| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Kratka lodówki założona czy zdjęta?
OldPiernik - 2020-05-18, 07:53 Temat postu: Kratka lodówki założona czy zdjęta? Mam pytanie - może dziwne ale chciałbym mieć pewność, że robię dobrze.
Czy osłona kratki lodówki w czasie pracy ma być założona czy zdjęta? Bo ja nie mogę odpalić lodówki jak osłona jest założona a jak zdejmę osłonę to lodówka działa normalnie. To jak to jest z ta osłoną?
marek230482 - 2020-05-18, 08:45
zarówno w kamperze jak i przyczepie mam to założone i problemów nie mam. Z resztą jest to dziwne bo co ma to do rzeczy? Może masz kominek za długi i ta kratka go po prostu zatyka? Kominek powinien być cofnięty od tej osłony. Ja co prawda nie mam oryginalnego ale to logiczne że nie powinien sięgać tej kratki.
Z resztą budowa tej kratki wskazuje na jej pracę z lodówką (ułożenie "lamelek" wspomagające cyrkulację powietrza).
jarsta0001 - 2020-05-28, 21:33 Temat postu: Re: Kratka lodówki założona czy zdjęta?
| OldPiernik napisał/a: | Mam pytanie - może dziwne ale chciałbym mieć pewność, że robię dobrze.
Czy osłona kratki lodówki w czasie pracy ma być założona czy zdjęta? Bo ja nie mogę odpalić lodówki jak osłona jest założona a jak zdejmę osłonę to lodówka działa normalnie. To jak to jest z ta osłoną? |
Osłona ma być zdjęta. Przerabiałem temat u siebie, w końcu nawet sprawdziłem w instrukcji kampera i tak było też napisane. U mnie jak była założona to też lodówka przez 3 dnia chłodziła a potem przestała.
marek230482 - 2020-05-28, 21:48
A to Ciekawe. Do przyczepy miałem instrukcję (elektrolux) i nie było o tym mowy.
A u Ciebie kominek sięga/dotyka tej kratki?
OldPiernik - 2020-05-28, 21:52
Jutro zrobie zdjęcie swojego kominka
dziwaczek - 2020-05-29, 07:12
To ma być założone - nic się nie zdejmuje to osłona przed wiatrem i deszczem wylotu kominka. Osłonę zdejmuje się przy bojlerach trumy - tam się ją zdejmuje w starszych modelach.
Banan - 2020-05-29, 08:19
| OldPiernik napisał/a: | | To jak to jest z ta osłoną? |
Osłony się nie zdejmuje.
marek230482 - 2020-05-29, 08:24
heheeh to ciekawe co tam ma napisane w instrukcji jarsta0001
Banan - 2020-05-29, 08:56
| marek230482 napisał/a: | heheeh to ciekawe co tam ma napisane w instrukcji jarsta0001 |
Musiałbym wozić drabinę, by tę kratkę zdejmować
szkl - 2020-05-29, 09:17
a ja mam na dachu górną w formie komina to dopiero byłoby ciężko demontować
chris_66 - 2020-05-29, 10:05
| szkl napisał/a: | a ja mam na dachu górną w formie komina to dopiero byłoby ciężko demontować |
kominiarz potrzebny
szkl - 2020-05-29, 10:11
| chris_66 napisał/a: | kominiarz potrzebny |
i to z uprawnieniami do pracy na dachu kampera a nie domu
marcincin - 2020-05-29, 18:17 Temat postu: Re: Kratka lodówki założona czy zdjęta?
| jarsta0001 napisał/a: | | OldPiernik napisał/a: | Mam pytanie - może dziwne ale chciałbym mieć pewność, że robię dobrze.
Czy osłona kratki lodówki w czasie pracy ma być założona czy zdjęta? Bo ja nie mogę odpalić lodówki jak osłona jest założona a jak zdejmę osłonę to lodówka działa normalnie. To jak to jest z ta osłoną? |
Osłona ma być zdjęta. Przerabiałem temat u siebie, w końcu nawet sprawdziłem w instrukcji kampera i tak było też napisane. U mnie jak była założona to też lodówka przez 3 dnia chłodziła a potem przestała. |
Jarek napisał o zimowej przełonie, która w niektórych modelach jest włożona za kratką. Ja także mam takie przesłony ograniczające wielość otworów wlotowych. Stosuje się je w zime. W sezonie ciepłym należy je zdemontować aby lodówka chłodzila. Robi się to raz w sezonie i u mnie najwygodniej robi się to z drabiny dla górnej kratki.
marek230482 - 2020-05-29, 20:05
To w takim razie zdefiniujmy co to za osłona (jak wygląda). Jak na moje oko to oldpiernik w pierwszym poście pokazał wyraźnie o co chodzi i to jest zwykła kratka a nie osłona na zimę.
marcincin - 2020-05-29, 20:27
| marek230482 napisał/a: | | To w takim razie zdefiniujmy co to za osłona (jak wygląda). Jak na moje oko to oldpiernik w pierwszym poście pokazał wyraźnie o co chodzi i to jest zwykła kratka a nie osłona na zimę. |
To na co wskazuje strzałka to właśnie przesłona umieszczona za kratką - tak mi się wydaje. Tą przesłonę (w dolnym i górnym otworze) należy zdemontować na lato.
marek230482 - 2020-05-29, 20:56
To ja chyba nie widzę tego samego co Ty jak dla mnie to ta kratka ze zdjęcia wygląda identycznie jak moja i tam nic się nie demontuje. Chyba że jeszcze o czymś nie wiem albo czegoś nie rozumiem.
maxiek - 2020-05-29, 21:04
U mnie w instrukcji podane jest zdajcie że gdy temperatura zewnętrzna jest poniżej 10 stopni to zakłada się te przesłony. W skrócie w zimie z przesłonami, w lecie bez
chris_66 - 2020-05-31, 21:17
| maxiek napisał/a: | | U mnie w instrukcji podane jest zdajcie że gdy temperatura zewnętrzna jest poniżej 10 stopni to zakłada się te przesłony. W skrócie w zimie z przesłonami, w lecie bez |
Tylko że te osłony zimowe są na kratkę wentylacyjną lodówki żeby ograniczyć przepływ powietrza chłodzącego agregat 🥶
A to ze strzałką to osłona od kominka i jej się nie zasłania nigdy i niczym 👍
Nie mylcie tych dwóch rzeczy 😜
dziwaczek - 2020-06-01, 16:44
aby rozwiać Wasze wątpliwości o co chodzi z "tymi" osłonami i jak wyglądają
https://forum.karawaning.pl/topic/28196-zimowa-os%C5%82ona-kratki-lod%C3%B3wki-elektrolux/page/2/
marek230482 - 2020-06-01, 17:27
Właśnie. Czyli jednak nie mam żadnych "braków" w wiedzy ani sprzęcie a odpowiedź na pytanie autora wątku jest proste i jednoznaczne. Kratki wskazanej na obrazku zdejmować nie trzeba aby lodówka działała prawidłowo.
OldPiernik - 2020-06-01, 19:46
Chodziło mi o ta osłonę jak na zdjęciach (znajdź 1 różnicę)
Ma być 1 czy 2?
dziwaczek - 2020-06-01, 20:22
Jezu - taj małej się nie zdejmuje, ona osłania komin przed wiatrem i deszczem.
U mnie jest jeszcze takie siteczko - aby nic nie nalazło do komina.
BOGI - 2020-06-11, 21:48
Może się dołączę do tematu kratki. A to dlatego mogę trochę dodać praktyki, że zgubiłem całą taką kratkę, w której jest zamocowana ta mała przysłona i miałem sposobność poznać co jest za nią i musiałem zrobić prowizoryczną, aby deszcz nie zalał wnętrza kampera, miałem wtedy Joint E-33). A zgubiłem z ciekawości, bo sprawdzałem co to za śrubki plastikowe z przecięciem w kratce. Włożyłem monetę w zagłębienie, pokręciłem w jedną i w drugą stronę, kratkę zdjąłem i nic nie było ciekawego za nią. Założyłem, ciekawość zaspokoiłem, ale pewnie już nie pokręciłem jak poprzednio i kratka gdzieś odfrunęła w trasie. Mogę zapewnić, że ta mała przysłona w kratce u mnie była cały czas. Ale kiedy zdjąłem kratkę, to była taka z otworkami, jak na którymś z foto. Może tamtą trzeba w niektórych sytuacjach wyjmować. Ale ja nigdy tego nie robiłem, mając lodówkę Electrolux na prąd i gaz. A teraz co do tej dużej kratki i na dole i na górze. To są na zimę takie typowe dla tej kratki zabezpieczenia (zmniejszające w kratkach powierzchnię tych poziomych żaluzji) i może o takich niektórzy tutaj pisali, że się zakłada lub nie.
Pozdrawiam serdecznie
|
|