| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Dobór mocy akumulatora do mocy solara
wasniows - 2020-05-05, 17:01 Temat postu: Dobór mocy akumulatora do mocy solara Dzień dobry,
Posiadam w swoim kamperku instalacje solarną o mocy 100 W. Chciałbym dokupić do niej akumulator żelowy. Ktoś mi doradził, że do tej mocy odpowiedni będzie 60 - 80 Ah. Mocniejszy akumulator może być już niedoładowany. Plan jest taki, żeby unikać podłączania się do prądu na kempingach. Co o tym sądzicie ?
marek230482 - 2020-05-05, 17:20
Doktoratów na ten temat w internecie jest co nie miara. Na prawdę nic nie czytałeś? Ja tam znawcą nie jestem ale mam panel "setkę" i 74Ah. Taki aku wystarcza na 2-3 dni dzikowania w ogóle bez doładowania czymkolwiek (pompa, światło, ogrzewanie, czasami telewizja). Dodanie mu źródła 100W ze słońca to już praktycznie całkowita niezależność. Solar 100W na płasko w słoneczny dzień aku 80Ah naładuje nawet jak będzie niemal pusty a tak chyba nigdy nie jest.
HENRYCZEK - 2020-05-05, 17:49
| Cytat: | | Plan jest taki, żeby unikać podłączania się do prądu na kempingach. |
Witaj.
To koronawirus też tam jest??
Aku bym brał max duże,prądu nigdy za wiele/apetyt rośnie...../Aternatorem też można doładować.
wbobowski - 2020-05-05, 17:54
Łatwy rachunek > 100W : 12V = 8,3A prąd maksymalny, który raczej nie będzie występował.
A ponieważ rozładowany częściowo akumulator powinien być ładowany 10% prądem, to jasno wychodzi, że pierwsza podpowiedź jest prawidłowa 60-80 Ah.
Tylko co to znaczy "dokupić". Czy masz już 2 akumulatory, czy tylko jeden. A stara zasada mówi, żeby oba akumulatory były takie same. Najlepiej pojemnościowo i rodzajowo.
marek230482 - 2020-05-05, 17:56
| wbobowski napisał/a: | | 8,3A prąd maksymalny, który raczej nie będzie występował |
Na pewno nie wystąpi bo panel musiałby być skierowany prostopadle do słońca.
Luksiak - 2020-05-05, 18:01
czyli jak będzie panel 320 to akumlatoy 2x120 będzie ok
voice - 2020-05-05, 20:25
| Luksiak napisał/a: | | czyli jak będzie panel 320 to akumlatoy 2x120 będzie ok |
Panowie rozwiejcie moje wątpliwości, bo ostatnio montowałem panel solarny kilka lat temu, natomiast teraz widzę, że większość zakłada panele dużej mocy, które są do instalacji domowych pod inwertery.
Czy takie panele można montować na kampery i przyczepy ??
wasniows - 2020-05-06, 10:44
| wbobowski napisał/a: | Łatwy rachunek > 100W : 12V = 8,3A prąd maksymalny, który raczej nie będzie występował.
A ponieważ rozładowany częściowo akumulator powinien być ładowany 10% prądem, to jasno wychodzi, że pierwsza podpowiedź jest prawidłowa 60-80 Ah.
Tylko co to znaczy "dokupić". Czy masz już 2 akumulatory, czy tylko jeden. A stara zasada mówi, żeby oba akumulatory były takie same. Najlepiej pojemnościowo i rodzajowo. |
W tym wypadku dokupić znaczy wymienić stary akumulator kwasowy na nowy żelowy.
Moje kombinowanie jest takie:
1 opcja: akumulator 70 Ah, dzięki temu wyjdzie taniej (w 600 zł powinienem się zmieścić) i będzie pracował optymalnie z solarem,
albo
2 opcja: większy akumulator np. 100 Ah, będzie drożej, ale dzięki temu będę miał większy zapas energii, żeby np. przetrwać dni pochmurne. No i właśnie pytanie czy ta druga opcja większego akumulatora ma sens ?
I jeszcze jedna kwestia przyszła mi do głowy. Czy macie jakieś doświadczenia z akumulatorami żelowymi marki MAXX,
myślę o tym modelu
https://www.4sun.eu/akumu...-fm-70-70ah-12v
Może jakieś inne sprawdzone modele akumulatorów możecie polecić ?
zyga63 - 2020-05-06, 11:22
Witam
Zasada doboru paneli słonecznych i akumulatorów tylko zależy ile będziecie potrzebować energii
z praktyki
-panele fotowoltaiczne moc które podają w specyfikacji to tylko warunki laboratoryjne
-praktyczna moc to do 70% w okresie letnim i dobrym nasłonecznieniu
-większość paneli można stosować na kamperach kwestia montażu i wagi najważniejsze dobranie
inwertera
wasniows - 2020-05-08, 08:55
| Maciej S. napisał/a: | Należy pamiętać, że bezpiecznie realnie można wyciągnąć 50% pojemności, dodatkowo większy solar szybciej uzupełni energię, ale również w ciągu słneczka zapewnia zasilanie urządzeń.
Pytanie, jakie jest obciażenie instalacji 12V, ile realnie dziennie może pochłonąć Wh i jaką długą automomię przewidujesz?
Ja bym szedł w maksymalną moc solara, to nigdy nie zginie, aku zależy od długości autonomii. |
Moją konsumpcję energii określiłbym na umiarkowaną. Nie posiadam TV i jakiś prądożernych urządzeń. Energia będzie szła głównie na pompę do wody, oświetlenie ledowe, ładowanie urządzeń przenośnych (komórka, laptop). Cel to rezygnacja z podłączenia do prądu na minimum 1 tydzień. No i w tym przypadku waham się pomiędzy wyborem 70 i 100 Ah.
Setka daje większy zapas energii ale zadaje sobie pytanie: czy solar 100 W da sobie radę z naładowaniem tego większego akumulatora. I tutaj przydałby się głos praktyka .
marek230482 - 2020-05-08, 10:37
Przy tak małym zapotrzebowaniu to spokojnie nawet mniejszy aku starczy. Ja zużywam więcej prądu niż Ty i bez solarów 74Ah starczało mi na 2-3 dni. Solar spokojnie to nadgania nawet gdy słońca jest niewiele (ale jeszcze nie sprawdzałem gdy przez kilka dni jest 100% zachmurzenia).
Tak więc spokojnie. Ale myślę, że jak masz kasę na "setkę" to bierz większy bo widzę, że panel setka spokojnie ma zapas mocy.
jb - 2020-05-08, 11:23
Ja mam 100W na dachu i akumulator żelowy 120 Ah. Nie rozumiem jak fotowoltaika może nie naładować akumulatora? Nawet 10 W też naładuje, to tylko kwestia czasu. Pytanie chyba powinno brzmieć czy w określonym czasie - tu 3 dni - suma energii z fotowoltaiki i tej zmagazynowanej w akumulatorze wystarczy na pokrycie potrzeb.
Czyli zacząć trzeba od potrzeb i do tego dobierać urządzenia. Może wystarczy sam duży akumulator? Jak nie to dorzucić albo fotowoltaikę, albo agregat albo po prostu odpalić silnik.
marek230482 - 2020-05-08, 11:32
Spokojnie da radę. Chyba że przez ten tydzień w parkingu podziemnym chcesz stać
wędrowiec - 2020-05-08, 12:20
Latem pewnie wystarcz, ale moc solara przydaje się na jesieni kiedy pada deszcz. Wtedy jeszcze dojdzie ogrzewanie, ciemno szybciej się robi. Jeśli będzie dużo watów i dobry regulator to prądu nie zabraknie.
marek230482 - 2020-05-08, 15:11
Ale kolega pyta do panela "setki" a nie jaką elektrownię stawiać wiadomo, że im więcej tym lepiej ale nie dajmy się zwariować. Jak ktoś ma tylko pompkę i lampki a na to starcza 70-80Ah to w ciągu kilku dni na pewno znajdzie się choć mniej pochmurne niebo (a to już pozwala uzyskać prąd). Przecież nikt nie jedzie kamperem żeby tydzień w deszczu stać nie mówiąc o tym że w między czasie też się człowiek rusza i auto odpala. A to o wiele lepsza ładowarka nawet od dwa razy większego solara.
Świstak - 2020-06-13, 07:09
Ponieważ wątek nie zawiera konkretnych informacji na temat ogólny, a jedynie pytania i przypuszczenie na temat konkretnego przypadku - przenoszę go do działu "Mam konkretny problem techniczny".
Po rozwiązaniu problemu i przetestowaniu rozwiązania, umieszczenie dokładnego opisu i wniosków w dziale "Rzetelne informacje techniczne bez bajerowania" będzie ogromnym ułatwieniem dla wszystkich poszukujących - o co niniejszym serdecznie proszę i z góry dziękuję.
Blues mobil - 2020-06-17, 21:17
Cześć
W trakcie oglądania regulatora solara, zawiesiłem się na ustawieniu ładowania aku w EB. Proszę o radę, czy ustawienie takie jak w instrukcji jest prawidłowe, czyli na GEL. Nie wiem czego ten przełącznik dotyczy, czy ładowania akumulatora wewnętrznego GEL czy akumulatora silnika. Są przecież różne. Wkleiłbym foto, ale nie wiem jak to się tu robi.
Z góry dziękuję za podpowiedź. Adam
|
|