|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - camera 360
koko - 2020-04-08, 19:08 Temat postu: camera 360 Przeczytałem w sprawozdaniu z testu FRANKII ze jest wyposażona w camere 360st ponieważ
jadąc do przodu dotknołem tyłem.Pomyślałem o czymś takim.
Jak to zrobić? Gdzie to kupić?
CORONAVIRUS - 2020-04-08, 19:23 Temat postu: Re: camera 360
koko napisał/a: |
jadąc do przodu dotknołem tyłem. |
kogo co jak ? to jest możliwe ???
ZbigStan - 2020-04-08, 19:34
Kamery boczne plus program dają efekt widoku jak z drona nad kamperem.
CORONAVIRUS - 2020-04-08, 19:35
ZbigStan napisał/a: | Kamery boczne plus program dają efekt widoku jak z drona nad kamperem. |
i tylna
ZbigStan - 2020-04-08, 20:52
CORONAVIRUS, tylna i przednia i boczne dają obraz tego co się dzieje dokoła Frankii Platinum.
jsaluga - 2020-04-08, 21:09 Temat postu: Re: camera 360
CORONAVIRUS napisał/a: | koko napisał/a: |
jadąc do przodu dotknołem tyłem. |
kogo co jak ? to jest możliwe ??? |
Kula ziemska jest okrągła. Wystarczy odpowiednio długo jechać do przodu.
Socale - 2020-04-08, 22:48 Temat postu: Re: camera 360
koko napisał/a: | Przeczytałem w sprawozdaniu z testu FRANKII ze jest wyposażona w camere 360st ponieważ
jadąc do przodu dotknołem tyłem.Pomyślałem o czymś takim.
Jak to zrobić? Gdzie to kupić? |
Wiem o czym piszesz, mam w osobówce i mnie poniosło by w kamperze...
Walczyłem o płynny obraz 180stopni. Nie wylazło mi nic fajnego, kamera widzi po swojemu.
Konieczne jest oprogramowanie kojarzące i łączące obrazy z kamer, to mnie przerosło.
Technologia identyczna ja góglestrit.
nikita55 - 2020-04-08, 23:35
Testowałem taki system na aucie Carthago kamera 360 st. Caratec. Ustawiane programem ale mimo wszystko lipa bo obraz jedt daleki od ideału a cena około 1800 euro.
nikita55 - 2020-04-08, 23:37
W osobówce pewnie jest fajny obraz bo auta nie są za długie a w camperach 7,5 metra mocno rozciąga i zniekształca.
amples - 2020-04-09, 00:00
Socale napisał/a: | Konieczne jest oprogramowanie kojarzące i łączące obrazy z kamer, to mnie przerosło. | Tu masz przykładowe gotowe rozwiązanie
CORONAVIRUS - 2020-04-09, 01:19
tak to wygląda w nowym sprinterze 7 metrowym stojącym w garażu o wysokości 3 metrów
ZbigStan - 2020-04-09, 07:33
Nowość, wysoka cena, a za jakiś czas powszechne wyposażenie. Pozdrawiam.
Banan - 2020-04-09, 14:25
Można zamontować coś takiego , śmieszne pieniądze, a przy okazji ochrona kampera po dołożeniu dysku twardego.
Też myślę o zainstalowaniu
koko - 2020-04-09, 16:07
Mój samochód ma 8mb i tył mu zachodzi przy skręcie nawet minimalnym wystarczy żeby nie zobaczyć gałązki 2cm i nieszczęscie gotowe.
Chętnie bym komuś zlecił taką robotę.
joko - 2020-04-09, 17:59
ZbigStan napisał/a: |
Nowość, wysoka cena, a za jakiś czas powszechne wyposażenie. Pozdrawiam. |
Żadna nowość, na alli od 5-6 lat , cena od dawna bez zmian.
Tu jest zestaw dedykowany do kampera : https://pl.aliexpress.com/item/32851101862.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.9e2d5e88KcE47S&algo_pvid=28ac3b22-85b7-49e7-9d55-11dc15348193&algo_expid=28ac3b22-85b7-49e7-9d55-11dc15348193-11&btsid=0b0a01f815864459854886890e81cc&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Ta dedykacja polega generalnie chyba na tym, że obsługuje większe gabaryty (kwestia obiektywów w kamerach) i animowane autko jest kamperem a nie osobówką czy autobusem.
Ten zestaw daje trochę lepszy obraz , ale to bardziej kwestia konkretnego ustawienia (kąt patrzenia, ogniskowa obiektywu, itp) niż parametrów sprzętu . Generalnie to jest taka kupa trochę , zwłaszcza te zestawy co dają taki obraz z góry jak ze studni.
Koko ten problem z zachodzeniem i gałązkami to masz jak rozumiem raczej z górną częścią budy, bo dół i środek wysokości widzisz w lusterkach wstecznych. Na to ten zestaw nie poradzi bo pomimo tego że prezentowany obraz jest jakby z ponad kampera, to jest on składany z obrazów z kamer skierowanych w dół , więc tego co jest w okolicach góry zabudowy i tak nie zobaczysz.
Moje stare rozwiązanie polegające na tym, że mam zamontowane trzy kamery, jedna patrząca do tyłu i dwie po bokach ale szerokokątne tak, że widzą i w dół i na wprost jest pod tym względem praktyczniejsze .
Dodatkowo mam w miejscu lusterka wstecznego zamontowane trzy monitory 5'' ustawione w linii (widok lewy, środek, prawy) tak, że tworzy się z tego taki jakby panoramiczny obraz będący widokiem 180 stopni z tyłu kampera .
Poza ułatwieniem w manewrowaniu , mogę bez problemu wyjeżdżać tyłem na drogę z pomiędzy budynków, czy nawracać na drodze, bez pomocy drugiej osoby , bo wystawiając tył widzę z pozycji kierowcy co jest po prawej i lewej stronie.
Poza tymi kamerami mam jeszcze trzy z przodu w takim samym układzie (przód i przednie boki) oraz kamerę patrzącą pod podwoziem do przodu i nad dachem również do przodu (pomocne przy zrzucie szarej, przejazdach nad przeszkodami terenowymi i pod wiaduktami )
Widoki na żywo mogę sobie przełaczać w razie potrzeby w czasie jazdy na ten zestaw 3 monitorów (np. przejeżdżająć pod niskim wiaduktem przełaczam z widoku tylnego na to co jest nad dachem), a wszystkie kamery podłączone są poza tym do 16 wejściowego rejestratora i obraz ze wszystkich mam w razie potrzeby na TV w salonie , TV w sypialni , albo na komórce .
Jest to wygodne np. przy noclegu na dziko , kiedy można podglądnąć co się dzieje dookoła bez wstawania z łóżka i otwierania okien.
Rejestrator bardzo dobrze obsługuje detekcję ruchu , więc system robi też za antywłam i może alarmować o problemach zdalnie.
koko - 2020-04-10, 09:58
kamerę cofania mam fabryczną i chciałbym wykorzystać jej monitor.Chpdzi o górne rejony tyłu i boków z tyłu. Lusterka wstecznego nie mam i nie ma możliwości zamontowania
joko - 2020-04-10, 12:00
Konrad, jeśli chodzi Ci o górę zabudowy z tyłu, jak sądziłem, to tak jak napisałem ten zestaw 360 st się nie sprawdzi raczej , bo aby urządzenie poskładało sobie obrazy z poszczególnych kamer w jeden w miarę czytelny i sensowny obraz, to kamery musza patrzeć w dół , a tym samym nie widzą tego co Ciebie interesuje.
To, że masz jeden monitor nie jest problemem, aby zrobić tak jak mam ja, pod warunkiem że jest na tyle duży i o takiej rozdzielczości że będzie w stanie wyświetlacz w miarę czytelny obraz z kilku kamer na raz (np w podziale na 4). Samo umiejscowienie monitora/monitorów w miejscu lusterka wstecznego w moim przypadku wynikało z tego, że po prostu miałem tam lusterko, bo to półintegra i naturalnym wydało mi się to miejsce , ale Ty mając integrę masz sporo innych dobrych do tego miejsc.
Gdybym miał to zrobić dla siebie, to zrobił bym to tak:
- po pierwsze przemyślał bym docelową liczbę kamer jakie chcę mieć zainstalowane (teraz lub w przyszłosci)
- kupił rejestrator z odpowiednią do założeń liczbą wejść i odpowiednią liczbę kamer
- kupił monitor , który będzie w stanie czytelnie wyświetlić przynajmniej 4 obrazy (obraz podzielny na 4 części) . Monitor nie może być za mały i jednocześnie nie na tyle duży aby zasłaniał połowę szyby i deski rozdzielczej. Myślę że taki 10-12'' o rozdzielczości minimum 800x600 (a najlepiej Full HD) będzie ok
- sam rejestrotor zamontował w takim miejscu aby mieć podczas jazdy swobodny i łatwy dostęp do jego panelu sterującego aby mieć możliwość przełączania widoków z kamer (większość ma pilota i to też jest jakieś rozwiązanie)
- zamontował kamery w taki sposób aby widziały te obszary które mnie interesują.
Jeżeli Ciebie szczególnie interesują te górne obszary zabudowy to do przemyślenia takie ustawienie kamer aby patrzyły z przodu do tyłu przy górnej krawędzi zabudowy , czyli dokładnie tak jak boczne lusterka wsteczne tylko wyżej .
Ja swoje ustawiłem z tyłu na boki, bo potrzebowałem mieć możliwość wyjeżdżania tyłem na drogę spomiędzy budynków, które zasłaniały mi widok z szoferki, ale sprawdzają mi się również w sytuacji manewrowania przy ustawianiu kampera na parceli , na której są drzewa i wystające gałęzie ....... a jak rozumiem Tobie o ten dokładnie przypadek chodzi .
Banan - 2020-04-10, 12:22
joko napisał/a: | kupił rejestrator z odpowiednią do założeń liczbą wejść i odpowiednią liczbę kamer |
Do takiego rejestratora zapodałem link kilka postów wyżej i kosztuje 126 PLNów
koko - 2020-04-10, 15:11
Wszystkim którzy pochylili się nad moim problemem Bardzo dziękuję i proszę o jeszcze na razie życzę
wszystkim ZDROWYCH I SZCZĘŚLIWYCH ŚWIĄT ogłaszam przerwę świąteczną na przemyślenia
Z pozdrowieniami
Konrad KoKo
|
|