Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Kamper Van z blaszaka lub busa do mieszkania

li - 2020-04-14, 17:31
Temat postu: Kamper Van z blaszaka lub busa do mieszkania
Dzień dobry

Przymierzam się do zakupu kampera nie tylko do podróżowania ale też do mieszkania na co najmniej pół roku w Portugalii. Chcę tam znaleść dom na stałe, ale tymczasem zanim nie znajdę miejsca gdzie będę chciała osiąść myślę o zakupie zegos na kształt kampera (podróżuję z kotem a czasem również z psem i jest to dość uciążliwe,wyszukiwanie opcji transportu, noclegu itd. A obecnie chcę tam spędzić więcej czasu i więcej podróżować.
Samochodzik tylko dla jednej osoby + zwierzyniec, ale do mieszkania więc chciałabym mieć nieco przestrzeni do życia,również kiedy na zewnątrz jest zimno i pada ;) . Wykonuję pracę artystyczną więc dobrze by było mieć miejsce na rozstawienie dodatkowego blatu do pracy do robienia drobiazgów, i mieć jakąś przestrzeń transportową. Myślałam o jakimś długim Ducato, dla mnie to trochę olbrzym, ale oglądałammałe zabudowy kamperowe i strasznie są ciasne. Zakochałam się w Peugocie J5 hobby 600, ale to samochodzik z lat 80-tych i trochę się boję tych kilometrów i godzin spędzonych w hałasie, a poza tym jednak w starym samochodzie jest zawsze coś do zrobienia (miałam kiedyś renault 4 kochany samochodzik,ale codzienne długie przejazdy go dobijały :( ). Jeśli macie jakieś sugestie czy ew.samochodzik do sprzedania jestem otwarta na wszelkie sugestie i propozycje.

amples - 2020-04-14, 17:48

li napisał/a:
jestem otwarta na wszelkie sugestie i propozycje.
To temat rzeka ,
będą konkretne pytania to będą konkretne odpowiedzi . :spoko

Misio - 2020-04-14, 18:18

Witamy i pozdrawiamy z Warszawy. :spoko
li - 2020-04-14, 19:07

Misio napisał/a:
Witamy i pozdrawiamy z Warszawy. :spoko

Dziękuję i pozdrawiam również, obecnie spod Warszawy :)

li - 2020-04-14, 19:34

amples napisał/a:
To temat rzeka ,
będą konkretne pytania to będą konkretne odpowiedzi . :spoko

:bukiet: Zadaję sobie sprawę, że to temat szeroki, tochę przeglądałam już forum ;) . trochę trudno mi zadać konkretne pytania, bo wciąż wiem jeszcze mało :( .
Po przemyśleniu sprawy wolałabym kupić taki samochodzik od kogoś ktor zrobił dla siebie i wymienia na większy lub ma nowe pomysly na następny samochód do realizacji (widziałam że są też tacy i rozumiem bo sama lubię wprowadzać w życie swoje pomysły), niż budować własnymi rękami - nie mam takiej wiedzy i umiejętności, więc chciałabym mieć przynajmniej jakąś bazę (ocieploną ew. z instalacjami) do usprzętowienia (mebelki i sprzęt) np. znalazłam taki samochodzik i nie ma dużego przebiegu, tylko to sprowadzany i dlaczego taki wybebeszony ? https://www.otomoto.pl/of...r-ID6CEabq.html

Nie mam dużych proeferencji co do marki, chociaż kilka osób polecało furgony Ducato jako dobre dość niezawodne samochody, ale pewnie Renaut i długi Opel vivaro, pewnie też są nie gorsze...
Na pewno chiałabym móc się w środku wyprostować :) i jednak mieć lazienkę z prysznicem, nawet jeśli będę głównie korzystać z rozwiązań zewnętrznych.
nie chciałabym wydawać na niego zbyt dużo, bo nie wiem czy życie w kamperze to coś dla mnie, a i kasy na prawdziwy dom musi mi starczyć ;) Ale pewnie poniżej 45-50 tyś z ew. remontami będzie trudno coś sensownego znaleźć...

amples - 2020-04-14, 19:52

li napisał/a:
Ale pewnie poniżej 45-50 tyś z ew. remontami będzie trudno coś sensownego znaleźć...

Gotowego , sprawnego , nie weterana i nie bieda-edyszyn w tej cenie raczej nie znajdziesz ,
ale w takim budżecie , można się zmieścić (z bazą),
robiąc samemu całkiem fajną chatkę .

dyha - 2020-04-14, 20:23

Witaj
Skontaktuj z TOSKANER rzadko tutaj zagląda ale może tędy:
http://toscaner.com/kampe...o-kamperowaniu/
Co chwilę wypuszcza w świat swoje kolejne dzieło, a jest w tym naprawdę dobry.
Może będzie miał coś w Twoim budżecie. :spoko

Misio - 2020-04-14, 21:18

Mam do sprzedania kampera w dobrym stanie w Twoim budżecie. :lol:

Telefon znajdziesz w moim profilu.

rakro1 - 2020-04-14, 21:45

Nie wnikając w szczegóły zakładam,że z racji wieku zniesiesz dużo.Musi być blaszak,izolacja bez znaczenia,łazienka bez znaczenia bo można zmontować beczkę,pompkę i robić prysznic na zewnątrz.W.C. przenośne lub natura.Dla młodej osoby,z całym szacunkiem zero motoryzacji wydaje mi się najważniejsze jak najmłodszy rocznik auta.Do tego jakiś materac,kuchenka LPG i jazda.Cała reszta dla "wapniaków" - ludzi odbiegających od natury.Można wymyślać w nieskończoność co jest niezbędne ale naprawdę to ważne jest nienaganne auto i pieniądze.Zazdroszczę Ci i trzymam kciuki.napisz do Vincenta..on już ma auto jakie potrzebujesz.Ma nawet psa już..
amples - 2020-04-14, 21:54

rakro1 napisał/a:
napisz do Vincenta..on już ma auto jakie potrzebujesz.Ma nawet psa już
Niektórzy bawią się w "swata" :bajer :haha:
rakro1 - 2020-04-14, 22:35

amples napisał/a:
rakro1 napisał/a:
napisz do Vincenta..on już ma auto jakie potrzebujesz.Ma nawet psa już
ważneaby dobierać się pod kątem pasji i wizji odnośnie wspólnej drogi rzez życie.Vincent piękny jest.Portugalia!!! Cóż więcej potrzeba???
Rambler - 2020-04-15, 14:13

amples napisał/a:

Vincent to fajna i niebanalna osobowość. Więc czemu nie? :ok

andi at - 2020-04-15, 20:08

https://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=68
li - 2020-04-15, 22:38

Rambler napisał/a:
amples napisał/a:

Vincent to fajna i niebanalna osobowość. Więc czemu nie? :ok

Nieźle się ubawiłam, nie do końca to miałam na myśli pisząc, że "jestem otwarta na wszelkie propozycje" XD. Ale Vincenta z przyjemnością poznam nawet jeśli nie jest taki piękny jak i tu przedstawiono :oops: ;)

li - 2020-04-15, 23:05

rakro1 napisał/a:
Nie wnikając w szczegóły zakładam,że z racji wieku zniesiesz dużo.Musi być blaszak,izolacja bez znaczenia,łazienka bez znaczenia bo można zmontować beczkę,pompkę i robić prysznic na zewnątrz.W.C. przenośne lub natura.Dla młodej osoby,z całym szacunkiem zero motoryzacji wydaje mi się najważniejsze jak najmłodszy rocznik auta.Do tego jakiś materac,kuchenka LPG i jazda.Cała reszta dla "wapniaków" - ludzi odbiegających od natury.Można wymyślać w nieskończoność co jest niezbędne ale naprawdę to ważne jest nienaganne auto i pieniądze.Zazdroszczę Ci i trzymam kciuki.napisz do Vincenta..on już ma auto jakie potrzebujesz.Ma nawet psa już..

Nie wiem czy chodzi Ci o wiek metrykalny czy wiedzę samochodową - jeśli chodzi o to drugie to pewnie zostanę młoda o końca życia, a jeśli o pierwsze, to owszem czuję się młoda, ale wchodzę w wiek kiedy jednak pewne udogodnienia zaczynają mieć znaczenie :-P w przeciwnym razie uż bym szusowała jakąś T4 lub T5 :mrgreen: Ale generalnie się zgadzam potrzebne mi pewne, nie zajeżdzone auto, na tyle duże żebym nie dostała depresji przy dłuższym w nim przebywaniu, a i pieniądze się przydadzą rzecz jasna :lol: Masz już zapewne swoje ubione autko więc nie masz co zazdrościć takiemu nowicjuszowi jak ja. Dzięki za kciuki! :bajer

li - 2020-04-15, 23:33

dyha napisał/a:
Witaj
Skontaktuj z TOSKANER rzadko tutaj zagląda ale może tędy:
http://toscaner.com/kampe...o-kamperowaniu/
Co chwilę wypuszcza w świat swoje kolejne dzieło, a jest w tym naprawdę dobry.
Może będzie miał coś w Twoim budżecie. :spoko

Dzięki! :kwiatek2

kalinin - 2020-04-16, 05:51

Zobacz bardzo zadbanego kampera. Negocjuj cenę
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDAU6vw.html

bert - 2020-04-16, 09:44

kalinin napisał/a:
Zobacz bardzo zadbanego kampera. Negocjuj cenę
https://www.olx.pl/oferta...D5-IDAU6vw.html

hmy
ale czy "li" nie wspominała o budżecie?
O tym, że domu szuka i "kamper" to ma być na ten czas by spokojnie szukać?
Że sama, ze zwierzakami (na co jej 6 miejsc do spania?) etc

W jej (jak mi się wydaje) przypadku raczej max duży blaszak i jakaś adaptacja wnętrza do potrzeb bytowych i zarobkowych + magazyn (skoro to ma zastąpić na czas poszukiwań dom to magazyn musi być przecież maks duży) niźli standardowy kamper z zupełnie do innych celów planowanym wnętrzem i delikatnym typowym dla "fabrycznych" wykonaniu.

li - 2020-04-16, 22:12

bert napisał/a:

hmy
ale czy "li" nie wspominała o budżecie?
O tym, że domu szuka i "kamper" to ma być na ten czas by spokojnie szukać?
Że sama, ze zwierzakami (na co jej 6 miejsc do spania?) etc

W jej (jak mi się wydaje) przypadku raczej max duży blaszak i jakaś adaptacja wnętrza do potrzeb bytowych i zarobkowych + magazyn (skoro to ma zastąpić na czas poszukiwań dom to magazyn musi być przecież maks duży) niźli standardowy kamper z zupełnie do innych celów planowanym wnętrzem i delikatnym typowym dla "fabrycznych" wykonaniu.

Kalinin , Myslę, że bert ma rację. Kamperek wygląda na dobry stan, ale zdecydowanie za duża rozbieżność budżetowa i po prawdzie blaszak byłby z wielu względów najlepszy, bo bardziej elastyczny w funkcji niż standardowy kamper. Chociaż takiego też nie wykluczam, jeśli uda mi się wymyślić sensowny rozkład.

Tak czy inaczej dziękuję za linka :)
Pozdrawiam

li - 2020-04-21, 19:49

W weekend obejrzałam to co znalazłam do obejrzenia w najbliższej okolicy, a ponieważ były tylko kampery więc... :)

Skorzystałam z zaproszenia Misio i jego domek na kołach jest przemiły i cudny do podróży, ale na moje cele niestety za mały :( . Obejżałam jeszcze taki sprzęcik hymercamp 64 z 93 roku - który jeśli chodzi o rozkład i ilość miejsca wydaje mi się optymalny

https://polskicaravaning.pl/ogloszenia/fiat-ducato-1993-2-5-td-zabudowa-hymer-model-hymer,3681

Temu egzeplarzowi należy się sporo pracy wewnątrz a i na zewnątrz widać że zdecydowanie pełnoletni i łatwo w życiu nie miał ;) . Ale za to sprawia wrażenie niezniszczalnego sprzętu który naprawić można w każdych warunkach. Natomiast po włączeniu silnika kabina się trzęsie i głośny jest chyba jak traktor. Czy tak musi być, czy to wina silnika (rozklekotany - ma na liczniku koło 300 tyś.) wytłumienia czy jeszcze czegoś innego? I jak z awaryjnością tego typu sprzęciku? (jak jeżdziłam renault 4 niby nigdy wielkiej awarii nie miałam,alewiecznie powtarzające się problemy z rozrusznikiem i ciągle jakieś drobiazgi w końcu spowodowały, że przesiałam się na nowszy samochodzik mimo miłości do klasyków).

W tym tyg. chcę jeszcze opatrzyć forda transita także z aklową podobnej długości tylko z tyłu nie ma podkowy niestety tylko jakiś inny typ łóżka i dzwiczki z tyłu, o i rok młodszy przez co deska rozdzielcza wygląda już na lata 90 te a nie 80-te... Czy alkowy na fordach były wyższe? bo optycznie wyglada na krótszy a teoretycznie różnica jest raptem jakieś 30 cm :shock: x

CORONAVIRUS - 2020-04-21, 20:09

Jeśli to auto jest do poprawek i gołym okiem widać i słychać problemy to cena jest kosmiczna , za tyle to ten model powinien być odmamłany i gotowy do podróży .

Moim zdaniem 20 tyś to max za taką jedynkę .

li - 2020-04-25, 15:59

CORONAVIRUS napisał/a:

Moim zdaniem 20 tyś to max za taką jedynkę .

Mówisz... Myślałam o ew. stargowaniu się, bo jak na jego stan i przebieg cena jest niemała, ogólnie kształo i rozkład mi się podoba, ale na razie patrzę za czymś nowszym, zabudowa to jedno, ale ten halas w kabinie i fotel bez możliwości regulacji.. :( . No i starszy samochód to jednak warsztat co chwilę.

rakro1 - 2020-04-25, 20:29

My podróżujemy we dwoje blaszakiem Peugeotem Boxerem.Najdłuższym i najwyższym ale tylko w ciepłych miesiącach i gdy gorsza pogoda jest ciasno.Nie ma porównania do "normalnego" kampera.Mógłbym godzinami wychwalać moją opcję - bardzo szybki,niezauważalny jako kamper,trwały itd. Ale nie jest to auto do stałego mieszkania."Prawdziwe"kampery mają jakoś dużo więcej miejsca niż blaszanki i mocno mnie to martwi,że może za kilka lat zechcę kupić coś bardziej komfortowego.Najfajniej byłoby kupić starsze/tańsze ale jednak auto zaprojektowane na mieszkalne a nie adaptowane.Może zdarzyć się sytuacja,że ktoś takie będzie sprzedawał,choćby na naszym forum i wtedy masz szansę,że posłuży trochę zanim zarobisz na nowsze.Może ktoś u nas nie może czasowo podróżować i wydzierżawiłabyś od niego za cenę nie komercyjną.
Ale nigdy,zwłaszcza nie mając gromadki dzieci nie chciałbym podróżować alkową.Za bardzo rzuca się w oczy i chyba na wietrze jest jak latawiec.Czyli integra..

rakro1 - 2020-04-25, 20:45

No i teraz np. https://www.olx.pl/oferta...html#5112e32f47 .Mieści się w Twoim budżecie.Zapytaj,może ktoś z naszego forum by go obejrzał i doradził.Na pewno ktoś się zgłosił.Chyba,że to auto było już omawiane i przegapiłem to sorry.
li - 2020-05-03, 22:47

rakro1 napisał/a:
No i teraz np. https://www.olx.pl/oferta...html#5112e32f47 .Mieści się w Twoim budżecie.Zapytaj,może ktoś z naszego forum by go obejrzał i doradził.Na pewno ktoś się zgłosił.Chyba,że to auto było już omawiane i przegapiłem to sorry.

Dzięki za opinię nt. blaszaków. Też bardzo mi się podoba "anonimowość" takich samochodów i pewnie jednak nieco większa mobilność, wyższe zawieszenie itp.i myślę, że do podróży to bardzo fajna opcja, ale do mieszkania kamper wydaje mi się przyjażniejszy. Oczywiście widziałam w internetach wiele osób mieszkających w blaszaku, ale chyba dla mnie to za mało miejsca. Ponieważ mam jeszcze swoje plany związane z pracą, zależy mi żeby z tyłu była podkowa (optymalnie) albo przynajmniej miejsce które będzie można nieco odizolować i przerobić na stół - więc ten samochodzik który wstawiłeś odpada.
Zasięgnełam jeszcze języka i wyszło na to, że integra potrafi mieć bardzo drogą szybę, nawet kilkanaście tyś, a szyb a jak to szyba, wiadomo... i pewnie może być też problem z częściami zwłaszcza przy starszych egzemplarzach, chociaż oczywiście wyglądają znacznie lepiej niż alkowa i pewnie też lepiej się prowadzą. podobno najlepszym kompromisem są półintegry,ale te raczej z kolei nie mają łużka nad szoferką, a taka dziupla do spania mi osobiście się podoba. Z drugiej strony trochę się martwię tą wrażliwością wysokiej zabudowy na wiatr....

Na razie szukam i oglądam, zobaczymy kiedy udami się cośsensownego upolować...

rakro1 - 2020-05-04, 22:01

To ja jeszcze coś od siebie.Montuję wszelkie wynalazki - klima stacjonarna,duże panele solarne,potężne akumulatory pokładowe,agregat prądotwórczy ...itd.Ale,gdy zrezygnowaliśmy z rowerów jako nienadających się do dłuższych wycieczek i zaczęliśmy podróżować ze skuterem to jest dla mnie nieustająca fascynacja i najpraktyczniejszy dodatek do kampera.
Osobiście w ogóle nie przyglądam się sprzedawanym kamperom,do których nie dałoby się wsadzić skutera.I na to Cię namawiam bardzo.Oczywiście w miarę możliwości.Przed zakupem trzeba przeanalizować wszystko bo auto bardzo trudno będzie potem zmienić.
Trzymaj się..

vIrek - 2020-05-05, 07:13

Rakro1, przy podróżowaniu solo podobną funkcjonalność będzie miał rower elektryczny (zwłaszcza przy więcej niż jednej baterii, więc i dużym zasięgu). Plusem dodatnim jest mniejsza waga, duża mobilność no i jazda za darmochę :ok
rakro1 - 2020-05-05, 10:20

Zdecydowanie tak.Rower elektryczny to lepsze rozwiązanie bo waga w kamperze to podstawa
i nawet wyjęcie go z auta jest łatwiejsze.Jest też cichszy i jakby bardziej ekologiczny.
W każdym razie dla mnie bezcenna jest możliwość zostawienia auta,zwłaszcza,gdy znajdę fajne miejsce i wyjazdy czymś mniejszym po zakupy,wodę,czy zwiedzanie okolicy.

li - 2020-05-05, 23:38

Skuter fajna rzecz, nawet mam jednego do zrobienia i jazdy w tych cieplych krajach, ale przed nim jeszcze dluga droga... I przede mną, bo musialabym pozawszystkim jeszcze prawo jazdy A zrobić ;) . Rower elektryczny to faktycznie jest fajna opcja, bo ciężko się takim duzym samochodem wozić,, tylko najpierw muszę muec ten samochód, i nie wiem jak to wszystko zmieszczę, ale faktycznie wezmę to pod uwage :) dzięki!
rakro1 - 2020-05-06, 09:47

P.S. Skuter do 125 cm na prawo jazdy kat.B można używać.
Andrzej 73 - 2020-05-06, 10:17

li napisał/a:
Zasięgnełam jeszcze języka i wyszło

li napisał/a:
podobno najlepszym kompromisem są półintegry,ale te raczej z kolei nie mają łużka nad szoferką,

Mają nad stołem i to jest ich zaleta że nie musisz składać foteli przednich przed opuszczeniem łóżka.

li - 2020-05-06, 21:11

rakro1 napisał/a:

Wiem, ale mój jest historyczny i ma 150 :lol: Ostatnio ktoś mi zwrócił uwagę, że w zasadzie pewnie mało któemu policjantowi przyjdzie do głowy sprawdzać jaką ma pojemność skuter, ale wiadomo... :mrgreen: Zresztą póki co raczej opcja na coś mniejszego i lżejszego tj. rower elektryczny (albo hulajnoga elektryczna i rower całkiem zwykły) jest bardziej realna :) .
pozdrawiam :bukiet:

li - 2020-05-06, 21:13

li napisał/a:
podobno najlepszym kompromisem są półintegry,ale te raczej z kolei nie mają łużka nad szoferką,

Mają nad stołem i to jest ich zaleta że nie musisz składać foteli przednich przed opuszczeniem łóżka.[/quote]

Naprawdę? Wszystkie rak mają? no ro muszę się im bliżej przyjżeć, dzięki!

andi at - 2020-05-07, 11:50

rakro1 napisał/a:

U nas w Polsce. Europa prawo jazdy niestety musi być na motor

li - 2021-05-17, 12:29

Cześć. Troche to trwało, ale w końcu znalazłam mój mobilny domek ;) . Ma nawet dodatkowy pokój na pracownię, na czym bardzo mi zależało. Już po montażu solarów, teraz czas na ulepszenia (na razie wymieniłam na próbę prowadnice w szufladzie na kulkowe w pełnym wysuwie, teraz reszta szuflad czeka na ulepszenie ;) , teraz zastanawiam się co zrobić żeby gniazda zapalniczkowe typu din zamienić w coś użytecznego.... Nie wiem dlaczego nie chce mi załączyć zdjęć z komórki, moze za duże? Dziękuję Wam za pomoc i zaangażowanie i mam nadzieję do zobaczenia na trasie 8-) :roza:

[img] https://drive.google.com/file/d/1fdDutzQTGN4qG-StBRO3wmv-InbT_O8H/view?usp=drivesdk [/img]

SlawekEwa - 2021-05-17, 14:40

Dostępu do zdjęć brak :placz