|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Grecja po epidemi
jedrek49 - 2020-05-21, 14:49 Temat postu: Grecja po epidemi Przeczytalem dzis ,ze Grecja otwiera granice dla turystow od 15 czerwca,pod warunkiem odbycia testu na wirusa
Mam pyutanie ,czy ktos wie kiedy otwieraja granice Slowacja ,Wegry,Serbia ,Macedonia ,Rumunia,Bulgaria,kturedys trzeba przejechac Planowalem wyjazd wiosenny ale nie udalo sie i teraz bym pojechal
pozdrawiam
rjas - 2020-05-21, 15:51
A ja na jednym z portali wyczytałem, że dla obcokrajowców granice otwarte dopiero w lipcu, jak poniżej:
"W sobotę dla turystów otworzono 500 plaż. Akropol został ponownie otwarty dla odwiedzających 18 maja. Kolejne blokady zostaną zniesione wkrótce. Od poniedziałku można także podróżować po Grecji kontynentalnej i na Krecie, a od 25 maja będzie możliwa podróż między greckimi wyspami. Granice dla turystów z innych krajów mają zostać otwarte w lipcu."
jedrek49 - 2020-05-21, 16:22
moja wiadomosc jest z dzisiejszej informacji na portalach ,ta o ktorej piszesz to byla kilka dni temu,Pozdrawiam
jedrek49 - 2020-05-21, 17:32
moja wiadomosc jest z dzisiejszej informacji na portalach ,ta o ktorej piszesz to byla kilka dni temu,Pozdrawiam
Bim - 2020-05-21, 18:19
rjas napisał/a: | A ja na jednym z portali wyczytałem, że dla obcokrajowców granice otwarte dopiero w lipcu, jak poniżej:
|
To drugi termin otwarcia
https://www.lifo.gr/now/g...rotes-toyristes
jedrek49 - 2020-05-21, 20:22 Temat postu: piekna Grecja https://podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,25963437,sezon-turystyczny-w-grecji-zacznie-sie-15-czerwca-na-poczatek.html#s=BoxMMt3
Moje wiadomosci pochadza z tej strony jak wyzejl
Chcialbym spelnic swe mazenie i moze ostatni raz pojezdzic po Grecji,moze ktos sie wybiera?
JaroW - 2020-05-30, 16:17
Od 15 czerwca do Grecji będą mogli wjechać obywatele 29 krajów - poinformowało w piątek tamtejsze ministerstwo turystyki. Na tej liście nie ma jednak Polski.
Państwami, których obywatele dostali zielone światło na wjazd do Grecji, są: Albania, Austria, Australia, Bułgaria, Chiny, Chorwacja, Cypr, Czarnogóra, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Izrael, Japonia, Korea Południowa, Liban, Litwa, Łotwa, Malta, Niemcy, Nowa Zelandia, Norwegia, Północna Macedonia, Rumunia, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria i Węgry.
Goście mają być losowo poddawani wyrywkowym badaniom na nosicielstwo koronawirusa, a rząd będzie monitorował i oceniał rozwój wydarzeń związanych z sytuacją epidemiologiczną. Według ministerstwa turystyki lista zostanie zaktualizowana przed 1 lipca.
Turyści z pozostałych krajów, po przekroczeniu greckiej granicy będą musieli odbyć 14-dniową kwarantannę.
Na liście brakuje nie tylko Polski, ale także Wielkiej Brytanii, będącej dotąd drugim obok Niemiec państwem, z którego przybywało do Grecji najwięcej turystów.
wiecej tu>>>https://tvn24.pl/biznes/ze-swiata/wakacje-w-grecji-grecja-zwolni-obywateli-29-panstw-z-obowiazku-kwarantanny-na-liscie-nie-ma-polski-4597633
To się traktuje Polskich turystów wg Greków..
Bim - 2020-05-30, 16:52
JaroW napisał/a: | To się traktuje Polskich turystów wg Greków..
|
Nie ma też Francuzów ,Hiszpanów i wielu innych członków UE
te komunikaty dotyczą na razie portów lotniczych Ateny i Saloniki o przejściach drogowych nie mam na razie nic
Chyba ,że powielą to na inne przejścia
https://www.protothema.gr...tous-touristes/
CORONAVIRUS - 2020-05-31, 20:50
Z miesiąc i puszczą wszystkich ... gorzej będzie jak w trakcie urlopu będzie nawrót pandemii i nie wypuszczą , ja się nie zmartwię tak szczerze mówiąc
xbartman - 2020-06-01, 13:44
Już jest zmiana stanowiska greckiego MSZ.
https://turystyka.rp.pl/trendy/30210-greckie-granice-otwarte-dla-wszystkich?utm_source=rp&utm_medium=teaser_redirect
yamah - 2020-06-01, 14:28
I to jest wiadomość ..bo już moja połowica sugerowała szukanie na lato miejscówek nad Bałtykiem
Zbynek - 2020-06-01, 15:59
yamah napisał/a: |
I to jest wiadomość ..bo już moja połowica sugerowała szukanie na lato miejscówek nad Bałtykiem |
Tylko do Grecji trzeba jeszcze dojechać... Kwestia co będzie na granicach po drodze.
JaroW - 2020-06-01, 17:44
https://fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-wiceszef-msz-zapowiada-podroze-do-grecji-bez-kwarantanny,nId,4529820#iwa_source=special
Andrzej 73 - 2020-06-01, 18:21
Zgodnie z informacją przedstawioną we wpisie na Twitterze przez wiceszefa MSZ Pawła Jabłońskiego do grona tych państw dołączyła również Polska.
Na taką informację czekaliśmy. Hura ! Jedziemy do Grecji.
jedrek49 - 2020-06-02, 08:20
Cieszę się, że Grecja wpusci
Polaków,a jak będzie z tranzytem
przez Słowację,Węgry,Serbia,Macedonia. Niestety Czarnogóra nie wpuszcza Polaków
Andrzej 73 - 2020-06-02, 09:04
Słowacja jak na razie nie wpuszcza , Macedonia też ma z tym problem. Zobaczymy po 15 czerwca czy coś się zmieni.
spanian - 2020-06-02, 11:47
Czarnogóra od 1 czerwca nas wpuszcza. Natomiast nie wiem jak z Grecją w ruchu lądowym. Mowa jest w różnych xźródłach o ruchu lotniczym https://turystyka.wp.pl/grecja-otwiera-granice-dla-turystow-bedzie-dostepna-takze-dla-polakow-6516823723317377a
LukF - 2020-06-02, 16:00
Panowie i Panie,
Wszyscy chcą do Grecji. Ja też! Tylko: Co się TAM będzie po 1 lipca działo... Miejscówkę na plaży trzeba będzie o 4 rano rezerwować A parking na plaży przed północą
Boję się TAKIEJ Grecji ale i tak pojadę bo gdzie indziej? Nad Bałtyk?
xbartman - 2020-06-02, 16:06
Grecja, którą znam to kilometry pustych plaż. Ja zdecydowanie tłoku się nie obawiam. Chyba, że ktoś jeździ do kurortów czy hoteli 10-gwiazdkowych to może mieć problem. W Grecji czekają miejsca, w których można przez tydzień nikogo nie spotkać, nawet w szczycie sezonu.
Damy radę, nawet jak wszyscy z forum pojedziemy
CORONAVIRUS - 2020-06-02, 21:26
LukF napisał/a: | Miejscówkę na plaży trzeba będzie o 4 rano rezerwować A parking na plaży przed północą
? |
Fantazjujesz , nie byłes tam chyba dlatego takie wizje . Wybrzeże Grecji to nie 3 na krzyż miejscówki nad Bałtykiem w Polsce ... Nie ma opcji by w Grecji był tlok kamperów nad wodą , nie ma tylu kamperów na świecie .
LukF - 2020-06-02, 22:00
CORONAVIRUS napisał/a: | LukF napisał/a: | Miejscówkę na plaży trzeba będzie o 4 rano rezerwować A parking na plaży przed północą
? |
Fantazjujesz , nie byłes tam chyba dlatego takie wizje . Wybrzeże Grecji to nie 3 na krzyż miejscówki nad Bałtykiem w Polsce ... Nie ma opcji by w Grecji był tlok kamperów nad wodą , nie ma tylu kamperów na świecie . |
A nie zauważyłeś, że pisząc dołączyłem ???
Czy ja nie byłem w Grecji? Młody jestem to jakbym mógł w Grecji być...
rakro1 - 2020-06-02, 23:13
Niestety,nawet bez obecnej pandemii i niezależnie od miesiąca w tzw.sezonie Grecja jest zawalona kamperami.Zjeżdża tu cała Europa i najtragiczniejsze miejsca to te podawane w przewodnikach.Nie bez powodu wielu z nas przestało podawać atrakcyjne,znalezione samodzielnie miejsca ( co tak bardzo denerwuje Kochaną Basię Muzyk).Nie ma najmniejszego sensu kupowanie książek z podanymi miejscówkami do stania na dziko.Trzeba samemu szukać i zresztą jest też to jakiś element istoty tego rodzaju spędzania czasu.
Wielu spotykanych przeze mnie na wyjazdach Niemców dziwi się,że nie spotykają Polaków w przeciwieństwie do innych nacji.W zeszłym roku uświadomiłem sobie,że to następstwa głównie II Wojny Światowej i późniejszej okupacji sowieckiej.Kolejny Niemiec usłyszy to ode mnie choć on osobiście jest tu niczemu niewinny.
Do czego zmierzam - o wiele lat za późno stać nas na zakup i wyjazdy kamperami - już niemal "nie ma dzikich plaż..." .
Grecy też już są nami zmęczeni i nie czujcie się komfortowo,bo to że nie okazują tego to kwestia ich kultury.W swoim towarzystwie mówią o tym.Jak zresztą nie mogliby jeśli zajmujemy im najpiękniejsze miejsca na plażach/
ZbigStan - 2020-06-03, 07:06
rakro1, W wielu miejscach przy różnych pobytach zauważyłem, że na początku sezonu turyści są serdecznie witani niż później. Grecja na turystyce opiera ponad 20 procent PKB, a my tam zostawiamy niemało pieniędzy. Po okresie kwarantanny ich pozytywne podejście do turystów jeszcze się wzmocni. W sprawie "samotnych plaż" i miejscówek mam podobne zdanie. Do zobaczenia w Grecji. Pozdrawiam.
CORONAVIRUS - 2020-06-03, 07:43
LukF napisał/a: | [ Młody jestem to jakbym mógł w Grecji być... |
W swoim profilu wieku nie podałeś więc skąd mam wiedzieć czy młody ?
Ale o roczniku kampa nie zapomniałeś by wszyscy wiedzieli z kim mają do czynienia , no tak .
To już nie podawaj swojego rocznika bo jaki by nie był to wiadomo o co chodzi
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-03, 10:43
Tak jak pisze Rakro1,jeżeli podaję nawet miejsca to nie daję współrzędnych tak by szanowni koledzy trochę poszukali a nie tylko mieli gotowca,nie dając nic w zamian,czyli nawet paru zdań na forum.Nigdy nie byliśmy w miesiącach letnich,tak że nie wiem jak z miejscami.Wielu kamperowców korzysta z kempingów,teraz bramy ich są otwarte.
Spax - 2020-06-03, 10:55
xbartman napisał/a: | Grecja, którą znam to kilometry pustych plaż. Ja zdecydowanie tłoku się nie obawiam. |
Zakładając, że możesz (umiesz) dojechać, a co ważniejsze wyjechać z takowej
Pełno takich fajnych miejsc w Grecji można sobie znaleźć - większość niestety dostępna wyłącznie dla małych osiołków lub 4x4.
Piękny przykład (byłem tam) »»» Tsilaros
yamah - 2020-06-03, 11:54
Spax napisał/a: |
Piękny przykład (byłem tam) »»» Tsilaros |
Piękne miejsce bez odpustu ..powiedz Spax dojadę tam 7 metrową chałupką
Spax - 2020-06-03, 13:19
yamah napisał/a: | Spax napisał/a: |
Piękny przykład (byłem tam) »»» Tsilaros |
Piękne miejsce bez odpustu ..powiedz Spax dojadę tam 7 metrową chałupką |
Powiem tak: przy wielkiej ostrożności dojedziesz, ale z powrotem to ja już tego nie widzę. Miejscami tak strome i kręte podjazdy, że nie masz szans wrócić o własnych siłach.
edit: na zdjęciu widać przyczepy, ale one tam na stałe stoją
andrzej627 - 2020-06-03, 15:21
Spax napisał/a: | Piękny przykład (byłem tam) »»» Tsilaros |
Wstawiłem do mojej bazy danych. Może kiedyś też tam pojadę.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-03, 16:23
Czy to na Evi?
andrzej627 - 2020-06-03, 16:38
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Czy to na Evi? |
Tak. Wystarczy powiększyć mapę.
Pablo_krak - 2020-06-16, 21:11
My i teściowie naszym małym campervanem albo z przyczepą jeździmy od kilku lat w jeden rejon Grecji...Mani na Peloponezie.Po drodze oczywiście zatrzymujemy się wcześniej, żeby złapać oddech po podróży z Polski
Znajdziecie tam i puste plaże, przy których można się zatrzymać i spokój...Tam na pewno nic się nie zmieni i w tym roku. Jest tam kawał drogi bo my z Krakowa mamy tam ok. 2,5 tys km ale warto. Dzikie dostępne miejscówki są już w okolicach Gythio( znany wszystkim spot przy wraku Dimitrosa), ale np. jadąc w stronę Skali można spokojnie zjeżdażać w małe zatoczki i są tam fajne miejsca ( jedno z nich przy fantastycznej tawernie) . Na południe od tego miasta będącego "bramą" na półwysep jest Mavrouvoni ( camping Meltemi z pełnym serwisem i basenem) ale już kawałek dalej wzdłuż tej samej plaży można znaleźć miejscówkę za wydmą przy tawernie. Zagłębiając się dalej i wjeżdżając w głąb "Mesa Mani" ( a to jest warte wszystkiego) jest dogodne Vathy ( średnio nam się podoba), plaża przy Skoutari i Kotronas, A dalej na południe jadąc wschodnią stroną półwyspu zaczynają się dość wąskie dróżki i strome podjazdy aż do samego Tenaro - czyli najbardziej na poludnie wysuniętego skrawka stałego lądu Europy. Przepiękne miejsce. W tamtym rejonie zjechać też do Porto Kagio. Ale powrót na północ polecam jednak zachodnią stroną ( podjazd z Porto Kagio do Lagii jest naprawdę bardzo ostry i można przegrzać motorek. Na zachodniej stronie jest kilka dostępnych zatoczek z miejscami postojowymi, a potem jadąc w kierunku Areopoli można zjechać na plażę przy jaskiniach Pirgos Dirou ( ale trzeba odbić z drogi do jaskiń i skierować się na drugą plażę gdzie zawsze stoi kilka kamperów. Mani to jak dla mnie najpiękniejsza część Pelopoenzu i już nie mogę się doczekać tego by znów się tam znaleźć
LukF - 2020-06-16, 21:48
Takich opisów nam trzeba
Dzięki wielkie
Pablo_krak - 2020-06-16, 21:58
nie ma sprawy:) Mani to wciąż bardzo dzikie miejsce na mapie i nas tam ciągnieodkąd pierwszy raz tam dotarliśmy. W ubiegłym roku spotkaliśmy tam kilka załóg z Polski, które dotarły pierwszy raz. Wszyscy są oczarowani tym co tam można zobaczyć. Grecję zjeździliśmy przez ostatnie 11 lat wzdłuż i wszerz i nie widać na szczęście końca...byle dało się tam bezproblemowo i zdrowo dojechać i wrócić:)
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-06-17, 10:23
A my woleliśmy w tym roku wschodnie wybrzeże tam gdzie jest Monenwasja,no i do Kalamaty,Finikunda i Pilos,Kalo Nero i powrót do Nafplio.Reszta w mojej relacji
Jeżeli chodzi o Porto Kagio to kiedyś była to nasza perełka.W knajpie u Marii,bylismy 2 razy 3 reaz z Mirkami, ale już było widać komercje jedzenie za postój w knajpie.Teraz gdzies doczytałam że postój /jedyny mały parking/15 euro.Dawniej Kardamili,Stomio,to były nasze ulubione miejsca.Teraz wschód mniej oblegany i niezapomniane plaże,początek Fokiano z nowa przepiekna drogą,nie mówiąc o najpiękniejszej Vychladzie a plaże w okolicy monenvazjii,nie ma nigdzie takiego pięknego piachu jak tam.
CORONAVIRUS - 2020-07-10, 22:15
Od czwartku 9 lipca obowiązują nowe warunki wjazdu do Grecji. Chodzi o formularz Passenger Locator Form, który każdy przyjeżdżający do tego kraju musi wypełnić przed podróżą. Zmienia się termin, w którym trzeba to zrobić.
https://podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,26113375,grecja-znow-zmienia-warunki-wjazdu-tym-razem-dotycza-formularza.html?fbclid=IwAR3YE2fmxkU-vVQNNHDn7_K4_om9IDjngNQxOKOtjBigzgqwzj1_sSVxh9Y
Roza - 2020-07-11, 07:58
Zmiany sa powazniejsze...od 14 lipca przez przejscie w Promachonas tylko z ujemnym wynikiem testu zrobionym najpozniej 72 godziny przed przekroczeniem granicy
Mielismy jechac 17 lipca...
Paweł_Łódź - 2020-07-11, 09:21
Dzień dobry,
planujemy wyjazd do Grecji w piątek 17.07. Czy w związku e zmianami na granicy bułgarsko-greckiej macie jakieś wieści jak wygląda możliwość wjazdu z Macedonii ? Do Grecji musimy wjechać w sobotę rano - docelowo jedziemy do Prevezy.
Dzięki za wszelkie wiadomości i podpowiedzi.
pozdrawiam jeszcze z Łodzi.
Paweł
Roza - 2020-07-11, 10:53
Z Macedonii Polnocnej na dzien dzisiejszy nie ma mozliwosci wjechania do Grecji. Ewentualne zmiany maja nastapic od 15 lipca, ale w kontekscie najnowszych zarzadzen o wymaganym ujemnym wyniku testu od 14 lipca- wszystko stoi pod znakiem zapytania.
przemo.d - 2020-07-11, 18:41
Roza napisał/a: | Zmiany sa powazniejsze...od 14 lipca przez przejscie w Promachonas tylko z ujemnym wynikiem testu zrobionym najpozniej 72 godziny przed przekroczeniem granicy
Mielismy jechac 17 lipca... |
A niby skąd masz takie nie potwierdzone nowości?
Roza - 2020-07-11, 20:09
przemo.d napisał/a: | A niby skąd masz takie nie potwierdzone nowości? |
A niby stąd: https://turystyka.rp.pl/zanim-wyjedziesz/34798-wjazd-ladem-do-grecji-tylko-z-negatywnym-testem-na-covid-19
...nie ma za co...
CORONAVIRUS - 2020-07-11, 22:03
Znajomy właśnie jedzie przez Serbię w kierunku Grecji , śpieszy się przed 14 lipca , ma dawać znaki z granicy ...
przemo.d - 2020-07-12, 00:44
Nadal to tylko artykułów w jakiejś g......j gazecie a nie żaden rządowy nakaz...
Spax - 2020-07-12, 01:49
przemo.d napisał/a: |
Nadal to tylko artykułów w jakiejś g......j gazecie a nie żaden rządowy nakaz... |
No nie tylko artykuł z jakiejś g... Oficjalne informacje »»» https://travel.gov.gr/#/
przemo.d - 2020-07-12, 01:59
To słabo ..jednak
LukF - 2020-07-12, 04:02
Już tupałem nóżkami na wyjazd do Grecji za 2.tyg.
A teraz co ? Gdzie jechać? Jak żyć?
MirekSz - 2020-07-12, 11:08
Jak na razie otwarta trasa przez Włochy i promem do Grecji
ZbigStan - 2020-07-12, 12:16
LukF, W tym roku planowanie nie wychodzi. Ja też miałem w planach Szwecję, później Estonie, a jak zamknęli granicę, to pojechałem do Chorwacji. Dalej przymierzam się do Estoni, a jak nie wyjdzie to Niemcy i Francja. Inna opcja zapasowa Słowacja, Czechy i Polska. Grecja ewentualnie na jesień. Możliwości jeszcze jest dużo coś wybierzesz. Pozdrawiam.
LukF - 2020-07-12, 15:13
ZbigStan,
W pełni się z Tobą zgadzam co do możliwości. Też dziś z Adi omawiamy opcję Chorwacką chociaż w.tym roku nie braliśmy tego kraju pod uwagę. Śledziłem Twoją trasę do CRO i też tak mam, że chciałbym nad samą wodą ale bez kempingu. A tam to tak średnio...
Może wschodnia PL i Mazury bo to białe plamy dla mnie. Lub Słowacja?
A może ktoś przerobi wariant do Grecji teraz z badaniami, tłumaczeniem i w 3 dni do granicy oraz opisze procedurę tutaj???
Pozdrawiam z PL
spanian - 2020-07-12, 17:12
Ja jestem 11 dni na formularz. Jeszcze 6 dni i wracam. Zastanawiam się czy w drodze powrotnej puszczą mnie przez Evzoni. Do Grecji mnie nie wpuścili. Skierowali na Bułgarię.
rakro1 - 2020-07-12, 17:14
LukF - są fajne miejsca nad wodą w Chorwacji ale mi sprawdzał się tam taki sposób,że dzień spędzałem gdzieś na plaży.Bez rozbijania obozowiska i rozkładania wszystkich maneli.A wieczorem wjeżdżałem do opustoszałych już miast i spędzałem wieczór nie na łonie natury a włócząc się po kamiennych uliczkach,portach i knajpkach.Polecam.
Np.w okolicach Trogiru.Obok mostu na wyspę Okrug,po stronie Okrug-u jest nabrzeże puste wieczorem i w nocy.I przy okazji.Obok Trogiru kompletnie niezauważalny i pomijany Kastel.Warto tam spędzić trochę czasu bo piękny choć nie odresturowany i zadbany jak Split czy Trogir.
LukF - 2020-07-12, 17:34
Rako1,
Pięknie dziękuję za fajne info oraz zdjęcia
rakro1 - 2020-07-12, 21:03
Wydaje się,że z racji bardzo wąskiego terenu tuż nad brzegiem morza,który ograniczony jest z drugiej strony wysokimi górami w Chorwacji można zapomnieć o komfortowym biwakowaniu jaki uprawiamy w Grecji.Tam nawet kampingi są ciasne i żałośnie wyglądają bardzo drogie kampery stojące jeden przy drugim.Inną sprawą jest styl biwakowania zachodnich turystów.Są stadni i mając dużo miejsca stają tuż przy kimś,kto pojawił się wcześniej.
Trzeba zaakceptować,że tam nie będzie tak fajnie i wtedy będzie fajnie.
Fajne miejsce,gdzie stawaliśmy kilkakrotnie na dłuższe okresy to Medici - na zjeździe do porciku.Wieczorem jest pusto ale w dzień nie wyjedziecie.Inne przepiękne miejsce - nad odnogą rzeki Cetina,powyżej Omisia przy hydroelektrowni Zakucac - jest piękny,pusty parking.Widok na wodospad i piękne trasy spacerowe.Górskie.Warto stamtąd wjechać do wioski Gata i pochodzić po górach.Pięknie tam.Poszukam zdjęć.
rakro1 - 2020-07-12, 21:19
A jak wygląda sytuacja w Czarnogórze?Może to jest dobry kierunek?? Od dawna piszemy o Albanii,Grecji a o Czarnogórze jakby wcale.Dawniej tam było pusto,serdecznie i bezpiecznie.Bywało,że byliśmy jedynymi turystami na kampingu i od razu po przyjeździe cała miejscowość traktowała nas jak swoich.Ich patent z wprowadzeniem euro był genialny.Piękne Bar i Budwa.Miasta portowe z ich nocnym życiem.Nie wspominając już zatoki Kotorskiej.Co tam teraz???
yamah - 2020-07-12, 21:29
LukF napisał/a: | Już tupałem nóżkami na wyjazd do Grecji za 2.tyg.
A teraz co ? Gdzie jechać? Jak żyć? |
Identyczny problem w dwa kampery (plany wzięły w łeb)..będzie chyba rzut monetą na Rumunie-Bułgarie z Morzem Czarnym lub Niemcy-Francja jak sugeruje ZbigStan.. analizujemy jego trasę z 19r. i obecną Andrzeja..
Den-tal - 2020-07-12, 22:41
Nie rozumiem czemu wam nie odpowiadaja wakacje w Szwecji. No ,moze nie ma tu Grecko-Chorwackich upalow i wielu piaszczystych plaz , ale jest prawie 100 tys jezior , piekne rzeki, wspaniale parki narodowe. Tylko w samym Blekinge(obszar dookola Kalskrony)jest ponad 40 rezerwatow przyrody z trasami do wedrowki.Nie ma tu moze wielu "dramatycznych" widokow jak w Norwegi, ale te co sa powinny wystarczyc i tym najbardziej wybrednynym.Wydaje mi sie ze wielu polskich kamperowiczowi milosnikow Norwegi popelnia ten sam blad co szwedzcy kamperowicze jadacy na Poludnie Europy.Polacy traktuja Szwecje tak jak Szwedzi Niemcy tzn odcinek transportowy, ktory trzeba jak najszybciej pokonac.Co ciekawe ze Norwedzy bardzo doceniaja Szwecje i prawie 50 tys Norwegow ma tutaj swoje letnie domy(stugi) a latem kempingi nad Baltykiem sa "zawalone" sasiadami z Zachodu.Przed paroma dniami wrocilismy z 3-y tygodniowego wypadu na Polnoc i za kilka dni ruszymy sie Poludnie Szwecji.Wiele panstw w EU caly czas zmienia zakazy i nakazy(komu wolno, komu nie)w zleznosci gdzie wybuchaja nowe ogniska c-19 i planowanie wyjazdow nie jest juz zabawne( w kazdym razie dla mnie).
ZEUS - 2020-07-12, 23:28
Den-tal napisał/a: | Nie rozumiem czemu wam nie odpowiadaja wakacje w Szwecji. |
odpowiadają... i to bardzo...
w ub. roku przez trzy tygodnie zwiedzałem Szwecję
apetyt został rozbudzony i w związku z tym zaplanowałem na ten rok ponowne zwiedzanie przeznaczając na to tym razem pięć tygodni...
niestety pandemia pokrzyżowała plany a konieczność odbycia kwarantanny po powrocie do Polski skłoniła do zmiany planów...
faktem jest, że kwarantanna została zniesiona ale w moim przypadku nastąpiło to już po odwołaniu rezerwacji na prom...
teraz ceny biletów na prom poszybowały (niestety ) ostro w górę... zatem dopiero w przyszłym roku powróci temat wakacji w Szwecji...
skoli - 2020-07-13, 02:09
MirekSz napisał/a: | Jak na razie otwarta trasa przez Włochy i promem do Grecji |
O tym właśnie myślałem, skąd płynie jakiś szybki prom ?
d600 - 2020-07-13, 07:41
..a nikt nie pisze o IT . Mysle alternatywnie o Apulii. Strach jechac , czy co ? Chorwaccja w ogole odpada bo nie mam zamiaru ,zeby mnie policja po nocy stresowala .
fan - 2020-07-13, 07:54
bylismy w ubieglym roku pozna jesienia -polecam ,my tam wrocimy
ZbigStan - 2020-07-13, 12:59
d600, Południe Włoch, Apulia, Calabria to sensowna podróż. Tam jest niski poziom zachorowań. A tereny piękne i miejscówek dużo. Pozdrawiam
Den-tal - 2020-07-13, 14:52
ZbigStan masz racje ,ze Apulia i Calabria to sensowna podroz, ale moze nie teraz.Moze dlatego ze tamte regiony wyszly ze starcia z C19 bez dramatycznych strat, teraz baaardzo obawiaja sie ze druga fala pandemi uderzy w nich. Ja tez mialem pewne plany by tam dotrzec ,ale po rozmowie ze znajomymi w Bari i Lecce zostalem w Szwecji.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2020-07-13, 16:12
Spanian prawie konczy pobyt w Grecji,czytajcie pisze pod Albania oraz na fejsie
LukF - 2020-07-13, 16:38
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Spanian prawie konczy pobyt w Grecji,czytajcie pisze pod Albania oraz na fejsie |
O Grecji w dziale Albania ....
przemo.d - 2020-07-13, 21:32
Tak czytam i jest już jednak ta rekomendacja na stronie ministerstwa.
"ROZA" miałaś racje
https://www.gov.pl/web/gr...o-koronawirusie
Ja chyba nie odpuszczę czasu coraz mniej do weekendu
72h to dużo czasu na doczłapanie się do Grecji. Jutro podzwonię po tych laboratoriach ze strony ministerstwa czy ten wynik mogą po English także przetłumaczyć i podać, ile czasu od pobrania potrzebują na wynik, jeśli nie będzie to lot w kosmos to nie ma co płakać .
Pozdrawiam
d600 - 2020-07-14, 08:11
..ze grecji nie bedzie to juz sie pogodzilem , ale jeszcze sie zastanawiam nad Sardynia . Do Livorno nie tak daleko , prom ponizej 2k , 6-8 przygod morskiej i ahoj przygodo Ma ktos doswiadczenie z promami . Kupowac bilety w domu czy w porcie?
ZbigStan - 2020-07-19, 19:44
d600, Wcześniej kupowałem z wyprzedzeniem, teraz kupuję na miejscu. Ceny podobne, a elastyczność większa. Pozdrawiam.
|
|