Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ściana Grodziowa w Busie - Jak to w Końcu jest

Maciek901 - 2020-04-23, 16:13
Temat postu: Ściana Grodziowa w Busie - Jak to w Końcu jest
Cześć,

Czy możecie mi to wyjaśnić, bo wszędzie uzyskuję sprzeczne informacje. Dzwoniłem do kilku stacji kontroli w tym okręgowych jeden Pan mówi, że absolutnie nie mogę ściany grodziowej usunąć czy też przerobić, inny mówi, że go to nie interesuje czy ja ją mam czy nie, a jeszcze inny, że w sumie mogę, ale nie powinienem i że mogę wymienić ją na drewnianą i zrobić np. drzwi. z szoferki.
Auto jest zarejestrowane na ciężarowe, gródź aktualnie jest fabryczna, w dowodzie 3 miejsca siedzące, które nie będą zmieniane.
Jak to jest z kontrolą policji... Ktoś się może doczepić, w Polsce jak i zagranicą? Macie z tym jakieś doświadczenia?

Z góry dziękuję za pomoc.

smok_wawelski - 2020-04-23, 17:40

Poziom informacji żałosny od tych panów.
Gródź jest obowiązkowa dla samochodu ciężarowego i przepisy określają jaka ma to być gródź i o jakiej wytrzymałości.
Grodzie z drzwiami tak istnieją to tak zwane grodzie kurierskie bo stosowane są w pojazdach kurierskich i serwisowych ale to nie jest tak że można taka byle gródź wystrugać z tektury.
Abstrahuje już od tego że ta gródź to Twoje i pasażerów bezpieczeństwo jeśli wieziesz ładunek na pace
Z kontrola policji w skrajnym przypadku jest tak że jak pojedziesz ciężarowym bez grodzi to zabulisz a może i dalej pojedziesz na lawecie a Twój DR trafi do WK

Zajrzyj do watku: https://www.camperteam.pl...=asc&start=1200 masz tam opisane sprawy grodzi oraz przerabiania i przerejestrowywania samoch. ciężarowego na specjalny kempingowy

Maciek901 - 2020-04-23, 17:48

Serdeczne dzięki za konkretną odpowiedź, swoją drogą dziwne jest to, że na stacjach OKRĘGOWYCH podają takie bzdurne informacje...
Moje obawy były słuszne i ścianka zostanie w takim razie nietknięta.

Pozdrawiam :wyszczerzony:

smok_wawelski - 2020-04-23, 17:55

Też się dziwie
Podstawa prawna to: Rozporz. Min. Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia2) paragraf 8 pkt 4 ust. 7 i 8

Maciek901 napisał/a:
Moje obawy były słuszne i ścianka zostanie w takim razie nietknięta.

Przerabiasz na spec-kempingowy ? czy dalej ciężarówka ?
Jeśli przerabiasz przeczytaj watek który Ci linkowałem - zdjęcie grodzi jest możliwe dla samochodu spec-kempingowy

Rowaw - 2020-04-26, 12:22
Temat postu: Re: Ściana Grodziowa w Busie - Jak to w Końcu jest
Maciek901 napisał/a:
Cześć,

Czy możecie mi to wyjaśnić, bo wszędzie uzyskuję sprzeczne informacje. Dzwoniłem do kilku stacji kontroli w tym okręgowych jeden Pan mówi, że absolutnie nie mogę ściany grodziowej usunąć czy też przerobić, inny mówi, że go to nie interesuje czy ja ją mam czy nie, a jeszcze inny, że w sumie mogę, ale nie powinienem i że mogę wymienić ją na drewnianą i zrobić np. drzwi. z szoferki.
Auto jest zarejestrowane na ciężarowe, gródź aktualnie jest fabryczna, w dowodzie 3 miejsca siedzące, które nie będą zmieniane.
Jak to jest z kontrolą policji... Ktoś się może doczepić, w Polsce jak i zagranicą? Macie z tym jakieś doświadczenia?

Z góry dziękuję za pomoc.

Nie ma najmniejszych wątpliwości dzisiaj, że ścian grodziowych nie wolno usuwać z samochodów zarejestrowanych jako ciężarowe. Rozpracowywałem temat od listopada zeszłego roku. Nie ulegaj różnym informacjom, zapewnieniom, że można, sugestiom, że "jakoś to będzie". Ludzie w Polsce robią wszystko z wszystkiego, niektórzy jeżdżą już kilka lat ze ściankami ze sklejki, w których są drzwi itd. To wszystko nie jest zgodne z prawem. musi być fabryczna gródź z homologacją, każda inna sytuacja jest nie do obronienia zarówno w czasie kontroli w trasie, jak i na stacji diagnostycznej czy w sądzie.
Piszę dużo, bo chcę przestrzec. Z tego, co wiem, przepisy mają się jeszcze w tym roku zaostrzyć. A tutaj masz gościa, który rozpracował temat dokładnie, w oparciu o korespondencję z decydentami: https://www.youtube.com/watch?v=39yE7gWDuzE Nic dodać, nic ująć.

SlawekEwa - 2020-04-26, 12:54

Rowaw napisał/a:
Z tego, co wiem, przepisy mają się jeszcze w tym roku zaostrzyć

Z czego to wiesz?

andi at - 2020-04-28, 15:54

A tutaj masz gościa, który rozpracował temat dokładnie, w oparciu o korespondencję z decydentami: https://www.youtube.com/watch?v=39yE7gWDuzE Nic dodać, nic ująć.

Też pierdoły opisuje na różne tematy .Uczy się :spoko

Rowaw - 2020-05-03, 23:46

andi at napisał/a:
A tutaj masz gościa, który rozpracował temat dokładnie, w oparciu o korespondencję z decydentami: https://www.youtube.com/watch?v=39yE7gWDuzE Nic dodać, nic ująć.

Też pierdoły opisuje na różne tematy .Uczy się :spoko

Tego się nauczył.

SlawekEwa - 2020-05-04, 07:06

Rowaw napisał/a:
Tego się nauczył.

dobrze, ale nie odpowiedziałeś na to
Rowaw napisał/a:
Z tego, co wiem, przepisy mają się jeszcze w tym roku zaostrzyć.

czekam :bajer

Rowaw - 2020-05-07, 14:29

SlawekEwa napisał/a:
Rowaw napisał/a:
Tego się nauczył.

dobrze, ale nie odpowiedziałeś na to
Rowaw napisał/a:
Z tego, co wiem, przepisy mają się jeszcze w tym roku zaostrzyć.

czekam :bajer

Źródło informacji musi pozostać do mojej wiadomości, ale jest na wskroś wiarygodne. Chciałbym, ale nie mogę więcej napisać. Pozdrawiam.

SlawekEwa - 2020-05-07, 15:08

Rowaw napisał/a:
Chciałbym, ale nie mogę więcej napisać.

Jakiś "rąbek" tajemnicy?

Rowaw - 2020-05-07, 15:12

SlawekEwa napisał/a:
Rowaw napisał/a:
Chciałbym, ale nie mogę więcej napisać.

Jakiś "rąbek" tajemnicy?

Nie no - tak, to możemy się przerzucać wpisami w nieskończoność. :) Napisałem, jak wyżej. Pożyjemy, zobaczymy. Szerokich dróg.

smok_wawelski - 2020-05-08, 15:48

Rowaw napisał/a:
Źródło informacji musi pozostać do mojej wiadomości, ale jest na wskroś wiarygodne. Chciałbym, ale nie mogę więcej napisać. Pozdrawiam.
Normalnie nie wiem śmiać się czy płakać - niczym w piaskownicy :)
Rowaw - 2020-05-08, 16:13

smok_wawelski napisał/a:
Rowaw napisał/a:
Normalnie nie wiem śmiać się czy płakać - niczym w piaskownicy :)

Śmiej się. To ponoć zdrowo.

sqbik - 2020-06-28, 19:15

Sprawa jest prosta: dopóki jest ciężarowy - kratka musi być, chcesz wyjąć kratkę to zgłoś na OSK zmianę przeznaczenia samochodu na osobowy bez zmian konstrukcyjnych, w osobowym kratki nie musi być.
mat.a.błysk - 2020-07-07, 11:59

Koledzy, może ktoś z Was miał podobną sytjuację jak ja. Mam dostawczego Ducato L4H3 ze ścianą grodziową i 3 miejscami z przodu (fotel kierowcy i dwuosobowa kanapa). Co mam zrobić i jaka powinna być kolejność procedur techniczno-administracyjno-legalizacyjnych gdy chcę:

- zdemontować blaszaną ścianę grodziową
- usunąć kanapę i w jej miejsce dać pojedynczy fotel (przerejestrowanie na z 3 na 2-osobowy, a fotel planuję kupić oryginalny używany).

Czy najpierw znaleźć OSK, które mi da papier dla Wydziału Komunikacji gdy samodzielnie zdemontuję ściankę? Co z fotelami? Znaleźć fachowców i jechać do nich z zakupionym fotelem na montaż i po papier homologacyjny? Znacie koszty tych procedur?

sqbik - 2020-07-07, 14:48

UWAGA !!!
Temat z dzisiaj
W ubiegłym roku "przerobiliśmy" samochód VAN 2 miejscowy na osobowy 5 miejsc i tak został zarejestrowany. Samochód został sprzedany i bez problemów przerejestrowany przez nowego właściciela. Dzisiaj dostałem telefon od tegoż właściciela, że nie może przejść przeglądu bo w CEPIK jest wersja ciężarowa 2 osobowa. Okazuje się że w wydziale komunikacji jest osobówka. Teoretycznie wszystko jest OK, ale co w razie kontroli policji??? Ma ktoś może pomysł co z tym zrobić?

Banan - 2020-07-07, 15:03

sqbik napisał/a:
W ubiegłym roku "przerobiliśmy" samochód VAN 2 miejscowy na osobowy 5 miejsc i tak został zarejestrowany

To jak przeszedł przegląd po przebudowie, aby go zarejestrować na 5 osób?? :shock:
Przecież musiałeś mieć "glejt" od diagnosty, który powinien zmienić dane w CEPiKu :roll:

sqbik - 2020-07-08, 15:11

Po przeróbce i przerejestrowaniu, wszystko z kwitami i na legalu, ktoś po drodze zapomniał uzupełnić dane w bazie CEPIK. Diagnosta zwala na WK, WK zwala na diagnostę. Samochód został przerejestrowany na podstawie oryginałów dokumentów potwierdzających przeróbkę w uprawnionej firmie oraz przeglądu w OSK.