to benzyniak, objaw by postępował z przebiegiem proporcjonalnie.
.
Elektrozawór nowy, a otwiera? Słychać pykanie?
Myślę że nadal kanał i dysza wolnych obrotów nie ma przepustowości.
Zobacz na to zdjęcie, to jest mój diabełek co mi nerwa i adrenaliny na Adriatyku narobił.
0,2mm bryłka soli.
Jestem pewien bo brałem na język.
Objaw był identyczny.

majsterus - 2020-03-28, 07:17

Jeżeli nie pracuje na wolnych obrotach to ma niskie ciśnienie sprężania. To nie jest wina gaźnika. Nie zasysa mieszanki ze względu na słabe sprężanie na biegu jałowym.
Karol Rosół - 2020-03-29, 14:38

Elektrozawór jest nowy - otwiera i drożny, kanały na 100% czyste. Objawy takie same dla dwóch gaźników więc zostaje już tylko ciśnienie. Silnik na 140 tys. przebiegu więc stawiam na uszkodzoną uszczelkę pod głowicą pomiędzy komorami spalania. Jutro robimy pomiar ciśnienia na sucho i z olejem nad tłokami. Napiszę wieczorem o wynikach. Pozdrawiam
CORONAVIRUS - 2020-03-29, 14:42

Tam są podwójne sprężyny zaworowe, małe i duże na jeden zawór , lubią te małe pękać i już będzie kiszka ...
Socale - 2020-03-29, 15:32

Luzy zaworowe sprawdzone?
Bywa że się nie domykają :idea

Karol Rosół - 2020-03-29, 23:37

Jutro sprawdzimy ciśnienia i chyba zaczniemy demontaż głowicy. Reszta prac jak napisano w książce. Tylko szkoda że zrobiło się zimno.
CORONAVIRUS - 2020-03-29, 23:40

Karol Rosół napisał/a:
Jutro sprawdzimy ciśnienia i chyba zaczniemy demontaż głowicy. Reszta prac jak napisano w książce. Tylko szkoda że zrobiło się zimno.

pół godzinki roboty przy wyjęciu :)

Karol Rosół - 2020-03-30, 19:26

No i wyszło szydło z worka - uszkodzona uszczelka pod głowicą. Na pierwszym i czwartym cylindrze ciśnienie 10,5 na drugim i trzecim po 7 bar. Dzięki za pomoc dam znać jak skończymy.