|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Szukam kampera zimowego nowego lub do 3 lat
cario14 - 2020-04-25, 13:52 Temat postu: Szukam kampera zimowego nowego lub do 3 lat Witam, szukam kamperka 5 osobowego, zależy mi żeby się nadawał na wyjazdy zimowe Włochy,Austria, etc... miałem wypożyczonego już raz na taki wyjazd benimara na Fordzie w automacie, był fajny ale nie miał webcasto czego trochę brakowało.
Znalazłem Benimar Tessoro z 2017 roku w cenie 199000zl zastanawiam się nad nim,ale nie wiem czy Benimar to najwyższa polka ? Czy może lepiej szukać czegoś innego ? Mega wymagań do układu nie mam dla mnie to wszystko jest podobne, oczywiście kibelek i prysznic musi być, klima na 220 na letnie wyjazdy, antena z instalacja tv itd...
jednak najważniejsze dla mnie czy Benimar czy coś innego ?
HENRYCZEK - 2020-04-25, 14:10
Z zakupem nowej zimówki na 5 osób nie powinno być problemu, gorzej z realnym DMC o ile ma być do 3,5 T.
Zajrzyj do: MTM kampery Czechowice-Dz,
S-Camp Bieruń
andi at - 2020-04-25, 19:23
Ja proponuje Malibu .4-5 osobowe .Jak nie ma webasta to zamontowanie nie ma problemu a na zimę jest dobre
https://camping-world.at/
marcincin - 2020-04-25, 19:44 Temat postu: Re: Szukam kampera zimowego nowego lub do 3 lat
cario14 napisał/a: | Witam, szukam kamperka 5 osobowego, zależy mi żeby się nadawał na wyjazdy zimowe Włochy,Austria, etc... miałem wypożyczonego już raz na taki wyjazd benimara na Fordzie w automacie, był fajny ale nie miał webcasto czego trochę brakowało.
Znalazłem Benimar Tessoro z 2017 roku w cenie 199000zl zastanawiam się nad nim,ale nie wiem czy Benimar to najwyższa polka ? Czy może lepiej szukać czegoś innego ? Mega wymagań do układu nie mam dla mnie to wszystko jest podobne, oczywiście kibelek i prysznic musi być, klima na 220 na letnie wyjazdy, antena z instalacja tv itd...
jednak najważniejsze dla mnie czy Benimar czy coś innego ? |
Benimar to dobra średnia półka, osobiście uważam, że ma dobry stosunek jakości do ceny (bynajmniej miał jak go kupowałem). Jakość wykończenia jest ok. Zakupując pakiet NK2 otrzymuje się wersję "uzimowioną", która zimą daje radę (nie ma podwójnej podłogi). Tutaj możesz poczytać o moich doświadczeniach z Benimarem:
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=32404
Teraz pytanie czy na stałe będziesz jeździł w pięcioosobowym składzie, czy tylko sporadycznie. Jeśli na stałe to ja sugeruję rozejrzeć się za alkową, jeśli sporadycznie to półintegra będzie ok.
Nie rozumiem Twojego stwierdzenia:
cario14 napisał/a: | miałem wypożyczonego już raz na taki wyjazd benimara na Fordzie w automacie, był fajny ale nie miał webcasto czego trochę brakowało.
|
Jeśli nie miał webasto to miał ogrzewanie gazowe - więc nie rozumiem czego Ci brakowało. Ja akurat mam obecnie webasto, w poprzednim kamperze miałem gazowe - jeden i drugi typ ogrzewania sprawdzał się na zimowych wyjazdach. O pracy webasto w moim Benimarze możesz poczytać tutaj:
https://www.camperteam.pl...t=33059&start=0
No i najważniejsze:
cario14 napisał/a: | Mega wymagań do układu nie mam dla mnie to wszystko jest podobne, oczywiście kibelek i prysznic musi być, klima na 220 na letnie wyjazdy, antena z instalacja tv itd... |
Na tej części powinieneś skupić się najbardziej, a nie na producencie - wszyscy producenci produkują samochody w bardzo podobnych układach i każdy doświadczony kamperowiec napisze, że układ zabudowy jest najważniejszy. Zastanów się co dla Ciebie jest ważne - duże tylne łóżko na które wygodnie się wchodzi, czy może priorytetem jest duży garaż. Czy długość pojazdu jest dla Ciebie ważna, czy chcesz oddzielny prysznic, czy może prysznic zintegrowany z toaletą, a jeśli zintegrowany to czy z "suchą podłogą", czy może być z "mokrą". Czy łóżko opuszczanie zasłaniające częściowo drzwi wejściowe będzie Ci przeszkadzać, czy nie, ... Takich dylematów jest wiele - ja napisałem dlaczego wybrałem akurat ten konkretny model i Tobie radzę trochę głębiej pochylić się nad tym tematem, abyś po jednym sezonie nie czuł się rozczarowany nietrafionym układem. Dyskusji na ten temat na forum jest bardzo dużo. Miłej lektury życzę.
cario14 - 2020-04-27, 09:42
Cytat: | Jeśli nie miał webasto to miał ogrzewanie gazowe - więc nie rozumiem czego Ci brakowało. |
Akurat taki pechowy przypadek że wypozyczając miały być 2 butle z gazem pełne, a że kamper był nowy właściciel nie przewidział że w salonie mogli zużyć większość jednej butli ....
Skracając do minimum - brakło nam gazu we Włoszech, nie mieliśmy przejściówek na włoskie butle, których zresztą znalezienie graniczyło z cudem Ostatecznie sobie poradziliśmy, ale było troche zabawy i sen już nie był tak spokojny ...
Dlatego wydaje mi się na zimę Webasto dużo lepszym rozwiązaniem.
Skoro korzystałeś i z tego i z tego - w twojej ocenie są jakieś wady Webasto ? Czytałem artykuł opisujący zużycie itd... ale gdybyś miał kupować kolejnego kampera i miałbyś do wyboru gaz lub webasto ?
Wieluniak_1 - 2020-04-27, 19:28
witam
też miałem kampera z Webasto i z gazem.
Teraz mam wersję zimową kamoera (podwójna podłoga i takie tam) z ogrzewaniem Truma Combi. Jest rewelacyjne i zimą się sprawdza.
Każde z tych rozwiązań ma wady i zalety. W mojej ocenie Truma combii wystarcza (miałem dodatkowo montować webasto, ale odpuściłem sobie ). I gaz i On kiedyś się kończy i trzeba uzupełnić paliwo. BYłem tydzień w alpach w lutym i 3 butel na moją ok 8 metrową integrę wystarczyły. Dłużej niż tydzień zimą i tak nie planuje kamperować.
marcincin - 2020-04-27, 20:34
cario14 napisał/a: | Skoro korzystałeś i z tego i z tego - w twojej ocenie są jakieś wady Webasto ? Czytałem artykuł opisujący zużycie itd... ale gdybyś miał kupować kolejnego kampera i miałbyś do wyboru gaz lub webasto ? |
Wg mnie on i gaz sprawdza się tak samo dobrze. Jak miałem gaz to na tygodniowe narty zabierałem trzy butle - trzeciej nigdy nie musiałem rozpoczynać. Z webasto jest mniejszy problem - nie trzeba wozić dodatkowych butli w zimie, ale nie jest to jakiś mega problem. Część osób twierdzi, że webasto pobiera więcej energii - po moim tegorocznym wyjeździe przeprowadziłem analizę na zebranych danych i nie zauważyłem jakiejś szczególnej różnicy. Wentylatory przepychające ciepłe powietrze pobierają tyle samo energii. Zapłon też nie jest jakimś mega obciążeniem.
Ja osobiście nie uzależniał bym wyboru kampera od tego czym jest grzany - najważniejszy jest układ i w taki sposób kupiłem obecnego. Układ jaki wybrałem spełniał większość moich wymagań, a że miał webasto to wziąłem co było w takim układzie dostarczone (byłem też ciekawy jak to się sprawdzi). Gdybym kupował jeszcze raz, to wybór byłby dokładnie taki sam - układ przede wszystkim - a reszta ma mniejsze znaczenie. Ja osobiście z pracy webasto jestem zadowolony, ale gdybym trafił na idealny układ z gazem to wybrałbym gaz.
orkaaa - 2020-04-27, 21:41
Całkowicie się zgadzam. Układ wnętrza najważniejszy. Ja na swoje wnętrze złego słowa nie powiem. To ta sama grupa producenta i identyczne rozwiązania. Webasto jest super o czym kiedyś pisałem. Ale są jak zawsze zwolennicy gazu i oleju napędowego. Tak jak alkowy i półintegry. O wielu rozwiązaniach decyduje kasa. Jak ją masz to wówczas można szukać górnej półki . Jak nie to wybierasz klasę średnią lub budżetową i też czerpiesz radość z wyjazdów. Samochod to tylko dom ale gdzie go postawisz zależy tylko od Ciebie.
cario14 - 2020-04-28, 09:31
Ok, dzięki bardzo, natomiast dla mnie skoro mogę wybrać i w tych zabudowach które mnie interesują można znaleźć i webasto i gaz - to wybieram webasto
Ale mam kolejną zagwozdkę Właśnie otrzymałem ofertę kamperka ze specyfikacją, no i byłem przekonany że webasto w kamperach to tylko Truma D, a tu .... Eberspacher 4000W.
Nigdzie nie potrafię znaleźć opinii na temat tego urządzenia - ma ktoś jakieś doświadczenia z tym tematem ? Druga sprawa to czy gdzieś można znaleźć jak wyglądają sterowniki tych urządzeń ? Jak to wygląda w środku czy sterowanie jest na zasadzie ustawienia określonej temperatury czy też poziomy grzania od 1 do x ...
KACPERKI 2 - 2020-04-28, 10:06
Bardzo ciekawe podejście... Układ wnętrza nie ważny a sterowanie ogrzewaniem już tak ;-)
Z takim podejściem to... na pewno nie będzie to Twój ostatni kamper więc nie przejmuj się sterowaniem pieca tylko kupuj bo za trochę sprzedasz i ZACZNIESZ SZUKAĆ POCZĄWSZY OD UKŁADU WNĘTRZA
marcincin - 2020-04-28, 10:15
cario14 napisał/a: |
Ale mam kolejną zagwozdkę Właśnie otrzymałem ofertę kamperka ze specyfikacją, no i byłem przekonany że webasto w kamperach to tylko Truma D, a tu .... Eberspacher 4000W.
Nigdzie nie potrafię znaleźć opinii na temat tego urządzenia - ma ktoś jakieś doświadczenia z tym tematem ? Druga sprawa to czy gdzieś można znaleźć jak wyglądają sterowniki tych urządzeń ? Jak to wygląda w środku czy sterowanie jest na zasadzie ustawienia określonej temperatury czy też poziomy grzania od 1 do x ... |
Ja mam zamontowane urządzenie firmy webasto (www.webasto.com)
Sterownik wygląda tak:
https://www.webasto-comfo...ehicles/Heating - szukaj MultiControl
Nastawiasz na wyświetlaczu temperaturę i jeden z trzech trybów pracy (eco, normal, power). Można także programować czas włączenia ogrzewania - ja z programatora nie korzystam. W zimę nastawiam stałą temperaturę (na zimowych wyjazdach nasz pies przeważnie śpi w czasie kiedy nas nie ma) i webasto pilnuje, aby zadana temperatura była utrzymana - robi to z pewną histerezą - możesz pooglądać wykresy w moim wątku.
Darek Szczecin - 2020-04-29, 15:12
cario14 napisał/a: | Ok, dzięki bardzo, natomiast dla mnie skoro mogę wybrać i w tych zabudowach które mnie interesują można znaleźć i webasto i gaz - to wybieram webasto
Nigdzie nie potrafię znaleźć opinii na temat tego urządzenia - ma ktoś jakieś doświadczenia z tym tematem ? Druga sprawa to czy gdzieś można znaleźć jak wyglądają sterowniki tych urządzeń ? Jak to wygląda w środku czy sterowanie jest na zasadzie ustawienia określonej temperatury czy też poziomy grzania od 1 do x ... |
Ja mam Ebera Airtronic d4 czyli 4000W, szatan normalnie, nagrzewa w mig.
sterowników jest cała kupa EasyStart Select, EasyStart Timer , EasyStart Remote. EasyStart Web.
Wszystkie są wymienne, czyli bez względu na to z czym nabędziesz możesz sobie zmienić na jaki chcesz.
cario14 - 2020-04-29, 18:02
No dobra jestem kroczek dalej .... Byłem dzisiaj w Pszczynie pooglądać Chaussony, no i w Kędzierzynie Benimary.
No i rzeczywiscie, to układ ma znaczenie Jak wspominali tutaj fachowcy - teraz zrozumiałem. No i spodobał mi się układ Perseo, fajna prostokątna kuchnia która powoduje że jest całkiem sporo miejsca, ale niestety te modele są tylko 4 osobowe, a ja szukam 5os... Nie dlatego że chcę na codzien kamperować w 5 osób bo wiem że to średnio wygodne, ale jednak wiem że czasem będę mial całą moją 5tkę chętną na wyjazd więc to warunek konieczny.
Więc postawiłem narazie na Tessoro 442, czekam na kompletna wycenę oczywiscie na webasto olejowym na którym mi zależy - nadal jest to dla mnie ważne
Natomiast biorąc pod uwagę fakt, że zaczynam powoli wiedzieć czego chcę to poszukuje układu od innych producentów czegoś podobnego do tego Perseo ale w wersji dla 5 osób.
Może ktoś podpowie ? Mam wrażenie że niektórzy na tym forum to wszystkie układy wnętrz w głowie mają Przeglądam aktualnie Roller Teamy, Adrie ...
jsaluga - 2020-04-29, 20:16
Chłopie skup się. Jak w czymś takim chcesz wypoczywać w 5 osób?
cario14 - 2020-04-29, 20:40
w wiekszosci bede podrozowal w 3 osoby, ale w razie jakby nagle mlodziez zechciala pojechac ze staruszkami, potrzebuje na 5os..
andi at - 2020-04-30, 09:36
442 spanie w poprzek to katastrofa .Wchodzenie i wychodzenie 2 osoby polega na tym że dupę zawracasz 1 osobie .W nocy też np.siusiu .Do piwniczki musi wejść skuter na wysokość
Mam webasto i jest spoko na zimę
mischka - 2020-05-01, 17:23
andi at napisał/a: | 442 spanie w poprzek to katastrofa |
Ilu użytkowników tyle opinii. Ja osobiście wolałbym pojedyncze łóżka z możliwością łączenia w jedno wielkie, ale znam kilku zwolenników spania w poprzek.
Wszystkie układy mają swoje wady i zalety.
OMEGA - 2020-05-01, 18:09
andi at napisał/a: | Mam webasto i jest spoko na zimę |
Stałem kiedyś w Buk koło takiego co miał webasto , na zewnątrz było ok -8 stopni kopciło za każdym razem jak startowało i śmierdziało było głośne do puki się nie rozgrzało , nie wytrzymałem i musiałem się przenieść.
LukF - 2020-05-02, 09:51
I tutaj muszę się zgodzić. Diesel spalany musi śmierdzieć. Uważacie inaczej? To proszę wąchać rurę wydechową waszego kampera diesla kiedy silnik pracuje...
LPG przy tym to perfuma
Ale co ja tam wiem...
Andrzej 73 - 2020-05-02, 10:11
Nie wiem jaki dokładnie model Webasto montują w kamperach , ten co mam w ciężarówce jest dość głośne.
Biorąc to pod uwagę mogę stwierdzić , że ogrzewanie Truma na gaz jest stanowczo cichsze.
Wiem zimą kłopot z butlami , ale wolę nosić butle niż spać w hałasie , poza tym wspomniane Webasto które mam w Iveco , ciągle mam z nim problemy. Może to przypadek , a może nie.
LukF - 2020-05-02, 12:43
Andrzej73,
Ja nawet nie muszę nosić butli z gazem bo mam tankowanie z zewnątrz więc no problem
Andrzej 73 - 2020-05-02, 15:14
LukF napisał/a: | Ja nawet nie muszę nosić butli z gazem bo mam tankowanie z zewnątrz więc no problem |
Oczywiście jeśli masz zimą gdzie zatankować propan lub masz ogrzewaną butle.
koko - 2020-05-03, 18:35
ogrzewanie tylko ALDE korzystałem ze wszystkich rodzai
aviator - 2020-05-03, 18:42
Dokładnie ALDE to cisza i spokój, do tego działa w czasie jazdy i daje ciepło z silnika a przy braku gazu to i na prądzie tez działa :-)
cario14 - 2020-05-04, 15:48
Jeszcze wpadł mi w oko w Bieruniu (rzut beretem) Elnagh t loft 529 - myślę że skoro go sprzedaje S-Camp to będzie to pewna oferta... Zakładam że kupiony u nich i jeden właściciel.
Układ trochę bardziej mi pasuje Benimara, ale kurcze jednak jest 80k różnicy w cenie, jest to automat, jest 5 osobówka, ogrzewanie webasto - wg wielu z Was nie najlepsza opcja ja mimo wszystko nadal rozważam to rozwiązanie. Niewiele zalazłem na temat Elnagh-a... Czy to niższa półka od Benimara, Chaussona ? Czy podobna ? Czy da radę na zimowe wyjazdy ?
https://www.otomoto.pl/of...ml#gallery-open
papamila - 2020-05-04, 18:02
Cytat: | jest 80k różnicy w cenie |
policz dokładnie, bo podana cena w ogloszeniu to netto,
czyli 225 brutto
cario14 - 2020-05-04, 19:51
papamila napisał/a: | Cytat: | jest 80k różnicy w cenie |
policz dokładnie, bo podana cena w ogloszeniu to netto,
czyli 225 brutto |
No tak a Benimara mi wyliczyl juz z osprzetem 305k
LukF - 2020-05-04, 21:47
Del
bo miało być 5 os.
marcincin - 2020-05-05, 17:50
cario14 napisał/a: | Jeszcze wpadł mi w oko w Bieruniu (rzut beretem) Elnagh t loft 529 - myślę że skoro go sprzedaje S-Camp to będzie to pewna oferta... Zakładam że kupiony u nich i jeden właściciel.
Układ trochę bardziej mi pasuje Benimara, ale kurcze jednak jest 80k różnicy w cenie, jest to automat, jest 5 osobówka, ogrzewanie webasto - wg wielu z Was nie najlepsza opcja ja mimo wszystko nadal rozważam to rozwiązanie. Niewiele zalazłem na temat Elnagh-a... Czy to niższa półka od Benimara, Chaussona ? Czy podobna ? Czy da radę na zimowe wyjazdy ?
https://www.otomoto.pl/of...ml#gallery-open |
Wady jakie widzę (wg moich kryteriów) to:
- drzwi zabudowy zbyt blisko kabiny - przez to salon jest mniej przestronny. Przy czterech osobach (nie mówiąc już o pięciu) ma to duże znaczenie.
- łóżko opuszczane zasłania drzwi wejściowe (jest to mniej upierdliwe niż mały salon)
- nie wiem czy umywalka jest zasłaniana podczas brania prysznica - jeśli nie to będzie zalewana. Łazienka trochę mała ogólnie.
arti33 - 2020-05-05, 18:42
Mam Elnagh T-loft 450 z 2014 roku i mogę śmiało powiedzieć , że konstrukcja mocna i dobrze przemyślana, jakość wykonania na wysokim poziomie.
Mój jest w wersji zimowej z Truma Combi 6. Butla 10kg propanu w zimę wystarcza na około 72h, w środku 22 stopnie.
72h: ciągła praca Trumy,ciągła praca dużej lodówki (150 litrów), kawa, herbata, prosty obiadek.
moskit - 2020-05-05, 20:26
zobacz ten model bez problemu śpi 5 osób
https://www.otomoto.pl/of...r-ID6CsQ5r.html
rjas - 2020-05-06, 01:28
My wybraliśmy Chausson 720 ze względu na duży salon i duże łóżko opuszczane spod sufitu (szerokie 160cm) do poziomu siedziska kanap przy stole - czyli wchodzenie bez drabiny przy założeniu, że nikt nie śpi pod nami. My podróżujemy w 3, max. 4 osoby, a może w nim spać max. 6 osób. Przy dużej ilości osób myślę, że duże znaczenie ma też rozmiar salonu i miejsce koło stołu - tutaj jest go dużo. Kanapa na lewej ścianie - 185 cm. Pierwotnie chcieliśmy wybrać Adrię która bardzo nam się podobała, atutem również był serwis "koło" domu, ale w 4 osoby byśmy się tam "pozabijali". Minusem tego modelu Chausson jest na pewno stosunkowo mały garaż i mały blat w kuchni. W Chausson (w Benimarach pewnie też) można pod fotelem pasażera zamontować 2 akumulatory zabudowy (2X95Ah) więc prądu nie powinno zabraknąć przy dodatkowej elektrowni słonecznej na dachu
Jak koledzy wcześniej pisali ideał pewnie nie istnieje i zawsze jest jakiś kompromis na który trzeba się zdecydować kupując kamperka, ale można nieco zminimalizować ryzyko (jeśli jest czas i chęci) na początek pożyczając różne konfiguracje, choćby na weekend. Tak myśmy zrobili i kupując pierwszego mieliśmy pojęcie czego chcemy.
Miłych dylematów przy wyborze życzę
cario14 - 2020-05-06, 09:48
A jak wygląda sprawa połączenia ogrzewania webasto z gazowym ? Gdzieś na forum wpadłem na post, w którym gość się chwali że założył i to i to.
Czy jeśli to możliwe to łatwiej kupić na gaz i dołożyć webasto, czy odwrotnie ? Czy te instalacje są podobne i czy to wogóle możliwe ?
Zapewne minusem będzie koszt dodatkowy, no i waga. Ale mimo wszystko ciekawi mnie takie rozwiązanie.
cario14 - 2020-05-06, 09:52
Ale zarejestrowany na 4
orkaaa - 2020-05-06, 16:55
Już pisałem w tym wątku i innych. Sam od ponad roku jeżdżę Chausson. Dealer z Pszczyny polecam. Oby tak inni działali. Tu nie chodzi tylko i kasę ale o pasję. Sami jeżdżą i wiedzą o co w tym chodzi. Jak będziesz miał problem pisz do nich. To ważne , bo nie zastajesz sam. Gratulacje wyboru i w drogę 😊😊😊
marcincin - 2020-05-06, 21:27
cario14 napisał/a: | A jak wygląda sprawa połączenia ogrzewania webasto z gazowym ? Gdzieś na forum wpadłem na post, w którym gość się chwali że założył i to i to.
Czy jeśli to możliwe to łatwiej kupić na gaz i dołożyć webasto, czy odwrotnie ? Czy te instalacje są podobne i czy to wogóle możliwe ?
Zapewne minusem będzie koszt dodatkowy, no i waga. Ale mimo wszystko ciekawi mnie takie rozwiązanie. |
Za bardzo kombinujesz - gaz albo on zimą się sprawdzą. O ile nie planujesz dłużego kamperowania w zimę (powyżej tygodnia) to jakiekolwiek mixy nie mają sensu. Wybierz najlepszy układ i kupuj. A najlepiej wcześniej potestuj układ wypożyczając na weekend.
cario14 - 2020-05-08, 11:53
No i z głowy Kamperek zamówiony, padło na Benimar Tessoro 442NK, w przyszłm tygodniu odbieram z Kędzierzyna.
Marcincin dziękuję za informacje i opinie - pomogły w podjęciu decyzji
marcincin - 2020-05-08, 23:31
cario14 napisał/a: | No i z głowy Kamperek zamówiony, padło na Benimar Tessoro 442NK, w przyszłm tygodniu odbieram z Kędzierzyna.
Marcincin dziękuję za informacje i opinie - pomogły w podjęciu decyzji |
Gratuluję wyboru, jeden z fajniejszych etapów (wybór) masz już za sobą. Napisz kiedyś na forum jak Ci się go używa i czy układ spełnia Wasze wymagania. Może pomożesz innym Do zobaczenia gdzieś na w trasie - my właśnie jesteśmy teraz w terenie.
andi at - 2020-05-09, 07:14
Spanie w poprzek .Mam takie i jest nie fajne .Piwniczka i czy wejdzie tam skuter bo u mnie nie wchodzi na wysokość
EwaMarek - 2021-01-26, 20:56
Pytanie do autora wątku.
Jak się sprawuje kupiony kamper?
wady - zalety?
|
|