|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Budujemy kampera - Tym razem Renault Trafic w mojej wersji.
Harry - 2020-05-30, 07:29 Temat postu: Tym razem Renault Trafic w mojej wersji. W końcu udało się zakończyć budowę nowe mini Kamperka. Poprzedni Vw Caddy maxi już dawno u kogoś innego śmiga. Zabudowa na Trafic long. Jak dozbieram kasę będzie dodatkowo otwierany dach ze spaniem firmy SCA.
Kilka info:
- meble sklejka lekka 15mm
- łóżko 192x114cm
- przetwornica azo
- dodatkowy Aku 90Ah kwasowy marin z odpowietrzeniem na zew.
- lodówka domowa Bomann
- elektronika do przełączani między 230 a12V
- separator akumulatora
- gniazda 230v x 4 sztuki
- oświetlenie Led
- stolik ruchomy I składany
- materac 12 cm
- webasto suche chińskie
- fotele przednie obrotowe
KILKA FOTEK
[URL=https://images89.fotosik.pl/375/f018800cd3a199fb.jpg]
[/URL]
CORONAVIRUS - 2020-05-30, 10:07
nie ma kibla , nie ma kampera ...nawet mini kampera
RoWeRs - 2020-05-30, 18:58
Jak komuś pęcherz nie trzyma to i kibel nie pomoże
Harry,
1. Masz baner nieaktualny
2. gdzie masz kuchnie?
3. Nie za nisko wyrko?
Trochę pracy włożone, czas w teren!
Harry - 2020-05-31, 10:20
Hej. No jeszcze banerka nie zmieniłem. Kuchenka jest przenośna campingaz a zlew moim zdaniem na tej powierzchni to strata miejsca lepiej szafki. Ja tak w 95 % stoję na kempingach i polach namiotowych. Teraz został tylko do zrobienia podnoszony dach. Ale to już chyba przyszły rok. Trochę pracy poszło . Jak na dżin dziejszy muszę odpocząć .
decumanus - 2020-05-31, 10:46
planuje wykonać podnoszony dach do mojego drugiego projektu, vivaro L2...caly czas bije się z myślami w jakiej technologi, czy z blachy pospawać, czy zrobić formę... Jest na forum projekt VW o ile pamiętam, gdzie kolega zrobił dach... można podpatrzeć i zrobić jednak formę,
Co prawda nie planuje tam łóżka - dach będzie latarniowy, ale zasadnicza konstrukcja powinna być podobna.
R
4x4camper - 2020-05-31, 11:58
Cześć
Może głupie pytanie-co to jest dach latarniowy w aucie?
poz
Tolo
Bajaga - 2020-05-31, 12:18 Temat postu: Re: Tym razem Renault Trafic w mojej wersji.
Harry napisał/a: | W końcu udało się zakończyć budowę nowe mini Kamperka. |
Tylko, że. ... to naprawdę nie jest kamper ani mini kamper. Poza kwestią toalety (która musi być) to pojazd w którym nie można się wyprostować, zrobić sobie kawy oraz w miarę normalnie funkcjonować podczas deszczu Nie Jest kamperem. Jest samochodem z funkcją spania.
decumanus - 2020-05-31, 14:34
4x4camper napisał/a: | Cześć
Może głupie pytanie-co to jest dach latarniowy w aucie?
poz
Tolo |
Podnoszący się cały na tą samą wysokość. Dostępne dachy do minvanow są uchylne, żeby uzyskać dużą wysokość nad głową śpiącego i małą nad nogami. Ja chcę moc stać w całym samochodzie. W wątku byboMINIbil zamieściłem link do filmu o sprinterze 4x4 gdzie gość sobie taki zrobił.
R
decumanus - 2020-05-31, 14:35 Temat postu: Re: Tym razem Renault Trafic w mojej wersji.
Bajaga napisał/a: | Harry napisał/a: | W końcu udało się zakończyć budowę nowe mini Kamperka. |
Tylko, że. ... to naprawdę nie jest kamper ani mini kamper. Poza kwestią toalety (która musi być) to pojazd w którym nie można się wyprostować, zrobić sobie kawy oraz w miarę normalnie funkcjonować podczas deszczu Nie Jest kamperem. Jest samochodem z funkcją spania. |
Samochód turystyczny
R
Harry - 2020-05-31, 15:36 Temat postu: Re: Tym razem Renault Trafic w mojej wersji.
Bajaga napisał/a: | Harry napisał/a: | W końcu udało się zakończyć budowę nowe mini Kamperka. |
Tylko, że. ... to naprawdę nie jest kamper ani mini kamper. Poza kwestią toalety (która musi być) to pojazd w którym nie można się wyprostować, zrobić sobie kawy oraz w miarę normalnie funkcjonować podczas deszczu Nie Jest kamperem. Jest samochodem z funkcją spania. |
Dobra zrobiem sobie samochód osobowy z łóżkiem. Teraz Pasuje nazewnictwo.
Bajaga - 2020-05-31, 16:29 Temat postu: Re: Tym razem Renault Trafic w mojej wersji.
Harry napisał/a: |
Dobra zrobiem sobie samochód osobowy z łóżkiem. Teraz Pasuje nazewnictwo. |
Tak, teraz oddaje rzeczywistość
Wojciechu - 2020-05-31, 16:29
Harry napisał/a: | Dobra zrobiem sobie samochód osobowy z łóżkiem. Teraz Pasuje nazewnictwo. |
...a ja twierdzę, że każdy ma takiego kampera jakiego chce - i tak naprawdę nie ważne jest - czy nazwiemy go turystykiem, wycieczkowym, kamperem.
Xbartman - jedzie swoim Opelkiem przez Europę, Izola - Mercedesikiem, inni LT-ekami itd - to co, oni to nie kamperowcy a szwędacze. Nieprawda - ważne - by było super - i dzieci z tego były zdrowe.
Bajaga - 2020-05-31, 19:49
Wojciechu napisał/a: |
Xbartman - jedzie swoim Opelkiem przez Europę, Izola - Mercedesikiem, inni LT-ekami itd - to co, oni to nie kamperowcy a szwędacze. |
Znaczy ten co w wewnątrz Peugeota kombi rozłoży materac to także kamperowiec.
LukF - 2020-05-31, 21:14
Bajaga napisał/a: |
Znaczy ten co w wewnątrz Peugeota kombi rozłoży materac to także kamperowiec. |
No tak
smok_wawelski - 2020-05-31, 21:57
"Kamperowiec" i "Kamper" czy te słowa są gdzieś ściśle i wiążąco zdefiniowane/opatentowane/zarezerwowane ?
Wg mnie to trochę takie złudne tworzenie wyższości z tym że kamperem nie może być pojazd bez kibla
Wojciechu napisał/a: | ...a ja twierdzę, że każdy ma takiego kampera jakiego chce - i tak naprawdę nie ważne jest - czy nazwiemy go turystykiem, wycieczkowym, kamperem. | Podzielałbym to zdanie i poszedłbym nawet dalej twierdząc tak jak kiedyś napisałem:
Dobre buty, rower, motocykl, samochód z namiotówką lub przyczepą kempingową czy też luksusowy kamper są to tylko narzędzia dające określone możliwości i określony komfort podróżowania i bytowania a turystą jest się z charakteru, to siedzi gdzieś głęboko w człowieku a nie w sprzęcie. Nie powiem również „jestem karawaningowcem” lecz powiem po prostu „jestem turystą” a turystów zawsze będę oceniał po ich postawie życiowej, osiągnięciach i kulturze a nigdy po wartości ich sprzętu.
Banan - 2020-05-31, 22:06
smok_wawelski,
Wojciechu - 2020-05-31, 23:51
smok_wawelski napisał/a: | ......a turystów zawsze będę oceniał po ich postawie życiowej, osiągnięciach i kulturze a nigdy po wartości ich sprzętu.[/i] |
...apropo sprzętu - niejednokrotnie obserwując turystów np. na Krupówkach - ma się wrażenie , że im bardziej styrane buty i sprzęt tym lepszy wizerunek idącego. Coś w tym jest - a jak z kamperami?
smok_wawelski - 2020-06-01, 00:49
Wojciechu napisał/a: | Coś w tym jest - a jak z kamperami? | może podobnie
Nie można jednak przesądzać - to nie sprzęt czyni turystę
Przez wzgląd na bezpieczeństwo drogowe nie znaczy to też że kamper czy to z kiblem czy bez ma być podrutowany i ledwie się trzymać kupy
Banan, Zbigniew K, dzięki
TomekM - 2020-06-01, 11:14
A co jeżeli ktos ma super kampera ze wszystkimi wodotryskami i ma pełnego kota? Wtedy ma kibel i jest to kamper czy nie ma kibla i nie jest to kamper?
Bo skoro kibel jest nieczynny to tak jak by go nie było.
Skoro się czepiamy.....
Banan - 2020-06-01, 11:41
TomekM napisał/a: | A co jeżeli ktos ma super kampera ze wszystkimi wodotryskami i ma pełnego kota? |
Wtedy ma pełnego kota, a kibel jest nadal...
Wojciechu - 2020-06-01, 16:56
TomekM napisał/a: | A co jeżeli ktos ma super kampera ze wszystkimi wodotryskami i ma pełnego kota? Wtedy ma kibel i jest to kamper czy nie ma kibla i nie jest to kamper?
Bo skoro kibel jest nieczynny to tak jak by go nie było.
Skoro się czepiamy..... |
Ja kiedyś stałem vis a vis Niemca(czytaj exŚlązaka) w pięknym, dużym Morelo - w celach oszczędnościowych do kibelka latał prosto do toya - można bez kibelka - można - no i kibelek w Morelo, wiecznie pachnący różaną Gretchen.
RoWeRs - 2020-06-01, 22:18
Panowie, widzę, że mocno zaniżacie poziom dyskusji, która prowadzi donikąd.
Dobrym taktem byłoby zostawić wpis z pochwałą bądź wrazić konstruktywną krytykę a nie doktoryzować się z kibelków.
Proponuję stworzenie podforum dla samochodów turystycznych. Mamy na forum całą masę ciekawych projektów i interesujących rozwiązań.
Tak jak pisze Wojciechu i smok_wawelski, łączy nas wspólna pasja do podróżowania a dzielenie się wiedzą to nieocenione zalety tego forum.
Harry - 2020-06-02, 21:11
RoWeRs napisał/a: | Panowie, widzę, że mocno zaniżacie poziom dyskusji, która prowadzi donikąd.
Dobrym taktem byłoby zostawić wpis z pochwałą bądź wrazić konstruktywną krytykę a nie doktoryzować się z kibelków.
Proponuję stworzenie podforum dla samochodów turystycznych. Mamy na forum całą masę ciekawych projektów i interesujących rozwiązań.
Tak jak pisze Wojciechu i smok_wawelski, łączy nas wspólna pasja do podróżowania a dzielenie się wiedzą to nieocenione zalety tego forum. |
Masz rację nie po to dałem ten temat by zastanawiać się nad znaczeniem słów.
Danyxm - 2020-12-15, 12:06
Fajniutko , prosciutko i wyglada na to ze bedzie radosnie :]
Darek Szczecin - 2020-12-15, 14:14
A taki to kto?
EwaMarek - 2020-12-15, 14:49
Widzę że ludzie na forum się zmieniają na coraz marudniejszych.
Kiedyś to było pisane na temat bo każdego to interesowało. Nie ważne było auto a to że jedziesz gdzie chcesz , śpisz jak chcesz i robisz co chcesz.
Teraz piszecie pierdoły - po co?
Każda zabudowa ma jakieś zalety i wady. To jak tak temat poruszać to nasze kampery to G. Amerykańskie to sa KAMPERY :-)
EwaMarek - 2020-12-15, 14:54
Co do kampera w temacie - ładnie zrobiony. Chociaż nie widzę odpowiednich zasłon okien a przy zimowych wyjazdach musi być dobra izolacja bo będzie woda leciała ciurkiem. Nie są to okna termiczne. Zrób okno dachowe - nawet jakieś małe ale latem przyda sie do wentylacji.
Ja też mam trafica doka zrobionego w ten sposób że ścianę grodziową kładę i robi się łóżko. Nie robiłem mebelków bo do normalnych wyjazdów mam pełnoprawnego kamera. Trafic jest na szybkie wypady.
Zgadzam się ze wtedy wc nie potrzebne bo masz na stacji czy Mopie. Jedzenie w barze czy gdzieś.
Co innego długie wyjazdy z kamperowaniem w różnych miejscach , często na dziko.
temat rzeka opisany na tym forum wiele razy...
Marek 65 - 2020-12-23, 21:13
Prawda jest teka że każdy szyje buty dla siebie .Każdy z nas trochę inaczej kozysta ze swego pojazdu a tu ewidentnie widać że budowa kolejnego auta jest podyktowana suma wcześniejszych doświadczeń .
regedarek - 2021-10-18, 21:53
Cześć,
w którym miejscu masz zamontowane webasto?
|
|