| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Autostar pomoc w zakupie
Kostek_ - 2020-05-15, 14:31 Temat postu: Autostar pomoc w zakupie Dzień dobry,
Panowie szukam dla siebie i rodziny pierwszego kampera.
Czy zna ktoś to auto i może doradzić czy to dobry pomysł dla 3os.
https://www.olx.pl/oferta...d600e2;promoted
z góry dziękuje za pomoc i Wasze zdanie.
dyha - 2020-05-15, 15:08
Witaj!
Od zawsze podobały mi się integrale i ten jawi się ciekawie.
Myślę, że wart jest...obwąchania.
Ale zacząłbym od sprawdzenia czy do tego modelu są dostępne jeszcze szyby, szczególnie przednia.Cena takiej szyby potrafi wyrwać z butów ale większy kłopot się robi jeżeli do takiego starszego modelu już nikt na świecie nie ma.
Właśnie TO i mój pech ( na 8 samochodów osobowych w 5 wymieniałem przednią szybę) skutecznie zniechęciło mnie do starszych integrali a.... na nowe mnie nie stać.
Kostek_ - 2020-05-15, 16:18
Znajomy który ma wieloletnie doświadczenie podpowiada mi by przygodę zacząć od auta opartego o ducato II.
Z racji na silniki, ceny części itp.
Tu jest tylko jedno zdjęcie licznika I wydaje mi się że to jeszcze jest ducato I
Wojciechu - 2020-05-15, 16:27
To jest Ducato I .
dyha - 2020-05-15, 17:32
Dobrze prawi Twój znajomy.
Za taką kasę można szukać półintegrala lub alkowę na Ducato II z prostym, mocnym silnikiem 2,8 idtd.
Socale - 2020-05-15, 20:25
| Kostek_ napisał/a: | Znajomy który ma wieloletnie doświadczenie podpowiada mi ...
|
Zaufaj mu, serio.
.
Autostar to bardzo wysoka półka jakościowa w tamtych czasach (i do dziś ale to nie to samo), budowało się je w oparciu o solidność, trwałość, jakość, mniej do gadania miał księgowy. Nikt tak nie budował jak Autostar.
Drewna sosnowego raczej tam nie znajdziesz, bukowe wszędzie, twarde laminaty, plastikowy dach (czapa)
Ten akurat to faktycznie niepowtarzalny rodzynek, mój również takim był.
Jedź oglądać, cokolwiek Cię przerazi wykorzystaj do negocjacji ceny.
Aaaa... dowiedz się skąd ma pod maską 100KM
Andrzej 73 - 2020-05-16, 06:05
Silniki 2,5 TD miały dwie moce 92 95 KM
Mnie natomiast bardziej ciekawi przebieg tego kampera , bo 26 latach kulania się ma najechane 125 tysi.?
zbyszekwoj - 2020-05-17, 09:07
| Andrzej 73 napisał/a: | | , bo 26 latach kulania się ma najechane 125 tysi.? |
Bo to na jedno kolo.
NINED - 2020-05-17, 10:25
| zbyszekwoj napisał/a: | | Andrzej 73 napisał/a: | | , bo 26 latach kulania się ma najechane 125 tysi.? |
Bo to na jedno kolo. |
z zapasowym to x5
Kostek_ - 2020-05-18, 10:01
dzięki, czekam na zdjęcia od właściciela...
K,
yamah - 2020-05-18, 22:31
| Andrzej 73 napisał/a: |
Mnie natomiast bardziej ciekawi przebieg tego kampera , bo 26 latach kulania się ma najechane 125 tysi.? |
Oj..może się zdarzyć.. ja obecnego w ub.roku 11 latka kupiłem bezpośrednio z Francji z przebiegiem 43tyś. + ewenement..nawet kuchenka gazowa nie była używana ..w cuda trza wierzyć
dziwaczek - 2020-05-19, 07:27
Bardzo ładny - i zacna zabudowa. Szkoda, że nie jest to Ducato II - od 94/95 były już Ducato II, ale jest fajny i ustawny. Ciekawi mnie wygląd łazienki i czy ma osobny prysznic
Ciekawe ile waży pusty - ja mu daje tak lekko ponad 3t?
Comsio - 2020-05-19, 07:48
Na foto fajna sztuka.
Klamoty są dostępne, szyby dorabiają.
Dowiezie cię tam gdzie i nowy dojedzie.
Fordek - 2020-05-19, 10:04
Tylko ta cena jak na Fiata I - dużo za duża .
Kostek_ - 2020-05-20, 12:14
A może można jest opcja przełożenia silnika z nowszej wersji np 2.5 lub 2.8
StasioiJola - 2020-05-20, 14:25
Deska rozdzielcza to ducato I , ale lampy przód z kierunkami to już ducato II . Własnie jest ciekawe skąd ta moc - czy silnik starej generacji czy już ktoś zrobił przekładkę na nowszy model. Zabudowa bardzo dobrej jakości- ja bym jechał oglądać!!
Wojciechu - 2020-05-20, 14:31
Możliwe, że te kilka kucy więcej wynika z podkręcenia mocy - bo integra, lampy faktycznie z II i analogicznie - bo końcówka produkcji bądź - Integra. Fajny rozkład , drewienko - ale dość drogo.
Socale - 2020-05-21, 22:08
| Fordek napisał/a: | Tylko ta cena jak na Fiata I - dużo za duża . |
Bo to cena za Autostara, a nie za Fiata.
Andrzej 73 - 2020-05-22, 22:08
Sprzedawcy w ogłoszeniach lubią zaokrąglać w górę moc silnika. Tak ładnie wygląda okrągła liczba.
Co tam moc , ważne aby buda była szczelna.
hubertg - 2020-05-25, 22:40
Dzień Dobry
Po roku od rejestracji i powitania na forum czas na konkretne pisanie i pochwalenie się.
A że już jest post na temat tego Autostara .....
Ten temat znalazłem wczoraj, jak wróciłem po oglądaniu tego auta i zacząłem szukać informacji co konkretnie kupiłem
Dziś stoi już u mnie na podwórku.
Niestety (albo stety), nie udało się ukryć przy oglądaniu, że autko zauroczyło nas od pierwszego wejrzenia i byliśmy z żoną na straconej pozycji. Po doświadczeniach z kilkoma wypożyczonymi kamperami, i oglądaniu takich w naszym budżecie, Autostar robi wrażenie. Jest tak jak pisał Socale, to nie księgowy go projektował. Meble, okna, rolety, itp. lepiej działają po 26 latach, niż np w Fordzie RollerTeam którym w zeszłym roku jeździliśmy, a była to nówka z salonu, jak odbierałem go z wypożyczalni to Pani zdejmowała folię z materacy, przebieg miał ok 2000 km bo przyjechał na kołach od producenta z Włoch.
Wg dokumentów to autko ma 95KM, właściciel "zaokrąglił" jak to Andrzej wcześniej napisał.
Przebieg prawdopodobny, w Polsce od 2016 przejechał ok 20 tys. km, wcześniej we Francji podobno miał jednego właściciela. Stan i zużycie raczej to potwierdza. Oczywiście do dopieszczenia i nie jest idealny, wiek robi swoje.
Więcej szczegółów i zdjęć za kilka dni we właściwym miejscu na forum. Oczywiście liczę na pomoc w rozwiązaniu nieznanym mi jeszcze problemów
dpong - 2020-05-27, 09:30
Gratuluję zakupu, będziesz zadowolony, sam mam autostara i jakość wykonania jest pierwsza klasa
KrzySówka - 2020-05-27, 12:31
Gratulujemy zakupu i życzymy zadowolenia oraz dużo cudownych wyjazdów
hubertg - 2020-05-27, 12:35
Dzięki.
Materiały i wykonanie jest faktycznie super, ale to jednak 27 lat.
Z którego roku jest Twój i jaka wersja ogrzewania? W moim jest Alde połączone z układem chłodzenia silnika przez wymiennik, grzeje wodę i cały układ szczelny (jest po ciśnieniem) ale poprzedni właściciel jeździł tym autem tylko latem wakacje do Włoch, zawsze na kempingach. Ogrzewanie w aucie nigdy nie było potrzebne. W zimę nie jeździł. Muszę jeszcze rozgryźć do końca ten system, nigdy nie miałem z nim do czynienia, zawsze była Truma.
Najbardziej obawiam się co pokaże waga, wg DR masa własna 2990kg, ale tam jest nawet fabryczny agregat 230V na benzynę i zamontowany we Francji zbiornik LPG. Poprzedni użytkownik twierdził że tankował gaz zawsze na początku sezonu do pełna i nigdy nie zużył do końca. Ale na kempingu to tylko gotowanie bo ciepła woda grzana elektrycznie.
Kostek_ - 2020-05-27, 12:48
Gratuluję zakupu.
szkl - 2020-05-27, 13:08
bezpiecznie do domu i radości z zakupu
dpong - 2020-05-27, 14:49
| Kostek_ napisał/a: | | Gratuluję zakupu. |
Mam Alde 3000, też z wymiennikiem z silnikiem, nie mam agregatu i zbiornika z gazem.
Wagę sobie sprawdź na jakimś złomie albo u węglarza bo może być różnie. Auto z Alde jest cięższe niż z Trumą
hubertg - 2020-05-27, 16:24
Z dostępem do wagi nie ma problemu. Na razie demontuje tył. Jest mały przeciek w rogu. Prawdopodobnie na wejściu kabla od solara lub na mocowaniu relingu. Muszę zdjąć tapicerkę, szafki pod sufitem i trochę nad tym popracować. Nie wygląda to źle, ale dopiero jak się dobiorę, to się okaże.
Socale - 2020-05-27, 21:04
| hubertg napisał/a: | ...
cały układ szczelny (jest po ciśnieniem)
...
jest nawet fabryczny agregat 230V na benzynę i zamontowany we Francji zbiornik LPG
... |
W Alde układ wodny/obieg grzewczy w budzie jest wolnoatmosferyczny, nie może być ciśnieniowy.
Jak otworzysz górną część pieca=zdejmiesz osłonę, tam jest zbiornik a w nim zanurzona pompka cieczy.
Układ cieczy silnika jest ciśnieniowy.
.
Agregat i zbiornik LPG dodaj do masy własnej bo to wyposażenie jest opcjonalne.
|
|