Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Albania - Albania.

medard - 2008-12-20, 00:05
Temat postu: Albania.
moze cos z tego kraju?
na ponizszym zdjeciu pozostalosci "domowych"bunkrow i okopami przed nimi

medard - 2008-12-20, 16:44

kilka kolejnych fotek
medard - 2008-12-20, 18:18

trzeba dodac d otego ze jadac do albani niewiele bylo o albani w necie a jesli juz to tylko przestrogi i moze cos w tym bylo bo mialem sytuacje no powiedzmy nieciekawe choc na granicy byla super atmosfera jak i odprawa
tutaj jest kilka fotek wzdluz driny gdzie jest woda krystaliczna, przepiekne widoki jedyny powazny mankament to bardzo zle drogi ktore rekompensuja wlasnie te widoki ale jak sei jedzie wolniutenko to nie jest tragicznie :) - polecam

medard - 2008-12-20, 18:49

co prawda teraz dam fotke ktora tu nie powinna byc tylko w temacie bulgaria ale skoro o biedzie -to jest wykonane w tym roku jak jechalem wiosna do macedoni
potem wroce z fotkami dot albani

medard - 2008-12-20, 22:48

i pomalutki bede konczyl temat albani
medard - 2008-12-20, 22:53

ostanie fotki polecam ten kraj naprawde warto zobaczyc
kalliope - 2008-12-25, 22:33

Bardzo mnie ciekawi Albania .Jeżeli byłyli chętnin to może przetarliśmy szlaki.Byłam kiedyś przypadkiem na forum czeskim i oni zaczynają tam jeżdzić motocyklami może my spróbujemy kamperami.
medard - 2008-12-27, 17:07

kalliope napisał/a:
może my spróbujemy kamperami
na mnie mozesz liczyc -pisze sie- oczywiscie jak bede w kraju lub uzgdoni sie wczesniej pozdrawiam i do szybkiej realizacji tej wyprawy -naprawde warto :)
Dorota i Robert - 2009-02-25, 16:24

Witam,
bylismy w Albanii w 2007 i na pewno bylo warto. Mysle, ze warto tam jechac TERAZ.
Kraj ten przypominal mi Montenegro z 2001 roku. Na dzisiejszy dzien Czarna Gora nie jest nastawiona na przyjmowanie turystow kampingowych. Glownym celem wydaje sie gosc hotelowy. Mysle, ze w Albanii bedzie podobnie.
Kraj piekny jak i cale Balkany, ludzie bardzo zyczliwi, drogi ...jak na powyzszych zdjeciach.
Po prostu jechalismy wolno. Zwracaja uwage kolorowe domy co bardzo mi sie podobalo.
W Niemczech czy Polsce trzeba byc bardzo odwaznym na tak mocne kolory elewacji budynkow. Meczety i Koscioly stoja obok siebie, tak samo jak ludzie o roznych wyznaniach mieszkaja " przez sciane". Nigdy nie bylo tam zamieszek na tle religijnym.
P.S. Nikt nas nie okradl, oszukal (targowac sie trzeba), jadalismy smacznie ale tlusto.
pozdrawiam
Dorota

Dorota i Robert - 2009-02-26, 09:01

najlepsze informacje o Albani: www.barpa.blog.onet.pl
Dorota i Robert - 2009-02-27, 16:00

-granica w Murigan - nasza "szafa gdanska" po albanskiej stronie

Droga przez Stari Bar i Vladimir bardzo malownicza, ale "troche" waska,
milym zaskoczeniem jest duza kultura jazdy i wyobraznia kierowcow.

Dorota i Robert - 2009-02-27, 16:08

- nowe osiedle w Tiranie
Dorota i Robert - 2009-02-27, 16:09

-Tirana
Dorota i Robert - 2009-02-27, 16:12

- po drodze
Dorota i Robert - 2009-02-27, 16:15

- Jezioro Skadarskie
Dorota i Robert - 2009-02-27, 16:22

- miedzy Skoder a Bajraku ( kierunek Podgorica)
MarcoPolo - 2009-06-13, 08:46

Piękny kraj ,życzliwi ludzie, całkiem niezła nawierzchnia drgi głównej, wrażenia na pewno będą niezpomniane
MarcoPolo - 2009-06-13, 08:57

cd
MarcoPolo - 2009-06-13, 11:40

cd
MarcoPolo - 2009-06-13, 11:44

W Albanii zadziwia ilość nie tylko bunkrów ,szczególnie na granicach ,ale ilość myjni samochodowych , w końcu muszą gdzieś myć te swoje merce..
MER-lin - 2010-01-21, 21:57

Na początku sierpnia 2009 r. jechałem przez Albanie tranzytem z Grecji do Czarnogóry.
Kraj jest mały, więc spokojnie da się pokonać w jeden dzień. Przykra niespodzianką był brak stacji benzynowej po greckiej stronie granicy, dzieki czemu wjechałem do Albanii z pustym zbiornikiem. Po albańskiej stronie pierwszy CPN nieczynny. Na szczęście niedaleko był drugi i bez problemów przyjeli euro. Ogólne wrażenie - bieda i żyjący w ziemiankach, jak zwierzęta miejscowi Cyganie. Jest to jednak tylko wrażenie z trasy tranzytowej, nie miałem bowiem w planach zwiedzania tego kraju. Czy jest bezpiecznie? W Grecji i Czarnogórze czułem sie pewniej.

kubab75 - 2010-09-03, 21:57

Ja w zeszłym roku mialem w planie spedzic w Albani kilka dni po drodze do Grecji. Jednak w trakcie zmienilismy zdanie. Piekny kraj, biedni ludzie. Kraj niewykorzystanych mozliwosci. Droga z Czarnogory w strone Tirany wzgledna, po drodze nedzny most, nie wiedzielismy czy przez niego przejechac czy to tylko zwykla kładka drewniana, jednak gdy wyprzedzila nas 30 tonowa ciezarowka mielismy juz pewnośc ze trzeba przez niego przejechac. Dalej droga na Tirane calkiem przyswoita, od Tirany na Dures.Tam planowalismy postoj, jednak morze pełne piany i smierdzące miasto nas zniechęciło wiec postanowilismy jechac dalej w kierunku granicy Grackiej przez jakies gory- kierunek na miasto- nazwy dokladnie nie pamietam ale w nazwie miasta był człon ...koster.....Jakos tak. Niestety kierujac sie tam musielismy zjechac z pseudo autostrady podzielonej rondami co 200 metrow. I zaczela sie prawdziwa gehenna jazdy przez gory. Miejscami brakowalo drogi nie mowiac o tym ze o stacji benzynowej mozna bylo zapomniec.Dziury straszne, po dwoch godzinach drogi glowa bolała chyba nas wszystkich wreszcie jest...... stacja benzynowa. Stajemy .Po uzgodnieniu i negocjacji ceny tankujemy/.Jednak negocjacja okazala sie nieporozumieniem. Po zatankowaniu chcieli nas skubnac o 10 EUR. A ze Polak zawzieta bestia nie dalismy sie łatwo.Dyskusja trwala jakas godzine. Wyliczenia na kartce papieru , bo to jednej , wreszcie przemowily wlascicielowi do glowy ze marki niemieckie juz dawno nie istnieja itp. DLuga opowiesc , w kazdym razie ruszylismy dalej.Kolejne 2 godziny przez pagorkowaty teren , pelen nieoswietlonyych pojazdow i dziur w drodze, myslalem ze kamperek , a ze juz wiekowy, rozkreci sie co do srobki. Nawet poduszka powietrzna zawieszenia nie wytrzymala. Wreszcie jest- granica Grecka 10 km, oddychamy z ulga, za granica stajemy na pierwszym parkingu. Maly łyk wody z tabletka przeciwbolową i mozemy sie drzemnac.Tak czy owak nie zalujemy wizyty, mimo ze byla jednodniowa, w Albanii. Warto przejechac dla smaych widokow. Ale dzis chyba odbilbym na Macedonie, lub inna trasa na Grecje.NIestety w naszej nawigacji ta okazała sie najszybsza.Nie wiem jak wygladala najkrotsza:))).
yannoo - 2011-01-24, 13:09

Ludzie - co Wy wypisujecie o tym pięknym i interesującym kraju!
szuwarek - 2011-03-22, 13:09

Albania jest krajem który może wzbudzać różne emocje bo jest to kraj kontrastów. Ale jest jeszcze to kraj autentyczny, bez sztucznej fasady zbudowanej pod kątem turystów. Wrażenia jakie zostaną po odwiedzeniu Albanii, są ściśle związane z czasem pobytu w tym kraju. Przy krótkim pobycie, właśnie ze względu na te kontrasty, można trafić lepiej lub gorzej i wyrobić sobie błędne pojęcie. Pojeździliśmy trochę po tym kraju i uważamy że jest wart odwiedzin.
Ucywilizowały się już odprawy graniczne, zniesiono wszelkie opłaty (wrzesień 2010r.) Stacji paliwowych jest też pod dostatkiem a drogi są różne przy czym główne trasy już dobre albo w budowie. Policja drogowa przyjazna dla turystów. Noclegi były na dziko bez żadnych problemów.