|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - Marzenia o podróżach po Polsce.
ZbigStan - 2020-04-11, 07:59 Temat postu: Marzenia o podróżach po Polsce. Jest wiele miejsc wartych odwiedzenia w regionie gdzie mieszkamy, niektóre są znane tylko nam. Miejsca z lokanymi atrakcjami, ciekawe zjawiska przyrodnicze, jakieś miejsce przy leśnym jeziorku, czy z widokiem na góry i górki. Myślę, że z czasem była by to dobra baza do podróży po Polsce.Mamy teraz więcej czasu i możemy nad tym popracować. Jeśli macie namiary GPS i zdjęcia to też warto dodać. Opisane miejsca przydadzą się w planowaniu podróży. Pozdrawiam.
yamah - 2020-04-11, 08:24
Ja to już nagryzmoliłem trasy..oby tylko udało się zrealizować część z nim ..to dla mnie bez znaczenia w którym kierunku..oby tylko do przodu
grzegorz_wol - 2020-04-11, 09:39
Trzecie kółko od północy ociera się o okolice Piły i Wałcza. Jak będziesz w pobliżu a potrzebny będzie serwis kampera to daj znać. Chyba że lubisz jeziora, spławne dla kajaka rzeczki i lasy to możesz zostać na dłużej...
Oprócz miejsca u mnie czy na kempingu (mam nadzieję, że się ostanie) to jak ktoś lubi samotność to na jeziorze Zdbiczno jest półwysep a na nim Lasy Państwowe urządziły kilka punktów biwakowych. Większość
ma swoje wiatki, miejsce na ognisko i przyzwoity pomost. Opisywałem to kiedyś ale jak wspomnę jeszcze raz to chyba nic się nie stanie.
Z jeziora wypływa rzeczka Zdbica jest praktycznie nie używana przez kajakarzy bo wątła trochę i podobno pełna zwałek( podobno bo jeszcze do nich nie dotarłem). Mój plan na ten rok (który chcąc nie chcąc przerodził się w marzenie) zakładał przebicie się przez zwałki za pomocą piły i topora
Zobaczymy kiedy będę mógł rozpocząć prace.
ZEUS - 2020-04-11, 11:13
grzegorz_wol napisał/a: | Zobaczymy kiedy będę mógł rozpocząć prace |
jak już będzie można a zechcesz skorzystać z pomocy🤔 to daj znać... lubię takie akcje🤗
grzegorz_wol - 2020-04-11, 13:10
ZEUS napisał/a: | grzegorz_wol napisał/a: | Zobaczymy kiedy będę mógł rozpocząć prace |
jak już będzie można a zechcesz skorzystać z pomocy🤔 to daj znać... lubię takie akcje🤗 |
Z pomocy skorzystam z wielką chęcią. Zdbica wybrała sobie początek po drugiej stronie jeziora więc trzeba najpierw dopłynąć. Atakować krzaczory trzeba z nurtu bo płynie sobie w miejscu ciężko dostępnym. Druga para rąk się przyda.
Co ja tam piszę... Zeusie z Twoimi mocami to wyregulujemy ją jak na zdjęciu.
No może zostawimy nieco dzikości... ale to się zobaczy na miejscu. Dla zobrazowania za co się zabieramy fotki na kierunek z nurtem i na jezioro z rzeczki.
Jak tylko będzie to możliwe i uzgodnimy termin ... to do roboty.
ZEUS - 2020-04-11, 19:19
grzegorz_wol napisał/a: | Jak tylko będzie to możliwe i uzgodnimy termin ... to do roboty. |
no to jesteśmy "po słowie" ... oby jak najszybciej...
ZbigStan - 2020-04-11, 20:45
grzegorz_wol, Oglądałem na mapie i szególnie ciekawie wygląda półwysep, jeśli są tam miejsca postojowe to warto tam pojechać. Właśnie o takie informacje mi chodziło. Pozdrawiam.
grzegorz_wol - 2020-04-11, 21:54
Są proszę:
http://www.czaswlas.pl/ob...sep-zdbice-673#
Tylko wpisana jest jedna wiatka... Hm .... korniki. Ale wpisane jest 9 miejsc biwakowania a ja kojarzę mniej.
Mapa na stronie coś im nie chodzi.
Jak tylko będzie to możliwe podjadę i porobię Wam zdjęcia każdego miejsca z widokiem z pomostu włącznie. Będzie aktualnie.
bert - 2020-04-12, 00:50
http://njz.pl/STM/index.php?drawsko-walcz-trasa-3
kawałki tamtejsze tu też
ZbigStan - 2020-04-12, 06:42
OPOLSKIE
Dla miłośników przyrody polecam Park Dendrologiczny w Lipnie k. Niemodlina z wieloma okazami drzew z całego świata. 50.620025, 17.597004 . Przed wejściem jest spory parking i nie powinno być problemów z noclegiem. Z autostrady A4 zjaz na Nysę drogą nr 46.
Dla miłośników ptactwa wodnego polecam Rezerwat Staw Nowokuznicki w Nowej Kuźni gmina Prószków. 50.59681, 17.864476. Wzdłuż stawu biegnie ścieżka-pomost z kilkoma wieżami obserwacyjnymi. Ciekawostką przyrodniczą jest rosnąca tam kotewka orzech wodny. Problemem może być mały parking. Na Google Map są zdjęcia.
OldPiernik - 2020-04-12, 13:14
Miejsca w opolskim mnie zainteresowały. W sumie nie jest to tak daleko ode mnie i jak już będzie można się poruszać to można na jakiś weekend wyskoczyć. A jakoś nigdy do tej pory nie byliśmy w okolicach Opola (w samym Opolu też nie). Dzięki za namiary
ZbigStan - 2020-04-13, 16:59
OldPiernik, Opolskie jest niedocenione jako region turystyczny. Posiada wiele zabytkowych miast:Nysa, Paczków, Otmuchów, Głuchołazy, Prudnik, Brzeg, Byczyna, Krapkowice. Polecam Opole ze starówką, amfiteatrem i muzeum polskiej piosenki. Są jeziora Turawskie, Nyskie, Otmuchowskie. Lasy Stobrawskie i Bory Niemodlinskie. Góry Opawskie, góra Św. Anny. Liczne pałace i zamki z bajkowym pałacem w Mosznej. I wiele innych atrakcji jak Park Dinozaurów w Krasiejowie i wioska rycerska w Byczynie, itd., itp. Pozdrawiam i zapraszam.
jarsta0001 - 2020-04-13, 19:39
ZbigStan - nie zawsze tak było z tym niedocenieniem opolszczyzny. Pamiętam dawne czasy kiedy Nysa była owszem doceniana turystycznie... przyjeżdżało mnóstwo autokarów z ...niemcami, którzy oglądali swoje pozostawione ziomostwa...
Ale już poważnie i wracając do teraźniejszości, dużo kasy z pomocy UE zostało zainwestowane w odnowienie zabytków. Jest parę starówek, które po odnowieniu to piękne budowle.
Może parę uwag dot. mojego miasta.
Nysa była Twierdzą uważaną za jedną z najsilniejszych i najnowocześniejszych w ówczesnej Europie. (XVIIw) Opinię tę potwierdza fakt, że wojska napoleońskie w 1807 r. aż 114 dni oblegały Nysę nieustannie ją ostrzeliwując ciężką artylerią. O sile rażenia świadczy fakt, że w mieście ocalało tylko pięć domów. Dopiero brak odsieczy z amunicją i żywnością zmusił Nysę do kapitulacji. Pamiątką tego oblężenia jest żeliwna kula wmurowana w Dom Wagi Miejskiej. Zmieniające się z upływem czasu techniki wojenne oraz zastosowanie w XIX wieku dział z gwintowanymi lufami, spowodowały utratę militarnego znaczenia fortyfikacji. Od 1871 r. zaczęła się ich stopniowa likwidacja. W 1903 r. Nysa oficjalnie przestała być Twierdzą. Obiekty forteczne pełniły często rolę więzienia i obozu jenieckiego. Przetrzymywany był tu na przykład wybitny polityk rewolucji francuskiej, jeden z twórców Deklaracji Praw Człowieka i Obywatela, markiz de La Fayette. W 1916 r. w czasie I Wojny Światowej więziony był tu Charles de Gaulle, późniejszy prezydent Francji. Do czasów obecnych zachowało się około 60% dawnych fortyfikacji, rozlokowanych na obszarze ponad 230 hektarów.
Kroniki świata wydane w 1493 r. w Norymberdze wymieniają, jako najważniejsze miasta polskie, kolejno: Kraków, Wrocław i Nysę. W latach 1342-1810 Nysa była stolicą księstwa biskupów wrocławskich i przez długie wieki największym oraz najbogatszym po Wrocławiu miastem Śląska. Wspaniałe budowle, a zwłaszcza wiele bogatych kościołów (było ich 12), pozwoliły nazywać miasto "śląskim Rzymem".
Dodam, że dla nad jeziorem nyskim można znaleśc miejscówki za free. W mieście też by się coś znalazło nieodpłatnie np. okolice dworca PKP bliżej McDonalda.
Cyryl - 2020-04-13, 20:02
ZbigStan napisał/a: | grzegorz_wol, Oglądałem na mapie i szególnie ciekawie wygląda półwysep, jeśli są tam miejsca postojowe to warto tam pojechać. Właśnie o takie informacje mi chodziło. Pozdrawiam. |
byłem tam kilka lat temu 2012 w drodze nad morze.
od strony drogi 163 Wałcz-Czaplinek przed jeziorem jest taka droga do paru domków.
na końcu jest pani posiadająca 3 domki typu Brda i za dobę z prądem (zachwalała wodę ze źródełka) zapłaciłem 10zł.
wracając z wybrzeża stanęliśmy z kolegą również kamperowcem, a on bez prądu też zapłacił 10zł.
obeszliśmy całe jezioro wokół piechotą.
na tym półwyspie są miejsca postoju, ale z tablic wynikało, że postój trzeba telefonicznie zgłosić w nadleśnictwie.
bardzo ładne tereny.
grzegorz_wol - 2020-04-13, 20:09
Uwielbiam fortyfikacje więc do Nysy zawitam z pewnością.
Widzę tyle ciekawostek że chyba ciężko się będzie wyrobić w jeden dzień.
Kolejna perełka ...
Cyryl - 2020-04-13, 20:21
jak odwołają zakaz wejścia do lasu pojadę tam:
co ciekawie zdjęcia tego miejsca zrobił mój kolega z siatkówki.
izola - 2020-04-13, 20:37
Opolszczyzna to moja ziemia ojczysta , tam jako szczawik, namiociara 18 letnia poznałam wiele wspaniałych zakamarków...
Po wielu latach znowu tam zawitałam, robiłam wielkie oczy...ile czas zmienł...ale warto pojechać.
grzegorz_wol - 2020-04-13, 20:41
Przed każdym z miejsc biwakowych jest tablica z regulaminem. Tak że Cyryl masz rację. Ze strony którą podlinkowałem wynika, że nawet drzewo na ognisko można kupić od leśniczego. Jak tylko będzie to możliwe to ogarnę co potrzeba i uzupełnię wątek.
OldPiernik - 2020-04-13, 21:51
Nysa jest już wpisana na listę
W samej Nysie gdzie można zatrzymać się na noc?
jarsta0001 - 2020-04-14, 19:34
OldPiernik napisał/a: | Nysa jest już wpisana na listę
W samej Nysie gdzie można zatrzymać się na noc? |
Miejsca za free gdzie spisz i mozesz zwiedzać miasto bo jest bardzo blisko:
1. na rzeką w centrum miasta:
50°28'32.8"N 17°19'32.9"E i dale wzdłuż rzeki aż do skrętu do parku
2. przy PKP (bez obaw o hałas bo pociagi to już historia) i też blisko centrum
50.475177, 17.342686
3. 50°28'42.5"N 17°19'26.0"E osiedle blisko centrum
Napiszę jeszcze kiedyś miejscówki free nad jeziorem ale muszę wziąć rower i objechać wokoło jezioro. Mieszkam 500m od jeziora i nigdy nie patrzyłem pod kątem kamperowania. Zresztą jak gdzieś tam pisałem kampera mam od 2 miesięcy.
Comsio - 2020-04-14, 21:07
Pan Poziomka daje dobry przykład.
https://www.youtube.com/watch?v=2RNQclpha48
ZbigStan - 2020-04-16, 21:51
Jezioro Turawskie jest znane, ale kilka km od niego, otoczone lasami, są dwa miejsca warte odwiedzenia. Pierwsze to jezioro Srebrne, o b. czystej wodzie 50.756116, 18.07455. Blisko są Kacze Doły i parking 50.755709, 18.07043. Po za weekendem jest spokojnie.
grzegorz_wol - 2020-04-16, 21:59
Czy "przemieszczanie się w celach rekreacyjnych" w luzowaniu obostrzeń o którym mówił dziś miłościwie panujący - to już my?
Mam już rychtować sprzęt?
andi at - 2020-04-17, 05:04
Ten region jest piękny z Czechami https://www.google.com/ma...89!4d17.4696129
https://www.google.com/ma...531448?hl=pl-PL
No i na Pstrąga złowionego przez ciebie
https://www.google.com/ma...821!4d17.472446
yamah - 2020-04-17, 06:52
grzegorz_wol napisał/a: |
Mam już rychtować sprzęt? |
Dokładnie ..my już uzupełniamy lodówkę ..nawet stróż przygotowany
ZbigStan - 2020-04-17, 07:03
andi at, To bardzo ładne tereny Parku Krajobrazowego Gór Opawskich. Opolskie góry i górki. Można zatrzymać się wJarnołtówku 50.287875, 17.458881 Na kempingu Złota Doliną, lub w Pokrzywnej 50.284613, 17.472332 i szlakiem dotrzeć na graniczną Kopę Biskupią. Ciekawe tereny do jazdy rowerem. Polecam trasę Pokrzywna, Wieszczyna, Dębowiec do Prudnika. Latem plażowanie nad zalewem w Pokrzywnej. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2020-04-17, 07:08
grzegorz_wol, Władza rozpoczęła akcje "wyprowadzania kozy", zmniejszają ograniczenia, a my czujemy rodość. Też liczę na wyjazd do lasu. Pozdrawiam.
grzegorz_wol - 2020-04-17, 08:57
No ja z radością to poczekam do chwili jak przytoczone w poprzednim poście sformułowanie w całości niezmienione znajdzie się w rozporządzeniu.
Wydaję się mi, że intencją było przemieszczanie się w postaci spacerów czy dojazdów do pobliskiego lasu.
Na razie to na 15.04.20 dopisali tylko możliwość przemieszczania się myśliwym chyba.
SlawekEwa - 2020-04-17, 09:01
grzegorz_wol napisał/a: |
Wydaję się mi, że intencją było przemieszczanie się w postaci spacerów czy dojazdów do pobliskiego lasu. |
Optymiści widzą szklankę do połowy pełną
coolzizi - 2020-04-17, 09:06
ZbigStan napisał/a: | grzegorz_wol, Władza rozpoczęła akcje "wyprowadzania kozy", zmniejszają ograniczenia, a my czujemy rodość. Też liczę na wyjazd do lasu. Pozdrawiam. |
Słyszałem w mediach że parkingi leśne i pola biwakowe leśne zamknięte nadal.
ZbigStan - 2020-04-17, 11:28
SlawekEwa, mieszkasz w mało dla mnie znanej okolicy. Ale wiem że są tam ciekawe miejsca. Podaj coś dla zachęty. Pozdrawiam.
CORONAVIRUS - 2020-04-17, 11:56
ZbigStan napisał/a: | SlawekEwa, mieszkasz w mało dla mnie znanej okolicy. Ale wiem że są tam ciekawe miejsca. Podaj coś dla zachęty. Pozdrawiam. |
sorki za wcinkę ale takie cos to kolejny temat na forum o tym samym , forum ma już 12 lat , jesli ktos sądzi że Polska nie została tu rozebrana na kawałki i pokazana łopatologicznie to ....to jest leniuchem i nie chce sie mu zwyczajnie szukać tematów w odpowiednich działach ... na łatwiznę .
Takie to ....
Sławek , tłumacz jak masz ochotę , nikt nie zabroni .
yamah - 2020-04-17, 13:58
ZbigStan napisał/a: | SlawekEwa, mieszkasz w mało dla mnie znanej okolicy. Ale wiem że są tam ciekawe miejsca. Podaj coś dla zachęty. Pozdrawiam. |
Wpisz Roztocze a będziesz miał masę wiadomości i miejsc ..jb ma całą relacje z tych terenów,np.
https://www.camperteam.pl...hlight=roztocze
SlawekEwa - 2020-04-17, 14:28
Parafrazując powiedzenie " cudze chwalicie......................" nasze tereny które mamy na co dzień nie są dla nas zbyt atrakcyjne.Teraz może to się zmienić i zamiast gonić setki, tysiące kilometrów wystarczy wyjechać gdzieś "za róg". Nie mam takie talentu jak jb i dlatego z czystym sumieniem mogę polecić ich opisy tras po Roztoczu. Przyznaje, że sami też korzystaliśmy z tej wiedzy.
krzysioz - 2020-04-17, 15:13
Tu Pierzasty ma racje . Jes wiele ciekawych opisow i to dosc szczegolowych . Sam wracam do tych , ktore lubie i tesknie za niektorymi opisujacycymi jak chocby za Koczorka :
https://www.camperteam.pl...ic.php?p=106004
Bim - 2020-04-17, 16:04
krzysioz napisał/a: | Tu Pierzasty ma racje . Jes wiele ciekawych opisow i to dosc szczegolowych . Sam wracam do tych , ktore lubie i tesknie za niektorymi opisujacycymi jak chocby za Koczorka :
https://www.camperteam.pl...ic.php?p=106004 |
Takiej drugiej Lucynki na forum już nie będzie.
Ciekawe czy ktoś ma kontakt do niej ?
Dzięki Krzysiu z linka warto wrócić do poczytania.
Nowi forumowicze powinni częściej zagladać w czeluścia forum
MILUŚ - 2020-04-17, 17:34
Bim napisał/a: | ...............
Ciekawe czy ktoś ma kontakt do niej ? .... |
Ciekawe czy Koczorkowa zmieniła ......kolor włosów ? Pamietacie ?
marek230482 - 2020-04-17, 18:16
ZbigStan napisał/a: | Jezioro Turawskie jest znane, ale kilka km od niego, otoczone lasami, są dwa miejsca warte odwiedzenia. Pierwsze to jezioro Srebrne, o b. czystej wodzie 50.756116, 18.07455. Blisko są Kacze Doły i parking 50.755709, 18.07043. Po za weekendem jest spokojnie. |
Byłem tam ubiegłego lata terenówką i niestety wszystko pogrodzone i płatne. Nie znalazłem tam miejsca do dzikiego kampingowania.
CORONAVIRUS - 2020-04-17, 18:49
MILUŚ napisał/a: | Bim napisał/a: | ...............
Ciekawe czy ktoś ma kontakt do niej ? .... |
Ciekawe czy Koczorkowa zmieniła ......kolor włosów ? Pamietacie ? |
5 dni temu moja żona zmeniła kolor włosów , jak ja pierwszy raz zobaczyłem to krzyknąłem KOCZORKA jak nic ... słowo KOCZORKA gościło w chacie kilka ładnych dni ... wczoraj znowu zmieniła kolor , już nie KOCZORKA ... szkoda , podobało mi się
grzegorz_wol - 2020-04-17, 20:58
Ja rozumiem, że chęć odwiedzenia byłej Koleżanki z forum choćby dla ponownego obejrzenia koloru jej włosów urosła do rangi marzeń...
Innego powodu do zamieszczenia tych wpisów w tym wątku to chyba nie ma.
ZbigStan - 2020-04-17, 21:06
CORONAVIRUS, kolego chyba nie przynosisz szczęścia. Jak się pojawiasz w temacie to on się wkrótce kończy. Chyba Ciebie ADMIN nie docenia. Może opiszesz swoje ulubione miejsca na Kaszubach. Nawet jeśli już ktoś coś pisał, to można to zaktualizować. W tym czasie coś trzeba robić, więc planujemy i marzymy. Pozdrawiam
CORONAVIRUS - 2020-04-17, 21:17
Jednemu przynoszę a innemu nie szczęście życie . Admin to mój kumpel , dogadujemy się
Miejsca na Kaszubach opisałem już dawno , wystarczy sprawdzić a link w moim podpisie , miłego czytania .
Yans - 2020-04-17, 21:20
grzegorz_wol - 2020-04-17, 21:49
Yans napisał/a: | grzegorz_wol napisał/a: | Ja rozumiem, że chęć odwiedzenia byłej Koleżanki z forum choćby dla ponownego obejrzenia koloru jej włosów urosła do rangi marzeń...
Innego powodu do zamieszczenia tych wpisów w tym wątku to chyba nie ma. |
Jeżeli nie znasz kontekstu, to nie komentuj , proszę... |
Wasz kontekst jest Wasz i mnie nie wiele obchodzi.
Grzecznie zwróciłem uwagę że to temat założony w innym celu - temacie . Jak nie masz w nim nic do napisania to pisz w wątku który został odkurzony, proszę... .
CORONAVIRUS - 2020-04-17, 21:53
I po co te nerwy ... każdy temat na CT jest do rozciągnięcia i tylko "gadający" o tym decydują o czym chcą pogadać przez dwie , trzy strony ... tak było , jest i będzie zapewne
Yans - 2020-04-17, 21:58
ZbigStan - 2020-04-18, 05:07
Yans napisał/a: | grzegorz_wol napisał/a: | Wasz kontekst jest Wasz i mnie nie wiele obchodzi.
|
I tak trzymaj... Jeżeli nie wiesz o co biega ,to znajdź swój temat i jazda...
A nasz jest zrozumiały dla nas... Pozdrawiam serdecznie. |
Jesli chcesz rozwijać ten temat, to napisz coś o swoich miejscówkach. I to będzie właściwe dla tego tematu.
Grzegorz_wol wie o o chodzi w tym temacie, a Ty jeśli nie wiesz, to możesz założyć swój i nie będziemy Ci przeszkadzać i zaczepiać. Nie dziel forum na nas i pozostałych. Jeszcze raz napiszę, że kamperowanie powinno nas łączyć. Pozdrawiam.
grzegorz_wol - 2020-04-18, 07:46
ZbigStan napisał/a: | Yans napisał/a: | grzegorz_wol napisał/a: | Wasz kontekst jest Wasz i mnie nie wiele obchodzi.
|
I tak trzymaj... Jeżeli nie wiesz o co biega ,to znajdź swój temat i jazda...
A nasz jest zrozumiały dla nas... Pozdrawiam serdecznie. |
Jesli chcesz rozwijać ten temat, to napisz coś o swoich miejscówkach. I to będzie właściwe dla tego tematu.
Grzegorz_wol wie o o chodzi w tym temacie, a Ty jeśli nie wiesz, to możesz założyć swój i nie będziemy Ci przeszkadzać i zaczepiać. Nie dziel forum na nas i pozostałych. Jeszcze raz napiszę, że kamperowanie powinno nas łączyć. Pozdrawiam. |
Jeden Twój wątek przez dyskusję nie w temacie Tadeusz wykopał już w nicość
Trzeba się pilnować i każde odejście od przesłania głównego wątku próbować korygować - tyle tytułem usprawiedliwienia się z faktu mojej próby strofowania Kolegów w sprawie odejścia od tematu.
Co do zasad poruszanie się po kraju od poniedziałku to jeżeli dobrze zrozumiałem proces legislacji rozporządzenia luzującego obostrzenia to dziś do 13.00 można składać jeszcze jakieś tam poprawki do projektu i zostanie przegłosowane obiegowo.
Z otwieraniem szampana poczekam zatem do niedzieli.
ZbigStan - 2020-04-18, 08:35
grzegorz_wol, dobrze że przypomniałeś co jest istotą tego tematu. Dlatego Ciebie poparłem. Pozdrawiam
jb - 2020-04-18, 10:35
yamah napisał/a: | ZbigStan napisał/a: | SlawekEwa, mieszkasz w mało dla mnie znanej okolicy. Ale wiem że są tam ciekawe miejsca. Podaj coś dla zachęty. Pozdrawiam. |
Wpisz Roztocze a będziesz miał masę wiadomości i miejsc ..jb ma całą relacje z tych terenów,np.
https://www.camperteam.pl...hlight=roztocze |
Dzięki za dobre słowa. Powiem tak: nie wszędzie byłem, nie wszystko widziałem. Unikam komercji, unikam tłoku. Opisy tych "największych" atrakcji Roztocza możecie sobie znaleźć w przewodnikach. Ja szukam miejsc i szlaków nie mniej atrakcyjnych ale mniej znanych. SławekEwa nie masz racji. Coś co dla jednych jest lokalne i pozornie mało atrakcyjne zupełnie inaczej postrzegane jest przez innych. Takie opisy to skarbnica wiedzy. Niech będzie ich jak najwięcej. I jak najbardziej lokalnie. Ja na pewno chętnie z tego skorzystam.
OldPiernik - 2020-04-18, 20:13
I jeszcze jedno - wszystko się zmienia. Ja byłem dawno temu na Suwalszczyźnie - piękna półdzika kraina gdzie wszystko było otwarte można było wędrować gdzie oczy poniosą ludzie mili, otwarci. A byłem 2 lata temu. Dużo miejsc pozagradzanych, pełna komercha, ludzi kupa, autochtoni patrzą za kasą, dawne ścieżki pozagradzane słowem zupełnie co innego.
Dlatego pomimo, że dużo zostało kiedyś tam opisane ja jestem zdania, że należy pisać jak to wygląda TERAZ a nie jak to było 12 lat temu. Może tę łąkę, na której można było rozbić namiot bo gospodarz był super gość kupił jakiś burak i szczuje psem wszystkich, którzy chcą tam chwilę odpocząć? Albo w nocy przychodzi po haracz?
Ale może tam, gdzie były domki zakładu pracy i teren był zamknięty można teraz zanocować, bo zmienił się zarządca i za kilka złotych można gdzieś z boczku przycupnąć?
Słowem jestem jak najbardziej za ponownym opisywaniem wszystkich miejscówek.
grzegorz_wol - 2020-04-18, 20:33
Wiele miast i miasteczek wykorzystało też kasę na renowację starówek czy innych obiektów . To chyba też argument za uaktualnieniem.
ZbigStan - 2020-04-18, 21:10
OldPiernik, Grzegorz_wol , mam nadzieję, że Wasze argumenty zachęcą innych do przedstawiania polecanych miejsc. Pozdrawiam.
izola - 2020-04-18, 22:22
Bory Tucholskie . ja i mój to było fajowo. My dwa z chęcią poznania prawdziwej Polski...tego doznalismy.
ZbigStan - 2020-04-19, 15:15
Mieszkałem bardzo dawno temu koło Łęczycy i są tam ciekawe miejsca. Romańska Kolegiata w Tumie, 56.056107, 19.232612, z XII w. Zamek królewski w Łęczycy, 52.058917, 19.203897. Geometryczny środek Polski w Piątku, 52.069524, 19.480959. Zamek w Oporowie, 52.262471, 19.56512. Jeśli ktoś z kolegów mieszka w pobliżu, mógłby napisać jak to teraz wygląda. Pozdrawiam.
ZbigStan - 2020-04-19, 17:58
Zezwala się na "... przemieszczanie się w celach rekreacyjnych, wejście do parków i lasów" z zachowaniem niezbędnych środków ostrożności, odstęp 2 m, maseczki, itp.
Czy to pozwala na przejazd kamperem do lasu w celach rekreacyjnych?
marek230482 - 2020-04-19, 18:08
https://www.camperteam.pl...er=asc&start=15
druga i trzecia strona wyjaśnia wszystko.
SlawekEwa - 2020-04-19, 19:02
ZbigStan napisał/a: | Czy to pozwala na przejazd kamperem do lasu w celach rekreacyjnych? |
Nawet w Bieszczady możesz jechać oglądać gwiazdy
Bim - 2020-04-19, 20:09
SlawekEwa napisał/a: | ZbigStan napisał/a: | Czy to pozwala na przejazd kamperem do lasu w celach rekreacyjnych? |
Nawet w Bieszczady możesz jechać oglądać gwiazdy |
Sławek nie radzę nawet nie wiesz jacy tam ludzie wytresowania na co dzień w pilnowaniu zaraz zadzwonią .ze obcy na polanie
A teraz jak strach ich mobilizuje to bym się bał zapuszczać w te strony .
Tam panuje przekonanie do dzisiaj jak nie zarobią na tobie to nie jesteś mile widziany .
Teraz agroturystyka zamknięta to ludzie bardziej źli
Wiem bo mam dom tam od ponad 20lat i z roku na rok zniechęca mnie ten region do jeżdżenia tam
SlawekEwa - 2020-04-19, 20:40
Bim napisał/a: | Wiem bo mam dom tam od ponad 20lat i |
było się przyznawać, teraz możesz mieć gości z CT
grzegorz_wol - 2020-04-19, 20:59
Piwo za czujność
marek230482 - 2020-04-19, 21:06
Nie no mi już "uszy więdną od słuchania takich rzeczy". Tak tak. Nie jedźcie nigdzie siedźcie w domu bo to strach jechać ja też nadal będę tylko na swojej działce biwakował
MILUŚ - 2020-04-19, 21:07
SlawekEwa napisał/a: | Bim napisał/a: | Wiem bo mam dom tam od ponad 20lat i |
było się przyznawać, teraz możesz mieć gości z CT |
a za nimi pały
MILUŚ - 2020-04-19, 21:08
marek230482 napisał/a: | ......... ja też nadal będę tylko na swojej działce biwakował |
I tak trzymaj
grzegorz_wol - 2020-04-19, 21:19
marek230482 napisał/a: | Nie no mi już "uszy więdną od słuchania takich rzeczy". Tak tak. Nie jedźcie nigdzie siedźcie w domu bo to strach jechać ja też nadal będę tylko na swojej działce biwakował |
To w sumie ... gdzie ta działka
Nie irytuj się. Tak samo ciężko ludziom uwierzyć że ktoś coś im zabrania jak w to, że im przyzwala
- widać
Ja tam w ruchy oddolne z widłami o których przestrzega Bim w górach to wierze. W Beskidach to też możliwe. Trzeba to rozpoznać walką po prostu.
joko - 2020-04-19, 21:30
Jak jeszcze przed wprowadzeniem zakazu wchodzenia do lasu studziłem zapędy chętnych na podróże kamperem w rejony , w których będą traktowani jako obcy , to kilka osób miało do mnie o to pretensje.
Pisałem wtedy, że ludzie w tym ogłupieniu strachem stali się bardzo nieufni i wrogo nastawieni do "obcych" .
Teraz studzę nadmierny optymizm i zbyt wybujałe nadzieje co do poluźnienia obostrzeń, dokładnie z tego samego powodu.
To, że usunięto zapis o ograniczeniu w poruszaniu i przynajmniej teoretycznie Polska stoi otworem, nie oznacza że będzie to takie łatwe i przyjemne.
To, że zamknięte nadal będą kempingi, to nie jest problem, natomiast zamkniecie parkingów leśnych i miejsc biwakowych znacząco uszczupla listę potencjalnych miejscówek na dziko.
Najważniejsze jednak jest to, że w podejściu ludzi nic się od tamtego mojego wczesniejszego wpisu nie zmieniło.
To co wtedy pisałem o tym, że w większości rejonów , zwłaszcza tych na uboczu (czyli atrakcyjnych turystycznie) ludzie nadal wirusa znają tylko z TV i nadal nie chcą aby ktoś z zewnątrz im go przywlókł , jest wciąż aktualne.
Nie chcę nikogo zniechęcać , bo sam już usiedzieć na tyłku nie mogę, ale proponował bym zacząć jak po głodówce , czyli od "kaszki na wodzie "
Jeżeli będziemy od razu nachalni i pojawią się jakieś incydenty, to będzie to ze szkodą dla całej naszej społeczności karawaningowej.
Próbujcie , testujcie
Ja pewnie dopiero na przyszły weekend bo robotę mam teraz fajną . Wciągnąłem się i nie chce mi się teraz tego zostawiać w połowie.
marek230482 - 2020-04-19, 21:36
Dokładnie tak. Dlatego jeździjmy z głową. Nie ma się co wychylać. Szukajmy odludnych miejsc, nie rzucajmy się w oczy. I przede wszystkim stosujmy się do zasad bezpieczeństwa. ALe żeby być bezpiecznym nie trzeba siedzieć w domu.
OldPiernik - 2020-04-19, 21:43
Joko ja myślę, że masz trochu racji.
Ale z drugiej strony jak jeszcze chwilę nie będzie roboty jak bieda zaglądnie ludziom w oczy to wszędzie będą patrzeć żeby cokolwiek na "obcych" zarobić. Czy to w sklepie, czy to gdzieś na noclegu. Może dzięki temu miejsca do spania na dziko nie będą całkowicie darmowe ale o wiele tańsze niż kempingi. I bezproblemowo dostępne.
Ja jeszcze chwilę wytrzymam. Tyłek co prawda mam już kwadratowy, ale od przyszłego tygodnia już oficjalnie będę mógł jeździć na działkę, a i w domu zaległości dopiero lekko nadszarpnięte
ZbigStan - 2020-05-03, 19:27
Koło Byczyny, nad zalewem Biskupice-Wrzoski, znajduje się Gród Rycerski. Gdzie można zobaczyć pokazy walk rycerskich, itp. Można wypożyczyć kajaki lub rowery wodne. Jest też możliwość posilenia się. Miejsce ciekawe szczególnie dla młodszych. Można stać na parkingu przy Grodzie. 51.084983, 18.161.
|
|