Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Roztocze Zachodnie

jb - 2020-05-13, 14:53
Temat postu: Roztocze Zachodnie
Relacja z ostatniego weekendu:
https://www.znamiotemikam...ocze-zachodnie/

Miejsca wyjątkowe ale zupełny brak turystów. Inna spawa, że brak też infrastruktury, ot kilka szlaków wyznaczonych w terenie. Samorządy lokalne do roboty!

yamah - 2020-05-13, 15:38

Przymierzamy się w ten weekend wasze szlaki skopiować :szeroki_usmiech ..powiedzcie czy do tego miejsca dojadę bez problemu ? czy jest możliwe nocowanie ?
50°23'38.7"N 23°11'48.5"E

jb - 2020-05-13, 17:09

Tak. W tym miejscu jest niemały plac, troszkę może nierówny ale znajdzie się miejsce bez problemu. Dojazd jakieś 100 m polnej piaszczystej drogi. Jest tam budka - barek z piwem lanym nawet ale to odludzie i miejsce raczej ciche. Może tam dotrzeć kilka samochodów do parkowania bo parking przy moście jest płatny. Nie wiem czy bar będzie czynny. Kiedyś rozmawiałem z właścicielem o możliwości nocowania kamperem - nie widział przeszkód.
Może coś się zmieniło? w tym miejscu byłem w poprzednim roku.
Miłej wycieczki życzę. Myślę, że podzielisz się wrażeniami.

SlawekEwa - 2020-05-13, 17:30

yamah napisał/a:

o tym miejscu i okolicy trochę więcej tu https://www.camperteam.pl...pic.php?t=19087

yamah - 2020-05-13, 20:19

jb napisał/a:
ale to odludzie i miejsce raczej ciche.
Miłej wycieczki życzę. Myślę, że podzielisz się wrażeniami.

Na co dzień mam chaos :ok więc pasuje takie miejsce :szeroki_usmiech

Cytat:
SlawekEwa
PostWysłany: Dzisiaj 17:30 Temat postu:
yamah napisał/a:

o tym miejscu i okolicy trochę więcej tu https://www.camperteam.pl...pic.php?t=19087

Dzięki wielkie za podpowiedź :spoko ..jak wy to szybko tak znajdujecie :oops: :roll: :shock: :diabelski_usmiech

SlawekEwa - 2020-05-13, 21:10

yamah napisał/a:
.jak wy to szybko tak znajdujecie

Jeszcze pamięć jako taka :dziadek: :haha:

Komplecik - 2020-05-14, 08:35

Byliśmy w Lasach Janowskich i okolicach kilka dni do 10 maja , było bardzo spokojnie , mozna było zauważyć niedzielne ożywienie na trasach rowerowych w Lasach Janowskich
:spoko

jb - 2020-05-14, 12:32

Dzięki za piwo. Widziałem kampera przy janowskim zalewie obok Hotelu DUO bodajże 3 maja. Nikogo nie było w pobliżu. Rejestracji nie pamiętam.
Komplecik - 2020-05-14, 18:44

My staliśmy w Szklarni i Momotach przy kościele, był kranik z wodą przy fontannie można uzupełnić wodę , na Roztoczu miejscówka w Zwierzyńcu na parkingu przy Browarze i Kościółku na wodzie, serwis zrobiliśmy w Górecku Starym w schronisku po starej szkole 30zł z prądem, wieczorkiem ognisko można było rozpalić.
Teren mało oblegany przez turystów jak narazie , objechaliśmy rowerkami większość atrakcji polecanych w przewodnikach, pusto tak jak lubimy.

jb - 2020-05-14, 20:32

A tam na drodze do schroniska w Górecku Starym nie ma ograniczenia do 2,5 tony?

A ogródek piwny przy browarze w Zwierzyńcu pewnie nieczynny?
Browar mocno hałasował w nocy? A może teraz mniejsza produkcja?
W stawie Echo jest woda?

Pewnie będę musiał sam podjechać. Za dwa tygodnie bo teraz kolej na Polesie.

Komplecik - 2020-05-14, 20:53

jb napisał/a:
A tam na drodze do schroniska w Górecku Starym nie ma ograniczenia do 2,5 tony?

A ogródek piwny przy browarze w Zwierzyńcu pewnie nieczynny?
Browar mocno hałasował w nocy? A może teraz mniejsza produkcja?
W stawie Echo jest woda?

Pewnie będę musiał sam podjechać. Za dwa tygodnie bo teraz kolej na Polesie.

Górecko raczej nie ma ograniczeń do 2.5tony busy jezdziły tą drogą,
1 jechał z obwoźną wędliną i mięsem 😁 i my
Zwierzyniec przez pogode i corone wymarły staliśmy wtorek i środę na parkingu 10m od jeziorka kilku wędkarzy cisza spokój , browar zamkniety piwa na wynos nie dawali :) restauracja w starym młynie wydawala posiłki na wynos tak było napisane , szumy na Tanwi w piątek kilku turystów na parkingu , pomniejsze atrakcje sami zwiedzaliśmy.

SlawekEwa - 2020-05-14, 20:56

jb napisał/a:
W stawie Echo jest woda?

Raczej od roku z wodą krucho.

Komplecik - 2020-05-14, 21:00

SlawekEwa napisał/a:
jb napisał/a:
W stawie Echo jest woda?

Raczej od roku z wodą krucho.

zarośnięte trawami przy plaży trochę więcej wody

yamah - 2020-05-14, 22:12

Komplecik napisał/a:
miejscówka w Zwierzyńcu na parkingu przy Browarze i Kościółku na wodzie,
Teren mało oblegany przez turystów jak narazie , objechaliśmy rowerkami większość atrakcji polecanych w przewodnikach, pusto tak jak lubimy.

Jutro ruszamy tam..a że pusto to i bd. :ok nie tęsknie za odpustowymi kramami jak na Krupówkach :diabelski_usmiech :spoko ..chociaż tyle dobrego z tej pandemii :-/ :oops:

Ryszard.S - 2020-05-16, 10:51

To może się spotkamy.
Też wybieramy się w te rejony, ale dopiero po południu.

Bajaga - 2020-05-16, 17:06
Temat postu: Re: Roztocze Zachodnie
jb napisał/a:

Miejsca wyjątkowe ale zupełny brak turystów. Inna spawa, że brak też infrastruktury, ot kilka szlaków wyznaczonych w terenie. Samorządy lokalne do roboty!

Roztocze to tak duża kraina, że jest też Zachodnie? A więc i wschodnie, południowe i północne? :-)

yamah - 2020-05-16, 18:22

Ryszard.S napisał/a:
To może się spotkamy.
Też wybieramy się w te rejony, ale dopiero po południu.

Do jutra do 10ej stoimy tutaj : zapraszamy na.. zielone biłgorajskie

https://maps.app.goo.gl/iCN79Woxb8B9UYZi7

jb - 2020-05-16, 20:46
Temat postu: Re: Roztocze Zachodnie
Bajaga napisał/a:
jb napisał/a:

Roztocze to tak duża kraina, że jest też Zachodnie? A więc i wschodnie, południowe i północne? :-)

tak właśnie jest: Zachodnie, Środkowe i Południowe albo Wschodnie - większość na Ukrainie. Roztocze od Kraśnika do Lwowa.

ZbigStan - 2020-05-16, 21:35

yamah, podzielcie się miejscówkami, też się przymierzam do Roztocza. Pozdrawiam.
zbyszekwoj - 2020-05-17, 09:54

A jak sie wam kamper zepsuje to mam namiar na dobrego mechanika w Bilgoraju. :diabelski_usmiech :haha:
yamah - 2020-05-18, 22:54

Powiem wam tak.. :shock: urzekło mnie kilka miejsc które odwiedziliśmy.Kilka razy przejeżdżałem przez te tereny tzn.obowiązkowo Zamość (rynek) i tranzytem inne :roll: ale teraz chciałem zjechać gdzieś na bok i sprawdzić część miejsc które rekomendował jb..dumałem gdzie tu stanąć co by połowica była zadowolona :chory i nie molestowała póżniej :wieszacz :mop karą za nieudany weekend. O ile Zwierzyniec (kościół na wodzie,park,wieża) przeszły bez echa :bajer oraz Krasnobród..to już teren Kaplicy Rocha z lasem (dziewiczym) zrobił wrażenie :shock: :ok a Szumy na Tanwi z parkingiem przy sklepie Gargamela to strzał w 10. :wyszczerzony: Spokój, cisza tzn. zostaliśmy na noc..właściciel sklepu i placu wziął na :drink ..zamyka po odjeździe ostatnich spacerowiczów a otwiera następnego dnia o 10. Zostaliśmy sami z drugim kamperem na rzeszowskich blachach :kamp
Zresztą, :bajer co będę gryzmolił swoje wypociny..jedźcie tam i sami zobaczcie (jeszcze) dziewicze tereny :ok ..naprawdę warto..i to obcowanie z czysta naturą :aniolek
ZWIERZYNIEC

Kaplica Św.Rocha

yamah - 2020-05-18, 23:04

SZUMY NA TANWI..Miejscówka Gargamela

Zagroda Guciów

Tanew Gargamel miejscówka

Obowiązkowo Biłgoraj..Sławka :szeroki_usmiech

SlawekEwa - 2020-05-19, 06:20

Było info, że byliście widziani w niedzielę na parkingu w Zwierzyńcu koło kościółka :spoko
yamah - 2020-05-19, 07:09

SlawekEwa napisał/a:
Było info, że byliście widziani w niedzielę na parkingu w Zwierzyńcu koło kociółka :spoko

:?: :shock: ..siatke masz ? :szeroki_usmiech

SlawekEwa - 2020-05-19, 07:31

yamah napisał/a:
.siatke masz ?

na zakupy czy na ryby?

maxiek - 2020-05-21, 23:26

Rzeszowskie blachy pozdrawiają ;)
ZbigStan - 2020-05-22, 09:01

yamah, Piękne miejsca. Podaj namiary na te miejscówki, szczególnie na "Gargamela". Pozdrawiam.
SlawekEwa - 2020-05-22, 10:02

ZbigStan napisał/a:
szczególnie na "Gargamela".

ZbigStan - 2020-05-22, 21:47

SlawekEwa, Dziękuję, mam zamiar wkrótce wykorzystać. Pozdrawiam.
yamah - 2020-05-23, 06:49

ZbigStan napisał/a:
yamah, Piękne miejsca. Podaj namiary na te miejscówki,

Możesz także stanąć na noc pod kaplicą Rocha..zrobić serwis kampera (woda,kot) gospodarze mili,mają sklepik : 50.533832, 23.191400

ZbigStan - 2020-05-23, 07:35

yamah, dziękuję, za namiary. Przyroda prezentuje się tam pięknie. Pozdrawiam.
coolzizi - 2020-05-23, 08:18

Witam. Jak będziesz stał u Gargamela i lubisz rowerowe wojaże to proponuję trasę: Rebizanty, Ruda Różaniecka z karczmą Dębowy Dwór świetne ryby, później szlakiem przy lesie Nowy Lubliniec, koniecznie cerkiew, przez Zamch do wsi Borowiec. Tam dzika Tanew. Dalej przrz leśniczówkę do Suśca. A z Suśca na Rebizanty. Wyprawa na wiele godzin ale gwarancja zadowolenia i wrażeń. Roztocze to bajka dla rowerowych włóczęg. W tym roku wpadnę na kilka dni. Warto. :spoko
ZbigStan - 2020-05-24, 10:40

coolzizi, Dziękuję. Program na Roztocze coraz bogatszy. Pozdrawiam.
jb - 2020-05-24, 12:09

Jako "gospodarz" wątku oznajmiam, że dyskusja troszkę rozminęła się z tematem Roztocza Zachodniego, wszyscy piszecie o Roztoczu Środkowym co tylko potwierdza, że Roztocze Zachodnie jest praktycznie nieznane.
Ale nic nie szkodzi. Na Środkowym Roztoczu w okolicach Krasnobrodu i Zwierzyńca byłem w ten piątek i sobotę. Niebywałe, widziałem sześć kamperów, gdzie jak już wcześniej opisywałem spotykałem w czasie weekendu może jeden kamper na trzy wyjazdy.
Pewnie to efekt braku wyjazdów za granicę ale pewnie i rosnącej popularności tej krainy, do czego - nie będę skromny - w jakiejś mikroskopijnej części mam nadzieję się przysłużyłem.